Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 cz.III - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-27, 06:28   #1891
justin18061976
Rozeznanie

Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c

Cytat:
Napisane przez panna migotka Pokaż wiadomość
dobranoc muszę iść szybko spać bo założyłam się z tż, że do północy będę juz w łóżku, jak wygram to on w gotuje obiad + deser a jak on to ... wolę nie pisać
ja tez wczoraj zalozylam sie z malz.......jestem ciekawa czy o to samo, mial ubrac Malego na dwor bez placzu...no i coz, przegralam

Cytat:
Napisane przez bratkab Pokaż wiadomość

A niech rośnie. Rodzice miłośnicy kolei to niech synek też się od małego zakocha. Bo warto. Raz w życiu przeżyłam najcudowniejszego sylwestra - jechałam pociągiem retro do Zakopca, ciągniętym przez parowóz. Cudnie było. A w pociągu sami miłośnicy kolei Teraz marzy się nam podróż TGV. Bo właściwie tylko ta forma podróży mnie nie męczy.

.
ooo, fajnie brzmi pociag retro a co to jest TGV??

------------------------------------------------
czesc dziewczyny,
zaczynam podejrzewac, ze cierpie na bezsennosc...w dzien nie potrafie sie zdrzemnac choc na chwilke, wieczorem klade sie kolo 2, chodze, ukladam, sterylizuje butle, ogarniam kuchnie, dzis po 1 Maly sie obudzil zlany po pachy, wiec musialam przebrac, zmienic mu posciel, nakarmic, zasnal kolo 2.30 a ja z boku na bok...w koncu usnelam - budze sie o 6...i doopa, juz nie moge spac a zmeczona jestem straszliwie, az czasem w glowie mi sie kreci. I tak mam od paru dobrych tygodni
Jak juz zasne to spie troche, ale nie daj boszeeee sie przebudze to kaplica,
Malusio ladnie dzis spal i jeszcze spi, malz mnie goni jeszcze do spania, powiedzial, ze zajmie sie Bibulkiem, chyba pojde poprobowac przynajmniej. Dalej mecza mnie hemoroidy, no masakra jakas! juz wzielam wczoraj diosminex (antybiol), bo poradzic sobie nie moge
no to sie wygadalam ide polulac

---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ----------

Cytat:
Napisane przez ałła Pokaż wiadomość
Wiec nie przejmuj sie, zobaczysz ze bedzie fajnie Wrzucam kilka fotek z rehabilitacji Macka.
Malusio wyglada na zrelaksowanego a zdjecie na pilce

http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png
62-61-60-59-58-57-56-55-54-53
justin18061976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 06:35   #1892
iza240
Zadomowienie

GG do iza240
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c

Cytat:
Iza, zależy jakie cwiczenia bedziecie wykonywac. Juz kiedys pisalam ze my chodzilismy na cwiczenia metoda NDT Bobath i one byly bardzo przyjemne dla malego. Cwiczylismy okolo 30 minut dziennie na sali i pod koniec dopiero marudzil bo zmeczony byl. Za to po cwiczeniach potrafil mi spac 3 godziny bez przerwy Podobno 30 minut takich cwiczen dla dziecka to taki wysilek jak dla doroslego godzina na silowni wiec nic dziwnego. Na cwiczenia chodzilismy codziennie przez 2 tygodnie, poza tym wykonywalismy tez w domu te same cwiczenia, oprocz piłki, a szkoda bo pilka Mackowi podobala sie najbardziej.
Efekty widac bardzo szybko, ja juz po 3 dniach zauwazylam roznice. A po 2 tygodniach pieknie lezal na brzuszku, trzymal glowke, mial rozprostowana raczke (ze wzgledu na raczke cwiczylismy ale przy okazji skorzystalo cale cialo)
Podobno cwiczenia metoda Vojty sa bardzo "karkolomne" i przez to nieprzyjemne dla dziecka ale stosuje sie ja w duzo powazniejszych przypadkach wiec nie sadze zeby Was to dotyczylo.
Wiec nie przejmuj sie, zobaczysz ze bedzie fajnie Wrzucam kilka fotek z rehabilitacji Macka.
ale miśka trzyma główkę leżąc na brzuchu.pOprostu nie trzyma główki podciagana do siadu Do tego teściowa mnie dobija.Wmawia mi że mała cofa się w rozwojuUważa,że wcześniejh więcej gawożyła a teraz tylko buczy.
Ja wiem,że to są skutki niedotlenienia
Co do ćwiczen VOJTY to serce mi się kroi.Rehabilitant uciska pewne partie ciała tak że dziecko wyje z bólu

---------- Dopisano o 07:35 ---------- Poprzedni post napisano o 07:30 ----------

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Iza - nosisz ją tak, jak pokazywała Bratka? Ewci to pomogło, bardzo szybko nastąpiły postępy.

nie wiem o jaką pozycję chodzi Możesz wkleić zdjęcie?Bede wdzięczna
dołączam zdj.Nie uwazacie,ze dziwnie rozchodzą jej się ręce?
Spadek napięcia mieśniowego przyszedł nagle

W końcu się doczekałam
Michalinka jest już na świecie

Edytowane przez iza240
Czas edycji: 2010-11-27 o 06:51
iza240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 07:40   #1893
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
O matko skad mi sie taka wielka czcionka zrobiła sorki dziewczyny musiała mi młoda gdzies cos przycisnąć

---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ----------

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
o jacie moja przez cała ciaze tak nie szalała jak ten malusi w tak krotkiej chwili

---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
Mała super a ty wyrodna matka jestes -czemu schowałas zabawki do worka he
Oplułam monitor

a tak naprawde Ami nie potrafi długo z tyłkiem usiedziec na jednym miejscu tak jej zabawa dłuzej trwa bo ona sobie z tego worka wyjmie te zabawki o to sie nie bój

kurcze siedzi se pyza koło mnie dobiera sie do klawiatury gryzie mnie ciagnie za rekaw bo jej nie dam rekami o klawiature walic haha przed 5 min wył mi prad pociagneła za kabel ktory i tak schowałam
nie no to dziecko wogóle nie idzie z mama na kompromis

---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ----------

Cytat:
probowałaś colą? coś słyszałam, że nawet spalone garnki ratuje...

mało tego, że wyszliśmy, to spacer był chyba pierwszy od miesiąca we troje spacerowaliśmy godzinę, a Ewcia cały czas jechała na plecach (gondola) zasnęła sama z siebie, po wydaniu kilku okrzyków. w sklepie się wybudziła i nie przeszkadzał jej fakt, że jest w takiej pozycji. wręcz zacieszała się głośno do wszystkiego. w biedronce walnęła kupę, więc ostatnie kilka minut do domu już było z płaczem. ale nawet nie wiecie, jaką mi to nadzieję niesie
musze spróbowac dzieki za rade

ty to masz sie fajnie mloda ostatnio wcale nie chce byc w wózku ryczy tak glosno ze wszyscy sie na mnie patrza nie wiem co mam zrobic mam juz w gondolce podwyzszone oparcie i nic to nie daje ona poprostu nie lubi byc grubo ubrana
smieje sie ze to majówka to nieprzyzwyczajona w kożuchu chodzic

dla Ewci i czekamy na focie

---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

Cytat:
Napisane przez iza240 Pokaż wiadomość
dom pomocy społecznej.U nas nie ma czegoś takiego jak świeta.Będe mieć wolny sylwester w zamian
----------------------------------------------------------------------------------------
cześć dziewczyny.
Michaśka idzie na rehabilitację bo ma słabe napięcie mieśni.Bardzo to dziwne bo do niedawna dżwigała głowę a teraz nie potrafi.
Idziemy dopiero za 20dni...szkoda czasu bo mogłąbym z nią już ćwiczyć w domu.
Zajmujesz sie osobami czy bardziej biurowa jestes ??

trzymam kciuki za rehabilitacje
czesto kladz na brzuch rób jej samolot
przełoz przez noge na brzuchu

Michasia wszystko nadgoni nie martw sie bratanek mojego tż jak mial 9 miesiecy dopiero zaczynał siadac teraz ma 12 miesiecy i chodzi ale nie sam tylko przy meblach ale chwila malenka i sam sie pusci

jak mial 4 miesiace zaczal rechabilitacje i trwała do 6-7 miesiaca
tylko on to inna inkszosc ale nadrobil

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23466878]Bydgoś - guza?

Amelka super a czemu zabawki w worze?

Za to najnowsza ukochana zabawa to berek (ja ją na ręce, a ktoś nas goni), no i skradanie się do dziecka mała leży/siedzi, ja z drugiego końca pokoju powolutku idę i mówię: idęęęę, idęęęę do Agatki i całujemy całujemy No i wszelkiego rodzaju straszenie [/QUOTE]

ona ma frajde jak sobie je z niego wyciaga zreszta chyba przez 1 1o min wiekszym zainteresowaniem cieszy sie ów worek i zółte dodatki

dokladnie moja tak sie smieje ze az jej łzy leca lubi kuku ale z lustrem nie załapała ze w lustrze ta dziewczynka to ona i sie smieje doo niej
gada

0itp033 ,
,,, to wiadomosc dla Agatki od Amelki

jacie jaka z niej wiercipieta

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

Obiecany torcik prezentuję

mniam ale smakowicie wyglada

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 07:57   #1894
panna migotka
Rozeznanie

Dzień dobry
ale się dziś wyspałam
i chwalę się, że Wiktorek kończy dziś 5 miesięcy
iza mi się nie chce otworzyć to zdjęcie
Stary 2010-11-27, 08:02   #1895
bratkab
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justin18061976 Pokaż wiadomość
ooo, fajnie brzmi pociag retro a co to jest TGV??
------------------------------------------------
czesc dziewczyny,
zaczynam podejrzewac, ze cierpie na bezsennosc...w dzien nie potrafie sie zdrzemnac choc na chwilke, wieczorem klade sie kolo 2, chodze, ukladam, sterylizuje butle, ogarniam kuchnie, dzis po 1 Maly sie obudzil zlany po pachy, wiec musialam przebrac, zmienic mu posciel, nakarmic, zasnal kolo 2.30 a ja z boku na bok...w koncu usnelam - budze sie o 6...i doopa, juz nie moge spac a zmeczona jestem straszliwie, az czasem w glowie mi sie kreci. I tak mam od paru dobrych tygodni
Jak juz zasne to spie troche, ale nie daj boszeeee sie przebudze to kaplica,
Malusio ladnie dzis spal i jeszcze spi, malz mnie goni jeszcze do spania, powiedzial, ze zajmie sie Bibulkiem, chyba pojde poprobowac przynajmniej. Dalej mecza mnie hemoroidy, no masakra jakas! juz wzielam wczoraj diosminex (antybiol), bo poradzic sobie nie moge
no to sie wygadalam ide polulac
Fajnie a jakie wrażenia. Nie za dobrze pamiętam z dzieciństwa takie pociągi więc frajda tym większa. A TGV to francuski pociąg, który bagatelka może jechać 35okm/h.
Ja też tak mam - w dzień od dziecka spać nie umiem, jedynie co to w nocy, a jak mnie już przebudzą to masakra usnąć problem, więc czasem już od 4 jestem na nogach. Ale jedno dobre że czasem padam już koło 20-21 i udaje mi się to nadrobić jak trzeba.
Cytat:
ale miśka trzyma główkę leżąc na brzuchu.pOprostu nie trzyma główki podciagana do siadu Do tego teściowa mnie dobija.Wmawia mi że mała cofa się w rozwojuUważa,że wcześniejh więcej gawożyła a teraz tylko buczy.
Co do ćwiczen VOJTY to serce mi się kroi.Rehabilitant uciska pewne partie ciała tak że dziecko wyje z bólu

---------- Dopisano o 07:35 ---------- Poprzedni post napisano o 07:30 ----------

Mój miał tak samo. W leżeniu na brzuchu pięknie, a przy podciąganiu do siadu z leżenia na plecach głowa zostawała z tyłu. Tym bardziej polecam Ci nosić małą jak na zdjęciu. Dałam link we wcześniejszym moim poście. Rehabilitacja pomoże. Zobaczysz.
Teściową się nie przejmuj. Mnie matka też ostatnio wkurzyła - jak byłam na pogrzebie to dałam małemu w kościele butlę, miał tam 150ml+mleko, na co moja mama mi mówi, żebym go nie przekarmiała. Noż szczena mi opadła, ale na szczęście rzadko ją widzę to mi wisi co ona myśli.

---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Migotko gratulacje dla Wiktorka

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

A mi od rana "froterka" zajęła się podłogą w pokoju dziennym. Mam nadzieję, że ładnie mi podłogę wyfroteruje.
Stary 2010-11-27, 08:18   #1896
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Iza spokojnie Aga też pięknie gaworzyła do 4 miesiąca, skończyła 4 miesiąc i bach - aaaeeeeuuuuuuuyyyyy Nic poza tym, ale to normalne całkowicie - dziecko uczy się miliona innych rzeczy i na jakiś czas może zapomnieć o gaworzeniu, spokojnie. Nie słuchaj głupiej baby.

I nie nastawiaj się na Voytę. Pisałyśmy ci już - przy niewielkich problemach to częściej jest Bobath, no i przy osłabionym napięciu tym bardziej.

Osobiście polecam basen - niekoniecznie zajęcia takie zorganizowane, ale idźcie z małą gdzieś gdzie maluchy mogą chodzić, poruszajcie się z nią w wodzie. No i konie, ale chyba za malutka jest córa. Aczkolwiek musiałabyś dopytać. Piszę to na podstawie tego, jak ćwiczą moi podopieczni, a mam też ze słabym napięciem.

Nie wkręcaj się, że to skutki niedotlenienia.

Co do niespania - dziewczyny, mam to samo, chyba sobie kupię jakieś zielarstwo na sen Aczkolwiek w dzień potrafię zasnąć. I co zauważyłam - idąc spać 21-22 spokojnie zasypiam i dobrze śpię, jeśli idę koło 24 - koszmar.

Zaraz spadam myć łazienkę, a potem oszołom i zabawki ślinię się jak facet na widok dupci
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 08:23   #1897
bratkab
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23474112]Osobiście polecam basen - niekoniecznie zajęcia takie zorganizowane, ale idźcie z małą gdzieś gdzie maluchy mogą chodzić, poruszajcie się z nią w wodzie. No i konie, ale chyba za malutka jest córa. Aczkolwiek musiałabyś dopytać. Piszę to na podstawie tego, jak ćwiczą moi podopieczni, a mam też ze słabym napięciem. [/QUOTE]
Mi fizjoterapeutka mówiła, że nie poleca basenu dopóki właśnie maluch sobie z grawitacją nie poradzi. Tym bardziej, jak z utrzymaniem główki problemy to bym nie poszła. Jak już dobrze trzyma to wtedy można.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-27, 08:25   #1898
Konto usunięte

No widzisz, a moje dzieciaki chodzą. Podejrzewam, że to jak z lekarzami - co inny, to inna opinia
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 08:26   #1899
bratkab
Zadomowienie

No tak Szaju ale one mają już po kilka lat a nie kilka miesięcy. A to różnica.
Stary 2010-11-27, 08:36   #1900
Konto usunięte

No też fakt
Stary 2010-11-27, 09:04   #1901
Silpe
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry
ale się dziś wyspałam
i chwalę się, że Wiktorek kończy dziś 5 miesięcy
iza mi się nie chce otworzyć to zdjęcie
Gratulacje dla Wiktora

Cytat:

Teściową to bym o no co za baba
Nie martw sie kochana i kładz małą dużo na brzuchu a bedą efekty
Niby powinna juz tą głowe trzymac prosto ale nie ma reguły napewno w krótce bedą efekty - każdy dziec rozwija sie w swoim tepie ,
no i jakie niedotlenienie długo rodziłaś, ile mała miała punktów
bo u mnie akcja trwała niby 5 godzin , ale młoda cieżko sie przeciskała - wody w koncówce były juz zielone , młoda była niedotleniona i cała sina , punktów dostała zaledwie 6, a napisali jej że urodziła sie w zamartwicy !!!! Ty wiesz jak to brzmi...
jak zaczełam czytac co to oznacza to myślałam że w paranoje wpadne ....
A skutków ubocznych nie ma i każdy lekarz sie dziwi jak ona szybko sie rozwija ,
na dobrą sprawe co drugie dziecko rodzi sie niedotlenione ....
bedzie dobrze

Edytowane przez Silpe
Czas edycji: 2010-11-27 o 09:05
Silpe jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-27, 09:13   #1902
ałła
Rozeznanie

Cytat:
O rany, przestraszylam Cie niepotrzebnie. Iza, u nas bylo podonie i glowke przy podciaganiu do siadu zaczal podnosic po kilku dnach Gdzies nawet mam zdjecie, jak znajde to wrzuce.
A tesciowej nie sluchaj!! Wiadomo ze dzieci tak maja ze zaczynaja gowozyc a pozniej jakis przestuj nie wiadomo skad ale po jakims czasie znowu zaczynaja.
A jesli chodzi o Vojte to dziecko nie placze z bolu tylko jest unieruchomione, niewygodnie mu i dlatego placze Moja kolezanka ktorej coreczka urodzila sie z wodoglowiem ma cwiczenia Vojty wiec Was to nie dotyczy i nie przejmuj sie. Doktor sie ze mnie smiala bo jako jedyna matka bylam niepocieszona ze juz na cwiczenia nie musimy chodzic. A ja po prostu to lubilam i Maciek tez Rozwinal sie nie tylko pod wzgledem fizycznym ale i emocjonalnym. Tam zawsze bylo duzo ludzi i nnych dzieci. Zwyczajnie mu sie podobalo
ałła jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 09:39   #1903
iza240
Zadomowienie

GG do iza240

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość

Zajmujesz sie osobami czy bardziej biurowa jestes ??
zajmuje sie
BRATKAB-dzieki,znalazłam ten post ze zdjeciem

W końcu się doczekałam

Edytowane przez iza240
Czas edycji: 2010-11-27 o 09:42
Stary 2010-11-27, 09:41   #1904
Magdi555
Rozeznanie

Cytat:

Iza, Bratka na rację póki co staraj się nosić Córcię w zaproponowanej pozycji. Mój Kubuś też długo nie podnosił gówki w póbie trakcyjnej ( tak to się nazywa fachowo ) Od 4m jest rehabilitowany i już wychodzimy z terapi Cwiczyliśmy metodą Vojty i to nieprawda, że te ćwiczenia powodują ból u dzieciaczka - fakt, że dzieci płaczą a to dlatego, że wymusza się na nich pewne wzorce, których one nie znają. Metoda Bobath jest przyajźniejsza dla dziecka, ale Vojty ponoć jest skuteczniejsza i szybsza - to informacja przekazana mi w poradnii. Naciskanie punktów jest bardzo delikatne. My z Synkiem ćwiczymy w domu i czasami płacze, a czasami nie - zależy od humoru, ale postęp jest ogromny. Już po 2 tygodniach pięknie dźwigał łebek A teraz łapie mnie za ręce i sam się podciąga. Dodam, że miał widoczą asymetrie i śladu po niej nie ma Głowa do góry będzie dobrze.
A co do gaworzenia to nic się nie przejmuj ten etap przechodzą wszystkie dzieci. W poradii rehabilitacyjnej do której chodzimy z Kubusiem oprócz rehabilitacji są jeszcze wizyty z psychologiem, pedagogiem i logopedą, który to wytłumaczył mi, że tak przed 6m dziecko na jakiś czas "milknie" ponieważ wiecej wtedy słucha. Rzeczywiście rano Kubuś jak wstanie gada jak najęty, ale dopóki do niego nie przyjdziemy, a później przez cały dzień bardziej słucha i piszczy, albo właśnie buczy Logopeda powiedział, że po 6 miesiącu się to zmieni i dziecko zacznie łączyć sylaby - mamama, bababa, tatata, ale będzie to jeszcze nieświadome Podsumowując nie taki diabeł straszny - ja się ogromnie cieszę, że ćwczyliśmy bo dużo oboje na tym zyskaliśmy, ja wiedzę, a Kubuś fachową opieke i mamę na dużej. Na dziecko przysługuje 60 dni pełnopłatne L4 w roku.
Więc ważne, żeby się z dzieckiem udać po fachową poradę

Tak przy okazji z innej beczki to mam pytanie do Was Kochane. Mogę zblendować ugotowane swoje mięsko (bez hormonów ) z dynią i ziemniakiem ze słoiczka? Prośba o opinie? Bom głupia w tym temacie

Dziewczynki napisze coś tu jeszcze, ale nie zlinczujcie mnie. Nie chce się wymądrzać tylko przekazać info jakie uzyskałam w poradnii. Z racji, że często niektóre z Was (ja też ) się tu zamartwiają, że dziecko czegoś nie robi, wiec mnie uspkojono, że występują takie etapy ksiązkowe dziecka:
Przewrót z pleców na brzuszek powinien wystapić jako pierwszy i pojawia sie około 6 miesiąca.
Przewrót z brzuszka na plecy około 7 miesiąca i wszystkie te przwroty w 3-4 miesiącu są przypadkowe i wynikiem przeciążenia głowki.
Siad skośny około 7,5 miesiąca i wtedy jest sygnał, że dziecko jest gotowe do siadu.
Rehabilitant przestrzegał mnie, żeby nie sadzać dziecko mimo, że posadzone będzie siedziało ponieważ mieście są jeszcze słabe.
Bratka co na ten temat mówią u Was?

Ok to tyle i mam nadzieję, że nie odbierzecie to jako wymądrzanie się bo nie taki był zamysł tego posta
Magdi555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 09:43   #1905
iza240
Zadomowienie

GG do iza240

Cytat:
O rany, przestraszylam Cie niepotrzebnie. Iza, u nas bylo podonie i glowke przy podciaganiu do siadu zaczal podnosic po kilku dnach Gdzies nawet mam zdjecie, jak znajde to wrzuce.
A tesciowej nie sluchaj!! Wiadomo ze dzieci tak maja ze zaczynaja gowozyc a pozniej jakis przestuj nie wiadomo skad ale po jakims czasie znowu zaczynaja.
A jesli chodzi o Vojte to dziecko nie placze z bolu tylko jest unieruchomione, niewygodnie mu i dlatego placze Moja kolezanka ktorej coreczka urodzila sie z wodoglowiem ma cwiczenia Vojty wiec Was to nie dotyczy i nie przejmuj sie. Doktor sie ze mnie smiala bo jako jedyna matka bylam niepocieszona ze juz na cwiczenia nie musimy chodzic. A ja po prostu to lubilam i Maciek tez Rozwinal sie nie tylko pod wzgledem fizycznym ale i emocjonalnym. Tam zawsze bylo duzo ludzi i nnych dzieci. Zwyczajnie mu sie podobalo
nie przestraszyłaś mnie Poprostu teściowa mnie nakręca
Dziś idziemy na imprezę więc mi przejdzie głupota
--------------------------------------------------------------------------------------
DZIEKI DZIEWCZYNY ZA WSPARCIE

W końcu się doczekałam

Edytowane przez iza240
Czas edycji: 2010-11-27 o 09:45
Stary 2010-11-27, 09:47   #1906
Dilayla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Magdi555 Pokaż wiadomość
Iza, Bratka na rację póki co staraj się nosić Córcię w zaproponowanej pozycji. Mój Kubuś też długo nie podnosił gówki w póbie trakcyjnej ( tak to się nazywa fachowo ) Od 4m jest rehabilitowany i już wychodzimy z terapi Cwiczyliśmy metodą Vojty i to nieprawda, że te ćwiczenia powodują ból u dzieciaczka - fakt, że dzieci płaczą a to dlatego, że wymusza się na nich pewne wzorce, których one nie znają. Metoda Bobath jest przyajźniejsza dla dziecka, ale Vojty ponoć jest skuteczniejsza i szybsza - to informacja przekazana mi w poradnii. Naciskanie punktów jest bardzo delikatne. My z Synkiem ćwiczymy w domu i czasami płacze, a czasami nie - zależy od humoru, ale postęp jest ogromny. Już po 2 tygodniach pięknie dźwigał łebek A teraz łapie mnie za ręce i sam się podciąga. Dodam, że miał widoczą asymetrie i śladu po niej nie ma Głowa do góry będzie dobrze.
A co do gaworzenia to nic się nie przejmuj ten etap przechodzą wszystkie dzieci. W poradii rehabilitacyjnej do której chodzimy z Kubusiem oprócz rehabilitacji są jeszcze wizyty z psychologiem, pedagogiem i logopedą, który to wytłumaczył mi, że tak przed 6m dziecko na jakiś czas "milknie" ponieważ wiecej wtedy słucha. Rzeczywiście rano Kubuś jak wstanie gada jak najęty, ale dopóki do niego nie przyjdziemy, a później przez cały dzień bardziej słucha i piszczy, albo właśnie buczy Logopeda powiedział, że po 6 miesiącu się to zmieni i dziecko zacznie łączyć sylaby - mamama, bababa, tatata, ale będzie to jeszcze nieświadome Podsumowując nie taki diabeł straszny - ja się ogromnie cieszę, że ćwczyliśmy bo dużo oboje na tym zyskaliśmy, ja wiedzę, a Kubuś fachową opieke i mamę na dużej. Na dziecko przysługuje 60 dni pełnopłatne L4 w roku.
Więc ważne, żeby się z dzieckiem udać po fachową poradę

Tak przy okazji z innej beczki to mam pytanie do Was Kochane. Mogę zblendować ugotowane swoje mięsko (bez hormonów ) z dynią i ziemniakiem ze słoiczka? Prośba o opinie? Bom głupia w tym temacie

Dziewczynki napisze coś tu jeszcze, ale nie zlinczujcie mnie. Nie chce się wymądrzać tylko przekazać info jakie uzyskałam w poradnii. Z racji, że często niektóre z Was (ja też ) się tu zamartwiają, że dziecko czegoś nie robi, wiec mnie uspkojono, że występują takie etapy ksiązkowe dziecka:
Przewrót z pleców na brzuszek powinien wystapić jako pierwszy i pojawia sie około 6 miesiąca.
Przewrót z brzuszka na plecy około 7 miesiąca i wszystkie te przwroty w 3-4 miesiącu są przypadkowe i wynikiem przeciążenia głowki.
Siad skośny około 7,5 miesiąca i wtedy jest sygnał, że dziecko jest gotowe do siadu.
Rehabilitant przestrzegał mnie, żeby nie sadzać dziecko mimo, że posadzone będzie siedziało ponieważ mieście są jeszcze słabe.
Bratka co na ten temat mówią u Was?

Ok to tyle i mam nadzieję, że nie odbierzecie to jako wymądrzanie się bo nie taki był zamysł tego posta
no dokładnie to samo mi powiedziała kumpela ktora jest rehabilitantką....
mam pytanie czy któraś z was ma taki wózek,albo jakąś opinie na jego temat.....bo myślałam o tym na wiosnę,żeby kupić....
http://allegro.pl/inglesina-max-prak...321819073.html
bo tak jak mówiłam chce wymienic....tylko te kółka mi nie pasują
ew.pójdę na wątek o spacerówkach

Dilayla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 09:53   #1907
ona1981
Zakorzenienie

Bratka dzięki Mój niby trzyma głowę podciągany do siadu, trzyma głowę w pozycji na brzuchu, ale widzę, że dość słabiutki jest. Nie ma zamiaru się turlać, raz udało mu się z brzucha na plecy przewrócić, ale to przypadkowo było. Ja sama nie wiem co o tym myśleć, może on ma taki temperament, że nie ma jakies wielkiej potrzeby ruchu. Juz go sama turlam jak któraś z dziewczyn podpowiadała, ale postępów brak.
Stary 2010-11-27, 10:39   #1908
yustyna777
Raczkowanie

Witajcie,
czasem podczytuję, ale ostatnio nie mam czasu odpisać. Nie wiem co się dzieje z moją Olą. Od dwóch tygodni tylko płacze, czyli dokładnie od momentu, gdy zaczęłam wprowadzać coś innego do jej jadłospisu. Póki co to tylko kleik ryżowy, marchewka, ziemniak, jabco, dynia. Nawet przy jedzeniu jest prężenie i krzyk Pytałam pediatry kazała dalej podawać, bo to już najwyższy czas. Ponoć układ pokarmowy musi się przyzwyczaić. Do tego zęby, prawie już na wierzchu.
Mam pytanie, czy czerwone policzki to zawsze efekt alergii pokarmowej, czy może być spowodowane ząbkowaniem Tak czytałam na necie, ale nie wiem ile w tym prawdy. A Ola ma właśnie takie niezdrowo czerwone poliki

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
S uper

Cytat:
Tak jak dziewczyny pisały dziecko płacze, bo unieruchamia się je na chwilę w określonych pozycjach. Czytałam obszerny wywiad na ten temat ze specjalistą od Vojty. Ale Was to na pewno nie czeka. Tego typu rehabilitację stosuje się przy bardzo poważnych nieprawidłowościach.
A teściowej to

Nie zacytowało mi wszystkiego, więc złożę wszystkim hurtem gratki za miesięcznice i nowe umiejętności. Dzieciaczki na zdjęciach jak zwykle cudne
yustyna777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 11:02   #1909
araczki
Zadomowienie

Cytat:
o jaa, naprawde obcy
pamietam jak moja mala czasami wypychala mi lewa czesc brzucha tylko

Cytat:
Araczki - mam nadzieje, że to pies ma chore uszy, a nie Malvinka
hehe, pies i to obydwa

Cytat:
jutro basen, będą nowe foty
fajnie, u nas na basenie nie mozna robic zdjec

Cytat:
nDarianna - Ty pisałaś, że słoiczki i kaszki niewiele przesuwają karmienia piersią. jak robisz? nie dajesz po tych posiłkach wcale cyca, czy dajesz, a Ola nie chce?
mamy cycowe, jak robicie?
ja po sloiczku dawalam cyca ale jadla niechetnie, teraz wogole juz nie chce ssac, woli butelke

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23469566]Ponawiam apel - gdzie jest JamaicaP Któraś pisała z nią prywatnie? Cholera, żeby mój durny żart nie był prawdą...[/QUOTE]

pewnie jak dziewczyny mowia, przeprowadza sie i neta niet. Wroci.

Jamaica wracaj kochana!

Cytat:
Napisane przez yustyna777 Pokaż wiadomość
Witajcie,
czasem podczytuję, ale ostatnio nie mam czasu odpisać. Nie wiem co się dzieje z moją Olą. Od dwóch tygodni tylko płacze, czyli dokładnie od momentu, gdy zaczęłam wprowadzać coś innego do jej jadłospisu. Póki co to tylko kleik ryżowy, marchewka, ziemniak, jabco, dynia. Nawet przy jedzeniu jest prężenie i krzyk Pytałam pediatry kazała dalej podawać, bo to już najwyższy czas. Ponoć układ pokarmowy musi się przyzwyczaić. Do tego zęby, prawie już na wierzchu.
Mam pytanie, czy czerwone policzki to zawsze efekt alergii pokarmowej, czy może być spowodowane ząbkowaniem Tak czytałam na necie, ale nie wiem ile w tym prawdy. A Ola ma właśnie takie niezdrowo czerwone poliki
u nas tez po wprowadzeniu innego jedzenia niz moje mleko pojawily sie czerwone poliki i nosek. Pytalam babki na wizycie a ona, ze to od zimna....ale wiem, ze nie, z tym ze nie sa caly czas mocno czerwone (po spaniu sa intensywniejsze) ale blada nie jest.
Nie wiem czy u nas to alergia bo moja nie placze..w poniedzialak dopytam na wizycie bo policzki sa tez suche..
Pewnie Ola musi sie przyzwyczaic do innego jedzenia dlatego podawaj stopniowa po kilka lyczeczek dziennie i mleko (jesli karmisz cycem to mozesz wymieszac jedzenie ze swoim mlekiem, mi tak doradzali).

Piekna noc byla dzisiaj. Spalam ciurkiem 7,5 h, dalam mleko i jeszcze 2h snu. Cud jakis.
Teraz tez kima od 1,5 h. I pewnie obudzi sie glodna jak wilk.

körö körö kirkkoon
araczki jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-27, 12:04   #1910
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
a co do Wigilii to nie zazdroszczę a nie ma szans żeby się z kimś zamienił? (nawet dał za to kaskę?)
nie ma szans. już i tak bierze 2 kolejne wolne czwartki z powodu wyjazdu do Wro i obrony, a czwartki u nich najwazniejsze - zebrania kadry, superwizje itp.
Cytat:
Polecam dynia/ziemniak A szpinak masz Hippa czy Bobovity??

A czy w Wigilię musisz ją kąpać jak zwykle?? Przecież to szczególny wieczór. Poukładaj dzień tak, żeby się udało. Inaczej ustaw drzemki w dzień i na pewno się uda.
O mam post - O TU
chyba mam bobovitę.
co do kąpieli - niby nie muszę, ale długo nie wytrzyma i tak. no chyba, że ta nowa metoda usypiania będzie czynić cuda, to może uda się ją uśpić troszkę w ciągu dnia. znaczy więcej niż zwykle. (właśnie przed chwilą się udało).

małż mi trochę narozrabiał i teraz się stara

na basenie znów super, ale dwoje dzieci darło się całe zajęcia, co chyba na Ewcię wpłynęło, bo miała momenty, gdy była chwilowo niespokojna. zdjęcia później, bo jeszcze nie było okazji ich zgrać.

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 13:49   #1911
kumkura
Rozeznanie

Witam w ten mroźny dzionek
Nie mam dzis nastroju...nie wiem czego to wynik,ot tak..
Za tydzien chrzciny, a my dalej w rozsypce. Mam wrażenie, że z niczym nie zdążymy Co chwilę teściowa zmienia menu, daje jakie nowe propozycje.., tak jakby pracy było mało...Ja wiem, że i tak większość ona będzie przygotowywać...żałuję, że dałam się namówić na domową imprezę.Ale to długi temat...ehh
U nas nocki dziwne..dalej śpie razem z A., bo nie mam siły co chwilę wstawać- dzis już na pewno wsadzam go do łóżeczka...niech się dzieje co chce.
Gratuluję wszystkim dzieciakom miesięcznic
My wczoraj skończylismy 5 miesięcy...ale ten czas zleciał...a jeszcze niedawno szykowałam torbę do szpitala
AAaa, z "newsów":moja siostra jest w ciąży Po cichu liczy na córeczkę, bo juz ma synka...którego jestem matkokrzesno(szaja) zresztą
Powiedzcie mi, czy Sinlac zastepuje cały mleczny posiłek?? Jesli zrobie go jak na opakowaniu- 12oml wody chyba i kilka łyżek proszku, to traktuję to jako danie????A może by jakis owoc do tego??
\buziaki, lece , bo książę wstał
Stary 2010-11-27, 14:09   #1912
justin18061976
Rozeznanie

ja na chwilke, wieczorkiem ogarne dzisiejsza posciki
wklejam fotki, wczorajsze zakupki, grube skarpetki i super spodenki, bluzeczka i bardzo ladny sweterek na wigilje a na koncu nasz eskimos na dzisiejszym spacerku, znowu bylo -10

http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png
62-61-60-59-58-57-56-55-54-53
justin18061976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 14:31   #1913
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość
Mi udało się znów wygrać fajną aukcję Tym razem zakupiłam COŚ TAKIEGO
Pada u mnie śnieg Taki śliczny,ogromne płaty,zupełnie jak w bajce
My mamy takiego pchacza w spadku, niestety bez piłeczek, ale planuje jakieś dokupić.
Cytat:
Jest postęp u nas - podałam marchewkę, pojawiła się reakcja alergiczna na skórze, odstawiłam, ale poprawy brak. Znak alergen jest dalej. Dałam raz przez przypadek cały słoiczek ziemniak/szpinak (wcześniej dostawał maks połowę) i wieczorem skóra na stópkach sucha, poliki bardziej czerwone, a w tym Hippie jest 1% mleka i już mam winowajcę. Odstawiłam. Widoczna poprawa. Chyba spróbuję jednak jeszcze raz z tą marchewką, bo może ona bidula wcale niewinna. Tylko tak się nałożyło.
W szpinaku hippa nie ma mleka, tylko w gerberze i bobovicie., ja też od nowa wprowadzam marchewkę i jak na razie jest ok.
myszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 14:38   #1914
araczki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kumkura Pokaż wiadomość
Witam w ten mroźny dzionek
Nie mam dzis nastroju...nie wiem czego to wynik,ot tak..
Za tydzien chrzciny, a my dalej w rozsypce. Mam wrażenie, że z niczym nie zdążymy Co chwilę teściowa zmienia menu, daje jakie nowe propozycje.., tak jakby pracy było mało...Ja wiem, że i tak większość ona będzie przygotowywać...żałuję, że dałam się namówić na domową imprezę.Ale to długi temat...ehh
U nas nocki dziwne..dalej śpie razem z A., bo nie mam siły co chwilę wstawać- dzis już na pewno wsadzam go do łóżeczka...niech się dzieje co chce.
Gratuluję wszystkim dzieciakom miesięcznic
My wczoraj skończylismy 5 miesięcy...ale ten czas zleciał...a jeszcze niedawno szykowałam torbę do szpitala
AAaa, z "newsów":moja siostra jest w ciąży Po cichu liczy na córeczkę, bo juz ma synka...którego jestem matkokrzesno(szaja) zresztą
Powiedzcie mi, czy Sinlac zastepuje cały mleczny posiłek?? Jesli zrobie go jak na opakowaniu- 12oml wody chyba i kilka łyżek proszku, to traktuję to jako danie????A może by jakis owoc do tego??
\buziaki, lece , bo książę wstał
trzymaj sie dzielnie
a tesciowa jak chce niech robi, narobi sie a Wy zjecie

Cytat:
Napisane przez justin18061976 Pokaż wiadomość
ja na chwilke, wieczorkiem ogarne dzisiejsza posciki
wklejam fotki, wczorajsze zakupki, grube skarpetki i super spodenki, bluzeczka i bardzo ladny sweterek na wigilje a na koncu nasz eskimos na dzisiejszym spacerku, znowu bylo -10
super ubranka, skarpetki Malvina ma identiko, jeszcze rozwe zakupilam
A eskimoscik super sobie kima i mroz mu nie straszny

körö körö kirkkoon
araczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 14:45   #1915
bratkab
Zadomowienie

Justynko - ubranka i eskimosik
Cytat:
Napisane przez myszka1986 Pokaż wiadomość
W szpinaku hippa nie ma mleka, tylko w gerberze i bobovicie., ja też od nowa wprowadzam marchewkę i jak na razie jest ok.
Jest. Właśnie przeczytałam na opakowaniu. W bobovicie nie ma. Pomyliłaś się.

A ja się chwalę. Na zdjęciach zrobiony przeze mnie prezent dla małego na Mikołaja. Zainspirowała mnie Szaja. Taka sobie powłoczka na poduszkę dwustronna, i do domu, i na spacer. Może być?? Podoba się??
Stary 2010-11-27, 15:14   #1916
margo80
Zakorzenienie

o proszę, kolejny talent się marnuje

wpadam z foteczkami basenowymi.

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 15:23   #1917
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
chętnie, ale muszę to jeszcze parę razy przetestować

sprawdzałam Twoją metodę, ale u nas się nie da tak, bo Ewcia zaraz mnie dziobie, nawet jak głodna nie jest. nie chcę, by kojarzyła zasypianie z cycem, więc nie daję i jest jeszcze gorzej.
Ano. Danio robił tak samo, gdy go karmiłam. Niestety robił tak też jeszcze jakiś czas po.

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Cytat:
A mój małż stwierdził, że Eduś to biedak, bo cały czas ma czapkę na głowie a w uszy mu i tak zimno.

"Masz świra to go hoduj."

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-11-27 o 15:20
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-27, 15:24   #1918
ona1981
Zakorzenienie

bratkab ale fajniusia poducha
justin fajne ciuszki. Granatowy sweterek
margo fajne fotki, a Ewcia z tymi ząbkami jak roczniak wygląda

A moje dziecko już dwie godziny śpi, nawet mogłam się chwilkę zdrzemnąć. Już nie pamiętam kiedy on tak długo spal w dzień.
Stary 2010-11-27, 15:59   #1919
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Wrzucam kilka fotek z rehabilitacji Macka.
Jaką cudną ma minkę na trzecim zdjęciu.

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

Cytat:
mam dynia/ziemniak, marchew/dynia, ziemniaki/szpinak, zupka jarzynowa. co wybrać?
Cokolwiek wybierzesz będzie dobrze.

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Cytat:
Napisane przez ROZ-ter-KA Pokaż wiadomość
Córy mojej szwagierki cudnie zasypiąły przy chodzącym odkurzaczu

Zajrzyj na spotkaniowy
Niestety moje dziecię przy odkurzaczu płacze.

Dzięki.

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

Cytat:
To jest taki etap. Już to SZaja pisała kiedyś. Dzieci uczą się innych rzeczy i przestają robić inne, np. gadać. Danio też głównie buczy teraz.

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23474112]

Zaraz spadam myć łazienkę, a potem oszołom i zabawki ślinię się jak facet na widok dupci [/QUOTE]

Swoją drogą masz w nos, jak jesteś w Gliwicach, a ja nic o tym nie wiem.

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdi555 Pokaż wiadomość
I
Swoje?

Jasne, że możesz.

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Cytat:
o proszę, kolejny talent się marnuje

wpadam z foteczkami basenowymi.
Chyba bardzo jej się tam podoba.

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Ktoś wie do którego Oszołoma pojechała Szaja??

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-27, 16:07   #1920
bratkab
Zadomowienie

Zakładam, że do tego w Sosnowcu. Ale nie wiem na pewno, to tylko moje przypuszczenia.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości