Lista weselnych kiczów - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-30, 14:25   #361
Maja102
Zakorzenienie

Dot.: Lista weselnych kiczów

Cytat:
Napisane przez renata858585 Pokaż wiadomość
ooo tak, bukiet w kształcie wachlarza
ja mam duże(? ok 160os) wesele ale to dlatego że rodzina duża i znajmoych sporo. Moja kuzynka mnie kiedys na wesele nei zaprosiła bo tlumaczyła się że sala mała i nie ma miejsca. A moja siostra była
albo szwagra siostra prosiła mnie i moich rodzicow na wesele bo cytuje"rodzina nam odmawia"

jeszcze lepsze są teksty typu "tych musimy zaprosić, bo i oni nas zaprosili, a tamtych nie, bo na swoje nas nie zapraszali"
Stary 2010-12-30, 15:27   #362
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dalenka8 Pokaż wiadomość

Oprócz tego:
- bukiety w stylu parasolki, torebki i wachlarze
- piosenka "cudownych rodziców mam"
- filmy video z animacjami typu serduszka, gołąbki, źle dobrana muza, plus ujęcia "ciocia je kotleta", "wujek się nawalił",

Oczywiście wyrażam swoje subiektywne zdanie i nie mam na celu nikogo urazić, bo sama też nie urażam się, gdy widzę w liście rzeczy, które pewnie u nas będą :P.
Te bukiety to coś strasznego... ani to ładne, ani wygodne w trzymaniu...
Co do filmu mam podobne zdanie, my w ogóle nie chcemy mieć kamerzyste, tylko fotografa
Natomiast piosenka cudownych rodziców mam... mojej mamie byłoby przykro jakby się ta piosenka nei pojawiła, choc są inne, którymi też można wyrazić podziękowanie, jednak wiem, ze rodzicom zależy wlasnie na usłyszeniu tej piosenki zresztą mnie samej ona się podoba

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość

jeszcze lepsze są teksty typu "tych musimy zaprosić, bo i oni nas zaprosili, a tamtych nie, bo na swoje nas nie zapraszali"
haha, a to jest typowy tekst moja babcia ma zawsze takie uwagi :P
jusztyska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-01, 22:27   #363
a-sea-of-honey
Zadomowienie

GG do a-sea-of-honey

Przebrnęłam cały wątek i niektóre zwyczaje czy pomysły były dla mnie zupełnie nowe, np. lalki czy misie na samochodzie, nie spotkałam się z tym. Tak samo odgrywki, w moim regionie nie ma takiego zwyczaju. Do własnej listy kiczów weselnych zaliczam:
1. Dekoracje z balonów - to nie ma szans wyglądać elegancko...
2. Upokarzające zabawy oczepinowe z podtekstami, ogólnie nie mam nic przeciwko zabawom, ale bez robienia z gości idiotów.
3. Pijani państwo młodzi - nie do wybaczenia
4. Plastik! Plastikowe gołąbki, wstążki, aniołki, obcasy i inne rzeczy. Jak balony - nieeleganckie.
5. Piosenki tak oklepane, że można oszaleć - "Cudownych rodziców mam", "Windą do nieba", "Wielka miłość", "Jedzie pociąg z daleka" i co tam jeszcze. Pewnie, że playlisty weselne nie są zbyt oryginalne, ale czy to muszą być piosenki, które znają nasi dziadkowie?
6. Przeładowanie w dekoracjach i w wizerunku młodych - bezy, solary, tipsy, tiary z welonem i rękawiczkami, brak miejsca na stole przez rozsypane "dekoracyjne" pierdółki i kompozycje w wazonach tak wysokie, że goście nie mogą rozmawiać. Trudno wyłapać granicę tej przesady, ale można.
7. Flary na torcie. Po prostu
8. Disco polo. Nie trawię.
a-sea-of-honey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-01, 22:40   #364
wika82
Zakorzenienie

Ja jeszcze dodam wypuszczanie gołębi przez młodych. Jest to dla mnie uosobienie weselnego kiczu, nie wiem, czemu o tym zapomniałam.
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-01, 22:48   #365
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a-sea-of-honey Pokaż wiadomość
5. Piosenki tak oklepane, że można oszaleć - "Cudownych rodziców mam", "Windą do nieba", "Wielka miłość", "Jedzie pociąg z daleka" i co tam jeszcze.

jakbym to na weselu usłyszała, to bym chyba padła, że taką piosenkę bez happy endu grają
Stary 2011-01-02, 13:19   #366
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:

jakbym to na weselu usłyszała, to bym chyba padła, że taką piosenkę bez happy endu grają
Taaak... Mnie też się podoba pomysł np. pierwszego tańca przy sączących się z głośnika słowach:
"Mój piękny panie, ja go nie kocham, taka jest prawda, pan główną rolę gra w każdym śnie..."

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-02, 14:31   #367
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Ja jeszcze dodam wypuszczanie gołębi przez młodych. Jest to dla mnie uosobienie weselnego kiczu, nie wiem, czemu o tym zapomniałam.
taaaaak wypuszczanie golebi juz widze ta kupe ptaka na bialej sukni Panny Młodej jak tego ptaszka wypuszcza
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-02, 14:34   #368
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolinusienka Pokaż wiadomość
taaaaak wypuszczanie golebi juz widze ta kupe ptaka na bialej sukni Panny Młodej jak tego ptaszka wypuszcza
lol, wyobraziłam to sobie
Stary 2011-01-02, 15:14   #369
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez a-sea-of-honey Pokaż wiadomość
5. Piosenki tak oklepane, że można oszaleć - "Cudownych rodziców mam", "Windą do nieba", "Wielka miłość", "Jedzie pociąg z daleka" i co tam jeszcze. Pewnie, że playlisty weselne nie są zbyt oryginalne, ale czy to muszą być piosenki, które znają nasi dziadkowie?
No wg mnie czasem powinni puścić i coś starszego, oklepanego, żeby i dziadkowie mogli się pobawić, potańczyć Większość ludzi "starej daty" przy nowych piosenkach się słabo bawi... Słyszałam nieraz że nie podoba im się jak zamiast zespołu jest dj.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-02, 15:35   #370
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
No wg mnie czasem powinni puścić i coś starszego, oklepanego, żeby i dziadkowie mogli się pobawić, potańczyć Większość ludzi "starej daty" przy nowych piosenkach się słabo bawi... Słyszałam nieraz że nie podoba im się jak zamiast zespołu jest dj.
Też jestem tego zdania (choć Windą do nieba dla mnie odpada w przedbiegach) ale wiem, że mój dziadek na pewno będzie chciał potańczyć na weselu i już mówił żeby choć kilka walczyków i tango było tacy są ludzie starszej daty:P i nic na to nie poradzimy zresztą 90% najlepiej się będzie bawiła przy znanych utworach a jak wypiją trochę to sami się będą domagać disco polo coż zrobić
Stary 2011-01-02, 15:43   #371
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez jusztyska Pokaż wiadomość
Też jestem tego zdania (choć Windą do nieba dla mnie odpada w przedbiegach) ale wiem, że mój dziadek na pewno będzie chciał potańczyć na weselu i już mówił żeby choć kilka walczyków i tango było tacy są ludzie starszej daty:P i nic na to nie poradzimy zresztą 90% najlepiej się będzie bawiła przy znanych utworach a jak wypiją trochę to sami się będą domagać disco polo coż zrobić
Tak samo myślę
Dla mnie też "windą do nieba" to nie jest piosenka na ślub, czy w ogóle ludzie wiedzą o czym to jest? Że ładne to sie zgadzam, ale raczej smutne.
Natomiast pasuje mi "Wielka miłość", mój chłopak też to lubi, razem oglądaliśmy "Uprowadzenie Agaty". No i Seweryn Krajewski to Seweryn Krajewski, klasa po prostu.

Stary 2011-01-02, 15:50   #372
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
No i Seweryn Krajewski to Seweryn Krajewski, klasa po prostu.
no właśnie
ma niesamowity, magiczny głos, dlatego żadne, ale to zadne weselne wykonanie tego utworu do mnie nie tafia, bo w porównaniu z oryginałem brzmi dla mnie tandetnie i nijako

A co do disco-polo... w życiu wesela co prawda nie planuję, ale gdybym kiedyś organizowała, to za żadne skarby disco polo nie zniosę
Wolę stare polskie piosenki biesiadne, rock'n'roll i starą dobrą muzykę z lat 60' i 70-tych itp.

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2011-01-02 o 15:56
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-02, 15:55   #373
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
no właśnie
ma niesamowity, magiczny głos, dlatego żadne, ale to zadne weselne wykonanie tego utworu do mnie nie tafia, bo w porównaniu z oryginałem brzmi dla mnie tandetnie i nijako
no ale można by tak powiedzieć o każdym utworze...
ja na weselu wole zespół niż DJ, więc muszę się pogodzić z niezawsze identycznym wykonaniem
Stary 2011-01-02, 16:04   #374
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
ja na weselu wole zespół niż DJ, więc muszę się pogodzić z niezawsze identycznym wykonaniem
A może mogliby puścić z płyty?

Stary 2011-01-02, 16:38   #375
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
A może mogliby puścić z płyty?
Ja pierwszy taniec będę mieć z płyty, zespół mam dobry, ale zbytnio jestem przywiązana do oryginału.
Stary 2011-01-02, 16:41   #376
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Ja pierwszy taniec będę mieć z płyty, zespół mam dobry, ale zbytnio jestem przywiązana do oryginału.
a jaką będziesz miała pierwszą piosenką?
Stary 2011-01-02, 16:50   #377
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
teoretycznie tak, w praktyce mam tylko kilka ulubionych głosów, których nie zamieniałabym na nic innego (Krajewski, Adams czy Hayes, jeśli już z takich bardziej weselnych klimatów )

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2011-01-02 o 19:35
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-02, 17:26   #378
mysiak
Wtajemniczenie

Nie offtopować

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
Stary 2011-01-02, 20:14   #379
a-sea-of-honey
Zadomowienie

GG do a-sea-of-honey

Cytat:
To z dziadkami to była tylko przenośnia Pewnie, że stare piosenki powinny zabrzmieć na weselu, ale może niekoniecznie te, które są z weselami kojarzone aż do bólu. U siebie na pewno chciałabym, żeby był Tom Jones, Elvis, dla babci będzie "Kapitańskie tango". Dziadkowie mogą narzekać, że jest DJ zamiast kapeli, ale większość moich gości - z tego, co się orientowałam - nie ma nic przeciwko DJ-owi, a wręcz jest za. Moi rodzice wręcz sprzeciwialiby się, gdybyśmy mieli zamawiać zespół, ale nie przyszłoby mi to do głowy - po kilku weselach, na których byłam gościem doszłam do wniosku, że to zbyt duże ryzyko. No i jestem przywiązana do oryginalnych wykonań.
a-sea-of-honey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-03, 12:42   #380
agusiajnw
Zakorzenienie

przeczytałam kawałek tego wątku i powiem Wam że nie lubię takich tematów... o gustach się nie dyskutuje gdyby wszystkim się to samo podobało, świat byłby nudny i jednakowy....
jedyne co ja mogę uznać za "kicz" (chociaż ja bym to raczej brakiem taktu nazwała) to wierszyki na zaproszeniach. Według mnie po prostu nie wypada i już...
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-03, 12:55   #381
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
przeczytałam kawałek tego wątku i powiem Wam że nie lubię takich tematów... o gustach się nie dyskutuje gdyby wszystkim się to samo podobało, świat byłby nudny i jednakowy....
jedyne co ja mogę uznać za "kicz" (chociaż ja bym to raczej brakiem taktu nazwała) to wierszyki na zaproszeniach. Według mnie po prostu nie wypada i już...
Przeciwnie, dyskutuje się wyłącznie o gustach
Zresztą dżentelmeni (i dżentelwomeny ) nie dyskutują o faktach

Stary 2011-01-03, 13:39   #382
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysiak Pokaż wiadomość
Przeciwnie, dyskutuje się wyłącznie o gustach
Zresztą dżentelmeni (i dżentelwomeny ) nie dyskutują o faktach
nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi
Stary 2011-01-03, 13:59   #383
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi
O to, że nie mniej uzasadnione niż "o gustach się nie dyskutuje" jest powiedzenie: "Dżentelmeni nie dyskutują o faktach".

Tak na logikę - dyskutujemy o tym, co nas różni, a nie o niezbitych faktach (bo po co?). Stwierdzenie poparłam cytatem z Oscara Wilde'a: "Dyskutuje się wyłącznie o gustach!".

Stary 2011-01-03, 15:03   #384
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysiak Pokaż wiadomość
O to, że nie mniej uzasadnione niż "o gustach się nie dyskutuje" jest powiedzenie: "Dżentelmeni nie dyskutują o faktach".

Tak na logikę - dyskutujemy o tym, co nas różni, a nie o niezbitych faktach (bo po co?). Stwierdzenie poparłam cytatem z Oscara Wilde'a: "Dyskutuje się wyłącznie o gustach!".
"to co nas różni", a "gust" to nie to samo...

i dlatego napisałam tak a nie inaczej....
uważam że gdyby watek nazywał się "co mi się nie podoba..." było by ok, natomiast "kicz" jest pojęciem ruchomym (tak jak na początku napisała Taverney) i nie można tylko na podstawie własnego poglądu stwierdzac co jest kiczowate a co nie...
Stary 2011-01-03, 15:10   #385
izotropia
Rozeznanie

Jak zawsze wątek o osobistych odczuciach budzi emocje. Jednak wspaniałą jest ta różnorodność naszych upodobań.

Dla mnie kiczem jest nadmierny przepych, przesada w dekoracjach, biżuterii, ogromnych wiązankach ślubnych i strojach PM. Trzeba wyczuć kiedy mniej znaczy więcej, a nawet suknia beza będzie zdobiła i dodawała uroku.
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-03, 16:16   #386
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
"to co nas różni", a "gust" to nie to samo...

i dlatego napisałam tak a nie inaczej....
uważam że gdyby watek nazywał się "co mi się nie podoba..." było by ok, natomiast "kicz" jest pojęciem ruchomym (tak jak na początku napisała Taverney) i nie można tylko na podstawie własnego poglądu stwierdzac co jest kiczowate a co nie...
Można stwierdzić, co jest dla mnie kiczowate.
Stary 2011-01-06, 12:48   #387
wika82
Zakorzenienie

Dołączam szklane podświetlane serca, kryształowe wazony z grawerami, etc., dawane rodzicom w podziękowaniu.
Wydaje mi się, że bardziej eleganckie są kosze ze słodyczami, czy albumy ze zdjęciami.
Stary 2011-01-07, 20:48   #388
Almariel
Zakorzenienie

Nie można powiedzieć w sumie, że to kiczowate, ale mnie się nie podoba zbyt strojnie udekorowany Kościół, gdy tonie w kwiatach, płatkach róż, świeczuszkach, tiulach etc. Jest to dla mnie z deczka przerost formy nad treścią. Lubię skromnie przystrojone Kościoły.
W ubiorze panny młodej kiczem zalatują mi rękawiczki i welon z lamówką. Na weselu przesadzone zabawy oczepinowe, durnowate wierszyki na zaproszeniach.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 00:08   #389
invisible_01
Zakorzeniona

Nie ma nic bardziej kiczowatego od beznadziejnych wierszyków w zaproszeniach mówiącymi w podtekście: "dla uciechy naszej świnki skarbonki rzućcie groszem, bo zbieramy na mieszkanie i Wasze denne prezenty na nic nam się nie przydadzą". To jest po prostu dno totalne.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 03:45   #390
Marjorie666
Przyczajenie

moja lista kiczów:

- blachara style (solara, półmetrowe brokatowo-cekinowe tipsy, tapir na głowie, 5 kilo tapety)
- większość księżniczkowatych kiecek
- krótko z przodu, długo z tyłu
- rękawiczki
- błyszczące garnitury i ślubne kamizelki
- koronkowe kozaczki i buty z kilometrowym szpicem
- przezroczyste gorsety i dekolty do pępka
- pogrzebowe wiązanki/gołąbki/obrączki na samochodzie
- podziękowania dla rodziców z kiczowatą piosenką i tańcem w kółeczku (my dziękowaliśmy zaraz po błogosławieństwie, tylko kwiaty i kilka słów od siebie)
- zaproszenia z gołąbkami/złotymi obrączkami
- sztuczne kwiaty w jakichkolwiek dekoracjach ślubno-weselnych
- balony
- kamerzysta na weselu i ujęcia w stylu 'ciotka je 15 kawałek ciasta'
- witanie chlebem, solą i wódką
- wszelkie wykupiny/tańce sponsorowane/zbieranie na wózek itp
- zabawy oczepinowe, zwłaszcza te z podtekstem
- 'gorzko gorzko' co 10minut
- przyśpiewki
- rzucanie/wręczanie welonu/bukietu/krawata/muszki etc
- sesja w studio
- zapraszanie kogokolwiek 'bo tak wypada'
- sztuczne ognie na torcie
- 'windą do nieba'
- disco polo

i jeszcze sporo innych, których nie chce mi się wymieniać
Marjorie666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości