2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-17, 14:10   #3601
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Dziewczyny jak się karmi piersią można jeść chleb razowy tak? Czy on jest na zakwasie? Bo np jakiś tam słonecznikowy co tez można jeść może być na zakwasie A to chyba tego nie można ?
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 14:14   #3602
ninaad
Wtajemniczenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Ja muszę zacząć więcej pić bo czuję, że mam coraz mniej pokarmu...
najlepiej postaw sobie butlę z wodą tam gdzie karmisz i pij w czasie karmienia - u mnie to działa, bo inaczej zapominam o piciu. 2 miesiące temu ciągle chciało mi się pić ale teraz pragnienie przeszło, ale się zmuszam
Przypomniało mi się, od jutra w lidlu są ciuszki dla niemowląt, m.in.kombinezony Ja chcę kupić rajstopki, skarpetki zobaczcie:

http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl...fferdate=14327
ja chyba 2 tyg temu kupiłam fajny kombinezonik na polarze w cubusie- przeceniony ze 150 zł na 50
Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
moja ma 2 misieące i prawie 2 tygodnie i jeszcze nie miała ani razu podawanego mleka modyfikowanego
happy you
Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
a ja mysle,ze chodziki sa ok.Wkoncu ja miałam,moja kuzynka i wiele innych dzieciakow w tamtych czasach(lata 80) i jakos zadnych wad do tej pory!!mi sie wydaje,ze to trzeba przez rozum brac,czyli nie za długo w chodziku i juz.Tak samo pediatrzy jedni sa za nosidłami inni za chustami,jedni każą sciągać napletek inni nie!!jedni popierają leżaczki drudzy kategorycznie zabraniają,więc...co człowiek to inne zdanie i trzeba polegac w wiekszosci na rozumie i dosiadczeniu wlasnym a mam zdjecia w chodziku i jestem zdrowa! teraz dopiro czuje kregosłup jak nosze te moje 5,5 kg najsłodszego ciężaru ale i tak jestem najszczesliwasza pod słoncem
taaaa
każdy robi jak chce, ale znajdź mi pediatrę albo lepiej ortopedę (nie mówię o takich starej daty, którzy się nie doszkalają i dawno powinni już być na emeryturze), którzy powiedzą, że chodziki są zdrowe
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 14:17   #3603
Eveliouses
Raczkowanie

a czemu uwazsaz,ze chodzik to zaburza naturalny rozwoj dziecka?skoro mały juz wstaje i chce chodzic to rodzice tez podają mu ręce,zeby pomóc,podtrzymac a chodzik to chyba tez ma taką funkcję,czy nie?troche tu tego nie rozumiem.Ok,medycyna idzie do przodu ale co pediatra to inne zdanie na tematy chodzików,lezaczkow,nosid eł,wiec czemu tak bardzo im wierzyc,skoro nam nie zaszkodziły?niewiem,moze sie nie znam ale tak sobie dedukuję

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
happy you

taaaa
każdy robi jak chce, ale znajdź mi pediatrę albo lepiej ortopedę (nie mówię o takich starej daty, którzy się nie doszkalają i dawno powinni już być na emeryturze), którzy powiedzą, że chodziki są zdrowe
no wlasnie...kazdy robi jak chce...a czemu jeden uwaza ze chłopcom odciagac napleteka a drugi zabrania??? wtedy tez trzeba jakąs decyzje podjać i skąd wiemy,która dobra?

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 14:19   #3604
elenka1
Rozeznanie

Ilona ja jem chleb razowy i nie mamy problemu

Mpik gratuluje mieszkanie, wiem jaka to ogromna radość bo sami msc temu kupilismy, teraz je urzadzamy i niedługo sie przeprowadzamy a Ciebie oczywiscie pamietamy

Szczesliwa no to mamy ten sam problem z karmieniem... ja chyba calkiem przejde na butle bo i ona sie meczy cycem i ja, tylko jak zatrzymac laktacje??? bez brania tabletek na recepte bo wolaloabym sie nie faszerowac

Klarissa no i dobrze ze wydalas ostatnie pieniadze na ciuchy a nie papierochy tak trzymaj

reszte nadrobie pozniej bo teraz juz nie mam sily... kłoce sie z tz, caly czas go nie ma w domu... bo lecio pomagac mamusi a ja-my to co??? poprostu mam dosc

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 14:20   #3605
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak się karmi piersią można jeść chleb razowy tak? Czy on jest na zakwasie? Bo np jakiś tam słonecznikowy co tez można jeść może być na zakwasie A to chyba tego nie można ?
taki kupny chlebek najprawdopodobniej jest na zakwasie i drożdżach
czego nie można? zakwasu? a czemu nie?

hehe Ola się uspała na podłodze A w łóżeczku to za diabła nie uśnie w dzień
Stary 2010-11-17, 14:24   #3606
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
a czemu uwazsaz,ze chodzik to zaburza naturalny rozwoj dziecka?skoro mały juz wstaje i chce chodzic to rodzice tez podają mu ręce,zeby pomóc,podtrzymac a chodzik to chyba tez ma taką funkcję,czy nie?troche tu tego nie rozumiem.Ok,medycyna idzie do przodu ale co pediatra to inne zdanie na tematy chodzików,lezaczkow,nosid eł,wiec czemu tak bardzo im wierzyc,skoro nam nie zaszkodziły?niewiem,moze sie nie znam ale tak sobie dedukuję
Wiesz co z chodzikami jets taki problem że wkładasz tam dziecko a ono bardzo często zamiast podnieśc sięna nogach to siedzi dupa na tym siodełku i chodzi I po poerwsz ejest to bardzo niezrowe dla kręgosłupa a po drugi dla nóg (bioder) i od lat mówi się o tym że chodziki są nie za zdrowe ale dalej są w sklepach więc wybór czy kupisz chodzik czy może pchacz (a ostatnio DDTVD ten sam lekarz co dziś mówił o napięciu mięśniowym ) mówił że najlepszym rozwiązaniem jest duże kartonowe pudło poobklejane na kolorowe Dziecko się opiera i je pcha bo jest lekkie a nie obciąża kręgosłupa

