|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
naked... piekne dzieciece ubranka o ile nie lepsze od ZARY i H&Mu robi NEXT, rewelacyjne jakosciowo i naprawde sliczne! Jak w szmateksach cos wpadnie mi reke to praktycznie po jakosci materiału i sposobie uszycia jestem w stanie poznac ze to NEXT, bez spogladania na metke W Wawie jest az jeden sklep nexta i ceny raczej malo zachecające.![]() a jaki wozek Cie intresuje? mpik... bo makro sluzy do makrofotografii, czyli raczej do fotografowania kwaitkow i robaczkow, przy foceniu rozwierzganych dzieci lepiej odsunac sie kawałek i uzywac trybu zwyklego, pozniej mozna dokadrowac w kompututerze. Oczywscie musisz starac sie robic zdjecia w najsniejszym miejscu w domu. A makro mozesz sie np pobawic jak Milka spi. Spiace maluchy to rowniez wdzieczny temat do zdjec ![]() marucha... no ja tez czekam az Nadia bedzie bardziej mobilna... bo juz te lezace zdjecia mi zbrzydly (no i zadnych dzieci... przynajmniej narazie... czyli pewnie przez dlugiiiii czas!
|
|
#2972 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
A dziękuję
![]() Cytat:
![]() Muszę poszperać na allegro w takim razie a Wy takie zestawy na dziecięcych ubraniach znajdujecie? My wróciliśmy ze spacerku Piękna pogoda w Krakowie aż się wracać nie chciało. TZ z nami jednak był i po spacerku pojechał Mam do Was pytanie jak długie były wasze spacerki na początku ?? właśnie obżeram się chałwą
Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2010-11-09 o 12:24 |
|
|
|
|
#2973 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Nad ranem jak się obudzi na jedzonko to potem niby śpi ale tak jak piszesz wybudza się, jęka, stęka tak jakby miał zatwardzenie i nie mógł wydusić kupki. Pierdki idą i rano kupa w pieluszce jest normalna. Nie wiem co sie dzieje, czy się tym martwić czy to po prostu przejdzie![]() Zazdroszcze, bo moj mały ma dziś dzień nie spania tylko marudzenia ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2974 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja szukam najczęściej pojedynczych ciuszków, ale teraz akurat trafił się zestaw ![]() My też wybieramy się na spacerek ale o 14 Słoneczko świeci i mam nadzieje że nam nie ucieknie ![]() Na początku wychodziliśmy na 15 - 30 min, a teraz to tak najczęściej na jakieś 2 godziny
|
|
|
|
|
#2975 |
|
Zakorzenienie
|
dlaczego na kolki za wczesnie? kolki moga pojawic sie juz w 2 tyg zycia
![]() dziewczyny z tym co frossiczka pisala, to wierzcie mi wietrzenie owszem wskazane ale to problemu nie rozwiaze, wiem co pisze. zuzia tez miala ciagle odparzona pupcie tak mi sie wydawalo miala tylko zaczerwieniona, kupowalam wszystkie masci make etc. nic nie pomoglo dopiero coltrimazolum ze wskazaniem od pediatry dalo rade. poza tym mialam dermatologie na studiach i wiem ze takie zmiany jak frosiczka napisala typowe sa dla zmian grzybiczych. takze szkoda by dzieciaczek sie meczyl. masc jest do kupienia bez recepty mysle ze wiekszosci znana. smarowac po kazdej zmianie pieluszki troche wietrzc pupcie i po kilku dniach bedzie duzo lepiej. c do natykoncepcji ja wykupilam te azalie ale nie mam odwagi wziasc, jak doczytalam czeste skutki uboczne: zwiekszenie masy ciala, tradzik to mnie przerazilo ja juz i tak wlacze z 10 kg ktore mi zostalo baa nawet 15 ... a tu jeszcze takie cuda, chyba podziekuje. na allegro mozna cos fajnego trafic faktycznie. ja ciuszkow nie kupuje zadnych ja mam az za duzo w domu pralke wstawiam raz w tyg bo mam tego tyle
|
#2976 | |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny dzieki za rady, tak tez robie-wietrze częściej pupke. dzis mam wrazenie ze jednak po tej robionej maści przygasa. odstawiłam tez mydelko i myję samą wodą -moze to mydlo zaostrzało stan zapalny? jeszcze tormentiol wypróbuję. wg położnej synek ma bardzo wrażliwą skórę i stąd to paskudztwo; ale wiadomo, mysli się ze to przez własne zaniedbanie.
na noc dostał pół czopka luminalu ze wzgl. na utrzymująca się żołtaczkę i troche go to wyciszyło, nawet w nocy jadł o dziwo co 1,5 h ![]() Cytat:
Bordowa ja mam synka fajnie z wygranym telefonikiem ktoras pytala o 1szy spacerek: my wczoraj poszlismy 1szy raz, ok. 1,5h; nie werandowalam wczesniej ide nakarmic smakosza bo juz kweka a na baczki to moze plantex podac maluchowi? o ile zechce pic z butli, bo np. moj zaciska dziob i musze sie na lyzeczke przestawic. a tez sie prezy przy bąkach i czasem przy kupie, a jak przewijam i lezy z gołym tyłkiem to nieraz i 3 kupale pod rząd lecą |
|
|
|
|
#2977 |
|
Raczkowanie
|
Hej a jeszcze jedna sprawe chciałam poruszyć.Otóż nie wiem czy któraś z was ma taki problem ale chodzi o mojego męża.Jak byłam w szpitalu i tydzien po pokazał ze zrobi dla nas wszystko i nie odstepował nas na krok.Czulam sie wspaniale.Za to poźniej wszystko sie zmieniło.Mąż wraca do domu koło 18:00, niedawno zmienił prace i teraz chce się wykazac.Ja całe dnie sama, gdy mąż wraca to kąpanie małego,usypianie i koniec dnia.Cały czas sie denerwuje że nie ma na nic czasu,że się musi wyspać bo on pracuje.To że ja odpoczynku potrzebuje jakoś mu umknęło.No i jest coraz gożej.Ciągle są sprzeczki, ja mu mówie ze potrzbje wsparcia ale on nie widzi problemu i twierdzi ze i tak duzo robi.Lepiej jest w weekendy ale i tak co chwila spięcia.Widzę że kocha małego ale mnie odstawił na boczną półkę.Brakuje mi wsparcia i podpory z jego strony.Nie wiem czy go to przerosło czy nagle, mimo że wczesniej mówił co innego, zaczął twierdzic ze ja jestem od wychowywania dziecka a on chodzi do pracy.łapie coraz wiekszego doła bo nic lepiej nie jest.Całe dnie w czterech scianach, nawet na spacer w taka pogode sie nie da wyjsc.A wieczorem nawet nie ma sie od kogo odezwac.Czy to przejsciowe?Czy po prostu porażka?
|
|
|
|
#2978 |
|
Zadomowienie
|
witam z południa
![]() Oj zastanowcie się babeczki dwa razy jak będzie się starali o kolejnego potomka Um nas jest róznicy ok 19 miesięcy i i straaasznei cięzko..Dominik wchodzi w okres buntu 2-latka i jest jednym słowem nieznosny... Cały zcas chce zwrócic na siebie uwagą, cały czas cos broi, jak nie dostanie co chce to ryk niesamowity...oj dzieje się dzieje... Ostatnio coś mu świrneło na punkcie rysowania po ścianach..wię ze źle robi, bo bierze jakąś kredke lub długopis..patrzy sie na nas z szyderczym śmiechem i bach..picasso na ścianie ![]() Moja matka mało zawału nie dostała jak jej w salonie trzasnoł rysunek pokaźnej wielkości...Nie idzie go upilnować bo on dorwie pisaka i ciach..w momencie cos tworzy,,ani nie zdąże mu wyrwac ... Czasem jestem tak znerwowana, że mam ochote mu po dupie dać ![]() Raz nawet dałam, ale dla niego to jest zabawa a nie kara... Do tego zbił juz dzbanek z ekspresu do kawy, filizanke z kmpletu porcelany (mojej mamy) spadł mu garnek i ucho się urwało, 2 plastikowy miski maja dziury..no kosmos poprostu... Nie ma szans Go upilnowac z malutkim dzieckiem na ręku....Mysle że dobrym okresem do staranek nad kolejnym dzieckiem jest czas , gdy starszy ma ok 2,5 roczku..jak dziecko się urodzi będzie 3-latkiem, a teki ma już lepiej poukładane w główce... A..i młodszego musze mieć ciągle na oku bo Domik może mu krzywde zrobić..raz chciał goz bujaczka wywalić..tak zacięcie go chuśtał... Ale to tylko moje zdanie wynikające z włąsnych obserwacji... ![]() Co do chrzcin to tylko w lokalu..dom nie wchodzi w rachube... Wiecie..po chrzcinach i imprezie , nie miałabym sił juz sprzątać, myć , znosić, zamiatać, odkurzać....oj za rzadne pieniądze... Pamiętam po chrzcinach Domika..miałam tylko ochote paśc na łózko i wstac na drugi dzień w południe dziecię jednak nie pozwalało hehe...martucha..chyba to Ty pytałas czy któres dziecko przespało juz nocke...oj ja nie mam na to nadziei..tak naprawde, bez żadnej pobudki to Domik nocke przespał dopiero we własnym pokoiku na "dorosym' łózeczku..czyli jakies 6 miesięcy temu... Do tej pory, choc raz lae się budził..może nie na mleczko, ale np nie mógł znależć smoczke, coś go zabolała, był odkryty i zimno mu sie zrobiło....no i bylismy blizko, bo spał w naszym pokoju i wolał do ans przyjść....Teraz zdarza mu sie przyjść w nocy, ale częśćiej przesypia noce.... a u na snakładki nie zadziałały.... Ściągam więc i mu podaje..choć na noc dostaje mm...Jeden plus że lepiej śpi ![]() Zauwazyłam jednak że buzia nie całkiem mu się wygoiła... Przy samym gardełku po obu stronach ma takie dwie białe ranki... Smaruje nystatyną, ma calcium i jeszcze tarntum werde ale to widać nie pomogło..albo może to za krótki czas?? Ile podawałyście nystatyne zanim te pleśniawki znikły całkowicie?? Co do przekąsen na chrzcinach to myśle jeszcze że prucz obiadu jakieś 1 -2 ciepłe dania..np jakiś bogracz, barszczeyk czerwony _ kapuśniaczki lub paluszki...z 2 rodzaje sałatek, (np grecka i jakas majonezowa) ewentualnie mozarella... my mieliśmy takie smażone kawałeczki kurczaczka z 2 sosami...wędlina, chlebuś no i myslę ze to wystarczy
|
|
#2979 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez uwazam jak aneczka ze taka roznica wieku jest bardzo mala....
ja osobiscie bym chyba nie dala rady nie jest to niewykonalne bo duzo ludzi ma dzieci rok po roku ale mimo wszystko..noworodki to jest pikus maly co potem czeka jak maluch zaczyna raczkowac, chodzic.... dobrze nie umie chodzic wiec trzeba ciagle pilnowac, nosic na rekach czesto a tu z brzuchem bardzo ciezko.... moja corka ma prawie 3 lata i nie jest kolorowo ale wiek wedlug mnie ok, bo potrafi sama zjesc, zajac sie soba, powiedziec co chce, co ja boli... a czasem mi nawet pomaga... ale dla chcacego nic trudnego jak to mowia ![]() dlugie macie spacerki, ja sie boje tak dlugo spacerowac w taka pore roku u mnie 30-1h spacer trwa.
|
#2980 | |
|
Zakorzenienie
|
Forsiczka a próbowałąś maść Bepanten?
Bo moje dzieci tez miewały takie rany w rowku, a córka to jakby miała czerwone majtki, tak rozpaloną skórę miała i właśnie ta maść działa cuda. Teraz też ją stosuję u Pascalka. On też ma nieraz takie ranki i nie jest to sprawa grzybicza, tylko takie odparzenie i ta maść pomaga. Cytat:
A mały jest tylko w body i śpioszkach, a do spania w samym body, z gołymi nózkami, nakryty kołderką. Od początku chodziłam na godzinkę Mszu co do aparatu to masz rację: kupiliśmy w zestawie, czyli dobry aparat i najtańszy obiektyw Nie rozumiem tylko dlaczego wg ciebie te obiektywy są do bani. Ty na to patrzysz może bardziej profesjonalnym okiem, ale uwierz mi, że na potrzeby amatorów taki obiektyw jest wystarczający. A ja też się trochę znam na robieniu ładnych zdjęć i tym aparatem robię przepiękne zdjęcia Ten obiektyw jest jedynie za mały do robienia zdjęć z dużych odległości. Np. Podczas wycieczki statkiem po Renie nie udało mi się ściągnąć tego co było daleko na brzegu rzeki. Albo jak siedzę na balkonie i chcę zrobić zdjęcie wiewiórce na drzewie lub ptaszkowi, to ten obiektyw jest też za mały. Ale do robienia zwykłych codziennych zdjęć np. naszym dzieciom, czy to w domu czy na dworzu - ten aparat i obiektyw sprawdza się rewelacyjnie |
|
|
|
|
#2981 |
|
Raczkowanie
|
No i kurcze zapomniałam Wam powiedzieć najważniejsze
Przed szczepieniem byliśmy ważeni no i.......... Daniel w 6 tygodniu waży 3970 !!!!! Dla przypomnienia waga urodzeniowa to 2250 ![]() Tak że klocccc już z niego wielki
|
|
|
|
#2982 |
|
Zakorzenienie
|
czita to super!
Mój chyba takiej wagi nie osiągnie do soboty, bo wtedy stuknie mu 6 tygodni. Na razie ma 3000g i wydaje mi się, że jest już okrąglutki
|
|
|
|
#2983 |
|
Raczkowanie
|
Weronisia ale my na sztucznym
Więc jeszcze masz szansę nas dogonić w przyszłości hihi Trzymamy kciuki za Pascalka żeby ładnie rósł Tak jak my
|
|
|
|
#2984 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny pamiętacie jak pisałam że chcą mi dodatkowo wprowadzić zajęcia z kursu pedagogicznego coś koło 100 godzin a ja załamana byłam że małego nie będę miała jak zostawiać bo on często je a na butlę na razie przejść ja nie chcę ale co Zajęć nie będzie Zostają mi tylko jedne zajęcia 1 godzina tygodniowe Będę brała małego ze sobą i TZ do mojego pokoju na uczelni i tam będą czekać na cyca i mamę Teraz to nawet widzę światełko w tunelu dla mojego doktoratu Po nowym roku zaczynam poprawiać tą moją naskrobaną 140 stronicową pracę i moze coś z tego będzie
|
||
|
|
|
#2985 |
|
Rozeznanie
|
Moja ma 1 tydzień
|
|
|
|
#2986 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzieci nigdy nie werandowałam. A Pascalek był na godzinnym spacerku gdy miał 8 dni
|
|
|
|
#2987 |
|
Zadomowienie
|
Nosz kurka...ale ja jestem inteligętna...
Pod wpływem muszu zaczełam oglądac funkcje mojej cyfróweczki, no i sobie coś naustawiałam..nie wim co... Ale w między zcasie do aparatu dorwał sie Dominiś...jak mu zabrałam i włączyłam to zdięcia zaczeło mi robic straaasznie rozmazane..taka jedna plama na srodku... Inteligentna Ania zaczeła szukac po funkcjach, co też tam mały urwis jej poprzestawiał....no i znalazła.....po 20 minutach wpadłą na to ze obiektyw jest umorusany tłustymi łapkami synka i stąd ta plama!!! a ja myslałm że to jakas opcja rozmycia
|
|
#2988 | |
|
Rozeznanie
|
Ilona-mój tż pracuje ale pol dnia np na noc,na popoludnie i na rano wiec ma jak sie zajmowac małą , niespodziewałam sie że tak mi bedzie pomagał na noc zakłada KORKI heheh a czasem w nocy bierze małą mi wkłada korki i on sie zajmuje , zmienia pampersy, kąpie itp na MEDAL
Co do blliskosci to ja tule mała, tż tuli mnie i tak lezymy a gdy sie odwraca to po usnieciu małej zaraz lece do niego przytulac go , chodz 1 tydz minął a ja już bym chciała jakiś STOSUNECZEK, a tu lipa trzeba czekać,a najbardziej lubie jak trzymam małą a on nas prztula jest to CUDOWNE---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
)))
Edytowane przez malwina1204 Czas edycji: 2010-11-09 o 14:22 |
|
|
|
|
#2989 |
|
Zadomowienie
|
Mój synek
|
|
#2990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, ale ja jeste do d..py a ona tak strasznie płakała, nie mogłam jej uspokoić, teraz zasnęła a ja czuję się potwornie co ze mnie za matka ![]() zrobiłam krzywdę własnemu dziecku
|
|
|
|
|
#2991 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie dziewczyny spia a ja probuje zrobic ryz z jablkiem i cynamonem... nie wiem co mi z tego wyjdzie
ale musze cos zjesc bo nie mam dla siebie obiadu bunie wiem czy mala ma te skaze tak na prawde jakie sa objawy skazy bialkowej??? bo prawde mowiac zaczynam sie zastanawiac czy to nie cos innego... miala kilka krostek na policzkach.... ale zeszlo bo od soboty nie jem nabialu za to ma taka jak by kaszke i mysle ze to potowki po prostu.. ma caly kark ssypany i troche na skroni i gdzie nie gdzie na twarzy... takie male czerwone kropeczki tyci tyci... boshe mam nadzieje ze to nie byla zadna skaza czy cos.. bo nie wiem czym ja sie bede zywic po prostu sobie nie wyborazam jesc po nowemu.... poki co nabialu nie jem ale w czwartek zjem serek wiejski i zobacze czy ja w ciagu dwoch dni po tym serku wysypie. gabisun no zdarza sie dla pocieszenia napisze ze nie ty pierwsza i nie ostatnia chodz fakt faktem nie jest to mile uczucie i czlowiek ma wyrzuty... to jedynie dobrze swiadczy ze jestes dobra mama!
|
#2992 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2993 |
|
Zakorzenienie
|
Ray dzięki
jesli wysypka ci tak szybko zeszła to raczej nie skaza, może po porstu coś zjadłaś, u nas przyczyną wysypki były np. banany a mleka dalej mnóstwo piję i buzia czysta |
|
|
|
#2994 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czasem można na all upolować coś używanego. Ja małemu pajacyki next kupuję bo ta bawełna jest boska i na pewno ma wygodnie a co do wózka- szukam 3kołowca na kołach pompowanych Cytat:
![]() Na początku kupowałam młodemu nowe ubranka, słono za nie płaciłam, a po 2 praniach wygladały tak jak te po kimś ale firmowe dobrej jakości nie ma sensu więc przepłacaćsliczny Ptryczek, mąż tez niczego sobie szkoda tylko, że taki niedobryCytat:
dobrze, że śpi
|
|
#2995 | |
|
Zakorzenienie
|
aneczka drugie zdjęcie super
wpatrzony w tatusia ale nie wiem czy mi sie wydaje czy mały ma taką wydłużoną główkę? może za rzadko na plecach leży? ale to chyba Ray jest specjalistką od kształtu głowy ( coś tu chyba kiedyś o tym pisała )---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
![]() a co do licytacji to ja nieraz sobie coś upatrze, czekam do ostatniej chwili, a potem zapominam
|
|
|
|
|
#2996 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2997 |
|
Zadomowienie
|
gabisun..no ma taka główke..a to cos nie tak
często leży na pleckach, nawet teraz w bujaczku śpi..kłade go też czesto na lewym boku bo ma troszke krzywa główke z prawej strony...![]() Myślałąm ż eto sie unormuje jak u Dominika.. Lekaka go ostatnio badała i nic nie mówiła że z jego głowka jest coś nie teges.... RAY..znasz sie na tym??? naked..mąż ostatio się poprawił zostawiam mu dzieciaki i ide się kąpać, albo klikam se na wizażyku..on chcąc niechcąc musi sie nimi zająć...
|
|
#2998 |
|
Zakorzenienie
|
aneczka bez obaw to normalne, jeszcze główka się normuje, moja na początku też miała taką wydłuzoną przez poród, a teraz ma normalna. Pamiętam, że Ray coś pisała o kształtowaniu główki przez ułożenie
|
|
|
|
#2999 | ||
|
Rozeznanie
|
gabisun jeśli cie to pocieszy ponoc każdej matce choc raz się zdarza taka akcja; chwila nieuwagi i pyk; te szponki naprawde trudno jest obciąć
Cytat:
Cytat:
zjadłam kawałek wedzonej makreli, moze nie poszkodzi małemu?? ja tez kompletnie nie mam weny do gotowania, robie obiady z musu, bo cos tam trzeba jeść, ale np dzis ugotowałam sobie pomidorówke i totalnie nie mam na nia checi; mezowi zrobiłam spaghetti ale boje sie zjesc, bo duzo czosnku wrzuciłam; choc w zasadzie jak do tej pory to jem wszytsko,łącznie ze smażonym... funia -moim zdaniem maż stresuje sie nowa praca, wiesz nowe srodowisko, nowe obowiazki, a dziecko jest męczace, zwł. nocą. nie twierdze ze nie powinien cie trochę wyreczyć, ale moze jak "osiądzie" w nowej pracy, to będą zmiany na lepsze? moze niech chociaż po powrocie z pracy zajmie sie nim, zebys chwilę odetchneła, pozmienia pieluchy wieczorem? |
||
|
|
|
#3000 |
|
Zakorzenienie
|
forsiczka
dzięki za linka, zaraz sprawdzę co to za cudo ![]() Makrela myslę ,zę nie zaszkodzi, ale z czosnkiem bym uważała, dziecku niby nie zaszkodzi, ale czytałam, że może zmienić smak mleka i dziecku nie będzie smakować ![]() |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.

kocham Allegro! teraz poluję na wózek 
Jak w szmateksach cos wpadnie mi reke to praktycznie po jakosci materiału i sposobie uszycia jestem w stanie poznac ze to NEXT, bez spogladania na metke 

ładne osiedle macie
. Nad ranem jak się obudzi na jedzonko to potem niby śpi ale tak jak piszesz wybudza się, jęka, stęka tak jakby miał zatwardzenie i nie mógł wydusić kupki. Pierdki idą i rano kupa w pieluszce jest normalna. Nie wiem co sie dzieje, czy się tym martwić czy to po prostu przejdzie

zrobiłam krzywdę własnemu dziecku
dla pocieszenia napisze ze nie ty pierwsza i nie ostatnia