|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 | |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3572 |
Raczkowanie
|
Karolca - twój bordasek jest obłędny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem chora!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!! Do Obi przywieźli śliczne storczyki- ale tylko falki. Ceny nawet niewygórowane |
![]() ![]() |
![]() |
#3573 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Choc z 2 strony tu tak dlugo jest lato i naprawde mocne slonko ze malo ktory kwiatuszek zniosl by pobyt na parapecie. Ja bardzo lubie slonko i nie usmiecha mi sie zaslanianie okien przez caly dzien. Dziewczyny wklejajcie zatem swoje ukwiecone parapety ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3574 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Cytat:
przyczyn opadani pąków może być mnóstwo np. z bardzo przelany, za sucho, za mało światła, za niska wilgotność powietrza wokół kwiatka, za gorąco (zaczyna się okres grzewczy), za zimno - przeciąg, albo może to być tez oznaką choroby... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3575 |
Raczkowanie
|
![]() Dwa z czterech pogryzionych poddały się. Dwa walczą o przetrwanie i chyba idzie im dobrze ![]() Pozdrawiam tu wszystkich, którzy udzieli mi dobrych rad. Serdecznie dzięki. Bez was dziewczyny to i pewnie te dwa by padły a tak jeszcze żyją |
![]() ![]() |
![]() |
#3576 |
Raczkowanie
|
Wpadłam z moja nowością...
W ogóle to narobiłyście mi ochoty na LM, więc TŻ sie zlitował i wybraliśmy się tam, jakież było moje rozczarowanie jak na półkach zobaczyłam same...zwyklaczki ( jak dla mnie), owszem ładne, ale nie na tyle żeby kupić sobie samej ![]() W piątek udałam sie na polowanie do OBI i oto jego rezultat: sliczny woskowiec ( zdj 1-4) Następnie obiecana prezentacja mojego keikowca, nie zeby jakiś rewelacyjny był ) bo keiki malutkie jeszcze i nie wiadomo co z nich będzie), ale zadziwił mnie, bo to zdechalaczek taki, któremu znikneła ( cudownie ![]() ![]() Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-11-08 o 19:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#3577 |
Przyczajenie
|
Chcecie tu jeszcze nowych zastorczykowanych
![]() Moja kolekcja to 20 storczyków, do wczoraj, bo już dzisiaj popędziłam do LM w bielsku żeby zobaczyć te niebieskie cudeńka no i nie mogłam wyjść z pustymi rękami ![]() A to kilka moich okazów, które aktualnie kwitną u innych dziewięciu rosną pędy. Ten ostatni to mój dzisiejszy grzech. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3578 |
Raczkowanie
|
Żółty woskowiec piękny wczoraj właśnie się zastanawiałam między żółtym woskowcem (chyba jedynym), a perlickiem
Ciapek uroczy ![]() Często bywasz w bielskim LM? Może będziemy się wymieniać inf na temat wyprzedaży storczyków jeśli też się tym interesujesz. Wczoraj żadnych nie były przecenionych ![]()
#3579 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3580 |
Raczkowanie
|
Martalz, witaj wsród nas! Ładne storki masz, mam takiego jak Twój trzeci i tego buraczkowego, ostatniego. Ciapek cudny, takiego jeszcze nie mam
A w ogóle to jakoś pominęłam mojego rocznicowego falka - hybrydkę, którą kupiłam sobie na rocznicę ślubu od męża ![]() ![]() ![]() Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-11-08 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
Przyczajenie
|
kasia_tomeq czy często bywam? Przerzuciłam się na robienie zakupów w auchan żeby częściej zaglądać do LM
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3582 |
Raczkowanie
|
Niestety ja do LM mam nie po drodze ostatnio bywałam tam częściej ze względu na remont i jak coś upatrzyłam to ok 2 tyg później wybierałam się sprawdzić czy już przecenili i tak udało mi się kupić piękne buraczkowe dendrobium i falka podobnego jak Twój z różowym środkiem kilka postów wcześniej jest jego zdjęcie!
Jeśli będziesz miała informację o większej przecenie to daj znać ![]() Fajny pomysł z auchan_em ![]()
#3583 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny zwracam się do Was po pomoc po raz kolejny. Kupiłam ostatnio storczyka bidulka w obi i dzisiaj zauważyłam na kwiatkach białe małe robaki, a na podłożu pajęczynę. Jak mam usunąć te robale z kwiatów?
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3584 |
Przyczajenie
|
Agnes7 , ja miałam podobnie i wytępiłam TO płynem przeciw przędziorkom
![]() Mnie natomiast zastanawia, czy w warunkach domowych jest możliwość zapylenia kwiatów. Wiadomo Wam coś o tym? Dla mnie to dziwne, ale moje storki sprawiają wrażenie tylko kwiatów żeńskich- pręcik i brak pylnika :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3585 |
Raczkowanie
|
Kahim jaka nazwa tego płynu.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3586 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3587 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Norka pisała gdzieś wcześniej (ale nie moge teraz znależć tego postu), że jest super APROPO- Dziewczyny - gdzie można go kupić w Warszawie? W LM i Obi nie ma.... Pomóżcie, bo tez potrzebuję .. niestety.. Edytowane przez icoteraz Czas edycji: 2010-11-09 o 14:21 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3588 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3589 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
a na trzeciej fotce cambria ona też z tym samym problemem pączki brązowieją i usychają , co ja z nimi źle robię ![]() ale nie żeby wszystkie moje storki nie kwitły dwa zaraz będą kwitły na jednym pączki już grube a kolejny wypuścił nowy pęd kwiatowy - po roku bezczynności |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3590 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3591 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
NIE MA NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU Z ZAPYLENIEM STORCZYKÓW W DOMU!!!!!!!!!!!! I NIE MA TU RÓŻNICY CZY TO HYBRYDA CZY BOTANIK!!!! gorzej jest potem z wysiewem nasion- to już wyższa szkoła jazdy niestety |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3592 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do falka wygladabardzo bobrze czyli paczki sie nie rozwijają np. z powodu przeciagu, albo z powodu gorąca - zbyt niskiej wilgotności powietrza bo nic innego mi do głowy nie wpada ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- a co to za robale?? bo jest wiele innych środków niedo pryskania... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3593 |
Raczkowanie
|
Wygląda to na wełnowce, małe szare z takimi jakby czułkami i wogóle jakieś mało ruchliwe. Znalazłam je na kwiatach i parę sztuk na liściach, na podłożu była pajęczyna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3594 |
Raczkowanie
|
wełnowców cięzko się pozbyć, mi się udało raz bez środków chemicznych
wyjełam całą rosline z doniczki i dokładnie oczyściłam z kory, a rośline myłam długo, pod mocnym i wązkim strumieniem prysznica, każdy zakamarek roślinki wypłukałam i wiecej ich nie widziałam, a mineło duuużżżo czasu ![]() a jeśli tą korę bedziesz chciała jeszcze używać (ryzykowne), to wygotować, wyprażyć na patelni, przelac alkoholem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3595 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3596 |
Raczkowanie
|
u mnie niestety zadomowiły się ziemiórki ;/ i chyba parę storków popodjadały bo padają w zatrważającym tempie i muszę wymyśleć sposób na ich odratowanie... na razie kupiłam żólte płytki Bros i trochę się ich poprzyklejało...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3597 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Breda poszperaj w doniczkach czy to napewno ziemiórki... bo one raczej nie podjadają może trochę soku z korzeni wypijaja, ale dorosłe storczykach żadko niszcza... moze to wciornastki lub przedziorki - one potrafia zaszkodzic i to bardzo niestety |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3598 |
Przyczajenie
|
Diana33,
dalabyś jakiś link czy namiary na wiecej informacji ad. zapylania storków? Ja myślę, że to może być ciekawe doświadczenie ![]() I jeszcze jedno, gdzie storczyki mają pylniki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3599 |
Zakorzenienie
|
Hej...
Ja po poradę... Dzisiaj mi się zachciało przenosić storczyki z paratetu na parapet... I całe szczęście, bo ocieplają nam blok i w salonie ciemno jak w jaskini... Jak przyniosłam stamtąd storczyka do jasno oświetlonej kuchni, to wypatrzyłam na nim coś... Oczywiście jako odpowiedzialny człowiek w swoim wieku... uciekłam i zawołałam TŻa... ![]() Storczyk był z Biedronki, miałam go już z miesiąc, ale on był najmłodszy w kolekcji... Najprawdopodobniej przytaszczyłam już zakażonego, a potem się toto wylęgło... I teraz moje pytanie... Na innych storkach nie wypatrzyłam tego paskudztwa... Jest szansa, że się nie zaraziły, ponieważ ten z Biedronki był niewielki, zwarty i nie miał żadnych liści wystających poza obręb doniczki... W jego pobliżu stały tylko fiołki afrykańskie, czyli kwiatki niższe niż sama doniczka storczykowa. Czy powinnam coś zastosowac profilaktycznie na pozostałe kwiaty, tak fiołki jak i resztę storczyków? Dodam, że wszystkie storczyki sztuk 6 wypuściły nowe pędy kwiatowe, łącznie 11 pędów, jest już nawet jeden kwiatek. Nie chciałabym im zrobić krzywdy jakąś chemią, a równocześnie nie chciałbym, żeby je zniszczyły te paskudne owady...
#3600 |
Raczkowanie
|
Wiesz co mam dużo małych czarnych muszek, które wylatują mi z doniczek jak nimi trącę - więc raczej to chyba ziemiórki. lep robi swoje bo coraz więcej ich na nim niż w powietrzu. muszę kupić inną korę niż tą z OBI bo mam wrażenie że przez to mi korzenie padają ;/ na razie nie jest to jakaś plaga ale ze dwa ładniusie moje storaski walczą teraz o przetrwanie... nie wiem może ja je źle pielęgnuję? nie mam pojęcia ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:17.