|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
![]() masakra.... ja bym chyba sobie w łeb strzeliła jakbym teraz znowu w ciaze zaszła ![]() Cytat:
ale jak to mowi stare powiedzenie krazace w srodkowisku fotograficznym "to nie apart robi zdjecia tylko człowiek" (co udowania np. zdjecie syna NikiP-n ), oczywiscie jest drugie powiedzenie "nie kazdym aparatem zrobisz kazde zdjecie" W lustro najlepiej zaopatrzyc sie jesli uwazasz ze fotografia to naprawde Twoje hobby, jesli lubisz sobie "psrtykac fotki" to cyfrówka z duzym obiektywem w zupelnosci Ci wstarczy, bo fizyki nie oszukasz i zaden kompaktowy cyfrak mieszczacy sie do damskiej torebki nie zrobi zdjecia takiego samego jak tej samej klasy aparat cyfrowy w wiekszym szklem... ech ja moglabym sie dlugo rozwodzic na tym tematem ale nie chce tu offtopowac. Ale jesli masz jakies konkretne pytanie chetnie na nie odpowiem
|
|
#2912 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
ja bym poszla do lekarza. Lepiej byc panikara w takim przypadku niz cos zbagatelizowac. Moj maz kiedys grajac w pilke mial podobnie, chodzil na nodze dwa tygodnie po czym okazalo sie ze zlamana. Ja bym poszla do ortopedy, upewnisz sie to bedziesz spokojniejsza.
|
|
|
|
#2913 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
noo ciekawe
|
|
#2914 |
|
Wtajemniczenie
|
Dawidek konczy dzis 2 miesiace
|
|
|
|
#2915 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A zdjęcie w umywalce jest cudne. Cytat:
ale miałam tez przebijaną dziurkę igłą bez znieczulenia dziecku bym nie przebiła, ale nie jest tak źle jeśli chodzi o ból.
|
|
#2916 |
|
Wtajemniczenie
|
mszu A jakaś cyfrowa lustrzanka?
Nie wiem jakie firmy są dobre
|
#2917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na takiej małej nodze wygląda strasznie.Dostał tylko maść na zmniejszenie obrzęku. Teraz mogę spać spokojnie ![]() A przy okazji mój syn załapał się na szczepienie. Lekarz zauważył, że przeleciało mu szczepienie przeciw meningokokom i od razu go zaszczepił. A więc nie pojechaliśmy na darmo ![]() Gibasun uśmieszek Twojej córci super.... Kiedy ja się takiego doczekam? Od kiedy dzieci się uśmiechają? Bordowa ja mam lustrzankę cyfrową NIKON D70 i jestem bardzo zadowolona. Do swoich amatorskich potrzeb wystarcza i robi świetne zdjęcia A z Pascalka proszę nie naśmiewać Dla mnie wielkolud W porównaniu z tym jaki był mały pierwszego dnia, to dziś jest wielkolud A kiedyś będzie z niego chłopisko - ma po kim
|
|
|
|
|
#2918 |
|
Wtajemniczenie
|
Weronisia A ile zapłaciłaś za ten aparat?
|
#2919 |
|
Zakorzenienie
|
Weronisia super, że to nic poważnego
![]() Mszu a żeś mnie nakryła z tym fleszem obiecuję poprawę Wanilia za 2 miechy
|
|
|
|
#2920 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) więc idę i niech coś wypisuje ...Cytat:
A Pascal rewelacja chłopak Tak cudownie w tej umywalce wygląda ![]() U nas dziś marudny dzień był. Skarb najchętniej cały czas by przy cycu siedział Nawet na spacerku nie spał . Dopiero usnął i 15.30 i śpi dalej może się uda pospać jeszcze chwilkę Mama zje kolację A to my na spacerku i tuż przed nim po jedzonku
Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2010-11-08 o 17:25 |
||
|
|
|
#2921 |
|
Zakorzenienie
|
ninad dzieki za odpowiedz
![]() ja tez pieke sama chleb kazalam kupic mezowi mleko sojowe, zobaczymyu mnie mala dzis niewiele je i cycki nosze jak balony cale dnie ![]() najgorsze ze dzis caly dzien spi wiec zapewne znow pobutka bedzie o 20 do 1 w nocy musze sie jakos psychicznie nastawic ![]() ninad z tym areobikiem to ja narazie 2 razy w tyg, a tu juz nawet nie chodzi o motywacje tylko o to ze musze wyjsc z domu do ludzi bo inaczej zwariuje.... wiem bo z pierwsza corka malo wychodzilam z racji opieki nad nia ( maz cale dnie w pracy) i normalnie swirowalam w pewnym momencie takze teraz od poczatku dwa razy w tyg, lepsze to niz lazic po sklepach wydawac bez sensu kase a kolezanki za daleko mieszkaja albo pracuja. jak byl by okres letni to zupelnie inaczej bo na spacerki mozna dlugie chodzic, na palce zabaw z corka tam zawsze jest z kim pogadac a tak... co do kolczykow, ja jestem na nie, takim niemowlakom... co innego uwazam jak dziewczynka jest swiadoma i sama chce to ok, ale tak nie... nie,owlakom to juz w ogole bym nie zakladala bo to sie moze babrcac, wrosnac, wypasc, polknac i zachaczac itp... i po co?... cale zycie bedzie miala czas na kolczyki az jej sie znudzi bedzie sobie mogla i po 5 zakladac
|
#2922 |
|
Zakorzenienie
|
Bordowa nie pamietam dokladnie, ale to bylo cos kolo 2000 zł.
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-11-08 o 17:18 |
|
|
|
#2923 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2924 |
|
Zadomowienie
|
nikon, canon. Ja mam akurat canona. Ale trudno powiedziec kotra firma lepsza... jak to trafnie okreslil moj kolega zawodowy fotograf to jak jakby dyskutowac wyzoscia brunetek nad blondynkami albo swiat bozego narodzenia nad wielkanocnymi
![]() zreszta co to znaczy "dobre"... dla mnie za 2 tys to mozna kupic nienajgorszy obiektyw... ale na pewno nie cały aparat... bo wg mnie kupowanie aparatu z obiektywem kitowym (tzw. obiektyw w zestawie, przewaznie zmiennoogniskowy czyli z zoomem) (prawodopobnie przykład Weronisi) to wyrzucanie kasy w błoto... bo za polowe tego mozna kupic cyfrowke ktora da taki sam efekt zdjec. kuniec wywodu ![]() gabisun... czekam z niecierpiloscia na jakies Twoje pstrykniecia bez flasha
|
#2925 |
|
Wtajemniczenie
|
mszu dziekujemy za rady i prosimy o więcej!!
także skarbczyk zdjęciowych porad mile widziany ![]() zaraz się zabieram za szukanie opcji tryb-makro, bo ja też zawsze z bliska pstrykam, a że szybko robi się ciemno to lampa włącza się automtycznie
|
#2926 |
|
Zadomowienie
|
Tyle miałam napisać, ale odechciało mi się wszystkiego, jak zobaczyłam znowu wyniki Martynki, dalej ma anemię
![]() I pewnie znowu nie będzie szczepienia, a ona ma już 10 tygodni Masakra jakaś, tyle tych witamin w nią wlewam i NIC
|
#2927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co lekarz na to? ja jak byłam w jej wieku to wylądowałam w szpitalu z anemią i miałam dodawaną krew przez ciemiączko a jeszcze to były takie czasy, że mama nie mogła mnie nawet zobaczyć a wiadomo od czego ona to ma? |
|
|
|
|
#2928 |
|
Zadomowienie
|
Nie strasz mnie nawet, bo nie oddam jej do szpitala.... U lekarza będziemy pojutrze, bo ma być szczepienie. Od urodzenia jej spada ta hemoglobina, lekarka na każdej wizycie więcej leków jej dodaje. Myślałam, że może ma mało żelaza przeze mnie, ale robiłam sobie badania, mam hemoglobinę 13, żelazo w normie, więc już nie wiem... Podobno ta anemia może być przez to jej serduszko, ale nie wiadomo.
|
#2929 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz cały kalendarz szczepień jak najedziesz na szczepionkę to wyskoczy jej opis http://www.szczepienia.pl/kalendarz_szczepien/0_3.aspx Cytat:
Cytat:
![]() a na sesje idziemy ale jak Pat będzie siedział myślimy tak koło 7-8 mce żeby był taki bardziej kumaty i fajniejszy bo i usiądzie i może poraczkuje ![]() dostaniemy wówczas z sesji rodzinnej też jak z brzuchatkowej wszystkie foto na płycie, plus fotoalbum - do połowy fotki z brzuchatkowej a od połowy z patrykowej sesji... żeby to tak pięknie zamknąć ![]() cudna jest maleńka ![]() Cytat:
![]() niech zdrowo rośnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
idę nadrabiać dalej
|
|
|
#2930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2931 |
|
Wtajemniczenie
|
mszu Ehhh a już myślałam, że powiesz, że opłaca się takie cudo kupić
Ja mam zwykłą cyfrówkę, która nawet makro nie ma ... Chciałabym coś lepszego tylko nie znam się kompletnie a 2 tys. to dla mnie i tak sporo, myślałam, że w tej cenie coś rozsądnego kupię ![]() Lenka Trzymam kciuki za Martynkę ![]() Już się boję jutrzejszej wizyty ... Chciałabym, żeby lekarz powiedział, że to wszystko działo się tylko przez tabletki i że z raną wszystko w porządku ... Ale ona czasem pobolewa tak, że wyprostować się nie mogę, mam zgrubienia cały czas
|
#2932 |
|
Zakorzenienie
|
Martucha
|
|
|
|
#2933 |
|
Zakorzenienie
|
mszu dziękujemy za rady póki co wiem że z bliska to tryb makro (tu akurat sam mi się u mnie włącza więc ok) i najlepiej światło dzienne bez flesza tak? ja stoję plecami do okna a Pat przede mna tak?
na co jeszcze zwrócić uwagę? dawaj jakieś rady itd ![]() gratulujemy my skończyliśmy ostatnio 3 mce już nam leci czwarty miesiąc a jeszcze tak nie dawno chodziłyśmy z brzuszkami ![]() super rodzinka ![]() współczuję... i trzymam za Martynkę kciuki...
|
|
#2934 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie mala dzis przespala caly dzien
![]() czasem ma takie dni.. ze spi caly dzien.... nie kumam tego... moze 30 min dzis byla aktywna a tak aby je i spi... ale juz nie raz tak miala wiec sie nie martwie. wczoraj z koleji prawie w ogole nie spala wiec moze odsypia po prostu.. lenka a jak wykryli te anemie???? po porodzie od razu, jakies objawy byly czy jak?
|
#2935 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzeba to kontrolować u chirurga czy u pediatry![]() Pytam bo nasz mały jak miał 2 tyg to byliśmy u pediatry i też powiedział że są wodniaki . Dodał też, że powinny się wchłonąć, ale wiem że nie zawsze tak jest i nieraz są operacje na to jak dziecko jest starsze.
|
|
|
|
|
#2936 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny.. Mała śpi a ja siedzę i czytam o tej anemii
![]() Po porodzie kontrolnie robili dzieciaczkom morfologię i przed wypisem ze szpitala znowu, nie było żadnych objawów. Martynka miała po porodzie 13,6, a przy wypisie 13,1 więc na wszelki wypadek dostała witaminy. Potem jeszcze ze dwa razy robiliśmy morfologię i ciągle spada, teraz jest 9,9 a to za mało żeby ją nawet zaszczepić. Co tydzień jesteśmy u lekarza z jakimś problemem, jak nie skaza to brzuszek, to ta anemia, to serce, ważę ją przy okazji co tydzień... Masakra ile ona się namęczy..
|
#2937 |
|
Raczkowanie
|
kaska1980 wodniaczka wykryli zaraz po porodzie. Podczas pierwszej wizyty pediatra powiedziala, że sie wchłonie do 2 lat. Na nastepnej wizycie stwierdzila, że chyba sie troszke powiekszył ale dla pewnosci, żeby sie nie stresowac dostalismy skierowanie do chirurga. Idziemy jutro na 10 i zobaczymy co i jak.
---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- czy mam kasować bilet za dziecko?? |
|
|
|
#2938 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
położna mówiła mi dzisiaj, ze przy 5w1 (bez wzw) to dostaje się bezpłatne wzw , która to szczepionka pochodzi z Korei, a przy 6w1 -jest to polska szczepionka (engerix ); ze niby po polskiej mozna sie spodziewac bardziej przewidywalnych ew. powikłań, ale moze to po porstu paplanina marketingowa. no i wiadomo różnią sie ceną.u mnie 5w1 kosztuje 95 zł, 6w1 - 150 chyba malwina-ja też miałam krzyżowe i potwierdzam - koszmar jakich mało. a próbowałaś przybierać różne pozycje? teraz to juz musztarda po obiedzie, ale leciutko pomagało mi opieranie się o łóżko przodem w trakcie skurczu i wiadomo wydechy nosem i kucanie i opieranie się o męża najważniejsze ze to juz wpomnienie, teraz zaczną się inne problemy ![]() tez mi sie nie podobaja kolczyki u malych dziewczynek, zwł. jak taka mała ma łysą głowę dziewczyny -a mnie sie serce kraje -nie dosć ze ten cholerny katar trwa, to jeszcze dziecko ma rany na pupie od odparzenia. wokól odbytu i na części pośladków ma dosłownie zywe rany i płacze, cały dzień praktycznie nie przespany, zapada w taki płytki sen i rzuca rączkami i wybudza się z płaczem i robi takie żałosne miny, ni i płacze przeraźliwie. jezu jak ono cierpi. robiona maść z hydrokoztizonem nie pomogła, mąka ziemniaczana nie pomogła ani inne specyfiki typu sudokrem, maści. jutro kupię tormentiol, ponoć skuteczny, choć grzmią ze nie dla noworodków. a huk, nie mogę patrzec jak dziecko cierpi. nawet nie wiem czy cos przeciwbolowego mogę mu teraz podać? noc się na maxa nieprzespana szykuje.myślałam ze moze ma zapalenie ucha, bo od cycka sie odrywał, ale nie ma (poki co) goraczki, wiec to na szczescie nie ucho. poszlismy dzis na ten pierwszy spacer i myslalam ze od razu przewiało uszko. straszne patrzec jak dziecko cierpi i nie da sie szybko pomoc |
|
|
|
|
#2939 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cały dzień nie miałam czasu do końca przeczytać i tak minął cały dzień na podczytywaniu na bieżąco.
Mój Aniołek grzeczniutki, w ostatnim tygodniu powolutku pokazuje różki coraz częściej popłakuje, a to ze zmęczenia bo nie może usnąć, a to z bólu brzusia bo idą bączki a to sama nie wiem dlaczego. Trzeba to przetrwać jak narazie jestem mega cierpliwa. Oczywiście po całym dniu czytania wcięło część cytatów, a połowa się zdezaktualizowała ![]() Gabisun- ja małej przekuje uszka jak sama sobie tego zażyczy. Ja uwielbiam kolczyki i mam ich "tonę", a przekułam uszy przed pierwszą komunią. Nie martw się, z tymi kupami tak to jest. Za mało to źle a za dużo też źle. Też tak mam, że się martwię kiedy w jakimś dniu zrobi więcej niż zwykle. Mam obawy, że nie zauważę biegunki. Moja nie miała okazji jechać, i pewnie długo nie będzie takiej potrzeby, bo mamy w dyspozycji dwa auta. Cytat:
![]() Cytat:
Zdjęcia fajne to w zlewie rewelka![]() GRATULUJE! Cytat:
Strasznie mi przykro, że malutka ma złe wyniki. Oby zaczęło się to poprawiać. ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- Cytat:
Lekarka moja też poleca na wyciszenie i wszelkie stany niepokoju czopki "viburcol", działają uspokajająco. Teraz doczytałam że maluch ma dopiero 3 tygodnie, musisz chyba zapytać lekarza. Moja ma 6 tygodni i po szczepieniu lekarz kazała dawać paracetamol w syropie lub czopku, przeciwbólowo nawet jeśli nie będzie gorączki.
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2010-11-08 o 22:18 |
||||
|
|
|
#2940 |
|
Raczkowanie
|
Za dziecko sie nie kasuje do 2 lat ( przynajmniej tak bylo jeszcze 5 lat temu jak ja z malym jezdzilam) no i co kraj to obyczaj a dokladniej co miejscowosc bo niektore gminy wprowadzily oplate za wozek no chyba ze parasolka ale musialaby byc zlozona.
Moja kumpela mandat zaplacila bo glupi kanar nie chcial sie ugiac i przymknac oko ze biletu za wozek nie miala ( a i oplata za wozek byla tak jak za doroslego) Forssiczka co do pupy to zbytnio nie poradze ale moze daloby cos jakbys wietrzyla albo na jakies pare dni przeszla na tetrowe ( roboty by bylo sporo bo dzieciaczki sporo siusiaja badz kupkaja ale mojemu jak byl maly to pomoglo a tez mial spore odparzenie)
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.

zdjęcie pewnie jak zwykle nie najlepsze, ale i tak jestem z siebie dumn i drugie zdjęcie pt. Jaka już jestem duża
Rany...
ja bym chyba sobie w łeb strzeliła jakbym teraz znowu w ciaze zaszła 
), oczywiscie jest drugie powiedzenie "nie kazdym aparatem zrobisz kazde zdjecie"

za 2 miechy 
musze sie jakos psychicznie nastawic 

a co lekarz na to? ja jak byłam w jej wieku to wylądowałam w szpitalu z anemią i miałam dodawaną krew przez ciemiączko 
. Dodał też, że powinny się wchłonąć, ale wiem że nie zawsze tak jest i nieraz są operacje na to jak dziecko jest starsze.