|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Nika, pytałaś o prezenty. Tymuszka dostał od chrzestnego fotelik FP ten http://allegro.pl/fisher-price-3w1-l...313147129.html
Od chrzestnej i jej męża (drugiego brata) łóżeczko turystyczne (jeszcze go nie złożyliśmy, więc nie wiem jak wygląda ![]() Od szwagra i szwagierki matę edukacyjną tę http://allegro.pl/mata-malpia-wyspa-...313183567.html Od moich rodziców tego konika z FP (tylko wcześniej dali) i fotelik do karmienia taki http://allegro.pl/krzeselko-6-36-dre...327152190.html Od teścia wybraliśmy sobie krokodyla tego http://allegro.pl/fisher-price-kroko...326141276.htmlOd dziadków i cioci dostał kasę, którą na razie wkładamy na lokatę. Także to by było tyle
|
|
|
|
#3932 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Córa usypia po raz drugi. Pierwszy raz o 20-tej po kąpieli nie bardzo chciała jeść i zasnęła głodna. Wstał po godzinie, podjadła i zasypia. Pobudka pewnie jak co dzień ok 2:30. Chyba i ja powinnam iść już spać.
Cytat:
Cytat:
Może skontroluj wagę za jakieś 2 tyg i zobaczysz czy przybiera prawidłowo. Cytat:
Podejrzewacie niedotlenienie czy wiecie że było na pewno? A Tymuś słodki
|
|
#3933 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
choc mój mąż twieirdzi, że to ała było :PBordowa, no właśnie gdzie jesteś"? ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
Wyszłam niespokojna. Wciąż kogoś gonią, zabijają, torturują. Wiadomo, że książka kończy się dobrze, a tu- chcąc zarobić- podzielili i kończy się w fatalnym momencie. generalnie to nie jest film dla młodej mamy, a już tym bardziej dla dzieci poniżej 16 roku życia- moim zdaniem ![]() Pomi piękne prezenty
|
||
|
|
|
#3934 |
|
Zakorzenienie
|
Ycnan, dobre z tym rozmawianiem samego ze sobą
A że jemu tylko poliki na zdjęciu widać, to daję jeszcze jedną fotkę mojej miłości
|
|
|
|
#3935 |
|
Wtajemniczenie
|
Filmików nie wyślę ale mam przecież zdjęcia
![]() Dla zainteresowanych- ćwiczenia które pokazała nam pani rehabilitantka i które mozolnie wykonujemy w domku zreszta widać jaki Filuś jest szczęśliwy ćwicząc OPIS 1] polega na ściąganiu ramionek w dół w jednoczesnym wypychaniem mostka do góry, widac wtedy dopiero szyjkę Filusia w tej pozycji, kiedy łopatki ma ściągnięte robimy orzełka czyli wyprostowane rączki "skaczą" po powierzchni- w górę i w dół2] ćw na napięcie w rączkach- wyprostowana rączka, dłoń otwarta, lekko uciskamy w dół 3] na podnoszenie główki przez boczne mięśnie 4] jak widać, rzadko je robię bo się boję :/ 5] główka do mostka- mięśnie brzuszka wtedy widać jak pracuja, mały podnosi nóżki do góry 6] mały leży na brzusku- delikatnie wyciagam mu rączki do przodu jednocześnie podnosząc boczki- uczy to go przenoszenie ciężaru ciała z jednej str na drugą To sa przykładowe ćwiczenia NDT Bobath
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-11-22 o 21:58 |
|
|
|
#3936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Mały miał odjęty punkt za to niedotlenienie - barwa skóry nie taka. nie ma problemów większych, nie podejrzewają żadnego porażenia, ale może później niektóre rzeczy na początku rozwoju łapać - tak nam mówiła rehabilitantka Monika, jak ja chcę iść na Harrego, ale musze jechac do innego miasta, a małego na tak długo nie zostawię Chyba pierwszy raz nie obejrzę go w kinie
|
|
|
|
|
#3937 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Słodziaczek z tego Twojego synka
|
|
#3938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe, jak tam Marta, mam nadzieję, ze u lekarza wszytko dobrze... |
|
|
|
|
#3939 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Śliczny ten Twój Tymuś
|
|
#3940 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Martucha- ale u Ciebie podczas porodu to chyba nie było nic związanego z niedotlenieniem, prawda?
|
|
#3941 | |
|
Zadomowienie
|
Zuziczka, Olek jest naprawdę śliczniuchny
![]() Cytat:
![]() Pomidora, no, Tymek jest rewelacyjny ![]() Prezenty też super dostał. I do tego kaska. No, no, no ![]() Mamusie, informacja zakupowa: ![]() Od dzisiaj w Schleckerze są Pampers Sleep&Play za 35zł (w paczke roz3, jest 78 szt co wychodzi jakieś 0,45zł/szt) A w Realu do 24 listopada są te same pieluszki w pudłach po 2 paki, za niecałe 65zł (w przypadku roz3 wychodzi po 0,42zł/szt) ![]() A przy okazji pytanie o różnicę między Pampers See&Play i Pampers Active Baby. Podobno różnica to tylko zapach (rumianek w s&p) i rozciągliwe boczki (active), ale jak z chłonnością? Nie używałam jeszcze tych Active, a co chwilę są w promocji (tesco, real, lidl) w dość atrakcyjnej cenie (jakieś 0,50zł/szt) i nie wiem, czy warto kupić... Mąż mnie znów dziś wnerwił Na spacerze wyskoczył: "Zimno takie to wypijemy sobie dziś grzańca, ok?". I co? Wykąpał małego, ja go wzięłam na cycka, a mężuś hyc do drugiego pokoju do komputera No to się k***a napiłam... Przyszedł po 2h! i wielce pyta czy chce tego grzańca ...Mijajcie szybciej miesiące
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-11-22 o 22:56 |
|
|
|
|
#3942 |
|
Wtajemniczenie
|
no niestety muszę
![]() na grzańca zaproś nastepnym razem kumpele, a mężuś niech sobie spędzi wieczór z tym swoim komputerem w przerwach niech karmi butlą Boryska ![]() ja dziś dałam ostatnia szansę laktatorowi i... udało się ![]() hmm a z tym piwkiem to jak to jest?? trzeba mleko z cycków wylać pewnie po spożyciu %%?? tak samo pewnie nie wyparuje?? i ciekawe jak długo te %% wędrują sobie do mleczka, ktoś wie?? też bym chętnie walnęła browarka coby mi się praca mgr wieczorami lepiej pisała
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-11-22 o 23:05 |
|
|
|
#3943 | |||
|
Rozeznanie
|
Kurcze laski ja totalnie zielona jestem. Żyłam w przeświadczeniu,że z Martą wszystko ok a tu się okazuje,że chyba cosik jednak nie do koca, no albo ja przewrażliwiona jestem
![]() Cytat:
Cytat:
Zresztą Marta do 7 tyg.cały czas krzywiła się na prawo, bardziej machała prawą rączką i nóżką. Na szczęście od 2 tyg.odkryła,ze ma jeszcze lewą stronę ![]() Cytat:
![]() ![]()
|
|
#3944 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A co do umiejętności dziecka to moje maleństwo też umie wyszarpać mamę za włosy, umie też szczypać i nauczyła się piszczeć ze złości czym swojego tatusia doprowadza do rozpaczy ![]() Cytat:
Uciekam nakarmić nieboraczka i do spania ![]() Dobrej nocy.
|
|
#3945 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Super że Chrzciny się udały A prezenty rewelacyjne Cytat:
dziewczyny moje pytanie chyba nie zostało zauważone ![]() Czy któraś może mi napisać kiedy odciaga mleko Po tym jak mały zje (to co zostanie) czy między jedzeniami? Bo chce odciągać zacząć i uczyć małego a różnie piszą i chcę zapytać doświadczone mamy ?? U nas nocka bez zmian Sen o 21 i pobudka o 2.30 potem sen do 6 i teraz znowu śpi ![]() ---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3946 |
|
Zakorzenienie
|
Ilona jest taka zasada, że ściąga się godzinę po karmieniu z piersi z której dziecko nie jadło
Pomi fajne prezenty Naked Filuś na tych zdjęciach taka chudzinka całkiem inaczej się prezentuje niż na wcześniejszych zdjęciach a przy mamie też taki niezadowolony z ćwiczeń? bo na zdjęciu z Panią to minkę ma niezłą Na pewno ciężko się patrzyło na te jego wigibasy na początku...dlatego ja nigdy nie chciałam pracować z dziećmi bo zawsze największą przeszkodą w terapii są...rodzice ![]() no i jeszcze coś miałam pisać i już nie wiem co ![]() kurcze nie kuście tymi browarami i winkiem
|
|
|
|
#3947 | |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewuszki z rańca
![]() Cytat:
|
|
#3948 |
|
Zakorzenienie
|
Pomi Nika Klarissa gabisun Szczęśliwa Zuziczka cellaris ycnan dziękuje wam za wszystkie ciepłe słowa czuje się jak na terapii..
![]() ogólnie to teraz trochę na chłodno to wzięłam pogadałam z mężem i stwierdziliśmy że będzie dobrze.. ogólnie pani rehabilitantka powiedziała że nie chce nas niczym straszyć i że pracując z nim poradzi sobie z tym jego nadmiernym napięciem w obręczy barkowej no i asymetrią i mamy się nie martwić, ale że ona nie jest lekarzem i nie może jednoznacznie stwierdzić ze wszytko jest ok w pozostałych sferach, bo on jej się tam parę razy tak zawiesił i ona woli sprawdzić czy leniuszek czy coś tam się nie dziejeno i ja mimo wszytko się ciesze bo jakbyśmy to olali bo leniuszek a jednak coś w tej główce by było nie tak to potem byłoby nie wesoło a tak będziemy mieli wszystko sprawdzone... gabisun dziękuje za wyjaśnienie panikara jestem no nie to co wypisałaś z emocji Vojty itd to Pat ma wszystko więc chyba dobrze, może po prostu czasem nie chce mu się z nami gadać a w ogóle tam w poradni była wielka tablica z radami dla rodziców i jedną z nich był zakaz dawania dzieci do chodzików bo coś tam ze stopami się dzieje, z obręczą biodrową i jeszcze kilka rzeczy było wypisane.. więc nasza pani rehabilitant tez jest przeciw Klarissa co mnie zaniepokoiło? hmm zaciskanie pięści długo, i odginanie głowy do tyłu, leżąc patrzył jakby za siebie jakby sprawdzał co ma za głową, no i to prężenie się nawet przy jedzeniu no i nie bawił się rękami wogóle zaczął tydzień temu je wkładać do buzi a tak to tylko machał nimi przy ziemi czasem uderzył jakąś zabawkę, no i jak byliśmy u pediatry to jej powiedziałam ona pociągnęła go za ręce głóka wisiała, po czym na brzuszku się kolebotał i nie utrzymywał rónowagi no i kazała nam iść no i do tego nasza kochana gabisun wklejała nam tu objawy które powinny zaniepokoić no i miał sporo z nich Szczęśliwa, napisałam Klarissie co sprawiło że poszliśmy do rehabilitantki, a ona wysłała nas do neurologa dlatego że mały jej się zawieszał nie reagował jak ona mówiła do niego - tzn raz sobie zareagował a raz jak się zawiesił nie i tak na zmianę, miał takie ataki płaczu nagle gwałtownego po czym szybko się uspokajał no i mówiła mi coś o tej jego latającej brodzie ale już nie pamiętam czy to do napięcia mięśniowego było czy jak no i pani powiedziała że najlepiej będzie jak sprawdzi go neurolog i wykluczy uszkodzenia mózgu, a psycholog zobaczy jak tam z jego emocjami itd, Pomidora super Tymuś wyglądała prezenty rewelacyjne ![]() Zuziczka cudne maleńśtwo ![]() Szczęśliwa nie nie było u nas żadnych niedotlenień ani nic idę nadrabiać dalej bo pogubiłam posty ![]() ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- ycnan to rośnie ci mały gaduła ![]() fem cieszę się że też już wiesz co nam dolega ![]() ninaad naked21 dziękuję za ciepłe słowa naked21 dzięki za filmki też chyba będę kręcić na wizytach żeby wiedzieć co i jakIlonaN2 ja nie ściągałam tego co w piersiach zostało, tylko między karmieniami - godzinę po najczęsciej, no i zwykle rano, a jak doszłam do wprawy to pat jadł z lewego a ja w tym czasie ściągałam z prawego wtedy to w 5 min miałąm butlę
|
|
#3949 |
|
Zadomowienie
|
Gabisun, Martucha dziękuję
![]() I teraz to już sama nie wiem Rano mały jak się przebudził to potem stękał, prężył się i zrobił kupę, rzadką ,i żółta i jak go przewijałam to zaczął robić kolejną mała ale bardzo ciągnącą Czytam na necie że jak jest w kolorze kupki to nic złego ( no ta taka była) i była cała ciągnąca. I teraz już mam banie nabitą bo może to być też alergia na coś a najpewniej na nabiał A ja jem go sporo i do tej pory nic a tu dziś ta kupa I co będę chyba obserwować kolejne kupy i zobaczę co i jak? A Wy co radzicie? |
|
|
|
#3950 |
|
Zakorzenienie
|
Szczęsliwa, Pomi-dziękuję za miłe słowa odnośnie małego głoda
Pomi a Tobie jeszcze dzięki za radę odnośnie butelki, ja mu faktycznie ten smoczek w dół kierowałam. A Tymuś jaki elegancki na chrzcie My naszego Matiego będziemy chrzcić prawdopodobnie 15 stycznia.a ja zawolalam na dziś pediatrę do małego. W nocy spał dziś ladnie tylko dwie godziny po kąpieli, a potem to było lekkie przysypianie w nocy. Biedak męczy się strasznie - pryka, stęka, przelewa mu się w brzuszku, normalnie płakał przez sen i się budził. No i nie wytrzymałam i zadzwonilam do doktorki, ma być między 14 a 16, muszę jej opowiedzieć wszystko, moż mu przepisze jakiś dobry lek, bo nie mogę znieść widoku umęczonego maluszka. Teraz zasnął w rozku u mnie na kolanach i oczywiście już po 2 minutach był buraczek i wydał z siebie z 6 pryków teraz się uspokoiło, ale będę z nim tak siedzieć póki się nie obudzi, niech sobie pośpi. Przynajmniej w necie pobuszuje
|
|
|
|
#3951 |
|
Zakorzenienie
|
Martucha dziękuję za docenienie moich starań
Fajnie, że już inaczej do tego podchodzicie, na pewno wszystko jest dobrze, ale: lepiej pójść do lekarza kilka razy za szybko niż raz za późno i wcale nie jesteś panikarą, tylko mamą ,która chce dla swojego słoneczka jak najlepiej Ilona dokładnie tak jak Martucha pisze ,rano jest najwięcej mleka, bo w nocy się więcej produkuje wiem ,że do lekarzy trzeba mieć zaufanie ( ograniczone ![]() ---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Ilona ty się tak nie stresuj kobieto
|
|
|
|
#3952 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A teraz już odciągnęłam mleko i chciałam mu dać i dupa 3 różne smoczki do butelek i moje dziecię nie chce i koniec i chyba będzie ze mną jeździć do końa na tą uczelnie heheh Może macie jakie butle sprawdzone? |
|
|
|
|
#3953 |
|
Zakorzenienie
|
A u nas właśnie śnieg pada
wielkie płatki jak wata młodej pokazywałam przez okno będzie pierwsza zima Kini i ...Maksia
|
|
|
|
#3954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale z kolei dostając od ciebie i dziewczyn takie wsparcie wiem ze te wszystkie zmiany w zachowaniu itd to gruntowniej przebadanie to tylko dmuchanie na zimne i nic tam nie będzie.. a mu musimy to tylko sprawdzić.. bo tak jak powiedziałaś lepiej iśc parę razy za szybko niż raz za późno.. będzie dobrze teraz już to wiem ![]() a mały rehabilitując się dostanie ten dobry wzorzec i zacznie się obracać turlać a my będziemy z łezką w oku wspominać jak był takim niepozornym grzecznym leniuszkiem przy ktróym nie trzeba było mieć oczu dookoła głowy
|
|
|
#3955 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Martucha dobrze, że rehabilitantka rozwiała wasze wątpliwości, na pewno po ćwiczeniach będzie wszystko dobrze, ale rozumiem Twój niepokój. Ilona zobacz jak dalej się rozwinie sprawa kupkowa i dopiero zacznij się martwić. Moja robi strasznie rzadkie, podobno to od słodyczy ale odstawiłam je tydzień temu a jej kupy niewiele się zmieniły. Kalex moja też się męczy z gazami, próbowaliśmy herbatki koperkowej Infacolu a teraz Gripe Water no i to ostatnie najbardziej pomaga. Ale zawsze lepiej skonsultować z pediatrą. Wczoraj mi serce stanęło z przerażenia jak podawałam małej lek po kąpieli to się tak zachłysnęła że przez kilkanaście sekund nie mogła dobrze złapać oddechu. Oczywiście wzystko co przeczytałam o pomocy przy zachłyśnieciu wyleciało mi z głowy, dzialałam intuicyjnie.
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#3956 |
|
Zakorzenienie
|
niuniuniau - dam znać po wizycie pediatry, może i Tobie jakieś info pomoże
|
|
|
|
#3957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeeeejj nawet nie wiesz jak mi teraz przyjemnie fajne uczucie wiedzieć,że nadaję się do czegoś więcej niż zmiana pieluch i produkcja mleka ![]() Niunia u nas się sprawdza sposób Aneczki, jak młoda nie może złapać oddechu to dmucham jej w buzię |
|
|
|
|
#3958 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie będę jeść słodyczy (herbatników i tym podobnych) i zobaczymyMszu może któreś się nada? Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2010-11-23 o 10:48 |
|
|
|
|
#3959 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale wiem, że porady tego lekarza były do dupy - szczególnie jak mi zaproponował na tydzień dziecko odstawić bo wtedy niby będę wiedzieć czy to moje mleko czy mm ją uczula... może i racja, tylko nie sądzę żeby po tygodniu udało się pobudzić laktację na nowo no i przekonać Natalkę do ssania. Cytat:
U mnie na początku sprawdziły się z Nuby imitujące cycyszka (takie szerokie butle, bo tych wąskich Natalka nie chciała) a teraz także z Tomme Tipe smoczki są dla niej ok (chociaż mam wrażenie, że woli te z Nuby). Ale tylko te szerokie - pewnie kojarzą jej się z piersią. Nie wiem też czy to zasługa smoczka czy nie, ale Natalka nie ma problemu z łapaniem piersi, mimo, że teraz je 3 posiłki z butli, dostaje jeszcze herbatkę po nich a z piersi je tylko 4 razy na dobę, z czego 2x w nocy.
|
|
#3960 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Moje dziecię w końcu się rozbudziło ![]() No i nawet zaczoł sie na bujaczku bawić... ![]() Mam pytania do dziewczyn karmiących cycem i mm... czy wasze kupki (tzn. kupki dzieciaczków ) tez sa takie ..hmm..gliniaste???Nie zawsze takie ma .. jak podaje czesciej moje mleczko niż mm to ma normalne..w miare rzadkie..a jak czesciej na dobe dostanie mm to własnie takie gliniaste..no nie wiem jak to inaczej ująć..jak plastelina :roll eyes:Niby nie ma wiekszych problemów z kupkowaniem, troszke pokwęka i już peiluszka pełna..ale ta konsystencja mnie neipokoi... Podaje leczko NAN pro.. Ech przyznaje się że choc to moje drugie bejbe to mi sie troszke zapomniały czasy niemowlęce Dominika i Wasza wiedza jest mi bardzo przydatna ![]() Ilona..ja z Dominikiem stosowałam butle avent i były oki, patrysiowi daję z TT i tez bez problemu z nich pije... Wiesz jednak niektóre dziaciaczki tak mają że nie wezmą żadengo silikonu do buzi i juz.. moja kuzynka ma 2 córy i zadna z nich ani smoka ani butki nie wzieła... co ciekawe nie piły z butli ale tylko od swej mamusi..od ojca już wypijały...chyba czuły że mleczarnia jest w poblizu hihi... ![]() Nie polecam jednak butelek z LOVI...mają taka wadę, że smoczek sie strasznie zasysa i w pewnym momencie mleko się wylewa z boku...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.

choc mój mąż twieirdzi, że to ała było :P

zreszta widać jaki Filuś jest szczęśliwy ćwicząc

Na spacerze wyskoczył: "Zimno takie to wypijemy sobie dziś grzańca, ok?". I co? Wykąpał małego, ja go wzięłam na cycka, a mężuś hyc do drugiego pokoju do komputera
No to się k***a napiłam... Przyszedł po 2h! i wielce pyta czy chce tego grzańca

nawet nie wiesz jak mi teraz przyjemnie