|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4951 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja podawałam takie mleko (ale nie podgrzewałam go drugi raz-Ola przyzwyczajona jest do takiej temperatury) Cytat:
A co do marchewki- podobno plamy są nie do sprania, więc uważajcieCytat:
Cytat:
Ola w dalszym ciągu zakatarzona- ma zatkany nosek ale nie chcę jej odciągać za bardzo wydzieliny, bo pękają jej naczynka. No i tak coś chrypi- nie wiem, czy to wydaje po prostu nowe odgłosy czy trochę przeziębiona? Albo może gulga tym mlekiem, które ciągle jej się cofa? (ale z drugiej strony wcześniej tak nie robiła a mleko jej się od początku cofa)/ Myślę, żeby iść jutro z niż do lekarza- tylko czy nie wyjdę na przewrażliwioną matkę? No ale z drugiej strony w przyszłą środę mamy iść na szczepienie, więc wolałabym, żeby wtedy była zdrowa. no sama nie wiem...
|
|||||||||
|
|
|
#4952 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
i dni tak szybko uciekają,ze szoook,a co do spotkań to mnie odwiedzają znajomi ale czasem to ja nawet mam ich dosć... szczególn ie jak przychodzą z gromadką dzieciaków 4 letnich w czasie kąpieli i usypiania Radzia.... matołki.. .heheh ale im to wyperswadowałam
|
|
#4953 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Dzięki, też właśnie biegnę do apteki oby pomogłoCytat:
![]() Cytat:
Lenka cudna Maluda, śliczna
|
|||
|
|
|
#4954 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy Wasze dzieciaczki mają normalną temperaturę ciała? Bo ja odkąd mierzę małej termometrem to raz tylko wyszedł mi wynik 36.0 a tak zawsze ma 35 i coś. Myślałam, że może termometr jest popsuty ale jak sobie mierzę to wartości są normalne i kilka razy pod rząd wychodzi ta sama temperatura. I nie wiem czy się tym niepokoić a wizytę u pediatry mamy 15 grudnia.
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#4955 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Nie wytrzymałam i poszukałam.... "Witam ![]() Temperatura zdrowego niemowlęcia jest zależna od pory dnia, a także jego aktywności. Waha się w przedziale między 36oC do 37oC. zwykle rano jest niższa a wieczorem wyższa. Stopnie nasilenia gorączki – mierzone pod pachą - określamy zwykle jako: - normalna temperatura to: 36 -37 st. C - stan podgorączkowy: 37,1-38 st. C - gorączka - umiarkowana: 38,1-39 st. C - gorączka - wysoka: powyżej 39 st. C Wartości temperatury jest zależna od miejsca w którym jest mierzona. Temperatura mierzona w jamie ustnej jest wyższa o 0,3 stopnie Celsjusza, a w odbytnicy o 0,5 stopnia Celsjusza od mierzonej w tym samym czasie pod pachą.Pomiar w odbycie szczególnie polecany jest u noworodków i małych dzieci ze względu na łatwość pomiaru i jego dokładność (w tej metodzie zalecane są termometry elektroniczne). NIGDY NIE UŻYWAJ TERMOMETRU RTĘCIOWEGO DO POMIARU TEMPERATURY W ODBYCIE!!!!! Do obniżenia temperatury u dzieci zaleca się paracetamol, nurofen, ibuprofen oraz eferalgan ale specjalnie przeznaczony dla niemowląt. Temperaturę można również obniżyć poprzez okłady (temperatura wody powinna być pokojowa): - na klatkę piersiową - na głowę - na ręce. Należy pamiętać, żeby dziecku gorączkującemu podawać dużo picia: wody niegazowanej, słabej herbatki, oprócz soków z owoców. Należy pilnie zawezwać lekarza, gdy: 1. U niemowlęcia poniżej 6 m-ca życia pojawi się wysoka gorączka 2. Jeśli u dziecka powyżej 1 roku wysoka gorączka utrzymuje się przez 1-2 dni. 3. Jeśli gorączka przekroczy 40°C i nie spada mimo zastosowania leków przeciwgorączkowych. 4. Gdy wystąpiły drgawki gorączkowe. 5. Gdy dziecko z gorączką nie może przechylić głowy do przodu (sztywność karku). 6. Jeśli dziecko z wysoka gorączką nie chce wypijać wystarczającej ilości napojów. 7. Gdy dziecko ma silne bóle." ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Źródło:Portal Parenting.pl SylwiaŁ-W Ekspert - położna
|
|
#4956 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Potem sa zaraz ząbki itd. Mysle, ze musimy sie Kobitki po prostu przyzwyczaic do Wrzaskunow na dluuugo dluzej. ![]() Cytat:
Trzymaj sie Aannaaa Cytat:
Przed szczepieniem lekarz i tak bada dziecko, wiec jakby cos bylo nie hallo to Oli nie zaszczepi. Lenka- przeslodka jest Malutka, do schrupania!!! ja siedze z Karmi, ale dzis tylko pol, bo nie wyrobia te moje cycki!
|
|
#4957 |
|
Raczkowanie
|
ha ha ha wariatko to tylko sie cieszyc!!!!!!!!!!!!!
|
#4958 |
|
Zadomowienie
|
Wpadam na sekundkę, bo robimy z mężem małe porządki
![]() Młody coś dzisiaj straaasznie senny dzień ma. W zasadzie to może 4h nie spał Dziwne...Co do Karmi, to ja na razie stopuję, bo dziś mi nawet za dnia cycki twardniały. Wróciliśmy od rodziców i musiałam odciągnąć. No i wyczułam guzek po prawej stronie w prawej piersi (siakiś zastój chyba) i po 15 minutach dopiero się do niego dostałam. Ściągnęłam 150ml z tej jednej piersi i dalej leciało ...crazy... Napiję się znowu za jakis czas, jak będę chciała trochę mleka na święta odłożyć - zamierzam opychać się pierogami z kapustą ile się da ![]() ![]() No, to spadam coś przegryźć, potem Boryska czeka kąpanko i lulu ![]() Aha! Lenka, cudowna ta Twoja pyza ![]() Zapomniałam Mąż mi dzisiaj obiecał, że kupi mi porządny aparat ...jak spłacimy wszystkie raty jakie teraz mamy :/...
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-12-05 o 18:46 |
|
|
|
#4959 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() tak będę zaczynała pod koniec 5 mce dawać łyżeczkę kaszy mannej (glutenu) do zupek czy tam przecierów jarzynowych i tak będę jechać wg schematu będzie mi najłatwiej bo jeszcze się w tym nie łapie Cytat:
Cytat:
zaraz przyjdą do nas przyjaciele i pierwszy raz od bardzooooooooo dawna będę piła żołądkową miętową jejku jejku nie licząc jednego wyskoku w grudniu zeszłego roku 5 lat nie piłam żadnego alkoholu, a wu dziś ma warte z Patem więc dla mnie relaks ciesze się jak małe dziecko, normalnie dziczeje
|
|
|
#4960 |
|
Zadomowienie
|
Lenka* Martynka to mała Bulinka, jesli ktos kojarzy ta bajke o bałwnkach. Zdjecia jak zwykle fanastyczne!
![]() Martucha... o ty szczesciaro...! ale nie chwal sie nam takimi rzeczami tutaj, Ty niedobra kobieto ![]() (super ze jednak stokrotowy avatar, nie chcialam nic mowic, ale tamten byl jakis taki okropnie smutny i troche kiczowaty w moim mniemaniu
|
#4961 |
|
Wtajemniczenie
|
a wlasnie nie moge, bo jedna babcia tzn moja mama tez jedzie, a tesciowie sa bardzo starzy wiec nie powierze im dziecka
|
#4962 |
|
Rozeznanie
|
Czesc Mamusie
![]() Podczytuje Was ale rzadko jestem na bieżaco dlatego nie pisze. Mała w nocy budzi sie raz ale w dzien ma tylko 2-3 krótkie drzemki wtedy jem , sprzatam , gotuje dlatego ciężko mi Was nadrobić ![]() Wszystkie wizazowe dzidziusie przeslodziaki Zuziczka i inne dziewczyny z dzieciaczkami nie śpiącymi w nocy współczuje :przyt ul: życze żeby się szybko zmieniłoWaniliaania mysle ze pojechałabym z dzieckiem ale to zależy jaki mały będzie za te pare miesiecy ![]() Pomidorazgadzam sie że pompowane koła się przydają -nasz wózek też czołg ( tylko do tego jeszcze stary ) ale za to świetnie sobie radzi na śniegu. Zazdroszcze załapania swiątecznego nastroju Uwielbiam swieta - szkoda tylko ze mojemu tz -owi na swieta włancza sie tryb smerfa marudy ![]() Ninaad super, że możesz już powoli rozszerzac diete - ja coprawda tylko 3 tyg byłam na skazowej diecie ale po tym czasie kawa z mlekiem-hmm pysznosci nieziemskie ![]() Paula Masakra jakaś z tym bratem i jego panna- jak w jakims kryminale Co do Karmi to potwierdzam - działa i jest rzeka mleka Naked pytałas o % to classic ma 0,5%alkMszu załączam zdjecia Zosi mam nadzieje ze zdazylam i sie mała zalapie do kolażu
|
|
|
|
#4963 |
|
Wtajemniczenie
|
co dokladnie mozna podawac dziecku po 4 miesiacu (czyli w piatym)? oczewiscie chodzi o jedzonko. Ja mojemu juz w 2 miesiacu dalam polizac jabluszko i mu smakowalo bo sie oblizywal
hehe---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- karmisz piersia wiec powinno byc ok
|
#4964 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też dziś piję Bo chce mieć na rano więcej mleka bo jutro tak naprawdę zostawiam TZ samego z małym Jadę na uczelnie na 3-4 h Denerwuję się ale to przecież jego tato jest i na pewno da sobie radę Cytat:
Mszu jutro zamierzam zrobić jakieś fotki małemu Nie wiem jakie masz zdjęcie Franka ale jak wstawi na forum to może coś podmienisz jak uznasz za lepsze ![]() Czytam Was dziś ale nie mam weny na pisanie Byliśmy na wyborach Franek zagłosował potem krótki spacer bo strasznie zimno dziś było Jutro na uczelnie, we wtorek gin, w środę szczepienie (choć nie wiem czy dam bo mały ma spory ślad po gruźlicy ze szpitala i położna radzi poczekać )ale jeszcze się z lekarzem skonsultuje i tak tydzien zleci A od pszyszłego tygodnia TZ ma wolne do końca roku bo zostało mu 14 dni i musi wybrać bo mu każą Mi to na rękę
|
||
|
|
|
#4965 |
|
Raczkowanie
|
hehe tyle się o tym karmi tu pisze,że chyba będzie trzeba niebawem zmienić nazwę wątku na "mamy karmi pijące, piersią karmiące"
![]() no to ide se otworzyć karmiego i tv pooglądać z moimi kochanymi chłopakami
|
#4966 |
|
Rozeznanie
|
Witam
U nas nic ciekawego, mała jest cudowna i kochana. (puk puk puk- odpukuje w niemalowane )Tak szczerze, to pisze, żeby się załapać jeszcze na starym wątku bo zaraz zapewne się nowy utworzy ![]() Buziaki dla Was i spokojnego nadchodzącego tygodnia |
|
|
|
#4967 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewuchy.widzę,że macie smaki na karmi.ja też wczoraj sobie wychyliłam,mimo,że już od dawna nie karmię
ale lubię od kilku dni zauważyłam,że Wojtek w pozycji na pleckach podnosi główkę.czy to aby nie za szybko pytanko do mam karmiących mm.ile Wasze pociechy wypijają na jeden posiłek?Wojtek we wtorek kończy 3 m-ce i jakby zmniejszył mu się apetyt wypijał 150-160 ml na raz,a teraz ledwo 123-130 ml nie wiem o co chodzi.nie ma gorączki,cały czas jest radosny...dziwne...
|
|
|
|
#4968 |
|
Zadomowienie
|
fem... moge liczyc na jakies wyrazniejsze zdjecia Kubusia??
linzey, dzieki! ![]() kasienka foszku nasz, bedzie choc jedna fotka do kolażu? nie chce Ci wyciagac z albumu, bo nie wiem czy mogę majka232... czekam na zdjecie od Ciebie rowniez a gdzie ta ray???
|
#4969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale powoli zaczynam chowac ciuszki na 50. Martucha jaki ten twoj bobas juz duzy Mam porownanie, bo masz taki lezaczek jak Pascalek i on jak w nim siedzi, to nie siega nawet do polowy oparcia |
|
|
|
|
#4970 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
egh ponownie przechwaliłam tego mojego Synalka
daję mu kilka szans, ale nic z tego... kładę więć w łóżku i zasypia przytulony do piersi w 2 minuty ![]() nieźle sobie mnie wychował, skubany ![]() Cytat:
wcale sie nie dziwię, że masz dosyć, mnie czasem stresuja pojedyncze wizyty znajomych jesli trwaja zbyt długo i wkraczaja na pore kąpieli ![]() Cytat:
jutro ide po to karmi i będe pić 3 wieczory z rzędu, musze to sprawdzić na własnej skóze, bo aż się wierzyć nie chce ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
ja również nie gustuję w tego typu przeróbkach nie moglam sie przyzwyczaić ![]() Cytat:
|
|
#4971 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4972 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Pawełek miała tak jakiś tydzień, teraz zjada te swoje 150ml, tylko z rana mniej ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4973 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a po to, aby moja mama nie miała problemu kiedy zostaje z nim cały dzień [ a ja wtedy pilnie studiuję 100 km od domu ] do tej pory ładnie spał do 24 w łóżeczku, potem się budził, zmieniałam pampka, kładliśmy sie razem i zasypialiśmy. A dziś, tak jak wcześniej, śpi u mnie i grzeje łóżko
|
|
#4974 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja sobie nie wyobrażam spać z Aśką
Nie wyspałabym się. Bałabym się poruszyć, żeby nie zrobić jej krzywdy. Jestem przeszczęśliwa, że Asia lubi łóżeczko (w nocy ).
|
#4975 | ||||
|
Zadomowienie
|
Taaa
raty skończą nam się jakoś za rok Tak więc mam maaase czasu na dokonanie wyboru No, chyba, że się znajdzie jakieś dodatkowe źródło dochodów, to może kupimy wcześniej ![]() I normalnie, kopala w dupala powinnaś dostać, za igranie z ciągotami mamuś karmiących piersią linzey, super, że się odezwałaś i że u Was wszystko dobrze. a Zosię masz śliczną ![]() Cytat:
Swoją drogą, mój zdolny mąż dał ostatnio małemu na palcu jogurt brzoskwiniowo-waniliowy... Nie skomentuje tego haniebnego czynu. IlonaN2, jakoś przegapiłam wpis z twoim przykrym gumkowym incydentem, ale... nie lepiej na szybko zdobyć tabletki "po"? niż się zamartwiać? Jak w nadchodzącym tygodniu pójdziesz do ginekologa, to i tak nie będzie w stanie stwierdzić, czy czasem nie doszło do zapłodnienia. Oczywiście, trzymam kciuki, żeby nic się z tego nie wykluło super, że Twój TŻ będzie miał tyle wolnego Cytat:
Zagląda na wizaż, ale o naszym wątku chyba zapomniała. Albo się obraziła... ![]() Cytat:
Niech rośnie, przystojniak ![]() Cytat:
Ale, dobrze wiedzieć, że jest coś takiego na wypadek nagłego zmniejszenia pokarmu.Ja skakałam z radości czując kamiennego cyca po raz pierwszy od dłuższego czasu, bo był taki czas, że mleka brakowało
|
||||
|
|
|
#4976 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja podobnie myślałam o Asi. Aż do ostatnio szczepienia...
W wieku 3 miesięcy ma 69cm. Kurde, po kim ona taka wielka? No i chuda, bo waży tylko 5660g.
|
#4977 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jak się zmęczy to zasypia. A po obudzeniu (o ile nie jest głodna)- znowu naparza![]()
|
|
|
|
|
#4978 |
|
Zadomowienie
|
A, no i zapomniałam o tym spaniu napisać
![]() Borysinka moja kochana i w dzień i w nocy śpi w swoim łóżeczku, ale czasem nad ranem, jak mąż wychodzi do pracy, biorę go do siebie I nie chodzi tu o to, że on szybciej zasypia, czy, że jemu tak dobrze (choć ewidentnie tak jest). Biorę go do naszego łóżka, bo MI jest tak dobrze Po prostu uwielbiam mieć go tak blisko siebie, przytulić się do jego policzka, czuć ciepełko tego malutkiego ciałka, albo po prostu wpatrywać się w śpiące tuż obok mnie cudo , a potem dostrzega mnie i uśmiecha się tak słodko, to normalnie rozpływam się z zachwytu i szczęścia. I tylko czekam, aż synek będzie na tyle duży, że będzie przybiegał z rana i wskakiwał do naszego łóżka z tekstem "Mama, wstawaj"
|
|
|
|
#4979 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
skoro można w ten oto pyszny sposób osiagnąc lepszy efekt ![]() Cytat:
I nie martwię się, że mu zrobię krzywdę, ponieważ mamy szerolachne łóżko, a ja jak skończe karmic odsuwam się na swoja połowę, ale lubie go trzymać za łapkę czy stópkę
|
|
#4980 |
|
Rozeznanie
|
witam wieczorowo
![]() Kurcze zjazd miałam w ten weekend i nie miałam czasu nawet do was zajrzeć.Obiecuję jutro nadrobić, bo teraz padam na pyszczek. Mszu - jak coś to ja jeszcze aktualnej fotki nie dałam, jutro coś wybiorę i wkleję ![]() lecę spać dobranoc |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.

No i znów wyszło,że matka przewrażliwiona.

. Szykuje nam się wyjazd na święta i ponad godzinna podróz autem. Mały obecnie ciągnie 7 tydzień. Myślicie, że tak za tydzień będzie ok jakbym juz chciała jechać
A co do marchewki- podobno plamy są nie do sprania, więc uważajcie

oby pomogło

:przyt ul: życze żeby się szybko zmieniło