Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 923 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-11, 15:22   #27661
Doris_91
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

To ja pochwale się moimi ślicznymi włoskami
100% natural.. zastosowałam się do rad jak myc włosy, a następnie je ''wycisnąc'' i zawinac w koszulke. Efekt widac na zdjeciach. I jak wam się podoba ????
Doris_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 15:37   #27662
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Doris_91 Pokaż wiadomość
100% natural.. zastosowałam się do rad jak myc włosy, a następnie je ''wycisnąc'' i zawinac w koszulke. Efekt widac na zdjeciach. I jak wam się podoba ????
Bardzo ładnie, rzeczywiście śliczne. Używałaś czegoś do stylizacji?

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 16:04   #27663
Doris_91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Bardzo ładnie, rzeczywiście śliczne. Używałaś czegoś do stylizacji?
Dziekuje
Włoski umyłam normalnym szamponem, na końcówki nałożyłam odżywke fructis, następnie spłukałam. Wode z włosów wyciskałam tak jak sie coś ugniata z dołu do góry i wtedy już mi się zrobiły loczki. UŻYŁAM JEDYNIE Pianki wielkości jajka :p i tak je zostawiłam do wyschnięcia. Tyle. a i jak już wyschły to spryskalam troche lakierem, co by się dłużej trzymały.

Nie używam specjałów dla kręconych, bo w moich sklepach takowych nie ma.

PS. najważniejsze to ugniatac, ugniatac, ugniatac ale bardzo delikatnie i powoli

Edytowane przez Doris_91
Czas edycji: 2010-11-11 o 16:06
Stary 2010-11-11, 16:12   #27664
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Dziekuje
Włoski umyłam normalnym szamponem, na końcówki nałożyłam odżywke fructis, następnie spłukałam. Wode z włosów wyciskałam tak jak sie coś ugniata z dołu do góry i wtedy już mi się zrobiły loczki. UŻYŁAM JEDYNIE Pianki wielkości jajka :p i tak je zostawiłam do wyschnięcia. Tyle. a i jak już wyschły to spryskalam troche lakierem, co by się dłużej trzymały.

Nie używam specjałów dla kręconych, bo w moich sklepach takowych nie ma.
Tzn jakim szamponem? To któryś z listy Małgosi? Do codziennego mycia możesz użyć odżywki (z listy Małgosi) lub delikatnego szamponu (również z listy Małgosi). Szampon z sls wystarczy użyć raz na jakiś czas, jeśli używasz kosmetyków z silikonami lub polyquaterniami.

Odżywkę śmiało nakładaj na całą długość włosów (będą lepiej nawilżone). Nakładaj też jakąś odżywkę bs. Np. z Joanny z serii Naturia. Jeśli pianka to najlepiej bez alkoholu, bo wysusza włosy.
Kosmetyki do włosów kręconych niekoniecznie nadają się do kręconych.

Ugniatanie i harmonijkowanie powoduje właśnie ładny skręt już na mokrych (np. u mnie).

Stary 2010-11-11, 16:23   #27665
Doris_91
Raczkowanie

Cytat:
Tzn jakim szamponem? To któryś z listy Małgosi? Do codziennego mycia możesz użyć odżywki (z listy Małgosi) lub delikatnego szamponu (również z listy Małgosi). Szampon z sls wystarczy użyć raz na jakiś czas, jeśli używasz kosmetyków z silikonami lub polyquaterniami.

Odżywkę śmiało nakładaj na całą długość włosów (będą lepiej nawilżone). Nakładaj też jakąś odżywkę bs. Np. z Joanny z serii Naturia. Jeśli pianka to najlepiej bez alkoholu, bo wysusza włosy.
Kosmetyki do włosów kręconych niekoniecznie nadają się do kręconych.

Ugniatanie i harmonijkowanie powoduje właśnie ładny skręt już na mokrych (np. u mnie).
Szampon mam jakiś francuski do blond włosów.. Przeglądałam już tą liste specjalnych kosmetyków, ale jest ich tam strasznie dużo, a i tak u mnie w mieście takich nie ma Odżywke nakładam tylko na końce, bo na całości mi się szybko przetłuszczały i były takie oklapnięte. Tak mi poradziła fryzjerka.
A pianka bez alko to np jaka ??
Stary 2010-11-11, 16:27   #27666
tristen
Raczkowanie

czym sie rózni żel z polimerami od tych bez???

Etorebeczkowy kod zniżkowy !
8aaea585
tristen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 16:38   #27667
caskada
Zakorzenienie

doris niezle loki pianka jak ktos wyzej wspomnial to wella do kreconych jaki to szampon francuski ktorego uzywasz ?
Stary 2010-11-11, 16:43   #27668
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Szampon mam jakiś francuski do blond włosów.. Przeglądałam już tą liste specjalnych kosmetyków, ale jest ich tam strasznie dużo, a i tak u mnie w mieście takich nie ma Odżywke nakładam tylko na końce, bo na całości mi się szybko przetłuszczały i były takie oklapnięte. Tak mi poradziła fryzjerka.
Niektóre szampony znajdziesz w sklepach PSS Społem, bazarkach, zwykłych drogeriach. Wiem, że kosmetyków jest dużo, ale właśnie dlatego można coś wybrać Tak samo jak niektóre odżywki. Nie wiem skąd jesteś, ale jest tu trochę popularnych kosmetyków, które są dostępne (niektóre faktycznie trudno dostać niestety).

Fryzjerki nie zawsze dobrze doradzają niestety. Są tu dziewczyny z przetłuszczającym się skalpem (przetłuszcza się skóra głowy, a nie włosy). Ja mam raczej suche. Tu Ci nie doradzę. Ale z tego co wiem dziewczyny nie nakładają odżywek tylko na końce.

Pianka bez alkoholu to na pewno Wella do loków i fal (sprawdziłam i Tobie też polecam sprawdzić). Jednak w dalszym ciągu polecam żel lniany (siemię lniane zakupisz np. w aptece)

O analizę szamponu możesz poprosić jeśli jeszcze nie był analizowany

Cytat:
Napisane przez tristen Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...82&postcount=3
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...3&postcount=35

Przepraszam Was bardzo dziewczyny. Chętnie odpowiem, ale naprawdę wystarczy trochę poszukać. Dziś cały dzień jestem w domu i nadrabiam zaległości z pracy więc siedzę przed komputerem.
Wiem, że informacji jest całe mnóstwo. Trzeba poświęcić trochę czasu żeby to choć trochę ogarnąć, zdaje sobie z tego sprawę

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2010-11-11 o 16:56
Stary 2010-11-11, 17:08   #27669
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
włoski bardzo ładne
a co do przetłuszczania to mi też kiedyś fryzjer doradził nakładanie odżywki na końce włosów, troche pomogło, ale i tak drugiego dnia po myciu miałam smalec (zamiast wieczorem tego samego dnia)
od kiedy przestałam myć włosy szamponem z sls skóra głowy sie uspokoiła (swoją drogą przestała swędzieć)
teraz myje co 3 dni, ale np wczoraj poszłam do pracy 4 dnia od mycia i włosy wyglądały dobrze, nic nie było widać, żeby były nieświeże (zostały oczywiście upięte w koczek)

spróbuj swoje włosy i skórę delikatniej potraktować
daj znać co to za szampon, ja przez ostatni miesiąc myłam szamponem francuskim, hehe ale raczej bym go na codzień nie poleciła

Ojej chciałam się pochwalić
włoski dziś naprawdę dobrze wyglądają dzięki alverde, i polubiłyśmy się z żelem, który przez przypadek znalazłam w domku - został kupiony dla TŻta. Żel jest mocny, i trzyma loki w ryzach

Rybiorku zdrówka dla Cycka

Edytowane przez Yasmin
Czas edycji: 2010-11-11 o 17:11
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 18:25   #27670
Doris_91
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny
Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
doris niezle loki pianka jak ktos wyzej wspomnial to wella do kreconych jaki to szampon francuski ktorego uzywasz ?
Latałam kiedyś za tą pianką po wszystkich możliwych sklepach u mnie na zadupiu i niestety bieda... nie było nigdzie. Jutro będe w większym mieście to będe szukac
Dla zainteresowanych szampon to; ''Le petit Marseiliais'' Włoski mam po nim super, a pachnie cuuuudnie
Cytat:
Niektóre szampony znajdziesz w sklepach PSS Społem, bazarkach, zwykłych drogeriach. Wiem, że kosmetyków jest dużo, ale właśnie dlatego można coś wybrać Tak samo jak niektóre odżywki. Nie wiem skąd jesteś, ale jest tu trochę popularnych kosmetyków, które są dostępne (niektóre faktycznie trudno dostać niestety).

Fryzjerki nie zawsze dobrze doradzają niestety. Są tu dziewczyny z przetłuszczającym się skalpem (przetłuszcza się skóra głowy, a nie włosy). Ja mam raczej suche. Tu Ci nie doradzę. Ale z tego co wiem dziewczyny nie nakładają odżywek tylko na końce.

Pianka bez alkoholu to na pewno Wella do loków i fal (sprawdziłam i Tobie też polecam sprawdzić). Jednak w dalszym ciągu polecam żel lniany (siemię lniane zakupisz np. w aptece)

O analizę szamponu możesz poprosić jeśli jeszcze nie był analizowany
Dziękuje Basiu Na następny raz nałoże odżywke na całe włosy i zobacze jaka będzie reakcja.

Edytowane przez Doris_91
Czas edycji: 2010-11-11 o 18:27
Stary 2010-11-11, 18:45   #27671
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Dzięki dziewczyny

Na następny raz nałoże odżywke na całe włosy i zobacze jaka będzie reakcja.
Nie nakładaj odżywki przy samej skórze, tylko trochę niżej.

Twoje włosy skojarzyły mi się z włosami Yasmin. Zobacz w dzienniku https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=22173627&p ostcount=104 .
Są piękne i takie błyszczące. Zobacz jakich używa kosmetyków.
Może masz kogoś znajomego, kto ma dostęp do interesujących Cię kosmetyków.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2010-11-11 o 18:51
Stary 2010-11-11, 19:08   #27672
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
Beda male lokaski??

A tak na poważnie odnośnie wypadania włosów
moja przyjaciółka za radą dermatologa i naszej kosmetyczki od lipca łyka codziennie cynk. I są już efekty, naocznie zbadałam ogromną ilość baby hair u niej. Twierdzi, ze włosy nie wypadają, a traktuje je farbami, lakierami,prostownica i ... strach pomyśleć co jeszczee
Czy ktos jeszcze ma takie pozytywne doswiadczenia z cynkiem??
aaaa nie strasz mnie
na razie mam jeszcze czas ...
też łykam cynk

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Dzien dobry dziewczyny, ja musze powiedziec ze wyglad moich wlosow odzwierciedla moje samopoczucie i niestety dzisiaj nie jest tak ladnie jak wczoraj. Wczoraj wygladalo ze wszystko jest juz ok i z tego zadowolenia to mialam fryz jak z reklamy, niestety wieczorem Cycek dostal temperatury i wyladowal w szpitalu (dla zwierzat oczywiscie), no i smutno nam i martwimy sie bo juz kotek zostal czlonkiem rodziny, stracilam apetyt i wygladam nieszczegolnie, z wlosami wlacznie, takze u mnie same suplementy i dobre kosmetyki to za malo, wieczorem ide odwiedzic Cycka i dowiedziec sie jak reaguje na leczenie, zycie potrafi dokopac.......
trzymam kciuki za zdrówko cycka

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

Cytat:
bardzo ładnie

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 21:25   #27673
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Bernadka20 fajnie widzieć sympatyczną buzię.

Andzka89 na problemy, o których pisałaś, działa odpowiednia pielęgnacja. Zapraszamy, pomożemy.

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
witajcie dziewczyny dama pikowa prosiła o wklejenie jej wiadomości do was bo dostala bana
"Hej dziewczyny!! Po wejściu na konto dostałam PW od Złośliwca z informacją o tym, że dostałam ostrzeżenie. Nie zdążyłam jej przeczytać, bo od razu wyświetliła mi się informacja, ze dostałam bana za "naruszanie dobrego imienia redakcji wizaz.pl" ... Także tak, jak caskada napisałaś, widocznie nie można dać się ponieść emocjom i pisać tego, co się myśli, trzeba siedzieć cicho. A że jestem dość temperamentna i wybuchowa, to już sobie z Wami nie popiszę. Siostro Rybiorek, Matko Przełożona Eloe chyba musicie mianować nowego Mistrza Nowicjatu Ale ja i tak dalej będę werbować nowe nieuświadomione siostry... "
Damo_pikowa bardzo mi smutno. Nie ma z Tobą kontaktu.
Napisz, proszę, do administracji, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś.
Uważajmy na emocje, bo nie zawsze są najlepszym doradcą. Czasem warto policzyć do 10 i przemyśleć kilka razy, czy dobrze zrozumieliśmy drugą osobę. Zapytać, bo forum to tylko słowo pisane, kolejny pośrednik, który sprawia, że nie rozumiemy do końca przekazu. Czasem osoba z drugiej strony jest w gorszej formie i czyta między wierszami coś, czego nie ma. Dlatego warto dopytać, sprawdzić.
Ech, to boli.

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Ja nie umiem tego wytłumaczyć od strony chemiczno - biologicznej
Ale za każdym razem mi się to sprawdza.
To ciekawe z działaniem parafiny, lakieru, oleju i ograniczeniu przetłuszczania.
Pogrzebałabym jednak jeszcze w produktach, których wówczas używałaś. Może tu chodzi raczej o całośc pielęgnacji?
Przed cg pokracznym używałam lakieru na co dzień i wysuszenia były straszliwe, ale nie tylko lakier był wówczas moim grzechem. Spryskiwałam włosy też w odpowiedniej odległości, ale ze względu na chroniczny brak objętości spryskiwałam z opuszczoną głową od nasady (więc wychodziło od skalpu), a dopiero później na resztę włosów w pozycji stojącej. Jest jednak jeszcze jedno ale - nie miałam nigdy problemów z przetłuszczaniem
Cytat:
Kilka dziewczyn pisało tutaj o problemach z szybkim przetłuszczaniem.
Na pewno jednak mniej jest dziewczyn z tym problemem niż tych, które go nie mają
Ale to oznacza, że jednak trzeba się zastanowić, jak pomóc w takiej sytuacji
Cytat:
Jeydne możliwe wyjaśnienie, jakie przyszło mi do głowy to takie, że cebulka włosów wie, że włos jest obciążony i nie produkuje (lub produkuje bardzo mało) sebum
To by było bardzo sympatyczne wytłumaczenie , ale zakładałoby choćby istnienie komórek nerwowych we włosie. Moim zdaniem jednak włos przy cebulce nie wie, w jakim stanie jest włos w końcówce. Ale to niestety tylko gdybani Czuję, że trzeba pogrzebać w temacie, bo jest frapujący i może rozwiąże się czyjeś problemy?

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Nie szukałam testu bezpośredniego pojedynczego silikonu
A ja zrozumiałam, że chodzi o test pojedynczego silikonu
Cytat:
przestałam się po prostu obawiać całkiem ciekawych produktów tylko ze względu na substancje czyniące je niezgodne z CG.
Ja również, szczególnie po odkryciu Natur Vital granatowej. Na dziś jednak wiem, że dużo silikonu = obciążenie lub brak skrętu Ale to u mnie. Ciekawam, jak Twoje testy

Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
Eloe,
Dzisiaj drugi dzień od ostatniego odżywiania, włosy że aż wstyd przyznać ,,okropne,, - wczoraj odświeżałam odżywką bez spłukiwania diamentowy blask + nivea krem do loków (żele mi nie pasują - puszą i strąkują) no i wszystko na dyfuzor. Dzisiaj odświeżyłam psikając loki wodą zimną przegotowaną + nivea loki + dyfuzor (jeszcze gorzej).
Chciałam ci podziękować że otworzyłaś mi oczy ty i inne dziewczyny też, że nie trzeba naprawdę wydawać mnóstwo kasy na kosmetyki -które w rezultacie nic nie dają
Podziękować, a tymczasem narzekasz na włosy, to ja nie czuję, ze pomogłam Chciałabym, byś była zadowolona ze swoich włosów. Wówczas mogłabym sie z Tobą cieszyć, a tak to będe czekać na postępy.
Cytat:
Dzisiaj zakupiłam ostatnio popularny Wax latte - niebieski , udało mi się kupić saszetkę 20 ml za 2.40, jak będzie dobra to kupię więcej.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 21:49   #27674
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Kropcia

A te wypadanie nie kojarzy ci się czasami z używaniem henny?

Eloe
Pomogłaś, jestem bardziej świadoma co używam i jak się pozbyć nadmiaru - a to już dużo, dzisiaj 2 dzień od ostatniego odżywiania i nie są w złym stanie, spryskałam wodą, odżyweczka w sprayu, trochę dyfuzor,żadnych stylizatorów i było naprawdę dobrze, myślę że moje włosy już się tak jak by uporały z tym że były obcinane na gorąco i zaczynają lepiej się układac, i teraz nie wiem co robic bo sobie na jutro zamówiłam fryzjera żeby te końce podciąć - a tu nagle włosy układają się fajnie. Wydaje mi się że loki też się układają inaczej w zależności od dnia cyklu miesiączkowego.

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 22:04   #27675
Eloe77

Kropcia007 bardzo bym chciała, by zdiagnozowano coś niegroźnego i byś szybko wróciła do zdrowia

Rybiorku mam nadzieję, że Cycek wraca do zdrowia. To, co napisałaś o jego stanie tylko jeszcze bardziej mnie zasmuca. W ogóle od wczoraj jakoś tak potwornie nieprzyjemnie.
Jedyna pociecha, że włosy na zdjęciu jak zawsze cudowne
Ja zrobiłam dziś kuracją proteinową Umyłam Mypą aloesową po ostatnich zabawach z Kallosem marchewkowym (podziękowałabym Msk , ale się nie pokazuje ) i nałożyłam proteinki od Ciebie. Później morelka z olejem z linianki siewnej. Na koniec oczywiście najlepsi z najlepszych: KCKT i KCCC Jutro będzie efekt.

Cytat:
Dziewczyny, właśnie obejrzałam bardzo interesujący film - Jak bardzo można być brudnym
do obejrzenia na onet VOD - http://vod.onet.pl/jak-bardzo-mozna-...6901,film.html
Dobrze, że napisałaś, ze nie przy jedzeniu. Obejrzę jutro w robocie, może mi poprawi humor
Cytat:
(Mi parabeny nie przeszkadzają w kosmetykach, ale problem jest na pewno interesujący.)
a mnie kilku kumpli-parabenów i owszem.
Cytat:
Poza tym poruszyła też kilka innych kwestii. Np. spotkała się z facetem, który twierdzi, że przez 6 tygodni też nie mył włosów, w tym przez 2 tygodnie włosy mu się przetłuszczały, a następnie zaczęły oczyszczać i teraz ich w ogóle nie myje
A o tym zjawisku, że włosy zostawiano samym sobie i czekano, aż same przestaną się przetłuszczać też czytałam na wizażu. Nie wiem, czy wytrzymałabym taki okres.

Magdus1747 uzupełnij dietę o proteiny (może Artiste z różową naklejką?) i humektanty. Na dziś możesz dodawać miód do Garniera.
Na ocenę loków przydałyby się nieco lepsze zdjęcia. Mogłabyś je obrócić, by otwierały się pionowo?

Cytat:
Wczoraj poprawiłam swoje ostatnie samodzielne cięcie.
a zdjęcia?

Cytat:
Napisane przez Alciaaa Pokaż wiadomość
Moje włoski, jedno jest z czasów początku podstawówki, gdy włosy czesałam na sucho, codziennie Nie wyglądają fajnie takie 'skudlone', ale będę walczyć
Walcz, bo jest o co!

Paulinka675 jeśli Cię to pocieszy, to i owszem - wczoraj i dziś tragiczne dni włosowe. Nałożyłam Delię i lipa Nie mogę jednak winić tylko jej, bo było sporo różności.
może to taki czas?
Nałożyłam dziś proteiny i nieco więcej emolientów, spłukałam wodą z octem jabłkowym, więc mam nadzieję, że jutro będzie lepiej. za Twoje włosy też

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
Kobieto, masz śliczne loki Sama bym chciała takie mieć.. ( Jak zwykle mam kompleks na tym pkt )
z Twoimi włosami kompleks?!

Cytat:
jak dłużej w nich pochodzę to one sie tak hmmm jakby ciut puszą i lekko prostują dodam że są takie strasznie mięciutkie ze aż boje sie je dotykać (lekko oczywiście) i nie wiem czym je utrwalić nie chce zadna pianka (co zapewne jest zabronione) bo mi sie wtedy brzydko sklejaja i takie siano wychodzi..... pomocyyyy:P
Przy tej pogodzie i braku wilgoci to naturalne, że tracą kształt i zaczynają się puszyć. Sztuką jest dobór odpowiedniego stylizatora i odświeżacza. Co nakładałaś?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-11-11, 22:17   #27676
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Eloe,cięcie jest minimalne, po kilka milimetrów dosłownie . Ale postaram się w najbliższym czasie coś popstrykać. Tylko poczekam aż włosy będą ładne

Obiecałam sobie szlaban na zakupy. Nic z tego nie wyszło. Mam już chyba wszystkie odżywki z garniera (jednej nie mam, bo jest do włosów blond), które były w sklepie. Karite nawet podwójnie. Do tego zamówienie na półprodukty. Wydałam masę pieniędzy. Czas się leczyć z zakupoholizmu (ubraniowego też niestety)...
Droga z pracy do domu usłana jest mnóstwem przeszkód w odwyku (tu apteka, tam rossman, jeszcze dalej drogerie). To straszne co się ze mną dzieje . Wchodzę do sklepu pod byle pretekstem po jedną rzecz, a wychodzę z pięcioma innymi...

Stary 2010-11-11, 22:21   #27677
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Kropcia

A te wypadanie nie kojarzy ci się czasami z używaniem henny?
raczej z nieużywaniem henny...
Nie uzywam naturalnej już ponad pół roku (z lenistwa) teraz farbuje balsamami ziołowymi. Ale rozważam powrót do naturalnej bo miałam fajne włosy po niej
pewnie naczytałaś się że henna oblepia obciąza itd a to nieprawda przynajmniej u mnie ...

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Kropcia007 bardzo bym chciała, by zdiagnozowano coś niegroźnego i byś szybko wróciła do zdrowia
o niczym innym nie marze

Stary 2010-11-11, 22:29   #27678
Eloe77

Cytat:
PS. najważniejsze to ugniatac, ugniatac, ugniatac ale bardzo delikatnie i powoli
Przepraszam, ale się nie zgodzę - nadmiar ugniatania prostuje włosy. Jeśli już, to ugniatać w odpowiedni sposób.
Cytat:
Nie wiem czy w naszym kraju poza żelem lnianym, który robimy same, dostaniesz żel bez polimerów. Do takowych należy KCCC, gdzie miast polimera masz naturalną pektynę.
Polimerów zwykle nie zmyjesz łagodnym środkiem myjącym, ale są one niezbędne do odpowiedniego utrwalenia włosów.
A co sprawiło, że zadałaś to pytanie?

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
Ojej chciałam się pochwalić
włoski dziś naprawdę dobrze wyglądają dzięki alverde, i polubiłyśmy się z żelem, który przez przypadek znalazłam w domku - został kupiony dla TŻta. Żel jest mocny, i trzyma loki w ryzach
bardzo sie cieszę Co za żel znalazłaś?

Cytat:
Dla zainteresowanych szampon to; ''Le petit Marseiliais'' Włoski mam po nim super, a pachnie cuuuudnie
Świetnie, ale przydałby sie skład.
Ja wrócę jeszcze do odżywki nakładanej na końcówki - to rzeczywiście mało i za jakiś czas na dobre to włosom nie wyjdzie. Szczególnie w zestawie z pianką. Odżywki, które niegdyś nakłądałaś mogły obciążac Ci włosy. To nie tak, że wszystkie będą włosy obciażały i kiedy nie będziesz ich nakładała, to problem zniknie. Zadziałają obciążająco tylko te, które mają nieodpowiednie dla włosa skałdniki. Niestety nie powiem Ci, co tak podziałało, ponieważ każdy włos jest idywidualny i musisz sama to przetestować. Może przypomnisz sobie, czego używałaś wcześniej?
Wiele odżywek zawiera składniki, które tworzą na włosie film zapobiegający ucieczce wody. Najczęściej on stanowi przyczynę obciążenia (u mnie działa tak parafina, q-80, amodimethicone najprawdopodobniej, większa dawka dimethiconu, olej słonecznikowy). To trzeba i tak sprawdzić na sobie.

Cytat:
Eloe
Pomogłaś, jestem bardziej świadoma co używam i jak się pozbyć nadmiaru - a to już dużo
Ech, chciałoby się czytać zachwyty nad włosami
Cytat:
dzisiaj 2 dzień od ostatniego odżywiania i nie są w złym stanie

Cytat:
myślę że moje włosy już się tak jak by uporały z tym że były obcinane na gorąco i zaczynają lepiej się układac, i teraz nie wiem co robic bo sobie na jutro zamówiłam fryzjera żeby te końce podciąć - a tu nagle włosy układają się fajnie
Zawsze możesz odwołać wizytę. Choć przyjrzyj się jeszcze dokładnie końcówkom. Jeśli uważasz, że lepiej je podciąć, to idź i pogadaj z fryzjerem.
Cytat:
Wydaje mi się że loki też się układają inaczej w zależności od dnia cyklu miesiączkowego.
Dokładnie tak jest

Uff... odszukałam post, który mi zjadło:
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Wrzucam zdjęcia z archiwum...2006-2007
A dałabyś radę znaleźć zdjęcia mniej więcej z tej samej pory roku w różnych latach?
Cytat:
Nie wiem co zrobiłam, że tak teraz wyglądają, nie rozumiem zetnę chyba jeszcze połowę...
Winę mogą ponosić kosmetyki, sposób traktowania i wiele innych łącznie z chorobami, które mogły mieć ostatnio miejsce.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-11-11, 22:38   #27679
Volyova
Rozeznanie

Czy ktoś ma doświadczenia z tą maseczką:
Clairol, Herbal Essences, Hello Hydration, Intensive Mask

Autorka blogu Natural Haven bardzo ją lubi ("so nice I bought it twice"), a skład wydaje mi się bardzo przeciętny (szczególnie źródła tytułowego nawilżenia nie mogę znaleźć).

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 22:59   #27680
tristen
Raczkowanie

Eloe kochana dziekuje za odp. co do polimerów zadałam pytanie odnośnie listy z kosmetykami którą sobie pobrałam i był tam taki podział.

a co do stylizacji moich włosów no właśnie nie nakładałam nic oprócz mycia OMO ale pomyślę chyba nad żelem bo po piance są jakies takie..... nie takie

Etorebeczkowy kod zniżkowy !
8aaea585
tristen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 23:19   #27681
natalczak
Zadomowienie

Dziewczyny może Wy mi coś podpowiecie bo ja już nie mam siły ani pomysłów.

Podobnie jak Kropcia od jakiegos czasu borykam się ze strasznym wypadaniem włosów.
zawsze wypadały mi mocno ale od wrzesnia leca mi garsciami. Zaczeło się to po wizycie u fryzjera, ukladac zaczely sie super ale z mycia na mycie wypadalo ich coraz wiecej. Moze nieslusznie wiaze te dwa fakty, ale niestety przed wizyta wszystko bylo "normalnie", od obciecia moje wlosy oszalaly.

Dodatkowo borykam sie tez z przerazliwym swiadem skalpu i lupiezem. To z kolei pojawilo się od momentu gdy do OMO regularnie zaczelam stosowac Babydream.
Pojawil sie swiad i lupiez, wiec odstawilam, wrocilam do odzywki ktora mylam wczesniej, ale zadnej poprawy. Kupilam Nizoral kilka razy(zawsze dzialal),ale tym razem nic. Teraz myje Fitomedem do suchych i zniszczonych i dalej to samo.

Jestem przerazona.
Wciaz drapie się po glowie, jest to uciazliwe i krepujace, Do tego te wlosy, przejezdzajac reka po wlosach cala ich garsc zostaje mi na rece.
Poszlabym do dermatologa, ale od wrzesnia nie ma go w mojej przychodni bo skonczyl sie kontrakt z NFZ, a na prywatna wizyte nie mam kasy.

Dbam o wlosy jak zwykle, dwa razy w tyg olejuje, odzywiam,zaczelam wcierac przed myciem mgielke radicala w skalp, a one nie dosc ze smetnie ostatnio wygladaja to jeszcze leca jak szalone.

Co robic? Macie jakies pomysly? Jestem zalamana;(
natalczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 23:20   #27682
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość

Autorka blogu Natural Haven bardzo ją lubi ("so nice I bought it twice"), a skład wydaje mi się bardzo przeciętny (szczególnie źródła tytułowego nawilżenia nie mogę znaleźć).

widziałam film na YouTube, polka dziewczyna z loczkami właśnie ją chwaliła - pokazywała tam kosmetyki które lubi, a które nie.

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-11, 23:27   #27683
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:

Też mnie ciekawi nad czym te zachwyty
Choć ja ostatnio też popełniłam parę grzeszków, jednym z nich jest maseczka Joanny Miód i cytryna, w składzie: parafina, amodimethicone, pq-10
No nic, nie wiem co mnie na nią naszło.

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Cytat:
Napisane przez natalczak Pokaż wiadomość
Dziewczyny może Wy mi coś podpowiecie bo ja już nie mam siły ani pomysłów.

Podobnie jak Kropcia od jakiegos czasu borykam się ze strasznym wypadaniem włosów.
zawsze wypadały mi mocno ale od wrzesnia leca mi garsciami. Zaczeło się to po wizycie u fryzjera, ukladac zaczely sie super ale z mycia na mycie wypadalo ich coraz wiecej. Moze nieslusznie wiaze te dwa fakty, ale niestety przed wizyta wszystko bylo "normalnie", od obciecia moje wlosy oszalaly.

Dodatkowo borykam sie tez z przerazliwym swiadem skalpu i lupiezem. To z kolei pojawilo się od momentu gdy do OMO regularnie zaczelam stosowac Babydream.
Pojawil sie swiad i lupiez, wiec odstawilam, wrocilam do odzywki ktora mylam wczesniej, ale zadnej poprawy. Kupilam Nizoral kilka razy(zawsze dzialal),ale tym razem nic. Teraz myje Fitomedem do suchych i zniszczonych i dalej to samo.

Jestem przerazona.
Wciaz drapie się po glowie, jest to uciazliwe i krepujace, Do tego te wlosy, przejezdzajac reka po wlosach cala ich garsc zostaje mi na rece.
Poszlabym do dermatologa, ale od wrzesnia nie ma go w mojej przychodni bo skonczyl sie kontrakt z NFZ, a na prywatna wizyte nie mam kasy.

Dbam o wlosy jak zwykle, dwa razy w tyg olejuje, odzywiam,zaczelam wcierac przed myciem mgielke radicala w skalp, a one nie dosc ze smetnie ostatnio wygladaja to jeszcze leca jak szalone.

Co robic? Macie jakies pomysly? Jestem zalamana;(
Może Cocamidopropyl Betaine Cię podrażnia?
Jest w Babydream'ie i Fitomedzie.
Mówię o łupieżu i swędzeniu

Moja fragrantica

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2010-11-11 o 23:32
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 00:03   #27684
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
To ciekawe z działaniem parafiny, lakieru, oleju i ograniczeniu przetłuszczania.
Pogrzebałabym jednak jeszcze w produktach, których wówczas używałaś. Może tu chodzi raczej o całośc pielęgnacji?
Dla okresu tuż przed CG (okres lakierowania) i, później, już w trakcie CG wspólnym mianownikiem było nakładanie czegoś do stylizacji na włosy (wcześniej tego nigdy nie robiłam i wtedy też miałam problemy ze szybko przetłuszczającym się skalpem). Nie wiem, co innego mogłoby się zmienić
Jeśli chodzi o odżywianie, to gdy używałam lakieru, to standardowo - mycie szamponem z SLSem codziennie i jakaś sklepowa odżywka d/s.

Cytat:
Ale to oznacza, że jednak trzeba się zastanowić, jak pomóc w takiej sytuacji
To co mi przyszło do głowy, napisałam wcześniej. Ale rzeczywiście można poszukać co o tym problemie piszą na NC czy NH.

Cytat:
To by było bardzo sympatyczne wytłumaczenie , ale zakładałoby choćby istnienie komórek nerwowych we włosie. (...) Czuję, że trzeba pogrzebać w temacie, bo jest frapujący i może rozwiąże się czyjeś problemy?

Cytat:
Dobrze, że napisałaś, ze nie przy jedzeniu. Obejrzę jutro w robocie, może mi poprawi humor

Film jest wciągający i nie można przejść obok niego obojętnie, więc mam nadzieję, że Ci się spodoba
(film między innymi daje niepowtarzalną okazję zobaczenia... kubeczka menstruacyjnego )

Cytat:
A o tym zjawisku, że włosy zostawiano samym sobie i czekano, aż same przestaną się przetłuszczać też czytałam na wizażu. Nie wiem, czy wytrzymałabym taki okres.
Myślę, że po takim czasie niemycia, to włosy naprawdę żyją własnym życiem
(ja bym na pewno nie wytrzymała)

Cytat:
Eloe kochana dziekuje za odp. co do polimerów zadałam pytanie odnośnie listy z kosmetykami którą sobie pobrałam i był tam taki podział.
Podział pojawił się, dlatego że mamy wątpliwości, co do zgodności z CG żelów zawierających polimery. Kwestię tę pozostawiłyśmy do indywidualnej oceny każdej Kręconowłosej.
Żele bez polimerów są 100% zgodne z CG. Natomiast musiałam osobno wypisać żele z polimerami z uwagi na ich niejednoznaczność.

Cytat:
Może wcierki?
Kiedyś też wspominałam o leku, który przepisał mi lekarz. Pisałam o tym w obecnym albo poprzednim wątku, ale teraz już nie pamięta dokładniej nazwy. Jutro mogę poszukać

Cytat:
Pewnie podrażniłaś sobie skalp BD i teraz masz problem z innymi szamponami. Próbowałaś myć odżywką?
Żel aloesowy powinien Ci pomóc - wcieranie go w skalp. Podobnie Jantar.
Tak mi przyszło do głowy (nigdy tego nie próbowałam) - może dodanie do szamponu albo odżywki, którą myłabyś włosy żelu lub soku aloesowego mogłoby zapobiec/złagodzić podrażnienie?
Działanie antybakteryjne ma chyba miód, ale nie wiem, czy to jest dobry pomysł, żeby kłaść go na podrażniony skalp

Cytat:
Jestem przerazona.
Poszukaj dermatologa w innych przychodniach w Twoim mieście
Do dermatologa nie trzeba mieć skierowania, w najgorszym wypadku będziesz musiała trochę poczekać na wizytę.
Ale zawsze możesz zapytać w różnych przychodniach, może akurat w którejś trafisz, że przyjmie Cię od razu

Cytat:
A mgiełka albo oleje nie potęgują jeszcze podrażnienia?
Może lepiej odstaw je do czasu aż wyleczysz skalp?

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 09:33   #27685
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

miałam tą maskę użyłam raz i wydawało mi się że miała amodimethicone w składzie ale mogłam ja pomylić ze składem kompresu joanny. Pamiętam ze smakowałam moje wszystkie maski i odżywki
jak kiedyś pisałyśmy o tym na forum, ze jeśli smak neutralny to maska jest ok a jak gorzki to chemii ma dużo i ta jako jedyna była gorzka więc oddałam mamie
o efektach nie powiem bo nie pamiętam

Stary 2010-11-12, 09:34   #27686
caskada
Zakorzenienie

czesc dziewczynki
kropciu uwazaj na czarne barwniki na swoich wloskach bo jednak to prawda ze one sie osadzaja na wloskach w przypadku rozjasniania znowu kolor jest odbarwiany dlatego sa takie cienkie jak mialam czarne to wypadlo mi ich wiecej niz jak teraz mam blond moja siorka miala o tym ostatnie zajecia...

doris znam ten szampon a moglabys napisac konkretnie jaki ci sluzy czyzby byl to szampon" karite- miel" ? nigdzie narazie nie moge znalesc skladu jak pojde niedlugo do sklepu to lukne sobie ale z tego co pamietam nie zainteresowaly mnie skladowo
Stary 2010-11-12, 10:08   #27687
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
czesc dziewczynki
kropciu uwazaj na czarne barwniki na swoich wloskach bo jednak to prawda ze one sie osadzaja na wloskach w przypadku rozjasniania znowu kolor jest odbarwiany dlatego sa takie cienkie jak mialam czarne to wypadlo mi ich wiecej niz jak teraz mam blond moja siorka miala o tym ostatnie zajecia...
Tylko ze ja nigdy czarnej farby nie używałam bo wydaje mi się że czarny jak i blond "wżerają" się we włos wiec wolałam użyc ciemnego brązu (ostatnia farba chemiczna ponad rok temu)
użyłam czarnego kremu ziołowego ale to całkiem inna bajka nigdy nie wychodzi czarny i po 3 -4 tygodniach śladu po nim nie ma

Stary 2010-11-12, 10:24   #27688
Eloe77

Cytat:
Eloe,cięcie jest minimalne, po kilka milimetrów dosłownie . Ale postaram się w najbliższym czasie coś popstrykać. Tylko poczekam aż włosy będą ładne
Poproszę
Cytat:

Prawda, chociaż ona może mieć nieco inny skład (z tego, co pamiętam ten wpis, to nie było podanego składu, ale mogę mieć sklerozę ).
Tez nie wiem nad czym się tutaj zachwycać, chociaż jako baza mogłaby się nadać.

Cytat:
Właśnie, właśnie. Tak czułam. Małgosia już Ci wytłumaczyła - chodzi właśnie o zmywalność. Niestety w naszym kraju kupnych bezpolimerówców brak, więc pamiętajmy o szamponach.
Cytat:
a co do stylizacji moich włosów no właśnie nie nakładałam nic oprócz mycia OMO ale pomyślę chyba nad żelem bo po piance są jakies takie..... nie takie
Żel jest bardzo fajna sprawą. Osobiście polecam. Od dłuższego czasu nie spotkałam się z pianką bardzo blisko, choć oglądam sobie ich składy.

Natalczak tak jak napisały dziewczyny - odstaw wszystko, czego używasz do tej pory. Czy nie masz jakiś kłopotów ze zdrowiem? Nie przeszłaś jakiś zabiegów, stresów nawet pół roku temu? Kup jakiś super prosty szampon z samym sls (Familijny albo Czarna Rzepa z Rossmanna - te zwykle mają po max 5 składników), jeśli stosowałaś ostatnio silikony. Do tego odzywkę do mycia, by stosować ją później. Przyda się też żel aloesowy - dokładnie jak pisały dziewczyny. Możesz też zakupić żel z arniką (będzie działał łagodząco), np. z Flos Leku. Mnie pomaga na świąd skalpu.
Jaki dokładnie jest ten łupież? Bo jeśli jest związany z chorobą, to trzeba będzie pójść do lekarza, a jeśli po prostu kosmetyczny (a to dość prawdopodobne, że jest suchy i drobny), to działania doraźne powinny przynieść skutek. Oczywiście nie od razu, ale do 2 tygodni powinno się wszystko uspokoić.
Odstaw koniecznie olejowanie skalpu i Radical na rzecz aloesu i arniki. Poza tym jak długo go wcierałaś?
No i szukaj dermatologa albo przynajmniej idź do lekarza pierwszego kontaktu, jeśli jest aż tak źle.

Cytat:
Też mnie ciekawi nad czym te zachwyty
Choć ja ostatnio też popełniłam parę grzeszków, jednym z nich jest maseczka Joanny Miód i cytryna, w składzie: parafina, amodimethicone, pq-10
No nic, nie wiem co mnie na nią naszło.
Zapach? Dostałam odlewkę od Edith i niestety obciążyła i maksymalnie włosy Cóż, moje włosy tych składników nie lubią Ale zapach jest oszałamiający

Cytat:
Dla okresu tuż przed CG (okres lakierowania) i, później, już w trakcie CG wspólnym mianownikiem było nakładanie czegoś do stylizacji na włosy (wcześniej tego nigdy nie robiłam i wtedy też miałam problemy ze szybko przetłuszczającym się skalpem). Nie wiem, co innego mogłoby się zmienić
Jeśli chodzi o odżywianie, to gdy używałam lakieru, to standardowo - mycie szamponem z SLSem codziennie i jakaś sklepowa odżywka d/s.
Ciekawe... I co tu myśleć?
Cytat:
To co mi przyszło do głowy, napisałam wcześniej. Ale rzeczywiście można poszukać co o tym problemie piszą na NC czy NH.
Ofkors
Cytat:

Film jest wciągający i nie można przejść obok niego obojętnie, więc mam nadzieję, że Ci się spodoba
Dziś wszyscy obecni na miejscu Poczekam, aż nieco się rozluźni Co za ludzie - nie biorą urlopu, by mieć 4 dni wolnego?!
Cytat:
(film między innymi daje niepowtarzalną okazję zobaczenia... kubeczka menstruacyjnego )
Że co?!

Uff - moje wczorajsze próby przyniosły efekty - na głowie jest kręcono, chonie tak, jak przywykłam. Czyżby to miało oznaczać, że osiągnęłam optymalna długość?
I chyba będzie padać - ręka boli jak diabli (wg prognozy 30% szans na opady )

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-11-12, 10:24   #27689
natalczak
Zadomowienie

Cytat:

Może Cocamidopropyl Betaine Cię podrażnia?
Jest w Babydream'ie i Fitomedzie.
Mówię o łupieżu i swędzeniu
Całkiem możliwe, dodatkowo mam uczulenie na rumianek który jest w BD,ale wczesniej uzywalam go do OMO i nie było nigdy takiej reakcji.
Czym w takim razie powinnam myć włosy?

Cytat:
Może wcierki?
Kiedyś też wspominałam o leku, który przepisał mi lekarz. Pisałam o tym w obecnym albo poprzednim wątku, ale teraz już nie pamięta dokładniej nazwy. Jutro mogę poszukać
BYłabym wdzięczna
Cytat:
Pewnie podrażniłaś sobie skalp BD i teraz masz problem z innymi szamponami. Próbowałaś myć odżywką?
Próbowałam, ale łupież tylko się nasilał- wyplukiwałam dokładnie, napewno. BYło odrobinę lepiej po nizoralu, ale tylko jeden dzien, później znów wszystko wracało.

Cytat:
Żel aloesowy powinien Ci pomóc - wcieranie go w skalp. Podobnie Jantar.
Jakos w przyszłym tygodniu chyba będę robić zamówienie na dozie to zamówie sobie jantar.

Cytat:
Tak mi przyszło do głowy (nigdy tego nie próbowałam) - może dodanie do szamponu albo odżywki, którą myłabyś włosy żelu lub soku aloesowego mogłoby zapobiec/złagodzić podrażnienie?
Działanie antybakteryjne ma chyba miód, ale nie wiem, czy to jest dobry pomysł, żeby kłaść go na podrażniony skalp
Dodawania aloesu nie probowałam. Miód raz polożylam,ale nic to nie dało, wręcz przeciwnie świąd trochę się wzmógł

Cytat:
Poszukaj dermatologa w innych przychodniach w Twoim mieście
Do dermatologa nie trzeba mieć skierowania, w najgorszym wypadku będziesz musiała trochę poczekać na wizytę.
Ale zawsze możesz zapytać w różnych przychodniach, może akurat w którejś trafisz, że przyjmie Cię od razu
Sęk w tym,że wszędzie pokończyły się kontrakty- chciałam iść ze swoimi plecami- coś mnie wysypało po lecie, ale państwowo nie ma szans u mnie, niestety.
Cytat:
A mgiełka albo oleje nie potęgują jeszcze podrażnienia?
Może lepiej odstaw je do czasu aż wyleczysz skalp?
Olei nigdy nie nakladam blisko skalpu wiec nie poteguja na szczescie. A po samym wtarciu mgielki jest trochę lepiej bo masuje sobie dokladnie skalp wiec na chwile znika to swedzenie.

Przyznam się Wam, ze od momentu zmiany pielegnacji, czyli od stycznie tego roku, wciaz mam problemy ze skalpem- glownie lupiez i wlasnie swedzenie,ale zawsze po jeden saszetce nizoralu mialam spokoj na jakis czas. Nie wiem dlaczego moj skalp nie moze sie przyzwyczaic do lagodniejszego traktowania

Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie i odzew, mam nadzieję, że wspólnie coś temu zaradzimy

ELOE dziekuję.

Cytat:
Natalczak tak jak napisały dziewczyny - odstaw wszystko, czego używasz do tej pory. Czy nie masz jakiś kłopotów ze zdrowiem? Nie przeszłaś jakiś zabiegów, stresów nawet pół roku temu? Kup jakiś super prosty szampon z samym sls (Familijny albo Czarna Rzepa z Rossmanna - te zwykle mają po max 5 składników), jeśli stosowałaś ostatnio silikony. Do tego odzywkę do mycia, by stosować ją później. Przyda się też żel aloesowy - dokładnie jak pisały dziewczyny. Możesz też zakupić żel z arniką (będzie działał łagodząco), np. z Flos Leku. Mnie pomaga na świąd skalpu.
Jaki dokładnie jest ten łupież? Bo jeśli jest związany z chorobą, to trzeba będzie pójść do lekarza, a jeśli po prostu kosmetyczny (a to dość prawdopodobne, że jest suchy i drobny), to działania doraźne powinny przynieść skutek. Oczywiście nie od razu, ale do 2 tygodni powinno się wszystko uspokoić.
Odstaw koniecznie olejowanie skalpu i Radical na rzecz aloesu i arniki. Poza tym jak długo go wcierałaś?
No i szukaj dermatologa albo przynajmniej idź do lekarza pierwszego kontaktu, jeśli jest aż tak źle.
Hmm zadnych zabiegów ani stresow sobie nie przypominam, problemow ze zdrowiem rowniez nie mam.
Robilam przy ostatnim myciu oczyszczanie SLS czarna rzepa wlasnie. CO z tego jak myslam ze sie zadrapie. Mycia odzywka nie stosuje od dawna bo niestety moj skalp nie wiem czy nie lubie odzywki, ale mam jeszcze wiekszy lupiez(pomimo dokladnego i dlugiego plukania) wiec wolalabym pozostac przy OMO tylko nie wiem jaki szampon stoswac do oczyszczania skoro nawet Fitomed nie pomaga.

Hmm ten lupiez nie jest calkiem suchy-nie sypie sie na ubrania, ale nie jest tez tlusty- mam wrazenie ze TERAZ to tylko skora ktora zostaje pod paznokciami kiedy drapie sie po skalpie.

Tak jak pisalam skalpu nie olejuje, radical wcieram jakis miesiac dwa razy w tygodniu.

Kurcze jestem zalamana. Jeszcze do tego jak sobie pomysle ze musze myc glowe i znow zapcha mi sie wanna od ilosci wlosow ktora wypadla to plakac mi sie chce.

Czy to wypadanie moze byc spowodowane tym swiadem i lupiezem?

Edytowane przez natalczak
Czas edycji: 2010-11-12 o 10:32
natalczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 11:45   #27690
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Prawda, chociaż ona może mieć nieco inny skład (z tego, co pamiętam ten wpis, to nie było podanego składu, ale mogę mieć sklerozę ).
Tez nie wiem nad czym się tutaj zachwycać, chociaż jako baza mogłaby się nadać.
Zgadzam się z Eloe - inny skład może być uzasadnieniem.
Pamiętam ten wpis i też dziwiłam się, że jest taka zadowolona z produktów Herbal Essences

Cytat:
Natalczak tak jak napisały dziewczyny - odstaw wszystko, czego używasz do tej pory. Czy nie masz jakiś kłopotów ze zdrowiem? Nie przeszłaś jakiś zabiegów, stresów nawet pół roku temu?
Dokładnie - może przeżywałaś jakiś silny stres kilka lub kilkanaście miesięcy temu? Włosy i skóra mogą reagować dopiero po takim czasie

Cytat:
Kup jakiś super prosty szampon z samym sls (Familijny albo Czarna Rzepa z Rossmanna - te zwykle mają po max 5 składników), jeśli stosowałaś ostatnio silikony.
Też umyłabym raz SLSem, żeby dokładnie oczyścić skalp i włosy (zrobiłaś to, więc teraz odstawiłabym szampony z SLSem i SLESem)

Cytat:
Do tego odzywkę do mycia, by stosować ją później.
Nie wiem, czy mycie odżywką jest dobrym pomysłem po tym co napisała Natalczak.
Dlatego, że to od mycia odżywką się różne problemy zaczęły.
Raczej poszukałabym prostego szamponu (bez SLSu czy SLESu) do codziennego mycia.

Cytat:
Dziś wszyscy obecni na miejscu Poczekam, aż nieco się rozluźni Co za ludzie - nie biorą urlopu, by mieć 4 dni wolnego?!
Że co?!
Nie słyszałaś nigdy o kubeczku menstruacyjnym? (a o podpaskach wielokrotnego użytku?)
Niby chodzi o ekologię... ale co, kto lubi

Cytat:
Uff - moje wczorajsze próby przyniosły efekty - na głowie jest kręcono, chonie tak, jak przywykłam. Czyżby to miało oznaczać, że osiągnęłam optymalna długość?
Ale dlaczego myślisz, że masz już optymalną długość?

Cytat:
I chyba będzie padać - ręka boli jak diabli (wg prognozy 30% szans na opady )

Cytat:
Całkiem możliwe, dodatkowo mam uczulenie na rumianek który jest w BD,ale wczesniej uzywalam go do OMO i nie było nigdy takiej reakcji.
Czym w takim razie powinnam myć włosy?
Moim zdaniem warto, żebyś wypróbowała delikatne szampony. Jest jeszcze Hipp, Sanosan. Można jeszcze coś poszukać

W każdym razie, ja bym jednak nie stosowała na stałe szamponów z SLSem i odżywek też nie.

Cytat:
Dodawania aloesu nie probowałam. Miód raz polożylam,ale nic to nie dało, wręcz przeciwnie świąd trochę się wzmógł
To nie kładź na razie miodu

Cytat:
Sęk w tym,że wszędzie pokończyły się kontrakty- chciałam iść ze swoimi plecami- coś mnie wysypało po lecie, ale państwowo nie ma szans u mnie, niestety.
Ale wszędzie To straszne
Eloe ma rację, w takim razie zostaje Ci lekarz pierwszego kontaktu
(tylko ja bym uważała na to, co Ci zaproponuje do leczenia - to jednak nie jest specjalista od skóry, ale może Ci podpowie gdzie/jak dostać się do dermatologa; przecież to niemożliwe, żeby do końca roku nie można było się w żaden sposób do niego dostać)

Cytat:
Przyznam się Wam, ze od momentu zmiany pielegnacji, czyli od stycznie tego roku, wciaz mam problemy ze skalpem- glownie lupiez i wlasnie swedzenie,ale zawsze po jeden saszetce nizoralu mialam spokoj na jakis czas. Nie wiem dlaczego moj skalp nie moze sie przyzwyczaic do lagodniejszego traktowania
To w pewnym sensie masz podobnie jak ja - moje problemy ze skalpem zaczęły się od przejścia na CG (teraz jest ok, ale bywało ciężko). Myślę, że ma to związek z myciem włosów odżywką.

Od kilkunastu dni myję codziennie włosy wyłącznie szamponem (BD) i jest dobrze (włosy nie są przesuszone, problemów ze skalpem nie mam). Wcześniej też rzadko używałam odżywki do mycia, choć chcę wrócić do tego sposobu.

Cytat:
Mycia odzywka nie stosuje od dawna bo niestety moj skalp nie wiem czy nie lubie odzywki, ale mam jeszcze wiekszy lupiez(pomimo dokladnego i dlugiego plukania) wiec wolalabym pozostac przy OMO tylko nie wiem jaki szampon stoswac do oczyszczania skoro nawet Fitomed nie pomaga.
Fitomed ma SLES, więc taki bardzo łagodny nie jest (choć łagodniejszy od innych szamponów z SLS czy SLES).
Ja bym na razie zrezygnowała z OMO i myła delikatnym szamponem. Najważniejsze jest teraz żebyś zapanowała na skalpem.

Cytat:
Czy to wypadanie moze byc spowodowane tym swiadem i lupiezem?
Wydaje mi się, że to jest możliwe, bo to wszystko wiąże sie skalpem, ale lepiej żeby odpowiedział Ci ktoś bardziej doświadczony.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości