BEZROBOTNI łączmy się:) - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-12, 23:39   #4531
pumas
Zakorzenienie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się:)

Jula, tak,bo zaden nie byl z tego terenu a nikt nie chcial sie zgodzic na przeprowadzke, a ten, kto sie zgodzil na prace, szybko wymiekal, bo nie dalo sie zyc na walizkach.

Moj znajomy pracuje w znanym markecie, w najwiekszym wyzysku i nie w biedronie no i tez zaczynal od pomywacza. Dzis zarabia raptem 2100 zl i harówa nie z tej ziemi. Mobbing, wyzysk, koszmar. Nie zycze nikomu. W marketach spozywczych tak jest.

Musze wybrac szkoly, a nuz sie rozkreca, ze bede zadowolona.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 02:04   #4532
Magda9876
Rozeznanie

GG do Magda9876 Send a message via Skype™ to Magda9876

Kurcze nie mogę spać Poczytałam sobie opinie na temat pracy w Orsayu i aż mi się odechciało. Ludzie piszą, że trzeba chodzić i kupować ich ciuchy i że nadgodziny są bardzo często i są płatne 80% a nie 100% i są wypłacane raz na 4 m-ce. W sumie to w Orsayu chyba jak nigdzie indziej te sprzedawczynie są nachalne i latają po drabinach. Jak ja nienawidzę być sprzedawcą Podobno też prace przed otwarciem i po zamknieciu są niepłatne. Kurcze jak pracowałam w Reserved to sprzątanie po zamknięciu było płatne. Co za wyzysk.
Narzekanie i tak nic nie da, trzeba zacisnąć zęby i sztucznie się uśmiechać. W sumie nawet nie wiem po co to piszę, zamiast iść spać.
Magda9876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 09:00   #4533
Jula
Zakorzenienie

Magda, jak ja pracowałam w sklepie, to w grafiku sprzątanie przed lub po było uwzględnione i normalnie płatne. Tak samo wszystkie nadgodziny, nocne etc. Ale ja się bardzo przejmowałam kodeksem pracy i chciałam, żeby dziewczyny zarabiały jak najwięcej....
Zgadzam się jednak, że bycie sprzedawcą i ogólnie praca w sklepie to ciężki kawał chleba...

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 09:15   #4534
lapinne
Zadomowienie

ja tez bylam sprzedawca a potem visualem, kiedy studiowalam i wspominam to dosyc dobrze mimo ze pajaczki na nogach mam do tej pory-pamiatka.

czasem mysle, zeby aplikowac na kierownika sklepu czy cos takiego, ale z drugiej strony...to jest tak naprawde stanowisko "pol-menedzerskie". cos jak team leader w korporacji. a takie "pol-zarzadzanie" to raczj btloby dla mnie frustrujace.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 09:22   #4535
pumas
Zakorzenienie

Lapinne, kierownik sklepu w gruncie rzeczy ma niewiele do gadania. I tak jest zalezny chocny od regionalnego, a regionalny od czlonkow zarzadu lub wczesniej od dyrektora. Takze kierownik sklepu tak naprawde jest o stanowisko wyzej od sprzedawcy, szkoda nerwow i umiejetnosci.
Jak pracowalam w sklepie firmowym, to nigdy nie mialam placonych przed i po - wprawdzie to bylo ok. 30 min. w kazdym przypadku, no ale jednak zbierała sie dodatkowa godzina. Nadgodzin nigdy nie robilismy, wiec spoko.
Nie lubie sklepow, gdzie jest bardzo aktywna obsluga klienta i az sie na niego czeka za rogiem, zeby tylko złapać w swoje łapy. Taki jest sklep w którym wyladowałam oraz taki był ten, w ktorym pracowałam. Powstawala chora atmofera, klotnie, walki, koszmar jakis. Jedynie motywacja byla duza na osiaganie wlasnych wynikow.
Dosc juz o tych sklepach.
Stary 2010-11-13, 09:24   #4536
Jula
Zakorzenienie

Lapinne, to zalezy od sklepu, ale najczęściej jest tak, że jako kierownik sklepu 90% czasu sprzedajesz, obsługujesz klienta, sprzątasz a w 10% zarządzasz, robisz raporty, rekrutujesz et. I to jest dobijające, bo niby stanowisko jest menedżerskie, ale lecisz na szmacie jak wszyscy. W mojej poprzedniej pracy czyszczenie ścian i fug raz w tygodniu to była norma więc też aktywnie kierowniczki w tym uczestniczyły.
Wracałam do domu po kilku-kilkunastu g. i czułam się brudna.

Pumas wyprzedziłaś mnie
Tak - kierownik sklepu to jest "człowiek do bicia", który moze decydować o niewielu rzeczach ale za wszystko zbiera cięgi )

Edytowane przez Jula
Czas edycji: 2010-11-13 o 09:25
Stary 2010-11-13, 09:37   #4537
pumas
Zakorzenienie

Ja Cie Jula podziwiam, ze tyle wytrzymalas. Ze ogolnie w sklepie zamknelas sie na pare lat. Dla mnie pomieszczenia typu sklep sa jak złote klatki pelne ladnych rzeczy. Mecza mnie, dusza, chocby nie wiem jakie tam marki byly. Po prostu wiem, ze to nie dla mnie. Nigdy w zyciu bym sie nie cofnela do sklepu, nigdy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!
Stary 2010-11-13, 09:47   #4538
Jula
Zakorzenienie

Pumas, ja lubiłam tę pracę, miałam super menedżerkę (tę wcześniejszą) która za dobre wyniki dawała super rabaty na rzeczy, ciuchy były piękne, klientki przynosiły nam wino, czekoladki w zamian za pomoc i najważniejsze: dobrze zarabiałam i sama ustalałam dla siebie czas pracy. Te dwie rzeczy sprawiły, że wytrzymałam tam tyle czasu, czyszcząc fugi na kolanach, targając kartony z ciuchami i generalnie nie rozwijając się

Stary 2010-11-13, 11:55   #4539
lapinne
Zadomowienie

no wlasnie to mialam na mysli piszac o "pol-zarzadzaniu".

dla mnie najlepsze w tej pracy byly rabaty na ciuchy)) nie tylko w sklepie danej marki, ale w calym koncernie,

dalej jeszcze garstka znajomych dziewczyn pracuje w tym sklepie i dzieki temu zawsze moge ze znizki korzystac, ale to juz nie jest to samo, co wlasna karta rabatowa
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 13:47   #4540
Ariena
Zakorzenienie

Zadzwoniła do mnie kobita i pyta się jak ja się widzę w pracy przy sprzedaży wózków widłowych. Za cholerę nie umiałam sobie przypomnieć że na takie coś wysłałam CV. Jednak faktycznie wysłałam na infopraca.pl i teraz żałuję. W opisie wyglądało w miarę ok-asystentka działu handlowego, a z tego co mi mówiła to takie pozyskiwanie klientów na te wózki, telemarketing, obsługa techniczna tych wózków czy coś takiego. Nie no padaka totalna, w ogóle mnie to nie interesuje. Zresztą kobita powiedziała że szukają kogoś z wykształceniem mechanicznym, znającego się na wózkach, mającego zmysł techniczny. Więc w sumie nie wiem po co mnie zaprosiła na tą rozmowę..nie mają chętnych czy jak. Rozmowa za tydzień, ale nie chce mi się tam iść. Jestem zła że w ogóle na to posłałam CV, ale jakby napisali tak jak mi mówiła to bym w życiu nie składała aplikacji.
Stary 2010-11-13, 14:00   #4541
VwVampirka
Zakorzenienie

Wątpię, żeby ktoś z wykształceniem technicznym miał ochotę zostać akwizytorem i magazynierem

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 14:07   #4542
85lena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
niekoniecznie sie cieszy, bo woli osobe swiadoma, a nie desperatke, ktora pojdzie za kazde pieniadze...
Daruj sobie takie chamskie uwagi Nie jestem desperatką

Nadal poszukuję, wysyłam.. Odchaczanie się w PUP mnie dobija, choć dopiero 2 spotkania miałam (jedno tydzien po rejestracji, drugie 2 tygodnie później). Pogardliwy wzrok Pana przeprowadzającego ze mną rozmowę doprowadzał do tego, że miałam ochotę wbić mu ołówek w nadgarstek powstrzymałam się jednak

Postanowiłam zrobić za własne pieniążki kurs stylizacji paznokci Kiedyś całkiem dobrze szło mi amatorsko, więc może czas ogdrzać starą pasję

Edytowane przez 85lena
Czas edycji: 2010-11-13 o 14:09
85lena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 14:20   #4543
pumas
Zakorzenienie

To nie byla chamska uwaga, tylko rzeczywistosc, tyczaca sie wielu z nas.

Jula, wiec sadze, ze pewnie do dzisiaj bys tam pracowala. Dobrze sie stalo, nie załuj
Stary 2010-11-13, 14:44   #4544
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Jula, wiec sadze, ze pewnie do dzisiaj bys tam pracowala. Dobrze sie stalo, nie załuj
Wiesz, też tak myślę... że nie miałabym "kopa", żeby coś zmienić.

Stary 2010-11-13, 17:30   #4545
pumas
Zakorzenienie

Ja rozpoczynam poszukiwania od poniedzialku. Musze sie ustatkować.
Jula, pytanie proste: czy chcesz, zebym Cie zarekomendowała na moje miejsce ?
Stary 2010-11-13, 18:19   #4546
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 85lena Pokaż wiadomość

Nadal poszukuję, wysyłam.. Odchaczanie się w PUP mnie dobija, choć dopiero 2 spotkania miałam (jedno tydzien po rejestracji, drugie 2 tygodnie później). Pogardliwy wzrok Pana przeprowadzającego ze mną rozmowę doprowadzał do tego, że miałam ochotę wbić mu ołówek w nadgarstek powstrzymałam się jednak
Co tak często?A następne kiedy?
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 20:39   #4547
85lena
Raczkowanie

[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;23221540]Co tak często?A następne kiedy?[/QUOTE]
Pierwszy raz idzie się tydzień po rejestracji (przecież jesteś bezrobotny, stać cię na kolejny przyjazd, co masz innego do roboty, no i przez te 7 dni mogło się wiele zmienić ).

Potem ponieważ zostałam "szczęśliwą" posiadaczką statusu bezrobotnego z prawem do zasiłku, to na początku miesiąca musiałam się odchaczyć znów, co wypadło niecałe 2 tygodnie później.

Teraz już normalnie co miesiąc, przez czas brania zasiłku, bo przecież tyle płacą, że co to dla mnie niepotrzebny przejazd 54 km.

I tak oto byłam 3 razy w ciągu 4 tygodni ;] dodam, że by się zarejestrować musiałam o 6 stanąć w kolejce pod urzędem, by dostać nr do kolejny do rejestracji ale może tylko w moim pup takie paranoje? No i gdyby nie ten marny zasiłek, to nie rejestrowała bym się, bo to upokarzające tłumaczyć się z ilości wysłanych cv od ostatniego odchaczenia, ilości odpowiedzi na moje cv i odpowiadać na pytania w stylu "co Pani robi by znaleźć pracę? Czy cokolwiek Pani robi?"

Edytowane przez 85lena
Czas edycji: 2010-11-13 o 20:42 Powód: literówki
Stary 2010-11-13, 20:43   #4548
kkka
Przyczajenie

Hej 85lena nie ma co tracić nerwów na urząd pracy (chociaż rzeczywiście często musisz chodzić bo ja tak co 3 m-ce muszę się podpisać, że byłam). Mi otwarcie powiedzieli,że za ich pośrednictwem raczej nic nie znajdę.
kkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 20:47   #4549
85lena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kkka Pokaż wiadomość
Hej 85lena nie ma co tracić nerwów na urząd pracy (chociaż rzeczywiście często musisz chodzić bo ja tak co 3 m-ce muszę się podpisać, że byłam). Mi otwarcie powiedzieli,że za ich pośrednictwem raczej nic nie znajdę.
Heh wiesz to nie nowość, zarejestrowałam się ze względu na kuronia Gdyby nie to, to bym ich biurokrację olała Ale teksty człowieczka zza biurka "Hmmm czyli jest Pani zaznajomiona z naszymi ofertami pracy?" mnie powalają za każdym razem, jak je słyszę, bo oferty owszem mają... ale 3-5 szt na: spawacza, ślusarza, ubojowego.... Nie, żeby to złe zawody były, tyle, że jakoś nie moja działka Nie mam doświadczenia

Edytowane przez 85lena
Czas edycji: 2010-11-13 o 20:51 Powód: literówka ;)
Stary 2010-11-13, 20:57   #4550
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Czasem człowiek ma ochotę spytać ich "Co wy k**** wiecie o szukaniu pracy?" Pytania też takie miałam. Nie wiem co im to daje, chyba tylko udają, że się interesują
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 11:47   #4551
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Ja rozpoczynam poszukiwania od poniedzialku. Musze sie ustatkować.
Jula, pytanie proste: czy chcesz, zebym Cie zarekomendowała na moje miejsce ?
Pumas dzięki, ale nie. Chciałabym coś bardziej stacjonarnego w tym momencie.

Stary 2010-11-14, 12:04   #4552
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Juz nie chcesz? Ja serio pytam.

Wampirka, nawet nie wiem od czego zaczac moje narzekanie.
Moze zaczne od tego, ze jestem rozpieszczona. Kazdy o tym wie. Rozpieszczona pod wzgledem pracy.
Prace mialam od wielu lat, lepsza, gorsza, ale była. Przede wszystkim byla fajna, bo wszyscy mi jej zazdroscili.
W wieku 20 lat bylam visualem, o czym marza niektore moje kolezanki majace 25-30 lat.
I Ja

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 12:29   #4553
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

cholerna niesprawiedliwośc mój brat właśnie się chwalił że dostał pracę na stałe w starostwie (nawet studiów jeszcze nie skończył), pomijam już fakt że wcześniej był tam na stażu (po raz kolejny) a mi się w UP mówi że nie mogę pójśc na staż bo już byłam 8 mc-y...
a jak ja 2 lata temu pytałam o staż w starostwie to mi pan wicestarosta powiedział że gdybym była po zawodówce to by mnie przyjął a mgr nie potrzebuje
Stary 2010-11-14, 13:11   #4554
titina
Zakorzenienie

Mabi84 - współczuję

Dzisiaj wzięło mnie na podsumowania i przemyślenia. Doszłam do etapu że coraz bardziej zastanawiam się nad zmiana miejsca zamieszkania. Pracy szukam od roku z przerwami, szukam też okresowo mniej lub bardziej intensywnie (w międzyczasie pracowałam pół roku).
Przez ten okres byłam na wielu rozmowach rozmowach, ale tak naprawdę tylko 2-3 firmy były takie że bardzo chciałam tam pracować. To że chciałam tam pracować oznacza tylko tyle że warunki były jasne, pensja nie głodowa i stanowisko z umową o pracę. Ani jedna z tych firm nie proponowała nawet po okresie próbnym umowy o pracę na czas nieokreślony. Dwie z nich proponowały pensję ok 2000 zł, jedna prawdopodobnie 2500 zł, resztą przeważnie 1500 lub mniej. Dwukrotnie pracowałam za pensję 1500 zł i powiem szczerze że jeśli się mieszka na swoim i nie jest na utrzymaniu rodziców itp to ciężko jest związać koniec z końcem za takie pieniądze. Do tego tylko cztery z tych firm dawały możliwość awansu. Cv mam całkiem dobre, doświadczenie spore i wszechstronne. Mój up zajął się w tym roku zwolnionymi z dużych firm mężczyznami i proponuje tylko kursy typu wózki widłowe itp.
Na kursy płatne nie mogę sobie pozwolić. Szczerze to mam już dość

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 13:23   #4555
stokrotka1404
Zadomowienie

ojjjj masakra jest
Ja w obecnej nie widzę perspekty rozwoju. Obecnie mam 1800 brutto, czyli 1320,43 netto Jakim cudem mam z takiej kwoty iść na swoje i jakoś dać sobie radę???
Nie widzę tego. Przecież stanowisko Specjalista ds. kadr i płac, wiec konkretne nie? Niestety firma badziewna, nikt nigdy nie słyszał o niej eh:/Niby mają po okresie próbnym dać więcej o 200 zł, no oki to będzie 1500 na rękę, hmmm na takim stanowisku????Cały czas wydaję mi się, że to jest za mało
Jutro mam rozmowę w banku jako Asystentka bankowa. No ciekawe ciekawe. Hmmm tylko żeby to nie była jakaś ściema, typu samozatrudnienieeeeeeeee
stokrotka1404 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 14:02   #4556
Jula
Zakorzenienie

Ech dziewczyny, smutne to wszystko

Stary 2010-11-14, 14:08   #4557
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Napisane przez stokrotka1404 Pokaż wiadomość
ojjjj masakra jest
Ja w obecnej nie widzę perspekty rozwoju. Obecnie mam 1800 brutto, czyli 1320,43 netto Jakim cudem mam z takiej kwoty iść na swoje i jakoś dać sobie radę???
Nie widzę tego. Przecież stanowisko Specjalista ds. kadr i płac, wiec konkretne nie? Niestety firma badziewna, nikt nigdy nie słyszał o niej eh:/Niby mają po okresie próbnym dać więcej o 200 zł, no oki to będzie 1500 na rękę, hmmm na takim stanowisku????Cały czas wydaję mi się, że to jest za mało
Jutro mam rozmowę w banku jako Asystentka bankowa. No ciekawe ciekawe. Hmmm tylko żeby to nie była jakaś ściema, typu samozatrudnienieeeeeeeee
chyba trzeba szukac bogatego męża nie no to żart oczywiście, mój Tż zarabia ok. 4000 a ja jak mam zarobic max.1300 na rękę to wyglądam przy nim po prostu śmiesznie póki co nawet te 1300 to dla mnie marzenie nie do spełnienia ktoś by może powiedział że tej to dobrze bo Tż zarabia ok więc nie musi się martwic, tymczasem działa to wręcz odwrotnie...coraz bardziej zaczynam czuc się przy nim nic nie warta i dół się pogłębia, zwłaszcza że nic nie zapowiada zmian na lepsze (a 4000 to ja w życiu nie będę zarabiac) chyba że zsumuje wynagrodzenie za kwartał
Stary 2010-11-14, 14:16   #4558
VwVampirka
Zakorzenienie

Zsumuj swoje wynagrodzenia za rok, wtedy to jego 4000 będzie wyglądało marnie

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 14:23   #4559
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
no jest to jakiś pomysł ale póki co nie zarabiam wcale
Stary 2010-11-14, 15:05   #4560
85lena
Raczkowanie

[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;23224669]Czasem człowiek ma ochotę spytać ich "Co wy k**** wiecie o szukaniu pracy?" Pytania też takie miałam. Nie wiem co im to daje, chyba tylko udają, że się interesują[/QUOTE]
może mają płacone premie w zalezności od ilości durnych pytań, które zadadzą?
Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
wowww to dopiero by było
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości