|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1351 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1352 |
Zakorzenienie
|
Kochane zapomniałyście chyba o moim żelu Vitality's - przypominam się miło
![]()
![]() |
#1353 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1354 |
Wtajemniczenie
|
Proszę o analizę:
Bingo maska do włosów Spirulina i keratyna Aqua, 1 Heksadecanol 1 Octadecanol (miksture), Ceteareth-20 (and) Cetearyl Alcohol, Stearamidopropyl, Dimethylamine, Hydrolyzed Keratin, Glycerin, Aqua, Fucus Vesiculosus Extract, Enteromorpha Compressa Extract, Porphyra Umbilicalis Extract, Undaria Pinnatifida Extract, Lithothamniom Calcareum Extract, Parfum, Citric Acid, Methyl Paraben, Sodium Benzoate, Ethyl Paraben. Myślałam nad zakupem dwóch maseczek Bingo, może z shea i którąś jeszcze z proteinami ale teraz już totalnie nie umiem się zdecydować ![]() Proszę o pomoc z wyborem, które są najbardziej sensowne ![]() wklejam linki do pozostałych składów masek, o których myślałam: Bingo maska kaszmir i kolagen Bingo masło Shea i pięć alg Bingo maska mleczna z elastyną nawilżanie i elastyczność Btw Małgosiu byłam dziś w E.leclerc i widziałam tą maskę kaszmir i kolagen, razem z innymi po 7,99/500ml ![]() z elastyną i shea nie było ale jeśli nie tam to zostaje mi jeszcze tesco do zwiedzenia i auchan ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1355 |
Zakorzenienie
|
Syrenka
Dziękuję za odpowiedź , no to czekam spokojnie ![]()
![]() |
#1356 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
Bardzo proszę doświadczoną Wizazankę o analizę tego składu:
![]() (nie znalazłam nigdzie analizy, szukałam) aqua, dead sea mud, laurylpyridinium,chloride cetearyl alcohol, silk protein, aloe extact, burdock extract, algae extract, giseng extract, polyacrylamide,lecithin, d panthenol, amino acids complextocopherylacetate, retynyl acetate and palmite phenoxyethanol, DMDM hydantoin, methylparaben, propylparaben, parfum czy jest ona zgodna z cg? proszę tylko o pobieżną analizę bo na wątku o analizach czeka się dość długo a ja jutro jadę na zakupy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1357 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Główną rolę pełni tu polimer filmotwórczy odpowiedzialny za utrwalenie. Żel zawiera również kilka składników, które wpłyną na nawilżenie włosów. Polysorbate 20 jest emulgatotem, ale również działa nawilżająco; podobnie peg-40 hydrogenated castrol oil - działa również jako emolient; aminokwasy jedwabne mają potencjał wygładzająco - regenerujący. Trudno jednoznacznie orzec o (nie) zgodności z CG głównie z powodu braku informacji o naturze polimeru filmotwórczego, nie znalazłam informacji czy jest zmywalny wodą. Lepiej na wszelki wypadek co jakiś czas umyć włosy szamponem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1358 |
Zakorzenienie
|
bardzo dziękuję Syrenko, dodam że mimo iż perfumy są na samym końcu żel ma mocny zapach mocno chemiczny.
![]() |
#1359 |
Wtajemniczenie
|
kathy wczesniej jednak był szamponik do analizy moj
![]() Mimo wszystko widze sol kuchenna w nim, ale ciekawa jestem dalszej części składu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1360 |
Raczkowanie
|
Podczas robienie porządków w kosmetykach odkopałam coś, co dawno temu dostałam, stało sobie nigdy nie użyte i czekało na swój dzień
![]() ![]() Tony&Guy, label.m, Smoothing Cream Opis producenta: Tony & Sasha Mascolo have created a global phenomen in haircare. Label.m is a definitive range of products created for professional stylists and expert results. Enjoy! Whith avocado, barnados cherry, coconout, and olive to gloss, moisturise and smooth. Perfect for hair demaged by heat styling. Apply a small amount evenly through damp or dry hair. Tony&Guy, label.m, Smoothing Cream Ingredients: Aqua, Persea Gratissima (Avocado Oil), Phenyl Trimethicone, Propylene Glycol, Glycerin, C12-15 Alkyl Benzoate, Isostearyl Palmitate, Olea Europea (Olive) Fruit Extract, Glyceryl Sterarate, PVP, Theobroma Grandiflorum Seed Butter, Parfum, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Triethanolamine, Malpighia Glabra (acerola) Friut Extract, Steardimonium Hydroxyproyl Hedrolized Wheat Protein, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Methoxycinnsmate, Propylparaben. Nie bardzo wiem co z tym robić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1361 |
Zakorzenienie
|
musze zrobic uktualnienie, jakis czas temu miss jessie's wprowadzila zmiany do paru kosmetykow ale niestety nie wiem kiedy i do ktorych, dlatego do konca nie jestem pewna dlaczego na BC sklad Curly Buttercreme jest inny od tego co ja mam, wczoraj to odkrylam jak sobie przegladalam analizy Syrenki
tutaj sklad pierwotnie wpisany i jego analiza, a ponizej aktualny sklad spisany z opakowania Curly buttercreme/miss jessie's Water, petrolatum, glycerin, mineral oil, acetylated lanolin, glyceryl stearate, peg-100 stearate, crambe abyssinica seed oil, wheat germ oil, butyrospermum parkii (shea butter), theobroma cacao (cocoa) seed butter, hydrolyzed keratin, panthenol, peg-8 dilaurate, ceteareth-20, stearyl alcohol, triethanolamine, fragrance, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, disodium edta, dmdm hydantoin, iodopropynyl butylcarbamate, orange 4 (c1 1550), yellow 10 (C1 47005) Syrenko moglabys looknac? ![]()
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2010-11-04 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1362 |
Raczkowanie
|
mam pytanie co do dwoch produktów:
* Lorys snake oil o skladzie: Water (Aqua),Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Mineral Oil (Paraffinum Luquidum), Ciclomethicone, Poliquaternium-7, Frangance (Parfum), Citric Acid, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne, CI 19140 (Yellow 5l), Dissodium Edta oraz *Goldwell Kerasilk instant silk fluid o skladzie: Aqua,Dimethicone, Cyclopentasiloxane,Dimeth iconol, Polyquaternium-37, Phenyl Trimethicone, Triticum Vulgare, Hydrolyzed Silk, Panthenol,Simmondsia chinensis,Tocopheryl Acetate, Hydroxypropyl guar, Hydroxypropyltrimonium Chloride, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Amodimethicone, Cetrimonium Chloride, Alcohol denat., Tredeceth-2, Phenoxyethanol, Butylparaben, Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben, Parfum. byłabym wdzieczna gdyby ktos mogł je zanalizowac badz napisac cos na ich temat, i czy te produkty sa zgodne z CG, tzn czy moge ich uzywac w metodzie mycia odzywka lub OMO?
![]() |
#1363 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do tego pochodna keratyny o działaniu wygładzającym i antystatycznym oraz ocet. Olejki eteryczne podziałają antybakteryjnie, odkażająco, rozjaśniająco, stymulują krążenie, zapobiegają wypadaniu włosów. Olejek zgodny z CG. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1364 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ciąg dalszy to mieszanka oleju pszenicznego, pochodnej proteiny pszenicznej o działaniu antystatycznym wygładzającym i kondycjonującym; nawilżających humektantów np. pantenolu; silikonu o działaniu wygładzającym, poprawiającym rozczesywanie i wygląd włosów, prowizorycznie uzupełniającym ubytki w strukturze włosa; emolientów, które zatrzymają wodę wewnątrz włosa i witaminy E, retionolu, witaminy B5 i B7 o działaniu antyoksydacyjnym i kondycjonującym włosy. Maska nawilży, wygładzi, poprawi wygląd włosów, możliwe, że je wzmocni. Niezgodna z CG. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1365 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Początek jest standardowy, klasyczny duet surfaktantów SLES i betaina (później występuje też trochę innych detergentów czy substancji pianotwórczych) a do tego nawilżająca gliceryna, które lekko zniweluje efekt wysuszający detergentów. Potem zagęszczająca sól. Z substancji znaczących jest tu jeszcze ów silikon - ułatwi rozprowadzenie szamponu na włosach, wygładzi je lekko, zapobiegnie plątaniu podczas mycia. Potem mamy barwniki i pierwszy konserwant. Po nim w ilościach już niewielkich m.in. antystatyk - PQ-10 działajacy wygładzająco, emolient, olej z orzecha i malutka szczypta tytułowej brzoskwini. Rzekłabym, że nic nadzwyczajnego. Początek standardowy, plus za glicerynę; silikon lekko wygładzi. Niezgodny z CG. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1366 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Są to emolienty (re-natłuszczą, zatrzymają wodę wewnątrz włosa); antystatyk (wygładzi, ułatwi rozczesywanie, ma być również odpowiedzialny za mycie odżywkowe) oraz silikon: poprawi wygląd włosów, uzupełni ubytki w strukturze (tymczasowo), zniweluje elektryzowanie. Po zapachu mamy niewielkie ilości humektantów (nawilżyłyby gdyby ich było więcej), hydrolizowanych protein i ekstraktów z papryki i chrzanu. Niezgodna z CG. Skład emolientowy, może być przydatny przy wysokiej/małej wilgotności. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1367 |
Wtajemniczenie
|
Dziekuje Ci Siostro !
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1368 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1369 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W skład sprayu wchodzą * nawilżające humektanty - przyciągają i wiążą wodę z otoczenia: gliceryna i glikol propylenowy * polimer filmotwórczy który ułatwi stylizację; ma również chronić włosy przed wysoką temperaturą. * emolient Reszta to substancje konserwujące i zapachowe. Co do puszenia, będzie to w jakimś stopniu zależne od wilgotności powietrza (ze względu na sporą ilość humektnatów). Zgodny z CG o ile polimer tu występujący jest zmywalny wodą (a tego do końca nie wiem). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1370 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1371 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Olej ma właściwości nawilżajace, natłuszczające, wzmacniające. Jest mixem olejów i innych emolientów, humektantów (sorbitol), zawiera również ekstrakt z pokrzywy o potencjale wzmacniającym i silikon wygładzający włosy i optycznie poprawiający jego strukturę. Można kłaść na włosy solo, dodawać do odżywek, na skórę głowy też celem nawilżenia. Występujące tu oleje to m.in olej sojowy, kokos (mający zdolność wnikania we włos, wzmacniania go, uelastyczniania, zapobiegania hyd(g)ralnemu zmęczeniu), lanolina, olej słonecznikowy, olej marchewkowy. Reszta to emulgatory, konserwanty i substancje zapachowe. Zgodny z CG. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1372 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Składniki liczące się czyli przed zapachem to tylko * emolienty (alkohol tłuszczowy i parafina) - utworzą film na włosach, który zapobiegnie nadmiernemu pochłanianiu/oddawaniu wody przez włókno włosa (zwłaszcza parafina się tu dobrze spisze) * antystatyk - wygładzi, ułatwi rozczesywanie Alkohol tu obecny może wysuszyć, choć emolienty mogą temu zapobiec. Po zapachu dodano kilka olejów, ale występują w ilościach mało znaczących. Są to np. olej ze słonecznika, sezamowy, oliwa z oliwek. W masce nie ma żadnego humektanta, jest mocno emolientowa, dobra w warunkach suchego/wilgotnego powietrza. Nadała by się do mycia aczkolwiek obawiałabym się przeciążenia parafiną (ale spróbować można). Może też służyć jako baza do wzbogacania (innymi olejami, miodem, aloesem, półproduktami kosmetycznymi). Zgodna z CG. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1373 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Psikacz Rossmann Lilliputz
Cytat:
Jego działanie wysuszające mogą zniwelować występujące po nim substancje. Są to: pochodna miodu: wygładzi, wg źródeł, które znalazłam ma zdolność wnikania do wnętrza włosa, wzmocni go, ułatwi rozczesywanie. Hydrolizowane proteiny jedwabne, mogą i regenerować i pełnić funkcję antystatyczną, wygładzającą, ochronną i ułatwiającą rozczesywanie. Antystatyk, który wygładzi łuskę włosa, zniweluje elektryzowanie, ułatwi rozczesywanie, poprawi wygląd włosów i uczyni spray niezgodnym z CG. Spray nawilży, wygładzi, ma potencjał wzmacniający, obawiałabym się tylko trochę tego alkoholu. Niezgodny z CG. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1374 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1375 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1376 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Szampon niezgodny z CG ---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ---------- Cytat:
Niezgodny z CG Edytowane przez jumaatt Czas edycji: 2010-11-05 o 06:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1377 |
Rozeznanie
|
Witam można prosić o analizę szamponu:
![]() Seboradin Przeciw Wypadaniu Włosów Szampon NOWOŚĆ! Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Cocamide DEA, Sodium Laureth Sulfate and Glycol Distearate, Coco – Glucoside and Glyceryl Oleate, Glycerin Polyquaternium-7, Parfum, Butylene Glycol and Aqua and PPG-26-Buteth-26-PEG-40 Hydrogenated castor Oil and Apigenin and Oleanolic Acid and Biotinyl Tripeptide-1, Ginseng (Panax Ginseng)Extract, Water and Glicerin and Lecithin and Sorbitol and Xanthan Gum and Hammamels Virginiana extract and Diathomeaceous earth and Disodium EDTA and Tocopheryl acetate and Glyceryl linolenate and Panthenol and Phenoxyethanol and Methylparaben and Butylparaben and Ethylparaben and Propylparaben and Isobutylparaben, Sodium chloride, Benzi alcohol and Methychlorosothiazolinone and Methylisothiazolinone. jeśli już jest analiza to bardzo przepraszam, przeszukałam i nie mogę znaleźć ![]()
![]() - , -magnez B6, kerabione booster, kolagen -pielęgnacja włosów: kosmetyki Monat, farba Biokap delicato https://www.instagram.com/fioletowa_nessie/ ![]() ![]() Edytowane przez MM-1968 Czas edycji: 2010-11-05 o 12:38 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1378 |
Zakorzenienie
|
Gliss Kur Oil Nutritive balsam regenerujący
aqua, cetearyl alcohol, quaternium-87, dimethicone, argania sinosa kernel oil, macadamia ternifolia seed oil, olea europaea fruit oil, prunus amygdalus dulcis oil, prunus armeniaca kernel oil, sclerocarya birrea seed oil, sesamum indicum seed oil, panthenol, laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein hydrolyzed keratin, isopropyl myristate, stearamidopropyl dimethylamine, glyceryl stearate, distearoylethyl hydroxyethylmonium mthoslufate, propylene glycol, ceteareth-20, citric acid, phenoxyethanol, polyquaternium - 37, dimethiconol, methylparaben, propylene glycol dicaprylate/dicaprate, parfum, ppg-1 trideceth - 6, linalool, limonene, hexyl cinnamal, cyclomethicone, benzyl salicylate, citronellol, CI 15985, CI 47005 patrzyłam dziś na składy tej serii i tylko ta odżywka zawiera 7 olejków ![]()
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 ![]() ![]() ![]() nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych ![]() Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-11-05 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1379 |
Mod-Śnieżynka
|
Syrenko,
dziękuję bardzo za analizę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1380 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.