Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-02, 18:26   #1351
syrenka
Wtajemniczenie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
dziękuję syrenko! jesteś niezastąpiona
Proszę bardzo
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 20:23   #1352
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Kochane zapomniałyście chyba o moim żelu Vitality's - przypominam się miło

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 20:42   #1353
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
Kochane zapomniałyście chyba o moim żelu Vitality's - przypominam się miło
Pamiętam
posiłki analizatorskie gdzieś utknęły po drodze i zostałam sama na placu boju, powoli mi to idzie
Ale żel jest na liście kosmetyków do zanalizowania i się nie zagubi
Stary 2010-11-02, 21:23   #1354
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Proszę o analizę:
Bingo maska do włosów Spirulina i keratyna
Aqua, 1 Heksadecanol 1 Octadecanol (miksture), Ceteareth-20 (and) Cetearyl Alcohol, Stearamidopropyl, Dimethylamine, Hydrolyzed Keratin, Glycerin, Aqua, Fucus Vesiculosus Extract, Enteromorpha Compressa Extract, Porphyra Umbilicalis Extract, Undaria Pinnatifida Extract, Lithothamniom Calcareum Extract, Parfum, Citric Acid, Methyl Paraben, Sodium Benzoate, Ethyl Paraben.

Myślałam nad zakupem dwóch maseczek Bingo, może z shea i którąś jeszcze z proteinami ale teraz już totalnie nie umiem się zdecydować
Proszę o pomoc z wyborem, które są najbardziej sensowne

wklejam linki do pozostałych składów masek, o których myślałam:
Bingo maska kaszmir i kolagen
Bingo masło Shea i pięć alg
Bingo maska mleczna z elastyną nawilżanie i elastyczność

Btw Małgosiu byłam dziś w E.leclerc i widziałam tą maskę kaszmir i kolagen, razem z innymi po 7,99/500ml
z elastyną i shea nie było ale jeśli nie tam to zostaje mi jeszcze tesco do zwiedzenia i auchan

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 21:45   #1355
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Syrenka

Dziękuję za odpowiedź , no to czekam spokojnie

...and I will wear him
As i do thee...

Stary 2010-11-03, 15:45   #1356
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

Bardzo proszę doświadczoną Wizazankę o analizę tego składu:
(nie znalazłam nigdzie analizy, szukałam)
aqua, dead sea mud, laurylpyridinium,chloride cetearyl alcohol, silk protein, aloe extact, burdock extract, algae extract, giseng extract, polyacrylamide,lecithin, d panthenol, amino acids complextocopherylacetate, retynyl acetate and palmite phenoxyethanol, DMDM hydantoin, methylparaben, propylparaben, parfum
czy jest ona zgodna z cg? proszę tylko o pobieżną analizę bo na wątku o analizach czeka się dość długo a ja jutro jadę na zakupy rzućcie oczkiem
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 16:41   #1357
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o analizę:

,,WEHO Curl Designer Vitality's,,

aqua, polyacrylamidomethylpropa ne sulfonic acid, polysorbate 20 ,triethanolamide, sylk amino acids, hydroxyethylcellulose, peg-40 hydrogenated castrol oil, trideceth-9, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, diazolidinyl urea, iodopropynyl butylcarbamate, citronellol, alpha isomethylionone, linalool, limonene, perfum.
Stylizujący żel z potencjałem nawilżającym.

Główną rolę pełni tu polimer filmotwórczy odpowiedzialny za utrwalenie. Żel zawiera również kilka składników, które wpłyną na nawilżenie włosów. Polysorbate 20 jest emulgatotem, ale również działa nawilżająco; podobnie peg-40 hydrogenated castrol oil - działa również jako emolient; aminokwasy jedwabne mają potencjał wygładzająco - regenerujący.

Trudno jednoznacznie orzec o (nie) zgodności z CG głównie z powodu braku informacji o naturze polimeru filmotwórczego, nie znalazłam informacji czy jest zmywalny wodą.
Lepiej na wszelki wypadek co jakiś czas umyć włosy szamponem.
Stary 2010-11-03, 17:05   #1358
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

bardzo dziękuję Syrenko, dodam że mimo iż perfumy są na samym końcu żel ma mocny zapach mocno chemiczny.

...and I will wear him
As i do thee...

Stary 2010-11-03, 17:55   #1359
bernadka20
Wtajemniczenie

kathy wczesniej jednak był szamponik do analizy moj
Mimo wszystko widze sol kuchenna w nim, ale ciekawa jestem dalszej części składu
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 20:36   #1360
smerf3
Raczkowanie

Podczas robienie porządków w kosmetykach odkopałam coś, co dawno temu dostałam, stało sobie nigdy nie użyte i czekało na swój dzień ale zanim ten dzień nadejdzie musi przejść próbę składu

Tony&Guy, label.m, Smoothing Cream

Opis producenta: Tony & Sasha Mascolo have created a global phenomen in haircare. Label.m is a definitive range of products created for professional stylists and expert results. Enjoy!

Whith avocado, barnados cherry, coconout, and olive to gloss, moisturise and smooth. Perfect for hair demaged by heat styling.

Apply a small amount evenly through damp or dry hair.

Tony&Guy, label.m, Smoothing Cream

Ingredients: Aqua, Persea Gratissima (Avocado Oil), Phenyl Trimethicone, Propylene Glycol, Glycerin, C12-15 Alkyl Benzoate, Isostearyl Palmitate, Olea Europea (Olive) Fruit Extract, Glyceryl Sterarate, PVP, Theobroma Grandiflorum Seed Butter, Parfum, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Triethanolamine, Malpighia Glabra (acerola) Friut Extract, Steardimonium Hydroxyproyl Hedrolized Wheat Protein, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Methoxycinnsmate, Propylparaben.

Nie bardzo wiem co z tym robić wygląda przyjemnie ze względu na ekstrakty, ale widzę, że wplątał się silikon i kilka składników, których zupełnie nie znam;> i ma zapach taniej, męskiej wody po goleniu;>
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 09:35   #1361
Rybiorek
Zakorzenienie

musze zrobic uktualnienie, jakis czas temu miss jessie's wprowadzila zmiany do paru kosmetykow ale niestety nie wiem kiedy i do ktorych, dlatego do konca nie jestem pewna dlaczego na BC sklad Curly Buttercreme jest inny od tego co ja mam, wczoraj to odkrylam jak sobie przegladalam analizy Syrenki

tutaj sklad pierwotnie wpisany i jego analiza, a ponizej aktualny sklad spisany z opakowania

Curly buttercreme/miss jessie's

Water, petrolatum, glycerin, mineral oil, acetylated lanolin, glyceryl stearate, peg-100 stearate, crambe abyssinica seed oil, wheat germ oil, butyrospermum parkii (shea butter), theobroma cacao (cocoa) seed butter, hydrolyzed keratin, panthenol, peg-8 dilaurate, ceteareth-20, stearyl alcohol, triethanolamine, fragrance, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, disodium edta, dmdm hydantoin, iodopropynyl butylcarbamate, orange 4 (c1 1550), yellow 10 (C1 47005)

Syrenko moglabys looknac?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-11-04 o 12:52
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-04, 15:44   #1362
oli_lbn
Raczkowanie

mam pytanie co do dwoch produktów:
* Lorys snake oil o skladzie:
Water (Aqua),Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Mineral Oil (Paraffinum Luquidum), Ciclomethicone, Poliquaternium-7, Frangance (Parfum), Citric Acid, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne,
CI 19140 (Yellow 5l), Dissodium Edta

oraz
*Goldwell Kerasilk instant silk fluid o skladzie:
Aqua,Dimethicone, Cyclopentasiloxane,Dimeth iconol, Polyquaternium-37, Phenyl Trimethicone, Triticum Vulgare, Hydrolyzed Silk, Panthenol,Simmondsia chinensis,Tocopheryl Acetate, Hydroxypropyl guar, Hydroxypropyltrimonium Chloride, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Amodimethicone, Cetrimonium Chloride, Alcohol denat., Tredeceth-2, Phenoxyethanol, Butylparaben, Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben, Parfum.

byłabym wdzieczna gdyby ktos mogł je zanalizowac badz napisac cos na ich temat, i czy te produkty sa zgodne z CG, tzn czy moge ich uzywac w metodzie mycia odzywka lub OMO?
Stary 2010-11-04, 16:29   #1363
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Proszę o analizę:

HUILE D'ALES PHYTO
intensywnie nawilżający olejek na bazie naturalnych olejków eterycznych

skład: Calendula officinalis flower extract, ricinus communis, sodium lauroyl oat amino acids, salvia officinalis oil, cirus medica limonum peel oil, juniperus communis fruit oil, rosmarinus officinalis leaf oil, palmitoyl keratin amino acids, vinegar, , phenoxyethanol*, parabens (butyl, ethyl)*, methylisothiazolinone*, methylchloroisothiazolino ne* , beta-carotène.
W skład olejku wchodzi ekstrakt z nagietka, olej rycynowy (dobry emolient, natłuszczacz i nabłyszczacz), pochodna aminokwasów owsa w roli kondycjonera i antystatyku; olejki eteryczne z szałwii, cytryny, jadłowca, rozmarynu.
Do tego pochodna keratyny o działaniu wygładzającym i antystatycznym oraz ocet.
Olejki eteryczne podziałają antybakteryjnie, odkażająco, rozjaśniająco, stymulują krążenie, zapobiegają wypadaniu włosów.

Olejek zgodny z CG.
Stary 2010-11-04, 16:54   #1364
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
NaturVital Hair loss mask - maska do włosów łamliwych i podatnych na wypadanie

aqua, cetearyl alcohol, cyclomethicone, glycine soja germ extract, triticum vulgare germ extract, cetrimonium chloride, panax ginseng root extract, triticum vulgare germ oil, hydroxypropyltrimonium hydrolyzed wheat protein, panthenol, amodimethicone, calcium panthotenate, inositol, biotin, retinol, tocopheryl acetate, glyceryl linoleate, glyceryl linolenate, glyceryl arachidonate, phenylpropyldimethylsilox ysilicate, parfum, trideceth 12, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, CI 77891
Początek to alkohol tłuszczowy - emolient - zatrzyma wilgoć we włosie; silikon cykliczny poprawi rozprowadzalność; ekstrakty roślinne z soji, pszenicy, żeń-szenia mają potencjał nawilżająco - wzmacniający a antystatyk wygładzający i ułatwiający rozczesywanie.
Ciąg dalszy to mieszanka
oleju pszenicznego
,
pochodnej proteiny pszenicznej o działaniu antystatycznym wygładzającym i kondycjonującym;
nawilżających humektantów np. pantenolu;
silikonu
o działaniu wygładzającym, poprawiającym rozczesywanie i wygląd włosów, prowizorycznie uzupełniającym ubytki w strukturze włosa;
emolientów, które zatrzymają wodę wewnątrz włosa i
witaminy E, retionolu, witaminy B5 i B7 o działaniu antyoksydacyjnym i kondycjonującym włosy.

Maska nawilży, wygładzi, poprawi wygląd włosów, możliwe, że je wzmocni.

Niezgodna z CG.
Stary 2010-11-04, 17:16   #1365
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Skład znalazlam dziewczyny na KWC

Garnier Ultra Doux Szampon wygładzający z olejkiem z orzecha włoskiego i brzoskwini.

Skład: Aqua/Water, Sodium Laureth Sulfate, Coco-Betaine, Glycerin, Sodium Chloride, Cocamide Mipa, Amodimethicone, CI 19140/Yellow 5, Sodium Benzoate, Sodium Cocoate, Sodium Hydroxide, PPG-5-Ceteth-20, PEG-55 Propylene Glycol Oleate, Juglans Regia (Walnut) Seed Oil, Polyquaternium-10, Salicylic Acid, Propylene Glycol, Alpha-Isomethyl Ionone, Caramel, Butylphenyl Methylpropional, Methyl Cocoate, Citric Acid, Laureth-5 Carboxylic Acid, Prunus Persica Leaf Extract/Peach Leaf Extract, Parfum/Fragrance. (C29271/1)

Albo jestem slepa albo siostrzyczki moje drogie widze silikonik Amodimethicone ? :P
Zgadza się, widzisz silikon amodimethicone co sprawia, że jest on niezgodny z CG.

Początek jest standardowy, klasyczny duet surfaktantów SLES i betaina (później występuje też trochę innych detergentów czy substancji pianotwórczych) a do tego nawilżająca gliceryna, które lekko zniweluje efekt wysuszający detergentów.
Potem zagęszczająca sól.
Z substancji znaczących jest tu jeszcze ów silikon - ułatwi rozprowadzenie szamponu na włosach, wygładzi je lekko, zapobiegnie plątaniu podczas mycia.
Potem mamy barwniki i pierwszy konserwant. Po nim w ilościach już niewielkich m.in. antystatyk - PQ-10 działajacy wygładzająco, emolient, olej z orzecha i malutka szczypta tytułowej brzoskwini.

Rzekłabym, że nic nadzwyczajnego.
Początek standardowy, plus za glicerynę; silikon lekko wygładzi.

Niezgodny z CG.
Stary 2010-11-04, 17:31   #1366
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość

Edit: Znalazłam z amodimethicone, jej cena nie jest już tak ujmująca za to nazwa mnie śmieszy
Na allegro dostępna za 27,5 zł/1000ml + wysyłka 11,5 zł.

Pettenon Cosmetici, Dolce Anti-Age

skład: Aqua, Cetyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Glyceryl Laurate, Amodimethicone, Parfum, Propylene Glycol, Limonene, Panthenol, Benzyl Alkohol,Hydrolized Sweet Almond Protein, Hydrolized Wheat Gluten, Hydrolized Wheat Protein, Trideceth-10, Linalool, Citric Acid, C.i. 11680 (Pigment Yellow 1), Methylchlorisothiazolione , Capsicum Annum Extract, Ochlearia Armoracia Extrat (Cochlearia (Horse- Radish) Root Extract), Methylisothazolinone.
Wszystkie znaczące składniki występują przed zapachem i nie powalają oryginalnością doboru.
Są to emolienty (re-natłuszczą, zatrzymają wodę wewnątrz włosa); antystatyk (wygładzi, ułatwi rozczesywanie, ma być również odpowiedzialny za mycie odżywkowe) oraz silikon: poprawi wygląd włosów, uzupełni ubytki w strukturze (tymczasowo), zniweluje elektryzowanie.

Po zapachu mamy niewielkie ilości humektantów (nawilżyłyby gdyby ich było więcej), hydrolizowanych protein i ekstraktów z papryki i chrzanu.

Niezgodna z CG.
Skład emolientowy, może być przydatny przy wysokiej/małej wilgotności.
Stary 2010-11-04, 17:39   #1367
bernadka20
Wtajemniczenie

Dziekuje Ci Siostro !
) Jednak byłam ciekawa dalszej czesci skladowej i sie nie mylilam :P Sądziłam, ze jakis haczyk tu jest
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 18:07   #1368
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
Proszę o analizę:

Ziaja, Szampon Czarna Rzepa:
Skład: aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium c14-17 alkyl sec sulfonate, methyl gluceth-20, disodium laureth sulfosuccinate, aloe barbadensis leaf extr., panthenol, piroctone olamine, polyquaternium-10, raphanus sativus root extr., peg 120 methy glucose dioleate, sodium benzoate, 2-bromo-2-nitroporopane-1,3-diol, parfum, alpha-isomethyl ionone, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropanediol, hexyl cinnamal, citronellol, citric acid.

Ziaja, Szampon Mięta:
Skład: Aqua (Water), Sodium Laureth Suflate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium C14-17 Alkyl Sec Sulfonate, Methyl Gluceth-20, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Aloe Barbadensis, Panthenol, Piroctone Olamine, Polyquaternium-10, Propylene Glycol, Mentha Piperita Extract, Urtica Dioica Extract, Cocamide DEA, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, 2-Bromo-2-Nitropropane-1, 3-Diol, Parfum (Fragrance), Butylphenyl Methylpropional, Citric Acid

Wydaje mi się, że na pierwszy rzut oka szampony te różnią się między sobą tylko ekstraktami. Peg -10 będzie miał działanie podobne do silikonów?
Proszę o cierpliwość, szampony oddałam w bardziej doświadczone ręce, Szafarki Jumaatt
Stary 2010-11-04, 18:24   #1369
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez thisgirl Pokaż wiadomość
Proszę o analizę:

L'Oreal Studio Curl Power, Wave Defining Spray
(spray definiujący fale i zapobiegający puszeniu)

Aqua/Water, glycerin, propylene glycol, sodium polystrene sulfonate, PPG-5-ceteth-20, hydroxycitronellal, phenoxyethanol, etyhylparaben, triethanolamine, limonene, linalool, alpha-isomethyl ionone, geraniol, methylparaben, bythylphenyl methylpropional, citronelol, parfum

Z góry dziękuję
Spray nawilży i ułatwi stylizację.

W skład sprayu wchodzą
* nawilżające humektanty - przyciągają i wiążą wodę z otoczenia: gliceryna i glikol propylenowy
* polimer filmotwórczy który ułatwi stylizację; ma również chronić włosy przed wysoką temperaturą.
* emolient

Reszta to substancje konserwujące i zapachowe.

Co do puszenia, będzie to w jakimś stopniu zależne od wilgotności powietrza (ze względu na sporą ilość humektnatów).

Zgodny z CG o ile polimer tu występujący jest zmywalny wodą (a tego do końca nie wiem).
Stary 2010-11-04, 18:27   #1370
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dagamarka Pokaż wiadomość
NIVEA HAIR CARE elastycznosc i blask

czytalam że ta odzywka jest dobra ale chodzi mi tylko czy są jakieś SYLIKONY,SOLE I CHLOR

skład: aqua, glycerin, cetearyl alcohol, bis-diglyceryl polyacyladipate-2, cetrimonium chloride, hydrolyzed rice protein, nelumbium speciosum, oryzanol, tocopheryl acetate, hydroxypropyl methylcellulose, lactose, cellulose, sodium citrate, propylene glycol, methylparaben, propylparaben, parfum, ci 77007.
Masz na myśli sól?
Stary 2010-11-04, 18:44   #1371
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lil Bon Bon Pokaż wiadomość
Dostałam kolejny kosmetyk w spadku po siostrze TŻ-ta
Dla afrykańskich włosów. CZy warto zaryzykować ?

Organic Root Stimulator Carrot Oil

Water Aqua , Soybean Oil Glycine Soja , Coconut Oil Cocos Nucifera , Sorbitol , Isopropyl Palmitate , PEG-25 Hydrogenated Castor Oil , Cetearyl Alcohol , Sodium Cetearyl Sulfate , Cetyl Esters , Lanolin , Sunflower Oil Carthamus Tinctorius , Hydrogenated Vegetable Oil , Carrot Oil Daucus Carota Sativa , DL Methionine , Nettle Extract Urtica Dioica , Glyceryl Linoleate , Glyceryl Linoleate Vitamin F , Cholesterol , Dimethicone , Fragrance Parfum , Citronellol , Coumarin , Eugenol , Geraniol , Hexylcinnamicaldehyde , Hydroxycitronellal , D'Limonene , Linalool , DMDM Hydantoin , Methylchloroisothiazolino ne , Methylisothiazolinone , Carbomer , Methyl Paraben , Imidazolidinyl Urea , BHT , Triethanolamine , Propyl Paraben
Ryzykować można aczkolwiek nie wiem koniecznie na skórę głowy.

Olej ma właściwości nawilżajace, natłuszczające, wzmacniające.

Jest mixem olejów i innych emolientów, humektantów (sorbitol), zawiera również ekstrakt z pokrzywy o potencjale wzmacniającym i silikon wygładzający włosy i optycznie poprawiający jego strukturę.

Można kłaść na włosy solo, dodawać do odżywek, na skórę głowy też celem nawilżenia.
Występujące tu oleje to m.in olej sojowy, kokos (mający zdolność wnikania we włos, wzmacniania go, uelastyczniania, zapobiegania hyd(g)ralnemu zmęczeniu), lanolina, olej słonecznikowy, olej marchewkowy.

Reszta to emulgatory, konserwanty i substancje zapachowe.

Zgodny z CG.
Stary 2010-11-04, 19:11   #1372
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez viki2131 Pokaż wiadomość
Witam,
mogłabym prosić o analizę składu tej oto maski do włosów

nuNAAT NAAT CREAM SNAKE OIL EFFECT

Skład:
Aqua, cetearyl alcohol, zea mays (corn), starch, cetrimonium chloride, paraffinum liquidum (mineral oil), alcohol, parfum (fragrance [limonene]), caramel, helianthus annus (sunflower) seed oil / zea mays (corn) oil / sesamum (sesame) indicum oil / macadamia integrifólia seed oil / olea europaea (olive) fruit oil, citric acid, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiaazolinone.

Co myślicie o tej masce?

Dzięki z góry

Nie ma rewelacyjnego składu.
Składniki liczące się czyli przed zapachem to tylko
* emolienty (alkohol tłuszczowy i parafina) - utworzą film na włosach, który zapobiegnie nadmiernemu pochłanianiu/oddawaniu wody przez włókno włosa (zwłaszcza parafina się tu dobrze spisze)
* antystatyk - wygładzi, ułatwi rozczesywanie
Alkohol tu obecny może wysuszyć, choć emolienty mogą temu zapobiec. Po zapachu dodano kilka olejów, ale występują w ilościach mało znaczących. Są to np. olej ze słonecznika, sezamowy, oliwa z oliwek.

W masce nie ma żadnego humektanta, jest mocno emolientowa, dobra w warunkach suchego/wilgotnego powietrza.
Nadała by się do mycia aczkolwiek obawiałabym się przeciążenia parafiną (ale spróbować można).
Może też służyć jako baza do wzbogacania (innymi olejami, miodem, aloesem, półproduktami kosmetycznymi).

Zgodna z CG.
Stary 2010-11-04, 19:18   #1373
syrenka
Wtajemniczenie

Dot.: Psikacz Rossmann Lilliputz

Cytat:
Napisane przez 3mkm3 Pokaż wiadomość
Kupiłam dziś takie cudo:
Rossmann, Lilliputz, Leichtkamm - Spray fur Prinzessinnen

Spray do włosów mokrych i suchych. Z pielęgnacyjną proteiną jedwabną i substancjami czynnymi z miodu.

Skład: Aqua, Alcohol, Hydroxypropyltrimonium Honey, Hydrolyzed Silk, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Polyaminopropyl Biguanide, Denatonium Benzoate, Parfum

Jest na KWC, ale na listach przeanalizowanych kosmetyków go nie znalazłam. Był ten truskawkowy, ale on ma inny skład.

O ile faktycznie go nie ma, to ślicznie proszę o analizę
Skład trochę psuje alkohol, może wysuszyć, przyspieszy schnięcie włosów.
Jego działanie wysuszające mogą zniwelować występujące po nim substancje.
Są to: pochodna miodu: wygładzi, wg źródeł, które znalazłam ma zdolność wnikania do wnętrza włosa, wzmocni go, ułatwi rozczesywanie.
Hydrolizowane proteiny jedwabne, mogą i regenerować i pełnić funkcję antystatyczną, wygładzającą, ochronną i ułatwiającą rozczesywanie.
Antystatyk, który wygładzi łuskę włosa, zniweluje elektryzowanie, ułatwi rozczesywanie, poprawi wygląd włosów i uczyni spray niezgodnym z CG.

Spray nawilży, wygładzi, ma potencjał wzmacniający, obawiałabym się tylko trochę tego alkoholu.

Niezgodny z CG.
Stary 2010-11-04, 19:52   #1374
3mkm3
Przyczajenie

Dziękuję bardzo
3mkm3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 23:00   #1375
Lil Bon Bon
Raczkowanie

GG do Lil Bon Bon

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Ryzykować można aczkolwiek nie wiem koniecznie na skórę głowy.

Olej ma właściwości nawilżajace, natłuszczające, wzmacniające.

Jest mixem olejów i innych emolientów, humektantów (sorbitol), zawiera również ekstrakt z pokrzywy o potencjale wzmacniającym i silikon wygładzający włosy i optycznie poprawiający jego strukturę.

Można kłaść na włosy solo, dodawać do odżywek, na skórę głowy też celem nawilżenia.
Występujące tu oleje to m.in olej sojowy, kokos (mający zdolność wnikania we włos, wzmacniania go, uelastyczniania, zapobiegania hyd(g)ralnemu zmęczeniu), lanolina, olej słonecznikowy, olej marchewkowy.

Reszta to emulgatory, konserwanty i substancje zapachowe.

Zgodny z CG.
Ślicznie dziękuję syrenko. Z lekkim sercem przystępuję do testów.
Stary 2010-11-05, 06:52   #1376
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Proszę o analizę:

Ziaja, Szampon Czarna Rzepa:
Skład: aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium c14-17 alkyl sec sulfonate, methyl gluceth-20, disodium laureth sulfosuccinate, aloe barbadensis leaf extr., panthenol, piroctone olamine, polyquaternium-10, raphanus sativus root extr., peg 120 methy glucose dioleate, sodium benzoate, 2-bromo-2-nitroporopane-1,3-diol, parfum, alpha-isomethyl ionone, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropanediol, hexyl cinnamal, citronellol, citric acid.
Bazę szamponu stanowi detergentowa mieszanka myjąca. Składa się ona z SLES-u oraz łagodzących jego działanie delikatniejszych środków myjących. Zaraz po detergentach ekstrakt z aloesu i pantenol, które powinny pomóc zrównoważyc nawilżenie we włosie. Dalej mamy popularny składnik przeciwłupieżowy. Ekstrakt z rzepy daleko, ale przed konserwantami, także nie jest najgorzej. Pq-10 występuje tutaj jako środek kondycjonujący, uzupełni ubytki we włosie, ułatwi rozczesywanie włosów, nada im ładny wygląd. Według źródeł jest to jeden z lepiej zmywalnych polyquaterniów, nie wymagający użycia mocnych detergentów.

Szampon niezgodny z CG

---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ----------

Cytat:
Ziaja, Szampon Mięta:
Skład: Aqua (Water), Sodium Laureth Suflate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium C14-17 Alkyl Sec Sulfonate, Methyl Gluceth-20, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Aloe Barbadensis, Panthenol, Piroctone Olamine, Polyquaternium-10, Propylene Glycol, Mentha Piperita Extract, Urtica Dioica Extract, Cocamide DEA, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, 2-Bromo-2-Nitropropane-1, 3-Diol, Parfum (Fragrance), Butylphenyl Methylpropional, Citric Acid
Skład prawie taki sam jak w SZAMPONIE Z CZRNĄ RZEPĄ. Ten produkt zawiera jednak inne ekstrakty: miętowy, który nada skórze głowy świeżości oraz znany z dobroczynnego działania na włosy i skórę głowy ekstrakt z pokrzywy.

Niezgodny z CG

Edytowane przez jumaatt
Czas edycji: 2010-11-05 o 06:53
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-05, 12:21   #1377
MM-1968
Rozeznanie

Witam można prosić o analizę szamponu:
Seboradin Przeciw Wypadaniu Włosów Szampon NOWOŚĆ!

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Cocamide DEA, Sodium Laureth Sulfate and Glycol Distearate, Coco – Glucoside and Glyceryl Oleate, Glycerin Polyquaternium-7, Parfum, Butylene Glycol and Aqua and PPG-26-Buteth-26-PEG-40 Hydrogenated castor Oil and Apigenin and Oleanolic Acid and Biotinyl Tripeptide-1, Ginseng (Panax Ginseng)Extract, Water and Glicerin and Lecithin and Sorbitol and Xanthan Gum and Hammamels Virginiana extract and Diathomeaceous earth and Disodium EDTA and Tocopheryl acetate and Glyceryl linolenate and Panthenol and Phenoxyethanol and Methylparaben and Butylparaben and Ethylparaben and Propylparaben and Isobutylparaben, Sodium chloride, Benzi alcohol and Methychlorosothiazolinone and Methylisothiazolinone.

jeśli już jest analiza to bardzo przepraszam, przeszukałam i nie mogę znaleźć

- ,
-magnez B6, kerabione booster, kolagen
-pielęgnacja włosów: kosmetyki Monat, farba Biokap delicato
https://www.instagram.com/fioletowa_nessie/

Edytowane przez MM-1968
Czas edycji: 2010-11-05 o 12:38
MM-1968 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-05, 16:15   #1378
Paulinka675
Zakorzenienie

Gliss Kur Oil Nutritive balsam regenerujący

aqua, cetearyl alcohol, quaternium-87, dimethicone, argania sinosa kernel oil, macadamia ternifolia seed oil, olea europaea fruit oil, prunus amygdalus dulcis oil, prunus armeniaca kernel oil, sclerocarya birrea seed oil, sesamum indicum seed oil, panthenol, laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein hydrolyzed keratin, isopropyl myristate, stearamidopropyl dimethylamine, glyceryl stearate, distearoylethyl hydroxyethylmonium mthoslufate, propylene glycol, ceteareth-20, citric acid, phenoxyethanol, polyquaternium - 37, dimethiconol, methylparaben, propylene glycol dicaprylate/dicaprate, parfum, ppg-1 trideceth - 6, linalool, limonene, hexyl cinnamal, cyclomethicone, benzyl salicylate, citronellol, CI 15985, CI 47005

patrzyłam dziś na składy tej serii i tylko ta odżywka zawiera 7 olejków

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych

Edytowane przez Paulinka675
Czas edycji: 2010-11-05 o 16:17
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-05, 16:36   #1379
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Syrenko,
dziękuję bardzo za analizę.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-05, 17:00   #1380
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość

Skład prawie taki sam jak w SZAMPONIE Z CZRNĄ RZEPĄ. Ten produkt zawiera jednak inne ekstrakty: miętowy, który nada skórze głowy świeżości oraz znany z dobroczynnego działania na włosy i skórę głowy ekstrakt z pokrzywy.

Niezgodny z CG
Dziękuję.

7.07.10
- CG
14.07.10 - bez prostowania
13.09.10 - pokrzywa

i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości