|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Ja też sie pokażę na wizażu z Jankiem, tu dzień przed Wigilią
![]() a drugie to mój kopacz w pieleszach :P |
|
|
|
#3182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aaaaa fakt znalazłam taką inf. Inaczej jest w przypadku nabycia po raz pierwszy uprawnień do tej władzy z dniem urodzenia. Ulga przysługuje za każdy miesiąc kalendarzowy, w którym podatnik wykonywał władzę, pełnił funkcję albo sprawował opiekę. Np. dziecko urodziło się 30 stycznia. Za miesiąc styczeń przysługuje ulga prorodzinna w całości.
Edytowane przez myszka_maj Czas edycji: 2011-01-04 o 13:13 |
|
|
|
|
#3183 |
|
Wtajemniczenie
|
my już po wizycie, na szczęście płuca i oskrzela czyste, żadnych stanów ropnych też nie ma. Mamy usunąć z pokoju wszelkie pluszaki ( jakby lekarka zobaczyła zapchane łózeczko Hani to by padła na zawał), bo one mogą potęgować kaszel.
uff...
|
#3184 |
|
Zadomowienie
|
a co mialas na kaszel?
|
#3185 |
|
Wtajemniczenie
|
deflegmin, jeszcze ma go brać do poniedziałku. Dwa razy dziennie 5 kropel
|
#3186 |
|
Zadomowienie
|
ja mam pulneo.
|
#3187 |
|
Zakorzenienie
|
my właśnie wróciłyśmy ze spacerku - uszy mi zamarzły
![]() Zmieściłam się w swoje stare jeansy sprzed ciąży i z tej okazji kupiłam sobie pączka z kremem i bułkę z budyniem |
|
|
|
#3188 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Maria spała dzisiaj w nocy 7, 5 godziny bez przerwy! Nie dość, że nie wiem czy była najedzona przed snem to jeszcze sobie taką przerwę urządziła między posiłkami. Ale za to jak wstała to pięknie zjadła. I od tamtej pory wcina super. Może też dlatego, że wymyśliłam inną strategię. Nie daję jej jeść kiedy zaczyna płakać, ale co 3 godziny. No i po problemie. Je aż się chce karmić.
|
|
|
|
|
#3189 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Jestem z wątku mam kwietniowych (2011) - mam pytanie bo chyba tutaj dziewczyny jesteście najbardziej na bieżąco. Odziedziczyłam po dzieciaku kuzynki troszkę ubrań - na rozm. 56 mam: 3 komplety ( śpiochy+koszulki), 2x body dł. rękaw, 2 pajace, 6 koszulek bawełnianych wiązanych (takie podkoszulki ) i kilka mikro czapeczek. Cała reszta jest na rozm. 62 - radzicie dokupić więcej na 56 ? bo już sama nie wiem.... dziękuje za wszelkie rady pozdrawiam
|
#3190 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mogę jeść tylko sezamki i batony corny z żurawiną (co nie zmienia faktu, że na tym sobotnim weselu to będę się ślinić na widok tych pysznych potraw )Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3192 |
|
Zakorzenienie
|
Myszka_maj, my oboje generalnie mamy do szczepionek stosunek bardzo sceptyczny. Głównym argumentem za szczepieniem wyłącznie bezpłatnymi są względy finansowe, ale też nie roztkliwianie się nad dzieckiem. Wytrzyma jedno ukłucie to i wytrzyma trzy. My wszystkie byłyśmy tak szczepione i nie sądzę, żeby którakolwiek z nas miała jakąś traumę z tym związaną
Joanna, skoro spała ładnie tyle czasu i nie wołała jeść, to znaczy, że się przed snem najadła Nasz jak dotąd najdłużej wytrzymał 5 godzin Co do ściągania napletka - wszędzie czytałam i słyszałam, że do ok.1 roku absolutnie się nie ściąga Mąż czyści uszy małemu patyczkiem zwilżonym w oliwce, oczywiście tylko małżowiny, do środka nie wkłada. O sprayu nie słyszałam Mirabelko, tak naprawdę trudno przewidzieć, bo to zależy od wielu rzeczy. Mój Synek urodził się długi na 57cm i myślałam, że 3 komplety mi starczą, ale okazał się strasznym ulewaczkiem, do tego często przelewa nam się pieluszka (położna powiedziała, że to częstsze u chłopców) i okazało się, że nieraz 3 komplety na dobę szły. Daliśmy radę z sześcioma (nie trzeba było już prać co chwila
|
#3193 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zaczęłam trochę ćwiczyć i czuję się znacznie lepiej. U nas dziś pogoda super, więc posiedziałyśmy trochę na balkonie.
|
|
|
|
|
#3194 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3195 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3196 |
|
Zakorzenienie
|
Viki, raczej nie zakładałaś źle pampersa, nam położna powiedziała, że to sie dosyć często zdarza, właśnie głównie u chłopców, bo sikają do góry, jak im się penis w pieluszce podwinie
Też nam się to zdarzało i zdarza nadal Co do body to ja mam takie zastrzeżenie, że kopertowe (zapinane lub wiązane z boku) jest OK, natomiast zakładane przez głowę może sprawiać trudność osobie, która dopiero uczy się przebierać dziecko. Ja np. bardzo niechętnie takiego używam, denerwuję się przy tym i męczę, mały też tego nie lubi. Generalnie najczęsciej zakładamy kaftanik i na to śpiochy albo samego pajaca (pajace lubimy najbardziej, rozkłada się to rozpięte, kładzie na tym dziecko, myk-myk i pozapinane Aha, Mirabelko, doradziłabym Ci kupno niedrapek i to więcej niż jednaj pary
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2011-01-04 o 14:31 |
|
|
|
#3197 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuje za wszystkie rady
|
#3198 |
|
Zakorzenienie
|
A do mnie kurier przywiózł właśnie chustę
|
#3199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3200 |
|
Rozeznanie
|
jestem happy moja corcia przytła wazy 4140
powiedzcie mi kochane kobietki wiem, ze sie naraze bo było omwaiane ale nie mam czasu wracac : jak podajecie infacol???
|
#3201 |
|
Zakorzenienie
|
ja w ciągu dnia używam pampersów z Tesco bo moja robi kupkę na raty i czasami 10 szt dziennie potrafi upaprać - no i nigdy nie zrobi kupy w mokrego pampersa tylko zawsze sekundę po tym jak ją przewinę - o właśnie robi a przebrałam ją dosłownie 2 minuty temu
![]() oryginalne pampersy zakładam jak gdzieś wychodzimy i na noc ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- super ciekawe ile moja waży???? za tydzień szczepienie to się dowiem
|
|
|
|
#3202 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Diety żadnej nie mogę zastosować bo karmię piersią to musi mi to wystarczyć Ostatnio oglądałam swoje zdjęcia z przed ciąży i się o mało nie załamałam... tylko dlaczego Ja wtedy nie doceniałam tego, że mam taką fajną sylwetkę?
|
|
#3203 |
|
Zadomowienie
|
Mirabelko- możesz dokupić, moim zdaniem, 2 szt body z krótkim rękawem i jakiś pajacyk. Nie ma co szaleć bo zdażają się dzieci długie na 60 cm, moja miała 55 cm i z 56 dopiero teraz wyrosła- w ciągu ok 2 tyg strasznie urosła, wcześniej stała w miejscu tylko tyła, jakieś 3 dni temu ważyła juz 5,7 kg jesli dobrze pamiętam i ma jakieś 62 cm. Dokupić zawsze można. Niedrapki też polecam bo na początku możesz być tak zmęczona że obcinanie pazurków po nocy Cię przerośnie no i dziecko może mieć zimne łapki. Teraz juz w ogóle nie zakładam.
Dziewczyny nie wiem co mam robić- nie byłam u ortopedy, albo mi w szpitalu nie powiedzieli albo zapomnialam, jak byłyśmy u lekarki to też nic nie wspomniała. Teraz patrzyłam w książeczce zdrowia i jest- kontrola w 6 tyg, mam ją teraz zapisać ? |
|
|
|
#3204 |
|
Zakorzenienie
|
witam
nie mam sił was czytac za duzo produkujecie czekam na nowy wątek co bede na bierzaco i bede mogła sie udzielac, bo bez sensu jak wpadne na chwile nie wiedzac co u was a tylko sie żalic ze u mnie tak sobie ![]() nie chce byc taka egoistka :/ wole sie nie pokazywac poki co bo dostane baty
Edytowane przez kootekk Czas edycji: 2011-01-04 o 15:17 |
|
|
|
#3205 |
|
Zadomowienie
|
A oto Madzia perę godzin po urodzeniu
ojej aż się wzruszyłam.. teraz żałuję, że tak mało tych zdjęć mam.. teraz wydaje mi się już taka duża..
Codziennie mnie zachwyca Twoje maleńkie życie.. Edytowane przez M25 Czas edycji: 2011-02-11 o 16:35 |
|
|
|
#3206 |
|
Zakorzenienie
|
Hej kobietki
Kilka dni nie zaglądałam i się stęskniłam za Wami. Przyznam się bez bicia, że Was nie nadrobię.Jakoś tak mi ostatnio brakuje czasu. Dziś wstałam już o 6.00. Pascalek jeszcze sporo śpi, ale zawsze coś trzeba zrobić w domu, albo wyjść na zakupy, a jeszcze dwoje starszych dzieci ma teraz ferie, więc i nimi muszę się zająć. Mogę się pochwalić, że w niedzielę Pascalek skończył 3 m-ce Nie wiem kiedy ten czas ie zleciał.Jak sobie przypomnę jaka była z niego kruszynka i jak się martwiłam o niego i walczyłam o wyjście ze szpitala... a tu już taki duży chłopak. Wklejam zdjęcia obecne z 3 m-cy, oraz zaraz po urodzeniu czyli całe 44cm długości i 2300 wagi
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-04 o 15:26 |
|
|
|
#3207 | ||||
|
Dragonfly
|
Cytat:
to trzymamy kciuki,by lekarz pomogl![]() Czy Wasze dzieci tez zawsze spia na spacerach???Bo moja zolza odpada na dobre.Ledwo wyjde z wozkiem,ona juz spi ![]() Cytat:
Cytat:
ostatnio tzta oslinila jak ja wzial(hehe tylko go widzi,to robi blagalne oczka,by ja ponosil-jak to nic nie daje to robi usta w podkowke i on ja od razu bierzeJesli chodzi o kolki to chyba przypadkiem odkrylam,co sprawialo ze mala robila kupy co trzy dni i wywolywalo bole brzuszka-moja herbatka w saszetkach na laktacje z koperkiem wloskim Skonczyla mi sie cztery dni temu i zapomnialam kupic swieza,no i mala narobila wczoraj w pieluche,dzisiaj tez i ogolnie mi tak nie wyje,nie prezy sie itpCytat:
to jest najgorszeMoja obecna tesciowa jest fajna,ale strasznie panikuje jesli chodzi o Emilke,ze nie mam pokarmu i ona glodna,wiec mam dac butle itp No i wciaz nosi na rekach..Teraz w piatek tu bedzie,bo ja jade do lekarza z ta nerka i przyznam sie,ze boje sie zostawic je same tym bardziej ze bedzie musiala ja nakarmic..Emi pieknie je lyzeczka(bo zawsze jej kropelki tak podaje i sie nauczyla) i jak ostatnio tesciowke prosilam,by dala jej moje mleczko wlasnie lyzeczka z kubeczka to ona wyparzyla butle i jej dala..A potem Emi mi przy piersiach cmokala,za plytko chwytala i mnie zarla przez nastepne dwa karmienia..Tym razem pochowam przed nia butlewspolczuje...matko,ja tak mialam przez pierwsze trzy tygodnie i myslalam ze umre.. Urzadzilam lozeczko tak samo jak moje lozko tzn na materacu powleczonym przescieradelkiem mam rozlozony akrylowy kocyk(bo od materaca ciagnelo zimno i dlatego moja miala problem by tam zasnac)-w dzien przykrywam ja lekkim kocykiem a na noc,gdzie spi wiele godzin(od 22-ej do 4 rano i od 5 do 9) daje jej "dorosla" kolderke i bylam bardzo stanowcza-kladlam,jak plakala to nie bralam,tylko glaskalam po glowce i cicho mowilam i zawsze puszczam jej ten sam zestaw kolysanek..W nocy nawet jak nie spi to je slucha,a po jakims czasie zasypia..na mnie tez dzialaja blyskawicznie,bo juz przy drugiej glowa zaczyna mi sie kiwac,jakas taka kwestia przyzwyczajenia..Moj tz by zasnac puszcza sobie na kompie filmy o koncu swiata lub jakis tajemnicach,odpada po 5 minutach![]() Wiec moze posciagaj jakies ladne piosenki,nagraj na plytke i jej puszczaj jak polozysz ja do lozeczka,bo przysypia..Po pewnym czasie zacznie to traktowac jako rytual i sie przyzwyczai do lozeczka,ktore jej sie pozytywnie kojarzy..A nie raczki,bo co ty zrobisz jak ona bedzie wazyc 7 kilo i wiecej
|
|
|
#3208 |
|
Zakorzenienie
|
Artystka, my z naszym wychodziliśmy dopiero 3 razy, ale też zasypia momentalnie, ledwie się go do wózka włoży. I śpi jak aniołek przez cały spacer
|
#3209 | |
|
Zadomowienie
|
Ale naprodukowałyście, widzę że wątek nabiera dawnego tempa
![]() Muszę Wam się pochwalić naszym małym sukcesem - dziś od 1 w nocy karmię tylko piersią ![]() ![]() ![]() Byłam na zdjęciu szwów-rzeczywiście nie bolało i przy okazji zrobiłam ekspresowe zakupy i strasznie się przy tym zmachałam...gdzie moja kondycja ale czułam się jak modelka-mimo że nie wróciłam do figury sprzed ciąży, ale bez tego brzucha i obrzęków tak milo było włożyć ładną bluzkę i dopiąć kurtkę do porodu miałam w sumie 18kg na plusie, a już zostało tylko 5 a dopiero tydzien mija jednak to były hektolitry wody...a jeszcze mam obrzęknięte nogi to mam nadziję że dalej będzie spadać ![]() Czy karmiąc piersią można jeść smakowe jogurty? np. poziomkowy, truskawkowy? tak dziś chwyciłam na śniadanie ale odstawiłam i zjadłam naturalny. Cytat:
i chyba zrezygnuję z tego pieluchowania-ciężko zapakować dziecko z tą pieluchą my używamy rozmiar 62 bo te 56 co mam to są jakieś mikro-w większośći z anglii-ten pierwszy rozmiar 0-1m-c i są za krótkie nogi ![]() Dziewczyny możecie polecić jakiś podgrzewacz i termos na butlę? jakiejś konkretnej firmy? bo spodobało mi się wychodzenie i muszę uskuteczniać to częściej
|
|
#3210 |
|
Zakorzenienie
|
hej
Lenka ma jakiś czas aktywnosci dziś nie placze a aby ja nosic a ona wszytsko oglada brzuszek na szczescie przeszedł (odpukac) i oby juz bylo lepiej dziś tz pierwszy dzien do pracy po wolnym zmykam bo Lena sie domaga rączek
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.

Nie dość, że nie wiem czy była najedzona przed snem to jeszcze sobie taką przerwę urządziła między posiłkami. Ale za to jak wstała to pięknie zjadła. I od tamtej pory wcina super. Może też dlatego, że wymyśliłam inną strategię. Nie daję jej jeść kiedy zaczyna płakać, ale co 3 godziny. No i po problemie. Je aż się chce karmić.
Ja mogę jeść tylko sezamki i batony corny z żurawiną
)

ciekawe ile moja waży???? za tydzień szczepienie to się dowiem
Diety żadnej nie mogę zastosować bo karmię piersią to musi mi to wystarczyć
Ostatnio oglądałam swoje zdjęcia z przed ciąży i się o mało nie załamałam... tylko dlaczego Ja wtedy nie doceniałam tego, że mam taką fajną sylwetkę?

ale za to mm jest pycha (enfamil)
Moja to zawsze rano wylicza ile razy w nocy Hania płakała a wszystkim w koło się chwali że jest głucha ale co dzieje się u nas w pokoju to akurat słyszy

udalo mi sie jedynie zmniejszych intensywnosc strumienia
zmykam bo Lena sie domaga rączek