2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-15, 07:19   #3361
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość

ilonan2... u mnie z takim tekstami babcia wyjezdza... jak mi sie porod opoznial to dzwonila i mowila "idz sie dziecko pomodl,pan bog ci na pewno pomoze!" itd...
hehhe przebiję Cię my mieliśmy msze zamówioną

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
...niby tylko komiks, ale ja się popłakałam...

Ano był i było też dużo sprzeczek w związku z tym. I dlatego najlepiej nie dyskutować na temat wiary. Można doradzić w tej sprawie bez angażowania swoich uczuć religijnych, więc, tak na zaś, uprasza się wszystkie panie o nie krytykowanie wypowiedzi i poglądów innych, w tej kwestii
Ycnan absolutnie nie krytykuje Wiary innych i szanuje takich ludzi Ja pisze tylko i wyłącznie o sobie i swoich odczuciach nawet nie co do wiary tyle co do księży i kościoła

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Zakładacie waszym pociechom rajstopki?

Tak pytam bo jak byłam na tej wizycie u tej całej ortopedy to mnie babka zjeździła, że niby nie wolno rajstopek zakładać i teraz już sama nie wiem...
Nie nigdy Franek jeszcze ich nie miał Pewnie zaczniemy jak się mrozy zaczną to pod śpiochy czy spodenki założę

Bordowa nie nie mają prowadnic ale się fajnie zamykają i otwierają Są usztywnione deską na dole i wszytko idzie sprawnie A ja mam na oknach wywietrzniki więc na niektórych nie mogłam tych haczyków zawiesić to mają opcję przyklejania jeszcze i mam już je ponad rok i jeszcze nic nie odpadło A w to lato (jak były upały) to dokupiłam je tez do salonu bo one są z folią na zewnątrz i odbijają światło i chłodzą

Mój syn znowu nieźle w nocy spał. Usnął o 20 i wstał i to tak trochę wymuszony przeze mnie bo pewnie jeszcze by pospał jakbym go nie wzięła na przewijak (bo troszkę się wiercił) po 24 wiec ponad 4 h Potem po 3 więc 3h i przed 6 teraz znowu śpi a mama je spokojnie śniadanko i wirażuje.

Dziś nasz pierwszy dzień jak TZ do pracy poszedł będziemy się sobą zajmować sami Pogoda zapowiada się niezła wiec na spacerek pójdziemy na pewno

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-11-15 o 08:42
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 08:19   #3362
elenka1
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

mszu ja pewnie na Twoim miejscu miałabym dosc gadania ludzi dookoło i ochrzciłabym, a dziecko moze zmienic wiare itd, taki przypadek byl w mojej rodzinie, moja kuzynka w wieku 20 lat zmieniła wiarę i została buddystką. Chrzest w niczym nie przeszkodził

Ilona no to Franuś ma niezły sen

Klarissa ja zakładam rajstopki, ale idę na usg bioderek w czwartek to dopytam

aja mam mały problem, odkąd Ola skosztowała mm z butli to przy cycu jest okrutne stekanie, płacz, nerwy... no i chyba moje karmienie piersią dobiega do końca
tylko sztucznym mozna przekarmic a tego sie boje nie chce miec dziecka grubasa, chociaz moze nie ma reguły

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 08:51   #3363
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Ray Bebilon tańsze niż NAN?
Ray chyba chodziło o Bebiko..ono jest tańsze..choć zależy gdzie..ja kupuje mleczko w rossmanie i tam bebiko i nan sa w podobnej cenie..

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Dziewczyny siedzę i ryczę, bo chyba Pawełek ma przepuklinę na prawej pachwince ;( nie wiem, czy to jest to, nigdzie foty nie mogę w necie znaleźć jak to wygląda. Juz panikuję, pewnie dziś nie usnę... Wiem, wiem- są gorsze rzeczy i schorzenia... ale mnie wzięło na płacz maksymalny, a moje małe tylko się śmieje i gurzy do mamusi
Mój Patryś też ma przepuklinke
Wyłazi mu przez pempuszek i musze..tak ściągac skórkę, zeby przepuklinka weszłą do środka i zaklejac plasterkiem..ale chyba i tak operacja bedzie nieunnikniona

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Moja czasami tak smutno płacze, w sumie to ani płacz ani gaworzenie. Takie marudzenie z miną w podkówkę i takie ciche pojękiwanie, popłakiwanie. Tak mi jej wtedy szkoda i żal. A jak głośno się drze, to nie robi to mnie takiego wrażenia.
Mój tez ma czasem taki "litościwy" płącz..aż żal ściska

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Wpadlam tylko napisac, ze po kapieli i wypiciu 80 ml mleka AR Pascalek przespal pierwszy raz 4 godziny, potem juz budzil sie co 2. Ale jestem taka szczesliwa, ze z wrazenia rozbolala mnie glowa i nie moglam spac 3 godziny
Dzis chyba tez go wykapie i wtedy dam jesc i zobaczymy czy to dziala.

A cyce ledwo to wytrzymaly, myslalam ze eksploduja i byly gorace i bolaly...

Gratuluje przespania 4 godzinek oby to nie był jednorazowy "wybryk"

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
ja juz wcześniej sie chwaliłam,ze moje dziecie w 3 tyg. zycia wyło mokrymi łzami
Patryk ma prawie 2 miesiące i łez jeszcze nie ma

Cytat:
Ma któraś z Was na oknach rolety takie zakładane na okno, zaczepiane blaszką? Mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu, więc nie chcę ich montować na stałe, a z doświadczenia wiem, ze te przyklejane do rany potrafią się odkleić i spaść.
Ja ma takie z haczykami plastilowymi...zazwyczaj w zestawach z do przykejanych rolet sa dodatkowo te haczyki...
ja ma do tego żyłkę prowadzącą

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
aja mam mały problem, odkąd Ola skosztowała mm z butli to przy cycu jest okrutne stekanie, płacz, nerwy... no i chyba moje karmienie piersią dobiega do końca
tylko sztucznym mozna przekarmic a tego sie boje nie chce miec dziecka grubasa, chociaz moze nie ma reguły
Ja mam taa samą sytuację...leniuszki z tych naszych dzieciaczków..nie chce im sie cyca ssać...
Ale raczej amłej nie przekarmisz..odchodzi sie od regóły podawania mm na godziny..bo i mm karmi sie na żądanie..

A my dziś jedziemy na usg bioderek..mam nadzieje że wszystko z nimi oki..
No i doszło do pierwszej większej sprzeczki międzuy mna a mamą
No bo nie mam z kim zostawic Dominika bo mama ma jechac ze mna . WIęc chce zostawic go siostrze..
Moja matka jest jakaś uprzedzona do tego..nie pozwala mi żeby siora pilnowałą mi dzieci..No bo Irenka ma dzien wolnegow pracy to chce sobei coś w domu zrobić a nie mi dzieci pilnować..
Nosz kurna..ona ma wolne co drógi dzien no i chce zostawic małego na 2 godziny a nie na cały dzionek...
Poza tym raptem 2 razy mi dzieci pilnowała od ich narodzin, a ja jej przez 2 miesiące obiady na budowe woziłam, i co drógi dzien jej syna z przedszkola wybieram samochodem a paliwo za darmo nie jest. ani złotowki niegdy na to nie dała mi...
Czasem jak chce jechac na kawe do siory to mama mi zabrania..bo Irci mam nie pzreszkadzać..i moje dieci jej pobałgania w domu...

ale żem wnerwiona

Dodaje foty mojego niuńka

Edytowane przez aaneczka1984
Czas edycji: 2010-11-15 o 08:52
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 09:07   #3364
Majka232
Zakorzenienie

Cześć

Pisałyście o łzach - mój synek ma łezki od urodzenia. Już drugiego dnia w szpitalu je zauważyłam jak zaczął strasznie płakać aż się zanosił (niestety ma czasami taki płacz że się aż zacina i po drugiej kąpieli w domku to napędził nam mega-stracha, bo aż nie mógł złapać tchu i ślina poszła mu z buźki i noska... to było straszne). Wczoraj to tak płakał, że aż łezki pociekły po policzkach, co mnie strasznie wzrusza i tak mi go żal

Byliśmy u neurologa i niestety Szymuś ma wzmożone napięcie mięśniowe w nóżkach i nieco za słaby odruch chwytny i będziemy się rehabilitować. POMI - chyba Ty pisałaś, że też musicie mieć rehabilitację. Jak Wam idzie? Czy jeszcze któraś mamusia musi ćwiczyć z dzieckiem?
Metoda Voity mnie przeraża, dzieci płaczą przy ćwiczeniach, a jak mam sama go ćwiczyć to nie wiem jak to będzie, no i boję się żeby nie zaszkodzić. Jejku tak mnie to stresuje i dołuje, że szok

Ray - Co do potówek to mój synek miał tuż po powrocie do domku ale takie ogromne nie drobne i trzeba było je zetrzeć gazikiem Leko a później zasypywać zasypką.
Teraz ma na główce z obu stron takie drobne czerwone krosteczki, tak, że skóra jest jakby szorstka i ma to też na małżowinach usznych (na dole, tak gdzie się uszy przekłuwa) i nie wiem czy to drobne potówki czy coś innego? Trzeba z tym iść do lekarza?

Synek ma już strój do chrztu - spodenki z cienkiego sztruksu, do tego koszulka z musznikiem i wełniana kamizelka, a na główkę kaszkiet Super strój małego elegancika
Stary 2010-11-15, 09:10   #3365
Zuziczka
Rozeznanie

HEj Dziewuszki,

jestem z powrotem, chyba o mnie nie zapomnialyscie?
Zaraz sie biore za nadrabianie WAS, tylko krotko co u nas.

Olek po 8tygodniach podwoil swoja wage, ważył 4kg w zeszla srode! a dzis konczy 2 miesiace
Zaczelismy go rehabilitowac i tu wskazowka-porada dla wszystkich mam wczesniakow czy to czasowych czy wagowych- dziewczyny walczcie o skierowanie do neurologa!!! My idziemy w czwartek, ale u mamy udalo sie zalatwic pania rehabilitantke prywatnie i to DZIAŁA! Co prawda ona sie za glowe chwycila, jak Olka pierwszy raz probowala rozcwiczyc; byl strasznie napiety, podnosil glowke, wykrecal glowke, skrecal ciało w rozek, no i ryczal bez powodu. Najlepsze jest to ,ze ja niczego takiego nie zauwazylam, tyle ze sie w rozek skrecal, co pediatra bagatelizowala... No i zaczelismy cwiczenia i mam inne dziecko Co prawda ryczy dalej, ale jest duzo bardziej radosny, no i wreszcie odprezony nie mowiac o tym, ze jest prosty i przestal sie wyginac. I uwilebia cwiczenia, wczoraj po raz pierwszy sie do mnie usmiechnal, a potem jeszcze do dwoch babci i dziadka i tatusia. Lepiej tez moje dziecko spi.

skaza bialkowa sie u nas rozkrecila wiec ja jestem na mega diecie. W zasadzie to tylko ziemniaki, marchewka, kurczak, krupnik, i kanapki. Biedny synek ma skaze nawet w pupce (oprocz twarzy)
Ja cierpie, ale motywacji mi nie brakuje. Dzis nawet niezle ta jego skora wyglada.

Lece was nadrabiac z Olkiem na rekach. Ta moja dieta zle zadzialala na jego kupki i bardzo cierpi, bo kupa wyjsc nie chce.
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 09:28   #3366
Majka232
Zakorzenienie

ninaad - zaczęłaś przyjmować suplement wapnia? Ja się boję czy nie zaszkodzi małemu, bo już kupiłam ale nie biorę na razie.
Jeśli któraś z Was przyjmuje wapń to napiszcie jaka dawka i czy konsultowałyście to z pediatrą?

Wszystkie fotki - super!
My staramy się cykać fotki, ale wszystko mam w aparacie, trzeba w końcu zgrać. Narazie synek malutki i wszystkie takie monotonne - na leżąco w łóżeczku, bo jak jestem sama to ciężko, ale jeszcze miesiąc i będą ciekawsze

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

Zuziczka - ćwiczycie metodą Voity? Ile razy dziennie, tyg.? Zawsze pod okiem rehabilitantki czy już Cię nauczyła i sama ćwiczysz z Olkiem?
Ile płacisz tej rehabilitantce? Tż zapisał nas na rehabilitację od 30.11 (jak synek będzie miał skończone 6 tyg. bo to był najbliższy termin....)
Na zaparcia kup sobie syrop Duphalac, ja biorę raz dziennie w czasie śniadania 15 ml, a można i więcej (dawkowanie jest na buteleczce) i siemię lniane - zwykłe i mielone i dodawaj do zup, owsianki itd.
Widzę, że mamy podobne problemy, a Twój synek to wcześniak a mój przenoszony, ale urodzony z 1 pkt
Stary 2010-11-15, 09:28   #3367
gabisun
Zakorzenienie

ja tak szybciorem bo zaraz wychodzę na zakupy...
Majka nie bój się ćwiczeń, Vojta wyzwala naturalne odruchy dziecka i może wygląda to strasznie, ale dla dziecka takie nie jest na pewno nie zaszkodzi
Widzę, że dużo mamuś się denerwuje czy wszystko ok z napięciem itp. to podam wam na co trzeba zwracać uwagę:

Sygnały alarmowe:
1. Asymetryczne ustawienie głowy, tułowia, kończyn w przywiedzeni i rotacji wewnętrznej, zaciskanie dłoni z kciukiem w środku w piąstkę
2. Asymetryczny rozkład ruchu , słabsza aktywność po jednej stronie ciała, opadanie na bok z preferowaniem jednej strony i asymetryczny podpór z utratą równowagi
3 Brak stabilizacji głowy lub słaba jej stabilizacja w próbie podciągania za rączki oraz w próbie siedzenia i zawieszenia pachowego ( po 6 tyg.)
4. Niesymetryczny podpór na obu przedramionach
5. Brak umiejętności przeniesienia przedramion do przodu , dziecko układa jedną lub obie kończyny wzdłuż tułowia przy próbie uniesienia głowy ( po 6 tyg.)
6. Mocne odginanie głowy do tyłu z prężeniem kończyn dolnych przy jednoczesnych trudnościach z podporem na przedramionach

jest jeszcze 10 pkt, podam resztę jak wróce...

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 09:51   #3368
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Witajcie Śpiochny!
Właśnie wlazłam na mój kalendarz ciąży
Jestem w 53tygodniu
to żeś się trochę przeterminowała

Cytat:
A dzis juz jest bliski przegiecia paly...
Obrazil sie na mnie, ze odpowiedzialam ojcu na pytanie kiedy planujemy chrzest... "chyba na wiosne" (w domysle, jesli w ogole!) a on jak mu to powiedzialam to najpierw mnie opieprzyl, ze nie takie byly miedzy nami ustalenia a pozniej sie obrazil Ja jesli mam sklocic sie z cala rodzina to juz pojde do tego kosciola, niech poleja Młodej to glowe... byle nam glowy nie suszyli... ale on sie uparl i powiedzial ze dziadkowie nie maja nic do gadania w tej kwestii i on zrobi po swojemu... a ja nie wiem co mam robic....:confu sed:
trochę cię rozumiem ale rozumiem i twego tż, mój na bezczela powiedział swoim rodzicom że chrzcimy Pata tylko dlatego że żyjemy w zaściankowym kraju i potem dziecko będzie miało problemy bo do komunii nie idzie bo na katechezę nie chodzi... i gdybyśmy byli zagranicą nie robilibyśmy tego no ale...
zrobili wielkie oczy i się zamknęli..
może przetłumacz tż że też nie jesteś za ty no ale potem w szkole mała może mieć różnie..

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
A tu moje szczęście
cudny

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Wiem, że temat mat edukacyjnych był już wielokrotnie poruszany i dlatego chciałabym Was prosić żebyście poleciły mi jakaś fajną matę, bo jesteście już zorientowane w temacie Interesowałaby mnie taka w której można wymieniać zabawki, choć niekoniecznie musi być z taką opcją! Po prostu chciałabym coś sprawdzonego, bo nie mam siły i czasu oglądać każdej po kolei i zastanawiać się czy to oby napewno dobry wybór... Z góry Wam wszystkim dziękuję
nie umiem swojej znaleźć jak znajdę to ci wkleję

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
A tu moja córcia.
słodka

Cytat:

Tak pytam bo jak byłam na tej wizycie u tej całej ortopedy to mnie babka zjeździła, że niby nie wolno rajstopek zakładać i teraz już sama nie wiem...
raz założyliśmy ale tak się darł że szybko mu ściągnęliśmy

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
A my dziś jedziemy na usg bioderek..mam nadzieje że wszystko z nimi oki..
No i doszło do pierwszej większej sprzeczki międzuy mna a mamą
No bo nie mam z kim zostawic Dominika bo mama ma jechac ze mna . WIęc chce zostawic go siostrze..
Moja matka jest jakaś uprzedzona do tego..nie pozwala mi żeby siora pilnowałą mi dzieci..No bo Irenka ma dzien wolnegow pracy to chce sobei coś w domu zrobić a nie mi dzieci pilnować..
Nosz kurna..ona ma wolne co drógi dzien no i chce zostawic małego na 2 godziny a nie na cały dzionek...
Poza tym raptem 2 razy mi dzieci pilnowała od ich narodzin, a ja jej przez 2 miesiące obiady na budowe woziłam, i co drógi dzien jej syna z przedszkola wybieram samochodem a paliwo za darmo nie jest. ani złotowki niegdy na to nie dała mi...
Czasem jak chce jechac na kawe do siory to mama mi zabrania..bo Irci mam nie pzreszkadzać..i moje dieci jej pobałgania w domu...

ale żem wnerwiona

Dodaje foty mojego niuńka
weź olej mame.. żeby ci jeszcze do siostry zabraniała jeździć.. tragedia.. to chyba siostra decyduje czy ma czas zajęć się dziećmi a nie mama..

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Byliśmy u neurologa i niestety Szymuś ma wzmożone napięcie mięśniowe w nóżkach i nieco za słaby odruch chwytny i będziemy się rehabilitować. POMI - chyba Ty pisałaś, że też musicie mieć rehabilitację. Jak Wam idzie? Czy jeszcze któraś mamusia musi ćwiczyć z dzieckiem?
Metoda Voity mnie przeraża, dzieci płaczą przy ćwiczeniach, a jak mam sama go ćwiczyć to nie wiem jak to będzie, no i boję się żeby nie zaszkodzić. Jejku tak mnie to stresuje i dołuje, że szok
trzymam kciuki za rehabilitacje, my mamu neurologa za tydzień...

Pomi właśnie jak wizyta rehabilitantki? oglądał was neurolog?

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
HEj Dziewuszki,

jestem z powrotem, chyba o mnie nie zapomnialyscie?
Zaraz sie biore za nadrabianie WAS, tylko krotko co u nas.

Olek po 8tygodniach podwoil swoja wage, ważył 4kg w zeszla srode! a dzis konczy 2 miesiace
Zaczelismy go rehabilitowac i tu wskazowka-porada dla wszystkich mam wczesniakow czy to czasowych czy wagowych- dziewczyny walczcie o skierowanie do neurologa!!! My idziemy w czwartek, ale u mamy udalo sie zalatwic pania rehabilitantke prywatnie i to DZIAŁA! Co prawda ona sie za glowe chwycila, jak Olka pierwszy raz probowala rozcwiczyc; byl strasznie napiety, podnosil glowke, wykrecal glowke, skrecal ciało w rozek, no i ryczal bez powodu. Najlepsze jest to ,ze ja niczego takiego nie zauwazylam, tyle ze sie w rozek skrecal, co pediatra bagatelizowala... No i zaczelismy cwiczenia i mam inne dziecko Co prawda ryczy dalej, ale jest duzo bardziej radosny, no i wreszcie odprezony nie mowiac o tym, ze jest prosty i przestal sie wyginac. I uwilebia cwiczenia, wczoraj po raz pierwszy sie do mnie usmiechnal, a potem jeszcze do dwoch babci i dziadka i tatusia. Lepiej tez moje dziecko spi.
cisze się że u was pomogło mam nadzieję że i u nas pomoże

pytał ktoś o podnoszenie główki, ale i mi tego posta wcięło i nie wiem kto, mój syn jak go podciągała za rączki pediatra nie dźwigał głowy a "ciągnął ją po podłożu" plecy szły a głowa nie, no i powiedziała że jest kłopot z napięciem mięśniowym, ale jak "dźwiga" i dzielnie stara się ją podnieść to ok... ciekawe co nam powie pani neurolog, bo 2 tyg minęły od wizyty u pediatry i skierowana, a syn głowę już właśnie dzielnie podnosi, wkońcu zaczłą pakować ręce do buzi i interesować się rzeczami.. a do tego na brzuszku już też równo leży... no i nie odgina już główki do tyłu.. mąż się śmieje że wystraszył się rehabilitacji.. hahaha zobaczymy.. moze potrzebowa więcej czasu na "zdobycie pewnych umiejętności"
tak czy inaczej lepiej żeby go obejrzeli specjaliści, nie zaszkodzi..

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
ja tak szybciorem bo zaraz wychodzę na zakupy...
Majka nie bój się ćwiczeń, Vojta wyzwala naturalne odruchy dziecka i może wygląda to strasznie, ale dla dziecka takie nie jest na pewno nie zaszkodzi
Widzę, że dużo mamuś się denerwuje czy wszystko ok z napięciem itp. to podam wam na co trzeba zwracać uwagę:

Sygnały alarmowe:
1. Asymetryczne ustawienie głowy, tułowia, kończyn w przywiedzeni i rotacji wewnętrznej, zaciskanie dłoni z kciukiem w środku w piąstkę
2. Asymetryczny rozkład ruchu , słabsza aktywność po jednej stronie ciała, opadanie na bok z preferowaniem jednej strony i asymetryczny podpór z utratą równowagi
3 Brak stabilizacji głowy lub słaba jej stabilizacja w próbie podciągania za rączki oraz w próbie siedzenia i zawieszenia pachowego ( po 6 tyg.)
4. Niesymetryczny podpór na obu przedramionach
5. Brak umiejętności przeniesienia przedramion do przodu , dziecko układa jedną lub obie kończyny wzdłuż tułowia przy próbie uniesienia głowy ( po 6 tyg.)
6. Mocne odginanie głowy do tyłu z prężeniem kończyn dolnych przy jednoczesnych trudnościach z podporem na przedramionach

jest jeszcze 10 pkt, podam resztę jak wróce...
dzięki za wiadomość z tego co czytam to się nie dziwie że wysłała nas pediatra bo większość miał Pat.. zobaczymy co powiedzą tam..
Stary 2010-11-15, 09:55   #3369
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Jezu tyle piszecie o Tym napięciu że aż się bać zaczęłam Wam to zauważył pediatra na pierwszej kontrolnej wizycie czy same to zauważyłyście i poszłyście do lekarza?

mój Franek dźwiga głowkę ale czasem mam wrażenie że ją wygina bardzo do tyłu A pewnie schizuję ale już któraś z Was o tym piszę

A jeśli chodzi o łzy to ja jestem pewna że dziś znowu mu poleciała Jak go chwilę musiałam przytrzymać żeby nie jadła to się popłakał i łza poleciała a to wcześniej niż literatura podaje.

Włączyłam dziś do diety otręby pszenne (choć chyba można je jeść spokojnie) bo ja z tymi moimi zaparciami nie wydolę Zobaczymy czy coś pomoże a i zaczynam jeść też kiwi
Stary 2010-11-15, 10:12   #3370
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Wpadlam tylko napisac, ze po kapieli i wypiciu 80 ml mleka AR Pascalek przespal pierwszy raz 4 godziny, potem juz budzil sie co 2. Ale jestem taka szczesliwa, ze z wrazenia rozbolala mnie glowa i nie moglam spac 3 godziny
wow- może to krok ku lepszemu
Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
wiecie czy mozna lyknac apap???? tak jak w ciazy jak sie karmi???

Cytat:
a chrzest to deklaracja rodzica, ze bedzie sie dziecko w wierze katolickiej wychowywac, bedzie sie znim do kosciola chodzic, bedzie sie mu wpajac poglady kosciola... itd wiadomo o chodzi...
wydaje mi się, że macie racje Podobało mi się jak kiedyś moja koleżanka (mężatka- tylko ślub cywilny, deklarują że są niewierzący itp) na pytanie swojej mamy czy teściowej- kiedy ochrzczą córkę odpowiedziała:" a kto będzie ją wychowywał w wierze? bo przecież nie my.." - i temat chrzcin się skończył.
Mnie się wydaje, że ślub kościelny, chrzest itp tylko dlatego, żeby ludzie nie gadali, dla świętego spokoju itp. ale bez przekonania jest bez sensu i to jedna wielka obłuda.

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
nie wiem czy mój wywód jest klarowny, ale w ogole nie mam pomysłu jak wyrobić w nim jakikolwiek rytm??? przetrzymywać na siłę smokiem, herbatką, zabawiać??
może...ale po trochu, np o 15 minut na początek
Cytat:
ninaad Moja Mała dziś gadała do koca - wyglądało jakby na niego krzyczała Aż machała rękami i nogami
trzeba było nagrać

Cytat:
nie. Nawet nie mam. Pewnie kupię 1 czy 2 pary do tej jednej sukieneczki, którą ma Ola. Na wyjście jak jest chłodno to ew. na śpioszki zakładam spodenki polarowe. Sama nie znoszę zakładania rajstop pod spodnie, więc nie będę tego robić dziecku
Cytat:
wow, to już duży chłopak
skaza bialkowa sie u nas rozkrecila wiec ja jestem na mega diecie. W zasadzie to tylko ziemniaki, marchewka, kurczak, krupnik, i kanapki. Biedny synek ma skaze nawet w pupce (oprocz twarzy)
Ola też zapryszczała na tyłku Na buzi wygoiły jej się krostki- a była cała zapryszczała- trochę same, trochę hydrokortyzonem- ale użyłam go tylko tyle, żeby znikły i żebym ew. mogła kontrolować jak mała reaguje na moją dietę
Ja kurczaka nie mogę jeść, bo Ola dostaje po nim biegunki. Jadłam naprawdę lekkie rzeczy a krostki cały czas były, więc na ok. tydzień przechodzę na dietę bezglutenową- dzisiaj trzeci dzień i wygląda, że mała ma się lepiej. Potem znowu będę wprowadzać niektóre produkty pojedynczo, żeby wreszcie zobaczyć co jej szkodzi
Ja cierpie, ale motywacji mi nie brakuje. Dzis nawet niezle ta jego skora wyglada.

Lece was nadrabiac z Olkiem na rekach. Ta moja dieta zle zadzialala na jego kupki i bardzo cierpi, bo kupa wyjsc nie chce.
na twoje też pewnie kiepsko zadziała- kombinuj może z większą ilością błonnika
Cytat:
ninaad - zaczęłaś przyjmować suplement wapnia? Ja się boję czy nie zaszkodzi małemu, bo już kupiłam ale nie biorę na razie.
tak, dziś trzeci dzień (ale nie konsultowałam tego z pediatrą, bo jeszcze nie dotarliśmy do lekarza). W butelce wody rozpuszczam 3 tabletki musujące- w sumie 900 mg wapnia- na opakowaniu napisane, że tyle można maksymalnie i że to suplement diety, także dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

W ogóle jakoś nie najlepiej się czuję ostatnio, miewam zawroty głowy, w nocy jak się budzę to jest mi gorąco i czuję jakbym miała gorączkę, chociaż nie mam- nie wiem, czy to przez tę dietę czy może z innego powodu. Chyba muszę któregoś dnia podejść do laboratorium i zrobić sobie morfologię
Dodatkowo po kilku dniach brania Azalii zaczęłam krwawić (mniej więcej tak jakbym miała normalny okres, może trochę słabiej)- dziś już chyba piąty dzień- nie podoba mi się to
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 10:23   #3371
malwina1204
Rozeznanie

witajcie

któraś z was dziwiła sie że moja mała miała robione USG BIODEREK w szpitalu az zgupiałam i sprawdziłam i jednak w książeczce mam że było robione nawet zdjecie mam z usg.Jak pojde do lekarza w tym tyg to zobacze czy powie żeby jeszcze raz zrobić i zapytam o te pieluchy bo teściowa dzwoni i caly czas pieluchy i pieluchy mam ochote jej ......heee

nocka cieżka usneła po kąpieli o 19.30 spała do 23.30 i nawet szybko usneła potem wstała o 1 i nie spała 2 h , jak już usneła wstała o 5.30 i nie spała do 7 jak już usneła o 7 cały czas kwikała aż do 8.15 nie do wytrzymania ja padam tż w pracy , wezme ją na drugi spacer, bo WCZORAJ BYŁ PIERWSZY:jupi :

dziewczyny mam pytanko ile po porodzie lało wam się z pochwy ??
Ja wczoraj zauważyłam że na podpasce mam takie jakby skrzepy krwiste

ja nie mam tyle czasu żeby siedziec na wizazu jak wy jak wy to robicie????

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

klarissa co do rajstopek nie zakładam jak narazie
IlonaN2moja to samo robi z główką, śliczne zdjęcia

u nas co do chrztu pytam tż kiedy chrzest robimy? a on mamy jeszcze czas...taka rozmowa....a nalepiej by nie chrzcił tak mi kiedys powiedział

aaneczka-śliczne fotki;p
Weronisiagratki dla Pascalka, ciekawe kiedy moja tak pośpi i da sie matce wyspac

Jak się wasze dzieci budzą w nocy to po jakim czasie zasypiają znowu?

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 10:33   #3372
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
od razu albo prawie od razu
Stary 2010-11-15, 10:52   #3373
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
od razu albo prawie od razu
od urodzenia???? czy po jakimś czasie od urodzenia?

Stary 2010-11-15, 11:05   #3374
Zuziczka
Rozeznanie

Alescie naprodukowaly przez ten tydzien :P normalnie nie moge was nadrobic

Cytat:
Jeśli któraś z Was przyjmuje wapń to napiszcie jaka dawka i czy konsultowałyście to z pediatrą?
Ja biore Vitrum- wapn 500 i prenatal ma wapn-200, czasem do tego jedna musujaca -300wapnia-dziennie. Pediatra, jak ja spytalam to miala w nosie moj wapn kazala mi cos tam sobie w aptece wybrac.

Wszystkie fotki - super!
My staramy się cykać fotki, ale wszystko mam w aparacie, trzeba w końcu zgrać. Narazie synek malutki i wszystkie takie monotonne - na leżąco w łóżeczku, bo jak jestem sama to ciężko, ale jeszcze miesiąc i będą ciekawsze
Dawaj te fotki dawaj Olek po tygodniu u babci ma teraz serie fotek z dziadkami i wujkami

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

Zuziczka - ćwiczycie metodą Voity? Ile razy dziennie, tyg.? Zawsze pod okiem rehabilitantki czy już Cię nauczyła i sama ćwiczysz z Olkiem?
Ile płacisz tej rehabilitantce? Tż zapisał nas na rehabilitację od 30.11 (jak synek będzie miał skończone 6 tyg. bo to był najbliższy termin....)
Na zaparcia kup sobie syrop Duphalac, ja biorę raz dziennie w czasie śniadania 15 ml, a można i więcej (dawkowanie jest na buteleczce) i siemię lniane - zwykłe i mielone i dodawaj do zup, owsianki itd.
Widzę, że mamy podobne problemy, a Twój synek to wcześniak a mój przenoszony, ale urodzony z 1 pkt
Majeczka- pojecia nie mam jaka metoda cwiczymy Rehabilitanka byla prywatna (jak w Poznaniu po wizycie u neurologa, beda problemy z rehabilitacja na nfz to wracam do niej do lubuskiego). Cwiczyla Olka godzine dziennie (30zl), ja tez sie kilku cwiczen nauczylam i Maly je uwielbia (szczerzy papolę jak szalony i guga w trakcie). Aha, rehabilitanka jest swietna- jezdza do niej ludzie z calej Polski i zagranicy. Naprawde pomogla mojemu Olkowi.
Malemu dalam troche laktulozy wczoraj i troche dzisiaj. Najgorsze jest to ze karmic moge go tylko na lezaco, bo tak sie prezy przy piersi. Bidny

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
na twoje też pewnie kiepsko zadziała- kombinuj może z większą ilością błonnika
no wlasnie u mnie nie ma problemu

tak, dziś trzeci dzień (ale nie konsultowałam tego z pediatrą, bo jeszcze nie dotarliśmy do lekarza). W butelce wody rozpuszczam 3 tabletki musujące- w sumie 900 mg wapnia- na opakowaniu napisane, że tyle można maksymalnie i że to suplement diety, także dla kobiet w ciąży i matek karmiących.
U mnie w sumie podobna dawka. Podobno migdaly maja sporo wapnia.

W ogóle jakoś nie najlepiej się czuję ostatnio, miewam zawroty głowy, w nocy jak się budzę to jest mi gorąco i czuję jakbym miała gorączkę, chociaż nie mam- nie wiem, czy to przez tę dietę czy może z innego powodu. Chyba muszę któregoś dnia podejść do laboratorium i zrobić sobie morfologię
Idz idz, ja tez czasem mam podobne samopoczucie. To chyba przez ta jednostronne diete. Ja oprocz wapnia biore jeszcze w cholere witamin (prenatal, omega3,luteine na oczy i Bcomplex), moze tez sprobuj?

Dodatkowo po kilku dniach brania Azalii zaczęłam krwawić (mniej więcej tak jakbym miała normalny okres, może trochę słabiej)- dziś już chyba piąty dzień- nie podoba mi się to
A ja chrznie ta Azalie i u nas beda gumki
Myslisz ,ze gluten to moze byc? Kurcze, ja mam wrazenie,ze juz prawie nic nie jem, a Olek dalej jak tarka. Co prawda nie stosuje zadnych masci ze sterydami, tylko masc cholesterolowa, a na pupe sudocrem niestety. Po wizycie u neurologa musze isc do pediatry i niech mi kobita cos wreszcie konkretnego powie!
Stary 2010-11-15, 11:09   #3375
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Jezu tyle piszecie o Tym napięciu że aż się bać zaczęłam Wam to zauważył pediatra na pierwszej kontrolnej wizycie czy same to zauważyłyście i poszłyście do lekarza?

mój Franek dźwiga głowkę ale czasem mam wrażenie że ją wygina bardzo do tyłu A pewnie schizuję ale już któraś z Was o tym piszę
no to takie odginanie to jeden z objawów ale spokojnie po jednym nic nie można stwierdzić... zapytaj pediatrę.. i spokojnie u nas było tych objawów dużo choć sama się dziwię bo teraz już jakby te odruchy dziwne "osłabły" nie wiem...

aneczka słodki ten twój Patryk

Cytat:
witajcie

któraś z was dziwiła sie że moja mała miała robione USG BIODEREK w szpitalu az zgupiałam i sprawdziłam i jednak w książeczce mam że było robione

my też mieliśmy usg w szpitalu robione,
a młody zasypia od razu ale nie pamiętam od kiedy

a to my na wczorajszym spacerze
Stary 2010-11-15, 11:20   #3376
Zuziczka
Rozeznanie

Majka- sprawdzilam tego Vojte, i Olek nie byl tak cwiczony. W sumie to pani uczyla jego cialo, jak ma sie zginac.; koordynacji raczek i nozek, no i mocno cwiczyla na jego przykurcz szyi (skrecal glowe). Na koniec robila mu masaz glowu tak w powietrzu, wyglada to strasznie, ale Maly to lubil.

Martucha, Aneczka- oba Patole super chlopaki
Stary 2010-11-15, 11:22   #3377
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
od urodzenia???? czy po jakimś czasie od urodzenia?
mała była 10 dni w szpitalu- tu był problem z zasypianiem, bo jasno itp. Ale w domu już ładnie zasypiała. Teraz najpierw ją karmię a potem przewijam. Jak się rozbudzi, to na chwilę znowu do cycka i szybko się wycisza No i ja w nocy nie zapalam górnego światła tylko małą lampkę- na tyle, żebym coś widziała, ale żeby młoda się nie rozbudziła
Cytat:
A ja chrznie ta Azalie i u nas beda gumki
tylko, że my ich nie znosimy
Myslisz ,ze gluten to moze byc? Kurcze, ja mam wrazenie,ze juz prawie nic nie jem, a Olek dalej jak tarka. Co prawda nie stosuje zadnych masci ze sterydami, tylko masc cholesterolowa, a na pupe sudocrem niestety. Po wizycie u neurologa musze isc do pediatry i niech mi kobita cos wreszcie konkretnego powie!
nie wiem, ale nic innego mi nie przychodziło do głowy. Jak małej nie będą pojawiać się nowe krostki to zacznę stopniowo wprowadzać produkty zbożowe- zobaczymy. My tę maść ze sterydami dostałyśmy, bo małej na szyi robiły się takie mocno czerwone obwódki, niemalże ranki. Wiem, że trzeba uważać ze sterydami, dlatego smarowałam 2x dziennie cienką warstwą przez 2 dni i wszystko zniknęło

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

I muszę się pochwalić, że Ola coraz mniej odchyla główkę do tyłu jak ją noszę Już prawie ładnie trzyma w pionie albo się do mnie przytula (jak ja to lubię jak tak się wtula słodzinka moja)
Stary 2010-11-15, 11:39   #3378
malwina1204
Rozeznanie

ninaad- robie tak samo i nie chce spac tylko lezy i swoje odgłosy wydaje

Stary 2010-11-15, 11:41   #3379
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
no to takie odginanie to jeden z objawów ale spokojnie po jednym nic nie można stwierdzić... zapytaj pediatrę.. i spokojnie u nas było tych objawów dużo choć sama się dziwię bo teraz już jakby te odruchy dziwne "osłabły" nie wiem...
No własnie gdzięs o tym czytałąm i teraz ise martie Ale to odginanie to odbywa się jak leży na boku albo jak go położę tak bokiem na swoeje piersi A jak go nosze w pionie to jest ok Położna ma być w tym tygodniu to się zapytam

Aha przyszedł konik z Fisher Price i co mój syn śpi po włączeniu konika heheh Ciekawe czy to zbieg okoliczności czy będzie mu służył
Stary 2010-11-15, 11:41   #3380
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

dziewczyny jak wspaniale, że zaczynacie z rehabilitacją!! Ja byłam na ćwiczeniach u rehabilitantki już 2 razy, nagrałam filmiki i ćwiczymy w domu. Efekty są boskie. Mały z dnia na dzień silniejszy Piastek juz tak często nie zaciska, ale kciuk wtedy chowa nadal w czwartek mamy neurologa, doczekać sie nie mogę ale jestem dobrej myśli

ja go ćwiczę metodą NDT BOBATH jest podobno mniej wkurzajaca dla dzieci

Martucha widzę, że macie x-landera też na niego polowałam, w ostateczności wzięłam quinny z tego co wyczytałam są one baaardzo podobne. Wożę narazie małego w gondolce i niestety chyba za długo go nie powożę. Czy Wasza też jest taka wąska?? Mały w niej leży jak ściśnięty śledź na długość jeszcze ma miejsca troszkę, ale na szerokość kiepsko a szkoda... i jeszcze na środku te zwężenia porażka. Chyba niebawem będę musiałą przeprosić stary głeboki wózek w którym mały sie czuł jak maharadża
Stary 2010-11-15, 11:44   #3381
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
witajcie

któraś z was dziwiła sie że moja mała miała robione USG BIODEREK w szpitalu az zgupiałam i sprawdziłam i jednak w książeczce mam że było robione nawet zdjecie mam z usg.Jak pojde do lekarza w tym tyg to zobacze czy powie żeby jeszcze raz zrobić i zapytam o te pieluchy bo teściowa dzwoni i caly czas pieluchy i pieluchy mam ochote jej ......heee

nocka cieżka usneła po kąpieli o 19.30 spała do 23.30 i nawet szybko usneła potem wstała o 1 i nie spała 2 h , jak już usneła wstała o 5.30 i nie spała do 7 jak już usneła o 7 cały czas kwikała aż do 8.15 nie do wytrzymania ja padam tż w pracy , wezme ją na drugi spacer, bo WCZORAJ BYŁ PIERWSZY:jupi :

dziewczyny mam pytanko ile po porodzie lało wam się z pochwy ??
Ja wczoraj zauważyłam że na podpasce mam takie jakby skrzepy krwiste

ja nie mam tyle czasu żeby siedziec na wizazu jak wy jak wy to robicie????

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

klarissa co do rajstopek nie zakładam jak narazie
IlonaN2moja to samo robi z główką, śliczne zdjęcia

u nas co do chrztu pytam tż kiedy chrzest robimy? a on mamy jeszcze czas...taka rozmowa....a nalepiej by nie chrzcił tak mi kiedys powiedział

aaneczka-śliczne fotki;p
Weronisiagratki dla Pascalka, ciekawe kiedy moja tak pośpi i da sie matce wyspac

co do pieluchowania to moze miec racje tesciowa
my tez mielismy usg w szpitalu i mamy fotke w ksiazeczce zdrowia ale mimo,ze połozna powiedziała,ze bardzo ladnie maly sam sobie układa nogi w zabke to profilaktycznie do nastepnego badania usg zakładac dwie pieluchy tetrowe i ja nawet sie ciesze bo Radek jest taki stabilniejszy jak go nosze czy podnosze.
a co do upławów poporodowych,to miałam długo.Około 5 tyg ale skrzepy tez były z tym,ze raczej do miesiąca sie skonczyły.Potem tylko takie brązowawe odchody.Teraz Radek ma juz 7 tyg i u mnie spokój i cisza.W czwartek do gina dopiero ale czuje,ze bedzie ok.Zobaczymy.

a co do spania ...to ja dosc troche sie naczekałam na pierwsze kilka godz w całosci przespane ale było warto
pierwsze dwa tyg to prawie nic nie spałam bo mały NON stop na cycku wisiał ale potem zaczęłam dokarmiac butlą i teraz zdarza się,ze spi po 6 godz !!!!w nocy i tylko na chwilke potem cyca dostanie i dalej zasypia,ale potem to juz seteczka mlesia musi byc hehe

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs

Edytowane przez Eveliouses
Czas edycji: 2010-11-15 o 11:46
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 12:40   #3382
gabisun
Zakorzenienie

no więc c.d.

7. Bezwładne zwisanie ciała dziecka , świadczące o obnizonym napięciu mieśniowym
8. Ubogość ruchów i niedostatek inicjatywy do nawiązywania kontaktu ( po 1 miesiącu)
9. Niewystarczający lub całkowity brak reakcji na światło ( po 3m-cu)
10. Stały zez lub objaw zachodzącego słońca, tętniące ciemię, wymioty, poszerzenie szwów czaszkowych, odgieciowe ułożenie głowy
11.Drżenie bródki i/lub kończyn ( u dzieci aktywnych może występować do 4-5 tygodnia)
12. Słaby lub całkowity brak ruchu wodzenia galek ocznych i głowy ( po 2m-cu)
13. Spontaniczny lub występujący po podrażnieniu opistotonus ( po 3-mcu)
14.Stereotypowe wyprosty kończyn dolnych z baletowym obciąganiem stóp w zawieszeniu pachowym ( po 4 m-cu) wskazuje na podwyższone napięcei mięśniowe
15. Przetrwały asymetryczny odruch szyjny ( po 7 m-cu)
16. Siedzenie na połączeniach krzyżwo- lędźwiowych zamiast na guzach kulszowych

się napisałam

w przypadku tych zaburzeń stosuje się metodę Vojty lub Bobathów

Mszu cięzko coś doradzić ja ochrzciłam, bo jestem w sumie wierząca chociaż kościół do końca mnie nie przekonuje, chodzę do niego tylko na święta. Łatwo jest mówić ,żeby zrobić coś wbrew rodzinie, ja bym tak nie potrafiła w sumie najważniejsze teraz abyś się z tż dogadała. Może pzedyskutujcie to jeszcze raz na spokojnie, przecież tu nie chodzi o was tylko o dziecko, żeby potem nie miało żadnych problemów w szkole albo do was pretensji chrzest jej nie zaszkodzi a i tak jak będzie dorosła sama podejmie decyzje co chce z tym dalej robić

Stary 2010-11-15, 13:37   #3383
Eveliouses
Raczkowanie

a mój mały ma na linii brwi taką jakby schodzącą żółtawą skórkę/łuskę??co to??dodam,ze na główce jest czysto,niema zadnych strupków czy schodzacej skórki,tylko na linii brwi.Mam to posmarować oliwką??czy zostawic bo jutro idziemy na szczepienia to sie moze dopytam,no nie?

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 13:43   #3384
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Martucha, Aneczka- oba Patole super chlopaki
dziękuję

Cytat:
No własnie gdzięs o tym czytałąm i teraz ise martie Ale to odginanie to odbywa się jak leży na boku albo jak go położę tak bokiem na swoeje piersi A jak go nosze w pionie to jest ok Położna ma być w tym tygodniu to się zapytam

Aha przyszedł konik z Fisher Price i co mój syn śpi po włączeniu konika heheh Ciekawe czy to zbieg okoliczności czy będzie mu służył
zapytaj będziesz spokojniejsza

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
dziewczyny jak wspaniale, że zaczynacie z rehabilitacją!! Ja byłam na ćwiczeniach u rehabilitantki już 2 razy, nagrałam filmiki i ćwiczymy w domu. Efekty są boskie. Mały z dnia na dzień silniejszy Piastek juz tak często nie zaciska, ale kciuk wtedy chowa nadal w czwartek mamy neurologa, doczekać sie nie mogę ale jestem dobrej myśli

ja go ćwiczę metodą NDT BOBATH jest podobno mniej wkurzajaca dla dzieci

Martucha widzę, że macie x-landera też na niego polowałam, w ostateczności wzięłam quinny z tego co wyczytałam są one baaardzo podobne. Wożę narazie małego w gondolce i niestety chyba za długo go nie powożę. Czy Wasza też jest taka wąska?? Mały w niej leży jak ściśnięty śledź na długość jeszcze ma miejsca troszkę, ale na szerokość kiepsko a szkoda... i jeszcze na środku te zwężenia porażka. Chyba niebawem będę musiałą przeprosić stary głeboki wózek w którym mały sie czuł jak maharadża
cieszę się że u was jest poprawa... ja mam tą wizytę za tydzień i siedzę jak na szpilkach..
tak mam xlandera, gondolka się nie zwęża mamy jeszcze w niej trochę miejsca ale myślę że w styczniu będzie full.. co prawda bez kombinezonu ma dużo ale już w kombinezonie miejsce diametralnie maleje, a czy jest wąska nie wiem nie porównywałam
co jak co hmm jest ciężki... aczkolwiek my na spacery i tak chodzimy z mężem, pracuje w tak fajnych godzinach że zawsze może podjechać, a jak nie mógł a musiałam iść gdzieś załatwić to albo przyjaciółka chciała iść ze mną albo mama więc zawsze był ktoś do pomocy ale i towarzystwo dla mnie

Cytat:
no więc c.d.

7. Bezwładne zwisanie ciała dziecka , świadczące o obnizonym napięciu mieśniowym
8. Ubogość ruchów i niedostatek inicjatywy do nawiązywania kontaktu ( po 1 miesiącu)
9. Niewystarczający lub całkowity brak reakcji na światło ( po 3m-cu)
10. Stały zez lub objaw zachodzącego słońca, tętniące ciemię, wymioty, poszerzenie szwów czaszkowych, odgieciowe ułożenie głowy
11.Drżenie bródki i/lub kończyn ( u dzieci aktywnych może występować do 4-5 tygodnia)
12. Słaby lub całkowity brak ruchu wodzenia galek ocznych i głowy ( po 2m-cu)
13. Spontaniczny lub występujący po podrażnieniu opistotonus ( po 3-mcu)
14.Stereotypowe wyprosty kończyn dolnych z baletowym obciąganiem stóp w zawieszeniu pachowym ( po 4 m-cu) wskazuje na podwyższone napięcei mięśniowe
15. Przetrwały asymetryczny odruch szyjny ( po 7 m-cu)
16. Siedzenie na połączeniach krzyżwo- lędźwiowych zamiast na guzach kulszowych

się napisałam

w przypadku tych zaburzeń stosuje się metodę Vojty lub Bobathów
dziękuję Ci dobra kobieto..
a która z tych metod daje lepsze efekty wiesz może? bo Bobathów jest przyjemniejsza dla dzieci ale jak jest z efektami?
Stary 2010-11-15, 13:55   #3385
martynka81
Rozeznanie

Aneczka, Martucha - śliczne są wasze Patryczki dwa, tralalala

Zuziczka - fajnie że wróciliście do nas, buziole dla Olka

Malwina - mój Filip zasypia zazwyczaj od razu, czasem sobie coś tam pojęczy, pokwili ale zaraz zasypia, jak był mniejszy to raczej podobnie

Gabisun - dzięki za informacje, mój mały też trochę odgina główkę do tyłu, pytałam pediatry bo on miał ułożenie odgięciowe przy porodzie, ale powiedziała że jest dobrze, ale będę monitorować a z informacjami od ciebie będzie łatwiej bo wiadomo na co zwracać uwagę

a to my
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 14:16   #3386
gabisun
Zakorzenienie

Cieszę się, że informacje się przydały
Co do metod to obie są równie dobre, myslę jednak ,że ze znalezieniem terapeuty pracującego na metodzie Bobathów może być trudniej, bo sam kurs jest trudno zrobic ( wymagane jest ileś tam lat praktyki w pracy z dziećmi itp.)

Jeszcze małe wyjaśnienie: przetrwały toniczny odruch szyjny ( asymetryczny) - w leżeniu na plecach przy obrocie głowy w bok prostuje się ramię i noga tej strony, a zgięcie ramienia i nogi przeciwnej

Stary 2010-11-15, 14:35   #3387
ycnan
Zadomowienie

Szczęśliwa, córcia, jak zawsze, cudowna i rewelacyjnie ubrana

Klarissa, ja ostatnio na każde wyjście zakładam Boryskowi rajtki i na to dżinsiki Jak dla mnie są bardzo fajne, a i małego nie drażnią. Tylko ja tą gumę naciągam pod pachy prawie

anilkadro, fajnie, że się odezwałaś

IlonaN2, ale to nie było skierowane do Ciebie, czy którejkolwiek z wypowiadających się w tej sprawie. Po prostu uprzedziłam akt, bo zawsze jak jest dyskusja na temat chrzcin/ślubu etc, to zaczyna się dyskusja na temat wiary ogólnie, a to nie jest tu potrzebne. Już kiedyś były w związku z tym spięcia na poczekalni...

aaneczka1984, no, cudny ten Twój Patryk

Zuziczka, welcome back Normalnie, Olek szaleje z wagą

martucha84, wyglądasz rewelacyjnie, a Patryk coraz większy. Cudnie mu w tej czapce Kurcze, i już zupełnie sam główkę trzyma?

malwina1204, mój w nocy dość łatwo zasypia. Troszkę pogada, ale jak dostanie smoka to zaraz oczka przymyka Maksymalnie 15-20 minut mu to zajmuje. Ale do chyba miesiąca czy półtorej, walczył ze snem nawet godzinę.

Eveliouses, to żółte na brwiach to ciemieniuszka. Smaruj oliwka i wydrapuj delikatnie jak zmięknie.

martynka81, śliczną tworzycie rodzinkę. a mały jest do taty bardzo podobny Nos identyczny ale już oczka chyba po Tobie

gabisun, tyle napisałaś i dziękuję, bo na pewno się przyda ...ale po pierwszym czytaniu niewiele z tego zrozumiałam Chyba za mało śpię... Czas na drzemkę i będzie podejście numer dwa
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 15:02   #3388
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:

IlonaN2, ale to nie było skierowane do Ciebie, czy którejkolwiek z wypowiadających się w tej sprawie. Po prostu uprzedziłam akt, bo zawsze jak jest dyskusja na temat chrzcin/ślubu etc, to zaczyna się dyskusja na temat wiary ogólnie, a to nie jest tu potrzebne. Już kiedyś były w związku z tym spięcia na poczekalni...

Wiem że nie do mnie bezpośrednio Ja tylko chciałam się wytłumaczyć i już nie gadam nic o wierze

Eveliouses, to ciemieniucha. Posmaruj oliwką i jakaś miękka szczotką do włosów wyczesz po jakiś 15 minutach Ja też podejrzewam u małego ciemieniuchę choć u mnie nie jest to żółte tylko taka sucha skóra

martucha
ja mierzyłam X landera i jest chyba 2 cm węższa gondola niż np w Tako tyle że ona ma kształt takiej :gruszki" i tak się wydaję A ja jestem fanką X landerów ale go nie mam bo mnie namówili na TAKO choć sprawdza się ale wizualnie X lander dla mnie lepszy

Byliśy na spacerku Piękna pogoda w Krakowie aż się wracac nei chciało tylko mały zgłodnaił
Stary 2010-11-15, 15:31   #3389
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość

Weronisia,
gratuluję przespania 4h przez Pascalka! Szkoda tylko, że ta głowa Cię tak rozbolała, bo pewnie dalej nie jesteś wyspana?
No i za szybko się cieszyłam
Te 4 godziny snu to był jednorazowy wybryk Pascalka.
Wczoraj wieczorem znowu go wykąpałam przed spaniem, dałam flaszkę, wypił 80ml i ... nie chciało mu się spać. Godzinę się rozglądał itp. w końcu zasnął i pospał godzinkę, domagając się jedzenia, a więc dokładnie 2 godziny od ostatniego karmienia W nocy budził się co 1,5-2 godziny.
Ehhh... chyba nie jest mi dane se pospać
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 15:42   #3390
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
Aneczka, Martucha - śliczne są wasze Patryczki dwa, tralalala
a to my
dziękuję
świetnie wyglądacie tak wesoło promiennie

Cytat:
Cieszę się, że informacje się przydały
Co do metod to obie są równie dobre, myslę jednak ,że ze znalezieniem terapeuty pracującego na metodzie Bobathów może być trudniej, bo sam kurs jest trudno zrobic ( wymagane jest ileś tam lat praktyki w pracy z dziećmi itp.)

Jeszcze małe wyjaśnienie: przetrwały toniczny odruch szyjny ( asymetryczny) - w leżeniu na plecach przy obrocie głowy w bok prostuje się ramię i noga tej strony, a zgięcie ramienia i nogi przeciwnej
hmm dziękuję za wyjaśnienie
a ten Spontaniczny lub występujący po podrażnieniu opistotonus - to wyginanie się w łuk?

Cytat:
martucha84, wyglądasz rewelacyjnie, a Patryk coraz większy. Cudnie mu w tej czapce Kurcze, i już zupełnie sam główkę trzyma?
dziekuję, no główkę na pionowo ładnie sam trzyma, chociaż czasem mu podpieramy bo zaczyna dzięciolić, albo mocno ją odgina do tyłu..

Cytat:

martucha
ja mierzyłam X landera i jest chyba 2 cm węższa gondola niż np w Tako tyle że ona ma kształt takiej :gruszki" i tak się wydaję A ja jestem fanką X landerów ale go nie mam bo mnie namówili na TAKO choć sprawdza się ale wizualnie X lander dla mnie lepszy

Byliśy na spacerku Piękna pogoda w Krakowie aż się wracac nei chciało tylko mały zgłodnaił
widzisz ja nawet nie mierzyłam podobały mi się x landery więc je brałam
cieszę się że spacer udany

Cytat:
No i za szybko się cieszyłam
Te 4 godziny snu to był jednorazowy wybryk Pascalka.
Wczoraj wieczorem znowu go wykąpałam przed spaniem, dałam flaszkę, wypił 80ml i ... nie chciało mu się spać. Godzinę się rozglądał itp. w końcu zasnął i pospał godzinkę, domagając się jedzenia, a więc dokładnie 2 godziny od ostatniego karmienia W nocy budził się co 1,5-2 godziny.
Ehhh... chyba nie jest mi dane se pospać
trzymam kciuki za dłuższe przerwy w jedzeniu... oby z dnia na dzień było lepiej

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości