|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D
Cytat:
![]() A Ty skąd wiesz że z roztargnienia nie napisała? - a może z premedytacją? ![]() po prostu osoba do której to pisałam powinna sama odpowiedzieć, bo gdybać to sobie nawet do końca życia możemy ![]() Co do pogrubionego - to oczywiste jest że karma kamienia nie zetrze, kość też nie sądzę żeby w zaawansowanym stadium mogła coś zdziałać... Karma pomaga zapobiegać jego powstawaniu ![]() i prosiłabym Cię o przedstawienie źródła statystycznego z którego wynika że psy w większości łykają suchą karmę, bo na prawdę bardzo mnie to ciekawi, gdyż 100% znanych mi psów karmę gryzie |
|
|
|
|
|
#602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy ma swoje zdanie? Swoje zdanie to można mieć w kwestii czy namaczać karmę czy nie. Ale w kwestii karmienia psa smażonymi, tłustymi i przyprawionymi resztkami ze stołu to to "własne zdanie" jest równoznaczne z totalną ignorancją. |
|
|
|
|
|
#603 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ps. Dotąd nikt (na szczęście) nie pisał o tym , ze swojego psa karmi smażonym i tłustym... Ale może sie mylę... |
|
|
|
|
|
#604 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój pies je albo suchą karmę (Orijen dla szczeniaków dużych ras), albo gotowane mięso z warzywami i z ryże/kaszą gryczaną/makaronem. I owszem, o karmieniu tłustym i smażonym pisała JuicyBlack w poniższym poście:Cytat:
|
||
|
|
|
|
#605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A nawilżacz powietrza mógłby coś pomóc?
|
|
|
#606 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Moja Beja tez od czasu do czasu zje sznycelka albo kotleta - a najczęściej prosto z mojego talerza ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#607 |
|
Zakorzenienie
|
Jednego
Sunię konkretnie Dziękuję w imieniu Kamidełka ![]() No raz na czas, do tego pewnie nie całego (bo Ty też przecież musisz coś zjeść) to jeszcze nic strasznego. To jak dla nas McDonalds raz w miesiącu :P Niezdrowe, ale pozostałe "dawki" zdrowego jedzenia to spokojnie zniwelują. Ale JuicyBlack napisała, że pies najbardziej lubi resztki z obiadu, a na moje uwagi stwierdziła, że resztki są nieprzyprawione, bo tata jest na diecie, a poza tym psy są zdrowe i żyją "długo" (tzn. 8 do 14 lat). I wg niej wszystko jest w porządku. Wg mnie nie. I najbardziej wkurza mnie, że albo nie wie, że źle robi, ale nie da sobie przetłumaczyć, bo wie najlepiej, albo wie, że źle robi i jej nie zależy na tym, że pies cierpi. Nikt przecież nie jest alfą i omegą i ja też mojej jak była szczeniaczkiem jako pierwszą karmę kupiłam Pedigree dla szczeniąt. Ale ona była mądrzejsza ode mnie, zjadła i zwymiotowała, więc zaczęłam czytać o karmach i już w życiu nic Pedigree nie kupię poza jakimiś smakołykami typu kości do czyszczenia zębów. |
|
|
|
|
#608 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mozna wzbogacac okres "kaloryferowy" suplementami diety wpływającymi na jakość futra czy samo nawilżenie pomoże ... nie wiem; kazde futro jest inne |
|
|
|
|
|
#609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tragedii nie ma, po puszy się tylko przy pupie,ale czesanie tego codziennie to masakra jakaś .
|
|
|
#610 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
antystatyk pryskasz na futro albo na szczotke i czeszesz |
|
|
|
|
|
#611 |
|
Zakorzenienie
|
jak wybrac sucha karme
Dla przypomnienia artykul - Jak wybrac sucha karme
http://www.vetopedia.pl/article46-1-...cha_karme.html dluuugo przegladalam wczoraj sklady karm - zdedcydowalam, ze zamowie Acane adult i Orijen 6 ryb - jestem ciekawa, jak moj niejadek zechce przyjac te zmiane... o reszte sie nie martwie - kochaja jesc do tej pory jadly RC.Kilka dni temu po raz pierwszy ugotowalam - nerki i pluca - wymieszalam z watrobka drobiowa, kasza perlowa i sparzonymi warzywami - to, co dzialo sie przy michach to istny szal! Przyznam, ze powodowala mna ciekawosc, czy zechca zjesc taka potrawe - widze, ze co jakis czas bede musiala ja gotowac
|
|
|
|
|
#612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Matex sprey znalazłam na futro, nada się, czy możesz polecić coś innego?
|
|
|
#613 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja stosuję kosmetyki: 1 all systems, Iv. st. Bernard i http://www.lavenderlove.pl/kosmetyki.html ma juz sprawdzone co z jakiej firmy ![]() olej norkowy nie zabarwia futra na óżłto (ważne przy białych) tylko z 1 all systems co do innych firm nie ręczę Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-12-03 o 07:35 |
|
|
|
|
|
#614 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: jak wybrac sucha karme
Cytat:
poza tym: platki je sie z mlekiem czy jogurtem. tak samo budyniu nikt nie je w proszku. ani kaszki ryzowej. a schabowego tez dziecku zalejesz? albo ziemniaczki? nauka idzie do przodu. teraz juz dostepne sa inne karmy niz 20 lat temu i warto sobie zdawac z tego sprawe. 20 lat temu moja mama tez gotowala naszemu psu. bo malo co na rynku bylo godne tego, by to jadl. Cytat:
wiem, ze maszmopsy i bukdigi, ale to TEZ SA PSY, a nie male pimpusie czy dzieciaczki. szczerze: nie wzielabym psa z hodowli, w ktorej uczy sie je zlych nawykow. Cytat:
ale np mojej siostry suka kiepsko na nim wygladala. dla odmiany super potrawka, nie ma co ))mloda tez jak dostaje miesko to wpada w szal
|
|||
|
|
|
|
#615 | |||
|
BAN stały
|
Dot.: jak wybrac sucha karme
Cytat:
o czym niejednokrotnie wspominam.Cytat:
Nie zdarza sie to często ale było tak parę razy...A co za śmiech ze strony mojego wnusia był... Oczywiście Beja udaje zawsze "świętą" Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#616 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
.Domowe,i te inne royal canin,purina,itd.przestałam karmić już peedigree,i chaapi.bo tam jest tylko 4% mięsa. ![]() .
|
|
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
Pies dostaje Purinę Pro Plan Dla szczeniaków.
Polecam jest raczej karmą nie z najwyższej półki ale zdecydowanie lepsze od jedzonka marketowego chcociażby Pedigree czy Chappi gdzie znjadziemy jedynie 4% mięska , a to zdecydowanie za mało aby zapewnić prawidłowy rozwój psiaka. Royal kiedyś był dobry, teraz niestety ceny się podniosły a jakość stanęła- mnie osobiście na chwilę obecną nie stać. Purina Dog Chow - ta sama półka co Pedigree - czyli fee Mogę także polecić Brita, który ma skład w porządku a i cena nie jest wygórowana.
|
|
#618 |
|
Zadomowienie
|
Moja narazie dostaje Purine Dog Chow (mialam na zbyciu), ale teraz powoli zaczne przechodzic na Bosha
Nikt nigdy mnie nie przekona do Eukanuby i RC :P ceny kosmiczne jak dla mnie, a karmy wcale nie są powalające (przynajmniej mojemu psu czegoś takiego nie trzeba, może gdybm była hodowczynią to bym inwestowała w tak drogą karmę) Edytowane przez klaki Czas edycji: 2010-12-26 o 19:57 |
|
|
|
|
#619 |
|
Raczkowanie
|
Kot je RC young male, świnki Cavię Complete
|
|
|
|
|
#620 |
|
Raczkowanie
|
My przerabialiśmy :
Acane i Hillsa ( kiedy pies był mały) - psiakowi karma bardzo smakowała , qpki robił ładne. Cenowo jednak karma jak dla mnie za droga szczególnie teraz kiedy pies już duży. Purina Dog Chow - dostaliśmy od hodowcy i zjadl jeden worek. średnio mu smakowało i robił luźne kupska. Josera Festival - teraz jesteśmy już 3 worek na tek karmie. Psu bardzo ona smakuje aż mnie normalnie popędza żebym mu szybciej jeść dawała Cenowo również ok bo za worek 17 kg z allegro płace 150 zeta. kupki robi ładne , sierść błyszcząca. Plus również jest taki że Josere Festival można zalewać wodą i wtedy robi sie taki ala sosik. Kiedy zalewałam karmy wodą innej firmy to te kulki pęczniały a przy Festival robi się sosik
|
|
|
|
|
#621 |
|
Konto usunięte
|
Chyba znalazłam coś super
Mój pies do tej pory był na Acanie mieszanej z odrobiną ugotowanego kuraka, najczęściej z ryżem i marchewką. Inaczej żadnego suchego jeść nie chciał. Ostatnio i na to zaczął kręcić nosem, za to spodobały mu się kocie saszetki. Dostał opakowanie po jednej do wylizania to potem chodził z nim wszędzie. Zaczęłam więc szukać różnych puszek dla psów, sprawdzać co i jak itd. I dziś w Kakadu znalazłam StuzzyDog. http://futter-natur.main-shops.de/us...1455_1_big.jpg Czytam skład a tam 91/86/93% mięsa. Plus ewentualnie dodatek typu ryż czy ziemniak. No cudo a nie pucha! Wzięłam po jednej każdego smaku i zobaczę co pies na to. Po pierwszym posiłku wygląda na zadowolonego Ps. Nie daję psu samych puszek, tylko ok 50-80g do suchej Acany. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-01-04 o 16:50 |
|
|
|
|
#622 |
|
Zadomowienie
|
dobre sa tez evangersy i ujdzie animonda.
ale dla mnie to nie jest super dieta dla psa. raz na jakis czas taki obiadek czy kolacyjka to jasne ![]() ale jednak suche to jest zbilansowany posilek. sprobuj taste of the wild skoro twoj pies dobrze znosil dosc "ciezka" karme. ktora jest acana. ten z bizonem zwykle bardzo psom smakuje. |
|
|
|
|
#623 |
|
Konto usunięte
|
Tak jak napisałam- daję psu tylko trochę 'mokrego'. Nie uważam, żeby mu to zaszkodziło ani nie uważam, że pies powinien jeść samo suche
|
|
|
|
|
#624 |
|
Zadomowienie
|
ja uwazam, ze pies powinien miec zbilansowana diete.
a malo kto jest w stanie sobie poradzic w jej tworzeniu. |
|
|
|
|
#625 |
|
Konto usunięte
|
A ja z kolei uważam, że mała szansa na to, żebym ją popsuła w ten sposób
![]() Co do TOTW to mamy. Na samą nawet nie spojrzał. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-01-04 o 12:40 |
|
|
|
|
#626 |
|
Zadomowienie
|
wiesz dlaczego nie spojrzal?
bo dosmaczasz. |
|
|
|
|
#627 |
|
Konto usunięte
|
O rany boskie...
Wiem o karmach, wiem co powinno w nich być i ile, wiem co powinien pies jeść. Wiem też, że psy są różne. Wiem również, że trzeba umieć znaleźć złoty środek. Robię to najlepiej jak potrafię, tak by dbać o jego zdrowie, dobre samopoczucie i upodobania. |
|
|
|
|
#628 |
|
Zadomowienie
|
no to super, ze wiesz...chociaz dziwi mnie, ze osoba, ktora "wie" miesza kulki z gotowanym ryzem i kura.
|
|
|
|
|
#629 |
|
Konto usunięte
|
Rozumiem, że łyżka stołowa kurczaka wymieszanego z ryżem to zbrodnia i wyrządza ogromne szkody w organizmie psa. Yhm.
|
|
|
|
|
#630 |
|
Konto usunięte
|
Mój Goldek wcina Gilpę, na miesiąc starcza mu 15kg opakowanie
Do tego czasem dostaje coś "dodatkowego" typu - ryż, mięsko, surowe jajko. Jest strasznym łakomczuchem, więc trzeba bardzo uważać na porcje, bo zje wszystko co się mu da
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.

tylko o zwykłe zrozumienie człowieka i to o czym on pisze
. Jeśli ktoś ma swoje zdanie to zaraz mu sie co? zarzuca. A skoro ta dziewczyna karmi tak psy, są one zdrowe, długowieczne , szczęśliwe - to znaczy ze jest wszystko ok
. A to ze nie ma witamin -skąd wiesz. Być może o innych dodatkach do jedzenia po prostu nie napisała z prostego powodu, ze skupiła sie na tych podstawowych, że tak ujmę daniach 

ale po dzisiejszej wizycie u weterynarza dostał royal canin veterinary sensitivity control na problemy skórne.