2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-08, 15:52   #2911
mszu
Zadomowienie

GG do mszu
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Ha! Złapalam bezzębny usmiech zdjęcie pewnie jak zwykle nie najlepsze, ale i tak jestem z siebie dumn i drugie zdjęcie pt. Jaka już jestem duża
opaska piękna usmiecha zachwyca.... ale mama dalej po swojemu zdjecia robi Gabisun naprawde mozna duzo łądniejsze zdjecia zrobic bez flasha.... flash zwlaszcza taki prosto w twarz splaszcza obraz.... nawet switalo przy takiej pogodzie jak dzis jest lepsze niz lampa blyskowa... oczywiscie juz nie o tej porze... potrenuj... masz piekna córunie szkoda jakby nie miała łanaych zdjec

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Kurcze Jakie testy?Chyba nie ciążowe? Rany...
masakra.... ja bym chyba sobie w łeb strzeliła jakbym teraz znowu w ciaze zaszła

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
mszu Więcej rad prosimy!! Ja też nie umiem ładnie fotografować
Marzy mi się fajny aparacik, ale nie taki mega profesjonalny, w sumie nie znam się za bardzo, taki do użytku domowego Jakaś lustrzanka czy coś. Za ile można dostać coś nietandetnego?
na pol profesjonaly sprzet bez zew. lampy blyskowej ok 5tys, profesjonalny 3 razy tyle.... mega profesjonalny nie wiem bo nigdy zapewne nie bedzie mnie na niego stac... ale pewnie okolo 50 tys.
ale jak to mowi stare powiedzenie krazace w srodkowisku fotograficznym "to nie apart robi zdjecia tylko człowiek" (co udowania np. zdjecie syna NikiP-n), oczywiscie jest drugie powiedzenie "nie kazdym aparatem zrobisz kazde zdjecie" i ja sie absolutnie pod tym podpisuje.
W lustro najlepiej zaopatrzyc sie jesli uwazasz ze fotografia to naprawde Twoje hobby, jesli lubisz sobie "psrtykac fotki" to cyfrówka z duzym obiektywem w zupelnosci Ci wstarczy, bo fizyki nie oszukasz i zaden kompaktowy cyfrak mieszczacy sie do damskiej torebki nie zrobi zdjecia takiego samego jak tej samej klasy aparat cyfrowy w wiekszym szklem... ech ja moglabym sie dlugo rozwodzic na tym tematem ale nie chce tu offtopowac.
Ale jesli masz jakies konkretne pytanie chetnie na nie odpowiem

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-11-08, 15:52   #2912
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Co mam zrobić? Iść do lekarza czy dać se spokój? nie chce wyjsc na panikare....
ja bym poszla do lekarza. Lepiej byc panikara w takim przypadku niz cos zbagatelizowac. Moj maz kiedys grajac w pilke mial podobnie, chodzil na nodze dwa tygodnie po czym okazalo sie ze zlamana. Ja bym poszla do ortopedy, upewnisz sie to bedziesz spokojniejsza.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 16:00   #2913
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
to najlepiej brać kredyt zanim pojawi się 2, bo wtedy wasze dochody dzielą się na 3 a nie na 4 i łatwiej będzie dostać kredyt
Swoją drogą ciekawe która z nas pierwsza postara się o kolejnego potomka

noo ciekawe

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 16:03   #2914
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dawidek konczy dzis 2 miesiace
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 16:18   #2915
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
A mój Pascalek osiągnął wagę 3000g To już mały klocuszek
I ma 48 cm.
A skończyl w sobote 5 tygodni.
Wielkolud
A zdjęcie w umywalce jest cudne.

Cytat:
Klarissa no ja też w salonie, nie wyobrażam sobie inaczej, sama miałam przebijane pistoletem ze znieczuleniem, a było to prawie 20 lat temu
Też miałam przebijane pistoletem - jakieś 25 lat temu ale miałam tez przebijaną dziurkę igłą bez znieczulenia dziecku bym nie przebiła, ale nie jest tak źle jeśli chodzi o ból.
Stary 2010-11-08, 16:23   #2916
bordowa
Wtajemniczenie

mszu A jakaś cyfrowa lustrzanka? Nie wiem jakie firmy są dobre
Stary 2010-11-08, 16:39   #2917
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym poszła do lekarza przyczyn może być wiele:
1. Krwiak
2. Uszkodzony mięsień piszczelowy przedni
3. Zlamana guzowatość piszczeli i przesunięty odłamek ( jeśli opuchlizna jest ciut poniżej kolana)
4. Stłuczenie piszczeli

Lepeij sprawdzić u lekarza żeby w przyszłości nie było żadnych problemów z nogą jęsli coś nie tak się pozrasta
Już wróciliśmy od lekarza. Złamania nie ma. To silne stłuczenie kości no i pęknięta żyła - stąd to silne zasinienie i obrzęk. Siniak ma 10cmx10cm na takiej małej nodze wygląda strasznie.
Dostał tylko maść na zmniejszenie obrzęku.
Teraz mogę spać spokojnie

A przy okazji mój syn załapał się na szczepienie. Lekarz zauważył, że przeleciało mu szczepienie przeciw meningokokom i od razu go zaszczepił. A więc nie pojechaliśmy na darmo

Gibasun uśmieszek Twojej córci super.... Kiedy ja się takiego doczekam? Od kiedy dzieci się uśmiechają?

Bordowa ja mam lustrzankę cyfrową NIKON D70 i jestem bardzo zadowolona. Do swoich amatorskich potrzeb wystarcza i robi świetne zdjęcia

A z Pascalka proszę nie naśmiewać Dla mnie wielkolud W porównaniu z tym jaki był mały pierwszego dnia, to dziś jest wielkolud A kiedyś będzie z niego chłopisko - ma po kim
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 16:47   #2918
bordowa
Wtajemniczenie

Weronisia A ile zapłaciłaś za ten aparat?
Stary 2010-11-08, 17:03   #2919
gabisun
Zakorzenienie

Weronisia super, że to nic poważnego ale zawsze lepiej sprawdzić a moja usmiecha się tka na zawołanie od niedawna, wcześniej to takie mimowolne usmieszki były, więc niedługo też będziesz polować na szczerbaty uśmiech

Mszu a żeś mnie nakryła z tym fleszem taka konstruktywna krytyka się bardzo przydaje obiecuję poprawę

Wanilia za 2 miechy

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 17:12   #2920
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
dziękujemy
ciążowe jak się uda to można się załapać na ten sam wątek tylko rok później
O Jezu ja chyba bym zwariowała jak bym była zaraz w ciąży Idę do lekarza za jakieś 2-3 tygodnie od razu po antykoncepcje (tzn tak się właśnie zastanawiam bo ja przed ciążą dowiedziałam się że mam PCO więc bez leczenia nie zajdę w ciąże ale czytałam o takich przypadkach ) więc idę i niech coś wypisuje ...

Cytat:
Już wróciliśmy od lekarza. Złamania nie ma. To silne stłuczenie kości no i pęknięta żyła - stąd to silne zasinienie i obrzęk. Siniak ma 10cmx10cm na takiej małej nodze wygląda strasznie.
Dostał tylko maść na zmniejszenie obrzęku.
Teraz mogę spać spokojnie

A przy okazji mój syn załapał się na szczepienie. Lekarz zauważył, że przeleciało mu szczepienie przeciw meningokokom i od razu go zaszczepił. A więc nie pojechaliśmy na darmo

A z Pascalka proszę nie naśmiewać Dla mnie wielkolud W porównaniu z tym jaki był mały pierwszego dnia, to dziś jest wielkolud A kiedyś będzie z niego chłopisko - ma po kim
Uff no to dobrze że to nie złamanie
A Pascal rewelacja chłopak Tak cudownie w tej umywalce wygląda

U nas dziś marudny dzień był. Skarb najchętniej cały czas by przy cycu siedział Nawet na spacerku nie spał . Dopiero usnął i 15.30 i śpi dalej może się uda pospać jeszcze chwilkę Mama zje kolację
A to my na spacerku i tuż przed nim po jedzonku

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-11-08 o 17:25
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 17:14   #2921
Ray
Zakorzenienie

ninad dzieki za odpowiedz
ja tez pieke sama chleb kazalam kupic mezowi mleko sojowe, zobaczymy

u mnie mala dzis niewiele je i cycki nosze jak balony cale dnie

najgorsze ze dzis caly dzien spi wiec zapewne znow pobutka bedzie o 20 do 1 w nocy musze sie jakos psychicznie nastawic

ninad z tym areobikiem to ja narazie 2 razy w tyg, a tu juz nawet nie chodzi o motywacje tylko o to ze musze wyjsc z domu do ludzi bo inaczej zwariuje.... wiem bo z pierwsza corka malo wychodzilam z racji opieki nad nia ( maz cale dnie w pracy) i normalnie swirowalam w pewnym momencie
takze teraz od poczatku dwa razy w tyg, lepsze to niz lazic po sklepach wydawac bez sensu kase a kolezanki za daleko mieszkaja albo pracuja.

jak byl by okres letni to zupelnie inaczej bo na spacerki mozna dlugie chodzic, na palce zabaw z corka tam zawsze jest z kim pogadac a tak...

co do kolczykow, ja jestem na nie, takim niemowlakom...
co innego uwazam jak dziewczynka jest swiadoma i sama chce to ok, ale tak nie... nie,owlakom to juz w ogole bym nie zakladala bo to sie moze babrcac, wrosnac, wypasc, polknac i zachaczac itp... i po co?... cale zycie bedzie miala czas na kolczyki az jej sie znudzi bedzie sobie mogla i po 5 zakladac
Stary 2010-11-08, 17:15   #2922
Weronisia
Zakorzenienie

Bordowa nie pamietam dokladnie, ale to bylo cos kolo 2000 zł.

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-11-08 o 17:18
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 17:16   #2923
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
no ja też w salonie..a moja siostra to miała przeklówane igłą!! na nitce byly przekłóte kostki ziemniaków i to niby miało ulżeć jej w bólach...

witamy a widze że mężuś spisał się na medal podczas porodu!!

ij kup na poczatku jest duuużo!! bądż przygotowana na zmiany pampersa 3 razy pod rząd
Czkaweczke też mój ma częst..zazwyczaj gdy zrobi mu sie chłodniej...

A co do cyca..to z początku problemów nie było.teraz niestety mam.a.le to inna inszość...
Może mały poprostu nie umie złapac odpowiednio piersi?? pytałąs położne o to?? pomagały przystawiać??
a jak nie to tak ja niekóre z nas odciągaj i dawaj w butli
AMELIA chce cycka i ja karmie piersią ale jak czkawka jest to wtedy nie cche a co robić jak czkawka? bo tam nie moge poczatku ROZSZYFROWAC

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 18:10   #2924
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
mszu A jakaś cyfrowa lustrzanka? Nie wiem jakie firmy są dobre
nikon, canon. Ja mam akurat canona. Ale trudno powiedziec kotra firma lepsza... jak to trafnie okreslil moj kolega zawodowy fotograf to jak jakby dyskutowac wyzoscia brunetek nad blondynkami albo swiat bozego narodzenia nad wielkanocnymi

zreszta co to znaczy "dobre"... dla mnie za 2 tys to mozna kupic nienajgorszy obiektyw... ale na pewno nie cały aparat...

bo wg mnie kupowanie aparatu z obiektywem kitowym (tzw. obiektyw w zestawie, przewaznie zmiennoogniskowy czyli z zoomem) (prawodopobnie przykład Weronisi) to wyrzucanie kasy w błoto... bo za polowe tego mozna kupic cyfrowke ktora da taki sam efekt zdjec.

kuniec wywodu

gabisun... czekam z niecierpiloscia na jakies Twoje pstrykniecia bez flasha

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-11-08, 18:12   #2925
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

mszu dziekujemy za rady i prosimy o więcej!! dla mnie zdjęcia to pamiątka nr 1 i ciagle pstrykam małemu fotki. Dobrze jednak wiedzieć jak je robić poprawnie naszymi zwyłymi cyfrówkami także skarbczyk zdjęciowych porad mile widziany

zaraz się zabieram za szukanie opcji tryb-makro, bo ja też zawsze z bliska pstrykam, a że szybko robi się ciemno to lampa włącza się automtycznie
Stary 2010-11-08, 19:42   #2926
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Tyle miałam napisać, ale odechciało mi się wszystkiego, jak zobaczyłam znowu wyniki Martynki, dalej ma anemię I pewnie znowu nie będzie szczepienia, a ona ma już 10 tygodni Masakra jakaś, tyle tych witamin w nią wlewam i NIC
Stary 2010-11-08, 20:04   #2927
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Tyle miałam napisać, ale odechciało mi się wszystkiego, jak zobaczyłam znowu wyniki Martynki, dalej ma anemię I pewnie znowu nie będzie szczepienia, a ona ma już 10 tygodni Masakra jakaś, tyle tych witamin w nią wlewam i NIC
biedna a co lekarz na to? ja jak byłam w jej wieku to wylądowałam w szpitalu z anemią i miałam dodawaną krew przez ciemiączko a jeszcze to były takie czasy, że mama nie mogła mnie nawet zobaczyć
a wiadomo od czego ona to ma?

Stary 2010-11-08, 20:13   #2928
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
biedna a co lekarz na to? ja jak byłam w jej wieku to wylądowałam w szpitalu z anemią i miałam dodawaną krew przez ciemiączko a jeszcze to były takie czasy, że mama nie mogła mnie nawet zobaczyć
a wiadomo od czego ona to ma?
Nie strasz mnie nawet, bo nie oddam jej do szpitala.... U lekarza będziemy pojutrze, bo ma być szczepienie. Od urodzenia jej spada ta hemoglobina, lekarka na każdej wizycie więcej leków jej dodaje. Myślałam, że może ma mało żelaza przeze mnie, ale robiłam sobie badania, mam hemoglobinę 13, żelazo w normie, więc już nie wiem... Podobno ta anemia może być przez to jej serduszko, ale nie wiadomo.
Stary 2010-11-08, 20:14   #2929
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
troszke jestem nie w temacie musze poczytac.. ale moze nakrsli któras z Was czym sie różnią szczepionki 5w1 i 6w1
co w tej 6 w 1 jest??? bo domyslam sie ze jedna szczepionka wiecej tylko na co???
ninaad już ci napisała ale ja potwierdzę w 6w1 jest dodatkowo wzw, tu
masz cały kalendarz szczepień jak najedziesz na szczepionkę to wyskoczy jej opis
http://www.szczepienia.pl/kalendarz_szczepien/0_3.aspx

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
martucha84 cholerka no własnie nie po gruzlicy szpitalnej, bo wtedy obserwowałam byla tylko malenka sina plamka i po 6 tyg w ta sama lapke było nastepne szczepienie i klops!
Oblookam mu to jeszcze raz dzisiaj po pluskanku wieczornym i kurcze jak będzie bez zmian to zapisze sie do pediatry
A jutro jedziemy (pierwszy raz autobusem) do chirurga obejrzeć wodniaczka.
trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
martucha... własnie mialam na mysli zawsze slubne zdjecia moje ulubione! a nie planujecie sobie jeszcze strzelic teraz sesyjki rodzinnej z bobasem Patem?
(
nawet sobie nie wyobrażasz jak mi miło czytać taką wiadomość
a na sesje idziemy ale jak Pat będzie siedział myślimy tak koło 7-8 mce żeby był taki bardziej kumaty i fajniejszy bo i usiądzie i może poraczkuje
dostaniemy wówczas z sesji rodzinnej też jak z brzuchatkowej wszystkie foto na płycie, plus fotoalbum - do połowy fotki z brzuchatkowej a od połowy z patrykowej sesji...
żeby to tak pięknie zamknąć

Cytat:
A to moja siłaczka :
cudna jest maleńka

Cytat:
I ma 48 cm.
ale duży chłopak już
niech zdrowo rośnie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
WITAM jako oficjalna mamusia AMELKI

urodziłam 2-11 a 4-11 byłysmy juz w domku
najważniejsze że jesteście już razem, jeszcze raz gratuluje

Cytat:
ciążowe jak się uda to można się załapać na ten sam wątek tylko rok później
ale one tak "planująco" sprawdzają czy z wpadki?

idę nadrabiać dalej
Stary 2010-11-08, 20:19   #2930
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Nie strasz mnie nawet, bo nie oddam jej do szpitala.... U lekarza będziemy pojutrze, bo ma być szczepienie. Od urodzenia jej spada ta hemoglobina, lekarka na każdej wizycie więcej leków jej dodaje. Myślałam, że może ma mało żelaza przeze mnie, ale robiłam sobie badania, mam hemoglobinę 13, żelazo w normie, więc już nie wiem... Podobno ta anemia może być przez to jej serduszko, ale nie wiadomo.
nie chciałam cię wystraszyć mam nadzieję, że lekarz w końcu coś zaradzi

Stary 2010-11-08, 20:19   #2931
bordowa
Wtajemniczenie

mszu Ehhh a już myślałam, że powiesz, że opłaca się takie cudo kupić Ja mam zwykłą cyfrówkę, która nawet makro nie ma ... Chciałabym coś lepszego tylko nie znam się kompletnie a 2 tys. to dla mnie i tak sporo, myślałam, że w tej cenie coś rozsądnego kupię

Lenka Trzymam kciuki za Martynkę

Już się boję jutrzejszej wizyty ... Chciałabym, żeby lekarz powiedział, że to wszystko działo się tylko przez tabletki i że z raną wszystko w porządku ... Ale ona czasem pobolewa tak, że wyprostować się nie mogę, mam zgrubienia cały czas
Stary 2010-11-08, 20:22   #2932
gabisun
Zakorzenienie

Martucha dziękujemy, a co do testów to z wpadki, ale teraz doczytałam że wynik negatywny

Stary 2010-11-08, 20:24   #2933
martucha84
Zakorzenienie

mszu dziękujemy za rady póki co wiem że z bliska to tryb makro (tu akurat sam mi się u mnie włącza więc ok) i najlepiej światło dzienne bez flesza tak? ja stoję plecami do okna a Pat przede mna tak?
na co jeszcze zwrócić uwagę? dawaj jakieś rady itd

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Dawidek konczy dzis 2 miesiace
gratulujemy my skończyliśmy ostatnio 3 mce już nam leci czwarty miesiąc a jeszcze tak nie dawno chodziłyśmy z brzuszkami

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
A to my na spacerku i tuż przed nim po jedzonku
super rodzinka

Cytat:
współczuję... i trzymam za Martynkę kciuki...
Stary 2010-11-08, 20:32   #2934
Ray
Zakorzenienie

a u mnie mala dzis przespala caly dzien

czasem ma takie dni.. ze spi caly dzien.... nie kumam tego... moze 30 min dzis byla aktywna a tak aby je i spi... ale juz nie raz tak miala wiec sie nie martwie.
wczoraj z koleji prawie w ogole nie spala wiec moze odsypia po prostu..

lenka a jak wykryli te anemie???? po porodzie od razu, jakies objawy byly czy jak?
Stary 2010-11-08, 21:01   #2935
kaska1980
Rozeznanie

Cytat:
A jutro jedziemy (pierwszy raz autobusem) do chirurga obejrzeć wodniaczka.
Falbala a ten wodniaczek to kiedy wykryto u Waszego małego Trzeba to kontrolować u chirurga czy u pediatry
Pytam bo nasz mały jak miał 2 tyg to byliśmy u pediatry i też powiedział że są wodniaki. Dodał też, że powinny się wchłonąć, ale wiem że nie zawsze tak jest i nieraz są operacje na to jak dziecko jest starsze.
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 21:11   #2936
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Dzięki dziewczyny.. Mała śpi a ja siedzę i czytam o tej anemii

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
lenka a jak wykryli te anemie???? po porodzie od razu, jakies objawy byly czy jak?
Po porodzie kontrolnie robili dzieciaczkom morfologię i przed wypisem ze szpitala znowu, nie było żadnych objawów. Martynka miała po porodzie 13,6, a przy wypisie 13,1 więc na wszelki wypadek dostała witaminy. Potem jeszcze ze dwa razy robiliśmy morfologię i ciągle spada, teraz jest 9,9 a to za mało żeby ją nawet zaszczepić. Co tydzień jesteśmy u lekarza z jakimś problemem, jak nie skaza to brzuszek, to ta anemia, to serce, ważę ją przy okazji co tydzień... Masakra ile ona się namęczy..
Stary 2010-11-08, 21:58   #2937
falbala
Raczkowanie

kaska1980 wodniaczka wykryli zaraz po porodzie. Podczas pierwszej wizyty pediatra powiedziala, że sie wchłonie do 2 lat. Na nastepnej wizycie stwierdzila, że chyba sie troszke powiekszył ale dla pewnosci, żeby sie nie stresowac dostalismy skierowanie do chirurga. Idziemy jutro na 10 i zobaczymy co i jak.

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

czy mam kasować bilet za dziecko??
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 21:59   #2938
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
6 w 1 ma wszystkie obowiązkowe szczepienia w sobie- błonnica, tężec, krztusiec, Hib (Haemophilus influenzae b), polio, wzw B. 5 w 1 nie zawiera wzw B (trzeba dodatkowo jeszcze na to szczepić). Poza tym te szczepionki skojarzone są niby bezpieczniejsze, powodują mniej objawów nieporządanych po szczepieniu- bo zawierają inny typ szczepionki na krztusiec (w skojarzonej jest mniej białek bakterii wywołujących tę chorobę, natomiast w "zwykłej", darmowa szczepionka jest atenuowana- tzn zawiera całe komórki bakterii powodujących krztusiec, ale są one osłabione działaniem wysokiej temperatury i środków chemicnzych- a więc nie są zdolne wywołać choroby

położna mówiła mi dzisiaj, ze przy 5w1 (bez wzw) to dostaje się bezpłatne wzw , która to szczepionka pochodzi z Korei, a przy 6w1 -jest to polska szczepionka (engerix ); ze niby po polskiej mozna sie spodziewac bardziej przewidywalnych ew. powikłań, ale moze to po porstu paplanina marketingowa. no i wiadomo różnią sie ceną.u mnie 5w1 kosztuje 95 zł, 6w1 - 150 chyba

malwina-ja też miałam krzyżowe i potwierdzam - koszmar jakich mało. a próbowałaś przybierać różne pozycje? teraz to juz musztarda po obiedzie, ale leciutko pomagało mi opieranie się o łóżko przodem w trakcie skurczu i wiadomo wydechy nosem i kucanie i opieranie się o męża
najważniejsze ze to juz wpomnienie, teraz zaczną się inne problemy

tez mi sie nie podobaja kolczyki u malych dziewczynek, zwł. jak taka mała ma łysą głowę

dziewczyny -a mnie sie serce kraje -nie dosć ze ten cholerny katar trwa, to jeszcze dziecko ma rany na pupie od odparzenia. wokól odbytu i na części pośladków ma dosłownie zywe rany i płacze, cały dzień praktycznie nie przespany, zapada w taki płytki sen i rzuca rączkami i wybudza się z płaczem i robi takie żałosne miny, ni i płacze przeraźliwie. jezu jak ono cierpi. robiona maść z hydrokoztizonem nie pomogła, mąka ziemniaczana nie pomogła ani inne specyfiki typu sudokrem, maści.
jutro kupię tormentiol, ponoć skuteczny, choć grzmią ze nie dla noworodków. a huk, nie mogę patrzec jak dziecko cierpi. nawet nie wiem czy cos przeciwbolowego mogę mu teraz podać? noc się na maxa nieprzespana szykuje.myślałam ze moze ma zapalenie ucha, bo od cycka sie odrywał, ale nie ma (poki co) goraczki, wiec to na szczescie nie ucho. poszlismy dzis na ten pierwszy spacer i myslalam ze od razu przewiało uszko.
straszne patrzec jak dziecko cierpi i nie da sie szybko pomoc

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 22:15   #2939
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cały dzień nie miałam czasu do końca przeczytać i tak minął cały dzień na podczytywaniu na bieżąco.
Mój Aniołek grzeczniutki, w ostatnim tygodniu powolutku pokazuje różki coraz częściej popłakuje, a to ze zmęczenia bo nie może usnąć, a to z bólu brzusia bo idą bączki a to sama nie wiem dlaczego. Trzeba to przetrwać jak narazie jestem mega cierpliwa.

Oczywiście po całym dniu czytania wcięło część cytatów, a połowa się zdezaktualizowała

Gabisun- ja małej przekuje uszka jak sama sobie tego zażyczy. Ja uwielbiam kolczyki i mam ich "tonę", a przekułam uszy przed pierwszą komunią.

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Kurcze martwie sie.
Nie martw się, z tymi kupami tak to jest. Za mało to źle a za dużo też źle. Też tak mam, że się martwię kiedy w jakimś dniu zrobi więcej niż zwykle. Mam obawy, że nie zauważę biegunki.

Cytat:

Jak wasze dzieci reaguja na jazde autobusem??
Moja nie miała okazji jechać, i pewnie długo nie będzie takiej potrzeby, bo mamy w dyspozycji dwa auta.

Cytat:
na jedzonko go nie wybudzam poza tym jest pulpetem w 6 tyg wazył 6100 teraz mysle troche przystopowal z tym tyciem, wiec nie ma sensu go budzic
Moja w 6 tygodniu 4100 niezła różnica

Cytat:

I ma 48 cm.
Faktycznie gigant
Zdjęcia fajne to w zlewie rewelka

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
WITAM jako oficjalna mamusia AMELKI
GRATULUJE!

Cytat:

Strasznie mi przykro, że malutka ma złe wyniki. Oby zaczęło się to poprawiać. Bądź dzielna i myśl optymistycznie.

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
nawet nie wiem czy cos przeciwbolowego mogę mu teraz podać? noc się na maxa nieprzespana szykuje.
Malutki bidulek myślę, że coś przeciwbólowego można, tzn. paracetamol w czopku, tylko dawkę wyliczyć do wagi trzeba.
Lekarka moja też poleca na wyciszenie i wszelkie stany niepokoju czopki "viburcol", działają uspokajająco.

Teraz doczytałam że maluch ma dopiero 3 tygodnie, musisz chyba zapytać lekarza. Moja ma 6 tygodni i po szczepieniu lekarz kazała dawać paracetamol w syropie lub czopku, przeciwbólowo nawet jeśli nie będzie gorączki.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2010-11-08 o 22:18
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 23:05   #2940
Binka0310
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaannnnnnaaa Pokaż wiadomość

czy mam kasować bilet za dziecko??
Za dziecko sie nie kasuje do 2 lat ( przynajmniej tak bylo jeszcze 5 lat temu jak ja z malym jezdzilam) no i co kraj to obyczaj a dokladniej co miejscowosc bo niektore gminy wprowadzily oplate za wozek no chyba ze parasolka ale musialaby byc zlozona.
Moja kumpela mandat zaplacila bo glupi kanar nie chcial sie ugiac i przymknac oko ze biletu za wozek nie miala ( a i oplata za wozek byla tak jak za doroslego)

Forssiczka co do pupy to zbytnio nie poradze ale moze daloby cos jakbys wietrzyla albo na jakies pare dni przeszla na tetrowe ( roboty by bylo sporo bo dzieciaczki sporo siusiaja badz kupkaja ale mojemu jak byl maly to pomoglo a tez mial spore odparzenie)

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości