|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Dziewczyny jak się karmi piersią można jeść chleb razowy tak? Czy on jest na zakwasie? Bo np jakiś tam słonecznikowy co tez można jeść może być na zakwasie A to chyba tego nie można ?
|
|
|
|
#3602 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
każdy robi jak chce, ale znajdź mi pediatrę albo lepiej ortopedę (nie mówię o takich starej daty, którzy się nie doszkalają i dawno powinni już być na emeryturze), którzy powiedzą, że chodziki są zdrowe |
|||
|
|
|
#3603 | |
|
Raczkowanie
|
a czemu uwazsaz,ze chodzik to zaburza naturalny rozwoj dziecka?skoro mały juz wstaje i chce chodzic to rodzice tez podają mu ręce,zeby pomóc,podtrzymac a chodzik to chyba tez ma taką funkcję,czy nie?troche tu tego nie rozumiem.Ok,medycyna idzie do przodu ale co pediatra to inne zdanie na tematy chodzików,lezaczkow,nosid eł,wiec czemu tak bardzo im wierzyc,skoro nam nie zaszkodziły?niewiem,moze sie nie znam ale tak sobie dedukuję
![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
wtedy tez trzeba jakąs decyzje podjać i skąd wiemy,która dobra?
|
|
#3604 |
|
Rozeznanie
|
Ilona ja jem chleb razowy i nie mamy problemu
Mpik gratuluje mieszkanie, wiem jaka to ogromna radość bo sami msc temu kupilismy, teraz je urzadzamy i niedługo sie przeprowadzamy Szczesliwa no to mamy ten sam problem z karmieniem... ja chyba calkiem przejde na butle bo i ona sie meczy cycem i ja, tylko jak zatrzymac laktacje??? bez brania tabletek na recepte bo wolaloabym sie nie faszerowac ![]() Klarissa no i dobrze ze wydalas ostatnie pieniadze na ciuchy a nie papierochy tak trzymajreszte nadrobie pozniej bo teraz juz nie mam sily... kłoce sie z tz, caly czas go nie ma w domu... bo lecio pomagac mamusi a ja-my to co??? poprostu mam dosc
|
#3605 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czego nie można? zakwasu? a czemu nie? hehe Ola się uspała na podłodze A w łóżeczku to za diabła nie uśnie w dzień |
|
|
|
|
#3606 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3607 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
niedrogi i łatwy do zrobienia
|
|
#3608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja w dzień to śpi u nas na łózku i też jakoś o dziwo sama zasypia, ale kompletnie to nie wychodzi wieczorem ![]() Evelio bo chodzik nie służy jako podpórka tylko dziecko w nim siedzi! czyli jest pionizowane na siłę, a chodzącemu dziecku po co chodzik? ![]() więsz równie dobrze można powiedzieć, że mozna się napić karmiac piersią bo albo zaszkodzi albo nie...ja w taką loterię bym się z dzieckiem nie bawiła Tak ja Ninaad pisze..znadź ortopedę który powie, że chodziki są ok tu nie ma podzielonych opini, raczej wszyscy akurat w tej kwestii mają podobne zdanie no ale decyzja już należy do ciebie |
|
|
|
|
#3609 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Mpik82- super wieści z mieszkaniem!! Cytat:
Cytat:
naked -dziękuję reszta pozniej, bo dalej grymasi moje małe |
||||
|
|
|
#3610 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie ma sensu. Dzisiaj jej buźka wygląda tragicznie, z każdą godziną gorzej aż mi się płakać chce. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do zwolnienia to wiem, że to wina pracodawcy, ale mój szef to kawał c**ja i nie wiem co mam zrobić żeby ich pogonić... im się nie spieszy, w końcu to nie oni nie mają na zapłacenie rachunków, prawda?
|
|
#3611 |
|
Raczkowanie
|
ninaad masz racje, ja też na poczatku mialam ogromne pragnienie i ciagle pilam, natomiast teraz wcale mi sie nie chce pic , chyba postawie butelke tak jak mowisz, tzn piszesz
Co do kombinezonu to super okazja Ci sie trafila! A w galeriach sa juz ogolnie przeceny? bo wlasnie bede sie wybierac...może tez cos upoluje
|
|
|
|
#3612 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3613 |
|
Zadomowienie
|
Była położna obejrzała Franka i jej powiedziałam o tym ulewaniu Mówi że ja prawdopodobniej dużo je skoro w nocy wszytko wraca do normy I mówi żebym go oszukiwać herbatką Tylko cy to nie za wcześnie?? w piątek kończymy 4 tygodnie I że wodę przegotowaną mogę tez mu dawać. Bo mówi że rośnie w oczach i w piątek mam go zważyć i na wszelki wypadek iść bo mówi że może jest za duży A jak nei to może t być jeść problem z uszami lub z jakaś klapką w brzucho do żołądka Wiec pójdę zważę go i niech go zobaczą
|
|
|
|
#3614 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Duzo duzo snu i ciszy i swietego spokoju Ci zycze Mamusiu Ewa- trzymam kciuki za zbuntowane dziecko co by znow pokochalo cycusia. Ja z kolei kombinuje jak by tu przekonac Olka do butelki no drań paskudnik nie chce i juz! Jestem uziemiona na amen...Monis- jak ten czas zapiernicza Gratuluje Wam kochani ![]() ![]() Co do wyjazdu- to ogolnie udany, choc Maly dal mi w kosc i mamie tez. Grunt , ze zaczelismy cwiczenia i on je po prostu kocha, no i usmiechac sie zaczal Co do tofifee- mam wiecej Cytat:
doczytalam, ze u was tez ![]() opilam sie rumianku, kubusiow i pozarlam troche sliwek; podzialalo Cytat:
Rehabilitanka (kobitka z 35letnim stazem) wrecz mowila, ze chodziki oglupiaja dzieci, bo maluchy nie ucza sie raczkowac. I potem sa dzieci z dysleksja, dysgrafia i gamonie ogolnie (cytat) A przeciez wszedzie trabi sie o rozwoju psycho-ruchowym dziecka! (cytat) My kupujemy to http://allegro.pl/walec-edukacyjny-d...324261878.html bedziemy tez na tym cwiczyc. ![]() Cytat:
Cytat:
Fajny ten twoj Misiu A ja sie domyslilam ![]() Cytat:
Los nas doswiadczyl podobnymi dziecmi Mali terrorysci.Super z Mieszkankiem! ![]() U nas dzis ciezko. Olek chce jesc co 2h i wez mu nie daj... ![]() ![]() ![]() Akcja dnia- po 15min snu, olek budzi sie z rykiem :JESC: Nie minely nawet 2h. Mysle sobie, co robic , co robic. Wiem przetrzymam go. Wynik- Olek ryczy w sypialni, ja rycze w drugim pokoju zmeczona po nocnym maratonie. Udalo sie, zasnal!.... obudzil sie po 10min :JESC!: JESC!!!: Dobra, mysle, pocwiczymy, przeciez to lubi Biore dziecko na przewijak i macham mu nozkami, raczkami, przekrecam go- jest dobrze, podoba mu sie ... Dopoki sobie nie przypomnial, ze :JESC!!!:Skapitulowalam; dobrze synku, bedzie jesc. I walczymy z jednym cycusiem (karmie na stojaco- bo MAly ma bolace gazy), drugi cycus na lezaco. W miedzyczasie 5min drzemka ![]() Synek sie najadl, ale ani myslal spac, wiec pomyslalam ze go od razu zapieluchuje.. i to byl bląd....bo na przewijaku przypomnialo mi sie, ze mu nie dalam vitamin dzisiaj (lezaly w strzykawce). No i mu dalam ![]() Mlody po 2minutach ulal wszystko co zjadl na siebie, na przewijak, nawet mi sie oberwalo... Jak go juz przebralam w suche ciuchy, to trzasnal kupe... Jak mu juz przebralam kupe, to zlapal czkawke... A jak czkawka nie przechodzila, to sie zaczal ryk ![]() I tak po 2h walki znow mialam glodne i ryczące dziecko... ![]() no i gdzie tu jakas sprawiedliwosc? |
||||||
|
|
|
#3615 |
|
Zakorzenienie
|
Zuzi mam nadzieję, że Olo w końcy z małego terrorysty zamieni się w aniołka
Co za pogoda...nic się nie chce robić, mała już 3 drzemkę zalicza ja chcę wiosnę
|
|
|
|
#3616 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki to ja, pamiętacie mnie jeszcze
Ja wiem,wiem,że długo mnie nie było,całe dwa miesiące,ale jakoś nie umiałam się w tym moim wyczekanym i utęsknionym macierzyństwie odnaleźć. Dopadła mnie mega depresja i przeświadczenie,że jestem najgorszą i najbardziej nieporadną matką na świecie. No i jakoś tak dziwnie było....no ale już jest ok i chciałabym wrócić do naszego internetowego grona. Mam nadzieję,ze mnie przygarniecie spowrotem co? Proszę ![]() A teraz w telegraficznym skrócie... Marta skończyła wczoraj 2 miesiące i jest generalnie dzieckiem zadowolonym z życia. Tak mi się wydaje.... Od początku jest na butli, przetestowaliśmy kilka mlek i póki co jesteśmy na humanie 1 plus ale chyba znów musimy zmienić mleko bo pojawiły się śluzowate kupki. Lekarka twierdzi,że to z przejedzenia bo mała wsuwa 160mll mleka i to zagęszczonego (ta humana jest właśnie dla dzieci o dużym apetycie). W dwa miesiące przybrała 2,4kg i urosła 10cm no nie wiem jak to mozliwe bo podobno dzieci rosną max 3 cm na miesiąc Jeśli chodzi o spanie to jest anioł o 22 dostaje butlę i wstaje na kolejne karmienie ok 6 rano. Potem dosypia jeszcze do 10. Za to w ciągu dnia ucina sobie tylko 15-20min.drzemki. Dzisiaj troszkę więcej śpi ale to pewnie z powodu pogody. Je ogromne ilości...160mll mleka tak ok 5-6 porcji na dobę i pewnie z tąd problemy z jelitkami ale mam nadzieję,ze jakoś się to unormuje. A no i walczymy z ciemieniuchą póki co oliwa z oliwek się sprawdza ![]() No dobra kończę bo mała kończy swoją drzemkę postaram się trochę was poczytać i popisać.
|
#3617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i super, ze już się jakoś ogarnęłaś w tym macierzyństwie
|
|
|
|
|
#3618 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak u nas wyglądadzięn od 2 dni i to chybA głodomor taki jest i dlatego TZ ma kupić Herbatkę PLANTEX a ja już gotuję wodę Tylko wiecie co mój Frabek myli przejedzenie z głodem Bo płacze hcce cyca ja go pionizuje on beka po godzinie od jedzenia (mimo że po jedzeniu beknął i ulał) i usypia a tak dałabym mu cyca |
|
|
|
|
#3619 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Więc chyba wszystko ok
|
|
#3620 |
|
Rozeznanie
|
No i widzicie weszłam, poczytałam was trochę i już mi lepiej
![]() Zuzi a ty pamietasz jak liczyłyśmy dni by jeszcze dotrzymać ileś tam tygodni do porodu...byle 36tc minął ,a teraz takie małe głodomorry mamy w domu U mnie to samo w ciągu dnia max 2,5 godziny mała wytrzyma bez jedzenia. Na szczęście w nocy śpi 7-8 godzin i potem dosypia jeszcze 3-4....no dobra już was nie drażnie ![]() Gabi ty mi nawet tak nie pisz to moja zjada prawie 2razy tyle co twoje maleństwo. Z utęsknieniem vzekam aż pediatra da nam zielone światło na jakieś konkretniejsze jedzenie.
Niegrzeczna Mamuśka Edytowane przez cellaris Czas edycji: 2010-11-17 o 15:56 |
|
|
|
#3621 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No mój Franek jest sporo młodszy i tez tak 2-2,30 w dzień (od wczoraj się to zmieniło i chce co chwila) a w nocy 3-4 h Dziś mi położna powiedział ze jak będzie miał przerwę do 5h w nocy to go nie budzić A ja głupia ostatnio po 4 go karmiłam na śpiocha dziewczyny podałam tą wodę przegotowaną I dupa z mojego założenia że butli do 6 tygodnie nei podam Mały się zezłościł na początku bo coś ssać nie mógł ale ściągnął kilka łyków i śpi Tylko jak długoKtóraś z Was podaje wodę małemu? W jakiej temperaturze po nie spytałam ?? |
|
|
|
|
#3622 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Myslalam ostatnio o Tobie, i ze chyba dzidziol ci daje w kosc, a tu prosze spisz cale noce i do nas nie zagladasz ![]() btw. ale ci dobrze... ![]() Aha, a jakies fotki Marciszonki to masz? Dawaj! ![]() cd. akcji dnia- Olek walnal wielka kupe w pampka i jak mu ja oporządzałam to sie skupał na przewijak, swoje body, swoje spiochy i prawie na moję rękę... ![]() przestaje pic Kubusia ![]() a czy wspominalam, ze moim sasiadkom znowu gorzej jest? caly dzien spiewaja "nie umiem dziekowac ci Panie" na dwa glosy... Boze, a moze to ja juz jestem nienormalna? :P Edytowane przez Zuziczka Czas edycji: 2010-11-17 o 19:03 |
|
|
|
|
#3623 |
|
Raczkowanie
|
Ilona ja podaje herbatke w temp 37-38 *C
|
#3624 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale Ty się masz bidulo z tym swoim synciem, mnie mój wydaje się momentami nie do zniesienia, w zasadzie to chyba telepatyczne bliźniaki ![]() Cytat:
Cytat:
w ogole to siedzę pół dnia i zmniejszam zdj. bo chcę dodac do albumu i pokazać swą facjatę i swego małego dziedzica, bo nie chcę wrzucac na forum. jak juz to zrobię to dam znać i zapraszam do ogladania
|
|||
|
|
|
#3625 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha i dziwiła się strasznie że mały tak za nią wzrokiem wodzi że to szybko strasznie TZ zaraz będzie normalnie szok Ponad godzinę wcześniej niż wczoraj i przedwczoraj
|
|
|
|
|
#3626 | ||
|
Zadomowienie
|
Ja codziennie jeśli nie pada (choć jak jest mżawka to nie odpuszczamy) tak minimum godzinę a max 2.
Cytat:
![]() Maskara, jak się nie zmieni mam zamiar ściągać i podawać z butli. Nie wiem tylko jak długo wytrzymam bo dla mnie osobiście ściąganie to masakra. Strasznie głupio się czuję jak tak siedzę z tym wyjętym cyckiem i laktatorem, nie wiem czemu ale dla mnie ochyda ![]() Jutro idę z małą na ważenie to podpytam o to karmienie- jak to jest minimalnie ile powinno się podawać to moje mleczko. Cytat:
Zuza Ty to musisz mieć złotą cierpliwość. Witaj! Kilka dni temu Cię nawet wspominałam (że się nie odzywasz). Taki grzeczny Aniołek więc skąd depresja? Każda z Nas przeszła trudne chwile, szkoda że tutaj nie szukałaś wsparcia. Zaglądaj częściej. Ja nie podaje, ale chyba w takiej jak mleko czyli 40 stopni.
|
|
#3627 | |||
|
Zakorzenienie
|
E tam
Ja byłam 2h. Cytat:
Cytat:
Nie ma Te niewinnie wyglądające małe stwory chcą nas potajemnie wykończyć ![]() Cytat:
|
|
#3628 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja też myślałam, że takie maluszki wolniej rosną, Martynka w 2,5 miesiąca urosła 11 cm, a w 2 miesiące przybrała 2,5 kg. Ile zjada- nie wiem, ale jak mam zjazd i mąż jej daje moje odciągnięte mleko, to wciąga jakieś 100-120ml co ok 3 godziny (TŻ zapomina ją nakarmić jak już zacznie z nią się bawić ).Martynka też dobrze sypia, ostatnio mi zasypiała o 19, budziła się raz na jedzenie ok.3 w nocy, a potem ok.7-8 już się powoli rozbudzała, ale jeszcze do 9 mi drzemała. W dzień ma teraz jakieś 4 drzemki (od 30 min do 2,5 godz zazwyczaj). Dziewczyny, czytam was dokładnie, ale nie chce mi się NIC pisać... przede wszystkim dlatego, że nie nadążam odpisywać i się gubię.. Poza tym mnóstwo czasu spędzam z Martynką, gruchamy sobie razem ![]() Martynka miała rtg, będzie miała jednak tę operację, jeszcze nie wiemy dokładnie kiedy
|
|
#3629 |
|
Rozeznanie
|
No proszę jak mnie tu miło przywitałyście
Lenka, dzięki za pocieszenie,ze twoja mała to też taki głodomorek Ja też uważam,że nie ma co dziecka ograniczać z jedzeniem,niestety marta jest na mleku modyfikowanym,a to jednak większe obciążenie dla organizmu i pediatra twierdz,ze ten śluz w kupce to efekt przejedzenia i jelita nie dają rady trawić tak dużej ilości pokarmu No nic zmienimy mleka na Bebilon AR i zobaczymy.Piszecie o dopajaniu, u mnie to masakra. Mała ani myśli pić coś innego niż mleko. O herbatce mozna zapomnieć ewentualnie kilka łyków wody. Zawsze trzymam butelkę na kaloryferze i taką letniawą podaję
|
#3630 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
próbowałam mu dać tą herbatkę i jej nie chce wody wypił ale i tak zaraz przy cycku wisiał wiec z tego chyba dupa będzie i co potem i tam zwrócił Mątwie się o to co by to nic poważniejszego nie było
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.

Ja chcę kupić rajstopki, skarpetki zobaczcie:
ale i tak jestem najszczesliwasza pod słoncem
wtedy tez trzeba jakąs decyzje podjać i skąd wiemy,która dobra?
niedrogi i łatwy do zrobienia

moja w dzień to śpi u nas na łózku i też jakoś o dziwo sama zasypia, ale kompletnie to nie wychodzi wieczorem
to nie ma sensu. Dzisiaj jej buźka wygląda tragicznie, z każdą godziną gorzej