|
|
#361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lista weselnych kiczów
Cytat:
jeszcze lepsze są teksty typu "tych musimy zaprosić, bo i oni nas zaprosili, a tamtych nie, bo na swoje nas nie zapraszali"
|
|
|
#362 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do filmu mam podobne zdanie, my w ogóle nie chcemy mieć kamerzyste, tylko fotografa ![]() Natomiast piosenka cudownych rodziców mam... mojej mamie byłoby przykro jakby się ta piosenka nei pojawiła, choc są inne, którymi też można wyrazić podziękowanie, jednak wiem, ze rodzicom zależy wlasnie na usłyszeniu tej piosenki zresztą mnie samej ona się podoba![]() Cytat:
moja babcia ma zawsze takie uwagi :P
|
||
|
|
|
|
#363 |
|
Zadomowienie
|
Przebrnęłam cały wątek i niektóre zwyczaje czy pomysły były dla mnie zupełnie nowe, np. lalki czy misie na samochodzie, nie spotkałam się z tym
. Tak samo odgrywki, w moim regionie nie ma takiego zwyczaju. Do własnej listy kiczów weselnych zaliczam:1. Dekoracje z balonów - to nie ma szans wyglądać elegancko... 2. Upokarzające zabawy oczepinowe z podtekstami, ogólnie nie mam nic przeciwko zabawom, ale bez robienia z gości idiotów. 3. Pijani państwo młodzi - nie do wybaczenia ![]() 4. Plastik! Plastikowe gołąbki, wstążki, aniołki, obcasy i inne rzeczy. Jak balony - nieeleganckie.5. Piosenki tak oklepane, że można oszaleć - "Cudownych rodziców mam", "Windą do nieba", "Wielka miłość", "Jedzie pociąg z daleka" i co tam jeszcze . Pewnie, że playlisty weselne nie są zbyt oryginalne, ale czy to muszą być piosenki, które znają nasi dziadkowie?6. Przeładowanie w dekoracjach i w wizerunku młodych - bezy, solary, tipsy, tiary z welonem i rękawiczkami, brak miejsca na stole przez rozsypane "dekoracyjne" pierdółki i kompozycje w wazonach tak wysokie, że goście nie mogą rozmawiać. Trudno wyłapać granicę tej przesady, ale można. 7. Flary na torcie. Po prostu ![]() 8. Disco polo. Nie trawię. |
|
|
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze dodam wypuszczanie gołębi przez młodych. Jest to dla mnie uosobienie weselnego kiczu, nie wiem, czemu o tym zapomniałam.
|
|
|
|
|
#365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakbym to na weselu usłyszała, to bym chyba padła, że taką piosenkę bez happy endu grają
|
|
|
#366 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Mój piękny panie, ja go nie kocham, taka jest prawda, pan główną rolę gra w każdym śnie..."
|
|
|
#367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
juz widze ta kupe ptaka na bialej sukni Panny Młodej jak tego ptaszka wypuszcza
|
|
|
|
|
|
#368 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
lol, wyobraziłam to sobie |
|
|
|
|
|
#369 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Większość ludzi "starej daty" przy nowych piosenkach się słabo bawi... Słyszałam nieraz że nie podoba im się jak zamiast zespołu jest dj.
|
|
|
#370 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tacy są ludzie starszej daty:P i nic na to nie poradzimy zresztą 90% najlepiej się będzie bawiła przy znanych utworach a jak wypiją trochę to sami się będą domagać disco polo coż zrobić
|
|
|
|
|
|
#371 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Dla mnie też "windą do nieba" to nie jest piosenka na ślub, czy w ogóle ludzie wiedzą o czym to jest? Że ładne to sie zgadzam, ale raczej smutne. Natomiast pasuje mi "Wielka miłość", mój chłopak też to lubi, razem oglądaliśmy "Uprowadzenie Agaty" . No i Seweryn Krajewski to Seweryn Krajewski, klasa po prostu.
|
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie
ma niesamowity, magiczny głos, dlatego żadne, ale to zadne weselne wykonanie tego utworu do mnie nie tafia, bo w porównaniu z oryginałem brzmi dla mnie tandetnie i nijako ![]() A co do disco-polo... w życiu wesela co prawda nie planuję, ale gdybym kiedyś organizowała, to za żadne skarby disco polo nie zniosę ![]() Wolę stare polskie piosenki biesiadne, rock'n'roll i starą dobrą muzykę z lat 60' i 70-tych itp.
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-01-02 o 15:56 |
|
|
|
|
#373 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja na weselu wole zespół niż DJ, więc muszę się pogodzić z niezawsze identycznym wykonaniem
|
|
|
|
|
|
#374 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
A może mogliby puścić z płyty?
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#376 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-01-02 o 19:35 |
|
|
|
|
|
#378 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie offtopować
|
|
#379 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pewnie, że stare piosenki powinny zabrzmieć na weselu, ale może niekoniecznie te, które są z weselami kojarzone aż do bólu . U siebie na pewno chciałabym, żeby był Tom Jones, Elvis, dla babci będzie "Kapitańskie tango". Dziadkowie mogą narzekać, że jest DJ zamiast kapeli, ale większość moich gości - z tego, co się orientowałam - nie ma nic przeciwko DJ-owi, a wręcz jest za. Moi rodzice wręcz sprzeciwialiby się, gdybyśmy mieli zamawiać zespół, ale nie przyszłoby mi to do głowy - po kilku weselach, na których byłam gościem doszłam do wniosku, że to zbyt duże ryzyko. No i jestem przywiązana do oryginalnych wykonań .
|
|
|
|
|
|
#380 |
|
Zakorzenienie
|
przeczytałam kawałek tego wątku i powiem Wam że nie lubię takich tematów... o gustach się nie dyskutuje
jedyne co ja mogę uznać za "kicz" (chociaż ja bym to raczej brakiem taktu nazwała) to wierszyki na zaproszeniach. Według mnie po prostu nie wypada i już... |
|
|
|
|
#381 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą dżentelmeni (i dżentelwomeny ) nie dyskutują o faktach
|
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#383 |
|
Wtajemniczenie
|
O to, że nie mniej uzasadnione niż "o gustach się nie dyskutuje" jest powiedzenie: "Dżentelmeni nie dyskutują o faktach".
Tak na logikę - dyskutujemy o tym, co nas różni, a nie o niezbitych faktach (bo po co?). Stwierdzenie poparłam cytatem z Oscara Wilde'a: "Dyskutuje się wyłącznie o gustach!".
|
|
#384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dlatego napisałam tak a nie inaczej.... uważam że gdyby watek nazywał się "co mi się nie podoba..." było by ok, natomiast "kicz" jest pojęciem ruchomym (tak jak na początku napisała Taverney) i nie można tylko na podstawie własnego poglądu stwierdzac co jest kiczowate a co nie... |
|
|
|
|
|
#385 |
|
Rozeznanie
|
Jak zawsze wątek o osobistych odczuciach budzi emocje. Jednak wspaniałą jest ta różnorodność naszych upodobań.
Dla mnie kiczem jest nadmierny przepych, przesada w dekoracjach, biżuterii, ogromnych wiązankach ślubnych i strojach PM. Trzeba wyczuć kiedy mniej znaczy więcej, a nawet suknia beza będzie zdobiła i dodawała uroku. |
|
|
|
|
#386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#387 |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam szklane podświetlane serca, kryształowe wazony z grawerami, etc., dawane rodzicom w podziękowaniu.
Wydaje mi się, że bardziej eleganckie są kosze ze słodyczami, czy albumy ze zdjęciami. |
|
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
Nie można powiedzieć w sumie, że to kiczowate, ale mnie się nie podoba zbyt strojnie udekorowany Kościół, gdy tonie w kwiatach, płatkach róż, świeczuszkach, tiulach etc. Jest to dla mnie z deczka przerost formy nad treścią. Lubię skromnie przystrojone Kościoły.
W ubiorze panny młodej kiczem zalatują mi rękawiczki i welon z lamówką. Na weselu przesadzone zabawy oczepinowe, durnowate wierszyki na zaproszeniach. |
|
|
|
|
#389 |
|
Zakorzeniona
|
Nie ma nic bardziej kiczowatego od beznadziejnych wierszyków w zaproszeniach mówiącymi w podtekście: "dla uciechy naszej świnki skarbonki rzućcie groszem, bo zbieramy na mieszkanie i Wasze denne prezenty na nic nam się nie przydadzą". To jest po prostu dno totalne.
|
|
|
|
|
#390 |
|
Przyczajenie
|
moja lista kiczów:
- blachara style (solara, półmetrowe brokatowo-cekinowe tipsy, tapir na głowie, 5 kilo tapety) - większość księżniczkowatych kiecek - krótko z przodu, długo z tyłu - rękawiczki - błyszczące garnitury i ślubne kamizelki ![]() - koronkowe kozaczki i buty z kilometrowym szpicem - przezroczyste gorsety i dekolty do pępka ![]() - pogrzebowe wiązanki/gołąbki/obrączki na samochodzie - podziękowania dla rodziców z kiczowatą piosenką i tańcem w kółeczku (my dziękowaliśmy zaraz po błogosławieństwie, tylko kwiaty i kilka słów od siebie) - zaproszenia z gołąbkami/złotymi obrączkami - sztuczne kwiaty w jakichkolwiek dekoracjach ślubno-weselnych - balony - kamerzysta na weselu i ujęcia w stylu 'ciotka je 15 kawałek ciasta' - witanie chlebem, solą i wódką - wszelkie wykupiny/tańce sponsorowane/zbieranie na wózek itp - zabawy oczepinowe, zwłaszcza te z podtekstem - 'gorzko gorzko' co 10minut - przyśpiewki - rzucanie/wręczanie welonu/bukietu/krawata/muszki etc - sesja w studio - zapraszanie kogokolwiek 'bo tak wypada' - sztuczne ognie na torcie - 'windą do nieba' - disco polo i jeszcze sporo innych, których nie chce mi się wymieniać
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.

moja babcia ma zawsze takie uwagi :P

. Tak samo odgrywki, w moim regionie nie ma takiego zwyczaju. Do własnej listy kiczów weselnych zaliczam:

lol, wyobraziłam to sobie