Czym karmicie swoje zwierzaki? :D - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-02, 12:13   #601
agusiajnw
Zakorzenienie

Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
...myśle, że tu nie chodzi o argumenty tylko o zwykłe zrozumienie człowieka i to o czym on pisze . Jeśli ktoś ma swoje zdanie to zaraz mu sie co? zarzuca. A skoro ta dziewczyna karmi tak psy, są one zdrowe, długowieczne , szczęśliwe - to znaczy ze jest wszystko ok. A to ze nie ma witamin -skąd wiesz. Być może o innych dodatkach do jedzenia po prostu nie napisała z prostego powodu, ze skupiła sie na tych podstawowych, że tak ujmę daniach .

...nie ma z prostego powodu bo nie ma specjalizacji w zywieniu psów

W wiekszości psy jedzą tak jak ich przodkowie czyli łapczywie. Żadna Karma sucha nie zetrze kamienia nazębnego u psa do tego potrzebna sa kości specjalistyczne- bo z kośćmi pies sobie "wojuje" a nie połyka ( tak jak pokarm)

Z tym sie zgadzam w zupełności. Tylko zaretem dodam, ze to co dla jednego jest "za" dla innego może by?"przeciw"
Są ludzie którzy karmią całe życie chlebem namoczonym w wodzie i tez zdarza się że psy żyją długo i szczęśliwie - co nie oznacza że są zdrowe

A Ty skąd wiesz że z roztargnienia nie napisała? - a może z premedytacją?

przepraszam - ironizuję sobie teraz...
po prostu osoba do której to pisałam powinna sama odpowiedzieć, bo gdybać to sobie nawet do końca życia możemy

Co do pogrubionego - to oczywiste jest że karma kamienia nie zetrze, kość też nie sądzę żeby w zaawansowanym stadium mogła coś zdziałać... Karma pomaga zapobiegać jego powstawaniu

i prosiłabym Cię o przedstawienie źródła statystycznego z którego wynika że psy w większości łykają suchą karmę, bo na prawdę bardzo mnie to ciekawi, gdyż 100% znanych mi psów karmę gryzie
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 13:11   #602
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
...myśle, że tu nie chodzi o argumenty tylko o zwykłe zrozumienie człowieka i to o czym on pisze . Jeśli ktoś ma swoje zdanie to zaraz mu sie co? zarzuca. A skoro ta dziewczyna karmi tak psy, są one zdrowe, długowieczne , szczęśliwe - to znaczy ze jest wszystko ok. A to ze nie ma witamin -skąd wiesz. Być może o innych dodatkach do jedzenia po prostu nie napisała z prostego powodu, ze skupiła sie na tych podstawowych, że tak ujmę daniach .
Napisała, że każdy jej pies żył od 8 do 14 lat. Rozumiem, że ta "długowieczność" to 14 lat? Ciekawe. Na moim osiedlu żyją dwa psy, które mają 19 lat w tej chwili skończone. Jak w takim razie to nazwiesz, skoro 14 lat to długowieczność?
Każdy ma swoje zdanie? Swoje zdanie to można mieć w kwestii czy namaczać karmę czy nie. Ale w kwestii karmienia psa smażonymi, tłustymi i przyprawionymi resztkami ze stołu to to "własne zdanie" jest równoznaczne z totalną ignorancją.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 14:18   #603
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
... Ale w kwestii karmienia psa smażonymi, tłustymi i przyprawionymi resztkami ze stołu to to "własne zdanie" jest równoznaczne z totalną ignorancją.
Skoro akurat podniosłaś ten temat to czy Ty stosujesz taka dietę (smażone i tłuste) dla psa?
Ps.
Dotąd nikt (na szczęście) nie pisał o tym , ze swojego psa karmi smażonym i tłustym... Ale może sie mylę...
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 14:30   #604
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro akurat podniosłaś ten temat to czy Ty stosujesz taka dietę (smażone i tłuste) dla psa?
Ps.
Dotąd nikt (na szczęście) nie pisał o tym , ze swojego psa karmi smażonym i tłustym... Ale może sie mylę...
Chyba bym musiała na głowę upaść Mój pies je albo suchą karmę (Orijen dla szczeniaków dużych ras), albo gotowane mięso z warzywami i z ryże/kaszą gryczaną/makaronem. I owszem, o karmieniu tłustym i smażonym pisała JuicyBlack w poniższym poście:

Cytat:
Napisane przez JuicyBlack Pokaż wiadomość
nie wiem jaka karma karmil i nie wrzucam wszystkich suchych karm do jednego worka, po prostu moje psiaki dostawaly suche moze ze 3 razy bo ogolnie dostaja gotowane i nie jest to woda z chlebem a raczej miesko z kasza albo ryzem, czasami z makaronem ale i tak najbardziej lubia dojadac resztki z obiadow jak zupy czy jakiegos sznycelka
A konkretnie mam na myśli tego "sznycelka". Zresztą pewnie nie tylko, skoro dojada resztki z obiadów.

Stary 2010-12-02, 14:34   #605
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
mozna kupić antystatyk i pryskac np. 1 alls system

lub podawac na wzmocnienie futra: gammolen, omegan itd
Rozumiem, że pryskać futro tym antystatykiem?

A nawilżacz powietrza mógłby coś pomóc?

Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 14:37   #606
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Chyba bym musiała na głowę upaść Mój pies je albo suchą karmę (Orijen dla szczeniaków dużych ras), albo gotowane mięso z warzywami i z ryże/kaszą gryczaną/makaronem.
O , to jak widać, bardzo dobrze Swoje psy karmisz

Cytat:
...o karmieniu tłustym i smażonym..
Moja Beja tez od czasu do czasu zje sznycelka albo kotleta - a najczęściej prosto z mojego talerza
Stary 2010-12-02, 14:52   #607
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
O , to jak widać, bardzo dobrze Swoje psy karmisz
Jednego Sunię konkretnie Dziękuję w imieniu Kamidełka

Cytat:
Moja Beja tez od czasu do czasu zje sznycelka albo kotleta - a najczęściej prosto z mojego talerza
No raz na czas, do tego pewnie nie całego (bo Ty też przecież musisz coś zjeść) to jeszcze nic strasznego. To jak dla nas McDonalds raz w miesiącu :P Niezdrowe, ale pozostałe "dawki" zdrowego jedzenia to spokojnie zniwelują. Ale JuicyBlack napisała, że pies najbardziej lubi resztki z obiadu, a na moje uwagi stwierdziła, że resztki są nieprzyprawione, bo tata jest na diecie, a poza tym psy są zdrowe i żyją "długo" (tzn. 8 do 14 lat). I wg niej wszystko jest w porządku. Wg mnie nie. I najbardziej wkurza mnie, że albo nie wie, że źle robi, ale nie da sobie przetłumaczyć, bo wie najlepiej, albo wie, że źle robi i jej nie zależy na tym, że pies cierpi. Nikt przecież nie jest alfą i omegą i ja też mojej jak była szczeniaczkiem jako pierwszą karmę kupiłam Pedigree dla szczeniąt. Ale ona była mądrzejsza ode mnie, zjadła i zwymiotowała, więc zaczęłam czytać o karmach i już w życiu nic Pedigree nie kupię poza jakimiś smakołykami typu kości do czyszczenia zębów.

Stary 2010-12-02, 16:21   #608
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gregorynka Pokaż wiadomość
Rozumiem, że pryskać futro tym antystatykiem?

A nawilżacz powietrza mógłby coś pomóc?
przy rasach średnio czy długowłosych antystatyk powinien być

mozna wzbogacac okres "kaloryferowy" suplementami diety wpływającymi na jakość futra

czy samo nawilżenie pomoże ... nie wiem; kazde futro jest inne
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 17:40   #609
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
przy rasach średnio czy długowłosych antystatyk powinien być

mozna wzbogacac okres "kaloryferowy" suplementami diety wpływającymi na jakość futra

czy samo nawilżenie pomoże ... nie wiem; kazde futro jest inne
Dzięki, zakupię więc antystatyk. To pierwsza zima z nami kociny,więc i pierwsze elektryzujące się futro w domu, poza moimi włosami Tragedii nie ma, po puszy się tylko przy pupie,ale czesanie tego codziennie to masakra jakaś.

Stary 2010-12-02, 17:57   #610
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki, zakupię więc antystatyk. To pierwsza zima z nami kociny,więc i pierwsze elektryzujące się futro w domu, poza moimi włosami Tragedii nie ma, po puszy się tylko przy pupie,ale czesanie tego codziennie to masakra jakaś.
a grzebyki i szczotki jakie ... jak marny plastik fantastik to też może elektryzować futro zwłaszcza sztuczny włos

antystatyk pryskasz na futro albo na szczotke i czeszesz
Stary 2010-12-02, 18:56   #611
carolinascotties
Zakorzenienie

jak wybrac sucha karme

Dla przypomnienia artykul - Jak wybrac sucha karme

http://www.vetopedia.pl/article46-1-...cha_karme.html

dluuugo przegladalam wczoraj sklady karm - zdedcydowalam, ze zamowie Acane adult i Orijen 6 ryb - jestem ciekawa, jak moj niejadek zechce przyjac te zmiane... o reszte sie nie martwie - kochaja jesc do tej pory jadly RC.

Kilka dni temu po raz pierwszy ugotowalam - nerki i pluca - wymieszalam z watrobka drobiowa, kasza perlowa i sparzonymi warzywami - to, co dzialo sie przy michach to istny szal! Przyznam, ze powodowala mna ciekawosc, czy zechca zjesc taka potrawe - widze, ze co jakis czas bede musiala ja gotowac

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 18:56   #612
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
a grzebyki i szczotki jakie ... jak marny plastik fantastik to też może elektryzować futro zwłaszcza sztuczny włos

antystatyk pryskasz na futro albo na szczotke i czeszesz
Szczotkę mamy drucianą 'pudlówkę' płaską i jej małą wersję do twarzy i trudniej dostępnych miejsc.
A Matex sprey znalazłam na futro, nada się, czy możesz polecić coś innego?

Stary 2010-12-03, 07:34   #613
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Szczotkę mamy drucianą 'pudlówkę' płaską i jej małą wersję do twarzy i trudniej dostępnych miejsc.
A Matex sprey znalazłam na futro, nada się, czy możesz polecić coś innego?
nie znam tej firmy
ja stosuję kosmetyki: 1 all systems, Iv. st. Bernard i http://www.lavenderlove.pl/kosmetyki.html

ma juz sprawdzone co z jakiej firmy

olej norkowy nie zabarwia futra na óżłto (ważne przy białych) tylko z 1 all systems co do innych firm nie ręczę

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-12-03 o 07:35
Stary 2010-12-03, 09:12   #614
lapinne
Zadomowienie

Dot.: jak wybrac sucha karme

Cytat:
He, he to zupełnie jak z dzieckiem: po co płatki zalewać mlekiem czy sokiem? Przecież to bez sensu - może chrupać płatki i popijać mleczkiem. Zalewane= niezdrowe - szczególnie dla zdrowych dzieci czy psiaków?. Tylko dlaczego za wszelką cenę ? . A może lepiej dać komuś "wolny" wybór do tego jak będzie żywił swoich podopiecznych? .

Pozdrawiam serdecznie motylku i życzę więcej wyrozumiałości a mniej apodyktyczności

---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ----------

A tutaj sie z Toba zgodzę w 100%. Mam przyjaciólkę zootechnika od wielu lat. Cenioną hodowczynię, kynologa, która to własnie jako pierwsza delikatnie mówić "zwróciła mi uwagę na zywienie sucha, nienamaczaną karmą psów. było to ok. 20 lat temu gdy na rynki polskie weszły karmy w granulacie a ja bardzo sie ucieszyłam, że skończy sie "era gotowania" dla psiaków . Wiec od razu stanęły miseczki z sucha karmą do jedzenia a obok z wodą. A jednak po sporym czasie takiego "łatwego" żywienia i za namową - tłumaczeniem co "jak jak" zootechnika zrezygnowałam z dużej wygody i mocze pokarm do dziś dnia . Ale nie namawiam tutaj nikogo do żywienia w taki czy inny sposób na siłę - bo to jest sprawą danej osoby jak i czym żywi siebie czy swojego psiaka .
psy to nie dzieci.
poza tym: platki je sie z mlekiem czy jogurtem. tak samo budyniu nikt nie je w proszku. ani kaszki ryzowej.

a schabowego tez dziecku zalejesz? albo ziemniaczki?

nauka idzie do przodu.
teraz juz dostepne sa inne karmy niz 20 lat temu i warto sobie zdawac z tego sprawe. 20 lat temu moja mama tez gotowala naszemu psu.
bo malo co na rynku bylo godne tego, by to jadl.

Cytat:
ja absolutnie jestem przeciwnikiem karmienia psow z wlasnego talerza. nawet przy stole. NIGDY nie ma u mnie w domu tego typu wyczynow. kiedy jem, nawet na mojegi psa nie patrze. nie ma nic gorszego niz psi zebrak.

wiem, ze maszmopsy i bukdigi, ale to TEZ SA PSY, a nie male pimpusie czy dzieciaczki.

szczerze: nie wzielabym psa z hodowli, w ktorej uczy sie je zlych nawykow.

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
dluuugo przegladalam wczoraj sklady karm - zdedcydowalam, ze zamowie Acane adult i Orijen 6 ryb - jestem ciekawa, jak moj niejadek zechce przyjac te zmiane... o reszte sie nie martwie - kochaja jesc do tej pory jadly RC.

Kilka dni temu po raz pierwszy ugotowalam - nerki i pluca - wymieszalam z watrobka drobiowa, kasza perlowa i sparzonymi warzywami - to, co dzialo sie przy michach to istny szal! Przyznam, ze powodowala mna ciekawosc, czy zechca zjesc taka potrawe - widze, ze co jakis czas bede musiala ja gotowac
no orijen 7 ryb jest super skladowo.
ale np mojej siostry suka kiepsko na nim wygladala.

dla odmiany super potrawka, nie ma co))
mloda tez jak dostaje miesko to wpada w szal
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 10:30   #615
Stellanova
BAN stały

Dot.: jak wybrac sucha karme

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
...
teraz juz dostepne sa inne karmy niz 20 lat temu i warto sobie zdawac z tego sprawe.
Zdaje sobie z tego sprawę i dlatego tez używam karm o czym niejednokrotnie wspominam.

Cytat:
...ja absolutnie jestem przeciwnikiem karmienia psow z wlasnego talerza...
No to zupełnie tak jak ja I nikt u mnie nie zjada nic z talerza za moim przyzwoleniem hihihi. A moja ukochana "Pani Beja" po prostu jest bardzo cwana i szybka.... Jak odejdę od swojego miejsca aby np.podać, poprawić coś wnuczkowi to ta kochana "małpa" chap i sznycelek jej .
Nie zdarza sie to często ale było tak parę razy...A co za śmiech ze strony mojego wnusia był... Oczywiście Beja udaje zawsze "świętą" .

Cytat:
..szczerze: nie wzielabym psa z hodowli, w ktorej uczy sie je zlych nawykow.
Ja tez nie wzięłabym zważywszy na to,iż jak kupuje psa to najczęściej młodego aby nie miał złych nawyków
Stary 2010-12-20, 21:45   #616
donia74
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rosiek Pokaż wiadomość
Jak w tytule - czym karmicie swoje zwierzaki? (psy, koty, owady, gryzonie i wszystkie inne )

Do tej pory mój szczeniak (mieszaniec ) był na mokrej i suchej karmie Pedigree Junior, czasem wplatałyśmy trochę domowego żarełka ale po dzisiejszej wizycie u weterynarza dostał royal canin veterinary sensitivity control na problemy skórne.
Eh,tym co powini jeść te zwierzaki.Domowe,i te inne royal canin,purina,itd.przestałam karmić już peedigree,i chaapi.bo tam jest tylko 4% mięsa. .
Stary 2010-12-25, 22:14   #617
Paati89
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Paati89

Pies dostaje Purinę Pro Plan Dla szczeniaków.
Polecam jest raczej karmą nie z najwyższej półki ale zdecydowanie lepsze od jedzonka marketowego chcociażby Pedigree czy Chappi gdzie znjadziemy jedynie 4% mięska , a to zdecydowanie za mało aby zapewnić prawidłowy rozwój psiaka.
Royal kiedyś był dobry, teraz niestety ceny się podniosły a jakość stanęła- mnie osobiście na chwilę obecną nie stać.
Purina Dog Chow - ta sama półka co Pedigree - czyli fee
Mogę także polecić Brita, który ma skład w porządku a i cena nie jest wygórowana.

Paati89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 19:53   #618
klaki
Zadomowienie

Moja narazie dostaje Purine Dog Chow (mialam na zbyciu), ale teraz powoli zaczne przechodzic na Bosha

Nikt nigdy mnie nie przekona do Eukanuby i RC :P ceny kosmiczne jak dla mnie, a karmy wcale nie są powalające (przynajmniej mojemu psu czegoś takiego nie trzeba, może gdybm była hodowczynią to bym inwestowała w tak drogą karmę)

Edytowane przez klaki
Czas edycji: 2010-12-26 o 19:57
klaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-27, 11:27   #619
Bella_Swan_960
Raczkowanie

Kot je RC young male, świnki Cavię Complete
Bella_Swan_960 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 08:19   #620
sniegowa7
Raczkowanie

GG do sniegowa7

My przerabialiśmy :
Acane i Hillsa ( kiedy pies był mały) - psiakowi karma bardzo smakowała , qpki robił ładne. Cenowo jednak karma jak dla mnie za droga szczególnie teraz kiedy pies już duży.
Purina Dog Chow - dostaliśmy od hodowcy i zjadl jeden worek. średnio mu smakowało i robił luźne kupska.

Josera Festival - teraz jesteśmy już 3 worek na tek karmie. Psu bardzo ona smakuje aż mnie normalnie popędza żebym mu szybciej jeść dawała
Cenowo również ok bo za worek 17 kg z allegro płace 150 zeta. kupki robi ładne , sierść błyszcząca. Plus również jest taki że Josere Festival można zalewać wodą i wtedy robi sie taki ala sosik.
Kiedy zalewałam karmy wodą innej firmy to te kulki pęczniały a przy Festival robi się sosik
sniegowa7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 01:18   #621
201604190949
Konto usunięte

Chyba znalazłam coś super

Mój pies do tej pory był na Acanie mieszanej z odrobiną ugotowanego kuraka, najczęściej z ryżem i marchewką. Inaczej żadnego suchego jeść nie chciał.
Ostatnio i na to zaczął kręcić nosem, za to spodobały mu się kocie saszetki. Dostał opakowanie po jednej do wylizania to potem chodził z nim wszędzie. Zaczęłam więc szukać różnych puszek dla psów, sprawdzać co i jak itd.
I dziś w Kakadu znalazłam StuzzyDog. http://futter-natur.main-shops.de/us...1455_1_big.jpg
Czytam skład a tam 91/86/93% mięsa. Plus ewentualnie dodatek typu ryż czy ziemniak. No cudo a nie pucha!
Wzięłam po jednej każdego smaku i zobaczę co pies na to. Po pierwszym posiłku wygląda na zadowolonego

Ps. Nie daję psu samych puszek, tylko ok 50-80g do suchej Acany.

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2011-01-04 o 16:50
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 08:48   #622
lapinne
Zadomowienie

dobre sa tez evangersy i ujdzie animonda.

ale dla mnie to nie jest super dieta dla psa.
raz na jakis czas taki obiadek czy kolacyjka to jasne
ale jednak suche to jest zbilansowany posilek.
sprobuj taste of the wild skoro twoj pies dobrze znosil dosc "ciezka" karme. ktora jest acana.
ten z bizonem zwykle bardzo psom smakuje.
Stary 2011-01-04, 12:02   #623
201604190949
Konto usunięte

Tak jak napisałam- daję psu tylko trochę 'mokrego'. Nie uważam, żeby mu to zaszkodziło ani nie uważam, że pies powinien jeść samo suche
Stary 2011-01-04, 12:16   #624
lapinne
Zadomowienie

ja uwazam, ze pies powinien miec zbilansowana diete.

a malo kto jest w stanie sobie poradzic w jej tworzeniu.
Stary 2011-01-04, 12:33   #625
201604190949
Konto usunięte

A ja z kolei uważam, że mała szansa na to, żebym ją popsuła w ten sposób

Co do TOTW to mamy. Na samą nawet nie spojrzał.

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2011-01-04 o 12:40
Stary 2011-01-04, 13:30   #626
lapinne
Zadomowienie

wiesz dlaczego nie spojrzal?

bo dosmaczasz.
Stary 2011-01-04, 15:19   #627
201604190949
Konto usunięte

O rany boskie...

Wiem o karmach, wiem co powinno w nich być i ile, wiem co powinien pies jeść. Wiem też, że psy są różne. Wiem również, że trzeba umieć znaleźć złoty środek.
Robię to najlepiej jak potrafię, tak by dbać o jego zdrowie, dobre samopoczucie i upodobania.
Stary 2011-01-04, 16:43   #628
lapinne
Zadomowienie

no to super, ze wiesz...chociaz dziwi mnie, ze osoba, ktora "wie" miesza kulki z gotowanym ryzem i kura.
Stary 2011-01-04, 16:48   #629
201604190949
Konto usunięte

Rozumiem, że łyżka stołowa kurczaka wymieszanego z ryżem to zbrodnia i wyrządza ogromne szkody w organizmie psa. Yhm.
Stary 2011-01-04, 16:57   #630
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Mój Goldek wcina Gilpę, na miesiąc starcza mu 15kg opakowanie Do tego czasem dostaje coś "dodatkowego" typu - ryż, mięsko, surowe jajko. Jest strasznym łakomczuchem, więc trzeba bardzo uważać na porcje, bo zje wszystko co się mu da
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości