2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-03, 19:19   #2611
anilkadro
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez aaannnnnnaaa Pokaż wiadomość
Już wariowałam z braku wszystkiego, a słodyczy szczególne..
Wyskakuję jak filip z konopi bo rzadko się odzywam ale mam poradę- może się komuś przyda
Moja siostra przy skazie białkowej jadła chałwę, bo (o dziwo) nie ma w składzie mleka a jest pyszna i słodka
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 20:16   #2612
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Naked- cos zle doczytalam o Filusiowych usmieszkach, ale jak sie chichra to super

A Fifek ma wysypke, ze chcesz mu eliminowac nabial?
Ja nie jem nabialu (masla tez) wolowiny, cieleciny, jajek, ryb, slodyczy, pszennego chleba...

Moze jakis probiotyk rzeczywiscie by mu pomogl?
A pijesz jakies kubusie?podobno pomaga
Biedna Fifkowa pupka...
skazy nie ma, buźkę ma już piekną a na ciałku jeszcze nic mu nie wylzło. Ale pomyślałam, że może nabiał może powodować zaparcia i może wartoby go odstawić na 3 tygodnie i sprawdzić?? Nie wiem juz po prostu co robić, a zrobię wszystko aby częściej kupki sadził

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Gratula cje
Co do braku kupki - pytałaś lekarza jakiegoś? Bo z tego co pamiętam, to Filipek dużo je... gdzie mu się to mieści?
oczywiście, że pytałam. Lekarka stwierdziła, że to normalne przy cyckowym mleku, ale kurczę skoro mały się męczy i ewidentnie pragnie wypróżnić to chyba aż tak normalne nie jest Zapisała Debridat który jak widać, nie pomaga

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
KOchana może jedz ACTVIE i w aptece jest syrop na zaparcia dla mamy i dzieci tez go mogą pić. Jak ty to bedziesz piła to on dostanie to z mleczkiem i moze podziała
MOJA dzis walnela taka kupe, ze az wyplynela z pampersa pod same lopatki musialam cala ja przebrac i wykapac w umywalce...masakkrycznie śmierdziała- a ona taka zadowolona była hehe
wybrałam się do Tesco po:
-suszone śliwki
-8pak Activii
-2 kg jabłek

Będę też wcinać owsiankę na śniadanie i zobaczymy jaki efekt nastąpi

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
przepraszam że ostatnio mnie mniej ale u nas trochę smutnawo parę rzeczy mnie w Pata zachowaniu niepokoiło i na dzisiejszej wizycie szczepiennej o wszystko wypytałam
kochana na pewno wszystko jest ok
Mój Filuś dla odmiany ma wzmożone napięcie w rączkach, byłam w 2 razy u rehabilitantki i teraz ćwiczymy zawzięcie Troszkę też wg mnie za bardzo odchyla główkę jak leży, ale babka powiedziała, że z tym jest w normie. Wizytę u neurologa mamy 18.11 Na tym etapie wszystko można bez problemu wyrównać, nawet u dzieci z lekkim porażeniem mózgowym po rehabilitacji ich rozwój prześciga dzieci zdrowe

W ogóle to polecam Wam odwiedzić rehabilitanta dziecięcego, świetne są te ćwiczenia ogólnorozwojowe. Filuś od razu lepiej główkę trzyma i jest coraz silniejszy

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
a mi pani oktor podpowiedziała inny sposób....jak dziecko sie zachłysnie mleczkiem to dmuchnąć mu w buzie..odrazu łapie oddech
ja ten sposób znam na wypadek zanoszenia sie płaczem- wówczas dmuchnąć albo opryskać wodą buźkę

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
O kurcze, to już bardzo długo brak tej kupy biedny maluszek. Przekaż mu buziaczki od cioci wizażowej.
przekazałam w ilości hurtowej

Filuś po wsadzeniu mu połówki czopka zrobił wreszcie big kupę Cieszę się, ale szkoda, że to dzięki czopkowi. Teraz postaram się wcinać więcej błonnika, pić więcej wody, odstawiam koper na jakiś czas [w niektórych przypadkach powoduje zaparcia]. Debridatwoi dam jeszcze szansę, chyba nie pomaga ale raczej nie zaszkodzi

Dzięki dziewczyny za wsparcie, naprawdę nie pomyślałabym kiedys, że zwykła KUPA przyniesie mi tyle zmartwień

Teraz skarbeczek smacznie śpi, wykąpany, nakarmiony
Stary 2010-11-03, 20:37   #2613
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Lekarka stwierdziła, że to normalne przy cyckowym mleku, ale kurczę skoro mały się męczy i ewidentnie pragnie wypróżnić to chyba aż tak normalne nie jest Zapisała Debridat który jak widać, nie pomaga

normalne, że na mleku z cyca robią się zaparcia

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 20:48   #2614
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Filuś po wsadzeniu mu połówki czopka zrobił wreszcie big kupę

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 21:15   #2615
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
kochana na pewno wszystko jest ok
Mój Filuś dla odmiany ma wzmożone napięcie w rączkach, byłam w 2 razy u rehabilitantki i teraz ćwiczymy zawzięcie Troszkę też wg mnie za bardzo odchyla główkę jak leży, ale babka powiedziała, że z tym jest w normie. Wizytę u neurologa mamy 18.11 Na tym etapie wszystko można bez problemu wyrównać, nawet u dzieci z lekkim porażeniem mózgowym po rehabilitacji ich rozwój prześciga dzieci zdrowe

W ogóle to polecam Wam odwiedzić rehabilitanta dziecięcego, świetne są te ćwiczenia ogólnorozwojowe. Filuś od razu lepiej główkę trzyma i jest coraz silniejszy
Filuś po wsadzeniu mu połówki czopka zrobił wreszcie big kupę Cieszę się, ale szkoda, że to dzięki czopkowi. Teraz postaram się wcinać więcej błonnika, pić więcej wody, odstawiam koper na jakiś czas [w niektórych przypadkach powoduje zaparcia]. Debridatwoi dam jeszcze szansę, chyba nie pomaga ale raczej nie zaszkodzi

Dzięki dziewczyny za wsparcie, naprawdę nie pomyślałabym kiedys, że zwykła KUPA przyniesie mi tyle zmartwień

Teraz skarbeczek smacznie śpi, wykąpany, nakarmiony
dziękuję za słowa otuchy, bardzo mi pomogłaś, właśnie staram się do tego tak podejść że przecież wszystko można szybko wyrównać grunt że od razu zaczniemy.. no i plusem jest to że będziemy pod kontrolą i będziemy widzieć co i jak z jego rozwojem czy wszystko "po kolei" w nim zdobywa a do tego poznamy fajne "zabawy" rozwijające

no tak kupa potrafi zmatrwić, dobrze że się udało...

wiecie co poczytałam na necie i dziecie powinno podwoić wagę urodzeniową między 4 d 6 mce więc nie wiem czemu się ta pediatra tak zmartwiła, może dlatego że mały dużo przytył na początku po ponad 2 kg w 6 tyg, a teraz w tyle samo niecały kg... no ale jednak przytył w normie... w dolnej granicy ale jednak...
Stary 2010-11-03, 21:35   #2616
tifio
Rozeznanie

Mam nadzieję, że dziś Was nadrobię

ninaad, trzymam kciuki za pełne mleczarenki!

Mpik82, kolejna śliczna mamuśka! Chyba tylko ze mnie takie pokractwo

IlonaN2, słodziachny ten Twój Franek!
Chyba mu się strasznie podobało to werandowanie, bo smacznie sobie spał Mój też przespał pierwszą wizytę na balkonie, ale równe 30 minut i krzyk żeby Go zabrać

Weronisia, jak ten Twój okruszek miodowo śpi i w łóżeczku i w wózeczku! A z mamusi jaka laseczka! W tle piękna jesień... Szkoda, że u nas liście są szaro bure, a nie takie piękne jesienne...

Ray, już w szpitalu jadłam jajko na twardo, a chyba wiedzą co mają podawać dla karmiących mamusiek nie? Nawet jajeczniczkę na mleczku już pochłonęłam i Małemu nic nie było. To co można jeść, a czego nie zależy tylko i wyłącznie od brzuszków naszych maluszków

kaska1980, z tego co słyszałam w SR i od swojej położnej to nie ma czegoś takiego jak chudy i tłusty pokarm...

Iloneczka33, mam nadzieję, że wczorajsze wyginanie się sprawiło Ci wielką radość! No i że nic sobie nie uszkodziłaś

ycnan, razem z Frankiem życzymy dla Boryska szybkiej poprawy twarzyczki i główki! Dobrze, że wiesz chociaż co to jest i czym to zwalczyć. Dodatkowo trzymamy mocno kciuki za mleczarenki i jesteśmy pełni nadziei, że to tylko (aż?) skok i lada chwila wszystko będzie w porządku.

Zuziczka, Olo robi cudowny dziubek!

czita81, taki aniołeczek w domku to istny cud!

aaneczka1984, dużo zdrówka dla Twoich chłopaków! A dla Ciebie wiele energii, bo ja czasami nie wysypiam się przy jednym dziecku. Chyba nawet nie jestem w stanie wyobrazić sobie przez co przechodzisz i jak musisz być zmęczona... Trzymaj się dzielnie i odpoczywaj w każdej wolnej chwili Oby było ich jak najwięcej!
Śliczniaste te Twoje chłopaki! A jak słodko razem lulają

bordowa, ja już w szpitalu przeżyłam szok z tymi dziąsłami, bo jak Mały otwierał buźkę to ciągle widziałam w tym samym miejscu na dziąsełku coś białego i pierwsze co mi przyszło do głowy to ząb Mam pomysły co? Ale to pozostałość po mleczku, które konsumował. Niestety do tej pory często mu w tym miejscu zostaje mleczko

forssiczka, dużo zdrówka dla synka!

naked21, mój Mały też jak narazie uśmiecha się tylko do cycusia (jego najlepszy przyjaciel) i to zazwyczaj jak już się naje i wypuści go z buźki, a ja choćbym chciała upolować ten uśmiech do zdjęcia to nie da rady
Trzymam kciuki za jak najszybsze pojawienie się kupki! Doczytałam, że kupa zrobiona!
Gratulacje ukończenia 2 miesięcy!
Co do dławienia przy cycusiu i pierwszej pomocy to podnoszenie do Góry od razu mu pomaga. Jakbym Go położyła do dołu to chyba wsio by wyrzygał Powoli oboje się uczymy jak nie dopuszczać do takich sytuacji i jest już o niebo lepiej ale bardzo dziękuję za informację Oho, Zuziczka wszystko wytłumaczyła, więc już jest jasne co i jak przy zaksztuszeniu i zachłyśnięciu... Oby takich było jak najmniej!

Zuziczka, mój Franek też lubi robić kupkę w czystą pieluszkę

Ooo dobrze, że jest jakaś wieść od Klarissy, bo właśnie miałam pytać czy któraś nie wie co się z nią dzieje...

martucha84, dużo zdrówka dla Patryczka! Oby wszystkie smutki Was szybko opuściły! Odpowiednie ćwiczenia i wszystko wróci do normy. Pleśniawek nie zazdroszczę :/ Ale dlaczego, aż tak się przyczepiła lekarka do wagi Pata? Przecież brakuje mu tylko 200g, a nie każde dziecko rośnie "książkowo". Dla mnie jakaś paranoja... Przepraszam jeśli Cię uraziłam

Szczęśliwa, pewnie byłaś bardzo zdziwiona jak zobaczyłaś takie nitki i supełki? Mi też wpierali, że to rozpuszczalne i nawet dopytywałam 5 razy. W takim tempie jak one się rozpuszczają to do wiosny by im zeszło Dobrze, że przyszła położna i mnie "zoperowała"
Okresu nie zazdroszczę i mam nadzieję, że mnie szybko nie dopadnie
Tak, tak też dostałam kupę kartonów z ulotkami, gazetami i próbkami. A co ciekawsze to trzeba było jeszcze jakieś durne ankiety wypełniać

No, więc nadrobiłam i co z tego? Pora iść spać

Dobranoc mamuśki! Przespanej nocki życzę

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 21:46   #2617
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

fossiczko podobno po 1. miesiącu dzidziolki wchłaniaja maminy pokarm niemal w całości dlatego kupki robią rzadziej- norma raz na 10 dni ale skoro mój Filus wyraznie sie meczył to ja to za normalne nie uznaję

martucha nic sie nie martw, kto jak to ale Pat wygląda super zdrowo a gimnastyka mu sie przyda, poza tym to świetna zabawa takie maleństwa są jak plastelina, trzeba im czasem pomóc sie ukształtować za tak szybką interwencję, masz racje nie ma co zwlekać. Załatwcie sobie tylko rehabilitację [ czy będzie konieczna czy nie] na nfz bo to dość droga impreza

tifio no i dobranoc

a to mój szczęsliwy wykupkany królewicz [upowlowałam nareszcie kilka uśmieszków] i królewicz ze swoją mamusią
Stary 2010-11-03, 21:59   #2618
ycnan
Zadomowienie

naked, super, że Filipek w końcu zrzucił balast. Oby teraz już by ło wszystko ok.

martucha, Nie martw się. Patryka obejrzy specjalista i wszystkiego się dowiecie. I jeśli coś faktycznie będzie nie tak, to dowiecie się co robić i na pewno szybko się polepszy A wagę ma, moim skromnym zdaniem, normalną Nie musi przecież przybierać równomiernie. Raz więcej, raz mniej.

U mnie, chyba troszkę więcej mleka, choć mały nadal je z obu piersi. Zjada teraz z jednej, odpływa na 2 minuty i woła o jeszcze. Ale to mi wygląda bardziej na takie zapychanie się niż "jestem głodny". Zobaczymy, co będzie dalej. W każdym razie w nocy, po 4h przerwie piersi były pełniejsze i czułam, że mleko tam jest. A do tej pory miałam wrażenie, że są kompletnie puste.
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 22:01   #2619
anilkadro
Rozeznanie

Cytat:
wybrałam się do Tesco po:
-suszone śliwki
-8pak Activii
-2 kg jabłek

He he, ja też stosowałam w/w sposoby i efekt taki, że ja do toalety latałam 3 razy dziennie a moja Mała dalej nic

Ps.Ale widzę, że jednak już Filipkowi "poszło"
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 22:03   #2620
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

ycnan- oby

anilkadro- a coś pomogło??
Stary 2010-11-03, 22:29   #2621
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
fossiczko podobno po 1. miesiącu dzidziolki wchłaniaja maminy pokarm niemal w całości dlatego kupki robią rzadziej- norma raz na 10 dni ale skoro mój Filus wyraznie sie meczył to ja to za normalne nie uznaję
słodziaczek z twojego Filusia
tak tak, wiem ze wchłaniaja, stąd kupki rzadziej, bardziej mnie zdziwiło ze zaparcia jako norma po matczynym mleku, bo te podobno częsciej dotyczą dzieci karmionych mm, bo mleko matki ponoc działa wlasnie przeczyszczająco, przynajmniej w poczatkowych tygodniach

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 03:02   #2622
Ray
Zakorzenienie

dziewczyny takim maluszkom nie wolno robic lewatywy!!!
ja wiem co pisze moja starsza corka ktora ma prawie 3 lata cierpi na zatwardzenia nawykowe.... w desperacji tez myslalam o lewatywie ale kazdy lekarz u ktorego bylam mowila ze takim dzieciom tego sie nie robi! chyba ze na prawde jest bardzo duza koniecznos... mozna dziecku uszkodzic jelita po prostu....

naked zapytaj pediatre o lactulozum. moja corka to bierze, to jest syropek ktory rozwadnia kupke. efekty sa po kilku dniach.

debribat dziala wypychajaca a lactulozum rozwadniajaca. moja corka brala oba leki naraz wtedy byly efekty.

martucha nie martw sie, dorbze ze dostalas skierowania. oni czesto daja zeby sprawdzic po prostu my z corka starsza tez jezdzilismy a to do neurologa a to na usg ciemiaczka bo "cos im sie wydawalo" ale zawsze lepiej sprawdzic.
Stary 2010-11-04, 07:05   #2623
Paula SHIN
Zakorzenienie

dziewczyny po cesarce: jesli cos Was boli, idzcie na USG blizny. Ja wczoraj bylam i niestety wyszlo tak jak myslalam.
Na cale szczescie nie znosilam wozka..
Blizna goi sie ladnie, ale sie przeciazylam, sa zrosty i jak dzwigalam to cos mi peklo kolo szwu. Szew caly, ale cos sie zaczelo dookola niego tworzyc i w tym momencie nie powiedza na 100% co to jest. Musze sie zglosic jeszcze raz za 4 tygodnie. Kazali mi przestac dzwigac, oszczedzac sie, duzo wypoczywac i nosic tylko dziecko. W dodatku wyniki krwi nie zaciekawe, bo wynika z nich, ze moge miec zbyt duza krzepliwosc, a to byloby zle dla gojacej sie rany. Ale juz mi pobrali znowu krew, do jeszcze innych badan...

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Edytowane przez Paula SHIN
Czas edycji: 2010-11-04 o 07:14
Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 08:39   #2624
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
martucha84, dużo zdrówka dla Patryczka! Oby wszystkie smutki Was szybko opuściły! Odpowiednie ćwiczenia i wszystko wróci do normy. Pleśniawek nie zazdroszczę :/ Ale dlaczego, aż tak się przyczepiła lekarka do wagi Pata? Przecież brakuje mu tylko 200g, a nie każde dziecko rośnie "książkowo". Dla mnie jakaś paranoja... Przepraszam jeśli Cię uraziłam
no właśnie to nie było tak że się przyczepiła i narzekała, a stwierdziła że patrząc na to jak przybierał i jak teraz przytył to stwierdza że mało, aczkolwiek w normie tyle że w dolnej granicy, no i jak wyjaśniliśmy jak kiedyś jadł a jak je teraz to powiedziała że pewnie dlatego i nic nie zalecała ale kazała obserwować no i za 3 tyg max miesiąc zważyć i sprawdzić czy jest ok
no i dziękuję za ciepłe słowa będzie dobrze

Cytat:

martucha nic sie nie martw, kto jak to ale Pat wygląda super zdrowo a gimnastyka mu sie przyda, poza tym to świetna zabawa takie maleństwa są jak plastelina, trzeba im czasem pomóc sie ukształtować za tak szybką interwencję, masz racje nie ma co zwlekać. Załatwcie sobie tylko rehabilitację [ czy będzie konieczna czy nie] na nfz bo to dość droga impreza
po pierwsze wyglądasz rewelacyjnie i ty i królewicz
a po drugie to rehabilitacje jeśli będzie konieczna bo najpierw spotkanie z lekarzem to będzie na nfz, chociaż mąż stwierdził że jak by było coś bardzo nie tak (odpukać) to weźmiemy jeszcze dodatkowo kogoś prywatnie...
ale on pewnie nie zdaje sobie sprawy ile to kasy..
no tak i pani doktor powiedziała to samo, że lepiej sprawdzić bo w tym malutkim wieku szybko się to niweluje zresztą Pat będzie to traktował jak zabawę a nie zajęcia

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
martucha, Nie martw się. Patryka obejrzy specjalista i wszystkiego się dowiecie. I jeśli coś faktycznie będzie nie tak, to dowiecie się co robić i na pewno szybko się polepszy A wagę ma, moim skromnym zdaniem, normalną Nie musi przecież przybierać równomiernie. Raz więcej, raz mniej.

U mnie, chyba troszkę więcej mleka, choć mały nadal je z obu piersi. Zjada teraz z jednej, odpływa na 2 minuty i woła o jeszcze. Ale to mi wygląda bardziej na takie zapychanie się niż "jestem głodny". Zobaczymy, co będzie dalej. W każdym razie w nocy, po 4h przerwie piersi były pełniejsze i czułam, że mleko tam jest. A do tej pory miałam wrażenie, że są kompletnie puste.
dziękuję za ciepłe słowa ciesze się że mleka jest więcej trzymam kciuki żeby tak było dalej..

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
dziewczyny takim maluszkom nie wolno robic lewatywy!!!
ja wiem co pisze moja starsza corka ktora ma prawie 3 lata cierpi na zatwardzenia nawykowe.... w desperacji tez myslalam o lewatywie ale kazdy lekarz u ktorego bylam mowila ze takim dzieciom tego sie nie robi! chyba ze na prawde jest bardzo duza koniecznos... mozna dziecku uszkodzic jelita po prostu....

martucha nie martw sie, dorbze ze dostalas skierowania. oni czesto daja zeby sprawdzic po prostu my z corka starsza tez jezdzilismy a to do neurologa a to na usg ciemiaczka bo "cos im sie wydawalo" ale zawsze lepiej sprawdzic.
a co to jest to nawykowe zatwardzenie? jakoś się tego nauczyła że sama nie potrafi czy jak? opowiedz bo mnie to zaintrygowało
i mam nadzieję że będzie tak jak piszesz

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
dziewczyny po cesarce: jesli cos Was boli, idzcie na USG blizny. Ja wczoraj bylam i niestety wyszlo tak jak myslalam.
Blizna goi sie ladnie, ale sie przeciazylam, sa zrosty i jak dzwigalam to cos mi peklo kolo szwu. Szew caly, ale cos sie zaczelo dookola niego tworzyc i w tym momencie nie powiedza na 100% co to jest. Musze sie zglosic jeszcze raz za 4 tygodnie. Kazali mi przestac dzwigac, oszczedzac sie, duzo wypoczywac i nosic tylko dziecko. W dodatku wyniki krwi nie zaciekawe, bo wynika z nich, ze moge miec zbyt duza krzepliwosc, a to byloby zle dla gojacej sie rany. Ale juz mi pobrali znowu krew, do jeszcze innych badan...
współczuje "przebojów" mam nadzieje że z krwią będzie ok.. nie dzwigaj i dużo odpoczywaj

dziękuję jeszcze raz za ciepłe słowa, wasze wsparcie jest nieocenione..
Stary 2010-11-04, 09:13   #2625
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Tifio a może Ty się pochwalisz swoim Franusiem \

Martucha popieram dziewczyny Na pewno wszytko jest dobrze, ale dla własnego spokoju kontrola jest ok

Paula no to nieźle Ja tez powiedziałam położnej że przed wczoraj miałam osty "krwotok" stwierdziła że za dużo dźwigam No i może coś w tym było bo ciężkie pranie i tym podobne dźwigałam

Ray ja też słyszałam że nie można robić dzieciom lewatywy...

Szok Moje dziecię śpi do południa

Nocka już od kilku dni taka sama O 19-stej kąpiel, o 21 dopiero sen i do 24.30 dziecię śpi. Potem juz co dwie godzinki równo wstaje a nad ranem koło 5 zaczyna trzeszczeć i mamusia już spać nie może

Jutro będziemy obic :dzień dziecka" i nie wykąpie chyba małego (no chyba że sama to zrobię) bo TZ UWAGA zorganizował DEBATĘ PREZYDENCKĄ ( panów Majchrowski, Duda i Kracik) czyli 3kandydatów na prezydenta Krakowa I jutro jedzie o 18-stej właśnie na nią heheh Zrobił to z jakimś kolegą z osiedla i chcą poruszać problemy zalewania naszych terenów po każdym większym deszczu no i inne też

Właśnie weszłam na wagę jutro mija dwa tygodnie od porodu a ja już wróciłam do wagi z przed ciąży Teraz zostaje mi zrzucanie dalej bo chce troche tych kilogramów zrzucić Na brzuchu został troszkę zwis ale nie jest tak źle Była wczoraj położna i powiedział że krocze (rana) zagojona macica sie elegancko obkurcza więc jest niezłe A te bóle to normalne tam w środku główka dziecka wszytko podrażniła i to musi się ponaciągać. Choć dziś już jest o niebo lepiej

A dziewczyny czy wy też macie (miałyście) takie ogromne apetyt Bo ja się w nocy budzę i potrafię kilka biszkoptów zjeść

Hahahha Franek wydaje takie odgłosy że TZ sędzi w pokoju obok i się pyta czy ja tam owieczkę mam

Aha a jeśli chodzi o piesi (bo pisałam że mam flaczki) to od wczoraj wieczór znowu wielkie banieeeeee

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-11-04 o 09:35
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 09:17   #2626
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

martucha, nie łam sie dziewczyno... załoze sie tak naprawde Patrykowi nic nie jest, a ze pediatrzy to chyba najbardziej przewrazliwiona specjalizacja medyczna to czasem wynaduja takie rzeczy ze glowa mala, z drugiej strony ciezko im sie dziwic, jak non stop mają do czynienia z jeszcze bardziej przewrazliwionymi rodzicami, kotrzy dopiero robia widly z igly...

Juz nie raz slyszalam (sama zreszta osobiscie na wlasnej skorze jako dziecko doswiadczyłam), ze piediatra wynajdydwal jakiec cuda niewidy, pozniej okazywalo sie ze tak naprawde nic sie zlego nie dzieje...

jestes mama i jestem pewna ze jesli naprawde bybloby cos Twojemu dziecku to sama bys to wyczuła...

naked
nie zebym chciala zawiazywac tu jakies kolko wzajmenej adoracji, ale Filip to super przystojny bobas niestety tak jak juz elenka zauwazyla chyba stety/niestety urode chyba odziedziczył po swoim stowyrzcielu

w O-wie jest TESCO?gdzie? slyszalam ze nawet McD otworzyli? normalnie miasto kwitnie cała para

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-11-04 o 09:22
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 09:28   #2627
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Czy wasze dzieciaczki maja zimne dlonie? caly zawsze jest goracy a raczki ma zimne

Dzis mi powiedzila kolezanka ze na pneumokoki lepiej dziecko szczepic po 6 miesiacu bo wtedy przyjmie dwie dawki, a jezeli zaszczepie go wczesniej to bedzie mial trzy. Czy to prawda?

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-11-04 o 09:39
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 09:49   #2628
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też jadam jabłka w hurtowych ilościach i pyszną owsiankę. Zaraziłam owsianką całą rodzinkę, nawet moja 3 letnia córka wciąga ją z pasją
A owsiankę jem bez mleka, z jabłkiem tartym, płatkami owsianymi i suszonymi owocami. Mniam. Wiecie, że owsianka jest na 3 miejscu na liście najzdrowszych pokarmów na świecie? Zachęcam, choć wpływa znacząco na przemianę materi
i
Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Ineczka33, mam nadzieję, że wczorajsze wyginanie się sprawiło Ci wielką radość! No i że nic sobie nie uszkodziłaś
Na fitnessie było bosko Zachęcam, jak macie możliwość, żeby się trochę lub bardziej poruszać. Z oferty wybrałam Zgrabne Uda i Pośladki a w soboty Pilates. Po pierwszych zajęciach wieczorem miałam tyle powera, że do 3 w nocy sprzątałam mieszkanie!!!

Kurcze, mały ma katarek. Nie cieknie mu z noska, tylko furczy w środku. Fridą mało co wychodzi, a furczy dalej... Co podajecie poza solą fizjologiczną/Sterimarem, Fridą i maścią majerankową? Ma ktoś jakieś inne sposoby na walkę z katarem?
Stary 2010-11-04, 09:54   #2629
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Czy wasze dzieciaczki maja zimne dlonie? caly zawsze jest goracy a raczki ma zimne
MOja też tak czesto ma, ale skoro kark jest ciepły to nie masz co się przejmować

Ineczka ja przed ściaganiem fridą kropiłam Milecne solą morską a po kilku minutach dopeiro Frida

Dziewczyny, myśle nad kupnem NOSIDEŁKA, czy któraś ma?Jakie jest dobre..????
Stary 2010-11-04, 10:08   #2630
martynka81
Rozeznanie

Martucha - trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze . A z wagą chyba nie jest aż tak źle, na pewno Patryczek szybko podgoni te brakujące gramy dla Patryczka i dla ciebie.
Mój Filip też w 6 tygodniu waży 5480g, czyli 2 kg przytył od urodzenia

Naked - śliczni jesteście oboje . No i za Filusiową kupkę

Paula - uważaj na siebie i nie dźwigaj kochana

waniliaania - mój też ma często zimne łapki, nóżki i czasem nawet nosek, ale kark zazwyczaj ciepły. Martucha kiedyś o tym pisała, że to normalne u maluchów.

Mój mały też się męczy przy kupce, ale robi jedną dziennie, z tym że nad ranem męczy go brzuch i wtedy marudzi, dziś np. od 5 do 7 marudził, później zasnął i spał do 8.
W ogóle to Filip jakoś tak niespokojnie śpi, co przyśnie to się budzi, przeważnie w dzień, choć w nocy też tak ma czasami, macha rączkami, denerwuje się.....sama nie wiem co o tym myśleć, chciałabym żeby spał spokojnie bo się męczy maluch. A pytałam pediatry to mówi że dzieci tak mają, może im się coś śni albo odreagowuje wrażenia z dnia...ja to rozumiem ale on ma tak prawie cały czas...
Czy wasze dzieciaczki też tak niespokojnie śpią???

Edytowane przez martynka81
Czas edycji: 2010-11-04 o 10:09
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 10:17   #2631
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej Mamuśki.
Dzisiaj postanowiłam odpuścić sobie poranną drzemkę z córcią i zamiast gnić w łóżku do 11 to poprasować i posprzątać.
Oczywiście córcia śpi a ja zamiast sprzątać to wizaż no i ani się nie wyśpię ani nic pożytecznego nie zrobię. Kiszka....

Dzisiaj na 17:30 jedziemy do poradni preluksacyjnej. Przy badaniu bioderek rozbierają dziecko do naga? bo nie wiem jak ją ubrać.

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
wiecie co poczytałam na necie i dziecie powinno podwoić wagę urodzeniową między 4 d 6 mce więc nie wiem czemu się ta pediatra tak zmartwiła, może dlatego że mały dużo przytył na początku po ponad 2 kg w 6 tyg, a teraz w tyle samo niecały kg... no ale jednak przytył w normie... w dolnej granicy ale jednak...
Z wagą na pewno jest ok.

Cytat:

a to mój szczęsliwy wykupkany królewicz [upowlowałam nareszcie kilka uśmieszków] i królewicz ze swoją mamusią
Uśmiechnięte to od razu inne dziecko. Ślicznota

Cytat:
Paula to oszczędzaj się mocno, bo ze zrostami nie ma żartów, szczególnie jeśli chcecie mieć drugie dziecko.
Nie dźwigaj i odpoczywaj.

Cytat:
Moja ma często chłodne dłonie, to wina niedoskonałego krążenia. Nie sprawdza się opo dłoniach czy dziecku ciepło, ale po karku i brzuszku.

A z pneumokokami to chyba tak właśnie jest.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 10:17   #2632
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:

No a ja myślę nad kupnem chusty I też się miałam pytać czy któras z Was używa? Właśnie robię obiad a mały marudny i ta chusta byłaby świetnym rozwianiem bo miałabym go przy sobie a i ręce wolne ...

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
W nocy Franek śpi ok Tzn miedzy 21 a 4 rano Od czwartek zaczynają się stęki , jęki i tym podobne i to już chyba jakaś drzemka jest i tak do 11 przed południem potem znowu zasypia i do samej kąpieli śpi twardo i spokojnie
Stary 2010-11-04, 10:18   #2633
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Paula a co Ci się tam zrobiło? bo ja z lewej strony mam takie zgrubienie... jakby gul taki mi się zrobił, pobolewa... położna kazała przykładać ciepłym i masować, ale to masowanie to niezły ból i tak średnio mi to idzie...

i mam takie pytanie, kurcze moja mała ma niecałe 2 tyg a jak położę ją na brzuszek to strasznie chce głowę podnosić, jak nie pozwalam to wisk od razu się zaczyna... i nogami próbuje iść... sama przekręca się z pleców na boczek... takie maleństwa mają już tyle siły...? to normalne czy mam się zaczynać martwić...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 10:31   #2634
Zuziczka
Rozeznanie

Martucha - nie przejmuj sie za mocno, z Patem na pewno wszystko ok Olek ciagle ma przykurcz i skreca cialo w rożek w prawą strone, pediatra mowila, ze to sie wyrowna. Ale do neurologa tez idziemy (18.11- jak Naked ) Sama mu robie cwiczenia, glownie w wannie. No i masuje go, choc pewnie g...no to daje.

Naked- fajnie ze Maly sie odkupkowal No i wymiata z tym usmiecheml oboje jestescie sliczni

Paula- nie strasz mnie blizna dosc konkretnie czasem boli i brzuch pod nia (jak mi sie jelita przesuwaja) No i ja sie jakos nie oszczedzam- zakupy, wozek znosze (a, cholernik jest ciezki jak diabli)

Dzis w nocy musialam Alka odlozyc w czasie karmienia (no i ulał), bo tak mnie wlasnie brzuch skrecil, ze hej To sie chyba zaczynam bac...
Jutro do gina mam nadzieje sie dostac, ciekawe co powie.

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

misqa- moj Olek tez jest taki silacz jak mial tydzien, to sie w inkubatorze przekrecil wokol wlasnej osi, no i glowe tez wysoko trzymał. Teraz sie troche uspokoil i raczej pełza, kopie i sie wspina po mnie.
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 10:35   #2635
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Ineczka ja przed ściaganiem fridą kropiłam Milecne solą morską a po kilku minutach dopeiro Frida
No ja też tak robię, najpierw Sterimar a potem Frida, ale mało co wyciągam. Może tego kataru tak dużo nie ma?
Bardzo przydaje się poduszka-klin, idealna przy katarze, główka leży wyżej niż ciałko
Cytat:
My mamy po pierwszym dziecku firmy Babybyorn. O taki. Na razie używam go w domu, jak chcę coś zrobić, a Wrzaskun mi nie pozwala

Dziewczyny, nie wiem czy widziałyście już taki zbiór informacji ntskoków rozwojowych? Rzadko tu zaglądam, może już poruszałyście ten temat.Wklejam w każdym razie Wrzuciłam sobie do kalendarza terminy,kiedy Igorek może przechodzić dany skok, będę się mniej martwić 'dziwnym' zachowaniem czy płaczem
Stary 2010-11-04, 10:46   #2636
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Martucha popieram dziewczyny Na pewno wszytko jest dobrze, ale dla własnego spokoju kontrola jest ok
dziękuję
ale fajnie mieć taką owieczkę

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
martucha, nie łam sie dziewczyno... załoze sie tak naprawde Patrykowi nic nie jest, a ze pediatrzy to chyba najbardziej przewrazliwiona specjalizacja medyczna to czasem wynaduja takie rzeczy ze glowa mala, z drugiej strony ciezko im sie dziwic, jak non stop mają do czynienia z jeszcze bardziej przewrazliwionymi rodzicami, kotrzy dopiero robia widly z igly...
dziękuję po raz wtóry za postawienie do pionu

Cytat:

Dzis mi powiedzila kolezanka ze na pneumokoki lepiej dziecko szczepic po 6 miesiacu bo wtedy przyjmie dwie dawki, a jezeli zaszczepie go wczesniej to bedzie mial trzy. Czy to prawda?
tak dłonie ma zimne, mi pediatra powiedziała że po 7 mce dziecko ma 3 dawki pneumo, a przed 7 mce 4

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość

Kurcze, mały ma katarek. Nie cieknie mu z noska, tylko furczy w środku. Fridą mało co wychodzi, a furczy dalej... Co podajecie poza solą fizjologiczną/Sterimarem, Fridą i maścią majerankową? Ma ktoś jakieś inne sposoby na walkę z katarem?
my psikamy sterimarem i odciągamy fridą i pomaga

Cytat:
nie mam nie pomogę przykro mi

Cytat:
Martucha - trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze . A z wagą chyba nie jest aż tak źle, na pewno Patryczek szybko podgoni te brakujące gramy dla Patryczka i dla ciebie.A pytałam pediatry to mówi że dzieci tak mają, może im się coś śni albo odreagowuje wrażenia z dnia...ja to rozumiem ale on ma tak prawie cały czas...
dziękuję za ciepłe słowa,
Pat też tak macha rękami itd.. podobno odreagowuje bodźce..

Cytat:
Dzisiaj na 17:30 jedziemy do poradni preluksacyjnej. Przy badaniu bioderek rozbierają dziecko do naga? bo nie wiem jak ją ubrać.
rozbierają do naga, tzn ściągają pampka

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
i mam takie pytanie, kurcze moja mała ma niecałe 2 tyg a jak położę ją na brzuszek to strasznie chce głowę podnosić, jak nie pozwalam to wisk od razu się zaczyna... i nogami próbuje iść... sama przekręca się z pleców na boczek... takie maleństwa mają już tyle siły...? to normalne czy mam się zaczynać martwić...
jak mam być szczera to położna jak na początku przychodziła i kładła Pata na brzuch to dźwigał mocno głowę i tak się odginał że przewracał się na plecy - ona powiedziała że mam silne dziecko - ale teraz jak czytam na necie to takie zachowanie w 1 mce może świadczyć o nieprawidłowym napięciu mięśniowym jest jeszcze wiele czynników a to jest jeden z nich wiec może po prostu zapytaj pediatry... u nas oprócz tego doszło odginanie głowy tak jakby patrzył za siebie jak leży, a jak jest trzymany na pionowo to też mocno ją odgina do tyłu.. no i nadał w jednej ręce zaciska kciuk i nie puszcza..
poczytaj tu
https://mamotoja.pl/niemowle_zdrowie_artykul,3618.html

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Martucha - nie przejmuj sie za mocno, z Patem na pewno wszystko ok Olek ciagle ma przykurcz i skreca cialo w rożek w prawą strone, pediatra mowila, ze to sie wyrowna. Ale do neurologa tez idziemy (18.11- jak Naked ) Sama mu robie cwiczenia, glownie w wannie. No i masuje go, choc pewnie g...no to daje.
trzymam kciuki za wizytę i za Olka..
w ogóle to i tak źle i tak nie dobrze, jak robią coś za późno to się martwimy, a jak za wcześnie to też pediatra kręci nosem.. ehs... my mamy wizytę 22 daj znać co Tobie powiedzą..
Stary 2010-11-04, 10:51   #2637
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Moja Gabrysia jest chyba rekordzistką jesli chodzi o unikanie spania...W dzień,żeby ją uspi to cudu potrzeba,a nawet jak już sie uda to po 5 minutach już jęczy i otwiera oczy....I tak w kółko i gó... ze spania.Wieczorem po kąpieli 2 godziny usypiania,a i to nie zawsze sie udaje.W nocu jak już uśnie to pospi troche miezy karmieniami,ale przewaznie po karmieniu zamiast zasnać to sobie przypomina,że chyba dawno nie marudziła i zaczyna jęczeć i znowu maraton usypiania i nocka z głowy...
Jej sen jest straszny...Przede wszystkim martwi mnie to,ze tak płytko "spi"...Ja naprawdę mam przewalone w dzień...Totalnie nic nie mogę zrobić.Teraz np piszę i jedną nogą majtam bujaczek,żeby nie ryczała,bo białkuje na mnie swoimi ślepiami,to niby przysypia,a jak tylko przestaję bujać to łeeeee.Jak czytam jak dziewczyny piszą ile ich dzieci śpią,to płakać mi się chce...

Cytat:
Rozbierają

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
W nocy Franek śpi ok Tzn miedzy 21 a 4 rano Od czwartek zaczynają się stęki , jęki i tym podobne i to już chyba jakaś drzemka jest i tak do 11 przed południem potem znowu zasypia i do samej kąpieli śpi twardo i spokojnie
Czy ja dobrze zrozumiałam.Twoje dziecko śpi od 21 do 11 i potem też aż do kąpieli??? :conf used: Matko czyli śpi prawie cały czas...
Ja bym chciała,żeby moja chociaż połowe tego czasu spała

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 10:54   #2638
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

dzieki za linka martucha - poczytam w wolnej chwili no i będę pytać przy wizycie u pediatry, bo z położną wolę nie gadać, jakoś nie za bardzo mi podpasowała... mnie z piersiami nieźle załatwiła i jakoś nie ufam jej
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 11:01   #2639
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Czy ja dobrze zrozumiałam.Twoje dziecko śpi od 21 do 11 i potem też aż do kąpieli??? :conf used: Matko czyli śpi prawie cały czas...
Ja bym chciała,żeby moja chociaż połowe tego czasu spała
Hehhehe nie ale by było Od 21 do 4 rano śpi spokojnie z przerwami co 3 lub 2 godziny Potem od 4 rano do 11 śpi niespokojnie (albo w ogóle nie śpi) wydając przy tym mnóstwo odgłosów
Wiecie co TZ wczoraj czytał (tyle że linka mi nie dał) że zawadniają pomału że kolki to tak naprawdę nie kolki tylko słabo wykształcony układ nerwowy i on po całym dniu odbierania bodźców się w tali sposób się rozwija bo dlacego to się zdarza zazwyczaj wieczorami lub nocą? Już kiedyś o tym ja też czytałam .
Stary 2010-11-04, 11:03   #2640
bordowa
Wtajemniczenie

Jeśli martwicie się, że Wasze dzieci mało śpią i widać, że są zmęczone a nie mogą zasnąć to jest bardzo prosty sposób do wykorzystania raz na jakiś czas: do fotelika i do samochodu Dzieciaczki bardzo lubią spać w samochodzie, bo przyjemnie buja, samochód "mruczy" Asia bardzo rzadko nie śpi w samochodzie, wczoraj nawet przespała porę karmienia o pół godziny, tak twardo zasnęła

Tak mówicie o tym napięciu mięśniowym, że zaczęłam się bać ... Asia bardzo mocno odciąga główkę, jak noszę ją w pionie, bo uwielbia gapić się na sufit. I tak jak Marta pisała, też często patrzy za siebie jak leży na pleckach. Ale za to jak leży na brzuchu już prawie wcale nie unosi główki, a wcześniej podnosiła dość wysoko (odrywała buźkę na jakieś 2-3 cm od łóżka). Kurczę, teraz się zmartwiłam ...

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości