storczyk (orchidea) cz.III - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-08, 06:35   #3571
mariolaw8
Raczkowanie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez breda Pokaż wiadomość
prawdopodobnie może jest to jego reakcja na zmianę warunków w jakich przebywa... ale pokaż jeszcze jak wyglądają korzenie, czy nie są zgniłe i tak samo liście czy są mocne i nie oklapnięte
liście są ładne, zielone, twarde i nowy wypuszcza ze środka i z boku, korzonki wyglądają dobrze ale dziś wysypie wszystko i pooglądam dokładniej , zastanawia mnie fakt że kwiatki w nim też szybko przekwitły , 2 - 3 dni i po kwiatku
mariolaw8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 06:52   #3572
icoteraz
Raczkowanie

Karolca - twój bordasek jest obłędny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem chora!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!

Do Obi przywieźli śliczne storczyki- ale tylko falki. Ceny nawet niewygórowane
icoteraz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 08:48   #3573
Sylwia cypr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość
To może odwiedziny u rodziny ? i przy okazji zaglądniesz do LM te dni trwają do 11.11
ojjjjj ale bym chciala, niestety zadne tanie linie lotnicze jakos nie kochaja polaczen cypr-polska wiec u rodzinki dopiero na swieta zawitam - ale juz sie ciesze na mysl o buszowaniu po sklepach

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
chyba bym umarła bez parapetów nawet fiołki mam na parapecie...
jak sobie dajesz rady bez parapetów??
ciezko bylo sie przyzwyczaic, ale coz pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Znajomi 2 lata temu wybudowali dom i wymusili na wykonawcy parapety, maja je ale co sie nawalczyli o nie to ich - cypryjczycy w zaden sposob nie mogli zrozumiec po co im one eeehhhh.
Choc z 2 strony tu tak dlugo jest lato i naprawde mocne slonko ze malo ktory kwiatuszek zniosl by pobyt na parapecie. Ja bardzo lubie slonko i nie usmiecha mi sie zaslanianie okien przez caly dzien.
Dziewczyny wklejajcie zatem swoje ukwiecone parapety
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 09:39   #3574
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość
ekspertka to kotka (4 miesięczna), która lubi ze mną podlewać, musi każdego nowego ochrzcić, nagryź korzonek albo listeczek, posmyrać łapką po pączkach nie wiem czy na zdjęciu wygląda na króliczka?

A pożeracze zielonek to moje dwa szynszyle i ze względu na nich nie mogę trzymać storczyków w drzwiach balkonowych bo szczególnie im smakują nawet pączki
ale wyszczeliłam z tym króliczkiem ale nawet z profilu Twój kociak podobny ja mam w domu labradora który upodobał sobie wąchać kwiatuchy który ma z zasięgu nosa a ja tylko się obawiam żeby nie wylądowały na ziemi prze to wąchanie swoja drogą ciekawie to wygląd jak biszkoptowy olbrzym wącha kwiatki

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:
Napisane przez mariolaw8 Pokaż wiadomość
liście są ładne, zielone, twarde i nowy wypuszcza ze środka i z boku, korzonki wyglądają dobrze ale dziś wysypie wszystko i pooglądam dokładniej , zastanawia mnie fakt że kwiatki w nim też szybko przekwitły , 2 - 3 dni i po kwiatku
co znaczy nowy listek z środka rozumie ... ale z boku?? keiki??

przyczyn opadani pąków może być mnóstwo np. z bardzo przelany, za sucho, za mało światła, za niska wilgotność powietrza wokół kwiatka, za gorąco (zaczyna się okres grzewczy), za zimno - przeciąg, albo może to być tez oznaką choroby...
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 09:40   #3575
icoteraz
Raczkowanie

Wczoraj kupiłam w Obi na przecenie falki 3 pędowe wys.50-70cm. białe: z żółtym środkiem i lekko zielonkawym odcieniem, z brązowawym środkiem z lekko różowym odceniem, biały z ciemnofioletową ważką i białą zeberkę razy 2 (w różowe cieniutkie paseczki). Każdy po 5 zł.! Korzenie Ok. Nieco przesuszone ale dojdą do siebie. Storczyki już prawie przekwitły lub kwiaty im poopadały. Ale co tam. Przyszłość przed nami! Za taka kasę w życiu bym nie kupiła. (zapłaciłam za 5 - 25zł. a na kwitku cena z jakiej zostały przecenione była za 5 -298 zł.)Przecenili już je pewnie, bo nowa dostawa przyszła ale tylko dwupędowców. Nie mniej kolory śliczne. Poczekam... pod koniec listopada pewnie znów będzie przecena...

Dwa z czterech pogryzionych poddały się. Dwa walczą o przetrwanie i chyba idzie im dobrze
Pozdrawiam tu wszystkich, którzy udzieli mi dobrych rad. Serdecznie dzięki. Bez was dziewczyny to i pewnie te dwa by padły a tak jeszcze żyją
Stary 2010-11-08, 19:27   #3576
nieinna
Raczkowanie

Wpadłam z moja nowością...
W ogóle to narobiłyście mi ochoty na LM, więc TŻ sie zlitował i wybraliśmy się tam, jakież było moje rozczarowanie jak na półkach zobaczyłam same...zwyklaczki ( jak dla mnie), owszem ładne, ale nie na tyle żeby kupić sobie samej no ale na pocieszenie kupiłam sobie cztery ceramiczne osłonki w promocyjnej cenie 8,90, bardzo ładne,żałuje ze nie wzięłam więcej, mam totalny misz masz na parapetach w kwestii osłonek...
W piątek udałam sie na polowanie do OBI i oto jego rezultat: sliczny woskowiec ( zdj 1-4)
Następnie obiecana prezentacja mojego keikowca, nie zeby jakiś rewelacyjny był ) bo keiki malutkie jeszcze i nie wiadomo co z nich będzie), ale zadziwił mnie, bo to zdechalaczek taki, któremu znikneła ( cudownie ) wiekszość korzeni, nie obcinalam mu przekwitniętego pędu i ten wariat, jakiś czas po przesadzeniu zaczął odbijac na 6 oczkach, na początku myslalam ze to będą pędziki (dwa "cosie" od jakiegoś czasu nie rosną dalej), popatrzcie co z tego wyszly za dziwolągi... Tylko jeden jest takim sobie zwykłym keiki ten na zdj.5 i 6.

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-11-08 o 19:28
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 19:38   #3577
martalz
Przyczajenie

Chcecie tu jeszcze nowych zastorczykowanych
Moja kolekcja to 20 storczyków, do wczoraj, bo już dzisiaj popędziłam do LM w bielsku żeby zobaczyć te niebieskie cudeńka no i nie mogłam wyjść z pustymi rękami .

A to kilka moich okazów, które aktualnie kwitną u innych dziewięciu rosną pędy.
Ten ostatni to mój dzisiejszy grzech.
martalz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 20:08   #3578
kasia_tomeq
Raczkowanie

Żółty woskowiec piękny wczoraj właśnie się zastanawiałam między żółtym woskowcem (chyba jedynym), a perlickiem
Ciapek uroczy

Często bywasz w bielskim LM? Może będziemy się wymieniać inf na temat wyprzedaży storczyków jeśli też się tym interesujesz. Wczoraj żadnych nie były przecenionych ,a częściej takie właśnie kupuję bo można trafić na zdrowe okazy.

...To jest mój sen...
http://s1.suwaczek.com/20120818060214.png

kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 20:17   #3579
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martalz Pokaż wiadomość
Chcecie tu jeszcze nowych zastorczykowanych
Moja kolekcja to 20 storczyków, do wczoraj, bo już dzisiaj popędziłam do LM w bielsku żeby zobaczyć te niebieskie cudeńka no i nie mogłam wyjść z pustymi rękami .

A to kilka moich okazów, które aktualnie kwitną u innych dziewięciu rosną pędy.
Ten ostatni to mój dzisiejszy grzech.
taki jak ten ostatni właśnie mi zakwitł - ratowany kwiatem szwagierki. Ma śliczny kolorek

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 20:34   #3580
nieinna
Raczkowanie

Martalz, witaj wsród nas! Ładne storki masz, mam takiego jak Twój trzeci i tego buraczkowego, ostatniego. Ciapek cudny, takiego jeszcze nie mam

A w ogóle to jakoś pominęłam mojego rocznicowego falka - hybrydkę, którą kupiłam sobie na rocznicę ślubu od męża więc przedstawiam Wam i tego mojego lokatora

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-11-08 o 20:44
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 21:02   #3581
martalz
Przyczajenie

kasia_tomeq czy często bywam? Przerzuciłam się na robienie zakupów w auchan żeby częściej zaglądać do LM . Na te przecenione zaglądam zawsze, tylko że zwykle trafiam na białe więc kupuję ile mogę a jak odżyją to rozdaję. Na większe okazje, za 4,99 udało mi się trafić w Tesco na moim osiedlu albo w centrum ogdrodniczym, które też mam pod nosem. Kilka dni temu właśnie w tym ogrodniczym kupiłam żółto-różową miniaturkę z dwoma zdrowiutkimi keiki. Kwiaty już mu opadły ale dwa bonusy to nie byle co
martalz jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-08, 23:20   #3582
kasia_tomeq
Raczkowanie

Niestety ja do LM mam nie po drodze ostatnio bywałam tam częściej ze względu na remont i jak coś upatrzyłam to ok 2 tyg później wybierałam się sprawdzić czy już przecenili i tak udało mi się kupić piękne buraczkowe dendrobium i falka podobnego jak Twój z różowym środkiem kilka postów wcześniej jest jego zdjęcie!
Jeśli będziesz miała informację o większej przecenie to daj znać
Fajny pomysł z auchan_em

...To jest mój sen...
http://s1.suwaczek.com/20120818060214.png

kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-09, 08:16   #3583
agnes7
Raczkowanie

Dziewczyny zwracam się do Was po pomoc po raz kolejny. Kupiłam ostatnio storczyka bidulka w obi i dzisiaj zauważyłam na kwiatkach białe małe robaki, a na podłożu pajęczynę. Jak mam usunąć te robale z kwiatów?
Pozdrawiam
agnes7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-09, 08:54   #3584
Kahim
Przyczajenie

Agnes7 , ja miałam podobnie i wytępiłam TO płynem przeciw przędziorkom

Mnie natomiast zastanawia, czy w warunkach domowych jest możliwość zapylenia kwiatów. Wiadomo Wam coś o tym? Dla mnie to dziwne, ale moje storki sprawiają wrażenie tylko kwiatów żeńskich- pręcik i brak pylnika :/
Kahim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-09, 09:17   #3585
agnes7
Raczkowanie

Kahim jaka nazwa tego płynu.
Pozdrawiam
Stary 2010-11-09, 10:02   #3586
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kahim Pokaż wiadomość

Mnie natomiast zastanawia, czy w warunkach domowych jest możliwość zapylenia kwiatów. Wiadomo Wam coś o tym? Dla mnie to dziwne, ale moje storki sprawiają wrażenie tylko kwiatów żeńskich- pręcik i brak pylnika :/
zapylenie moze jest i mozliwe w warunkach domowych u botaników, a u hybryd chyba mniej możliwe... ale wysianie nasion w warunach domowych jest nie możliwe. nasionko waży ok 0,000002 czyli jest lżejsze i mniejsze o ziarenka maku i musi sie to odbywać w ekstra sterylnych warunkach
Stary 2010-11-09, 14:18   #3587
icoteraz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnes7 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zwracam się do Was po pomoc po raz kolejny. Kupiłam ostatnio storczyka bidulka w obi i dzisiaj zauważyłam na kwiatkach białe małe robaki, a na podłożu pajęczynę. Jak mam usunąć te robale z kwiatów?
Pozdrawiam
Doświadczone dziewczyny proponują ANTY-SZKODNIK firmy agrecol - podobno na nieproszonych gości działa.
Norka pisała gdzieś wcześniej (ale nie moge teraz znależć tego postu), że jest super

APROPO- Dziewczyny - gdzie można go kupić w Warszawie? W LM i Obi nie ma....
Pomóżcie, bo tez potrzebuję .. niestety..

Edytowane przez icoteraz
Czas edycji: 2010-11-09 o 14:21 Powód: dopisek
Stary 2010-11-09, 14:30   #3588
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez icoteraz Pokaż wiadomość
Doświadczone dziewczyny proponują ANTY-SZKODNIK firmy agrecol - podobno na nieproszonych gości działa.
Norka pisała gdzieś wcześniej (ale nie moge teraz znależć tego postu), że jest super

Ja go znalałam w Tesco więc warto zajrzeć może bedzie
Stary 2010-11-09, 17:17   #3589
mariolaw8
Raczkowanie

Cytat:
mój storek gubi pączki kwiatowe, rozwijają się i po paru dniach robią się żółte to ten z 1 obok 2 na razie zielony ale nie nabrzmiewa jak na kwiatek i też zżółknie i odpadnie- dlaczego może ktoś wie ??
kupiłam go jakie 3 miesiące temu z żółtymi kwiatkami w bordo kropki ale one bardzo szybko przekwitały (kwiatek jest ok tygodnia tylko) nie tak jak na innych storkach- falkach
Cytat:
dodaje zdjęcia pokazują nowy listek górny, nowy pęd i nowy listek ?? na dole ,
a na trzeciej fotce cambria ona też z tym samym problemem pączki brązowieją i usychają , co ja z nimi źle robię
ale nie żeby wszystkie moje storki nie kwitły dwa zaraz będą kwitły na jednym pączki już grube a kolejny wypuścił nowy pęd kwiatowy - po roku bezczynności
mariolaw8 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-09, 17:41   #3590
agnes7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez icoteraz Pokaż wiadomość

Tym antyszkodnikiem to spryskujemy liście i podłoże? Bo rozumiem że kwiatów niemożna, bo ja te robale znalazłam akurat na kwiatkach. I jak mocno trzeba pryskać?
Stary 2010-11-09, 17:42   #3591
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kahim Pokaż wiadomość

NIE MA NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU Z ZAPYLENIEM STORCZYKÓW W DOMU!!!!!!!!!!!!
I NIE MA TU RÓŻNICY CZY TO HYBRYDA CZY BOTANIK!!!!

gorzej jest potem z wysiewem nasion- to już wyższa szkoła jazdy niestety
Stary 2010-11-09, 17:48   #3592
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
dodaje zdjęcia pokazują nowy listek górny, nowy pęd i nowy listek ?? na dole ,
a na trzeciej fotce cambria ona też z tym samym problemem pączki brązowieją i usychają , co ja z nimi źle robię
ale nie żeby wszystkie moje storki nie kwitły dwa zaraz będą kwitły na jednym pączki już grube a kolejny wypuścił nowy pęd kwiatowy - po roku bezczynności
po fotce cambri nik nie jest w stanie ocenic czy z nia cos nie tak (bo chyba o to chodzi) bo widać zaledwo końcówke pędu...

a co do falka wygladabardzo bobrze czyli paczki sie nie rozwijają np. z powodu przeciagu, albo z powodu gorąca - zbyt niskiej wilgotności powietrza bo nic innego mi do głowy nie wpada

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość
NIE MA NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU Z ZAPYLENIEM STORCZYKÓW W DOMU!!!!!!!!!!!!
I NIE MA TU RÓŻNICY CZY TO HYBRYDA CZY BOTANIK!!!!
gorzej jest potem z wysiewem nasion- to już wyższa szkoła jazdy niestety
wiec po co zapylać

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Cytat:
Tym antyszkodnikiem to spryskujemy liście i podłoże? Bo rozumiem że kwiatów niemożna, bo ja te robale znalazłam akurat na kwiatkach. I jak mocno trzeba pryskać?
a co to za robale?? bo jest wiele innych środków niedo pryskania...
Stary 2010-11-09, 18:29   #3593
agnes7
Raczkowanie

Wygląda to na wełnowce, małe szare z takimi jakby czułkami i wogóle jakieś mało ruchliwe. Znalazłam je na kwiatach i parę sztuk na liściach, na podłożu była pajęczyna.
Stary 2010-11-09, 20:02   #3594
kundzia07
Raczkowanie

wełnowców cięzko się pozbyć, mi się udało raz bez środków chemicznych
wyjełam całą rosline z doniczki i dokładnie oczyściłam z kory,
a rośline myłam długo, pod mocnym i wązkim strumieniem prysznica, każdy zakamarek roślinki wypłukałam i wiecej ich nie widziałam, a mineło duuużżżo czasu
a jeśli tą korę bedziesz chciała jeszcze używać (ryzykowne), to wygotować, wyprażyć na patelni, przelac alkoholem
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-10, 06:48   #3595
icoteraz
Raczkowanie

Cytat:
Ja go znalałam w Tesco więc warto zajrzeć może bedzie

Dzięki
Stary 2010-11-10, 08:04   #3596
breda
Raczkowanie

u mnie niestety zadomowiły się ziemiórki ;/ i chyba parę storków popodjadały bo padają w zatrważającym tempie i muszę wymyśleć sposób na ich odratowanie... na razie kupiłam żólte płytki Bros i trochę się ich poprzyklejało...
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-10, 08:39   #3597
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Wygląda to na wełnowce, małe szare z takimi jakby czułkami i wogóle jakieś mało ruchliwe. Znalazłam je na kwiatach i parę sztuk na liściach, na podłożu była pajęczyna.
czy, aby napewno to wełnowce?? u wełnowców czułki?? one są raczej białe niz szare... ale jezeli to wełnowce to polecam pałeczki z brosa można je dostac na sztuki w ogrodniczym... nie zaszkodzi tez przemywac liści roztworem wody letniej, spirytusu i płyny do mycia naczyń poleca ludwik a co do pałeczek ja nie dodaje do podłoża tylko rozpuszczam w wodzi i w tym namaczam roślinkę. Resztki nie rozpuszczonej wlewam do doniczki... mam nadzieje, że przynajmniej troche pomogłam i pozbędziesz sie nieproszonych gości

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:
Napisane przez breda Pokaż wiadomość
u mnie niestety zadomowiły się ziemiórki ;/ i chyba parę storków popodjadały bo padają w zatrważającym tempie i muszę wymyśleć sposób na ich odratowanie... na razie kupiłam żólte płytki Bros i trochę się ich poprzyklejało...
Breda poszperaj w doniczkach czy to napewno ziemiórki... bo one raczej nie podjadają może trochę soku z korzeni wypijaja, ale dorosłe storczykach żadko niszcza... moze to wciornastki lub przedziorki - one potrafia zaszkodzic i to bardzo niestety
Stary 2010-11-10, 09:06   #3598
Kahim
Przyczajenie

Diana33,
dalabyś jakiś link czy namiary na wiecej informacji ad. zapylania storków? Ja myślę, że to może być ciekawe doświadczenie
I jeszcze jedno, gdzie storczyki mają pylniki?
Kahim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-10, 09:14   #3599
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Hej...
Ja po poradę...
Dzisiaj mi się zachciało przenosić storczyki z paratetu na parapet...
I całe szczęście, bo ocieplają nam blok i w salonie ciemno jak w jaskini... Jak przyniosłam stamtąd storczyka do jasno oświetlonej kuchni, to wypatrzyłam na nim coś... Oczywiście jako odpowiedzialny człowiek w swoim wieku... uciekłam i zawołałam TŻa... Kazałam mu się przyjrzeć... Wypatrzył na nim coś białego, teraz patrzyłam na neta, to chyba wyglądało jak wełnowce... Tyle, że ja się nie przyjrzałam, bo mam owadową fobię... Siedziały sobie na górze, w miejscach po opadłych kwiatach, a na dole wypatrzył jakieś otwarte kokony... Od razu kazałam utylizować... Doniczkę, parapet i okno zdezynfekowałam spirytusem...
Storczyk był z Biedronki, miałam go już z miesiąc, ale on był najmłodszy w kolekcji... Najprawdopodobniej przytaszczyłam już zakażonego, a potem się toto wylęgło...
I teraz moje pytanie...
Na innych storkach nie wypatrzyłam tego paskudztwa... Jest szansa, że się nie zaraziły, ponieważ ten z Biedronki był niewielki, zwarty i nie miał żadnych liści wystających poza obręb doniczki... W jego pobliżu stały tylko fiołki afrykańskie, czyli kwiatki niższe niż sama doniczka storczykowa. Czy powinnam coś zastosowac profilaktycznie na pozostałe kwiaty, tak fiołki jak i resztę storczyków?
Dodam, że wszystkie storczyki sztuk 6 wypuściły nowe pędy kwiatowe, łącznie 11 pędów, jest już nawet jeden kwiatek. Nie chciałabym im zrobić krzywdy jakąś chemią, a równocześnie nie chciałbym, żeby je zniszczyły te paskudne owady...
Stary 2010-11-10, 09:34   #3600
breda
Raczkowanie

Cytat:
Breda poszperaj w doniczkach czy to napewno ziemiórki... bo one raczej nie podjadają może trochę soku z korzeni wypijaja, ale dorosłe storczykach żadko niszcza... moze to wciornastki lub przedziorki - one potrafia zaszkodzic i to bardzo niestety
Wiesz co mam dużo małych czarnych muszek, które wylatują mi z doniczek jak nimi trącę - więc raczej to chyba ziemiórki. lep robi swoje bo coraz więcej ich na nim niż w powietrzu. muszę kupić inną korę niż tą z OBI bo mam wrażenie że przez to mi korzenie padają ;/ na razie nie jest to jakaś plaga ale ze dwa ładniusie moje storaski walczą teraz o przetrwanie... nie wiem może ja je źle pielęgnuję? nie mam pojęcia ;/
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości