|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
kalafiora też jesz? bo ja się ciągle boję, ponoć zmienia smak mleka...
|
![]() ![]() |
![]() |
#182 | ||||||
Zadomowienie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23034543]Ale wiesz, z zabawkami, to wiele od nas, rodziców zależy. Ja obiecałam sobie nawet wczoraj, że omijam szerokim łukiem nowoczesne zabawki - grające, piszczące, świecące. Pewnie, że też przesada w drugą stronę nie byłaby dobra - ale mała ma panel zabawkowy tiny love, garnuszek na klocuszek, prosiaka FP, matę - i to tyle z mechanicznych zabawek, nie uważam, by musiała mieć więcej. A miałam się chwalić - mam nowy telefonik ![]() ![]() ![]() Takiego prosiaka skarbonkę?? Bo ja chcę go kupić na święta w prezencie, jak go masz to napisz jaki jest?? ![]() No to już nie mamy tego samego modelu telefonu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No to Was doczytałam. Uffff ![]() Maluch śpi już dobre dwie godziny. Ja zaraz zmykam spać, bo już padnięta jestem. Jutro babcia do domu wraca, bo była u nas parę dni więc znów troszku spokoju będzie. Co do żarełka to ja na razie na słoiczkach jadę. Nie wyobrażam sobie na początek dawać małemu innego jedzonka, tym bardziej jak się mieszka w tak dużym mieście. Żaden stragan nie ma tu przecież nic ekologicznego. A później jak już będzie czas na podawanie warzyw gotowanych na parze np. to będę się zastanawiała jak z tego wybrnąć. ![]() Spokojnej nocki ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wiesz,ja jem juz teraz wszystko oprócz cytrusów i orzechów,no i miodu bo go nie lubie. tez uwielbiam pikantne,jem smazone, ostatnio nawet 2 gołabki zjadłam(a surówki z kapusty jem od kilku dni w duzych ilosciach-stesknilam sie). czosnek niby tez zmienia smak mleka a jak bylam przeziebiona pilam mleko z czosnkiem i nic(i syrop z cebuli) jak ugotujesz kalafior w wodzie z mlekiem nie bedzie mial takiego specyficznego zapachu wiec moze do mleka nie przejdzie az tak |
|
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Zadomowienie
|
Leoś buziaki dla Tymka
![]() Justyna Twój maluch jest przezabawny. Uśmiałam się, cudowny jest ten filmik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Rozeznanie
|
co do słoiczków-ile mam tyle zdań.ja tam jestem zadowolona
![]() próbowałam skrobać jabłko.bylam opryskana sokiem a synek nie umial tego połknąć bo kawałki byly za duzo.a owoce ze słoiczka wcina az sie trzesie ![]() i nie wyobrazam sobie gotowac ziemniaków ze szpinakiem,czy zupek 4 składnikowych+mięsko. szkoda czasu(na szukanie ze sprawdzonych źródeł,obieranie,gotowani e i blenderowanie) i pieniedzy(na gaz naprzykład) |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 | ||||
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a pchacz juz babcia zakupila pod choinke ![]() Cytat:
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;23036212] ![]() ![]() pojechałam z Tymkiem do lekarza, bo dziś strasznie kaszlał... no i mamy oskrzela. ![]() ![]() ogromne caluski dla Tymusia ![]() Cytat:
![]() ---------------------------------- zbieram sie do spania, malz odpadl juz wczesniej, Stefus slodko spi, to co tak bede siedziec ![]() dobranoc
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#188 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- dzieki ![]() ![]() ja tez spadam dobranoc |
||
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
hej dziewczeta
![]() nie wiem, czy mnie tu jeszcze ktos pamieta, ale ja o was nie zapominam ![]() zagladam tu czesto, ale albo nie mam czasu albo sił, zeby napisac ![]() macierzynstwo pochlonelo mnie calkowicie. Hanusia rosnie jak na drozdzach i z dnia na dzien wymaga coraz wiecej uwagi ![]() Pozdrawiam wszystkie mamusie i cudne bobasy ![]()
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Więc ile ludzi tyle reakcji.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 | ||
Zakorzenienie
|
Dziś pobudka 4:45.
![]() ![]() Cytat:
![]() Nic nie zmienia smaku mleka, nawet czosnek. Cytat:
To są teorie naszych babć. Już dziś wiadomo, że nie są prawdziwe. To raczej kwestia mleka UHT dzisiaj, nie samej krowy. Podobno problem w przetwarzaniu. Tak czytałam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#192 | |
Raczkowanie
|
Dzień dobry. My już nie spimy od 5.20
![]() ![]() lea zdrówka dla Tymka ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 06:54 ---------- O 7.20 zaczął się marud.Zaniosłam więc do łóżka.Tam Bruno zaczął się wyginać i stękać,jakby go łóżko parzyło. No i przypomniało mi się jak któraś pisała o kolędach.Zaczęłam śpiewać "Lulajże Jezuniu" i odpłynął spokojnie w 2 min ![]() Mam nadzieje,że to nie przypadek i metoda choć od czasu do czasu zadziała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#193 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23034543] No ale przecież na samym opakowaniu tak jest napisane ![]() [/QUOTE] Szaja - tak jak napisałam żadnej krzywdy to dziecku nie zrobi. Dodawać do słoiczków można, ale oczywiści trzeba koniecznie deklarować to na etykiecie. Nie zawiera hormonów, antybiotyków i wszelkiej innej chemii (jak sklepowe kurczaki), ale wartość odżywczą ma to dużo niższą niż mięso. Nie wspominając już jak to wygląda i te odłamki kostne... Ja bym tego dziecku nie podała. U mnie nawet pies nie je kości. Chociaż sama wsuwam, aż miło (i ty również) we wszelkiego rodzaju wędlinach, bo dzisiaj niewiele jest takich, które nie zawierają MOM-u. Uważam po prostu, że jeśli producent pisze np. "Zupka z kurczakiem", a w składzie zamiast kurczaka jest tylko MOM (dziesięciokrotnie tańszy) to jest to po prostu zwykłe draństwo. Rodzic, który tego nie wie, zakupi wcale nie tani słoiczek chcąc dać dziecku to co najlepsze (bo przecież wszędzie wmawia się matkom, że same nie umieją ugotować) i będzie zadowolony, że podał w zupce kurczaka z hodowli ekologicznej. A tu zonk. Ja nie atakuję dań gotowych, sama je będę podawać, ale trzeba też czytać uważnie etykiety i wybierać te najlepsze. A tak na marginesie to przed wejściem do UE obowiązywały tylko polskie dość restrykcyjne przepisy prawne. Teraz obowiązują też dyrektywy unijne i doszliśmy do takich absurdów, że dziecku można podawać MOM pisząc zupka z kurczaka. To tak jakby zmiksować ogryzek i napisać jabłuszko. Ale się rozpisałam. Sorry. Już więcej nie napisze na ten temat ani słowa ![]() Ja Olę zaszczepiłam dodatkowo tylko na rotawirusy. Pneumokoki sobie odpuściłam, bo ryzyko zachorowania jest bardzo małe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
dobry
![]() ja dziś wyjatkowo wyspana mała obudziła się o 5 rano,polezała na brzuszku i usnęła po 10 min ![]() ![]() ![]() ![]()
W końcu się doczekałam ![]() Michalinka jest już na świecie ![]() Edytowane przez iza240 Czas edycji: 2010-11-04 o 07:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Heh dyskusja na temat MOM się rozwinęła, ale dobrze Yustyna, że napisałaś dokładnie co to mięso oddzielone mechanicznie, ja jakoś nie potrafiłam wyjaśnić. To, że słoiczek zawiera mięso MOM przeczytałam tylko na kurczaku i indyku, na innych tego nie ma więc trzeba mieć nadzieję, że tam normalne mięsko jest.
Siala Bala a mówj starszy syn od urodzenia na Bebilionie Pepti, krowiego to jescze w ustach nie miał a jest strasznym alergikiem, ma AZS i ogólnie problemy, często go brzuszek boli. A cackam się nad nim od urodzenia, do roku prawie samymi słoiczkami Bio karmiony, zero smażonego, wszelkiej chemii, warzywa z działeczki. A już kilka razy próbowałam wprowadzać to co go uczula, ale niestety alergia jakoś nie mija... Także jak piszesz, ile ludzi tyle reakcji. Lea zdrówka dla Tymka ![]() U nas okropna noc, już nawet nie wiem ile razy Szymon się budził. Wzięłam go do siebie do łóżka bo bym się wykończyła.
#196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Państwa miasta, statki, wisielec czy zwykłe kólko i krzyżyk ![]() Cytat:
Ja już nie cyckowa daaawno.. ale jadłam cytrusy, piłam sok pomarańczowy ![]() ![]() Własnie. prezeeentyyyy... rodzinka pyta się co kupić dla Blanki na gwiazdkę, ja sama jeszcze nie wiem.. Co kupujecie/kupiłyście.. jakie macie pomysły? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#197 | ||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry,
Cytat:
Cytat:
Sama się uśmiałam. Cytat:
Cytat:
Za to po tropical musli były rewolucje. Mam ochotę na coca cole ale sie boję. Co do słoiczkow to jazaczęłam dawać zupki ale banana czy jabłko sama robię bo ze słoika jest bee. Olcia od 2 dni wstaje o 6.oo.Na szczeście już od poł godziny śpi. Wczoraj poszła spać o 21.30.Obudziła sie o 3.30 na cyca. Zakropiłam jej nosek kroplami Otrivin i cała nocka przespana z czystym noskiem. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
witam
u nas noc w miare ok , ale w dzien czyli juz teraz ![]() tak samo w nocy spała ładnie do 3ciej z przerwą na flache- o 3 wybudziła sie i zaczeła troche jeczec -dziąsła ![]() ![]() flacha o 4tej i spała do 7mej - może spała by dalej ale tak sie usikała że wyszło jej bokiem i musiałam przebrac.. właśnie dzwonili ze szpitala - mamy termin na poniedziałek 8 rano - sprawdzenie drożności moczowodów.. juz sie boje - młoda bedzie miała podpinaną kroplówke i cewnik przez który bedzie puszczony kontrast . jezu jak ona to przetrzyma ![]() i ja ![]() juz mi jej szkoda bo wymeczą bidule .. szaja- mam paracetamol hasco 125mg- i pisze - dzieci od 3 miesiecy do 1 roku - 80mg
#199 | |||||||
Rozeznanie
|
dzien dobry
![]() razem bedziemy wyczekiwac.... ja nadal nie mam jak tak dalej pojdzie zrobie testa znowu i do gina pojde, nie umiem w takij niepewnosci zyc ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23034543] A miałam się chwalić - mam nowy telefonik ![]() ![]() ![]() mi by sie nie chcialo teraz..nie mam weny ![]() Cytat:
ale bez sensu, bo tylko lobo sie da skrobac, twarde jabka nieeee ale teraz tre na tarce tej z malymi otworami, tak nie naciskam tylko delikatnie trę i nie robią sie wiórki tylko taki fajny mus, bez kawalków naprawde spróbuj, a i sa tez takie tareczki specjalnie do jablka, wyglada to jak... łodeczka, na srodku jest górka z wypustkami takimi ziarmistymi i sie trze a mus spada w tą łodeczke ![]() Cytat:
![]() pokaz Hanię!!!!!!!! ![]() Cytat:
![]() moj brat tez i moja siostra tez.. zadne alergikiem nie jest mama mi mowila ze kiedys to mleko prosto od krowy dawali ale wygotowane, no nie bylo innego wyjscia wtedy Cytat:
![]() u nas dzis meksyk przy porannym usypianiu, po godzinie mala i tak nei usnela wiec pobawilysmy sie i zasnela teraz... no coż ![]() Edytowane przez jamaicaP Czas edycji: 2010-11-04 o 09:04 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Mnie w poradni D też kazali podać 80mg. Nawet kupiłam taki, żeby nie dzielić czopka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#201 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
czekolade tez jem, po porodzie lezalam z dziewczyna która byla po szkole rodzenia i mowila mi co moge a czego nie, powiedziala ze czekolady absolutnie,a ja zjadłam 3 kostki po powrocie do domu zaparcia u synka nie bylo,wiec potem juz jadlam co jakis czas, orzechów nie jem bo niby alergenne,miod tak samo a ze nie lubie ani jednego ani drugiego(a po miodzie mam wysypke) to jest mi łatwiej. jestem dumna z synka bo zjadł na sniadanko kaszke mleczno-kukurydziana o smaku bananowym(zrobilam gęstrza do jedzenia łyzeczka) w połowie sie najadł i nie otwieral juz buźki wiec tym bardziej jestem z niego dumna bo myslałam ze to taki łakomczuch ze bedzie jadł ile mu dadzą,a tu niespodzianka ![]() zaraz bedzie pora spania.ze spaceru dzis nici po za oknem pada i wieje ![]()
http://suwaczki.maluchy.pl/li-47934.png http://s2.pierwszezabki.pl/032/032416980.png?7074 Edytowane przez Oolcia86 Czas edycji: 2010-11-04 o 09:09 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
u nas tez wieje i pada, ja wychodzę w taka pogode ale dzis neiwiem, jakiegos lenia mam.. ale zobaczymy...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozpowszechniam tu żadnych babcinych teorii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#205 | |
Zadomowienie
|
ciekawe kiedy i ja??
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() My dziś idziemy na szczepienie...mały od rana marudzi dziąsełka go strasznie drażnia i nie radzi sobie...i jeszcze ta pogoda pogłębia jego zły nastrój ![]() no i zastanawiam sięo co konkretnie pytać p.doktor...hmm o rozszerzanie diety ![]() ![]() Silpe będzie dobrze dasz radę ![]() jak byłam w szpitalu to na kazde pobieranie krwi wychodziłam z mp3 bo nie mogłm znieść płaczu jak wracałąm to młody juz uśmiechnięty i radosny z pielęgniarkami...a tak to jeszcze bym je op........ła że mu robia krzywde...bo a to z tych nerwowych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Matko i córko, jak u mnie wieje.
![]() ____________ Pytanie mam - robicie imprezy na pół roku? Z czyim udziałem, jeśli tak? |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#208 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ja mam dostęp do krowy, więc może mleko takie kiedyś Sebek dostanie przed osiemnastymi urodzinami ![]() Cytat:
![]() ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
||
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Ja imprezę robię tylko na roczek
![]() ![]() Co do zabawek to ja mam mnustwo po Michale, więc za bardzo nie chcę sobie juz mieszkania zagracać. Tymi grającymi i święcącymi prawie się nie bawił, jedynie furrorę robiła kostka edukacyjna: http://allegro.pl/smiki-kostka-eduka...297895265.html były kiedyś w biedronce (w Smyku takie same chyba z trzy razy droższe ). Bardzo kusi mnie ten stolik : http://allegro.pl/aktywny-stoliczek-...286144282.html, tylko ta cena... Polecam też te książeczki: http://www.empik.com/pierwsze-slowa-...0068,ksiazka-p. Są świetne bo mają prawdziwe zdjęcia. Pierwsze kolory, słowa, zwierzęta i książeczka kąpielowa. Zabawek jest całe mnustwo, ale dzieci i tak interesują się najbardziej tym co im nie wolno:komórkami i pilotami ![]()
Edytowane przez ona1981 Czas edycji: 2010-11-04 o 09:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
Kropka świetnie Danio w tym kombinezonie wygląda
![]() A książeczki wbrew pozorom niby dzieci jeszcze nie kumają ale już reagują, moja Kornelcia np uwielbia "Kaczkę dziwaczkę" i "Na wyspach Bergamutach" szczególnie to drugie po prostu uwielbia. Mąż jeszcze wymyślił i zmienił w wierszyku "widziano także osła którego Kornia niosła" ona jak to słyszy to tak jakby rozumiała chichra się na całego ![]() Książeczki materiałowe super ![]() ![]() justin Stefcio cudny ![]() A to obiecane zdjęcia ze spacerku w parku A odnośnie 6 miesięcznicy. My mamy za sobą- generalnie u nas się nie robi, dopiero roczek. Ale z kolei jest zwyczaj "oblania" pierwszego ząbka a małej ząbek wyszedł na dzień przed skończeniem 6 mies i jako że moi rodzice nie dali rady przyjść w sobotę (bo akurat wtedy ząbek wyszedł) przyszli razem z chrzestną w niedzielę. Ale tak ogólnie nie planowaliśmy robić imprezy mieliśmy spędzić cały dzień razem no i mała miała dostać prezent od nas. Ale wyszło jak wyszło i załapał jej się jeszcze prezent od chrzestnego, chrzestnej i moich rodziców ![]()
Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. — Jan Paweł II (Karol Wojtyła) Kornelcia ![]() ZĘBALE ![]() Edytowane przez olivka_7 Czas edycji: 2010-11-04 o 10:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:43.