|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Tifio kochana Zuziczka ma rację
już tłumaczę..."pistolety" to asymetryczny toniczny odruch szyjny i jest jak najbardziej prawidłowy, a powodem do niepokoju jest Przetrwały asymetryczny odruch toniczny, czyli taki który nie zanikł po 7 m-cu. Mam nadzieję, że już jasne |
|
|
|
#3452 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
To chyba chodzi o to żebyś TY piłą ten kompot
|
|
|
|
#3453 |
|
Rozeznanie
|
naked-super sprzęt
|
|
|
|
#3454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a stoliczek super... bardzo ciekawy hahahahahaha nie pomyślałam o tym
|
|
|
#3455 |
|
Rozeznanie
|
Od wczoraj zaczełam ćwiczyć brzuszki jak narazie wieczorkiem po 50 jak narazie bo plecy bolą po całym dniu, co dzień będę dodawać ćwiczenia np dziś na boczki wprowadzam
do mam karmiących co macie dzisiaj na obiad dla siebie ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- heeeee kompot ty masz pić nie dziecku
|
|
|
|
#3456 |
|
Wtajemniczenie
|
ok 230 zł na allegro
opis z aukcji: Aktywny stoliczek posiada cztery nogi i cztery interaktywne centra nauki: *Laptop zabawka z myszką to muzyka i zadania, które pomagają odkryć alfabet i kształty !!!!! * Telefon z wyjmowana słuchawką uczy liczb i pomaga w zabawie w naśladowanie *Pianino pomaga dziecku nauczyć się kolorów i nazw instrumentów muzycznych!!! *Książeczka ze stronami, które można przewracać wprowadza słowa , nazwy zwierząt i pomysły na historyjki oraz pierwsze słowa po angielsku!!!! Stoliczek zawiera 4 tryby działania: tryb polski tryb angielski tryb melodyjek tryb ćwiczenia wyobraźni **** dziewczyny a mnie zastanawia inna sprawa Czy to normalne, aby 2.5 miesięczny bobas spał prawie całymi dniami ![]() Filus śpi całą noc tak od 20 do czasem 11 (!!!) z przerwami na przewinięcie, jedzenie, czasem sobie chce pogadać, np dzis o 6 rano. coś tam porobi w ciągu dnia i znów zasypia. Widze, że się świetnie rozwija, coraz więcej potrafi, jest silny, gada jak najęty. Ale ta jego senność zaczyna mnie martwić, skoro piszecie, że wasze maluchy już w dzień niewiele sypiają ![]() Albo go tak męczymy wszyscy ![]() albo odziedziczył w genach lenistwo po swoim starym ![]() 11 wybiła a ten nadal tnie komara ![]() pediatre mamy dopiero 15.grudnia, chyba że z tymi zaparciami wcześniej sie udamy
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-11-16 o 11:02 |
|
|
|
#3457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3458 |
|
Zadomowienie
|
martucha... on chyba dopiero po chwili zczail co powiedzial
wiec pozniej juz sie w ogole nie odzywal... ) i jak worcilismy to powiedział, ze do konca dnia ja sie już nią zajmuje, bo on ma dosyc ![]() szczegol ze tego samego dnia, rano moja mama chciala ja wziac na rece (widziala ja ostatnio po porodzie) to jej opowiedział "chcialbym tez troche pobyc ze swoim dzieckiem" i jej nie dał
Jestem, bo fotografuję.... ![]() http://martalipinska.blogspot.com/ _________________ fotografia rodzinna, noworodkowa, niemowlęca, ciążowa i ślubna Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-11-16 o 11:06 |
|
|
|
#3459 |
|
Wtajemniczenie
|
zmykam bo sie przebudza. Koniec spania
|
#3460 |
|
Wtajemniczenie
|
tifio Ahaaaaa
Ja już myślałam, że Ty dziecko sadzasz ![]() ninaad Biorę Dziś 7 dzień i nic nie leci ![]() To Cię babka w aptece oszukała ... Ja zawsze daję kartę jak zamawiam przez internet i mam taniej. Eveliouses Mi schodzi 600 ml mleka na cały dzień A Ty jeszcze pierś dajesz No ale Asia bardzo mało je.IlonaN2 Ja mam w nocy to samo. Jak czasem się zdarzy, że Asia płacze mimo, że nie jest głodna i proszę Tżta o pomoc to mówi "to przynieś mi ją do łóżka, poleżymy sobie". Ale on akurat tak ma, w głowie zakodowane "spać, praca, spać, praca" i wiem, że nie robi tego celowo. Chociaż i tak się wkurzam ![]() elenka A czy przypadkiem za Twojego faceta nie sprzatała mamusia? Mam to samo i teraz go po prostu uczę, że trzeba po sobie sprzątać itd., jak dziecko, bo wcześniej mamusia wszystko robiła. Rozwalało mnie jak pisała mu karteczki "Łukasz! Zapłać dziś Zus - pilne! Przygotuj pranie. Kup chleb. Idź do lekarza na 15". No ręce opadają ...Przyłączam się do pytania gabisun o prezenty ![]() mszu Jakby mi Tż walnął takim tekstem i karmieniu piersią to bym mu po prostu strzeliła w twarz! Jak tak można! Grr aż się wkurzyłam ...
|
#3461 |
|
Zakorzenienie
|
Naked ja bym się cieszyła
prawidłowo przybiera, wiec nie ma czym się martwić. mojej się odmieniło i też ładnie śpi. Ma w dzień 4 drzemki w tym jedna 3 godzinna jak jesteśmy na spacerze w nocy od 21 do 7 rano ( niestety) ale za to tylko z jedną przerwą na karmienie, czasami 2
|
|
|
|
#3462 |
|
Raczkowanie
|
ILona -trzymaj się,wszystko minie.Wiem,ze ciezko jak chłopina nie chce pomóc,ale tak to czasem bywa,ze oni strasznie zmęczeni są
a obiadu mu nie rób dziś-popieram heheTifio-dzieki kocie,damy znac jak było malwinko-my dzis rosołek i gulasz z łopatki i kluski śląskie do tego-oczywiscie TZ wszystko ugotował,a co.. ![]() a na zaparcia ja piłam rumianek i pomogło,a mój ma mleko nan 1 i kupki dwie lub jedna na dzien ale raczej bez problemów buzki ide z radkiem pogadac bo woła mame
|
#3463 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny można jeść Frytki z piekarnika ?
No i mam pytanko Bo mój Franek od rana nie śpi tylko na cycku wisi a jak usypia to na 15 min i znowu na cyc A to leci nam 4 tydzień Czy to może być skok? |
|
|
|
#3464 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Powodzenia na dzisiejszym szczepieniu, może nie będzie źle ![]() Kochana ja też tak miałam po porodzie, że chciałam zrobić wszystko sama, bo tak świetnie się czułam a poza tym mam taki charakter "samosia". Po 2 tygodniach przyszło takie załamanie, że ryczałam w łazience w ręczniki, że już nie chcę dziecka, rodziny itd. bo po prostu nie miałam już siły. Daj sobie pomóc i naucz się o tę pomoc prosić. Ja wiem, że na początku jest trudno, ale jak mąż mówi "daj potrzymam dziecko" to mu je daj a nie obrażaj się czy coś takiego. Nie zrobi mu krzywdy A z gotowaniem, praniem, sprzątaniem itd. nie przesadzaj i pogadaj z mężem, że potrzeba ci pomocy. Mój tż prasuje ubranka małej, częściej chodzi na zakupy niż ja i robi mi śniadania i kolacje i nie pyskuje, a nawet mniej więcej raz na tydzień pojawia się w domu z kwiatami (od porodu, bo wcześniej to dostawałam kwiatki na dzień kobiet i urodziny czyli 2x w roku ). Ja daje NAN pro Sensitive. A zatkanemu maluchowi dzisiaj w desperacji dałam czopek glicerynowy (konkretnie to 1/3 z czopka) i po 30 minutach zrobiła wielgachną kupę - nie robiła mi kupy od 3 dni... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
----------------------------- Ja byłam dzisiaj na wizycie u ginki i jestem już "naprawiona" no i od teraz mam oficjalne pozwolenie na bara - bara chociaż ostrzegała mnie, że może boleć bo blizna jeszcze nie jest elastyczna. No i dowiedziałam się też, że na razie na owulacje i miesiączkę się u mnie nie zapowiada, ale i tak nie będę ryzykować i powiem tż-towi żeby kupił ogumienie Moja córka była ze mną bo nie miałam jej z kim zostawić, bo tż miał w pracy coś ważnego, a z teściową nie chcę już została wynoszona i wylulana przez panią doktor, a w czasie badania leżała mi na brzucholu Teraz tylko mam za jakieś 3 miesiące zgłosić się na cytologię i na usg - żeby zobaczyć, czy wszystko ok z moimi policystycznymi jajnikolami Ale się strasznie cieszę
|
|
#3465 |
|
Zakorzenienie
|
Klarissa super wieści z wizyty
Ogumienie |
|
|
|
#3466 |
|
Zakorzenienie
|
Ilona no to zupe masz, a miesko no to mowie ci obsyp sobie na noc np palki z kurczaka czy kup te "pomysl na" rewelacyjne sa te przeprawy, polecam karkowke...
ja karkowke kroje w plastry obsypuje na noc. rano wyciagam wrzucam do worka do niego pokrojone ziemniaki i cebule, zawiazuje i godzine samo sie robi w piekarniku. nie musisz stac przy garach... tak samo kurczaka czy inne mieso... malwina ja robie sobie dzis nalesniki z dzemem bo musze mleko ryzowe wykorzystac ![]() ale najczesciej na obiad jem gotowane mieso z zupy plus ziemniaki i marchewka. albo gotowana piers z kurczaka z makaronem i marchewka i to na patelenie na maselko wrzucam troche oliwy z winogron zeby nie bylo suche i dla mnie rewelka.. albo makaron z twarogiem, albo pierogi z serem na slodko... mi sie tez wydaje ze nie ma czegos takiego jak mleko malowartosciowe... organizm sam bierze co mu potrzeba, kwestia jedynie ze jak czegos mu nie dostarczysz wezmie od ciebie.... jak za malo tluszczu to wezmie od ciebie, jak wapnia tez ci wezmie.... to raczej ty ucierpisz niz dziecko. natura glupia nie jest ![]() co maja powiedziec te kobitki co zyja w afryce jakos ich dzieci nie gloduja na piersi :d (chyba )ja tez nie mam wyrzutow ze chodze na areobik i zostawiam tz z dzieckiem ja nie jestem zeschizowana na punkcie dzieci zawsze sobie powtarzam ze dzieciom sie krzywda nie dzieje bo sa z tata a nie obca osoba. a ja musze odpoczac psychicznie od domu normalna rzecz
|
#3467 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Matka niepotrzebnie forsę tylko wydałaCytat:
Dobrze, że mój nie ma takich genialnych pomysłów, ale tak na w razie co to zapamiętam Twój wywód. Cytat:
Cytat:
To samo co Tż, czyli mięso pieczone w worku, ziemniaczki i jakaś surówka, ale jaka to się okaże na spacerze co mi w sklepie w ręce wpadnie. Ogólnie to jem praktycznie wszystko od początku karmienia. Cytat:
![]() Ahh, jaka pupcia słodziachna! ![]() Chyba musiałabym mieć coś nie tak z głową żeby sadzać takiego maluszka Ale być może źle się określiłam i dlatego mnie tak zrozumiałaś - to tylko moje skurczone podczas ciąży komórki ![]() Czekam na relację i zaciskam kciukaski! Cytat:
|
|
#3468 |
|
Zakorzenienie
|
Ray dokładnie, nasz organizm jest zaprogramowany na tryb ekonomiczny i w przypadku niedoboru wapnia weźmie sobie np. z zębów czy w przypadku ludzi starszych Mało ruchu= osteoporoza ( organizm zabiera sobie z kości wapń, bo jest on tam niepotrzebny ) długo można by wymieniać...dlatego na diecie bez nabiału trzeba skądś ten wapń wziąć i bardziej tu chodzi o niedobory u matki niż u dziecka
|
|
|
|
#3469 |
|
Rozeznanie
|
Klarissa,
dla Małej za przespaną nockę w łóżeczku! Obyło się bez lulania i noszenia?Super, że na wizycie same super wieści! Też mnie rozwaliłaś ogumieniem Lecimy na spacerek! I przy okazji dokupić kilka rzeczy, których nam brakuje na niedzielną ceremonię
Edytowane przez tifio Czas edycji: 2010-11-16 o 12:21 |
|
|
|
#3470 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a gdzie kupujecie tego konika? My po chrzcinach super wszytsko sie udalo. Na dworze bylo cieplutko 18 stopni
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-11-16 o 12:23 |
|
|
|
|
#3471 |
|
Raczkowanie
|
Klarisso wydaje mi się,że im mniejsze miasto tym taniej
![]() a co do pokarmu małowartościowego to mi położna powiedziała,ze NIE MA czegos takiego,moze byc mało pokarmu ale wartość swoją musi mieć i tyle... zaraz sobie wsunę rosołek a potem karmienie Radulki a potem wyjazd do gopsu po darmowe pampry(jak mają jeszcze na ten miesiac) i chusteczki no i szczepienia brrrrr
RADUŚ JUŻ Z NAMI!!! ![]() ![]() : jupi:![]() ![]() :j upi:![]() http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ http://uniteddogs.com/stopkillingdogs Edytowane przez Eveliouses Czas edycji: 2010-11-16 o 12:27 |
|
|
|
#3472 |
|
Rozeznanie
|
Gabisun - zapomniałam, że pytałaś o zdjęcie z bliska , to akurat robiłam na trybie bez lampy błyskowej - mam takie w aparacie a ustawienia były automatyczne.
Klarissa - dla małej za przespaną nockę i dla ciebie za udaną wizytę ![]() mały zasnął (ciekawe na jak długo ) lecę czytać bo zjazd mam w ten weekend....
|
|
|
|
#3473 |
|
Zadomowienie
|
http://allegro.pl/fisher-price-konik...305338811.html
A ja szukam teraz maty edukacyjnej jakiejś Bo mały już nie sypia w dzień i muszę go czymś zająć Klarissa ja chętnie małego oddam w nocy TZ tylko chodzi o to ż eon nawet dupy nie ruszy do łóżeczka tylko jeszcze mu podaj O to mi chodzi |
|
|
|
#3474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pogoda to wam się super udała ja konika kupowałam na All za 57zł plus przesyłka
|
|
|
|
|
#3475 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mały zasnął zobaczymy czy to kolejne 15 mi czy się może już zmęczył MAM TO SAMO ZDANIE CO DO MLEKA nie wydaje mi się że może być coś takiego jak chude czy tłuste czy jakieś tam mleko A no wreszcie odpadł na kikut dziś Strasznie długo to trwało |
|
|
|
|
#3476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba, że kiedyś mieli takie myślenie ![]() Martynka no to super to zdjęcie ci wyszło muszę się podszkolić, bo jak kolejne zdjęcie z fleszem wstawię to Mszu mnie ..![]()
|
|
|
|
|
#3477 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na myśl o kolejnym zostawieniu jej z teściową mam gęsią skórkę... zawsze potem kilka dni dochodzimy do siebie...Jeszcze mi ginka, że "no nie widzę przeciwwskazań na drugie" ale po mojej minie potem dodała "medycznych rzecz jasna" ![]() Cytat:
Muszę ją powoli oduczyć bo mi na prawdę kręgosłup już siada... Na razie dziecko wie, że w nocy się nie nosimy. Teraz trzeba jej uzmysłowić, że w dzień też nie za często ![]() Udanego spacerku! Cytat:
Co do pokarmu to ja czytałam, że może być mniej lub bardziej kaloryczny w zależności od diety matki - i wtedy dziecko mniej lub więcej potrzebuje tego pokarmu. Ale mało kaloryczny to nie znaczy, że zły, tylko dziecko musi więcej zjeść wtedy. Cytat:
Cytat:
Ale to mu wtedy podaj i najlepiej wyjdź spać na kanapę, albo obróć się na drugi bok i niech se radzi. Mój tż w nocy też tyłka z łóżka nie ruszy, ba nawet czasem mnie budzi z informacją, że "dziecko płacze" (tak jak bym sama nie słyszała... po prostu czasem olewam ) ale ja mu właśnie ją podaję i niech się buja, ja się obracam na drugi boczek do spania i tyle. A to wszystko dlatego, że już mi raz tż powiedział, że on jest zmęczony bo on pracuje, to się go zapytałam czy sądzi, że ja to na wczasach jestem czy jak... bo jemu to się wydaje, że mnie opieka nad dzieckiem + obowiązki domowe nie męczą, a jego dziwnym trafem męczą... no cud jakiś. Dlatego nie ma się co przejmować tym, że się chłop do pracy nie wyśpi czy coś takiego. To już jest jego problem To samo z obiadem - ja już dawno doszłam do tego - gotuj co tobie wygodnie, a jak mu nie pasuje, to niech se idzie na pizze albo do baru. Mój się jakoś dostosował i nie narzeka a nawet powiedziałabym, że tak bardziej docenia moje starania
|
|
#3478 |
|
Raczkowanie
|
fajny ten konik ale czy Raduś bedzie chciał go przytulać?bo narazie niema takich odruchów,przynajmniej tak mi się wydaje
|
#3479 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na razie to ją rusza sama muzyczka, a na przytulanki przyjdzie pora ![]() ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
nie no w sumie nie mam co narzekać, u nas jest troche inna sytuacja, bo ja jeszcze nie pracowałam, jesteśmy małżeństwem ( czyt. jestem na utrzymaniu tż teraz opiekuję się dzieckiem i nie wyobrażam sobie żebym go jeszcze miała budzić w nocy do zmiany pieluchy skoro wiem ,że rano wstaje, a potem po pracy wpada na szybki obiad i dalej do pracy ( firma) więc bynajmniej też niej est na wczasach. ale za to w weekend nie popuszczam i dzielimy się wszystkim równo, w weekend tylko on przewija małą, zajmuję się nią więcej niż ja itp. a w tygodniu jest odpowiedzialny za kąpiel
|
||
|
|
|
#3480 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam dzis dziden pizamowy :d
sciska mnie z glodu chce nalesniki zrobic ale dzieci spia i jak zacznie mikser zalaczac bedzie po spaniu w ogole ma ktos przepis na nalesniki bo nie pamietam tych proporcji ![]() ciagle te chusty wertuje i mam dylemant czy elastyczna czy zwykla kupic... widzialamna youtube jak je wiaza... wydaje sie nie takie trudne na filmie hahahaha... ale czy ja w domu bede umiala to nie wiem...
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.

już tłumaczę..."pistolety"
to asymetryczny toniczny odruch szyjny i jest jak najbardziej prawidłowy, a powodem do niepokoju jest Przetrwały asymetryczny odruch toniczny, czyli taki który nie zanikł po 7 m-cu. Mam nadzieję, że już jasne 

ale nie płacze, nic go nie boli, dziś wylazł z tej małej tłustej dupki KLEKS
na początku pomagało mm Bebilon comfort podawane w min ilości 60 ml rano i wieczorem, do tego wlewałam mu debridat. Były kupki tak co 2 dni. Teraz znów nie ma i jedynym powodem może być czekolada którą ostatnio pochłaniam bez opamietania z radości, że już tylko 2 kg zostało do moich 48 
coś tam porobi w ciągu dnia i znów zasypia. Widze, że się świetnie rozwija, coraz więcej potrafi, jest silny, gada jak najęty. Ale ta jego senność zaczyna mnie martwić, skoro piszecie, że wasze maluchy już w dzień niewiele sypiają