|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Tak
![]() Cytat:
Mam specjalne menu - choć będzie karp smażony, sałatka warzywna itp, ale dostosowane do mojej diety ![]() U nas to jednak na 90% skaza, bo już od wczoraj Nika ma o wiele mniejszą tę wysypkę. A tak, jak pisałam znów ją wysypało, jak zjadłam kawałek sernika i po tygodniu od tego widać poprawę ![]() Cytat:
![]() Ja właśnie staram się uśpić Nikę, bo muszę chałupę ogarnąć jakoś Jutro przyjeżdża moja mama |
||
|
|
|
#2402 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za wszystkie kciuki i pozytywną energię
Czekam na wieści od Mamy...
|
#2403 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratunku, chyba przeziębiłam sobie pęcherz.... moge cos na to wziąć???
|
|
|
|
#2404 |
|
Kici kici miau miau
|
furaginu nie mozna jesli ot o chodzi. p/bolowe to paracetamol. no i antybiotyki
|
|
|
|
#2405 |
|
Zadomowienie
|
Ehhh ja tak myśle i myśle i troche mnie martwi że mały tak szybko przybiera
w wieku 10 tygodni waży 6kg heh na wychodne ze szpitala mial 3090g jak skonczy pol roku to juz bedzie niezły ciężarek ![]() A to wydaje mi sie sprawka tego Nutramigenu ale lekarka dzis powiedziała że duży chłop i mam sie cieszyc ze wogole je to mleko i ze sie dobrze rozwija heh
|
#2406 |
|
Zadomowienie
|
A do czasu co Ci sie normowała laktacja to dokarmiałas cały czas mieszanką?? I ile maluszek wypijał z butli??
|
|
|
|
#2407 |
|
Zadomowienie
|
a czy moge zażyć teraflu? i cholinex?? skoro daje małemu swoje mleko? bo wzięłam wczoraj i zastanawiam sie czy można?
|
#2408 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsze moje dziecko dało mi w kość, ale rzeczywiście nie mogłam jej na sekundę zostawić samej z powodu bezdechów z sinieniem. A więc zabierałam ją do kibla, do kuchni itp. W łazience stawiałam jej leżaczek na pralce i wtedy dopiero mogłam wejść pod prysznic, czy usiąść na kibelku Natomiast z Thomasem i Pascalkiem się tak nie patyczkuję ![]() Jak Pascal jest najedzony i odbeknięty, kładę go do łóżeczka (w sypialni) i idę do łazienki czy kuchni. Drzwi nieraz zamykam, ale mam podsłuchiwacz, więc jakby co mogę od razu do niego pobiec. Jak już wiecie, na męża nie mogę wcale liczyć, poza tym on jest od 6 rano do 8 wieczora w pracy. Nieraz tylko wróci ok. 17.00 ale i tak .... odpoczywa ![]() Muszę więc sobie radzić sama. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A co do krocza, to nic szczególnego lekarz mi nie mówił. Musiało się tylko zagoić i to wszystko. Nie ostrzegał mnie przed jakimiś problemami itp. i rzeczywiście problemów nie stwierdzam ![]() Cytat:
Dziwne te bolesne kupki twojej córci. Mój Pascalcio natomiast miał bolesne bąki, a kupki fajne. Ja głównie przez te historie z bąkami i brzuszkiem go odstawiłam od piersi, bo w diecie nie szło już nic zmienić - musiałabym żyć samą wodą ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Non stop się pytasz czy masz szanse karmić? Czy lepiej dokarmiać? itp. My ci ciągle tłumaczymy, że masz szanse, że nie dokarmiaj, że się unormuje... a ty dalej swoje ![]() Przestań wreszcie o tym myśleć, bo zwariujesz! Karm ile wlezie i nie licz co ile czasu, ile minut itp. Dziecko śpi, robi kupkę, to wszystko jest OK. Po co szukać igły w stogu siana i martwić się na zapas, chociaż nie ma po co? Daj se na luz... jak Kretencja ![]() Cytat:
Cytat:
Do picia herbata z pokrzywy w dużych ilościach i rumianek. Dużo cytryny lub wit. C. Polecam sok żurawinowy. Możesz wziąć ziołowe tabletki Urosept. Życzę zdrówka
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-22 o 14:31 |
||||||||||
|
|
|
#2409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze ale zaczelo bolec.... |
|
|
|
|
#2410 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2411 |
|
Wtajemniczenie
|
małej w sumie mało było tylko wieczorem, więc chyba maks.30 dopajała. i to nie codziennie. Ale powiem Wam szczerze, że teraz się zastanawiam, czy ten płacz byl faktycznie głodowy czy problem z bąkami. Wtedy na to nie wpadłam, więc najprościej bylo, że głodna. Pierwsze dziecko, to człowiek głupi.
|
#2412 |
|
Raczkowanie
|
Sereniti - my mieliśmy badanie moczu u małego, ale od razu łapałam do pojemniczka na mocz. Lekarka nam tak kazała, aby wyniki badań były dokładniejsze. Zaczynałam czatować około 15 - 20 minut po jedzeniu. Za drugim podejściem udało się
79 Marta - ja stosuję Esputicon, nam pomaga. Kretencja - |
|
|
|
#2413 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przybiera sporo, więc raczej moje mleko jej służy. Je chętnie, nie ulewa. Lekarka mówi, ze to jeszcze może być problem z przyswajaniem laktozy , układ pokarmowy dopiero się rozwija. ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- też dajesz dwa razy dziennie po 1 kropli? Ja od wczorajszego wieczora zaczęłam stosowanie. Zobaczymy
|
|
#2414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A rano, to cię uświadomię dlaczego ![]() Pewnie karmisz na leżąco i małej się nie odbije po jedzeniu. Dziecko całą noc praktycznie leży, więc gazy nie mają jak się przemieszczać w jelitach, a więc tuż nad ranem, gdy dziecko robi się aktywniejsze, bo się budzi tip. to zaczyna się ból brzucha. A jeśli jej się chce akurat kupkę, to wypychanie jej sprawia jej ból, bo te jelitka są już obolałe od tych gazów. Przynajmniej stwierdziłam to na Pascalku, a położna uświadomiła mnie, że to właśnie dlatego. Teraz on nie śpi ze mną, a więc po karmieniu zawsze odbija i dopiero go kładę i jest wielka poprawa. Nieraz rano jest nerwowy i trzepie nogami, no ale taka chyba uroda naszych dzieci... one muszą zacząć się ruszać. A tak jak leżą jak kłody, to potem są takie efekty. Aha! Co do laktozy... Ja mam nietolerancję, więc cierpię sobie gdy spożyję nabiał. Pomyślałam, że Pascalek też może nie trawi laktozy. Kupiłam więc kropelki, które rozkładają laktozę na cukry proste (w Polsce Delicol) i dodawałam do każdego karmienia. Nic nie pomogły, ani nie pogorszyły. Pieniądze wyrzucone w błoto. Ale tak sobie myślę, że jak twoje dziecko robi rzadkie kupki, to może spróbuj z tym Delicolem. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-22 o 14:51 |
|
|
|
|
#2415 |
|
Raczkowanie
|
79 Marta - na początku dawałam dwie krople dwa razy dziennie, a później zmniejszałam dawkę, teraz daję po 1 kropli. Staram się dawać tylko raz dziennie, ale czasami gdy widzę, że to nie wystarcza to aplikuję jeszcze jedną kropelkę. Aż boję się przestać tego stosować
ładnie się odgazowywuje po tych kropelkach, bączek za bączkiem
|
|
|
|
#2416 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję serdecznie za wszystkie kciuki, fluidki, modlitwy
Właśnie minutę temu napisała do mnie Mama. Guz usunięty, można jutro Tatę odwiedzić. Mnie się niestety chyba nie uda (nie zdążę sobie załatwić transportu, a nie czuję się na siłach jechać autobusem, nawet na porządnym spacerze jeszcze nie byłam od cc), ale może męża podeślę... Uff, kamień z serca. Wiadomo, że walka trwa i to bardzo nierówna, niedługo operacje na płuca... Ale ten krok za nami.
|
#2417 |
|
Wtajemniczenie
|
Kretencja
bardzo mocnoooooo ![]() ![]()
|
|
|
|
#2418 |
|
Zadomowienie
|
Co do nietolerancji laktozy to my mamy też właśnie i jak jeszcze podawałam mleko z laktozą to podawałam raz dziennie Laktaze właśnie (Laktulosum) taki syropek i bylo troche lepiej choc nie zawsze działało.
Teraz pijemy mleczko bez laktozy i jest super ![]() A co do ruchliwości naszych dzieci to wkoncu musza sie zaczac ruszać heh moj to w nocy jak śpi w łózeczku to wedruje po nim i czesto znajduje go w nogach albo z glową przy szczebelkach ![]() Kretencja to bardzo dobra wiadomość! Oby do przodu. Trzymamy kciuki za szybkie nabranie sił Twojego taty
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-12-22 o 15:02 |
|
|
|
#2419 |
|
Kici kici miau miau
|
Ishka laktaza to nie jest laktulosum. laktulosum jest na przeczyszczenie, a laktaza to enzym.
|
|
|
|
#2420 |
|
Wtajemniczenie
|
też ostatnio z mężem doszliśmy do takiego wniosku. faktycznie w nocy rzadko ją odbijam. Pediatra najpierw przez 7 dni kazała z tym Ecputiconem zobaczyć, jak nie pomoże to Delicol
|
#2421 |
|
Zadomowienie
|
Ranka zgadza sie sorki
ostatnio jestem zakręcona heh
|
#2422 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie... Pierwsze dziecko i panikuje sie niesamowicie... Ale mam nadzieje ze niebawem minie ten czas obaw i lęku o wszystko bo naprawde chcialabym karmic piersią tylko jak widze jak maluszek płacze i preży sie przy cycku bo sie nie najada to aż mi łzy w oczach sie pokazują...
A butle wypija i od razu oczka zamyka i śpi słodziutko.
|
|
|
|
#2423 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Witam, od jakiegos czasu podczytuję wątek ponieważ sama zostałam mamą grudniową )) i mam podobny problem jak Patrycja_1708.Bardzo chce karmic moja córeczkę piersią, niestety pokarmu mam tyle ile mam i musze dokarmiać :-/ Na samym cycu niestety wyladowalismy z małą w szpitalu na kroplówkach, ponieważ się odwodniła i nasiliła jej sie żółtaczka. Cały czas jednak dostawiam ją najpierw do piersi a nastepnie konczymy na butli, wtedy wiem, że moje dziecie jest najedzone i zadowolone
|
|
|
|
|
#2424 |
|
Kici kici miau miau
|
wy dajecie espumisanu tylko 1 krople?
a to jest w tym jakis sens? |
|
|
|
#2425 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2426 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Mam nadzieję, że mnie pamiętacie. Gdzieś się zgubiłam między poczekalnią a odchowalnią. A tu Maria ma już miesiąc - sama nie wiem jak ten czas leci...Trochę Was podczytuję i przyznam, że wiele z problemów, o których piszecie nas na szczęście na razie omija. Malutka je z piersi (pokarmu mam stanowczo za dużo - oddam! Jedyne co mnie niepokoi to dziwne dźwięki, które wydaje - najczęściej w nocy podczas snu. Bardzo głośno stęka, mruczy, jęczy a czasami popłakuje przez sen. Ciężko nam wtedy usnąć. Nie wiem co jest tego przyczyną - być może zalegające gazy w jelitach - jak napisała Weronisia?? Nie wiem. A to nasza księżniczka - miesiąc.
|
|
|
|
#2427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja dzisiaj pierwszy raz zostaje na cala noc i caly dzien sama z Jaga, ciekawe jak damy rade
|
|
|
|
|
#2428 |
|
Wtajemniczenie
|
Joanna śliczna
![]() irsin jaką herbatką dopajasz? Edytowane przez _paulinka2 Czas edycji: 2010-12-22 o 17:03 |
|
|
|
#2429 |
|
Zakorzenienie
|
Joanna
Oczywiście, że Cię pamiętamy! Nawet niedawno się zastanawiałam co z Tobą się dzieje Maria przepiękna, po prostu boska! Co do dźwięków - ja też niedawno o to pytałam Sądzę, że to nic niepokojącego, zwłaszcza, że inne dziewczyny też obserwują coś takiego.
|
#2430 |
|
Kici kici miau miau
|
Joanna
Milenka tez wydaje dzwieki wiec to chyba nic zlego ![]() piekna cora! w ogole wszystkie dzieciaczki cudne! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:41.

Mam specjalne menu - choć będzie karp smażony, sałatka warzywna itp, ale dostosowane do mojej diety 
Jutro przyjeżdża moja mama 

Tomuś 

i jest chyba lepiej niz bylo przed porodem
stękała nad ranem. Dla mnie to dziwne , bo kupy robi codziennie i to rzadkie. Więc raczej nie ma problemow z trawieniem. Ale wydalanie bolesne;/

i plecy tez ubabrane.Takiego kupska terminatora to jeszcze nie bylo nigdy u nas
no i wypila wczoraj herbatke na trawienie oraz przed kazdym karmieniem dostaje 7 kropel boboticu
A tu Maria ma już miesiąc - sama nie wiem jak ten czas leci...