Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 917 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-08, 12:16   #27481
Volyova
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Ja w ogóle Waxa stosuję jak odzywkę. Myślę, że w Polsce trudno jest dostać prawdziwą (o dobrym składzie) maskę. Dlatego maski robię sobie sama, a najczęściej to jako maskę traktuję po prostu olej.
A jaka maska byłaby według Ciebie dobra?
Ja też olejuję regularnie co weekend i też szukam dobrej maseczki, ale wszystko (oprócz Waxów Biotici) ma albo silikony, albo proteiny

Silikonów w masce unikam, bo nie wiem czemu miałyby służyć. W odżywce do zabezpieczenia - jasne, ale w odżywiającej maseczce - nie widzę potrzeby .

Edit: Tak się zastanawiam - czy maseczki nie powinny być właśnie głównie proteinowe? Czyli głębokie odżywianie dzieliłoby się na:
Olejowe - nakładaj oleje przed myciem na noc
Proteinowe - nakładaj maseczkę po myciu
???

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc

Edytowane przez Volyova
Czas edycji: 2010-11-08 o 12:20
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 12:19   #27482
kropcia007
Wtajemniczenie

Małgosiu ja mam tego Biovaxa latte i jestem zadwolona, długo nie używałam ale jutro rano użyję i zdam dokładna relację

W ogóle co za dzień
Nie dość ze pogoda do bani to jeszcze wszystko dziś nie po mojej myśli.
Rano pojechałam na przychodnię by zrobić badanie krwi ( byłam w piątek u lekarza by wypisał skierowanie na tarczycowe i zapisał tabletki) no i nie dosć że 15 osób przede mną to jeszcze czekałam w kolejce by dowiedzieć sie ze lekarz zapomniał wypisać mi skierowanie
Także dzis znów bedę siedziała między babkami słuchając lamentów i czekając na wizytę gdzie mogłabym już dziś udać sie tam z wynikami...
Wypadną mi te włosy zanim się dowiem od czego

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 12:26   #27483
Paulinka675
Zakorzenienie

dziewczyny jaki polecacie szampon dziecięcy (oprócz babydreama)??

używam nivea baby odżywczego ale on ma proteiny, a chciałabym je trochę ograniczyć

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 12:46   #27484
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Witamy
Bez składu kosmetyków nie możemy za wiele pomóc. Jeśli chcesz wiedzieć, co jest zgodne z CG to zadaj to pytanie na wątku analizowym i wklej tam składy swoich kosmetyków.
Poszukaj też, czy jakieś produkty nie były już analizowane - jeśli były to najprawdopodobniej jest przy nich napisane czy są zgodne z CG.

Co dokładnie Efavitu masz na myśli? I jaką konkretnie Amlę? (najlepiej podaj skład, ew. firmę)

To na pewno są produkty zgodne z CG.
To czekamy na zdjęcia - wtedy pewnie będziemy mogły więcej pomóc

Napisz koniecznie jak się ten Wax będzie sprawował. Sama jest bardzo ciekawa, bo skład ma obiecujący.
Dzięki! Wpadnę na wątek analizowy i poszperam.
Efavit - olej kokosowy i Amla Dabur, oczywiście chodzi o olejowanie na noc nie nakładam, wolę na 2-3 godziny...
Widzę, że kropcia007 walczysz z wypadaniem włosów. Też robiłam badania krwi (tarczyca, wiązanie żelaza, itp.), które nic nie wykazały, dermatolog przepisał wcierki, tabletki i nic nie pomagało. Dostałam od cioci biotynę i od lipca regularnie codziennie łykam 2 tabletki...poza tym olejuję Amlą Dabur i popijam pokrzywę (niestety nieregularnie bardzo). Obecnie wypadanie jest normalne, nie stresuję się przy myciu włosów...no i paznokcie bardzo mocne i się nie rozdwajają! Może czas na biotynkę również u Ciebie? Pozdrawiam, podczytuję i wracam do czytania całego wątku

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 12:48   #27485
venealin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Małgosiu ja mam tego Biovaxa latte i jestem zadwolona, długo nie używałam ale jutro rano użyję i zdam dokładna relację

W ogóle co za dzień
Rano pojechałam na przychodnię by zrobić badanie krwi ( byłam w piątek u lekarza by wypisał skierowanie na tarczycowe i zapisał tabletki) no i nie dosć że 15 osób przede mną to jeszcze czekałam w kolejce by dowiedzieć sie ze lekarz zapomniał wypisać mi skierowanie
Także dzis znów bedę siedziała między babkami słuchając lamentów i czekając na wizytę gdzie mogłabym już dziś udać sie tam z wynikami...

można dostać cholery z tymi naszymi lekarzami
ja nie mogę iść na kontrolę do endokrynologa, bo się przeprowadziłam i najpierw muszę załatwić skierowanie (PONOWNE, po X latach chodzenia do endokrynologa !! PARANOJA), a o skierowaniu na wyniki z głupiego TSH mogę pomarzyć. Pani doktor jest bardzo miła i fachowa, co wizytę robi usg tarczycy, ale skierowania na wyniki nie daje :/ z wynikami to mam już przychodzić na wizytę

Mam pewne obawy, że te moje cieniaski to z powodu jakichś zawirowań związanych z tą tarczycą tak szaleją...
Oby się nie zaczęły prostować

Edit: Bo znowu zapomniałam! Dziewczyny! Pozmieniałyście avatary i wprowadzacie mnie w konsternację
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY

Edytowane przez venealin
Czas edycji: 2010-11-08 o 12:51
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 12:58   #27486
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Efavit - olej kokosowy i Amla Dabur, oczywiście chodzi o olejowanie na noc nie nakładam, wolę na 2-3 godziny...
Widzę, że kropcia007 walczysz z wypadaniem włosów. Też robiłam badania krwi (tarczyca, wiązanie żelaza, itp.), które nic nie wykazały, dermatolog przepisał wcierki, tabletki i nic nie pomagało. Dostałam od cioci biotynę i od lipca regularnie codziennie łykam 2 tabletki...poza tym olejuję Amlą Dabur i popijam pokrzywę (niestety nieregularnie bardzo). Obecnie wypadanie jest normalne, nie stresuję się przy myciu włosów...no i paznokcie bardzo mocne i się nie rozdwajają! Może czas na biotynkę również u Ciebie? Pozdrawiam, podczytuję i wracam do czytania całego wątku
jadłam biotynę jakiś czas teraz sie skończyła i poluję na tabletki z L'biotici tej firmy od biovaxa. Jem tabletki drożdzowe +skrzyp+pokrzywa, wcierki robię, myję dermeną czasem olejuję nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić Moje badania krwi też nic nie wykazały teraz jeszcze wyniki na tarczycowe robię.

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Napisane przez venealin Pokaż wiadomość

można dostać cholery z tymi naszymi lekarzami
ja nie mogę iść na kontrolę do endokrynologa, bo się przeprowadziłam i najpierw muszę załatwić skierowanie (PONOWNE, po X latach chodzenia do endokrynologa !! PARANOJA), a o skierowaniu na wyniki z głupiego TSH mogę pomarzyć. Pani doktor jest bardzo miła i fachowa, co wizytę robi usg tarczycy, ale skierowania na wyniki nie daje :/ z wynikami to mam już przychodzić na wizytę

Mam pewne obawy, że te moje cieniaski to z powodu jakichś zawirowań związanych z tą tarczycą tak szaleją...
Oby się nie zaczęły prostować

Edit: Bo znowu zapomniałam! Dziewczyny! Pozmieniałyście avatary i wprowadzacie mnie w konsternację
Miejmy nadzieję że się to wszystko u nas wyjaśni i ustabilizuje z tym wypadaniem bo oszaleję

Heh a właśnie chciałam pisać czy mnie poznałaś Wczoraj tak jakoś mnie wzięło bo maskotki świnki już dawno z pokoju zniknęły został tylko zegar świnia, śmietnik świnia, poduszka i świeczki świnki Już wyrosłam z tych prosiaczków i na nowego Avka przyszedł czas

Stary 2010-11-08, 13:01   #27487
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Kiedyś ktoś mi powiedział że producent nie musi ujawniać wszystkich składników w składzie produktu, ponieważ jest to receptura objęta tajemnicą, jak myślicie czy to prawda?
Zaczęłam się zastanawiać np. nad Keratin Mist Faruka - w składzie keratyna nie jest wymieniona, są też inne produkty jak np. Lorys maska z ,,czegoś tam z węża,,.

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 13:17   #27488
Iwa1631
Raczkowanie

hej wiecie może co zrobić by włosy bardziej się kręciły? Gdyż nie mam włosów kręconych a jedynie "podatne" jesli chce sobie podkręcić troszkę to biorę pianke do włosów i ugniatam. Używałam szampan Nivea do włosów kręconych i balsam z tej samej serii i włosy stały sie straszne suche i matowe ;/
Iwa1631 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 13:21   #27489
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwa1631 Pokaż wiadomość
hej wiecie może co zrobić by włosy bardziej się kręciły? Gdyż nie mam włosów kręconych a jedynie "podatne" jesli chce sobie podkręcić troszkę to biorę pianke do włosów i ugniatam. Używałam szampan Nivea do włosów kręconych i balsam z tej samej serii i włosy stały sie straszne suche i matowe ;/

przeczytaj wątek

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Stary 2010-11-08, 13:23   #27490
bernadka20
Wtajemniczenie

małgosia
Reakcja skórna jak i pokarmowa...niestety ;/
No jak ta miksturkę z avocado i miodem nakładałam...to nie dosc, ze na głowie swedzialo to po rękach takze ;/ Masakra nie chce tego nawet ponownie przechodzic...;x

venealin
Tacy fryzjerzy istnieją !
Ja mam swoja fryzjerke i odbywam u niej praktyke. W piątek i dzis mam wolne Jutro bede smigac do niej...Zawsze wysłucha i sie mnie pyta czy moze z 1 cm wiecej ściąć.
No normalnie o takim fryzjerze marzylam !
A co do lekarzy to niestety, ale tak jest...Nawet jak sie chcesz zapisac do innego ginekologa to musisz ze swoja poprzednia karta isc. A ten ginekolog u ktorego bylas nie daje Twojej karty od tak...Beznadziejne to co ?
Traci pacjentów i karty Twoich badan nie da za chol***. Kolezanka moja miala taki problem ;/
A co do tarczycy to mam kolezanke z Tarczyca. Nie chcę Cie martwic, ale proste ma włosy jak kołki i cienkie dosc...Mowi, ze ma dosc zazywania tych tabletek wszystkich ;/ Osobiscie nie chce siebie wyobrazac w takiej sytuacji, bo bym sie nerwowo tez wykonczyla ;/

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Paulinka
Moze sprobuj Hipp ? Jesli nie jestes wrazliwcem (zawiera sól kuchenną) to spokojnie sobie go kup, ale rozcienczac z wodą tez musisz :P
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 13:24   #27491
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
Jakieś 3-4 miesiące temu nastąpiła zmiana pielęgnacji na bardziej świadomą.
To nie powinno być kryzysu, choć nie jest powiedziane, że akurat teraz włosom coś się nie podoba. Z tego, co znam swoje kaprychy, wnioskuję, że ich stan jest sinusoidalny - raz lepiej, raz gorzej Ale w sumie wiem, o co im idzie
Cytat:
Dodam że dzisiaj drugiego dnia po ostatniej pielęgnacji mam fatalne włosy , ochlapłe bez wigoru takie trochę strączki
A czy ponownie nałożyłaś to samo, co ostatnio? Dajesz włosom proteiny małocząsteczkowe (keratyna/jedwab hydrolizowany)? Czy próbowałaś dodawać ceramidy?
Napisz, czy coś z protein juś stosowałaś.
Cytat:
Eloe czy ktoś z curlitanek już kiedyś pisał o tym że skręt po ,,gorących,, jest słabszy?
jesteś pierwszą osobą, która zastosowała ten zabieg, dlatego zadałam tyle pytań, gdy tylko o tym napisałaś. Osobiście jestem przeciwna temu zabiegowi, a choćby z tego powodu,że nie znamy temperatury nożyczek. Z informacji NH wynika, że do przejścia (co nie oznacza, że całkowicie bezpieczna) jest temperatura do 75 st. C. Włos jest porównywany do wełny, a jeśli w temperaturze nieco wyższej wełniany sweter się zbiega, to wyobraź sobie zachowanie włosa.
Nie bez znaczenia jest też "kąpiel rozjaśniająca".
Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Eloe
Tak Siostro będę w trakcie szukania budy jak skoncze .
już nie będzie domu Drzymały, ale Bernadki
Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
nie wiem czemu ale od nasady mam takie jakby przetłuszczone włosy zaraz po umyciu, nawet jak nie nakładam odżywki tak wysoko
Co nakładałaś na skalp?
Nie masz za wysokiej temperatury w domu?
Cytat:
Napisane przez H4LI Pokaż wiadomość
bylam w brnie u 3 fryzjerow, byli jak najbardziej na tak przy pytaniu o sciecie na sucho, ale...tylko po wyprostowaniu wlosow, ucieklam i boje sie spytac u dalszego

Chyba ostatnio uciekły mi pytania od Ciebie. Musze je odszukać.
Cytat:
Chciałam napisać o żelu Yunga (Isany) (Eloe!) - czarnym, którym ostatnio byłam tak zachwycona. Nadal bardzo go lubię, ale uważam, że on nie nadaje się do stosowania samodzielnie na włosy - bo powoduje przesuszenie. Za to jest świetny, kiedy dodaje się go do innych produktów do stylizacji, aby zwiększyć "ich moc"
O! Dziękuję

Mpx Twóje włosy przypominają włosy Kosmarki z początków pielęgnacji. zajrzyj do dziennika, sama się przekonasz.
Niech Św. Curla Cię broni przed jakimkolwiek kucykiem Żadnych ciasnych upięć ani wiązań! Możesz sobie zrobić luźny warkocz, upiąć włosy klamrą z ząbkami, ale gumki Możesz też spróbować spać z włosami przerzuconymi za łóżko.
Rano odświeżamy loki - to zupełnie normalne.
Acha - masz za mało produktów odżywczych.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 13:37   #27492
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś ktoś mi powiedział że producent nie musi ujawniać wszystkich składników w składzie produktu, ponieważ jest to receptura objęta tajemnicą, jak myślicie czy to prawda?
Zaczęłam się zastanawiać np. nad Keratin Mist Faruka - w składzie keratyna nie jest wymieniona, są też inne produkty jak np. Lorys maska z ,,czegoś tam z węża,,.
jest tez lorys "bambus i keratyna" i jest wymieniona bodajze na 3 miejscu

a tak wogole to czesc zakrecone czytam was na biezaco tylko czasami nie mam czasu sie udzielac

kropcia no no jaki dorosly avatarek
bernadka to co dzis luzy masz?

Edytowane przez caskada
Czas edycji: 2010-11-08 o 13:40
caskada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 14:08   #27493
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Co nakładałaś na skalp?
Nie masz za wysokiej temperatury w domu?

nakładałam olej kokosowy

temperatura w domu raczej optymalna, ale powietrze jest suche

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

Stary 2010-11-08, 14:12   #27494
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Ja też olejuję regularnie co weekend i też szukam dobrej maseczki, ale wszystko (oprócz Waxów Biotici) ma albo silikony, albo proteiny
Wydaje mi się, że proteiny w maskach nie przeszkadzają. Mało używam protein, ale jakbym je miała w masce to nawet bym się cieszyła
Z polskich masek to najlepsza (i zgodna z CG) jaką udało mi się znaleźć:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=365
Podejrzewam, że jest dość droga.

Tak naprawdę to chciałabym mieć maski takie, jak ta:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=220

Cytat:
Silikonów w masce unikam, bo nie wiem czemu miałyby służyć. W odżywce do zabezpieczenia - jasne, ale w odżywiającej maseczce - nie widzę potrzeby .
też nie wiem, ale pamiętam że Rybiorek sobie chwalił maski z amodemothicone

Cytat:
czyli tę maskę?:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ne.html&next=1
(nazwy mi się ciągle mylą; ja bym jej latte nie nazwała)
Nie obciążała Ci włosów? Stosowałaś ją jako maskę czy odżywkę?

Cytat:
W ogóle co za dzień

Cytat:
dziewczyny jaki polecacie szampon dziecięcy (oprócz babydreama)??
Hipp, Sanosan, ciekawie wygląda też Barwa dla dzieci - ale chyba jeszcze czeka na azalizę

Cytat:

Możesz spróbować jeszcze innych olei: oliwy z oliwek, z avocado, jojoba, nafty kosmetycznej

Cytat:
Co do nieujawniania, to ja się tak do końca nie znam. Myślę jednak, że podstawowe składniki musi ujawnić.
Większym problemem wydaje mi się, że producenci chcą ukryć nazwę kosmetyku pod inną, która na pierwszy rzut oka wydaje nam się mniej szkodliwa

Cytat:
małgosia
Reakcja skórna jak i pokarmowa...niestety ;/
No jak ta miksturkę z avocado i miodem nakładałam...to nie dosc, ze na głowie swedzialo to po rękach takze ;/ Masakra nie chce tego nawet ponownie przechodzic...;x
to ja bym nie ryzykowała z miodem w składzie

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 14:18   #27495
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
kropcia no no jaki dorosly avatarek
czas najwyższy stara dupa juz jestem

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:
czyli tę maskę?:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ne.html&next=1
(nazwy mi się ciągle mylą; ja bym jej latte nie nazwała)
Nie obciążała Ci włosów? Stosowałaś ją jako maskę czy odżywkę?
tak to ta
wiesz mi cieżko jest włosy obciążyć po avocado oil treatment wax mam lekko obciążone mega nawilżone ... Jutro ci napiszę jak zastosuję ponownie bo juz długo nie używałam
No i ja chwaliłam sobie maski/odżywi z amodimethicone jak stosuję z tym silikonem coś to włoski zawsze ładnie wyglądają Mój ulubiony silikon o ile można je lubić

Stary 2010-11-08, 14:36   #27496
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
tak to ta
wiesz mi cieżko jest włosy obciążyć po avocado oil treatment wax mam lekko obciążone mega nawilżone ... Jutro ci napiszę jak zastosuję ponownie bo juz długo nie używałam

czyli tego waxa tez polecasz?
Pamiętam że Kosmarka pisała, że nie widać specjalnie jego działania. Ktoś jeszcze go używał - może Ewelka?

Cytat:
No i ja chwaliłam sobie maski/odżywi z amodimethicone jak stosuję z tym silikonem coś to włoski zawsze ładnie wyglądają Mój ulubiony silikon o ile można je lubić
a możesz coś więcej napisać o tym, jaka jest różnica między odżywkami z i bez amodemothicone? jesli dobrze rozumiem, to ten silikon wygładza włosy, tak? czy może też np. wzmacnia skręt?

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 14:38   #27497
bernadka20
Wtajemniczenie

malgosia
I najlepsze, ze mama mi dopiero ostatnio opowiadala, ze nawet okres przeziebien bała się podawac mi mleka z miodem...

caskada
Zgadza się luz blues
Wczoraj przed pojsciem spac nalozylam sobie olejek kokosowy spłukałam przed 11. Dodalam kokosu do maski Elseve i trzymalam 2 godziny oczywiscie czepek i na to ręcznik. Jak splukiwalam to takie cieple mialam włosy, ze szok
Zobaczymy jakie beda włosy pozniej :P Schna sobie same naturalnie

Eloe
Moja Droga...ja się doczekać nie mogę, kiedy ten kierunek skończę. Bo jak zakończę to bede szła w kierunku czeladnika Kase trzeba zbierac i szukac stażu powoli
Stary 2010-11-08, 14:46   #27498
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

Pamiętam że Kosmarka pisała, że nie widać specjalnie jego działania. Ktoś jeszcze go używał - może Ewelka?
hmm kupiłam go w promocji za 6.99 bo tych 12 zł bym za niego nie dała
bardzo dobrze nawilża włosy ale nie zachwyca

Cytat:
a możesz coś więcej napisać o tym, jaka jest różnica między odżywkami z i bez amodemothicone? jesli dobrze rozumiem, to ten silikon wygładza włosy, tak? czy może też np. wzmacnia skręt?
tak wygładza są miękkie mięsiste błyszczące i mam wrazenie że skręt jest ładniejszy np po dimethicone tak spektakularnych efektów nie widzę
mam odżywkę garnier cytryna i oliwka i ona ma amodimethicone w składzie i włosy po niej były piękne

Stary 2010-11-08, 15:20   #27499
Eloe77

Oli_lbn możesz dołożyć żel (wybierz coś z produktów z blogu Małgosi), by utrwalić skręt.
Skupiłabym się teraz na ich odbudowie (o ile się da, bo wyglądają na podniszczone niestety ) - czyli proteiny (głównie keratyna hydrolizowana) i emolienty. Jeśli nie planujesz kupić półproduktów, zaopatrz się koniecznie w odżywkę Artiste regenerująca (z różową etykietą). Po jej użyciu nałóż jeszcze albo Garniera Karite (albo je ze sobą zmieszaj). Możesz też dokapać olejku (choćby rycynowego, ale najlepszy byłby kokos lub jojoba) do Artiste.
Cytat:
Eloe (i inne zainteresowane Dziewczyny) - znalazłam stronę, na której dość tanio można zamówić odżywki Freemanna - http://www.telma.pl/x_C_I__P_47310528-47310001.html
10 zł odżywkę to dość kusząca cena
I owszem dzięki za info. Jeśli Empik kupi Merlina i będzie można odbierać przesyłkę u nich bez kosztów, to się skuszę na pewno
A teraz nadal odwyk Nieźle mi idzie
Cytat:
św. Curla mi wybaczy...
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1967
;/ Dajcie spokoj co tego dnia przezylam...
Bidołku nie daj się!
Cytat:
Napisane przez Batka01 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie zakręcone
Ostatnio strasznie się napaliłam na Seboradin Lotion, ale nigdzie nie mogę go znaleźć. Znacie może jakiś kosmetyk, który również przyśpieszy porost włosów i nie będzie dla nich szkodliwy? Moje włosiska muszą urosnąć, bo mam powoli ich dosyć. Chyba dopada mnie jakiś kryzys, będę musiała to przetrwać, no i się nie poddawać...
Kiedyś działała Paloma (już wycofana ze sprzedaży ), ale możesz też spróbowac z Jantarem odzywką do włosów i skóry głowy lub żelu aloesowego. Regularnie wcierany powinien nieco wspomóc porost. Moim zdaniem jednak najlepiej działają regularne masaże skóry głowy.
Cytat:
Witam dziewczęta...kolejna kręconowłosa wstępuje do szeregu dopiero zaczynam, tzn próbuję przebrnąć przez wątek i niebawem się to uda, ale mam pytań kilka. Mianowicie, chciałabym prosić Was o pomoc w eliminacji zbędnych kosmetyków, które mam, a których nie będę więcej używać, bo nie spełniają "wymogów CG"
Nie musisz od razu pozbywać się wszystkich kosmetyków. Ustal najlepiej, co i który ma, zużyj świadomie, a w miarę zużywania zaopatruj się w te zgodne z cg.
Cytat:
Kallos
Nie mam pewności, czy to ten sam Kallos, co u nas się sprawdza, ale jeśli tak, to nie jest zgodny z cg. Wystarczy jednak pamiętać, by co jakiś czas zmywać szamponem włosy.
Cytat:
Gloria
Zgodna z cg, jedna z najpopularniejszych na wizażu. Tę zostaw.
To już lepsze do mycia niż odżywiania, ale co kto lubi. Lepsze pod względem składowym są Biowaxy. Tutaj w składzie jest sls.
Cytat:
Isana odżywka do włosów suchych z rozdwajającymi się końcówkami
Mieszanka filmormersów z humektantem i emolientami. Do zmycia raczej zwykłym szamponem, niezgodna z cg. Wolałabym coś bardziej odżywczego niż maskującego. Zostaw sobie na jakieś szczególne okazje albo na zimę - powinna w miarę zabezpieczać włosy.
Tez raczej średnie. No i keratyny brak
Ale do odświeżania w ciągu dnia może się nadać. Raczej niezgodny z cg.
Cytat:
Tigi S-Factor
skład? Z opinii wynika, ze ma coś polimerowego.
skład? Jak wyżej.
Cytat:
Studio L'oreal Hotliss krem wygładzający
O matulu Silikon na silikonie pogania silikonem... Na pewno do zabezpieczenia się przyda. Zostaw sobie, gdybyś chciała pobawić się prostownicą (byle nie za często )
Cytat:
Od czego powinnam zacząć?
O decyzji, czy chcesz być cg. Jeśli tak, to wybierz coś z listy Małgosi (w blogu). Ze swoich kosmetyków możesz zostawić na pewno Glorię, zużyć Treatment Wax i zapomnieć, a resztę wrzucić na tyły półki z kosmetykami, zaznaczając termin przydatności. Od czasu do czasu coś się przyda - do zabezpieczenia przed puszeniem zimą albo przed gorącym żelazkiem (oby nie )

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-11-08, 15:51   #27500
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli Empik kupi Merlina i będzie można odbierać przesyłkę u nich bez kosztów, to się skuszę na pewno
Już można (Małgosia pisała).
Ale ... tylko w wybranych salonach
I trzeba zapłacić z góry.

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 15:58   #27501
bernadka20
Wtajemniczenie

Eloe
Matko przełożona. Podratowałam się kokosem !! Trzymany był 12 godzin :P
Od razu lepiej sie czuje....Umyłam super włosy...Zreszta napisałam wczesniej do caskady jak sobie dzis moje włosy ulzyly ah..
Stary 2010-11-08, 16:40   #27502
caskada
Zakorzenienie

boszee a ja nie mam czasu sie przeleciec po brukseli w poszukiwaniu oleju kokosowego tyle tutaj sklepow hinduskich i innych nacji a ja nie mam kiedy poprostua wszystko przez krotszy czas i ta pogode
Stary 2010-11-08, 16:46   #27503
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

też nie wiem, ale pamiętam że Rybiorek sobie chwalił maski z amodemothicone

jak przeszlam na 'zimowa' pielegnacje ktora obejmuje w 99% produkty miss jessie's to nie mam wyboru, mam amodimethicone w odzywce do mycia, w odzywce do splukiwania i chyba w obu maskach, ale nie narzekam, plusy mam takie ze wloski zawsze po myciu sa ladnie skrecone, po maskach to nawet te nowe wloski tak nie odstaja no i mam drugi dzien, zazwyczaj nic nie musze robic, jednak jesli mi sie gdzies wloski odgniota to daje Curly Cuttercreme (miss jessie's of course) i jest gicio, nie sadze aby sam silikon przyczynil sie do tego, mysle ze to poprostu dobra kombinacja wszystkich skladnikow, myslalam tez o tym czemu parafina wysoko w skladzie nie czyni wlosom szkody i mysle ze to z powodu mojego tlusciutkiego skalpu, generalnie mam tendencje do przetluszczajcych sie wloskow i piekielnie suchych koncowek, obecnie problem zmalal, skalp przetluszcza sie mniej co sprawia ze wloski zachowuja ladny wyglad drugiego dnia, w dotyku nie sa miekkie ale takie jakby elastyczno-sztywne, no poprostu nie czuc ze mam cokolwiek nalozone ale lok sie trzyma

nie wiem czy to wazne ale od jakiegos czasu nakladam tez na skalp mieszanke olejkow (gotowiec z firmy Curls - Elixir, mozna znalezc w analizowym), nakladam roznie, 1-3 razy tygodniowo na noc, oczywiscie nigdy w dniu w ktorym mylam wlosy jesli chce miec drugi dzien (powiem szczerze nie wiem co by wyszlo, moze kiedys w weekend sprobuje), nakladajac robie krotki masaz
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 16:47   #27504
Maqua
Zakorzenienie

CHI Keratin Mist Jest zgodny z CG, był analizowany
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 17:05   #27505
Eloe77

Cytat:
Vatiki nigdy nie miałam, tylko olej kokosowy z Efavitu, więc zupełnie nie mam porównania, jak ona działa.
Co do yes to carrots to skład mi się podoba (może poza silikonem). Jak Eloe polecała to musi być dobra
Muszę sprostować - polecałam odżywkę, a nie maskę. W masce jest więcej silikonu, ale odżywka jest bogatsza w ciekawe składniki. Mnie obciążyła
Za to odżywka YTC zachowuje się idealnie

Cytat:
A dlaczego unikasz protein w maskach/odżywkach?
Cytat:
Edit: Tak się zastanawiam - czy maseczki nie powinny być właśnie głównie proteinowe? Czyli głębokie odżywianie dzieliłoby się na:
Olejowe - nakładaj oleje przed myciem na noc
Proteinowe - nakładaj maseczkę po myciu
???
Ale dlaczego tylko po myciu? Przeceiż stosujemy głównie tak delikatne środki myjące, że spokojnie możemy stosowac przed.

Kropcia007

Cytat:
tego z węża to moze nie tykaj, bo skład jest wątpliwy.
Może tak być, jak piszesz, ale tez i tajemnicą objęte są proporcje - a po samym składzie dowiesz się tylko orientacyjnie. Zatem i tak i nie.
Ale ujawnić powinien, by nie zostanie dopuszczony na rynek.
Cytat:
Napisane przez Iwa1631 Pokaż wiadomość
hej wiecie może co zrobić by włosy bardziej się kręciły?
Pielęgnować, nawilżać, odzywiać, traktować jak najdroższy sweter z kaszmiru lub jedwabiu.
Suchy, zniszczony włos nie będzie poddawał sie żadnej stylizacji.
Cytat:
Gdyż nie mam włosów kręconych a jedynie "podatne" jesli chce sobie podkręcić troszkę to biorę pianke do włosów i ugniatam
Większośc pianek ma w składzie alkohol, więc działa wysuszająco.
Cytat:
Używałam szampan Nivea do włosów kręconych i balsam z tej samej serii i włosy stały sie straszne suche i matowe ;/
I nie ma się co dziwić, ponieważ ta seria nie przewiduje w ogóle specyficznych potrzeb kręconych włosów. Powiem wprost - one nie są do naturalnie kręconych, podobnie jak większość kosmetyków nazywanych "do kręconych" a dostępnych na polskim rynku.
Włos kręcony i falowany (a to jest właśnie ta "podatność") to włos delikatny, kruchy i wiecznie głodny, spragniony. To na początek. Z takim włosem postępuje się inaczej niż z prostym - wymaga największej delikatności i tkliwości.
Poczytaj wątek, inne podlinkowane w moim podpisie i zastanów się, o co tak naprawdę chcesz nas zapytać.
A kiedy już się zdecydujesz, pokaż zdjęcia włosów. Wówczas będzie można coś poradzić, bo na pytanie "co zrobić, by się bardziej kręciły", jest jedna odpowiedź, której już wyżej Ci udzieliłam.
Cytat:
nakładałam olej kokosowy
Po następnym myciu juz nie powinno być tego efektu, co teraz. Mogłaś go nie domyć.
Cytat:
temperatura w domu raczej optymalna, ale powietrze jest suche
Co to znaczy dla Ciebie optymalna temperatura? U mnie jest ok 18-19 stopni i w miarę wilgotno. Moje włosy to lubią. Nie puszą się, a skręt pojawia się wyżej.
Cytat:
chodzi o tego z awokado? Ja używałam. Szału nie ma
Cytat:
Moja Droga...ja się doczekać nie mogę, kiedy ten kierunek skończę. Bo jak zakończę to bede szła w kierunku czeladnika Kase trzeba zbierac i szukac stażu powoli
by się udało.
Cytat:
Już można (Małgosia pisała).
Ale ... tylko w wybranych salonach
I trzeba zapłacić z góry.
Już? Tylko zerknęłam na ten podany link, że zakup dopiero w styczniu. Musze sprawdzić Wro.
Cytat:
Eloe
Matko przełożona. Podratowałam się kokosem !! Trzymany był 12 godzin :P
Od razu lepiej sie czuje....Umyłam super włosy...Zreszta napisałam wczesniej do caskady jak sobie dzis moje włosy ulzyly ah..
Bardzo się cieszę Ale lokówka Wałki to ja rozumiem, ale lokówka?
A keratynę masz pod ręką? Przydałoby się trochę podziałać tez proteinami.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-11-08, 17:15   #27506
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Kropcia007
wróciłam od lekarza i okazało sie ze skierowanie było tylko pani w laboratorium go nie znalazła bo było wpisane pomiędzy wykorzystanymi receptami ... Niech ten dzień dobiegnie końca

Stary 2010-11-08, 17:16   #27507
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
CHI Keratin Mist Jest zgodny z CG, był analizowany
W naszym analizowym go nie widzę, a sprawdziłam wszystkie produkty CHI.

A ten składnik: Hydroxypropyl Polysiloxane sprawia, że mgiełka nie jest zgodna z cg (że nie wspomnę o prostienie wielkocząsteczkowej, która również nabudowuje się na włosach).

A krótką analizę znalazłam tutaj

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-11-08 o 17:19
Stary 2010-11-08, 17:18   #27508
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
W naszym analizowym go nie widzę, a sprawdziłam wszystkie produkty CHI.

A ten składnik: Hydroxypropyl Polysiloxane sprawia, że mgiełka nie jest zgodna z cg (że nie wspomnę o prostienie wielkocząsteczkowej, która również nabudowuje się na włosach).
a to przepraszam, pomyłka. ma faktycznie jeden silikon, rozpuszczalny w wodzie. ale jest analiza, tutaj: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1652

Edytowane przez Maqua
Czas edycji: 2010-11-08 o 17:19
Stary 2010-11-08, 17:20   #27509
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
a to przepraszam, pomyłka. ma faktycznie jeden silikon, rozpuszczalny w wodzie. ale jest analiza, tutaj: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1652
cóż - silikon ją dyskwalifikuje jako niezgodną z cg, ale to nie oznacza, że nie można jej używać. Byle świadomie.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-11-08, 17:23   #27510
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
cóż - silikon ją dyskwalifikuje jako niezgodną z cg, ale to nie oznacza, że nie można jej używać. Byle świadomie.
co racja to racja ja niby przechodzę na CG, ale uwielbiam tę odżywkę. ile bym jej nie napsikała na włosy nigdy mi ich nie obciąża (a 'zwykłe' silikony natychmiast ) i faktycznie pomogła mi doprowadzić włosy do porządku wraz z innymi produktami, mogę ją z czystym sumieniem polecić
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości