BEZROBOTNI łączmy się:) - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-04, 19:56   #4171
ancooora
Wtajemniczenie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się:)

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
uwierz mi, ze nie, bo nie zaprasza sie takich ludzi i tyle. Tak jak pisałam, zaprasza sie ludzi z miasta, jesli ogloszenie jest na to miasto.
No chyba, że tak, ale to z reguły od razu piszą, że TYLKO ludzie z danego miasta.
ancooora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 19:57   #4172
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
wiecie, z ta satysfakcja to jednak jest slogan. bo zauwazcie - macie satysfakcje z pracy, lubicie ją, a zarabiacie grosze. Szlag was trafia, bo wiecie, ze na tym samym stanowisku mozna zarobic wiecej. i wtedy nagle satysfakcja przestaje miec takie wielkie znaczenie i patrzy sie na pieniadze.

Mysle, ze wazniejsze jest ogolne zadowolenie, brak mobbingu, normalne odziny pracy. A satysfakcja? Albo przyjdzie z czasem albo nauczymy sie bez niej zyc.
ja jestem ogolnie niezadowolona, godziny pracy mam super...8-16 poza tym, ze prawie 2 tygodnie w miesiacu siedze od 8 do 21, ale to maly szczegol...to tylko 2 tygodnie w miesiacu bez zycia.

a mobbing...korporacja nie pozwala sobie na mobbing wprost.

piszesz "na tym samym stanowisku"...wlasnie...a chodzi o to, ze niekoniecznie stanowisko musi byc to samo. w tym problem.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 19:59   #4173
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ancooora Pokaż wiadomość
No chyba, że tak, ale to z reguły od razu piszą, że TYLKO ludzie z danego miasta.
Nie piszą!
Ja wystawiajac ogloszenie, pisze w nim, ze dotyczy ono ludzi z krakowa. A i tak masa jednostek spoza wysyla i mi jest zal ich odrzucac, bo ja calym sercem wierze w takie osoby, nie powinny one byc gorsze ****a z powodu miejsca zamieszkania no ludziska.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 20:00   #4174
ancooora
Wtajemniczenie

[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;23052513]Niestety nie zawsze to coś daje. Sama mówiłam, że to dla mnie nie problem, bo mam prawo jazdy i bez problemu mogę dojechać na każdą godzinę i się jednak nie udało, wybrali miastową. Może przez to, że w pobliżu nie było żadnego parkingu[/QUOTE]

... no tak, pewnie dlatego, że jak coś to w każdej chwili może dojść na zawołanie
ancooora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 20:02   #4175
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
ja jestem ogolnie niezadowolona, godziny pracy mam super...8-16 poza tym, ze prawie 2 tygodnie w miesiacu siedze od 8 do 21, ale to maly szczegol...to tylko 2 tygodnie w miesiacu bez zycia.

a mobbing...korporacja nie pozwala sobie na mobbing wprost.

piszesz "na tym samym stanowisku"...wlasnie...a chodzi o to, ze niekoniecznie stanowisko musi byc to samo. w tym problem.
Pociesze Cie ok ?
Pracujac jako RKS, dziennie robilam 15-20 h. Dzien w dzien, miesiac w miesiac. 2 etaty, wyplata za jeden. Wrak czlowieka.

Troche nie rozumiem co masz na mysli z tym samym stanowiskiem?
Ja mam na mysli to, ze robisz cos za mala kase, a na tym samym stanowisku w innej firmie dostajesz 3 razy wiecej. To jest frustrujace!
Stary 2010-11-04, 20:16   #4176
glizduha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Glizduha coś mi się zdaje że tam cię przyjmą.
Głęboko w to wierzę . Co do exela sama bym się na taki kurs zapisała.

Co do pisania innego adresu w CV to ja ogólnie nie jestem zwolenniczką mijania się z prawdą.

dresden doll ładny wachlarz możliwości, myślę że nie masz zatem czym się martwić na jakiś czas bo ze zdobyciem doświadczenia nie masz problemu, a to dużo

glizduha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 20:18   #4177
pumas
Zakorzenienie

jutro od 9.30 pracuje pewnie do 12... ciezkie jest zycie ;-)
Stary 2010-11-04, 20:21   #4178
glizduha
Wtajemniczenie

a ja idę się napić piwka z sokiem i po wizualizować sobie moją przyszłą prace

Stary 2010-11-04, 20:22   #4179
Ariena
Zakorzenienie

Pumas wystawilas już to swoje ogłoszenie na pracuj?
Stary 2010-11-04, 20:23   #4180
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Cytat:
IR, zeby kogos zapewnic o mozliwosciach dojazdu, trzeba najpierw dostac sie na rozmowe, a jak pisalam, czasem na wstepie jest sie skreslonym. A po co to robic? Nie lepiej cos sciemnic i miec poczucie, ze zrobilo sie wszystkol zeby pojsc na rozmowe?
Ja tez niejednokrotnie jechalam na rozmowy 300-400 km, a praca nie byla w moim miescie. Ale to rzadko sie zdarza. Ja mam to szczescie, ze mieszkam w duuuuzymmm miescie, jednak miejsce to ma pułapki, o ktorych ludzie z mniejszych miast nie wiedza i nie pamietaja,
Czasem się udaje dostać, ale to bardzo rzadko.
No nic, zmieniam swój adres na adres Tżeta i zobaczymy czy coś się rozkręci

Edytowane przez d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Czas edycji: 2010-11-04 o 20:24
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 20:36   #4181
Ariena
Zakorzenienie

Ja też ściemniam w CV, jak ogłoszenie jest z Katowic to piszę Katowice, w koncu mam tam stały meldunek.

Jutro jadę do Chorzowa na tą rozmowę i ściemnię że mam auto na co dzień i nie będę mieć problemu. Jak mnie przyjmą to się będę zastanawiać jak dojeżdżać, najwyżej pogonię męża autobusem.
Stary 2010-11-04, 20:39   #4182
pumas
Zakorzenienie

IR zmieniaj, a jestem pewna, ze zaczna sie sypac propozycje

Ariena, jeszcze nie, pod koniec listopada, musze wypracowac troche rzeczy, zeby zatrudnic do nich osoby, bede szukac 4 osob.
Stary 2010-11-04, 20:42   #4183
HaleyJames
Raczkowanie

Jak widać uczciwość nie zawsze popłaca. Ale ja to taka strasznie szczera jestem, że nie potrafiłabym nawet w CV zmienić numeru domu a co dopiero pisać zupełnie inny adres zamieszkania Dam sobie jeszcze chwilę i jeśli nic nie znajdę to zacznę ściemniać na maxa
- Nic rzekł Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę, chciałem się tylko upewnić, czy jesteś...
HaleyJames jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 20:43   #4184
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Ja też ściemniam w CV, jak ogłoszenie jest z Katowic to piszę Katowice, w koncu mam tam stały meldunek.

Jutro jadę do Chorzowa na tą rozmowę i ściemnię że mam auto na co dzień i nie będę mieć problemu. Jak mnie przyjmą to się będę zastanawiać jak dojeżdżać, najwyżej pogonię męża autobusem.
Ariena, u Ciebie latwiej, bo to zawsze aglomeracja, wiec szybki dojazd wszedzie. Szybki w " "

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

jesli chodzi o CV - ja sciemniam troche, koloryzuje, choc nie mam za bardzo co, bo i tak uwazaja, ze to sciema - choc to prawda. Wiec na rozmowach jestem soba do bólu, smieje sie, rozbawiam, do tego jestem profesjonalna troche, a troche wrecz przeciwnie. Nie podoba sie to spadówa.
Stary 2010-11-04, 20:48   #4185
Ariena
Zakorzenienie

Kto ze Śląska to niech sobie tu zajrzy http://www.ksse.com.pl/lista/dane_list/lista1.php i wysyła podania.

Ta cała strefa akurat gliwicka jest 5 min autobusem od mojego mieszkania. Jednak nie wysyłałam tam podań, bo wiem, jestem głupia. Byłam parę razy na rozmowach tam z agencji pracy bo przeważnie zatrudniają tam z agencji to raz, a dwa zatrudniają tylko fizycznych pracowników i to też przez agencje. Agencje z kolei odrzucają osoby z mgr na fizoli.
Więc na razie tam nie słałam, bo myślę że marne szanse. Tam jest jeden wielki światek nie otwarty dla normalnych ludzi.
Nie wiem jak to jest w innych miastach, ale w Gliwicach tak jest.
Stary 2010-11-04, 20:53   #4186
pumas
Zakorzenienie

bla bla bla Ariena, kopa dostajesz dode mnie wirtualnego i zabierz sie do szukania pracy. Wiem, ze Ci sie uda !!!!!!!!!!! Slij ile wlezie i wszedzie, gdzie FAKTYCZNIE CHCIALABYM PRACOWAC. Na koniec roku znajdziesz prace.
Stary 2010-11-04, 20:56   #4187
Ariena
Zakorzenienie

Tylko kurde nie wiem...pisać za każdym razem osobno do nich LM czy w treści maila jakiś krótki list?
Stary 2010-11-04, 20:58   #4188
stokrotka1404
Zadomowienie

Koniec roku to najgorszy okres na szukanie pracy. Wiem coś o tym, pamiętam jak rok temu szukałam ojjjj
Mimo że teraz mam prace to obserwuje ogłoszenia, naprawdę kicha i jeszcze raz kicha
stokrotka1404 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 20:59   #4189
pumas
Zakorzenienie

Ariena, tylko krotka tresc maila, zero listów. Pare zdan. Krotkich i konkretnych.

Dla mnie koncowka roku byla bardzo owocna??
Stary 2010-11-04, 21:01   #4190
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Skserowałam dokumenty (jedną umowe musiałam podrobić ahha bo się zawieruszyła, druk ten sam tylko daty musiałam zmienić, Paint się przydał )'

Zastanawiam sie na cholerę mi to rejestrowanie się w UP no ale niech będzie, bo powiedzą, że nic nie robiłam...

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:08   #4191
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Ariena, tylko krotka tresc maila, zero listów. Pare zdan. Krotkich i konkretnych.

Dla mnie koncowka roku byla bardzo owocna??
No właśnie rok temu wysyłając do firm to pisałam jakieś elaboraty w LM.
Teraz piszę że pracowałam w tym i w tym, wykształcenie i szukam pracy w tym i w tym i w tym dziale lub tamtym itp.

A jak się nie odezwą to pochodzę po tych mniejszych firmach lub większych z kapitałem państwowym. Niestety tam w tej strefie fabryk to są bramki i płoty i ochrona nie wpuszcza nikogo nie umówionego.

Dla mnie końcówka roku zeszłego też była super, bo w miarę szybko znalazłam pracę w 2,5 miesiąca a potem w 2 tygodnie. (szok)

Gwiazdka ja w UP nie daję żadnych kser umów zlecenie, nie przyznaję się do tego i kichać to.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-11-04 o 21:11
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:14   #4192
dresden doll
Raczkowanie

mnie by się tych LM nie chciało czytać, cieszyłabym się, jakby mi ktoś wypisał w treści maila jakieś konkrety ;]

w ogóle nie znoszę pisania LM. do tej pracy 50 km stąd, na szczęście wyraźnie napisali: tylko CV. właśnie sobie chciałam je wydrukować, bo zwykle zabieram na rozmowę (i nigdy nie jest potrzebne), a tu drukarka się zepsuła. mam jedno stare, ale od tego czasu trochę przerobiłam, więc nie wiem, chyba to oleję, skoro mnie zaprosili to musieli do niego zajrzeć. ;>
Cause it's my problem if I wanna pack up and run away, it's my business if I feel the need to smoke and drink and swear, it's my problem, it's my problem if I feel the need to hide it's my problem if I have no friends and feel I want to die.
dresden doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:18   #4193
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Arienka, no mogłam to tez zakryć ale już wpisałam na kartę, więc dupa, niech mają.

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:18   #4194
pumas
Zakorzenienie

Ariena, przez płot skok i juz ;-)
Stary 2010-11-04, 23:11   #4195
Niepokorna
Rozeznanie

HejNie wiem czy dobry wątek wybrałam ale zaryzykuję
Mam 29 lat,od paru lat na emigracji wraz z mężem...od dwóch lat bez pracypo Nowym Roku wracamy do kraju.Bardzo jestem z tego powodu szczęśliwa ale zaraz pełna obaw i strachu czy (już 30 letnia) kobieta znajdzie pracę w Polsce z marnym doświadczeniem zawodowym?
Niepokorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 01:23   #4196
Magda9876
Rozeznanie

GG do Magda9876 Send a message via Skype™ to Magda9876

Witajcie, pozwólcie, że dołączę do grona poszukujących pracy. Dołączam się nieśmiało bo też niestety jestem bardzo nieśmiała z natury, co mi bardzo utrudnia życie. Miałam taki okres po studiach licencjackich, że przez rok praktycznie nie robiłam nic. W tym czasie jakieś prace dorywcze i 3 miesiące za granicą. W chwili obecnej walczę z tym aby "wziąć się za siebie". Kończę studia, jetem na ostatnim roku pedagogiki zaocznie. W końcu zapisałam się na prawko. Zawsze coś ale pracy brak. Pracowałam rok w inglocie, ale zrezygnowałam, potem znowu 3m-ce za granicą, powrót na początku października i od miesiąca siedzę w domu Moja skrajnie niska samoocena uniemożliwia mi aplikowanie na "poważniejsze" stanowiska, stąd cała moja dotychczasowa "kariera" to praca w sklepach. Zapisałam się do UP mam spotkanie 18 listopada. Zdziwiłam się że trzeba czekać tak długo. Ja bym chciała o wiele wcześniej... Na czym to dokładnie polega? Przedstawią mi oferty? Jakiś doradca zawodowy czy co? Zapytałam się rodziców, ale oni nie mają o tych sprawach pojęcia. Dobrze, że mnie jeszcze w domu tolerują, choć i tak słyszę że jestem nierobem. Narazie studia, prawko, życie opłacam z oszczędności, ale one się kiedyś przecież skończą, poza tym pragnę "wyjść do ludzi". Nawet o wolontariacie myślałam żeby cokolwiek robić.
Chyba potrzebuję trochę wsparcia i rozmowy
Magda9876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 07:32   #4197
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niepokorna Pokaż wiadomość
Mam 29 lat,od paru lat na emigracji wraz z mężem...od dwóch lat bez pracypo Nowym Roku wracamy do kraju.Bardzo jestem z tego powodu szczęśliwa ale zaraz pełna obaw i strachu czy (już 30 letnia) kobieta znajdzie pracę w Polsce z marnym doświadczeniem zawodowym?
Niepokorna, kazdy moze znalezc prace, nawet jak Ty to okreslilas, 30letnia kobieta ;-) Przeciez to idealny wiek do obejmowania ciekawych stanowisk, trzeba tylko po powrocie wziac sie w garsc i intensywnie szukac, tak jak robia to dziewczyny, czyli wysylaja do roznych firm swoje CV, bez ogloszen, czyli spontanicznie.
Dlaczego wracacie do kraju ? Podziwiam was, bo przed wami wiele wyzwan tutaj ;-)

Cytat:
Napisane przez Magda9876 Pokaż wiadomość
Witajcie, pozwólcie, że dołączę do grona poszukujących pracy. Dołączam się nieśmiało bo też niestety jestem bardzo nieśmiała z natury, co mi bardzo utrudnia życie. Miałam taki okres po studiach licencjackich, że przez rok praktycznie nie robiłam nic. W tym czasie jakieś prace dorywcze i 3 miesiące za granicą. W chwili obecnej walczę z tym aby "wziąć się za siebie". Kończę studia, jetem na ostatnim roku pedagogiki zaocznie. W końcu zapisałam się na prawko. Zawsze coś ale pracy brak. Pracowałam rok w inglocie, ale zrezygnowałam, potem znowu 3m-ce za granicą, powrót na początku października i od miesiąca siedzę w domu Moja skrajnie niska samoocena uniemożliwia mi aplikowanie na "poważniejsze" stanowiska, stąd cała moja dotychczasowa "kariera" to praca w sklepach. Zapisałam się do UP mam spotkanie 18 listopada. Zdziwiłam się że trzeba czekać tak długo. Ja bym chciała o wiele wcześniej... Na czym to dokładnie polega? Przedstawią mi oferty? Jakiś doradca zawodowy czy co? Zapytałam się rodziców, ale oni nie mają o tych sprawach pojęcia. Dobrze, że mnie jeszcze w domu tolerują, choć i tak słyszę że jestem nierobem. Narazie studia, prawko, życie opłacam z oszczędności, ale one się kiedyś przecież skończą, poza tym pragnę "wyjść do ludzi". Nawet o wolontariacie myślałam żeby cokolwiek robić.
Chyba potrzebuję trochę wsparcia i rozmowy
Witaj Magda
Nie jestem dobrym psychologiem, niezbyt umiem pocieszac, jednak wiem, ze kluczem do sukcesu jest akceptacja wlasnej osoby, wyzbycie sie nagminnego porownywania do innych ludzi, ktorym wiedzie sie lepiej, wyzbycie sie zazdrosci i postawienie sobie celow i ich realizacja.
Z obserwacji i doswiadczenia wiem, ze wbrew pozorom malo jest przebojowych ludzi, odwaznych i takich pozytywnych, ktorych za sam usmiech ma sie ochote zatrudnic. Wiekszosc szukajacych pracy ma zanizona samoocene, niskie poczucie wartosci, kompleksów tysiace. Dlatego polecam Ci nie patrzenie za siebie, na innych, tylko obranie jakichs konkretnych celów i napisanie ich na kartce lub gdziekolwiek, na wizazu tak jak ja ;-) Uwierz, ze to dziala. Bo codziennie widzac te cele, marzenia, plany, bedziesz podswiadomie robila wszystko, by je osiagnac. Az w koncu zobaczysz, ze z miesiaca na miesiac lista jest coraz krotsza, z coraz wieksza liczba spelnionych marzen.
Kazda z nas ma i miala takie wzloty i upadki, czula sie niepotrzebna, beznadziejna, nierobem w oczach bliskich, ktorzy na sile chcieli nas wypchac do byle jakiej roboty. Grunt to sie tym nie przejmować i robic wszystko, by te prace dostac. Czyli najpierw spojrzec krytycznym okiem na CV, ktore wiele o nas mowi i niejednokrotnie zamyka wszystkie drogi, z powodu jakichs niedociagniec. Jesli masz z tym problem, wrzuc tutaj to co bys chciala, abysmy spojrzaly, moze Ci cos doradzimy. Moze list motywacyjny jestesmy w stanie Ci napisac.
I taka rada: nie zamykaj sie na nowe mozliwosci. Skoro masz chęć pracować na konkretnym stanowisku, a nie czujesz, bys miala na tyle umiejetnosci - APLIKUJ! Nic nie tracisz, a mozesz tylko zyskac.
Pozdrawiam.
Stary 2010-11-05, 08:28   #4198
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niepokorna Pokaż wiadomość
Na pewno znajdziesz ale możesz szukać długo. Po drugie jak znajdziesz to niekoniecznie ciekawą czy dającą satysfakcję.

Cytat:
Napisane przez Magda9876 Pokaż wiadomość
Zapisałam się do UP mam spotkanie 18 listopada. Zdziwiłam się że trzeba czekać tak długo. Ja bym chciała o wiele wcześniej... Na czym to dokładnie polega? Przedstawią mi oferty? Jakiś doradca zawodowy czy co?
Powinni przedstawiać oferty ale z reguły ich nie ma i po prostu Twoja wizyta w UP będzie polegała na podpisaniu się że byłaś.

Dobra ja się zbieram na rozmowę.
Stary 2010-11-05, 08:36   #4199
glizduha
Wtajemniczenie

Ariena

Stary 2010-11-05, 09:08   #4200
pumas
Zakorzenienie

powodzenia

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ----------

zastanawiam sie, czy isc dzis do pracy. Jezu, jak mi sie nie chce !!!!!!!!! W glowie mam tysiace wymówek, tylko ze nikomu nie musze sie z nich tlumaczyc, po prostu na poniedzialek zostanie mi wiecej rzeczy do zrobienia.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości