Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 983 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-17, 13:18   #29461
ammmm
Wtajemniczenie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
ammmm reklama robi swoje i piekne napisy na produkcie otwierasz gazete wlaczasz kompa na ulicy w sklepie reklamy wszedzie i jak tu nie miec takiego cudownego kosmetyku ja jeszcze do dzis nabieram sie na tusze do rzes jak widze reklame to musze go miec z kremami juz lepiej sama decyduje jaki kupic
hmmm jesli chodzi o tusze to mam swoje ulubione..te bardzo tanie akurat mi nie sluza i tu nie chodzi o reklame
wogole mam wrazliwe oczy wiec jestem ostrozna
jesli chodzi o kremy to jak juz trafilam na swoj to go wycofali
Jesli chodzi o odzywki do wlosow to u mnie ida jak woda te po 200ml to chyba na 3-4 uzycia starczaja
kurcze zafarbowalam wlosy wellą prosze nie krzyczec...to chyba juz moj ostatni wybryk

Edytowane przez ammmm
Czas edycji: 2010-12-17 o 13:20
ammmm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-17, 15:31   #29462
caskada
Zakorzenienie

musialam edytowac bo wpisalam wiadomosc nie tu gdzie trzeba
wybaczcie dziewczynki ...

Edytowane przez caskada
Czas edycji: 2010-12-17 o 15:33
caskada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 13:08   #29463
Gagz
Raczkowanie

Pozdrawiam wszystkie falki i kręciołki

Własnie siedzę z olejem kokosowym na głowie już 1h Potem zmyje i garniera narzucę
Zdam relację wieczorkiem Miłego dnia.

http://www.youtube.com/user/TheThreeNotes?feature=mhee

Bez prostownicy od:
18.09.2010!!
Gagz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 13:42   #29464
ribbon
Przyczajenie

Czesc!
Podczytywalam sobie was jakis czas temu. Jako ze mam lekko falowane wlosy, do tego zniszczone prostowaniem, to jakies 3 miesiace temu przerzucilam sie mniej-wiecej na wasze sposoby.

Nie wiem teraz czy dobrze robie, bo krecona nie jestem, ot, faluja mi sie wlosy na koncach i na grzywce - wlasnie nie zalezy mi na skrecie tylko na odratowaniu ich.

Myje wlosy Farmoną pokrzywową (z sls), wlosy mam po niej ladne, ale przeczytalam znowu ze slsow codziennie stosowac nie wolno - coz, okazjonalnie myje zelem babydreamem. Dzisiaj umylam nim wlosy, to przypomnialam sobie, czego go porzucilam na rzecz farmony. Gore mam przyklapnieta a dol mi lata, nic sie nie uklada, a fuj. Wlosy wygladaja na calkiem przesuszone. Nie wiem, czy probowac dalej z delikatnymi szamponami (kupilabym Hipp albo babydream szampon), czy dac sobie spokoj, bo moze ja potrzebuje tego slsa po prostu? Codziennie rano mam tluste wlosy, coz, taka moja natura. Chyba po prostu ciezko mi je babydreamem domyć

W poniedzialek bede jechac na zakupy to chcialam pouzupelniac kosmetyki, ale mam juz watpliwosci, kusi mnie wrocic do mocno myjacych szamponow i silikonowych odzywek.
ribbon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 13:49   #29465
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ribbon Pokaż wiadomość
Czesc!
Podczytywalam sobie was jakis czas temu. Jako ze mam lekko falowane wlosy, do tego zniszczone prostowaniem, to jakies 3 miesiace temu przerzucilam sie mniej-wiecej na wasze sposoby.

Nie wiem teraz czy dobrze robie, bo krecona nie jestem, ot, faluja mi sie wlosy na koncach i na grzywce - wlasnie nie zalezy mi na skrecie tylko na odratowaniu ich.

Myje wlosy Farmoną pokrzywową (z sls), wlosy mam po niej ladne, ale przeczytalam znowu ze slsow codziennie stosowac nie wolno - coz, okazjonalnie myje zelem babydreamem. Dzisiaj umylam nim wlosy, to przypomnialam sobie, czego go porzucilam na rzecz farmony. Gore mam przyklapnieta a dol mi lata, nic sie nie uklada, a fuj. Wlosy wygladaja na calkiem przesuszone. Nie wiem, czy probowac dalej z delikatnymi szamponami (kupilabym Hipp albo babydream szampon), czy dac sobie spokoj, bo moze ja potrzebuje tego slsa po prostu? Codziennie rano mam tluste wlosy, coz, taka moja natura. Chyba po prostu ciezko mi je babydreamem domyć

W poniedzialek bede jechac na zakupy to chcialam pouzupelniac kosmetyki, ale mam juz watpliwosci, kusi mnie wrocic do mocno myjacych szamponow i silikonowych odzywek.
poza szamponami nie napisalas nic wiecej jakich jeszcze kosmetykow uzywasz?czy ugniatasz? robisz plunking? jaki stylizator?
ja ci powiem od siebie ze uzywam slsow(bo moja odzywka bs zawiera silikony) ale dol wlosow od ucha w dol zabezpieczam zawsze jakas odzywka i myje na przemian raz hippem nastepne mycie slsem
co do silikonow to nalezy je stosowac z glowa i jesli zawiera je jakas twoja maska/odzywka to szampon musi byc absolutnie czysty od nich bo jaki sens maja silikony w szamponie jesli znow nalozysz je w odzywce????obciazysz wlosy...
Stary 2010-12-18, 14:26   #29466
ribbon
Przyczajenie

Poza babydreamem/farmoną:
odżywka d/s Garnier Fructis Volume restructure (bez silikonow jak cos)
odżywka b/s Joanna Naturia mleko i miód. Ogolem odzywki b/s nie-w-spreju robią mi brzydkie wizualnie włosy, dlatego naturię nakładam po myciu na mokre, i polewając wodą rozczesuję włosy rzadkim grzebieniem - moj sposob na brak szarpania po wytarciu :P wtedy są ok.
W sumie tyle, chcialam wlosom dać odpocząć po wszystkim co przeszły.
stylizator: nie uzywam bo nie mam do czego. Tzn probowalam zelu z siemienia lnianego, fajny efekt ale duzo zachodu i za chiny nie mogę go sprać z włosów potem.
Nie ugniatam, nie miętoszę, nie nic, bo jak mówię, skrętu nie chcę, chcę tylko pielęgnować swoje kudły tak jak potrzebują.
plunking: jeszcze nie wiem co to
A, dzisiaj sobie wzięłam koszulkę zamiast ręcznika, fajnie osuszyła włosy, nie poszarpała i w ogóle dobra sprawa, będę stosować

Spróbuję twojego sposobu z "zabezpieczaniem" odzywką. Bo moze slsowa piana splywająca po wlosach tez jest mordercą. Silikonow w szamponie nie mam celowo, bo mi nie wstaja od skory i sa tluste jeszcze zanim wyschna.

Kurcze, moim glownym problemem jest to, że przy głowie mam po nocy wszystko tłuste, i jak nie umyje tego niczym mocnym, to nie mogę moich cienkich włosów odbić od skóry. Poza tym mam suche od ucha w dół ale to już moja wina

Edytowane przez ribbon
Czas edycji: 2010-12-18 o 14:29
Stary 2010-12-18, 14:29   #29467
anka.d
Wtajemniczenie

ribbon nie ma czegos takiego jak naturia mmleko i miod.
chodzilo ci o joanne z apteczki babuni?
na jest problematyczna, latwo z nia przesadzic, a potem wlosy w dotyku sa takie jakby gumowe...
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 14:38   #29468
gumecka
Raczkowanie

Hej hej kreciolki

ja ostatnio nie mialam zbyt czasu na zabawy z wlosami,wieczorkiem mycie i odzywka a potem ugniatanie a rano wielkie nic grrrr,moze sie buntuja czy jak albo sa za dlugie juz,mysle zeby podciac je i grzywke na bok wykrzesac jak myslicie?
wlosy po umyciu i przeczesaniu grzebieniem zaraz po odzywce siegaja poza lopatki-nie pamietam juz takiej dlugosci u siebie
a musze dodac ze przestaly wypadac nadmiernie jak zaczelam stosowac odzywki

moze cos doradzicie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lojaaaaaa.jpg (28,5 KB, 37 załadowań)

Edytowane przez gumecka
Czas edycji: 2010-12-18 o 14:40
gumecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 14:42   #29469
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Poza babydreamem/farmoną:
odżywka d/s Garnier Fructis Volume restructure (bez silikonow jak cos)
odżywka b/s Joanna Naturia mleko i miód. Ogolem odzywki b/s nie-w-spreju robią mi brzydkie wizualnie włosy, dlatego naturię nakładam po myciu na mokre, i polewając wodą rozczesuję włosy rzadkim grzebieniem - moj sposob na brak szarpania po wytarciu :P wtedy są ok.
W sumie tyle, chcialam wlosom dać odpocząć po wszystkim co przeszły.
stylizator: nie uzywam bo nie mam do czego. Tzn probowalam zelu z siemienia lnianego, fajny efekt ale duzo zachodu i za chiny nie mogę go sprać z włosów potem.
Nie ugniatam, nie miętoszę, nie nic, bo jak mówię, skrętu nie chcę, chcę tylko pielęgnować swoje kudły tak jak potrzebują.
plunking: jeszcze nie wiem co to
A, dzisiaj sobie wzięłam koszulkę zamiast ręcznika, fajnie osuszyła włosy, nie poszarpała i w ogóle dobra sprawa, będę stosować

Spróbuję twojego sposobu z "zabezpieczaniem" odzywką. Bo moze slsowa piana splywająca po wlosach tez jest mordercą. Silikonow w szamponie nie mam celowo, bo mi nie wstaja od skory i sa tluste jeszcze zanim wyschna.

Kurcze, moim glownym problemem jest to, że przy głowie mam po nocy wszystko tłuste, i jak nie umyje tego niczym mocnym, to nie mogę moich cienkich włosów odbić od skóry. Poza tym mam suche od ucha w dół ale to już moja wina
niewiem czy sposob w jaki nakladasz ta odzywke bs jest dobry i czy nie nakladasz jej przypakiem na cale wlosy?? bo tak nie wolno przetlusci ci skalp
wlosy od ucha w dol sa sucha a wiesz czemu? nie masz zadnej maski a ona jest potrzebna zeby mocniej nawilzyc odzywic wlosy musisz sie zdecydowac na jakas polecana przez dziewczyny ja bym na twoim miejscu jednak pougniatala te wlosy to pomoze im sie odbic od skalpu i fala bedzie lepsza(glowa w dol nadaje wlosom objetosci jednoczesnie)
wlosy dobrze jakbys czesala po dluzszym okresie trzymania maski/odzywki na wlosach wtedy napewno sie rozczesza latwiej
plunking wlosy po umyciu ugniataniu zawijamy glowa w dol w koszulke jakas wieksza zawijamy /zawiazujemy na glowie ..w ten sposob utrwala sie skret tak na szybko wyjasnienie....gdzies byl piekny caly filmik ale gdzie??

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Cytat:
Napisane przez gumecka Pokaż wiadomość
Hej hej kreciolki

ja ostatnio nie mialam zbyt czasu na zabawy z wlosami,wieczorkiem mycie i odzywka a potem ugniatanie a rano wielkie nic grrrr,moze sie buntuja czy jak albo sa za dlugie juz,mysle zeby podciac je i grzywke na bok wykrzesac jak myslicie?
wlosy po umyciu i przeczesaniu grzebieniem zaraz po odzywce siegaja poza lopatki-nie pamietam juz takiej dlugosci u siebie

moze cos doradzicie
hej hej
a masz chyba jakas grzywke wykrzesana juz
Stary 2010-12-18, 14:43   #29470
ribbon
Przyczajenie

Dzieki, poplątało mi się. Tak, z apteczki babuni!

Mi robi to co inne b/s, np Yung i Ms Potters(mialam wczesniej): jesli ja zostawie na wlosach, to sie pusza, sa szorstkie i matowe, nieukladalne, po prostu brzydkie. Nie mam pojącia co jest z moimi kudlami, ale tak reaguja na wszystkie odzywki b/s i zostaja takie az do nastepnego mycia. No, chyba, ze odzywke wlasnie naloze na mokre, rozczesze i splucze na tyle, zeby byly tylko troche sliskie.

Powinnam chyba w takim razie uzywac czegos potem na suche, zeby fizycznie ochronic wlosy, prawda? Moze sie przekonam do zelu z siemienia. Ale wolalabym jakis psiukacz. Jeszcze zobacze
Stary 2010-12-18, 14:47   #29471
gumecka
Raczkowanie

Cytat:
niewiem czy sposob w jaki nakladasz ta odzywke bs jest dobry i czy nie nakladasz jej przypakiem na cale wlosy?? bo tak nie wolno przetlusci ci skalp
wlosy od ucha w dol sa sucha a wiesz czemu? nie masz zadnej maski a ona jest potrzebna zeby mocniej nawilzyc odzywic wlosy musisz sie zdecydowac na jakas polecana przez dziewczyny ja bym na twoim miejscu jednak pougniatala te wlosy to pomoze im sie odbic od skalpu i fala bedzie lepsza(glowa w dol nadaje wlosom objetosci jednoczesnie)
wlosy dobrze jakbys czesala po dluzszym okresie trzymania maski/odzywki na wlosach wtedy napewno sie rozczesza latwiej
plunking wlosy po umyciu ugniataniu zawijamy glowa w dol w koszulke jakas wieksza zawijamy /zawiazujemy na glowie ..w ten sposob utrwala sie skret tak na szybko wyjasnienie....gdzies byl piekny caly filmik ale gdzie??

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

hej hej
a masz chyba jakas grzywke wykrzesana juz

tak tak grzywa zrobiona na prosto byla ale juz dluga i zaslania oczy dlatego na bok zaczesuje-choc ona sie buntuje hehe

jak podetne moze fale beda sie bardziej falowac
gumecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 14:51   #29472
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
tak tak grzywa zrobiona na prosto byla ale juz dluga i zaslania oczy dlatego na bok zaczesuje-choc ona sie buntuje hehe

jak podetne moze fale beda sie bardziej falowac
moze trzeba ja wycieniowac na bok jak u Kropci czy u mnie
z tym podcieciem fali zeby lepiej sie krecily to ja juz niewiem jedni maja dlugasne i sie kreca a inni maja krotkie i slabo ...dlatego ja nie scinam dla lepszego skretu a dla zdrowia koncowek zazwyczaj raz na rok 3cm tylko wlosy zawsze mi sie kreca tak samo
Stary 2010-12-18, 14:56   #29473
ribbon
Przyczajenie

Caskada:
Nakladam joanne na cale, od jakiegos miesiaca juz. Dla mnie sposob dobry, do uzywam jej jako rozczesywacza. Poza tym myje wlosy nad wanna, wiec wlosami znad karku zaslaniam sobie skore glowy zanim naloze odzywke - nie przetluszczaja mi sie szybciej od tego, na szczescie! sprawdzone
Zastanowię się nad maską, dzięki. Dzisiaj na noc walnelam sobie siemie lniane w kosmicznej ilosci, fajnie fajnie tylko zmywanie bylo gorsze niz normalnie. Zainwestuję w jakąś kupną maskę, bo zmywanie nawilzacza szamponem chyba się mija z celem.
plunking/ugniatanie: no ja zawsze wycieralam wlosy lbem w dol bo tak wynika z mojego mycia. Potem zaczesuje je do tyłu i ładnie wstają z głowy. Problem mam tylko z tylu glowy, bo nie chcą odstawać do tyłu, wolą w dół
Nie bardzo moge dluzej trzymac cos na wlosach po myciu, bo robie to rano. Juz przerzutka z Fructisów (domestosów :P) na delikatne szampony i nie tarcie wlosow recznikiem wydluzyly mi czas porannych przygotowan : x

W ogole dzieki dziewczyny za blyskawiczne odpowiedzi. Chcialam sobie radzic sama ale za dobrze na tym nie wychodze

edit: a, jeszcze cos. Wiekszy skret czy falowanie to dla mnie bedzie wrog. Moim wlosom zawijaja sie tylko konce i tylko pod warunkiem, ze sa one ponizej uszu albo na grzywce. Nie sa calkiem proste, wiec wymagaja pewnie kreconej pielegnacji. Ale im bardziej beda sie krecic i falowac, tym bardziej bede nieszczesliwa, bo beda mi robic trojkatny kopiec na glowie. Sa za cienkie i za miekkie zeby sie chociaz sfalowac powyzej uszu. Krecac sie nabieraja objetosci tylko na dole, co podkresla to, ze na gorze mam gladko i nieduzo. Chce zeby byly po prostu zdrowe, wtedy sie nie zawijaja, sa takie same na calej dlugosci.

Edytowane przez ribbon
Czas edycji: 2010-12-18 o 15:01
Stary 2010-12-18, 15:05   #29474
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzieki, poplątało mi się. Tak, z apteczki babuni!

Mi robi to co inne b/s, np Yung i Ms Potters(mialam wczesniej): jesli ja zostawie na wlosach, to sie pusza, sa szorstkie i matowe, nieukladalne, po prostu brzydkie. Nie mam pojącia co jest z moimi kudlami, ale tak reaguja na wszystkie odzywki b/s i zostaja takie az do nastepnego mycia. No, chyba, ze odzywke wlasnie naloze na mokre, rozczesze i splucze na tyle, zeby byly tylko troche sliskie.

Powinnam chyba w takim razie uzywac czegos potem na suche, zeby fizycznie ochronic wlosy, prawda? Moze sie przekonam do zelu z siemienia. Ale wolalabym jakis psiukacz. Jeszcze zobacze
yung byl ds.
mozliwe ze twoje wlosy tego po prostu nielubia. splukanie nadmiaru odzywki to tez jest jakas mysl- jesli ci to służy, to czemu nie?

niezle psikacze ma teraz isana - dwufazowe, jakies silikony tam sa, ale raczej te delikatne i w niewielkich ilosciach

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

ribbon - ale wielu z nas przed rozpoczeciem pielegnacji tez sie falowaly/krecily od ucha albo nizej, a pozniej zaczely lapac skret wyzej
to jedno

a drugie, ze takie ukladanie sie kreconych/falowanych wlosow, czyli efekt trapezu, trójkąta, czy rondla na glowie to wina złego cięcia
masz sciete na jedna dlugosc? nie cieniowane (albo zbyt delikatnie cieniowane)?
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 16:04   #29475
ribbon
Przyczajenie

Hm, zobacze ta Isane!

Mi sie zawsze, od zawsze tylko lekko faluja od ucha w dol. Po prostu prostuja sie pod wlasnym ciezarem, bo sa cienkie i miekkie jak jedwabna przedza. Pamietam z czasow kiedy mialam wlosy myte raz na tydzien szamponem familijnym (poczatki ginmazjum) - byly idealnie zdrowe, wiec tylko same koncowki, ostatnie 2cm, zawijaly sie na okraglo. Jesli byly lekkie fale, to nie dzielily wlosow na kosmyki, tylko byla to jedna gladka tafla jak przy prostych. Im bardziej mam "chore" wlosy, tym bardziej sie zawijaja. Nawet jak krecilam, mięłam rękami albo recznikiem - po pol godziny fale zostawaly na ostatnich 5-6cm, a podkręcone były tylko końcówki

Mam ścieniowane, od zawsze, u swietnego fryzjera. Ale wlasnie chcialam zapuscic na rowno, bo przy cienkich wlosach cieniowanie oznacza tyle, ze na dole zostaje ich malo. A mi sie marza takie zdrowe za lopatki. trapez mi sie robi jak sa zniszczone, bo wtedy wywijaja sie na zewnatrz na koncu kazdej warstwy i pusza na dole.

W ogole nie bylam od pol roku u fryzjera! Mam teraz odrastającą emo fryzurę, więc dół za łopatki, środek do pol szyi i gore do pol ucha. Chcialam dol skrocic o 2cm, reszte o 1, zeby powoli scinac to co po prostowaniu popalone i powyrownywac dlugosci. Te skubane koncowki zawsze mi sie niszczyly i zaczynaly brzydko wywijac : <

http://www.imagebanana.com/view/83n6o5un/wl2.jpg
tu dobrze widac wszystko. Do miejsca gdzie konczy sie grzywka sa zdrowe - gladkie, jednolite, tylko konce zawiniete i podzielone na kosmyki. A na wysokosci karku sa warstwy zniszczone prostowaniem odstajace w tyl (bo zdrowe wlosy mi sie zawijaja do srodka ha!) No i na dole malo ich, malo, pol sciete - konczy sie wyzej, pol wypadlo w ciagu jesieni :P

Edytowane przez ribbon
Czas edycji: 2010-12-18 o 16:08
Stary 2010-12-18, 16:51   #29476
Kurka_Paulina
Raczkowanie

Cytat:
wyobraz sobie ze moi znajomi dziwnie na mnie sie patrza jak mowie im co stosuje uznaja ze jak takie niskopolkowe kosmetyki moga cos robic nie czytaja skladow uznajac ze trzeba byc choremu na glowe bo chemia i tak jest wszedzie...wogole najlepiej jak nic nie mowie bo zazwyczaj zostaje wysmiana ze swoimi pogladami kosmetycznymi
no i dzieki takim osobom kosmetyki pantene dove elseve oraz inne buble wysokopolkowe schodza jak swieze buleczki ..nie mowiac juz o wielu jeszcze innych
Też tak mam Zwracam uwagę na składy kosmetyków i tego co jem. Moi rodzice mi mówią, że dziwaczeję i na starość nie będzie się dało ze mną wytrzymać A część moich znajomych jest po prostu durna, jeśli chodzi o chemię Przykład: siedzimy z TŻ u koleżanki przy suto zastawionym stole. Przez okno wlatuje mucha. Koleżanka nonszalancko sięga po Raid i pryska nim w muchę nad jedzeniem... Kiedy zaczęłam na nią krzyczeć i zasłaniać jedzenie, a potem wyszłam z pokoju, usłyszałam właśnie, że chemia i tak jest wszędzie

Cytat:
Czesc!

Dobrze robisz Ja też mam bardzo delikatny skręt właściwie tylko na końcu włosów. Ale te sposoby tutaj polegają na dbaniu o zdrowie włosów - skręt jest tylko tego zdrowia pochodną. Prostym włosom też zdrowie jest potrzebne
Co do "potrzebowania slsa", często skalp potrzebuje czasu, żeby się przestać przetłuszczać. Jest przyzwyczajony, że mu fundujesz codziennie ostre szorowanie i dlatego produkuje dużo łoju. Myślę, że jeśli będziesz myła łagodnie przez jakiś czas, sytuacja się zacznie normować

Gumecka, bardzo ładne włoski masz
Kurka_Paulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 19:20   #29477
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dziewczęta, help. Dzisiejszy (?) wpis w kalendarzu adwentowym jest o falach - coś bardzo dla mnie.
Cytat:
Dobrym rozwiazaniem dla fal jest PLOPPING (nie mylic z plunkingiem, ktory nie powinien sie sprawdzac).
Nie wiem jak to rozumieć Szukałam na wizażu w FAQu i na youtube i jak na mój mały rozumek plopping i plunking to to samo.
Nawet próbowałam ale mam włosy za krótkie i nie ma sensu

Dzięki postowi tulipanny mogę się poczuć dumną (przyszłą) posiadaczką fal 2c ;D

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 20:07   #29478
ammmm
Wtajemniczenie

Witam krecone koleżanki
mam problem...z tylu glowy coraz bardziej plączą mi sie wlosy normalnie dzis masakrycznie..az mnie bolaly przy rozplatywaniu...co sie dzieje????
tak jakby takie gniazdo- siano tworzylo sie pomozcie..co mam zrobic??? jutro bede na zakupach moze cos mam kupic?? moze to jednak stylizator Marion tak dziala ... generalnie bylam zadowolona z niego bo wlosy miekkie itp.
Stary 2010-12-18, 20:31   #29479
kasiek88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ammmm Pokaż wiadomość
Witam krecone koleżanki
mam problem...z tylu glowy coraz bardziej plączą mi sie wlosy normalnie dzis masakrycznie..az mnie bolaly przy rozplatywaniu...co sie dzieje????
tak jakby takie gniazdo- siano tworzylo sie pomozcie..co mam zrobic??? jutro bede na zakupach moze cos mam kupic?? moze to jednak stylizator Marion tak dziala ... generalnie bylam zadowolona z niego bo wlosy miekkie itp.
ammmm moze jak nastepnym razem bedziesz myla i ukladala wlosy to po prostu pomin ten marion i zaobserwuj jak wlosy beda zachowywac sie bez niego. Mi np babydream nie sluzy, kilka razy pod rzad go uzylam i cos bylo nie tak. Mozliwe ze olejkow dokladnie nie zmywal. Przed chwila bylam na saunie i basenie i wymylam wloski sama odzywka isana i po prostu nie moge napatrzec sie jak te wlosy sie zakrecily i jakie sa miekkie. I dzieki temu wiem ze babydream jest nie dla mnie. Poeksperymentuj z marionem, bez, z innymi rzeczami itp.
Nie wiem czy widzialas na helfach ten olejek na porost wlosow..to cudo dziala! na prawde w ciagu dwoch tygodniwlosy mi urosly jak w miesiac. Polecam ;p chwale sie i polecam bo jestem bardzo zadowolona hehe ;p
Cel: Nawilżone, odżywione, mięsiste loki.
Zahamowanie wypadania oraz zagęszczenie włosów.
kasiek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 20:32   #29480
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Chciałam się pochwalić wszem i wobec, ze TŻ wczoraj przy wcieraniu mi w głowę Rzepki- postanowił dokładnie przyglądnąć się jak tam wyglądają prześwity
I wyobraźcie sobie, że zaczął brawo bić, bo po bokach, na przedziałku i tam, gdzie grzywka...zaczęły rosnąć małe sterczące włoski
Mnie je trudno dostrzec, ale on ma łatwiejszy dostęp jak patrzy z góry
No...nowe odrastają, więc jest jakaś nadzieja...
Jeszcze żeby tak wypadać przestały to już będzie picuś-glancuś

Kasiek-
ten z firmy Khadi, co kosztuje normalnie ok. 60 zł?
Moja mama się and nim zastanawiała kiedyś

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 20:40   #29481
kasiek88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Chciałam się pochwalić wszem i wobec, ze TŻ wczoraj przy wcieraniu mi w głowę Rzepki- postanowił dokładnie przyglądnąć się jak tam wyglądają prześwity
I wyobraźcie sobie, że zaczął brawo bić, bo po bokach, na przedziałku i tam, gdzie grzywka...zaczęły rosnąć małe sterczące włoski
Mnie je trudno dostrzec, ale on ma łatwiejszy dostęp jak patrzy z góry
No...nowe odrastają, więc jest jakaś nadzieja...
Jeszcze żeby tak wypadać przestały to już będzie picuś-glancuś

Kasiek-
ten z firmy Khadi, co kosztuje normalnie ok. 60 zł?
Moja mama się and nim zastanawiała kiedyś
Indios, tak, zgadza sie, to ten Khadi.
Gratuluje nowych wloskow ) Mi po tym khadi tez nowe wyrastaja, przy linii czola widac takie maluchy, i to odkad zaczelam uzywac sese na przemian z khadi na porost. Niestety dalej wypadaja ale szybciej rosna i wyrastaja nowe ;p przynajmniej cos, a jak cieszy hihi ;p
Indios, nie zamartwiaj sie tylko tym wypadaniem, bo od stresu to dopiero moga zaczac wypadac - wiem, co mowie, 3 lata borykalam sie z lysieniem ;( stres okazal sie pozniej jedna z glownych przyczyn, stres spowodowany wypadaniem w setkach.
Zima doskwiera nam z kazdej strony ;/ Glowa do gory, trzeba dzialac i czapke nosic ;p
Stary 2010-12-18, 20:43   #29482
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Nie wiem jak to rozumieć Szukałam na wizażu w FAQu i na youtube i jak na mój mały rozumek plopping i plunking to to samo.
Nawet próbowałam ale mam włosy za krótkie i nie ma sensu
znalazłam takie posty tulipanny z ploppingiem:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=3416
"Metoda ploppingu nie kazdemu musi odpowiadac, nie sprawdza sie tez na krotkich wlosach. Dla krotkich wlosow alternatywa moze byc plunking.(...)To plunking polega na zawinieciu zebranych na czubku glowy wlosow recznikiem. Plopping wymaga zawijania wlosow w naleśnik tymze recznikiem. Z czapka taka rzecz nie bylaby mozliwa"

oraz
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=127
"czy wlosy znajduja sie w koncach recznika ktore sa zwijane w rulon czy nie????? Jeśli pytasz o plopping nie o plunking. "

czyli wygląda na to, że wg tulipanny plunking jest wtedy, gdy kładziesz głowę na ręczniku i zawiązujesz go dokoła głowy, a plopping, zawiązujesz dookoła głowy, włosy przy tym wiszą swobodnie, następnie zwijasz ręcznik w rulon razem z włosami.

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 20:45   #29483
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
Napisane przez kasiek88 Pokaż wiadomość
Indios, tak, zgadza sie, to ten Khadi.
Gratuluje nowych wloskow ) Mi po tym khadi tez nowe wyrastaja, przy linii czola widac takie maluchy, i to odkad zaczelam uzywac sese na przemian z khadi na porost. Niestety dalej wypadaja ale szybciej rosna i wyrastaja nowe ;p przynajmniej cos, a jak cieszy hihi ;p
Indios, nie zamartwiaj sie tylko tym wypadaniem, bo od stresu to dopiero moga zaczac wypadac - wiem, co mowie, 3 lata borykalam sie z lysieniem ;( stres okazal sie pozniej jedna z glownych przyczyn, stres spowodowany wypadaniem w setkach.
Zima doskwiera nam z kazdej strony ;/ Glowa do gory, trzeba dzialac i czapke nosic ;p
No widzisz...
Wzięłabym go, ale ja jakoś niedług ozaczynam kuracje sesą (wykończę tylko tę nieszczęsną amlę ) i zobaczymy co ta zrobi na moim łbie
Też myślę, że to może być na tle stresu itp.
Ale jest jakiś plus, więc będę motywować się jeszcze bardziej do działania
A co do czapki to noszę codziennie
Przez tyle lat nie nosiłam, ale wróciłam pokornie ze względu też właśnie na włosy
A do tego mam taka, w której dobrze wygladam i ciepło mi jest
Wiec noszę

Stary 2010-12-18, 20:53   #29484
kasiek88
Przyczajenie

Cytat:
No widzisz...
Wzięłabym go, ale ja jakoś niedług ozaczynam kuracje sesą (wykończę tylko tę nieszczęsną amlę ) i zobaczymy co ta zrobi na moim łbie
Też myślę, że to może być na tle stresu itp.
Ale jest jakiś plus, więc będę motywować się jeszcze bardziej do działania
A co do czapki to noszę codziennie
Przez tyle lat nie nosiłam, ale wróciłam pokornie ze względu też właśnie na włosy
A do tego mam taka, w której dobrze wygladam i ciepło mi jest
Wiec noszę
Plusy jak najbardziej motywuja do dzialania
Sese uzywam na przemian z khadi i czekam na cudotworcze dzialanie sesy, ale to moze potrwac ze wzgledu na dlugotrwaly proces hamujacy wypadanie ;/ ludzie chca zeby przestaly wypadac im wlosy, ida do apteki/sklepu, wydaja pieniadze na kosm./leki, zaczynaja kuracje i wlosow leci wiecej niz na poczatku - linienie, to co mialo wypasc w ciagu 3miesiecy wypada teraz..i jak tu nie zwariowac? Wiekszosc od tego momentu zaczyna sie juz stresowac, przez co tworzy sie zamkniete kolo. Coraz wiecej kobiet na swiecie boryka sie z tym problemem, wczesniej nie bylo tak bogatej oferty kosmetykow przeciw wypadaniu. Coz, XXI wiek.
Na refleksje mnie wzielo ;p
Aaaa, czapki coraz ladniejsze i lepsze robia! Kiedys byly takie brzydkie hehehe i nikt nie chcial nosic ;p ja uwielbiam teraz nosic, a kiedys sie nawet wstydzilam ;D
Stary 2010-12-18, 21:34   #29485
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:

Mnie odpowiednia pielęgnacja również pomogła i włosy nie wypadają. Nie jest to tylko skutek odżywek. Wydaje mi się, że to umiejętne obchodzenie się z włosami podczas mycia, nakładania masek i odżywek, nie szarpanie ich. U mnie pomogło chyba olejowanie

Cytat:
Dzisiaj na noc walnelam sobie siemie lniane w kosmicznej ilosci, fajnie fajnie tylko zmywanie bylo gorsze niz normalnie. Zainwestuję w jakąś kupną maskę, bo zmywanie nawilzacza szamponem chyba się mija z celem.
plunking/ugniatanie: no ja zawsze wycieralam wlosy lbem w dol bo tak wynika z mojego mycia. Potem zaczesuje je do tyłu i ładnie wstają z głowy. Problem mam tylko z tylu glowy, bo nie chcą odstawać do tyłu, wolą w dół
Nie bardzo moge dluzej trzymac cos na wlosach po myciu, bo robie to rano. Juz przerzutka z Fructisów (domestosów :P) na delikatne szampony i nie tarcie wlosow recznikiem wydluzyly mi czas porannych przygotowan : x

edit: a, jeszcze cos. Wiekszy skret czy falowanie to dla mnie bedzie wrog. Moim wlosom zawijaja sie tylko konce i tylko pod warunkiem, ze sa one ponizej uszu albo na grzywce. Nie sa calkiem proste, wiec wymagaja pewnie kreconej pielegnacji. Ale im bardziej beda sie krecic i falowac, tym bardziej bede nieszczesliwa, bo beda mi robic trojkatny kopiec na glowie. Sa za cienkie i za miekkie zeby sie chociaz sfalowac powyzej uszu. Krecac sie nabieraja objetosci tylko na dole, co podkresla to, ze na gorze mam gladko i nieduzo. Chce zeby byly po prostu zdrowe, wtedy sie nie zawijaja, sa takie same na calej dlugosci.
Dlaczego nie możesz zmyć żelu lnianego? W jaki sposób je przygotowujesz?

Włosy szybciej wyschną, jeśli najpierw odciśniesz je w bawełnianą koszulkę (tetrową pieluszkę), warto zainwestować w ręcznik z microfibry. Jeśli nie chcesz robić plunkingu, nie rób, wystarczy, że zawiniesz włosy w microfibrę (wchłania dużo więcej wody niż zwykły ręcznik, więc skrócisz czas suszenia włosów).

Mając taką fryzurę, jak teraz, nie zrobi się Ci kopiec na głowie.
Zobacz do dziennika i obejrzyj zdjęcia przed i po zmianie pielęgnacji

Dziewczyny mają delikatne włosy i skręt również

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2010-12-18 o 21:40
*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 21:38   #29486
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
Plusy jak najbardziej motywuja do dzialania
Sese uzywam na przemian z khadi i czekam na cudotworcze dzialanie sesy, ale to moze potrwac ze wzgledu na dlugotrwaly proces hamujacy wypadanie ;/ ludzie chca zeby przestaly wypadac im wlosy, ida do apteki/sklepu, wydaja pieniadze na kosm./leki, zaczynaja kuracje i wlosow leci wiecej niz na poczatku - linienie, to co mialo wypasc w ciagu 3miesiecy wypada teraz..i jak tu nie zwariowac? Wiekszosc od tego momentu zaczyna sie juz stresowac, przez co tworzy sie zamkniete kolo. Coraz wiecej kobiet na swiecie boryka sie z tym problemem, wczesniej nie bylo tak bogatej oferty kosmetykow przeciw wypadaniu. Coz, XXI wiek.
Na refleksje mnie wzielo ;p
Aaaa, czapki coraz ladniejsze i lepsze robia! Kiedys byly takie brzydkie hehehe i nikt nie chcial nosic ;p ja uwielbiam teraz nosic, a kiedys sie nawet wstydzilam ;D
Oj tak- wybór jest przeogromny!
Ale ja stosuję sobie wszystko powoli i na spokojnie
Teraz wcieram rzepkę Joanny, potem dołączam sesę
Zakup rzepki chyba powtórzę
Potem pomyślę nad Seboradinem czy Radicalem
Jednak jeśli w międzyczasie będę robić zamówienie na BU to skorzystam z rady Syrenki i zakupię hydrolat rozmarynowy
Stwierdziłam, że nawet jak przestaną wypadać to będę sobie wcierać te specyfiki na zmianę, bo naprawdę bardzo pobudzają przyrost włosów
A na zapuszczaniu bardzo mi także zależy
Nad tym Khadi też się zastanowię jak będę miała do dyspozycji więcej funduszy
A co do czapek- ja nie zakładałam przede wszystkim ze względu na to, ze potem nie mogłam dojść do ładu z włosami- ale teraz już nie mam tego problemu Obkiminiłam sobie podpiecie włosów pod czapkę, które m i wszystko ułatwia i włoski są fajniusie potem

Stary 2010-12-18, 21:42   #29487
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
znalazłam takie posty tulipanny z ploppingiem:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=3416
"Metoda ploppingu nie kazdemu musi odpowiadac, nie sprawdza sie tez na krotkich wlosach. Dla krotkich wlosow alternatywa moze byc plunking.(...)To plunking polega na zawinieciu zebranych na czubku glowy wlosow recznikiem. Plopping wymaga zawijania wlosow w naleśnik tymze recznikiem. Z czapka taka rzecz nie bylaby mozliwa"

oraz
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=127
"czy wlosy znajduja sie w koncach recznika ktore sa zwijane w rulon czy nie????? Jeśli pytasz o plopping nie o plunking. "

czyli wygląda na to, że wg tulipanny plunking jest wtedy, gdy kładziesz głowę na ręczniku i zawiązujesz go dokoła głowy, a plopping, zawiązujesz dookoła głowy, włosy przy tym wiszą swobodnie, następnie zwijasz ręcznik w rulon razem z włosami.
Hmm, dobrze wiedzieć. Też myślałam, że określeń tych używa się zamiennie. Czyli ja stosuję plunking.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 21:58   #29488
kasiek88
Przyczajenie

Cytat:
Oj tak- wybór jest przeogromny!
Ale ja stosuję sobie wszystko powoli i na spokojnie
Teraz wcieram rzepkę Joanny, potem dołączam sesę
Zakup rzepki chyba powtórzę
Potem pomyślę nad Seboradinem czy Radicalem
Jednak jeśli w międzyczasie będę robić zamówienie na BU to skorzystam z rady Syrenki i zakupię hydrolat rozmarynowy
Stwierdziłam, że nawet jak przestaną wypadać to będę sobie wcierać te specyfiki na zmianę, bo naprawdę bardzo pobudzają przyrost włosów
A na zapuszczaniu bardzo mi także zależy
Nad tym Khadi też się zastanowię jak będę miała do dyspozycji więcej funduszy
A co do czapek- ja nie zakładałam przede wszystkim ze względu na to, ze potem nie mogłam dojść do ładu z włosami- ale teraz już nie mam tego problemu Obkiminiłam sobie podpiecie włosów pod czapkę, które m i wszystko ułatwia i włoski są fajniusie potem
Polecam wcierac wycisniety sok z rzepy. Starkowac, odsaczyc i na glowke. Jesli szczypie to bardzo dobrze. Ja sie zastanawiam jak to z moja skora glowy jest.. przy wcieraniu reka soku z rzepy to nie glowa mnie piekla i szczypala a reka, i to dlugo. Rzepa tania a ponoc skuteczna. Jak bylam malutka, pamietam moja mama na noc wcierala i w calym domu smierdzialo.
Co syrenka pisala na temat hydrolatu? Coto w ogole? Bardzo ciekawa jestem.
Z funduszami teraz ciezko..koniec roku, prezenty, sylwester, ajj, ten okres wyssal ze mnie wszystko.
Stary 2010-12-19, 00:26   #29489
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Dziękuję ogromnie, już rozumiem
Od lat robię coś podobnego do ploppingu Mała rzecz a cieszy

Indios - gratuluję babyhair

Dobranoc, lokasy

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-19, 09:23   #29490
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
Polecam wcierac wycisniety sok z rzepy. Starkowac, odsaczyc i na glowke. Jesli szczypie to bardzo dobrze. Ja sie zastanawiam jak to z moja skora glowy jest.. przy wcieraniu reka soku z rzepy to nie glowa mnie piekla i szczypala a reka, i to dlugo. Rzepa tania a ponoc skuteczna. Jak bylam malutka, pamietam moja mama na noc wcierala i w calym domu smierdzialo.
Co syrenka pisala na temat hydrolatu? Coto w ogole? Bardzo ciekawa jestem.
Z funduszami teraz ciezko..koniec roku, prezenty, sylwester, ajj, ten okres wyssal ze mnie wszystko.
Zastanawiam się gdzie ja będę mogła dostać prawdziwą czarna rzepę- bo w warzywniaku nigdy się nie pytałam i nie wiem
Nawet nie wiem za bardzo jak wygląda- będę musiała sobie na necie zobaczyć
A ten hydrolat podobno bardzo dobry jest
Kiedys dawno temu mi go polecono, ale przy ostatnim zamówieniu na śmierć o nim zapomniałam
A wypada taniutko- chyba ok. 200 ml za niecałe 12 zł

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Indios - gratuluję babyhair
Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć hihi

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości