|
|
#2581 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2011
Cytat:
|
|
#2582 |
|
Zakorzenienie
|
Pieleszka to usg genetyczne to jest troszkę inne niż zwykłe, mierzy się przezierność karkową, kość nosową i tym sposobem za pomocą usg 3d/4d gin może wykluczyć wiele chorób genetycznych , następne takie usg jest około 22 tc
|
|
|
|
#2583 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że możecie mnie dopisać do listy... O ile pozwolicie... Jestem na l4 na podtrzymaniu ciąży i mi się nudzi i tak sobie Was od jakiegoś czasu podczytuję. Mój termin porodu 26.07. Dopiero w święta zdecydowaliśmy się powiedzieć szerszemu gronu osób. Ja mam prenatalne/genetyczne robione 10.01 i to będzie 11w i 6 d i moje obawy są, że to za wcześnie... Jutro idę na kolejną wizytę i znowu zobaczę swojego słodziaka ... Mam przeczucie, że będzie synek, z resztą bardzo chce męskiego potomka... Ale imiona mamy wybrane: Mateuszek / Natalka
|
|
#2584 |
|
Raczkowanie
|
My wczoraj też rozmawialiśmy o imionach no i oczywiście S. uparł się że to na pewno będzie chłopak i będzie Filip
a ja na to a co jak dziewuszka?? nie nie.. na pewno chłopak heh jeszcze mamy przeglądać te imiona ale w sumie to Filip nam do nazwiska pasuje.. a co do płci będziemy wiedzieli dopiero ok. 20 stycznia... uff jeszcze tyle czasu niepewności..
|
|
|
|
#2585 |
|
Rozeznanie
|
nie, to nie to samo, to usg końca Itc, w którym bada się przezierność karkową, przegrodę nosową, przepływ krwi przez komory i może coś jeszcze, nie pamiętam. Badanie te ma na celu wykluczenie bądź zwrócenie uwagi na wady genetyczne.
|
|
|
|
#2586 |
|
Zakorzenienie
|
Justa witaj
|
|
|
|
#2587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2588 |
|
Zadomowienie
|
Pierwsza ciąża poroniona, za nisko umiejscowiony pęcherzyk a ostatnio twarda macica, która powinna być rozpulchniona ...
Badania prenatalne nieinwazyjne USG płodu - pozwala na wczesne rozpoznawanie większości wad i dokładną ocenę wieku ciążowego. Pierwsze badanie tzw. USG genetyczne powinno być wykonane między 11-13 tygodniem ciąży, drugie tzw. narządowe między 18-22 tygodniem ciąży. Badania te wymagają od lekarza wykonującego wysokich kwalifikacji ultrasonograficznych i dobrej jakości aparatu USG.
|
#2589 |
|
Zakorzenienie
|
w I ciąży płeć poznałam w 24.t.c.
teraz też nie liczę na to że małe się ujawni wcześniej
|
#2590 |
|
Zakorzenienie
|
Justa ja mam lutkę dowcipnie brać bo plamienia miałam następna wizyta 5 stycznia i strach przeogromny bo właśnie genetyczne będę mieć usg
|
|
|
|
#2591 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2592 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przy każdym usg nogi mam jak z waty, trzęsą się jak galarety, a jak widzę, że serducho bije to płaczę ze szczęścia ... A tak poza tym to w tej ciąży w ogóle częściej płaczę. Ostatnio się pokłóciłam z moim mężem, pomimo ,że nie miałam do końca racji, potem się rozpłakałam i musiał mnie przepraszać i przyznać mi rację A propos genetycznych/prenatalnych - moja lekarka nie ma specjalizacji w tym i niestety ja muszę jechać gdzie indziej ... A już jej zaufałam i pomimo tego, że to jedno tylko usg, to nie chcę, żeby kto inny mi je wykonywał
|
|
#2593 |
|
Zadomowienie
|
Justa no w końcu, witamy
|
#2594 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też mam przeczucie, że będzie synuś, choć to nie znaczy, że wolałabym mieć chłopaka. Tak jak mówicie - to będzie nasze pierwsze dziecko, więc aż takich roszczeń co do płci nie mamy . Dla chlopaka imię jest - Kubus wlasnie , dla dzieczynki mialo byc Maja, ale ja cos sie wyłamuje ostatnio, bo Julia coraz bardziej mi się podoba.Co do usg... Ja mam kolejną wizytę 10 stycznia i w/g moich obliczeń powinnam być już w 11 tc i nie ukrywam, że chciałabym podejrzeć już malca przez brzusio i zobaczyć czy wszystko dobrze, czy rośnie itp. ale tak się zastanawiałam, czy to nie za wcześnie będzie. Zobaczymy, co lekarz zdecyduje... |
|
|
|
|
#2595 |
|
Zadomowienie
|
Długo musiałam dojrzewać do tej decyzji
![]() Aha zanka, jeśli mnie dopiszesz to moje imię Justyna, wiek jeszcze 23 lata
|
#2596 |
|
Zakorzenienie
|
Justa a powiedz mi czy też masz tak jak ja..... mianowicie jak biorę lutkę 3xpo 2 tabl i te tabletki po jakimś czasie wyłażą rozdrobnione razem z takim wodnistym śluzem ( bardzo wodnistym, na początku myślałam że się posikałam ) czy też tak masz? czuję jakbym cały czas miała mokro
|
|
|
|
#2597 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczynki, szczęśliwa jestem, udało mi się upolować fajną wyjściową tuniczkę na all
http://allegro.pl/show_item.php?item=1377646468 ładna? dzisiaj wcale mnie nie mdliło może to nagroda od dzidzi za 1-szy dzień świąt bo wieczorem to była masakra. Ja dzisiaj będę na obiad zajadać gołąbki z sosem pomidorowym, chce któraś?
|
|
#2598 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale to normalne, że tabletka się rozpuszcza i resztki wychodzą masz jedną porcję więcej, więc masz większe uczucie, ja mam tak rano no i późnym popołudniem, wtedy kiedy "wypływa" ze mnie ...
|
|
#2599 |
|
Zakorzenienie
|
Justa to mnie uspokoiłaś
|
|
|
|
#2600 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma problemu.. ja też czasami wpadam w panikę
|
#2601 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2602 |
|
Zakorzenienie
|
tak resztki wyłażą ale mnie ta woda niepokoiła bo mam cały czas "mokro w gaciach"
|
|
|
|
#2603 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powiedziałam mu wcześniej jak dokładnie to badanie wygląda, więc wiedział czego się spodziewać, no i tylko kazałam mu stanąć z boku a nie w nogach bo z tamtej perspektywy mogło to średnio wyglądać poza tym lekarz przykrył mnie ręczniczkiem ![]() Cytat:
Koleżanka pyta jakie mam zachcianki. Więc powiedziałam że niewielkie, tylko od słodyczy mnie odrzuca. Na to ona "o, to syna będziesz mieć bo miałam tak samo". Za dwa dni inna o to pyta, no i mówi "ja też tak miałam, na pewno to samo będzie" Tylko że ona..ma córkę Mdłości powolutku przechodzą...mam nadzieję... choć po świętach głodna jestem tyle jedzenia a ja na niewiele rzeczy w ogóle patrzeć mogłam..zaczynamy dziś 14 tydzień
|
|
|
#2604 |
|
BAN stały
|
Elianka-nie wiem co powiedizeć
![]() Przykro mi i wiem jak Ci cieżko.Ale trzymam kciuki! Kochane ja całe święta w wyrze przelezałam. Na szczęście mogłam jeść wszystko i w różnych ilościach. Byłamn na pasterce bo mój Maksiu występował w jasełkach i to mnie chyba doprawiło. Glizda daj koniecznie znać co z Toba bo sie denerwuję. Intuil Ty jesteś w klubie wiec zaproszenie juz niepotrzebne. Możesz śmiało dawać zdjęcia. Zmalowana ja Ci sie pomartwię na "zapas" ![]() Mnie brzuchol boli,krzyż i w ogóle do d**y sie czuję |
|
|
|
#2605 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=beata_1988;24003583]dziewczynki, szczęśliwa jestem, udało mi się upolować fajną wyjściową tuniczkę na all
http://allegro.pl/show_item.php?item=1377646468 ładna? B. fajna
|
|
|
|
#2606 |
|
Zakorzenienie
|
nerolka mnie ? kijem ?
![]() Swoją drogą..kiedy zaczyna się II trymestr ? Edytowane przez Zmalowana Czas edycji: 2010-12-27 o 14:05 |
|
|
|
#2607 |
|
Zakorzenienie
|
Zmalowana 13 tc to już II trymestr, pierwszy trwa do końca 12tc
|
|
|
|
#2608 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny wiecie co w wigilię, jak leżałam poczułam coś dziwnego w dole brzucha, na wysokości na której lekarz robił usg przez brzuch, takie delikatne łaskotanie, jakby motylki jak z Julką, ale się zastanawiam czy to w ogóle możliwe, bo to dopiero 11 tc był(choć dzieci większe), chociaż z Julką też wcześnie poczułam ok. 14-15tc, a teraz to kolejna ciąża i do tego bliźniacza, więc sama już nie wiem. Na jelita mi to nie wyglądało
Moją koleżankę ostatnio lekarz zapytał kiedy poczuła pierwsze "motylki" i ona zgodnie z prawdą odpowiedziała że na przełomie 13/14tc to ją wyśmiał że niby niemożliwe
|
#2609 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i mężul był cały czas ze mną nie odstraszyło go to i mi też nie przeszkadzała jego obecność wręcz przeciwnie![]() Ciekawa jestem jakie usg teraz zrobi bo to będzie 9,5 tygodnia Mdłości mnie męczą okropne ale wciskam coś na siłe bo jak ssie w żołądku to jest jeszcze gorzej.... Gratulacje 14-tego tygodnia!!
|
||
|
|
|
#2610 |
|
Zakorzenienie
|
Co u nas tak ucichło? poświąteczna niemoc twórcza? ja po gołąbkach leżę w łóżku i odpoczywam bo mam mega lenia.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.

05.06.2010 

Przy każdym usg nogi mam jak z waty, trzęsą się jak galarety, a jak widzę, że serducho bije to płaczę ze szczęścia ... A tak poza tym to w tej ciąży w ogóle częściej płaczę. Ostatnio się pokłóciłam z moim mężem, pomimo ,że nie miałam do końca racji, potem się rozpłakałam i musiał mnie przepraszać i przyznać mi rację 

Zakończone: 2
Moją koleżankę ostatnio lekarz zapytał kiedy poczuła pierwsze "motylki" i ona zgodnie z prawdą odpowiedziała że na przełomie 13/14tc to ją wyśmiał