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Cytat:
No nie wiem gdzieś kiedyś tak słyszałam Ja do tej pory piekłam w domku ale w związku z tym że odejmuje sobie obowiązki już mi się nie chce i pytam dlatego
Stary 2010-11-17, 14:25   #3607
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz co z chodzikami jets taki problem że wkładasz tam dziecko a ono bardzo często zamiast podnieśc sięna nogach to siedzi dupa na tym siodełku i chodzi I po poerwsz ejest to bardzo niezrowe dla kręgosłupa a po drugi dla nóg (bioder) i od lat mówi się o tym że chodziki są nie za zdrowe ale dalej są w sklepach więc wybór czy kupisz chodzik czy może pchacz (a ostatnio DDTVD ten sam lekarz co dziś mówił o napięciu mięśniowym ) mówił że najlepszym rozwiązaniem jest duże kartonowe pudło poobklejane na kolorowe Dziecko się opiera i je pcha bo jest lekkie a nie obciąża kręgosłupa
to nie słyszałam,ale fajny pomysł niedrogi i łatwy do zrobienia

Stary 2010-11-17, 14:26   #3608
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:

hehe Ola się uspała na podłodze A w łóżeczku to za diabła nie uśnie w dzień
moja w dzień to śpi u nas na łózku i też jakoś o dziwo sama zasypia, ale kompletnie to nie wychodzi wieczorem

Evelio bo chodzik nie służy jako podpórka tylko dziecko w nim siedzi! czyli jest pionizowane na siłę, a chodzącemu dziecku po co chodzik?

więsz równie dobrze można powiedzieć, że mozna się napić karmiac piersią bo albo zaszkodzi albo nie...ja w taką loterię bym się z dzieckiem nie bawiła zresztą wydać kasę na coś co może dziecku zaszkodzić...
Tak ja Ninaad pisze..znadź ortopedę który powie, że chodziki są ok tu nie ma podzielonych opini, raczej wszyscy akurat w tej kwestii mają podobne zdanie no ale decyzja już należy do ciebie

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 14:27   #3609
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
melduje posłusznie że mały nie spał od 5 do 8 bo się bawił i ni chu chu nie zaśnie.. 8 padliśmy oboje, o 9 już była alarmia pobudka i po 5 minutach darcia się i próbach wsadzenia czopka, poszły pierdy i kupa, czopek chyba musiał my coś tam rozruszać,
suma sumarum zanim wlazł na dobre już wylazł z toną pupskowej zawartości,
a teraz mama leczy swoje zdrowie psychiczne a syn jakby nigdy nic bawi się na macie... i wesoło macha rękami z miną, "oj a czemu prawie mama osiwiałaś stało się coś?"

gdzie można załatwić urlop na żądanie od codziennych spraw? no i tego terrorysty?
he hehe tez to teraz przerabiamy w zw. z luminalem

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Podajecie jakieś witaminy swoim dzieciakom???Bo w szpitalu kazali wit.K jak karmie piersią to tą daje a witamine D????
ja nie podaje wit. K, tylko samą D

Mpik82- super wieści z mieszkaniem!!

Cytat:
czy sie nie najada to oceni pediatra, wystraczy, że zobaczy ile przyrasta wagowo. W poradnikach jest zawsze napiane, że jeżeli dziekco przesypia 3 godziny ( nie ważne czy w nocy, czy w dzień ) to się najada
oooo, Gabi ja o tym nie wiedziałam, a zdarzyło sie moze raz ze przespał 3 godz (w tym wczoraj po mm).ale przyrasta ładnie, wiec chyba dojada???

Cytat:

Dlatego piszę że nie wiem czy to prawda mój Franio też w szpitalu jako pierwszą dostał butlę ale tylko jeden raz ja na razie wytrzymuje choć sa chwilę takie jak dzień wczorajszy że mam dość i już idę do kuchni robić mleko ale odpuszczam ...
ja wczoraj 1szy raz się poddalam...

naked -dziękuję

reszta pozniej, bo dalej grymasi moje małe

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 14:29   #3610
Klarissa
Zakorzenienie

Post Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
niekoniecznie problmeym związane są z cycem, mojej znajomej dziecko am skazę białkową a karmi od początku Enfamilem i po 4 miesiącach wyszła skaza...
Ech... to ja juz sama nie wiem, przechodzę na dietę marchewkową i zobaczymy, daję sobie tydzień. Jak nie przestanie jej sypiać to chyba zrezygnuję z karmienia piersią to nie ma sensu. Dzisiaj jej buźka wygląda tragicznie, z każdą godziną gorzej aż mi się płakać chce.

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wszystkie podajecie dodatkowo butlę poza piersią? Kiedy ją wprowadziłyście i ile razy dziennie i jakie mm? Mój synek ma 4 tyg. i dostaje tylko cyca, zobaczymy za 2 tyg. na szczepieniu jak przybiera i co owie pediatra, ale chciałam karmić samym cyckiem przez min. 3 m-ce, a tu czytam, że większość dokarmia modyfikowanym...
Ja podaje praktycznie od początku butlę. Najpierw miałam za mało mleka, potem młoda domagała się jedzenia co chwilę, a teraz po prostu na lepszy sen. Butlę 3x dziennie podaję mleko NAN pro sensitive.

Cytat:
Co do spacerów to my byliśmy na razie 3 razy, bo pogoda była do bani. Dziś też kiepsko, ale chyba zaraz ubiorę synka i pójdziemy albo i nie, bo nie chce mi się...
Wy spacerujecie codziennie, ile czasu?
Ja chodzę niezależnie od pogody co dziennie od 2 tygodnia życia małej. Przeciętnie na 1h - 1,5h, zdarzają się dłuższe spacery.

Cytat:
A ja mam taką kołderkę do wózka i jest leciutka mała i naprawdę się sprawdza

Śpiworek mam jeszcze troszkę za duży na mojego Franka
Mój Franek ma zimne dłonie czy to jest spowodowane zmarznięciem? Ale ciałko ma ciepłe

to jest wina pracodawcy bo ZUS ma miesiąc od dostarczenia zwolnienia na wypłatę kasy więc jak od sierpnia nie masz kasy to znaczy że pracodawca nie dostarczył im twoich papierów

Heheh dobre z tymi fajkami Mi też ostatnio przez myśl to przeszło ale twarda jestem

Ja mam ta elastyczną i wiązanie i włożenia Franka zajmuje mi 30 sekund wiec luzik
Jeśli ciałko ma ciepłe i tylko łapki zimne to moim zdaniem jest w porządku i nie jest mu za zimno.

Co do zwolnienia to wiem, że to wina pracodawcy, ale mój szef to kawał c**ja i nie wiem co mam zrobić żeby ich pogonić... im się nie spieszy, w końcu to nie oni nie mają na zapłacenie rachunków, prawda?
Stary 2010-11-17, 14:32   #3611
dash
Raczkowanie

ninaad masz racje, ja też na poczatku mialam ogromne pragnienie i ciagle pilam, natomiast teraz wcale mi sie nie chce pic , chyba postawie butelke tak jak mowisz, tzn piszesz Co do kombinezonu to super okazja Ci sie trafila! A w galeriach sa juz ogolnie przeceny? bo wlasnie bede sie wybierac...może tez cos upoluje
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 14:34   #3612
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
moja w dzień to śpi u nas na łózku i też jakoś o dziwo sama zasypia, ale kompletnie to nie wychodzi wieczorem
na szczęście Ola wieczorem i w nocy zasypia szybko i bezproblemów (i w swoim łóżeczku). Ale chyba sobie wkręciła, że łóżeczko jest do spania w nocy a nie w dzień Nie wiem, może jej nie pasuje ten ochraniacz na łóżeczko i to, że stoi w kącie, w skosie poddasza-niewiele widzi. No ale nie chcę ściągać tego ochraniacza, bo ona ostatnio przez sen jakieś takie akrobacje wyczynia, że boję się, że by głową walnęła o pręty
Stary 2010-11-17, 15:04   #3613
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Była położna obejrzała Franka i jej powiedziałam o tym ulewaniu Mówi że ja prawdopodobniej dużo je skoro w nocy wszytko wraca do normy I mówi żebym go oszukiwać herbatką Tylko cy to nie za wcześnie?? w piątek kończymy 4 tygodnie I że wodę przegotowaną mogę tez mu dawać. Bo mówi że rośnie w oczach i w piątek mam go zważyć i na wszelki wypadek iść bo mówi że może jest za duży A jak nei to może t być jeść problem z uszami lub z jakaś klapką w brzucho do żołądka Wiec pójdę zważę go i niech go zobaczą
Stary 2010-11-17, 15:05   #3614
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
Ilona witam w klubie- ja rycze dzien w dzień, bo b. mało rozumiem mojego brzdyla, a ze on z tych co ciągle by na cycu albo na rączkach, w dodatku urządza maratony ssackie, więc chodzę na rzęsach. w dodatku jestem tu jak palec sama, kilka dni była u mnie mama, ale juz pojechała.
jem po 2 -3 posiłki dziennie, schudłam tak ze mam zapadniete policzki, bo nie mam kiedy jeść.
normalnie mam wrazneie ze nie daję rady mojemu dziecku.
i ja chce do mamy!!!
I ja! I jeszcze zeby miala wtedy urlop
Ja tez schudlam, teraz 2kg w tydzien, ale ja mam jeszcze troche do zrzucenia z moich 20kg.

Tifio -ja sie wciąż nie moge nadziwic ze 0,5 h w nocy i po sparwie??? karmienie i zmiana pieluchy?? Jezu kobieto zielenieję z zazdrosci.
U nas od 20min-1h, roznie.

ja wymiękłam dzisiaj i po serii dzikich wrzasków przy cyckach podałam pierwszą butlę mm.miałam wraznie ze zabrakło mi pokarmu, choc do tej pory nie miałam z tym zadnego problemu.fakt ze caly dzien jadł i praktycznie nie spał. ciekawe ile pośpi teraz? na razie minęło 1,5 godz snu malego a nie slysze by się budził, co do tej pory się raczej nie zdarzało... a ja zamiast spać to siedze na wizazu głupia
glupia oj glupia ja robie tak samo

jutro konczymy miesiąc, a mały nadal ma żółtaczkę -mam opory by wsadzic mu czopka, ale alteranatywą są kroplówki w szpitalu, wiec meczymy sie z czopami. katar nadal trwa.juz nie wiem co robic.
moja mama zuwazyla, ze Olo ma ciagle zolte oczy musze spytac pediatry.
Wszystkiego naj z okazju Urodzinow
Duzo duzo snu i ciszy i swietego spokoju Ci zycze Mamusiu

Ewa- trzymam kciuki za zbuntowane dziecko co by znow pokochalo cycusia.
Ja z kolei kombinuje jak by tu przekonac Olka do butelki no drań paskudnik nie chce i juz! Jestem uziemiona na amen...

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Gratuluję pełnych tygodni- miesięcy- my dziś 3 miechy mamy
Monis- jak ten czas zapiernicza Gratuluje Wam kochani Kiedy wpadacie z Pawloczkiem?
Co do wyjazdu- to ogolnie udany, choc Maly dal mi w kosc i mamie tez. Grunt , ze zaczelismy cwiczenia i on je po prostu kocha, no i usmiechac sie zaczal
Co do tofifee- mam wiecej

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
u nas kupy nadal brak, dziś rozpoczynamy dzień 3 i nic się nie zapowiada że zmieni się to na lepsze...
a u nas dzis po 2 dniach posuchy byly az 2 kupy!
doczytalam, ze u was tez
opilam sie rumianku, kubusiow i pozarlam troche sliwek; podzialalo

Cytat:
Nikuś z tymi chodzikami to chodzi o to ,że nie są zbyt dobre dla kręgosłupa, bo wymuszają pozycję pionową kiedy tak naprawdę mieśnie dziecka i kręgosłup nie są na to gotowe. Po prostu powinno to przebiegać naturalnie, że dziecko jak będzie gotowe to samo wstanie. Rodzice często wsadzają dzieci do chodzika i przez to dziecko omija naturalny etap raczkowania, a to też przygotowuje do chodzenia. Ogólnie przez moje środowisko zawodowe są niepolecane
Dokladnie znam ta sama opinie.
Rehabilitanka (kobitka z 35letnim stazem) wrecz mowila, ze chodziki oglupiaja dzieci, bo maluchy nie ucza sie raczkowac. I potem sa dzieci z dysleksja, dysgrafia i gamonie ogolnie (cytat) A przeciez wszedzie trabi sie o rozwoju psycho-ruchowym dziecka! (cytat)
My kupujemy to http://allegro.pl/walec-edukacyjny-d...324261878.html
bedziemy tez na tym cwiczyc.

Cytat:
No jakoś musimy choć łatwo nie jest Co do przejedzenia to też tak myślę Tylko talk w nocy dziś spał i budził się co 4h lub 3,5h I spoko nic mu się nie ulewał Dziś wstał o 7 zjadł i teraz po męczarniach (odbicie +noszenie+ ulanie sporej ilości) śpi zobaczymy jak długo I postaram się go trzymać przynajmniej 2,5h w dzień Martwię się o to ulewanie pójdę z nim na ważenie tylko nie wiem czy dziś bo w Krakowie pada
Ilonka- olek przez kilka dni mial to samo, tez sie martwilam, ale mu przeszlo. Przybiera pieknie. Moze mu sie glodomor wlaczyl (olek chyba tak mial) Na pewno wszsytko ok. Dodam, ze moj Maly prze kilka dni ulewal wszystko co zjadl nawet 3 razy dziennie.

Wczoraj była rozmowa z TZ a ile łez przy tym wylałam NA razie pomogło w nocy był bardzo aktywny (i jakoś dziwne bo słyszał jak mały płacze) zobaczymy co dalej Powiedziałam mu że czuję się źle i boję się o swoją psychikę jak tak będzie dalej I że myślę o wyjeździe na co się bardzo wkurzył i powiedział że nas nie puści i woli iść na bezpłatny i siedzieć z nami (a żyć będziemy z oszczędność) niż mnie i małego tyle nie widzieć I bądź tu mądra
Ile te łzy kobiece mogą czasami
Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
zapomniałam się pochwalić, że Filip kończy dziś 2 miesiące, ależ to zleciało. A i od kilku dni bardziej interesuje go karuzela, leży sobie ładnie w łóżeczku, gada do niej, uśmiecha się i wymachuje łapkami
gratuluje! caluski dla Was obojga

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Moj mis
Fajny ten twoj Misiu

Cytat:
a ja jestem mgr fizjoterapii
A ja sie domyslilam

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Hej dziewuszki!
Pewnie mnie juz nie pamiętacie bo się nie odzywamjakoś czasu brakuje ..
zdjęcie salonu i mojej Niuni..
Biedny Mpiczek
Los nas doswiadczyl podobnymi dziecmi Mali terrorysci.
Super z Mieszkankiem! Ja lubie naturalne kolory, z ew. jedna kontrastowa sciana , albo fototapeta

U nas dzis ciezko. Olek chce jesc co 2h i wez mu nie daj...
Akcja dnia- po 15min snu, olek budzi sie z rykiem :JESC: Nie minely nawet 2h. Mysle sobie, co robic , co robic. Wiem przetrzymam go. Wynik- Olek ryczy w sypialni, ja rycze w drugim pokoju zmeczona po nocnym maratonie.
Udalo sie, zasnal!.... obudzil sie po 10min :JESC!: JESC!!!:
Dobra, mysle, pocwiczymy, przeciez to lubi Biore dziecko na przewijak i macham mu nozkami, raczkami, przekrecam go- jest dobrze, podoba mu sie ... Dopoki sobie nie przypomnial, ze :JESC!!!:
Skapitulowalam; dobrze synku, bedzie jesc. I walczymy z jednym cycusiem (karmie na stojaco- bo MAly ma bolace gazy), drugi cycus na lezaco. W miedzyczasie 5min drzemka
Synek sie najadl, ale ani myslal spac, wiec pomyslalam ze go od razu zapieluchuje.. i to byl bląd....bo na przewijaku przypomnialo mi sie, ze mu nie dalam vitamin dzisiaj (lezaly w strzykawce). No i mu dalam
Mlody po 2minutach ulal wszystko co zjadl na siebie, na przewijak, nawet mi sie oberwalo...
Jak go juz przebralam w suche ciuchy, to trzasnal kupe...
Jak mu juz przebralam kupe, to zlapal czkawke...
A jak czkawka nie przechodzila, to sie zaczal ryk

I tak po 2h walki znow mialam glodne i ryczące dziecko...

no i gdzie tu jakas sprawiedliwosc?
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 15:16   #3615
gabisun
Zakorzenienie

Zuzi mam nadzieję, że Olo w końcy z małego terrorysty zamieni się w aniołka a mamuska w końcu odpocznie

Co za pogoda...nic się nie chce robić, mała już 3 drzemkę zalicza
ja chcę wiosnę

Stary 2010-11-17, 15:19   #3616
cellaris
Rozeznanie

Hej dziewczynki to ja, pamiętacie mnie jeszcze
Ja wiem,wiem,że długo mnie nie było,całe dwa miesiące,ale jakoś nie umiałam się w tym moim wyczekanym i utęsknionym macierzyństwie odnaleźć. Dopadła mnie mega depresja i przeświadczenie,że jestem najgorszą i najbardziej nieporadną matką na świecie. No i jakoś tak dziwnie było....no ale już jest ok i chciałabym wrócić do naszego internetowego grona. Mam nadzieję,ze mnie przygarniecie spowrotem co? Proszę
A teraz w telegraficznym skrócie...
Marta skończyła wczoraj 2 miesiące i jest generalnie dzieckiem zadowolonym z życia. Tak mi się wydaje.... Od początku jest na butli, przetestowaliśmy kilka mlek i póki co jesteśmy na humanie 1 plus ale chyba znów musimy zmienić mleko bo pojawiły się śluzowate kupki. Lekarka twierdzi,że to z przejedzenia bo mała wsuwa 160mll mleka i to zagęszczonego (ta humana jest właśnie dla dzieci o dużym apetycie). W dwa miesiące przybrała 2,4kg i urosła 10cm no nie wiem jak to mozliwe bo podobno dzieci rosną max 3 cm na miesiąc Jeśli chodzi o spanie to jest anioł o 22 dostaje butlę i wstaje na kolejne karmienie ok 6 rano. Potem dosypia jeszcze do 10. Za to w ciągu dnia ucina sobie tylko 15-20min.drzemki. Dzisiaj troszkę więcej śpi ale to pewnie z powodu pogody. Je ogromne ilości...160mll mleka tak ok 5-6 porcji na dobę i pewnie z tąd problemy z jelitkami ale mam nadzieję,ze jakoś się to unormuje. A no i walczymy z ciemieniuchą póki co oliwa z oliwek się sprawdza
No dobra kończę bo mała kończy swoją drzemkę postaram się trochę was poczytać i popisać.
Stary 2010-11-17, 15:22   #3617
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Ja wiem,wiem,że długo mnie nie było,całe dwa miesiące,ale jakoś nie umiałam się w tym moim wyczekanym i utęsknionym macierzyństwie odnaleźć. Dopadła mnie mega depresja i przeświadczenie,że jestem najgorszą i najbardziej nieporadną matką na świecie. No i jakoś tak dziwnie było....no ale już jest ok i chciałabym wrócić do naszego internetowego grona. Mam nadzieję,ze mnie przygarniecie spowrotem co? Proszę
A teraz w telegraficznym skrócie...
Marta skończyła wczoraj 2 miesiące i jest generalnie dzieckiem zadowolonym z życia. Tak mi się wydaje.... Od początku jest na butli, przetestowaliśmy kilka mlek i póki co jesteśmy na humanie 1 plus ale chyba znów musimy zmienić mleko bo pojawiły się śluzowate kupki. Lekarka twierdzi,że to z przejedzenia bo mała wsuwa 160mll mleka i to zagęszczonego (ta humana jest właśnie dla dzieci o dużym apetycie). W dwa miesiące przybrała 2,4kg i urosła 10cm no nie wiem jak to mozliwe bo podobno dzieci rosną max 3 cm na miesiąc Jeśli chodzi o spanie to jest anioł o 22 dostaje butlę i wstaje na kolejne karmienie ok 6 rano. Potem dosypia jeszcze do 10. Za to w ciągu dnia ucina sobie tylko 15-20min.drzemki. Dzisiaj troszkę więcej śpi ale to pewnie z powodu pogody. Je ogromne ilości...160mll mleka tak ok 5-6 porcji na dobę i pewnie z tąd problemy z jelitkami ale mam nadzieję,ze jakoś się to unormuje. A no i walczymy z ciemieniuchą póki co oliwa z oliwek się sprawdza
No dobra kończę bo mała kończy swoją drzemkę postaram się trochę was poczytać i popisać.
witaj ponownie 160ml to faktycznie sporo..moja zjada 80ml
i super, ze już się jakoś ogarnęłaś w tym macierzyństwie

Stary 2010-11-17, 15:26   #3618
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Akcja dnia- po 15min snu, olek budzi sie z rykiem :JESC: Nie minely nawet 2h. Mysle sobie, co robic , co robic. Wiem przetrzymam go. Wynik- Olek ryczy w sypialni, ja rycze w drugim pokoju zmeczona po nocnym maratonie.
Udalo sie, zasnal!.... obudzil sie po 10min :JESC!: JESC!!!:
Dobra, mysle, pocwiczymy, przeciez to lubi Biore dziecko na przewijak i macham mu nozkami, raczkami, przekrecam go- jest dobrze, podoba mu sie ... Dopoki sobie nie przypomnial, ze :JESC!!!:
Skapitulowalam; dobrze synku, bedzie jesc. I walczymy z jednym cycusiem (karmie na stojaco- bo MAly ma bolace gazy), drugi cycus na lezaco. W miedzyczasie 5min drzemka
Synek sie najadl, ale ani myslal spac, wiec pomyslalam ze go od razu zapieluchuje.. i to byl bląd....bo na przewijaku przypomnialo mi sie, ze mu nie dalam vitamin dzisiaj (lezaly w strzykawce). No i mu dalam
Mlody po 2minutach ulal wszystko co zjadl na siebie, na przewijak, nawet mi sie oberwalo...
Jak go juz przebralam w suche ciuchy, to trzasnal kupe...
Jak mu juz przebralam kupe, to zlapal czkawke...
A jak czkawka nie przechodzila, to sie zaczal ryk

I tak po 2h walki znow mialam glodne i ryczące dziecko...

NO DOKŁADNIE JAKBYM O SWOIM DZIECKU CZYTAŁA
Tak u nas wyglądadzięn od 2 dni i to chybA głodomor taki jest i dlatego TZ ma kupić Herbatkę PLANTEX a ja już gotuję wodę Tylko wiecie co mój Frabek myli przejedzenie z głodem Bo płacze hcce cyca ja go pionizuje on beka po godzinie od jedzenia (mimo że po jedzeniu beknął i ulał) i usypia a tak dałabym mu cyca
Stary 2010-11-17, 15:35   #3619
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
W dwa miesiące przybrała 2,4kg i urosła 10cm no nie wiem jak to mozliwe bo podobno dzieci rosną max 3 cm na miesiąc
Asia tyje normalnie a w 8 tygodni urosła o 10 cm Więc chyba wszystko ok
Stary 2010-11-17, 15:55   #3620
cellaris
Rozeznanie

No i widzicie weszłam, poczytałam was trochę i już mi lepiej
Zuzi a ty pamietasz jak liczyłyśmy dni by jeszcze dotrzymać ileś tam tygodni do porodu...byle 36tc minął ,a teraz takie małe głodomorry mamy w domu U mnie to samo w ciągu dnia max 2,5 godziny mała wytrzyma bez jedzenia. Na szczęście w nocy śpi 7-8 godzin i potem dosypia jeszcze 3-4....no dobra już was nie drażnie
Gabi ty mi nawet tak nie pisz to moja zjada prawie 2razy tyle co twoje maleństwo. Z utęsknieniem vzekam aż pediatra da nam zielone światło na jakieś konkretniejsze jedzenie.

Edytowane przez cellaris
Czas edycji: 2010-11-17 o 15:56
cellaris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 16:01   #3621
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
U mnie to samo w ciągu dnia max 2,5 godziny mała wytrzyma bez jedzenia. Na szczęście w nocy śpi 7-8 godzin i potem dosypia jeszcze 3-4....no dobra już was nie drażnie
Witamy u nas po przerwie

No mój Franek jest sporo młodszy i tez tak 2-2,30 w dzień (od wczoraj się to zmieniło i chce co chwila) a w nocy 3-4 h

Dziś mi położna powiedział ze jak będzie miał przerwę do 5h w nocy to go nie budzić A ja głupia ostatnio po 4 go karmiłam na śpiocha

dziewczyny podałam tą wodę przegotowaną I dupa z mojego założenia że butli do 6 tygodnie nei podam Mały się zezłościł na początku bo coś ssać nie mógł ale ściągnął kilka łyków i śpi Tylko jak długo

Któraś z Was podaje wodę małemu? W jakiej temperaturze po nie spytałam ??
Stary 2010-11-17, 16:20   #3622
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Zuzi a ty pamietasz jak liczyłyśmy dni by jeszcze dotrzymać ileś tam tygodni do porodu...byle 36tc minął ,a teraz takie małe głodomorry mamy w domu U mnie to samo w ciągu dnia max 2,5 godziny mała wytrzyma bez jedzenia. Na szczęście w nocy śpi 7-8 godzin i potem dosypia jeszcze 3-4....no dobra już was nie drażnie
Gabi ty mi nawet tak nie pisz to moja zjada prawie 2razy tyle co twoje maleństwo. Z utęsknieniem vzekam aż pediatra da nam zielone światło na jakieś konkretniejsze jedzenie.
Cellaris- jak dobrze, ze jestes Myslalam ostatnio o Tobie, i ze chyba dzidziol ci daje w kosc, a tu prosze spisz cale noce i do nas nie zagladasz
btw. ale ci dobrze...

Aha, a jakies fotki Marciszonki to masz? Dawaj!

cd. akcji dnia- Olek walnal wielka kupe w pampka i jak mu ja oporządzałam to sie skupał na przewijak, swoje body, swoje spiochy i prawie na moję rękę...
przestaje pic Kubusia

a czy wspominalam, ze moim sasiadkom znowu gorzej jest? caly dzien spiewaja "nie umiem dziekowac ci Panie" na dwa glosy...
Boze, a moze to ja juz jestem nienormalna? :P

Edytowane przez Zuziczka
Czas edycji: 2010-11-17 o 19:03
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 16:23   #3623
Eveliouses
Raczkowanie

Ilona ja podaje herbatke w temp 37-38 *C

Stary 2010-11-17, 16:25   #3624
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Wszystkiego naj z okazju Urodzinow
Duzo duzo snu i ciszy i swietego spokoju Ci zycze Mamusiu
dziekuję kofana -tak, kilkugodzinny nie przerywany sen to byłby najlepszy prezent

ale Ty się masz bidulo z tym swoim synciem, mnie mój wydaje się momentami nie do zniesienia, w zasadzie to chyba telepatyczne bliźniaki

Cytat:
NO DOKŁADNIE JAKBYM O SWOIM DZIECKU CZYTAŁA
Tak u nas wyglądadzięn od 2 dni i to chybA głodomor taki jest i dlatego TZ ma kupić Herbatkę PLANTEX a ja już gotuję wodę Tylko wiecie co mój Frabek myli przejedzenie z głodem Bo płacze hcce cyca ja go pionizuje on beka po godzinie od jedzenia (mimo że po jedzeniu beknął i ulał) i usypia a tak dałabym mu cyca
Cytat:
Witamy u nas po przerwie

No mój Franek jest sporo młodszy i tez tak 2-2,30 w dzień (od wczoraj się to zmieniło i chce co chwila) a w nocy 3-4 h

Dziś mi położna powiedział ze jak będzie miał przerwę do 5h w nocy to go nie budzić A ja głupia ostatnio po 4 go karmiłam na śpiocha

dziewczyny podałam tą wodę przegotowaną I dupa z mojego założenia że butli do 6 tygodnie nei podam Mały się zezłościł na początku bo coś ssać nie mógł ale ściągnął kilka łyków i śpi Tylko jak długo

Ilona, mi (znaczy dziecku, bo ja popijałam od czasu do czasu) tez położna zalecała plantex, wiec podałam w chyba 3 tyg.?a tez miałam opory ze niby za wczesnie. szczerze mówiac, to mało skutecznie oszukuje moje dziecko taka herbatka, bo on potrafi wyssać obie piersi i całą porcję plantexu, tylko w odwrotnej kolejnosci. wody jeszcze nie dawałam. moze podam z glukoza, tak jak Nika radzi na żółtaczkę?? a temp. to chyba wystarczy, by była pokojowa, nie za zimna, bo moze nie zechciec wypic

w ogole to siedzę pół dnia i zmniejszam zdj. bo chcę dodac do albumu i pokazać swą facjatę i swego małego dziedzica, bo nie chcę wrzucac na forum. jak juz to zrobię to dam znać i zapraszam do ogladania

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 16:40   #3625
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość

Ilona, mi (znaczy dziecku, bo ja popijałam od czasu do czasu) tez położna zalecała plantex, wiec podałam w chyba 3 tyg.?a tez miałam opory ze niby za wczesnie. szczerze mówiac, to mało skutecznie oszukuje moje dziecko taka herbatka, bo on potrafi wyssać obie piersi i całą porcję plantexu, tylko w odwrotnej kolejnosci. wody jeszcze nie dawałam. moze podam z glukoza, tak jak Nika radzi na żółtaczkę?? a temp. to chyba wystarczy, by była pokojowa, nie za zimna, bo moze nie zechciec wypic
Aha czyli to może nic nie dać No nic spróbujemy skoro mówią że mogę podać tą herbatkę to podam Bo zaleciła mi tą bo mały przy niej takie bąki sadził że stwierdziła że sporo ma tych gazów hmm i w sumie w nocy też tak wali Może coś w tym jest Lepiej żeby wzdęć nie miał
Aha i dziwiła się strasznie że mały tak za nią wzrokiem wodzi że to szybko strasznie

TZ zaraz będzie normalnie szok Ponad godzinę wcześniej niż wczoraj i przedwczoraj
Stary 2010-11-17, 16:56   #3626
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Wy spacerujecie codziennie, ile czasu?
Ja codziennie jeśli nie pada (choć jak jest mżawka to nie odpuszczamy) tak minimum godzinę a max 2.

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Szczesliwa no to mamy ten sam problem z karmieniem... ja chyba calkiem przejde na butle bo i ona sie meczy cycem i ja, tylko jak zatrzymac laktacje??? bez brania tabletek na recepte bo wolaloabym sie nie faszerowac
U nas z karmieniem coraz gorzej, o 14 jak wstała był cyrk nie z tej ziemi
Maskara, jak się nie zmieni mam zamiar ściągać i podawać z butli. Nie wiem tylko jak długo wytrzymam bo dla mnie osobiście ściąganie to masakra. Strasznie głupio się czuję jak tak siedzę z tym wyjętym cyckiem i laktatorem, nie wiem czemu ale dla mnie ochyda
Jutro idę z małą na ważenie to podpytam o to karmienie- jak to jest minimalnie ile powinno się podawać to moje mleczko.

Cytat:
I mówi żebym go oszukiwać herbatką Tylko cy to nie za wcześnie?? w piątek kończymy 4 tygodnie I że wodę przegotowaną mogę tez mu dawać.
Chyba nie za wcześnie, chociaż wszędzie czytam że dopaja się tylko dzieci karmione lub dokarmiane mm. Przy samym cycku nie powinno się podawać nic dodatkowo. My dokarmiamy więc podajemy herbatkę koperkową max 50 ml dziennie.

Cytat:
Zuza Ty to musisz mieć złotą cierpliwość.

Cytat:
Witaj! Kilka dni temu Cię nawet wspominałam (że się nie odzywasz).
Taki grzeczny Aniołek więc skąd depresja? Każda z Nas przeszła trudne chwile, szkoda że tutaj nie szukałaś wsparcia. Zaglądaj częściej.

Cytat:

Ja nie podaje, ale chyba w takiej jak mleko czyli 40 stopni.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 17:02   #3627
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Staram się codziennie ale dziś nie idę bo Kraków paskudny
E tam
Ja byłam 2h.

Cytat:
Dlaczego nie można? Pierwsze słyszę.

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Klarissa no i dobrze ze wydalas ostatnie pieniadze na ciuchy a nie papierochy tak trzymaj
Też tak myślę, zwłaszcza, że ładne rzeczy kupiłam.

Cytat:
Nie ma
Te niewinnie wyglądające małe stwory chcą nas potajemnie wykończyć

Cytat:

Wszystkie rzeczy co się podaje niemowlakowi do picia (herbatki, mm itd.) powinny mieć mniej więcej temp. ciała.
Stary 2010-11-17, 17:09   #3628
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Była położna obejrzała Franka i jej powiedziałam o tym ulewaniu Mówi że ja prawdopodobniej dużo je skoro w nocy wszytko wraca do normy I mówi żebym go oszukiwać herbatką Tylko cy to nie za wcześnie??
jak dla mnie to głupota ograniczać jedzenie noworodkowi, karmiłabym normalnie, z naszej Martyny niezły pączek, ale pediatra nic nie mówi, że za dużo waży- powiedziała że niedługo zrzuci, jak zacznie pełzać i raczkować

Cytat:
Lekarka twierdzi,że to z przejedzenia bo mała wsuwa 160mll mleka i to zagęszczonego (ta humana jest właśnie dla dzieci o dużym apetycie). W dwa miesiące przybrała 2,4kg i urosła 10cm no nie wiem jak to mozliwe bo podobno dzieci rosną max 3 cm na miesiąc Jeśli chodzi o spanie to jest anioł o 22 dostaje butlę i wstaje na kolejne karmienie ok 6 rano. Potem dosypia jeszcze do 10. Za to w ciągu dnia ucina sobie tylko 15-20min.drzemki. Dzisiaj troszkę więcej śpi ale to pewnie z powodu pogody. Je ogromne ilości...160mll mleka tak ok 5-6 porcji na dobę i pewnie z tąd problemy z jelitkami ale mam nadzieję,ze jakoś się to unormuje. A no i walczymy z ciemieniuchą póki co oliwa z oliwek się sprawdza
fajnie, że zajrzałaś

Ja też myślałam, że takie maluszki wolniej rosną, Martynka w 2,5 miesiąca urosła 11 cm, a w 2 miesiące przybrała 2,5 kg. Ile zjada- nie wiem, ale jak mam zjazd i mąż jej daje moje odciągnięte mleko, to wciąga jakieś 100-120ml co ok 3 godziny (TŻ zapomina ją nakarmić jak już zacznie z nią się bawić ).

Martynka też dobrze sypia, ostatnio mi zasypiała o 19, budziła się raz na jedzenie ok.3 w nocy, a potem ok.7-8 już się powoli rozbudzała, ale jeszcze do 9 mi drzemała. W dzień ma teraz jakieś 4 drzemki (od 30 min do 2,5 godz zazwyczaj).

Dziewczyny, czytam was dokładnie, ale nie chce mi się NIC pisać... przede wszystkim dlatego, że nie nadążam odpisywać i się gubię..
Poza tym mnóstwo czasu spędzam z Martynką, gruchamy sobie razem Na szczęście chwilowo ma okres bez płaczu, w dzień nie płacze w ogóle, za to po kąpieli buźka w podkówkę i PISK koszmarny.. Czy to możliwe, żeby tak lubiła kąpiel że płacze, jak ją wyjmę?? NIe jest na to za malutka

Martynka miała rtg, będzie miała jednak tę operację, jeszcze nie wiemy dokładnie kiedy
Stary 2010-11-17, 17:27   #3629
cellaris
Rozeznanie

No proszę jak mnie tu miło przywitałyście
Lenka, dzięki za pocieszenie,ze twoja mała to też taki głodomorek Ja też uważam,że nie ma co dziecka ograniczać z jedzeniem,niestety marta jest na mleku modyfikowanym,a to jednak większe obciążenie dla organizmu i pediatra twierdz,ze ten śluz w kupce to efekt przejedzenia i jelita nie dają rady trawić tak
dużej ilości pokarmu No nic zmienimy mleka na Bebilon AR i zobaczymy.
Piszecie o dopajaniu, u mnie to masakra. Mała ani myśli pić coś innego niż mleko. O herbatce mozna zapomnieć ewentualnie kilka łyków wody. Zawsze trzymam butelkę na kaloryferze i taką letniawą podaję
Stary 2010-11-17, 18:19   #3630
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:

a czy wspominalam, ze moim sasaidkom znowu gorzej jest? caly dzien spiewaja "mie umienm dziekowac ci Panie" na dwa glosy...
Boze, a moze to juz jestem nienormalna? :P
: hahaha::h ahaha:

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
jak dla mnie to głupota ograniczać jedzenie noworodkowi, karmiłabym normalnie, z naszej Martyny niezły pączek, ale pediatra nic nie mówi, że za dużo waży- powiedziała że niedługo zrzuci, jak zacznie pełzać i raczkować
No ale tu bardziej chodzi o tu Ulewanie bardzo dużej części pokarmu którą zjada. Tego jest naprawdę dużo.
próbowałam mu dać tą herbatkę i jej nie chce wody wypił ale i tak zaraz przy cycku wisiał wiec z tego chyba dupa będzie i co potem i tam zwrócił Mątwie się o to co by to nic poważniejszego nie było
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości