|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze małe rozrabiaki dają najsłodsze na świecie buziaki - Mamusie VII-VIII. 20
Cytat:
|
|
|
#602 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze małe rozrabiaki dają najsłodsze na świecie buziaki - Mamusie VII-VIII. 20
Cytat:
spróbuję mieszać ze słoiczkiem. Może jeszcze dziewczyny mi coś doradzą Cytat:
Dziewczyny może coś jeszcze wymyslicie dla mojego niejadka. Gorgulku znaczy miksowac mu jedzenie? A jak wtedy już wogóle nie będzie chciał nic innego gryźć?
Mój łobuziak Alanek ur. 12.07.2009 Pola jest z nami od 03.XI.2015 Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2010-11-22 o 14:02 |
||
|
|
|
#603 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
![]() a bedziesz jakos na dniach u mamy? bo jak nie to podjade do Ciebie ktoregos dnia jak bede miec chwile wiesz, ze te Wasze maseczki maja strasznie krotki termin waznosci? ![]() zrobili je wczesniej a pozno wyslali
|
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to okropne jest ![]() agga, a moze na początek kup takie obiadki nie w słoiczkach - plastikowe opakowania - tam są całe makaroniki, duże kawałki zaraz poszukam jakie albo trochę zmiksuj Wasz obiad i przekładaj do słoika ![]() i są jeszcze takie trójkątne
3220g 54 cm ------------------ Edytowane przez p4w Czas edycji: 2010-11-22 o 14:08 |
|
|
|
|
#605 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zosia fisiuje nie tylko przy obiadach, ale przy każdym posiłku. Nigdy nie wiadomo, czy będzie jeść i co. Obiady generalnie gotujemy specjalnie dla niej, bo ja nie gotuje popołudniami na następny dzień, tylko jak wracam z pracy, a wtedy to często jakieś smażone itp., czyli coś, czego nie powinna jeść. I gotuje jej niania w ciągu dnia. Jakieś zupki, kopsiki, jak jakieś mięsko to raczej robię ja dzień wcześniej (pieczone) + ziemniaczki. W ostateczności, jak już nie chce w żadnej postaci tego, co jej się ugotuje, mam słoiki w zanadrzu (tylko ja kupuję te po 12 miesiącu) i przeważnie zjada ze smakiem ![]() Jajek gotowanych, tak jak Tomek Oli, w ogóle nie tyka. O pastach jajecznych nawet nie wspomnę (to tak apropo jajek, bo ogólnie wymienianie tego, czego Zosia nie lubi zajęłoby mi trochę ). Dlatego jak czytam przykładowe jadłospisy to się trochę dołuję, że Zosia może dostaje za mało witamin i ostatnio nawet zaczęłam sobie wkręcać te krzywe nóżki, że może jakaś krzywica czy coś
|
|
#607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może spróbuj taki budyń z żółtkiem jaki morska wklejała
|
|
|
#608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tak robię. A jeszcze odnośnie samodzielnego jedzenia-ostatnio myłam pół ściany z twarożku-raz, że nie smakował oczywiście, dwa w ogóle nie próbuje trafiać łyżką do buzi, tylko najpierw szaleńczo miesza w misce, a potem hop! za siebie ![]() ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Właśnie dzisiaj planowałam zrobić. Wiesz ja rozumiem kombinować z jedzeniem parę dni, ale parę miesięcy to już naprawdę jest męczące
|
|
#609 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
moj Marci na szczescie uwielbia jajka, zreszta on prawie wszystko lubi poza twarogiem
![]() ale chociaz je nalesniki z takim gotowym waniliowym ja mam z kolei inny problem, musze sie nagimnastykowac zeby go nakarmic bo on NIE POTRAFI siedziec normalnie i jesc, pokazuje palcem na wszystko co jest w kuchni, wszystko musze mu podac bo inaczej nie zje, musze go czyms zainteresowac zeby cos sobie dlubal w tym krzeselku i wtedy moge go karmic jak sie skupi na czyms innym ![]() no chyba, ze dam mu lyzke to wtedy radosc na calego - tylko, ze nie fajnie jest miec ziemniaki w oku
|
|
#610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kto powiedział, że ja nie mam takiego problemu? ![]() Siedzenie w krzesełku w ogóle odpada przy "zainstalowanym" z przodu stoliku, najlepiej je jak siedzi u Małża na kolanach i czytają książki, a ja jej wtedy daję. Inaczej się strasznie nudzi ![]() Niania jakoś sama sobie radzi, czasem zastanawiam się, czy nas nie pozbadła i czy jak widzi, że ma komplet w domu, to trochę inna Zosia się nie włącza
|
|
#611 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie wmawiaj sobie nic ![]() Cytat:
Może nie jest gotowa po prostu? Może odczekać trochę i spróbować za jakiś czas? |
||
|
|
|
#612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raczej tak, bo jak podaję na zmianę ziemniaka, a potem mięso, to je tylko to, co woli w danej chwili, a jak jej wymieszam, to daje się oszukać ![]() Tak sobie powtarzam i nie przymuszam do niczego.A jeszcze jak je kanapkę, to chleb musi być bez skórki, pomidor zreszta też, bo wypluje
|
|
#613 |
|
Zadomowienie
|
Tomek też się strasznie wierci w krzesełku, na szczęście dużo rzeczy je ze smakiem-choć czasami wybrzydza. Albo jeszcze nie spróbuje a juz nie chce i trzeba go zmusić żeby spróbował i wtedy jak zasmakuje to już sam dziobek otwiera.
Tomuś ostatnio robi coś śmiesznego, jak Ja poczuję że zrobi kupę to mówię mu Tomuś kupę zrobiłeś, a On wtedy zaczyna uciekać i jak próbuje Go złapać to wrzeszczy.Czasami nawet jak nic nie powiem , ale czuje że zrobił i na niego spojrzę to On zaczyna uciekać i ma taką specyficzną minę Kurczę już nie wiem co kupić , a jeszcze muszę wymyślić jakiś prezent od mojej mamy Tomek uwielbia wyrzucać i wkładać np garnki z szafki wywala , a potem układa albo zabawki z kosza i układa z powrotem. Może jakaś zabawka gdzie się coś wkłada i wykłada . Macie coś takiego ?
|
|
#614 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
gorgulku jestem z Ciebie bardzo dumna Anula, dużo zdrówka dla Martynki Aga, a długo już Alan tak ma z tymi obiadami? Jeżeli od niedawna, to spróbowałabym przeczekać i przez jakiś czas dawać Mu to słoiczkowe jedzenie, niech ma Wiem po sobie, że im bardziej zależy mamie, tym mniej dziecku. Ja kiedyś ciągle świrowałam, że Kuba nie chce czegoś zjeść, albo nie w takiej ilości jaką sobie "zaplanowałam", bo On chudzina jest. Poczytałam to i owo i z wielkim trudem, ale jednak spasowałam. I to minęło, sama nie wiem kiedy. Jak teraz Kuba daje do zrozumienia, że nie będzie czegoś jadł, to nie je, jak pokazuje, że już nie chce, to też nie je.Cytat:
![]() A Ty myślisz, że jak my zaczynaliśmy, to było czyściutko? Do mycia była kuchnia, Kuba i osoba karmiąca ![]() No wierzę i w zasadzie wiem co nieco na ten temat ![]() Jeśli się martwisz o Zosi zdrowie, to może zrób jej badania krwi? Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Cytat:
A jakie tanie
|
|
|
#615 |
|
Zakorzenienie
|
dzwonilam do banku i nic nie moga zrobic narazie a kwota w obciazeniach bedzie tak dlugo dopoki druga strona nie da potwierdzenia -nawet 30dni
z kolei na all nadal moja wyplata ma status rozpoczetej a poczytalam w regulamnie ze gdy sie wycofie wplate to juz nie mozna drugi raz zaplacic z all, pozostalo mi narazie czekac![]() jesli chodzi o jedzenie to Werka kanapki je razem , zje mala buleczke wylozona wedlinka albo posmarowana serkiem obiadki ............ostatnio nie chce i nie wiem czy ma mniejszy apetyt przez zabki czy wymysla, na chwile posiedzi w krzeselku , potem za nia latam i w koncu odpuszczam a zje pare lyzeczek zupki, pare kesow ziemniaczkow z mieskiem i nie chce a potrafi zjesc wszystko co ma na talerzu
|
#616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może jej zrobię te badania, będę na pewno spokojniejsza. No właśnie obawiam się, że z tym fotelikiem to jest nasza wina-kiedy był czas na to, żeby jej wpoić, że je się tylko w krzesełku, to jakoś tak to przeoczyliśmy, a teraz jest już "za mądra", i ogólnie nienawidzi być ubezwłasnowolniona:brzyda l:, w samochodzie też wszystko byłoby super, żeby nie te pasy Po 5 min zaczynają się stękanki i prężenie, bo przecież jej ciasno
|
|
#617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie, zresztą ja też muszę zrobić, tylko zawsze coś ![]() Możliwe, bo my Kubę zawsze sadzaliśmy w krzesełku, zawsze zapinamy pasy w wózku i gdzie tam trzeba i On teraz czeka na to odruchowo, a jak się ociągamy, to nas pogania ![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- angy, a może spróbuj właśnie, tak jak my do obiadu - przystawiaj krzesło do stołu i razem jedzcie? ![]() ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Kto napisze gotującej inaczej jak się robi omlet? Ale szczegółowo
|
|
|
#618 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
możemy sobie ręce podać... u nas nawet łyżka nie ratuje sytuacji a myslałam że tylko ja mam takie problemy z Młodym ![]() Cytat:
Cytat:
Alan chudzinką nie jest, ale pewnie niedługo będzie bo naprawdę z dnia na dzień jje coraz mniej ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Czyli nie tylko my mamy takie perypetie jedzeniowe, ale za to my mamy to jakoś skumulowne. Bo u was to jedno nie chce tego, inne tego, inne nie robi tego, a inne tego, a Alan to wszystko naraz!! Dzięki za pomoc . Zacznę od dziabania i mieszania mu jedzenia ze słoiczkowym. Jeśli nie podziała to kupię to gotowe w miseczkach , a jak to nie zadziała to się powieszę ![]() jednak nie mamy aż tak strasznie bo alan tylko przy obiedzie tak świruje. no to sie pocieszyłam
Mój łobuziak Alanek ur. 12.07.2009 Pola jest z nami od 03.XI.2015 Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2010-11-22 o 15:59 |
|||||||
|
|
|
#619 |
|
Zadomowienie
|
Miramej
Rozbijamy do miski jajko, dodajemy troszkę mleka (ja do omleta daje krowie), łyżeczka mąki no i ja daję cukier i mieszamy to a raczej utrzepujemy trzepaczką. No i wlewamy na rozgrzaną patelnię Aga to nie jest tak że ja mu wpycham, po prostu pare razy próbuję aż w końcu otworzy paszczę , a potem je już ze smakiem
|
|
#620 | |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
ja dzisaij chodzę na rzęsach i oczy na zapałkach ... nie spałam od wczoraj od 5,20 ... wróciłam do domu dzisaij za pięć siódma bo małż jehał do pracy ... Bartosz był dla mamy tak łaskawy, ze pospał jeszcze 15 minut ... jak On zrobił sobie drzemkę to ja musiałammilion innych rzeczy i znów mnie spanie ominęło ![]() Padam z nóg ![]() P4w za jutroSvi ... oby zabieg nie był konieczny.anula - Cytat:
ja też poproszę
|
|
|
|
|
#621 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak czytam, to wygląda, że problem tkwi w samym obiedzie, bo inne rzeczy ładnie je i gryzie A żadnego obiadu nie chce? Skoro zupa przechodzi, to może drugie jest za gęste? ![]() A podwieczorek i drugie śniadanie? ![]() To gdzie siedzi podczas posiłków? Hehe ![]() ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
, takie określenie jest dla gotujących normalnie, nie inaczej . Ale z modyfikowanym chyba też można, co?Cytat:
![]() Aniu, Ty chyba umiesz gotować
|
|
|
#622 |
|
Zakorzenienie
|
nooo niby coś tam umie, ale muszę mieć przepis dokłądny najlepiej ... lepiej mi idzie pieczenie ciast Siostra zawsze się ze mnie smieje, ze nawet naleśniki robie z przepisu jaaaa biją sie o moja spódniće
|
|
|
|
#623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Super
|
|
|
#624 | ||||
|
Zadomowienie
|
Hej
Cytat:
![]() Te z Biedronki? U mnie już nie było ![]() Cytat:
Trzymam za poprawę.Idziesz jak burza Rzuć ich na kolana ![]() .
|
|
#625 |
|
Zakorzenienie
|
a jak się robiło te placuszki z jabłka? albo gruszki /suchej/ ? ... nie zapisałam
![]() dzięki
|
|
|
|
#626 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
niestety nie umiem![]() Cytat:
Myślę że powinnas porobic badania bo moja córcia mimo że je wszystko, wciąga jak odkurzacz ma za niskie żelazo Nie mogę pojąc dlaczego![]() Lenka też ma krzywe nóżki dlatego planuję pójśc do ortopedy. Niestety dopiero jak będę w Pl bo tutaj mi nie pomogli ![]() Cytat:
Moja Mala przyjdzie i powie że zrobiła fuj. Idzie z chęcią do łazienki i nagle w połowie trasy robi nawrotkę i ucieka Oczywiście ma przy tym ubaw po pachy![]() Dzisiaj wróciła z przedszkola z przeciętym kolankiem Ide jutro rano i robię zadyme
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
hejka babeczki
Aga niestety nic nie poradze.To co przyszło mi na myśl dziewczyny już napisały. Osobiście nie mam problemów więc nie wytężałam umysłu. Z fotelika nigdy nie korzystałam typowo do jedzenie.Zwykle żeby ją "usidlić" na chwilę.Z bułką, chrupką itp Jak była sporo mniejsza to jadła w leżaczku, potem ani się obejrzałam jak zaczęła jadać z nami przy stole. Aktualnie fotelik mam schowany, a gwiazda ma swoje miejsce przy stole.Sporo jej brakuje by wygodnie jeść, ale jakoś sobie radzi.Czasem stanie,czasem uklęknie.Czasem dochodzi po pojedyncze kęsy.Zdecydowanie nie gonie za nią z miską. Wyleciało mi z głowy co to jeszcze miałam napisać hmmmm A wiecie co to czarcie żebro? albo inaczej ziele ostrożenia?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#628 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
to juz nalesnik prawieja cale zycie robilam omlety z samego roztrzepanego jajka chyba jakas niedouczona jestem
|
|
|
#629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#630 |
|
Wtajemniczenie
|
oo, no to super, ja już dzisiaj zaczęłam no prawie, bo jabłko wtrąciłam, ale niech będzie, ze to się nie liczy ![]() Syla ja teoretycznie teraz na 3 fazie jestem i wracam na drugą, myślę, że nie ma sensu robić uderzeniówki nie mam pojęcia, brzmi tak, że już się boję ![]() Wiecie co, TŻ mi taką przykrość zrobił, że mi się wszystkiego odechciało. Nawet zła na niego nie jestem, po prostu przykro jak jeszcze nigdy....
Edytowane przez aannuullaa Czas edycji: 2010-11-22 o 20:14 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:01.

i ostatnio nawet zaczęłam sobie wkręcać te krzywe nóżki, że może jakaś krzywica czy coś

za jutro
, takie określenie jest dla gotujących normalnie, nie inaczej
Trzymam
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)