2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-06, 17:44   #2791
mszu
Zadomowienie

GG do mszu
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Pokaż, pokaż

Dzis z tej euforii, ze moje dziecie potrafi nie spiac nie ryczec tyle czasu, zapomnialam zrobic zdjecia, ale na pewno wkrotce sie pochwalimy

Klarissa
milo wiedziec ze dziecie sie odkupkowalo U mojej huggiesy tylko ciezkie od sikow, kupy brak dzis caly dzien. Tylko sobie poprukuje od czasu do czasu...
Nie chcialam pisac w poscie z kondolencjami ale napisze teraz. Kochana ty tez, jak Szczesliwa... elegancka pani jestes.... ja ostatnio nie mam do tego powera, w dresie moze nie chodze, bo nie lubie, ale jakos nie mam nastroju do dobierania stroju, robieniem makijazu dla samej siebie. Jeszcze moj TŻ mnie w tej kwestii totalnie zedmotywowal, bo jak szlismy na ta parapetowke, sie wymalowalam, ubralam stosowniej, po czym porbujac zworic jego uwage rzucilam tekstem "strasznie mam przekrwione oczy,no nie? chyba to nie odwyspania" i zamiast uslyszec komplement albo chociaz zaprzeczenie... to co on na to? "no nie malowalas sie 2 mce, pewnie nawkladalas sobie tego paskudztwa do malowania do oczu" no super

edit: zagladacie czasem do lipcowek? Dziewczyny własnie wspominaja, jak sie dowiedzialy ze za zaciązyły.... niedługo na nas przyjdzie pora... ale ten czas leci....

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-11-06 o 18:03
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 18:11   #2792
kaska1980
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Dziewczyny karmiące piersią jecie banany.
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 18:23   #2793
martucha84
Zakorzenienie

malwina1204 witaj, Amelka jest cudna

elenka my jeździmy sami autem i jest ok ;D

IlonaN2 rota obie dawki trzeba dać przed 6 mce, pneumo nie

Ewcia cudny ten twój skarb

ninaad współczuje kłopotów z bioderkami...

naked21 nasz też nie zwraca uwagi popatrzy i obróci głowę, a rękami macha tylko w poziomie nie do góry przez co nie łapie zabawek, raz na jakiś czas coś tam uderzy ale bez większych rezultatów, a co śmieszne jeszcze jakiś czas temu nie było z tym problemu...

tifio cudny synuś

i ide nadrabiać dalej
Stary 2010-11-06, 18:25   #2794
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość

: banany, jabłka, pomidory, dzis miały byc maliny z jogurtm ale zapomniałam, raz przez przypadek wypiłam herbatę z cytryną...bez przykrych efektów u dziecka poki co

kaska a jak twoje dretwiejące paluchy?? przeszło? bo u mnie prawie juz tak, oprócz palców srodkowych

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 18:27   #2795
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
A co do karmienia to ciezko to widze z moimi piersiami...:/
Tymbardziej, ze w szpitalu mały dostawał od poczatku butle, bo najpierw cesarka a potem nie mialam pokarmu...
trzymam kciuki!
dasz radę

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
ach jakie to swojskie tutaj w mazowieckiem nie znają Gwiazdora... tu jest tylko Mikołaj

i tym sposobem nie odrozniaja tego z 6 grudnia od tego z 24 grudnia

chcialam sie pochwalic, ze Naszej Marudzie kupilsmy dzis lezeczek-bujaczek.... no i działa normalnie nie wiem kto sie cieszy bardziej ona czy my
a tam 6 grudnia jest Mikołaj a 24 przychodzi dzieciątko i prezenty są od dzieciątka

my też się cieszyliśmy z bujaczka bardziej niż Patrol

Cytat:
tak ale nie jakoś nałogowo 1-2 w tygodniu
Stary 2010-11-06, 18:36   #2796
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
a tam 6 grudnia jest Mikołaj a 24 przychodzi dzieciątko i prezenty są od dzieciątka
o zgrozo... tego jeszcze nie slyszalam

Cytat:
my też się cieszyliśmy z bujaczka bardziej niż Patrol
ta cisza... czyz to nie najlepsza muzyka dla młodych rodzicow? Obym tylko nie przechwalila...
bo konika zdyskwifikowala od drugiego zagrania juz pozniejsze granie tylko ja jeszcze bardziej rozwścieczało...

Stary 2010-11-06, 18:42   #2797
Angelika16
Raczkowanie

GG do Angelika16

Oj Kobietki Bardzo wam dziekuje za Wsparcie!
Tylko wy potraficie zrozumieć problemy młodej matki.
Angelika16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 19:32   #2798
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Jem czasem kilak dziennie Nic małemu nie jest a tu taki link może się przyda
https://mamotoja.pl/niemowle_noworod...6.html?print=1
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 20:04   #2799
kaska1980
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
: banany, jabłka, pomidory, dzis miały byc maliny z jogurtm ale zapomniałam, raz przez przypadek wypiłam herbatę z cytryną...bez przykrych efektów u dziecka poki co

kaska a jak twoje dretwiejące paluchy?? przeszło? bo u mnie prawie juz tak, oprócz palców srodkowych
Ja wczoraj zjadłam banana i dziś też i od wczoraj jeszcze nie było kupki i mały się dość pręży i nie wiem czy czasem ten banan mu nie utrudnia kupki. Wczoraj tez wypiłam herbatę z cytryna bo w jakieś gazecie napisali że sok z cytryny nie przenika do mleka.

A palce to normalnie mnie wykańczają. Jeszcze są zdrętwiałe co bardzo mnie drażni. Ale pocieszyłaś mnie pisząc, że u Ciebie już prawie przeszło. U nas minęły 2 tyg od porodu i już naprawdę chciałabym odzyskać swoje paluszki. U mnie najgorzej to prawa ręka bo prawie wszystkie palce od góry do połowy są zdrętwiałe.

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Jem czasem kilak dziennie Nic małemu nie jest a tu taki link może się przyda
https://mamotoja.pl/niemowle_noworod...6.html?print=1
Ilona N2 bardzo fajny link, wydrukowałam i teraz tylko będę komponować posiłki aby je zjadać z ochotą, chodź przyznam szczerze, że brakuje mi pomysłów na pyszne - zwłaszcza obiady.
A co Wy dziewczyny zjadacie na obiady. Może powymieniamy się przepisami

A z innej beczki kochane to ostatnio mam szał na krówki - są takie pyszne w netto, że ciężko się oprzeć a potem ciężko będzie gubić tłuszczyk
Stary 2010-11-06, 20:15   #2800
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
...Twoja mała się poci? Tzn, co? Śmierdzi? jest mokra?
Mokra jest, nie śmierdzi potem, ale śmierdzi z kolei mlekiem bo jak je to się oczywiście cała spluje..

Cytat:
Dzis z tej euforii, ze moje dziecie potrafi nie spiac nie ryczec tyle czasu, zapomnialam zrobic zdjecia, ale na pewno wkrotce sie pochwalimy
Moja rano znowu wytrzymała 15minut w bujaczku dzięki czemu mogliśmy zjeść śniadanie jak ludzie. Ale żeby w nim spać... Szacun

Cytat:
Klarissa milo wiedziec ze dziecie sie odkupkowalo U mojej huggiesy tylko ciezkie od sikow, kupy brak dzis caly dzien. Tylko sobie poprukuje od czasu do czasu...
Nie chcialam pisac w poscie z kondolencjami ale napisze teraz. Kochana ty tez, jak Szczesliwa... elegancka pani jestes.... ja ostatnio nie mam do tego powera, w dresie moze nie chodze, bo nie lubie, ale jakos nie mam nastroju do dobierania stroju, robieniem makijazu dla samej siebie. Jeszcze moj TŻ mnie w tej kwestii totalnie zedmotywowal, bo jak szlismy na ta parapetowke, sie wymalowalam, ubralam stosowniej, po czym porbujac zworic jego uwage rzucilam tekstem "strasznie mam przekrwione oczy,no nie? chyba to nie odwyspania" i zamiast uslyszec komplement albo chociaz zaprzeczenie... to co on na to? "no nie malowalas sie 2 mce, pewnie nawkladalas sobie tego paskudztwa do malowania do oczu" no super
Ja ci powiem, że mnie się coraz mniej chce i nie chodzi tutaj o tż-ta czy cokolwiek innego, tylko czasem się zastanawiam jaki jest sens malować się jeśli nie wychodzę z domu... po drugie jestem coraz bardziej zmarnowana na twarzy i przez to strasznie staro wyglądam ja chodzę czasem po domu w legginsach i podkoszulkach, mam w nosie, że to nie elegancko

Jutro jedziemy na 80-te urodziny babci tż-ta i nie wiem co ubrać. Teoretycznie jestem w żałobie, chociaż ja akurat nie przywiązuję wagi do tego zwyczaju (uważam, że zmarłemu to wszystko jedno, a co innych ludzi obchodzi czy ja żałuję czy nie żałuję - dla mnie żałoba to zwyczaj na pokaz) ale wiadomo, że to starsze pokolenie już tak... i nie wiem w sumie co założyć.

-------------------------
A my dzisiaj mieliśmy dzień odwiedzinkowy - koło południa jedni znajomi z o 2 tygodnie starszą córeczką, a po południu drudzy z taką półroczną. W sumie śmiesznie było
Stary 2010-11-06, 20:18   #2801
bordowa
Wtajemniczenie

Pierwsze słyszę, żeby unikać jogurtów naturalnych i białych serów I żeby uważać na majonez i ketchup
Stary 2010-11-06, 20:29   #2802
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Klarissa. Ceni sie teraz wspolne posilki w kotrych nikt nie przeszkadza prawda? A propos jubileuszu babci... ubierz sie w co masz ochote. Zreszta nie sadze, zebys gustowala w bluzkach i spodniach o zarówiastych kolorach Jak ktos bedzie sie pultał o strój to zawsze mozesz powiedziec ze załobe nosisz w sercu a nie w ubraniu i tym sposobem prawdopodobnie zakonczysz temat.

ycnan... moja mała tez sie poci...jak sie drze wiec zawsze mam schize przy wychodzeniu na spacery... Sama ubieram sie najpierw, a pozniej dopiero ja. A i tak tym sposobem przewaznie obie wychodzimy spocone...

bordowa
...ketchup zawiera seler a majonez gorczyce kotre podobno jest jednymi z powszechniejszych alergenow... ale ja tam jem oba produkty bo nie wyobrazam sobie bez nich zycia

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-11-06 o 20:35
Stary 2010-11-06, 21:11   #2803
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość

Szczęsliwa Dzielna Mała
Najpierw nie przybierała, teraz przybiera za dużo ... Chyba jaja sobie z Ciebie trochę roi, żeby Ci się nie nudziło
No czasami myślę, że moje dziecko jest naprawdę dzielne. Widzę, że codziennie męczy się z tymi gazami pręży się stęka robi strasznie smutne miny ale naprawdę rzadko płacze. A wiem, że brzuszek boli.

A z tą wagą to naprawdę śmiesznie może troszkę lekarka panikara ale wolę taką niż olewającą. W sumie to nie problem, ważyć ją co 2 tygodnie.
Nie chcę mieć przekarmionego dziecka. Sama walczę całe życie z nadwagą.

Cytat:
Napisane przez aaannnnnnaaa Pokaż wiadomość
Dla mnie łatwy plan okazał sie porażką. Miałam wyrzuty sumienia albo że Teo potrafi pół nocy ryczeć odkładany do łóżeczka, albo że się złamałam i np w końcu przytuliłam go w swoim łóżku i zasnęlismy czy podałam pierś. Miałam wrażenie, że moje dziecko prawie nie sypia..
Grunt to instynkt matki. Trzeba obserwować własne dziecko i ufać swoim spostrzeżeniom. A na pewno wyjdzie dobrze.
Ja książki nie czytałam.

Cytat:
Kobietki a da sie cos zrobic, zeby maly najadał sie moim mlekiem bo ssie godzine jednego cyca a potem druga godzine drugiego i wciąż jest glodny, wiec w ruch idzie butla... lipa straszna...:/
Strasznie długo je, tak raczej być nie powinno. Albo masz mało pokarmu albo maluch słabo ssie? Powinien ssac pierś max 20 minut. No ale dzieci są różne. A sprawdzasz w trakcie ssania czy z piersi jeszcze coś leci?
Moja zajada z 2 piersi po ok 10-15 minut i się nie najada, a piersi puste, więc dostaje butle.

Cytat:
Wczoraj byłam na mieście, na piwie z kumpelami ale miałam wyrzuty sumienia, wróciłam na rauszu...
Ale Ci fajnie zazdraszczam

Cytat:
ja jem

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Jutro jedziemy na 80-te urodziny babci tż-ta i nie wiem co ubrać.
Zrób jak czujesz. Możesz ubrać się w jakąś czarną sukienkę czy spódniczkę, jeśli lubisz i czujesz że powinnaś.
Ja osobiście nie widzę potrzeby noszenia żałoby innej niż ta w sercu.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 21:23   #2804
ycnan
Zadomowienie

Pisałyście o "języku niemowląt", cóż... ja tam uważam, że jest tam naprawdę wiele dobrych rad, ale jako całość się to nie sprawdza. W każdym razie, warto przeczytać, chociażby po to, by wiedzieć jaki płacz oznacza głód, jaki zmęczenie itp itd. Czy chociażby jak nie przegapić senności, bo potem jest masakra z uśpieniem dzieciaczka.

Szczęśliwa, super, że mała tak dobrze zniosła szczepienie Borysek też podobnie popłakał, a potem przespał całe popołudnie i noc
Super, że tak ładnie przybiera. I nie wiem czy to faktycznie za dużo, bo mój syncio ostatnio przybrał prawie 800gw 14 dni i powiedzieli, że bardzo ładnie, ale nie że za dużo.

bordowa, nawet jeśli tylko raz Ci tak chlapnęło krwią, to przecież krwawiłaś ponad dwa tygodnie, a i blizna nadal Cię pobolewa czasem. Mam nadzieję, że to nic takiego, ale sprawdź to, kochana. Tak na wszelki wypadek.
Też ostatnio chciałam małemu stópki i rączki odbić, ale nie wiedziałam czym je wysmarować

gabisun, coś Ty? Jakie postudiować jeszcze?I pisać kolejną pracę? Szalona

Angelika16, już to było pisane, ale zwróć uwagę, czy maluszek łyka mleko cały czas, czy tylko sobie delikatnie ssie. Bo może smoczuś rozwiązałby sprawę. Butlą go tylko zapychasz.

falbala, super, że kolki zniknęły
Gratuluję 2 miesięcy

NIKaP-n, Ty miałaś wyrzuty sumienia, a ja zazdroszczę, że mogłaś sobie spokojnie wyjść i wypić % Ale, oczywiście, rozumiem dlaczego tak się czułaś.
Ceny szczepionek, jak widzę, się różnią, ale od czego to zależy, to nie wiem. U nas mówi chyba 180zł.

justysia8522, hm... może faktycznie potrzebuje jeszcze troszkę czasu... A może kładziesz ją w złej porze? Tzn, przed jedzeniem, albo jak jest senna. Borysek np przed jedzeniem też nie podnosi główki. Niby leży spokojnie, ale dojrzałam, że ssie/ślini wtedy podłożoną pieluszkę . Ja go kładę na brzuszku, jak widzę, że jest maksymalnie zainteresowany światem, rozgląda się, interesuje wszystkim dookoła.

mszu, mnie tam uczono, że 6 grudnia Mikołaj, a 24 to Gwiazdka przynosi prezenty
Cieszę się, że bujaczek pomaga Czekam na kolejne, cudne, zdjęcie
A do lipcówek nie zaglądam. No, dziś zajrzałam, jak napisałaś

Klarissa, ciesze się, że kupka poszła
Co do urodzin, to ja bym założyła coś "normalnego" po prostu. Może nie czerń, ale na pewno nie jakieś wesołe kolory. Żeby nikt nie patrzył krzywo.

martucha84, super, że pleśniawka tak szybko zeszła

kaska1980, ja bananki jem normalnie. Teściowa mi przynosi raz w tygodniu
A ja mam fazę na Grześki toffi
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 21:39   #2805
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Dzięki za rady, chyba założę jakąś ciemną sukienkę mam taką ciemnopopielatą to będzie ok. Rozważałam jakaś białą bluzkę i ciemny sweterek i spódniczkę ale w sumie sama nie wiem, jakby ktoś miał przeżywać mój strój to wolę nie robić z siebie przedmiotu rodzinnej dyskusji, którym pewnie i tak będę z powodu córeczki ...

Mszu ja też najpierw ubieram siebie a potem małą i efekt jest taki, że rzeczywiście obie wychodzimy spocone...
Stary 2010-11-06, 22:13   #2806
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

ycnan...kurde no to ten Mikolaj ma przerabane... bo szóstego grudnia pracuje sam ale na szczescie 24 obstawia tylko mazowsze na pozostalych terenach pomagaja mu... Dzieciątko (górny sląsk), Gwiazdor (wielkopolska) i Gwiazdka (???) ale czaaad
a propos zdjec.. to beda beda... postaram sie nie zawiesc moich wiernych fanow

Szczesliwa...zamienmy sie na dzieci, choc na pare dni co? poczujesz wtedy prawdziwe "uroki" bycia mamą A propos nawagi to chyba nie chodzi o okres noworodkowy a pozniejszy kiedy dziecko spozywa juz stale pokarmy. Kiedys sie o tym nie mowilo i ładowało w dzieci ile wejdzie... dzis dzieci poniekad tucza sie same... McD, tony slodyczy, chrupkow, chipsow i innych swinstw, kotrych po porstu rodzice nie kontroluja... ogolnie to przerazilam sie widzac tegoroczne dzieci kotre przystepowaly do I komunii św (mieszkam vis a vis kosciola)...masakra... co drugie dziecko bylo otyłe ale na bank ta otylosc nie jest zwiazana z karmieniem mleczkiem.... wyluzuj wiec dziewczyno

Stary 2010-11-06, 22:28   #2807
tifio
Rozeznanie

Jak zwykle mi cytaty powcinało Dlaczego codziennie mi się to przytrafia?

ycnan, to nie kupa tylko błotko Tereny były gliniaste, a w dodatku drogę w tym miejscu robią i są duże wykopy, a wcześniej padało, więc tak to śmiesznie wygląda
Dziękuję w imieniu Pulpecika
Fajnie, że synek budzi Cię z uśmiechem. Mój tylko do cycusia po jedzeniu się szczerzy...

Szczęśliwa,
chyba jednak wolę obgryzać te pazurki, bo dziś poszły nożyczki w ruch i chyba jeden paznokietek za krótko obcięłam, a tak strasznie uważałam
Faktycznie mieszkam "niedaleko" Olsztyna, ale to 65km, więc nie wiem czy mogłaś mnie widzieć w mieście wojewódzkim
Cieszę się, że córunia zniosła dobrze szczepienie. A z tą wagą to nie wiem czy tak zaraz za dużo przybrała. To co dopiero mój pulpecik? W 18 dni 1kg i to tylko na cycusiu

gabisun, gratuluję otrzymania dyplomu, odznaczenia wzorowego studenta i nie przewrócenia się na śliskiej posadzce

falbala, gratuluję ukończenia 2 miesięcy przez Wiktorka i znikniecia kolek! Faktycznie ten Twój synio superowy jak tak długo śpi w nocy

Cytat:
moim zdaniem unormuje sie. karmienie mojego trwalo do 2 godz, teraz ok godziny, bo ma kilka podejsc, ale juz rzadziej. dzis w nocy budzil sie 3 razy co rowne 1,5 h, ale jak po 6tej sie wybudzil to dawal czadu do poludnia niemal. a ja tak chcialam pospac chwile...
Mój Franek też się budzi po 6-tej i usypia dopiero przed południem. A dziś nastał jakiś cud i zasnął już o 9.30 Tyle tylko, że on w tym czasie nie płacze, tylko leży i się rozgląda, a najchętniej słucha muzyki Szkoda, że tak rano wstaje, bo ze mnie jest niezły śpioch, ale jakoś daję radę!

Cytat:
Dzięki
Śliczny Synuś, bardzo podobny do taty, ale do Ciebie też. Jakie to niesamowite, te nasze małe człowieki

Wczoraj byłam na mieście, na piwie z kumpelami, ale miałam wyrzuty sumienia, wróciłam na rauszu...
Dziękujemy Oj, niesamowite żebyś wiedziała! Większość mówi, że ma oczka po mnie - takie ogromniaste. A reszta w tatusia

Też bym chciała mieć takie wyrzuty sumienia jak Ty, ale raczej nieprędko je będę miała... Dobrze, że wyjście z kumpelami udane!

Cytat:
tifio ja podałam smoka już w szpitalu, bo wiem, że dzieci mają odruch ssania, który trzeba zaspakajać- to sama natura, a nie miałam mleczka i moje dzieciątko było takie biedne maleńkie, a tak chociaż smoka nuplać mógł... i wiesz co? noc złego się nie dzieje, Pawcio się nawet nie uzależnił od niego, rzadko się dopomina o smoka i często go sam wypluwa
Mój jak nie chce smoka to robi minę jakbym mu co najmniej śledzia do buzi wkładała Ale rano lubi sobie possać, więc mu nie żałuję. Fakt, że przez cały dzień to smoka widzi może ze 3 razy z czego 2 to śledzie

Cytat:
Zmieniłam mleko z powrotem ze zwykłego na pro sensitive i mój dzidziuś się odetkał, co za ulga. Ale powiem wam, że nie przyszło by mi do głowy, że taka mała istota może tyle kupy wyprodukować...
Super, że kupka powróciła!

Cytat:
chwalę się że Pat nie ma pleśniawki
Super! Widać preparat dobry, że tak szybko zadziałał!

Cytat:
Faceci

Cytat:
Jem i to dość sporo.

Cytat:
tifio cudny synuś

Cytat:
Pierwsze słyszę, żeby unikać jogurtów naturalnych i białych serów I żeby uważać na majonez i ketchup
Ii ja też. Ja tam jem wszystko. Tylko cytrusy i orzechy odpuściłam. Małemu jak narazie nic nie jest.

Któraś jeszcze pisała o herbacie z cytryną. Ja tak ową popijam niemal codziennie i od takiej ilości cytryny nie ma żadnych skutków ubocznych u maluszka.

Wie któraś może jak wytępić potówki oprócz ochłodzenia mieszkania? Kurczę, bo Franek załapał je u babci (bo przecież miał takie zimnie rączki i trzeba było go pięcioma kocykami przykrywać ) i nie możemy ich się pozbyć, a naprawdę Go nie przegrzewam... Jakby babcia zobaczyła jak my się w domu "grzejemy" to chyba by na zawał padła

mszu, u nas Mikołaj jest 6 i 24 grudnia. Tylko, że ten 6-tego wkłada prezenty w buty (koniecznie czyste), a ten 24-tego pod choinkę

Edytowane przez tifio
Czas edycji: 2010-11-06 o 22:30
tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 22:30   #2808
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Pytanie głównie do ninaad (wiem, że masz w tej kwestii pewną wiedzę ), ale też do wszystkich, może któraś się na tym zna
Mój Tż ma za wysoki cholesterol od długiego czasu i chciałabym wprowadzić w domu dietę, która ogranicza i zwalcza "zły" cholesterol, bez redukcji tego "dobrego". Czy ja też mogłabym ją stosować, mając prawidłowy poziom cholesterolu? Nie chcę gotować 2 obiadów i innych posiłków. Myślę, że nie zaszkodzi mi takie odżywianie, ale wolałabym się upewnić
jasne, że możesz
Cytat:
tak

A co do bioderek- pieluchuję podwójnie, rozkraczam nóżki ale mała ćwiczyć za chiny nie chce- sama z siebie wierci strasznie nóżkami ale jak próbuje z nią ćwiczyć- strasznie je usztywnia i odmawia współpracy

mykam spać, bo padam na pyszczek
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 00:45   #2809
NIKaP-n
BAN stały

mszu

ależ się uśmiałam...

dzieciątka, Gwiazdka ale numer Dziewczyny!!!!

to GWIAZDOR PRZYNOSI prezenty 24 grudnia ;P
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 08:00   #2810
linzey
Rozeznanie

Witam w niedzielny poranek
dość długo się nie odzywałam bo byliśmy u moich rodziców a pozatym mała ma coraz dłuższe okresy aktywności i wtedy nie ma zmiłuj
Dalej walcze z tą paskudną wysypka tj raczej przegrywam
Załączam zdjęcie jak wygladała buzia zosi w piątek te które widać są nowe a między nimi setki takiej kaszki przez to buzia w dotyku jest jak tarka
Płakać mi sie chce jak na nią patrze.
Udało sie zarejestrować do dermatologa i babka powiedziała że to nie skaza tylko trądzik niemowlęcy pod wpływem moich rozchwianych hormonów ale to już stan zapalny i dała maść z antybiotykiem i kazała jesc normalnie . Godzine póżniej byłam u pediatry( bo to budynek naprzeciwko) kontrolnie zważyć małą i pediatra ze straszną skaze ma i bron boże nie jesć mleka ale co dziwne jogurty już oki dała maść ze sterydem . Pytałam czemu skoro 2 tyg nie jem żadnego nabiału ani jajek ani ryb jest coraz gorzej to powiedziała że to jest falowe i własnie sie zaogniło
Kupiłam obie maści ale zdecydowaliśmy sie jednak na tą z antybiotykiem.Poprawa nie duża ale jakaś tam jest po 4 aplikacjach.
Ale dalej wyskakują nowe Zaczynam sie obwiniac że karmię piersia i przez to ma to dziadostwo
Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Aha- dziewczyny, których dzieciaczki mają skazę- po jakim czasie od zmiany waszej diety zniknęła wysypka na buzi? Ja nie jem żadnego nabiału od piątkowego popołudnia i póki co nie widzę poprawy- nie wiem czy to za szybko żeby krostki zaczęły znikać czy może to alergia na coś innego?
Podbijam pytanie. czy to możliwe ze po 2 tyg od odstawienia nabiału dalej jest a właściwie to sie nasila??

Cytat:
na pomysł z dwoma pampkami bym nie wpadła ...
no tak, chodzi mi o tetre na pampka na te bioderka. to tylko jak pediatra zaleci czy trzeba profilaktycznie? na patronażu położna kazała zakładać, ale jakos nie mam serca meczyc dziecka i odparzac mu dupska. to bedzie miało wpływ na bioderka?
My już jesteśmy po usg bioderek i mimo iż wszystko jest ok to profilaktycznie ta ortopedka kazała nam ją szeroko pieluszkować. Ma mieć nóżki jak żabka. Na ogół na noc jej zakładamy bo w dzien jakoś zapominam
Klarissa współczuje

Cytat:
Kobietki a da sie cos zrobic, zeby maly najadał sie moim mlekiem bo ssie godzine jednego cyca a potem druga godzine drugiego i wciąż jest glodny, wiec w ruch idzie butla... lipa straszna...:/
U mnie do tej pory jest podobnie - tj często mi przysypia przy cycu wtedy ją odkładam i krzyk i zabawa od początku . Takie sejsje trwają od 1,5-2 godzin.
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 08:12   #2811
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
A palce to normalnie mnie wykańczają. Jeszcze są zdrętwiałe co bardzo mnie drażni. Ale pocieszyłaś mnie pisząc, że u Ciebie już prawie przeszło. U nas minęły 2 tyg od porodu i już naprawdę chciałabym odzyskać swoje paluszki. U mnie najgorzej to prawa ręka bo prawie wszystkie palce od góry do połowy są zdrętwiałe.

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Ilona N2 bardzo fajny link, wydrukowałam i teraz tylko będę komponować posiłki aby je zjadać z ochotą, chodź przyznam szczerze, że brakuje mi pomysłów na pyszne - zwłaszcza obiady.
A co Wy dziewczyny zjadacie na obiady. Może powymieniamy się przepisami
Dziewczyny jest coś takiego jak mogę troszkę przekręcić " jakiś syndrom nadgarstka coś tam coś tam" i to jest w ciąży i po ciąży i na to są ćwiczenia

No ja jem banany, i nic sie nie dzieje

Wczoraj byli u nas znajomi napiłam się łyka winka Ale jakoś mi nie zasmakowało ...
Potem mały się wybudził i 1,30 nie spał tylko na cycu za to jak usnął to szokkkk spał 4,5 godziny aż się wystraszyłam Za to teraz daje czadu i nie śpi i chce tylko jeść
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 08:50   #2812
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cześć dziewczyny...
Ja już po zjeździe... Masakra, tak tęskniłam za moim Maluszkiem, calutki dzień A jak wróciłam to poszliśmy spać wszyscy troje, o 19.00 Jestem mega wyspana, bo właśnie wstaliśmy, a w nocy tylko dwie podbudki
Stary 2010-11-07, 10:05   #2813
martucha84
Zakorzenienie

u nas też czasem się mówi co chcesz na "gwiazdkę" albo co chcesz od dzieciątka a czasem po porostu co chcesz pod choinkę
a o gwiazdorze nie słyszałam jak to durnowato dla mnie brzmi
ale co okolica to obyczaj

Cytat:
ta cisza... czyz to nie najlepsza muzyka dla młodych rodzicow? Obym tylko nie przechwalila...
bo konika zdyskwifikowala od drugiego zagrania juz pozniejsze granie tylko ja jeszcze bardziej rozwścieczało...
hahahah o takkk u nas jeszcze na macie lubi leżeć i się gapić ale uderzyć w zabawki to jakaś abstrakcja raz na jakiś czas...
a czemu konika nie lubi... ojjj nasz lubi

Cytat:
Oj Kobietki Bardzo wam dziekuje za Wsparcie!
Tylko wy potraficie zrozumieć problemy młodej matki.
o tak bo my same jesteśmy problemowe mamy
albo inaczej mamy z problemami

Cytat:
A my dzisiaj mieliśmy dzień odwiedzinkowy - koło południa jedni znajomi z o 2 tygodnie starszą córeczką, a po południu drudzy z taką półroczną. W sumie śmiesznie było
o i jak miło

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Pisałyście o "języku niemowląt", cóż... ja tam uważam, że jest tam naprawdę wiele dobrych rad, ale jako całość się to nie sprawdza. W każdym razie, warto przeczytać, chociażby po to, by wiedzieć jaki płacz oznacza głód, jaki zmęczenie itp itd. Czy chociażby jak nie przegapić senności, bo potem jest masakra z uśpieniem dzieciaczka.

martucha84, super, że pleśniawka tak szybko zeszła
mam takie samo zdanie na temat języka niemowląt jak ty
ja tez się cieszę że pleśniawki już nie ma

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Super! Widać preparat dobry, że tak szybko zadziałał!
oj tak.. a do tega bardzo smakował patowi hahahaha

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Witam w niedzielny poranek
dość długo się nie odzywałam bo byliśmy u moich rodziców a pozatym mała ma coraz dłuższe okresy aktywności i wtedy nie ma zmiłuj
Załączam zdjęcie jak wygladała buzia zosi w piątek te które widać są nowe a między nimi setki takiej kaszki przez to buzia w dotyku jest jak tarka
Udało sie zarejestrować do dermatologa i babka powiedziała że to nie skaza tylko trądzik niemowlęcy pod wpływem moich rozchwianych hormonów ale to już stan zapalny i dała maść z antybiotykiem i kazała jesc normalnie . Godzine póżniej byłam u pediatry( bo to budynek naprzeciwko) kontrolnie zważyć małą i pediatra ze straszną skaze ma i bron boże nie jesć mleka ale co dziwne jogurty już oki dała maść ze sterydem . Pytałam czemu skoro 2 tyg nie jem żadnego nabiału ani jajek ani ryb jest coraz gorzej to powiedziała że to jest falowe i własnie sie zaogniło
Kupiłam obie maści ale zdecydowaliśmy sie jednak na tą z antybiotykiem.Poprawa nie duża ale jakaś tam jest po 4 aplikacjach.
Ale dalej wyskakują nowe Zaczynam sie obwiniac że karmię piersia i przez to ma to dziadostwo
:
współczuje, ehsss nie fajnie to wygląda trzymam kciuki żeby szybko zeszło... biedactwo malutkie..
Stary 2010-11-07, 10:11   #2814
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość

Zaczynam sie obwiniac że karmię piersia i przez to ma to dziadostwo

Podbijam pytanie. czy to możliwe ze po 2 tyg od odstawienia nabiału dalej jest a właściwie to sie nasila??
:
U nas wysypka trwała niezmiennie 4 moje bezmleczne tygodnie..I dopiero po tym czasie najpierw zaczeła blednac, a potem skóra powoli przestawała przypominac tarkę.. ale mimo, że stosuję dietę eliminacyjną ponad 6 tyg ciągle Teo ma na skórze drobna kaszkę..wiec myślę, że musisz jeszcze poczekać.
To nasilenie może być spowodowane skumulowaniem duzej ilości alergenu w organizmie- tak mi to przedstawił alergolog.
Też ciągle miałam do siebie pretensje, ze pewnie zjadłam coś i teraz mały cierpi..w sumie ciągle mamBo zdarzy się dzień, ze zmiany sa bardziej widoczne..
Dostałam listę dozwolonych produktów, ale gdzieś mi ja wcięło..potem Ci przepiszę-ale na pewno jogurtu tam nie było..

Mam tu jeszcze takiego linka do forum o skazie http://www.babyboom.pl/forum/dzieci-...ialkowa-28508/

Edytowane przez aaannnnnnaaa
Czas edycji: 2010-11-07 o 10:20
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 10:48   #2815
kaska1980
Rozeznanie

Witajcie mamuśki w niedzielne przedpołudnie.
U nas pogoda dziś w miare i może skuszę się na pierwszy spcerek z małym.

Dziewczyny od kilku dni w moim mleku jest posmak jakby mydła. Piersi nie są myte wodą z mydłem, więc może jem coś co zmienia ten smak. Może któraś też ma taki smak mleka, bo obawiam się że mały w końcu zacznie mi puszczać banki mydlane
Stary 2010-11-07, 12:09   #2816
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Ja tylko na chwilkę ale powiem wam coś nieprawdopodobnego Wczoraj popołudniu poszliśmy do sąsiadów na imprezkę nasiadowo-pogaduszkową Wzięliśmy małego i powiem szczerze że byłam przekonana że godzinka czy 1,5 i będę musiała zwijać się do domku bo mały będzie marudził..... a tu niespodzianka.... poszliśmy o 17, mały posiedział z nami do 18, dostał butlę mleka i usnął, chciałam go wynieść do sypialni u sąsiadów żeby miał ciszej, ale jak tylko położyłam go na łóżku to wielkie oczy... wzięłam spowrotem do pokoju w którym odbywała się "impreza" i położyłam na kanapie koło mnie. Mały zasnął i pomimo hałasu mega mega, bo jak może zachowywać się 5 podchmielonych osób, spał jak zabity do 22 !! Cztery godziny ani się nie wzdrygnął, kilka razy przez sen machnął rączkami i tyle. O 22 znów dostał mleczko i śpiącego znosiłam go do domu o 00.30 !!! Położyłam w sypialni dostał mleczko i spał do 4 !!! Takie dziecko to ja rozumiem... hehe rozumie że rodzice też muszą mieć trochę rozrywki no i zachował się KLASA :P Sąsiedzi nie mogli się nadziwić że on śpi :P Ja zresztą też :P
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 12:24   #2817
kasienka1701
Zadomowienie

Czita fajne wyjście do sąsiadów.Oj jak ja bym chciała,żeby i Nasza taka spokojna była

Linzey
Moja córcia też miała taką straszna wysypkę,ale i pediatra w przychodni i w szpitalu powiedzieli,że to nie skaza.Owszem to jakieś uczulenie pokarmowe,ale nie kazali odstawiać nabiału,a wręcz go jeść tylko nie tonami(wyjątek to mleko,którego nie zalecali pić,bo takie kupowane w sklepie jest chemiczne skoro ma termin przydatności ważny i pół roku).Przez dwa dni smarowałam Małą Fenistilem,a potem jeszcze przez 3 dni Elocomem i nie ma śladu.Bużka jest idealna.

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 14:03   #2818
aaneczka1984
Zadomowienie

U nas nastały cięzkie dni...
Pisałam Wam że mały miał jakąś nadżerke w buzi przez co nie chciał nic jeść...Później z wielkim trudem złapał butlę i wypijal troche ale z wielkim trudem...myśle że byzia już sie powoli wygoiła...
Niestety mały ma całkowita awersję do mojego cycusia
Kazda próba przystawienia jest walką..płacz niesamowity , aż biedactwo zachrypło..
Ja płacze razem z nim...
Nie wiem co mam robić...wczorajszy dzień i nocke (po wcześniejszej próbie przystawianienia) odciągałam pokarm i dawałam z butli, bo by chyba sie zagłodził...
Dziś przystawiam Go znów do piersi, raz złapał i ładnie ssał, ale oczywiście wczesneij było 10 minut strasznego płaczu...
Teraz znów próbowałam Go przystawić i znów straszny płacz ...nawet nie zdążyłam stanika odpiąc, a juz sie rozbeczał na całego
Nie wiem co mam robić...nadal walczyć o karmienie piersią???
Starsznei sie męczymy..Nie mogę patrzec na zrozpaczoną minkę mojego synka..gdy tylko próbuje pierś podać,...
Odciąganie strasznie dużo czasu mi zajmuje bo mam kiepski laktator (lovi) Jestem przemęczona i strasznei zestresowana..i tak mi smutno
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-07, 15:04   #2819
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

NikaP-n pewnie ze GWIAZDOR...gorzej bylo jak pierwszy raz tutaj na zapytalam meza "a co chcesz od gwiazdora" ... a on "od kogo?! jakiego znowu gwiazdora?!" no coz... nas w domu rodzinnym i w okolicy na kolendnikow mowi sie jeszcze "gwiazdory" ... ale to juz naprawde lokalne

aneczka
... wspolczuje przezyc z maluchem zaczekaj jeszcze pare dni, łądnie sie moze wygoi to znowu sprobujesz przystawic...

Zgodnie z zyczeniem ycnan i Niki... nasza maruda w bujaczku... mina troche niewyrazna ale nie rycząca
Przy okazji sesja stopowa , modelowali Nadia i moj mąż

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-11-07 o 15:20
Stary 2010-11-07, 15:06   #2820
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Dziewczyny od kilku dni w moim mleku jest posmak jakby mydła. Piersi nie są myte wodą z mydłem, więc może jem coś co zmienia ten smak. Może któraś też ma taki smak mleka, bo obawiam się że mały w końcu zacznie mi puszczać banki mydlane
ja nie mam pojęcia jaki smak ma moje mleko, bo nie wyobrażam sobie go posmakować blee

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
U nas nastały cięzkie dni...
nie poddawaj się, ściagaj narazie i przystawiaj przystawiaj. A jeśli okaże się, że rzeczywiście cycek odrzucony, to trudno, to nie koniec świata

A mój mały dziś rano zrobił srajdkę sam bez żadnej pomocy ani nawet moich próśb, po 3 dniach

hiphip hurra hiphip hurra

za to niestety ma dzis dzień marudzenia

mszu- nie będę się tu rozwodzić ani Ci schlebiać zbytnio skoro i tak już jesteśmy umówione na sesyjkę ale fotki boskie szczególnie stópkowe

czita mały może stwierdził, że nudna ta Waszaimpreza ale to fakt, te nasze dzieci są nieprzewidywalne i potrafią zaskakiwać

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-11-07 o 17:41
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości