|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4801 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XII
Utrzymanie
I. Owsianka z połową banana, mandarynką, rodzynkami eko, suszonymi figami eko, masłem orzechowym i serkiem wiejskim & 0,3 l kawy z mlekiem II. Bułka wieloziarnista z sezamem & płatkami owsianymi z masłem, polędwicą drobiową, papryką czerwoną i zieloną pietruszką III. Fasolowa - głęboki talerz gęstej zupy z marchewką, ziemniakami, włoszczyzną, fasolką, mięsem wieprzowym i zieleniną; kawałek chleba orkiszowego z masłem IV. Jabłko pieczone z miodem i cynamonem; pasek gorzkiej czekolady z orzechami pecan & kubek zielonej herbaty V. Jajecznica z dwóch jaj, na maśle, ze szpinakiem, cebulką i papryką czerwoną; kromka chleba żytniego z masłem W międzyczasie 1,5 l wody mineralnej
![]() |
#4802 |
Zadomowienie
|
U
i jak? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4803 |
Wtajemniczenie
|
U:
śn: owsianka (6 kopiastych łych, kubas mleka 2%, dwie garście orzechów, garść rodzynek) IIśn: dwie kromy razowca z masłem, pomidorkiem i plastrem żółtego sera, jabłko (wielkie) ob: 3 kotlety mielone <big>, kilka małych ziemniaków (nie lubie więc zjadłam więcej kotletów ;D) , kapusta czerwona ze słoika (własnoręcznie zaprawiana ![]() pod: 3-4 mandarynki, ciastko francuskie <wieeelkie> z dżemem malinowym kol: dwie kromki chleba trzy ziarna z masłem, serem białym (na oko 200 g) i pomidorkiem mogę prosić o ocene?? |
![]() ![]() |
![]() |
#4804 |
Zadomowienie
|
Bardzo proszę o ocenę mojego hmmmm
1. buła razowa z ziarnami: - pół z masłem, serem i kiełbaską; pomidorki koktajlowe - pół z serkiem waniliowym do smarowania turek i bananem całym kawa z mlekiem 2. twarożek wiejski cały z wielką, czubatą łyżką masła orzechowego; kawa z mlekiem 3. zupa grzybowa gęsta z makaronem pełnoziarnistym i sztuka mięcha 4. buła razowa z ziarnami: - pół z masłem i serem; - pół z masłem i serkiem kanapkowym ogórkowym herbata lipton z cukrem 5. kawał chleba pszennego świeżego jasnego z masłem, plastrem mortadeli i plastrem szynki drobiowej; pół drożdżówki z serem; herbata miętowa i ślicznie proszę o komentarze.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4805 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4806 |
Zadomowienie
|
jutrzejsze U (mam tylko wf ale po południu mnóstwo nauki):
1. śniadanie (6: 30) : filiżanka mocnej kawy zabielonej mlekiem, 2 łyżeczki cukru. kromka razowego chleba z masłem, sałatą, wędliną (podwójny plaster), plastrem pomidora. do tego ok 8-10 cm ogórka zielonego ![]() 2. II śniadanie (w drodze na wf :P) 9: 00 : słodka bułka z serem i kruszonką, mleko czekoladowe w kartoniku. po wf wpadnie napój izotoniczny, chodzę na tańce i kobitka wylewa z nas 7 poty :P 3. obiad (po powrocie, koło 14): makaron z tuńczykiem, kiełbaską, pomidorami, oliwkami, serem żółtym - na patelni podsmażone wszystko. duży talerz ![]() 4. podwieczorek: kinder bueno, sok marchwiowo-brzoskwiniowo-pomarańczowy ok 0.5 l 5. kolacja: 2 krokiety z kapustą i grzybami, miseczka barszczu czerwonego. po drodze wpadnie pewnie z pół czekolady, orzechy, maślanka. (dużo jem jak się uczę ;P) i jak, przejdzie na U? |
![]() ![]() |
![]() |
#4807 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny takie pytanie, czy na R mogę sobie dodawac łyżeczkę miodu do owsianki rano czy nie bardzo?
Uwielbiam miód, ciężko mi sie powstrzymywać
![]() |
#4808 |
Zadomowienie
|
JellyJumper - ekspertem nie jestem ale nie popadajmy w paranoje. od jednej łyżeczki dziennie nie przytyjesz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4810 |
Zakorzenienie
|
mpati, odpowiesz mi na pytanie z poprzedniej strony? ;>
![]() |
#4811 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moje U wczorajsze (wtorkowe): Śn: owsianka z pomarańczą i połową mango na mleku 1,5 % dosypane pestki dyni i rodzynki (po garści") W szkole grahamka z pastą tuńczykową (wykończyłam opakowanie), jabłko, danio waniliowe, kostka ptasiego mleczka Ob: rosół z makaronem, marchewką, natką, pietruszką i selerem, mięsko z kurczaka D:2x cukierek fistaszek, 2x ciastko petitek w czeko Kol: 2x kromka chleba wiejskiego: - z serkiem topionym i ogórkiem konserwowym - z masłem ,jajkiem na twardo i rzodkiewkami
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4812 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4813 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dziś byłam na badaniach różnych, idę jeszcze we w piątek, we wtorek, w środę i jadę potem do gd do specjalisty. trzeba o siebie dbać. wiesz ten okres. może mi coś na to polecisz?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4814 |
Przyczajenie
|
Margolcia0703181
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XII Cytat: Napisane przez arivolla Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od pewnego czasu śledzę ten wątek i w końcu znalazłam w sobie odwagę, aby poddać mój jadłospis Waszej konstruktywnej krytyce Jestem chora na anoreksję, ale mimo wielu trudności postanowiłam wziąć się za siebie, przytyłam już 10 kg, zostało mi jeszcze ok. 2,5. Tyję tak ok. 0,5 kg na tydzień. Poniżej mój wczorajszy jadłospis z prośbą o komentarze: P: I śniadanie: płatki nestle frutina z mlekiem sojowym i rodzynkami 1 kromka razowego ze śliwką z szynka z indyka 1 kromka razowego ze śliwką z twarogiem 1 kromka pszennego z serkiem cammembert z ziołami pomidor, kawałek ogórka zielonego, 1/4 papryki, rzodkiewki, sałata mandarynka II sniadanie dorsz w galarecie z warzywami 2 mandarynki, pieczone jabłko Obiad barszcz ukraiński 1/3 woreczka ryżu jaśminowego, kotlet mielony w panierce smażony na oleju, brokuły, sałatka witaminowa (kupna z oliwą), sałata, szparagi, patison konserwowy po: marchew, 2 kiwi Podwieczorek kawał szarlotki Kolacja 1 kromka razowego ze śliwką z polędwicą z indyka 1 kromka razowego ze śliwką ze szprotami wędzonymi 1 kromka pszennego podzielona na pół: - z tuńczykiem - z paprykarzem szczecińskim miska kapusty kwaszonej, sałata, 1/4 papryki, pomidor, ogórek kwaszony, rzodkiewki po: plaster ananasa, plaster melona, pół pomarańczy, jabłko, garść bakalii Będę wdzięczna za ocenę Super jadłospis, mam nadzieję, że nastrój podobnie Gratuluję przełamania się, tak trzymaj Margolcia, Annie dziękuję za komentarze. Z psychika niestety różnie bywa ale staram się zaciskać zęby. Może jeszcze ktoś pokusi się o komentarz... |
![]() ![]() |
![]() |
#4815 |
Raczkowanie
|
U:
Ś: jajecznica z ok. 2,5 jaja z cebulą i szynką konserwową, kromka chleba z makiem, kawa z 50 ml mleka 2%, łyżeczka miodu IIŚ: kromka chleba pszennego z makiem posmarowana serkiem topionym, kawa z50 ml mleka 2% i łyżeczką miodu O: pół woreczka kaszy gryczanej, pieczone żeberko, 2 łyżki buraczków P: homo naturalny z muesli (corn flakes, owsiane, słonecznik, wiórki, rodzynki, suszone banany), kilka migdałów K: kromka chleba z masłem, pół puszki makreli w pomidorach Proszę o ocenę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4816 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podobnie jak inne Wizażanki również zauważyłam, że masz skłonność do pisania jakie soś było wielgachne czy ile tego było... chciałabym zobaczyć tą Twoją "łychę masła orzechowego" ![]() Co do okresu, cóż - nawet najzdrowsze chudnięcie Cię od niego oddala. Okres to nie tylko kwestia jedzenia - może zaniknąć u osób odżywiających się najnormalniej w świecie, które właśnie są narażone na duży wysiłek fizyczny... Rozumiem, że praca odciąga Cię od problemów, od ED... Ale musisz powiedzieć sobie co jest dla Ciebie najważniejsze. Skoro widziałaś że chudniesz(mimo że się nie ważyłaś na pewno zauważałaś to np po ciuchach), to trzeba było więcej jeść... Poza tym każdy organizm działa inaczej... np. mój przypadek. Okres zanika mi już gdy moje BMI spadnie poniżej 22,5. Podczas gdy norma jest od 18,5. To dość spora różnica. I wiem, że muszę wybierać, pomiędzy zdrowiem a szczupłą sylwetką. Albo będę zdrowa i "przy kości" tak jak mnie natura stworzyła, albo szczupła ale...wiadomo.
![]() |
#4817 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4818 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4819 |
Raczkowanie
|
a ja myślałam, że BMI w normie zaczyna się od 19,5.. ale mniejsza o to. różne źródła, różne informacje
![]() moje U śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego- jedna z masłem i żółtym serem, druga z masłem i szynką pieczoną; jajko na miękko; herbata z cytryną obiad: 200g łososia zapieczone w folii z vegetą i plasterkiem cytryny; 3 ziemniaczki posypane koperkiem; szklanka soku z czerwonych pomarańczy do picia2 śniadanie: kromka chleba orkiszowego z masłem i camembertem; ogromne jabłko; garść orzechów brazylijskich podwieczorek: banan, 3 śliwki, 2 mandarynki -pokrojone i zalane jogurtem nat. (150g) kolacja: kromka orkiszowca z masłem i wędliną wędzoną; serek wiejski 200g (wkroiłam paprykę, ogórka i szczypiorek); herbata z cytryną później wpadło jeszcze jabłko i pasek Ritter Sport waniliowej (ta świąteczna) |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4820 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4821 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie odchudzam się i nie odchudzałam się, zeszło ze mnie ot tak. jem to na co mam ochotę i wklejam to co jem, jaki jest sens wklejania czegoś czego nie jem. poza tym pisząc wielgaśna- chodziło mi o to, że ona naprawdę jest jak 2 buły, a wielka łycha masła to wielka łycha masła. dziecinada. naprawdę. nie ma w tym zupełnie sensu. co miałabym za cel pisania nie prawdy. przestałam bawić się w manipulacje, chore schematy, kłamstwa i oszukiwanie samej siebie. nie zamierzam nikomu udowadniać, że to, że tam to. moja stała waga to 53 kg i taką mam, wróciłam do niej i po prostu stoi. i nie spada i to jest najważniejsze. a na metabolizm nie narzekam. ed też mi jakoś nie dokucza póki co. powiem ci szczerze, że brzydko tak oceniać nie znając w ogóle osoby i sytuacji. nie znasz mnie, mojego postępowania, moich nawyków. w danym momencie waga i żarcie stały się najmniej istotne. i dopiero teraz zobaczyłam jak strasznie chore i zaburzone są tu osoby- przepraszam za out. ja też taka byłam- byłam bardzo chora- bardzo. ale widzę, ze ogólnie zaglądanie tuta tylko człowieka rozstraja, dlatego żeganam miłe panie. pozdrawiam osoby, u których zdobyłam choć trochę zaufania i mam nadzieję, że mogłam czasami pomóc. a jak narazie ja zdrowieje i nikomu nie bedę sie tłumaczyć, bo po co znowu dać sie wciagnąc w jakieś chore gadki. jestem szczęśliwa bez względu na wszystko, czuję sie silna i zdrowa, a ocenianie kogoś bezpodstawnie..... z resztą. koniec kropka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4822 |
Wtajemniczenie
|
Naprawdę bardzo proszę o kompetentną ocenę !!!!
U I - płatki owsiane, kukurydziane, jogurtowe Fit up, troszkę suszonej żurawiny, mleko 1,5% II - pomarańcza, bułka pszenna z masłem, plastrem chudej szynki, sałatą, pomidorem, rzodkiewką, 4 mini herbatniczki III - makaron z sosem pomidorowym i kawałkami kurczaka IV - jogurt naturalny, duże jabłko V - dwie kromki chleba razowego z masłem, chudym twarogiem, porem, pomidorem, rzodkiewką, jedna kromka chleba razowego z masłem i konfiturą truskawkową niskosłodzoną Edytowane przez monikkad Czas edycji: 2010-12-08 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4823 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj koniecznie chcialabym aby ktos ocenil moj jadlospis. Prosze , bo nie wiem czy jest dobrze jak na Utrzymanie czy juz est P a bardzo nie chcialabym przytyc
Sn 7;30 kawa z odrobina mleka bez cukru,owsianka( 5 lyzek pl owsianych, 1 lyzka otrab pszennych, 1 lyzka kakao naturalnego o obnizonej zaw tluszczu, garsc pestek slonecznika, 200 ml mleka 2 %) SnII 11;00 i 14;00 łacznie: 2 kromki razowca, 1 plaster poedwicy drobiowej, pasztet drobiowy, posmarowane maslem+ plastry ogorka Ob16;20: spaghetti z makaronem pelnoziarnistym Deser: 200 ml mleka 2 %, 2 lyzki otrab pszennych,4 lyzki kakao Puchatek, 3 lyzki cookie crisp Kolacja 21;00 100 g twarogu chudego z mlekiem szczypiorkiem porem pomidorem ogorkiem i salata rzymska |
![]() ![]() |
![]() |
#4824 |
Raczkowanie
|
U:
I: 2 łyżki owsianych, 4 łyżki muesli chrunchy, 100 g wiejskiego z łyżeczką dżemu, kromka zwukłego chleba z masłem i żółtym serem ,kawa z mlekiem i miodem ![]() II: talerz gęstej ogórkowej zupy z mięskiem z kurczaka, kromka ciężkiego razowca z masłem, serkiem topionym i pomidorem III: jogurt naturalny 150g ze sporą garścią rodzynek, mała kanapka z masłem i dżemem, jabłko, herbata malinowa z miodem
#4825 |
Zakorzenienie
|
Moje Uu
![]() Śniadanie - placki owsiane (jajko, 4ł. płatków, otręby) z dżemem truskawkowym i krajanką, herbatka W szkole (rozł. w czasie): garść mieszanki studenckiej grahamka z masłem i wędliną Obiad: mała miska rosołu z makaronem kotlet z kurczaka, ziemniaki, zielona sałata, kompot Podwieczorek (rozł. w czasie): jabłko mały jogurt serduszko z otrębami pszennymi 3 mandarynki ćwiczenia2 pierniczki domowe Kolacja: placki z serka wiejskiego (150g wieśniaka lekkiego, jajko, łyżka płatków owsianych i otrębów) z wędliną z kurczaka i ogórkiem kiszonym herbatka z pomarańczą i cynamonem |
![]() ![]() |
![]() |
#4826 |
Raczkowanie
|
Redukcja
1. bułka grahamka z margaryną, wędliną, warzywami, jajko na twardo, owoc 2. bułka grahamka z tym samym co powyżej, bez jajka i owoca ![]() 3. twarożek wiejski 5% tłuszczu z warzywami i paroma łyżkami oliwy z oliwek i pestkami słonecznika 4. tu różnie, zupa z kurą i warzywami oraz z makaronem na przykład, ryż z warzywami i z miękiem trening 5. też różnie: tuńczyk, twarożek, pierś, makrela wędzona z warzywami I mam pytanie: Można łączyć twarożek i tuńczyka z oliwą z oliwek? Bardzo proszę o ocenę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4827 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4828 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mpati86 - chyba zbyt pochopnie Cię oceniłam, chyba zrobiłam to dzisiaj pod wpływem emocji. Przepraszam. Czytałam inne Twoje posty i wierzę, ze rzeczywiście jesteś prawie zupełnie zdrowa. Być może trochę zirytował mnie fakt, że schudłaś tak szybko i tak dużo na takich jadłospisach... w sensie że po prostu zazdroszczę(przyznaję). W każdym razie nie uważam Cię za manipulantkę i jeszcze raz przepraszam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4829 |
Przyczajenie
|
Wklejam swój dzisiejszy jadłospis bo kompletnie nie wiem czy jest znośny na U, - cały dzień poza domem
I. Owsianka na szklance mleka 2% (4 łyzki pł. owsianych, 2 łyzki otrębów pszennych) z gruszką, połową mango, i starymi dwoma kostkami gorzkiej czekolady. II. serek homo z pestkami dyni, orzechami ziemnymi, nerkowca i laskowymi ( wyszła garść orzechów) w międzyczasie jabłko III. średnia grahamka z masłem, twarogiem półtłustym i ogórkiem, butelka Kubusia. IV. Średnia grahamka z masłem, polędwicą z indyka- 4 plastry i pomidorem V. Serek wiejski z papryką Będę wdzięczna za ocenę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4830 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.