|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- NIKUŚ synek kochaniutkidzieki za odp co do kichania,a z napletkiem to juz głupne powoli,połozna -ze delikatnie sciągac i przegotowaną wodą kropelką spłukac,tesciowa-ze tez sciągac,bo miała przeciez dwoch synów a ostatnio pediatra ze nie,bo do 2 latek ma sie zrobic stulejka noworodkowa????!!!!!!prze ciez to chyba nie dobrze,jak sie zrobi,no nie??? ![]() ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- MARTUCHA synuś to prawdziwy przystojniacha,a ten twój kolorek włosków......zazdroszczee eeeeeeee ,super!!!!ładniutko wyglądacie
|
|
#2492 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
|
|
|
|
|
#2493 |
|
Raczkowanie
|
kurcze,juz sama nieweim
![]() wiem,ze tesciowa starszemu synowi nie sciągała bo nieiwedziała i potem był problem bo mu lekarka sciągła i krew ,ból i masakra a juz temu drugiemu sciągala ![]() a mamuski co do karmienia to jak zbliza sie pora karmienia i np dzieciak nie spi ale nie domaga sie jedzenia to mimo wszystko dajecie bo juz jego czas czy czekacie az sie rozwrzeszczy???bo moj to tylko krzykiem daje znac ze głodny,wprawdzie wiem,ze zaraz bedziemy jesc bo srednio co 2,5-3 godz karmimy sie ale jak grzeczny jest to nie chce na sile dawac a potem krzyk i niewiem czy to dobrze,ze czekam az sie rozkrzyczy za cycokiem??? help...
RADUŚ JUŻ Z NAMI!!! ![]() ![]() : jupi:![]() ![]() :j upi:![]() http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ http://uniteddogs.com/stopkillingdogs Edytowane przez Eveliouses Czas edycji: 2010-11-01 o 13:40 |
|
|
|
#2494 |
|
Rozeznanie
|
Evi - ja to nawet wybudzam po 3h
a moje dziecko wlasnie ulalo wszystko co zjadlo w ciagu ostatniej godziny
|
|
|
|
#2495 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja może nie czekam do samego końca aż się rozkręci ale nie daję też tak punktualnie Zresztą ja nie muszę wybudzać hehe on sam się budzi ![]() Dziewczyny a ja mam dziś wrażenie że mam mniej pokarmu Tzn mam go bo leci ale cyce już nie nabierają się tak szybko i są miekkie i teraz się martwię czy nie mam za mało ?? ehhh A i mały dostał wczoraj 3 krostek na buzi czerwonych z białą końcówką Czy to potówki ??? Czy coś innego ?? |
||
|
|
|
#2496 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() Tatuś na spacerku z córcią, mama ma wolne. Dzisiaj się wyspałam, Dagusia spała od 22 do 3 i później od 4 do 8, i dalej od 9 do 11:20- a ja z nią ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Chociaż muszę przyznać, że jeśli mam ochotę sie extra wyszykować, to córcia mi pozwala. Jest najedzona i przebrana to grzecznie leży na łóżku w sypialni a ja się ubieram, maluję itp. Włosy suszę i układam jak mała leży w łóżeczku, a chyba ze 2 razy wstawiłam leżaczek do łazienki i siedziała tam ze mną ![]() Cytat:
Moja w nocy tylko na boczku, śpi tak od urodzenia, bo tak układali w szpitalu. Od kilku dni w dzień kładę ją na pleckach, bo doczytałam tu na forum, że to dobre na bioderka. Od czasu do czasu pośpi też na brzuszku. Cytat:
Link do artykułu o skokach jest na pierwszej stronie w poście Marty na dole, razem z innymi przydatnymi linkami Spacerek u nas był w 14 dobie, po 5 dniach werandowania na balkonie. Cytat:
|
|
#2497 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mama i córcia na spacerku I z tatusiem
|
|
#2498 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja napletek ściągam delikatnie troszeczkę i przemywam wodą tak jak kazała pediatra, a jedzenie daje tak jak ma jeść, w nocy tylko odpuszczam i daje jak płacze Cytat:
a krostki to nie wiem... Cytat:
![]() ślicznie
|
|
|
#2499 |
|
Zakorzenienie
|
Ilonka tez tak mam z cyckami teraz.
dzis musialam dac w poludnie sztuczne bo moj Zozol sie denerwuje jak nie leci duzo a musi duzo ciagnac, wrzask puszczanie piersi i nerwy i dalej szukanie jak dostala butle nagle ucichcla i bylo git my bylismy na spacerku godzine... musze cos wykombinowac z wozkiem hmm.. mam gleboki nie oplaca mi sie kupowac na kilka mc nowy ale meczymy sie znow z nim bo ciezko sie rozklada etc. chcialam dokupic sam stelarz do fotelika ale w polsce nie ma (nie jest popularne) i tak mysle by kupic spacerowke i stelarz uzywac do fotelika. :Crazy: czy ktoras z was chodzi na jakies zajecia fitnes juz? ja ide w pt na kontrole do gina to bedzie prawie 4 tyg po porodzie... juz od dwoch dni nie plamie (Czasem sie zdarzy) i czuje sie ok, jak bedzie wsio dobrze to chce sie zapisac na jakies zajecia dwa razy w tyg, cos na poczatek lzejszego. podlamana jestem moim wygladem.... jak chdoze to wszedzie widze fajne szczuple mamuski a ja taki baleron a waga stoi.... do dupy to karmienie ale na powaznie chce sie zapisac dwa razy w tyg na jakies zajecia plus dieta... dieta czyt: nie jesc slodyczy, cukier ograniczyc i jesc regularnie w miare moze to cos da.... ![]() bordowa moze masz jakis kiepski termometr? u nas tez po kilka razy mozna zmierzyc temt i zawsze ta sama, nawet wode mierzy, otoczenie itp.tz ma zabawke na calego
|
#2500 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
a te krostki to raczej potówki i u nas tez byly w pierwszym dniu po szpitalu bo mu zrobiłam ciepło jak w szpitalu 26 * C
|
|
#2501 |
|
Rozeznanie
|
ja też delikatnie ściągam, choc zalecenia były,zeby w ogole nie. ale ja zwykła kranówka albo wodą z kąpieli myję. zreszta buziaka tez myję wodą nieprzegotowaną albo tą z kąpieli z oilatum i jest git
Ilona, też mi się wydaje ze to potówki i nie ma się co przejmowac. w szpitalu mówili ze u noworodka co rusz jakieś badziewie tego typu wychodzi na skorze i ze niby to normalne. moj po powrocie do domu mial przez pare dni takie wlasnie kropki i samo zeszło |
|
|
|
#2502 |
|
Zadomowienie
|
Ja tylko na szybko, z dzieckiem na kolanach
Młody, albo ma skok, albo za dużo wrażeń ostatnio, bo bardzo mało śpi, uśpić go nie mogę i tylko czekam aż padnie sam. Teraz pomogła suszara. Do tego chyba zanika mi mleko Nawet po 5h przerwie między karmieniami piersi są miękkie i dzieciątko musi jeść z obu, żeby się najeść. Dodam, że pierś jest w zasadzie zupełnie pusta po max 10 minutach ssania Właśnie popijam karmi, w nadziei że coś pomoże...Mamusie karmiące butlą, ile kosztuje Was mm? Ile dzieciaczki zjadają? tzn, na ile starcza jedno opakowanie? ...muszę kupić jakieś mm, na wypadek cycowej pustki... naked, moja Borysina wyłysiała w ciągu 2 dni od wyczesywania ciemieniuchy Aha, od piątku nie jem chleba pszennego i policzki Boryska są jakby ładniejsze W szoku jestem...
|
|
|
|
#2503 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
opakowanie starcza na tydzien i kosztuje 11,49 w tesco srednio wychodzi ok.7 butli po 60 ml na dobe
|
|
#2504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2505 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
u mnie pomaga wsadzenie na parę minut smoka, ponoszenie małego chwilkę, w tym czasie mleczarenki się expresem napełniaja i mogę karmić dalej pieknie
|
|
#2506 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A mnie coś organizm szaleje chyba od tej diety bezmlecznej- nagle mam dużo mniej pokarmu. Na początku nie załapałam czemu mała się darła całą niedzielę - a ona chyba po prostu była głodna |
||||||
|
|
|
#2507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) i ma takie wlasnie objawy jak piszeszco do smoka to sprobuje aventowego, jak znowu odciągne jakies milch |
|
|
|
|
#2508 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tż ma zabawkę heheCytat:
tak uwielbiam słodkie..Jeszcze jak sobie pomyśle, ze w lodówce jest pyszny serniczek od Teściowej to aż mi ślinka leci heheA my nie miałyśmy przez week czasu na wizaż, tylko poczytywałyśmy. Week był bardzo pozytywny i dużo spacerowaliśmy i się gościliśmy ![]() Moja Milka ( je moje mleczko i raz wieczorem mm) juz 3 dzien - nie wiem jak potem- nie robi kupi, pierdy sadzi nieziemski a kupy jak nie ma to nie ma,, i mysle ze ja brzusio boli bo jak zje to zle sie czuje i placze..ale inaczej niz przy kolkach... daje jej rumianek, ale cos nie chce..a zawsze piła wszystko co jej dałam ![]() CO radzicie na KUPKĘ? A tu MY na spacerku
|
|
|
#2509 | |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Cytat:
My przechodzimy ciężki okres. Wieczorami Oliwka jest tak marudna że szok, zachowuje się tak jakby była cały czas głodna wkłada sobie piąstki do buzi, karmię ją praktycznie co godzinę wieczorem a jej jakby nadal mało. Z drugiej strony pręży się i stęka i nie wiem czy nie wpadamy w błędne koło, bo może ją brzuszek boli a ja jej cyca daję. Wczoraj miałam już taki kryzys że miałam ochotę na nią nakrzyczeć albo po prostu pójść i ją zostawić. Za to później dopadły mnie straszne wyrzuty sumienia, w końcu nie robi mi na złość tylko ja nie potrafię odczytać sygnałów które mi wysyła. No to się pożaliłam. Sory dziewczyny, że nie odnoszę się do Waszych postów ale mam czas tylko napisać coś i zaraz mała potrzebuje mojej uwagi.
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
|
#2510 |
|
Rozeznanie
|
) Buziaczki
|
|
#2511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zauważyłam, że odkąd jestem mamą jestem jakaś bardziej wrażliwa na krzywdę dzieci i wo góle jakiś mięczak się ze mnie zrobił wczoraj byliśmy z tż-em wieczorem na cmentarzu i nie wiem czy to przez ten cały klimat czy co, ale jak przechodziliśmy koło grobów małych dzieci a na jednym był napis: "Z miłości zrodzony, miłością pozostaniesz"to normalnie rozryczałam się jak bóbr w takich momentach dopiero sobie zdałam sprawę, jakie mam szczęście, że mam zdrowe dziecko, ze poród przeszedł w miarę ok i nic nikomu nie jest. a ja głupia czasem marudzę, że dziecko mi płacze. Mamy naprawdę ogromne szczęście, że dzeciaczki są z nami całe i zdrowe |
|
|
|
|
#2512 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś chyba do nie położna zawita albo jutro ma dzwonić A ja mam takie wrażenie że mnie ktoś po kroczu skopał dziś jestem cały dzień sama z małym Tz musiał iść do pracy mimo wolnego bo kończą jakiś projekt ... dziewczyny jak długo (i czy w ogóle) trzymaliście maluchy w rożkach ? My dziś może zrobimy werandowanie leci nam 12 doba a w piątek do lekarza idziemy więc przygotujemy się troszkę do tego ![]() A tu nasz Franuś po kąpieli i z tatą w akcji
Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2010-11-02 o 08:42 |
|
|
|
|
#2513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2514 | |
|
Zakorzenienie
|
Ninaad skoro unikasz mleka, to kup sobie mleko sojowe.
Ja dietę całkowicie bezmleczną prowadziłam przy każdym moim dziecku, gdy karmiłam piersią. A pierwsze karmiłam 1,5 roku. I powiem ci, że da się żyć i jeść smacznie Spróbuj mleko sojowe. Ja kupuję w różnych smakach i jest przepyszne. Do tego deserki sojowe. Pychotka. Ja kupuję AlproSoja, bo tylko takie u nas widziałam, ale może w Polsce są też inne... Na tym mleku można też gotować, a więc np. dodaję do naleśników, racuchów, robię budyń itp. Inną alternatywą jest też mleko ryżowe oraz owsiane, ale tego nie jestem w stanie pić, ani polecić, bo jest wstrętne. Cytat:
Co do krostek, to ja też mam taki problem. Wczoraj Pascalek był cały w kropkach. Spora część tych krostek miała żółte łebki Przeważnie pojawiały się tylko na twarzy i myślałam, że to te hormonalne. Ale wczoraj miał je dosłownie wszędzie. Fakt, że go wczoraj wygrzałam, bo to zmarźluch jeden. Może rzeczywiście to sa potówki? Ale z żółtymi łebkami? Lenka ja kładę Pascala głównie na boczku. Rzadko odważę się go położyć na pleckach, bo on ulewa i boję się, że się zachłyśnie. NO i na brzuszku też kładę. A na boczku jak się dziecko odwraca na plecki, to trzeba coś podłożyć pod plecki. Jak widzisz u mnie na pierwszym zdjęciu - mam takiego jakby rogala i to mu podkładam pod plecki i nie ma szans, żeby się odwrócił. Tu na zdjęciu akurat śpi na pleckach - specjalnie do zdjęcia Ten rogal podtrzymuje małego, żeby nie zjeżdżal z materaca, bo jest podniesiony pod skosem przeciw ulewaniu. Kobietki mam pytanko. Czy istnieje coś, co można dodać do mleka matki, żeby to mleczko zagęścić? Jestem wykończona tymi nocami. Mały się budzi co 2 godziny, a więc na sen pozostaje mi 1,5 godziny, bo resztę zajmuje mi karmienie i przewijanie. Pamiętam, że mojego Thomasa karmiłam w nocy innym mlekiem zagęszczonym kaszką i on mi pięknie spał 6 godzin. Pascalkowi nie chcę dawać innego mleka, bo mojego mam pół zamrażarki, więc mogłabym to wykorzystać. Poza tym nie chcę, żeby się tak szybko odstawił od piersi jak Thomas - bo temu mleko smakowało i po 4 m-cach nie chciał już piersi. Więc pomyślałam, że może dosypać coś do tego mojego mleka, żeby go dłużej trzymało i wtedy by mi się tak często nie budził?.... A to my
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-11-02 o 09:30 |
|
|
|
|
#2515 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja Mala nie ma zadnych odparzen Cytat:
![]() My mialysmy tez problem z kupka i przez 3 dni podawalam malej bobotic i juz jest ok(dzis na przewijaku zwalila mi 3 kupska na raz)...
|
|
#2516 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czopki glicerynowe dla niemowląt? niuniuniau może nie karm tak często? Jak mała płacze to spróbuj ją czymś zająć, zabawić, żeby wydłużyć te przerwy między posiłkami. Ja np kładę Olę na plecach i masuję jej nóżki albo łaskoczę stópki misiem albo inne tego typu rzeczy. Mała przy tym robi rowerek nóżkami i lepiej odchodzą gazy I nie przejmuj się, że nie masz czasu i ochoty odpisywać tu na wszystkie posty- przecież my wszystkie jedziemy na tym samym wózku- każda zmęczona, zapracowana, zapatrzona w dziecko albo zwyczajnie nie chce się pisać ![]() Cytat:
![]() zawijali ją w szpitalu- czyli przez pierwsze 10 dni, potem ja w domu przez kilka dni, ale mała przestała to lubić i jakbym nie zawinęła jej to rozkopywała się z rożka, więc sobie odpuściłam i teraz przykrywam kocykiem Cytat:
|
|||
|
|
|
#2517 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale Wam zazdroszczę tych spacerów. Ja dziś po południu weranduję jutro też a w czwartek może się skuszę na spacer a w piątek to już przymus
|
|
|
|
|
#2518 |
|
Rozeznanie
|
Cudne te Wasze Pociechy!
a ja sie w nocy wkurzylam na TZ.... a on na mnie... i dołek ![]() i nie mam nic w lodowce co moglabym zjesc przez ta cholerna diete (odpadly mi tez ryby, jajka). zjadlam kanapke z ostatnim zaschnietym plasterkiem wedliny z kurczaka Weronka- bialko soi tez uczula... ja mam mleko sojowe, ale dla mnie jest paskudne. No i jak zrobic nalesniki bez jajek? jestem niewyspana, glodna i w dołku...
|
|
|
|
#2519 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze mam pytanko do dziewczyn z Krakowa gdzie robiłyście USG bioderek?
|
|
|
|
#2520 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczynki za odpowiedź w sprawie kupiku. Sprawa rozwiazała się sama- mała zrobiła kupcioche
)I jaka radocha w domku- nigdy wczesniej nie sadzilabym, że bede tak się cieszyła z KUPY hehe ![]() Gabisun- ja też tak mam jak ty, jak przechodze obok grobow dzieciaczków i jak słysze o tragediach.. Nam dzieci płaczą i inni ile by dali aby usłyszeć ten dźwięk i tulić dzieci.. ![]() Zuziczko co się stało? Co z Tżtem? W nocy nie chciał wstać do malenstwa czy jak? Nie dołuj się prosze Buziaczki
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:07.

Więc zastanawiam się nad zakupem zwykłego elektronicznego.

help...

ja tam pocinam w dresie, z reguły bez makijażu
mam zwykle z 2 minutki na "wyszykowanie się" zanim mały zacznie się złościć 

Właśnie popijam karmi, w nadziei że coś pomoże...
w takich momentach dopiero sobie zdałam sprawę, jakie mam szczęście, że mam zdrowe dziecko, ze poród przeszedł w miarę ok i nic nikomu nie jest. a ja głupia czasem marudzę, że dziecko mi płacze. Mamy naprawdę ogromne szczęście, że dzeciaczki są z nami całe i zdrowe