|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Kliwia chyba dopiero w piatek bede mogła Ci wysalc, własnie przez to swieto, podaj adres, a kasy nie trzeba no co Ty! prezent noworoczny! tylko własnie szkoda, ze jutro nieczynne , swoją drogą to strasznie dziwne , ze w jednym regionie na recepte a w innym nie - masakra jakas
hehe no to super!!!!!!!!! Paulinka , moja też tak robiła - nic sie przy tym nie działo - pare zielonych a teraz znow normalne , wiec to nic strasznego !!!!! własnie siedze ze Śmiejzelkiem w chuscie i pisze do Was! udało się i jest to mega super wygodne polecam! wklejam foty i jeszcze jedna z sylwestra!
Urodziłam się 13ego w piątek Nasz Skarb Nasze nadchodzące Szczęście Edytowane przez essence30 Czas edycji: 2011-01-05 o 18:38 |
|
|
|
#3392 |
|
Raczkowanie
|
|
#3393 |
|
Raczkowanie
|
ja juz pierwszy dzien pracy mam za soba. Musialam isc w poniedzialek, bo laska ktora robi moja robote jest taka szybka, ze sie nie wyrabia z niczym
Niby mam niedaleko, bo tylko za sciane, ale i tak caly czas myslalam co robi maluszek z TZ. Wpadalam co 3 godziny na karmienie i zmiane pieluszki, poprzytulalam sie do malenstwa i szlam dalej... nie bylo tak zle. A w sumie to zaraz po porodzie juz pracowalam, ale do domu przynosilam sobie papiery
|
|
|
|
#3394 |
|
Zadomowienie
|
Kliwia a przez jaki czas stosować te kropelki????
|
|
|
|
#3395 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Uzywa ktoras z Was pas poporodowy? czy pomaga? wiadomo ze na poczatku brzuch sie wchłania i tak sam bez pasa, wiec czy jest sens go nosic po pologu? Brzuch mi sie wchlonal chyba juz bardziej sie nie wchlonie a zostala taka opona o wiele wieksza niz przed ciaza taka ciastolina i jestem ciekawa czy taki pas by cos dal, wiadomo cwiczenia tez mam w planach jakies brzuszki.
|
|
#3396 |
|
Kici kici miau miau
|
ale sab simplex daje sie po 15 kropel.i byla juz o tym mowa
|
|
|
|
#3397 |
|
Zakorzenienie
|
essence mojej 14dniowej malej ten czopek na pol przepolowic?
|
|
|
|
#3398 | |
|
Raczkowanie
|
przepołów - bo ja w 1 miesiącu cały dałam
---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
|
|
#3399 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3400 |
|
Zakorzenienie
|
Niebieskaa, mnie się zdaje że to jeszcze za wcześnie na całkowite spłaszczenie brzucha. Też mam trochę takiej ciastoliny
ale pasa nie zamierzam nosić, nawet o tym nie myślałam Odczekam jeszcze ze 2-3 tygodnie i zacznę brzuszki robić
|
#3401 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W nocy to wstal tylko do niej przez pierwsze trzy dni a teraz to sie nawet wcale nie budzi. Przychodzi z pracy, je kolacje, siada przed tv i szybko usypia, po jakim czasie idzie do lozka. Tak wiec nie jestes sama. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jesli chodzi o powrot do pracy to ja tez nie wyobrazam sobie zostawic mala pod opieke kogos obcego. Jedna sprawa to wlasnie to ze nie potrafie sobie wyobrazic ze dziecko jest tulone przez kogos kogo nie znam, jakas obca kobiete, a druga sprawa to ze w takich zlobkach przypada kiloro dzieci na jedna opiekunke a wiadomo ile to dzieci uwagi potrzebuja. Mam wrazenie ze maluszki tam czesto placza i nikt sie nimi nie zajmuje bo po porstu trudno tulic, karmic, przebierac osmioro dzieci na raz. Zreszta marzy mi sie drugie dziecko za jakis rok |
|||||
|
|
|
#3402 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja uzywalam po kazdym porodzie i teraz tez i wlasnie po skonczonym pologu |
|||
|
|
|
#3403 |
|
Zakorzenienie
|
Jesooo jak czytam o waszych tz to mi sie slabo robi. Ja ledwo moge cos kolo siebie zorbic a gdzie tu mowic o wyjsciu do sklepu
przykre to ze panowie sie nie poczuwaja do pomocy swoim zonom i przy opiece nad swoimi potomkami Trzymajcie sie dzielnie dziewczynki
|
|
|
|
#3404 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niebieska- moj pije wszystko co mu podam Moj maz mowi do malego : mein kleiner Mann. Edytowane przez De28 Czas edycji: 2011-01-05 o 20:03 |
|
|
|
|
#3405 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dodatkowo mieszkam z rodzicami, którzy prowadzą własną firmę, więc mogą sobie sami organizować czas. Już się zadeklarowali do opieki. Tak samo teściowa. Więc wydatek związany ze żłobbkiem odpada. ![]() Cytat:
Cytat:
A my odkryliśmy, że Marii włoski robią się... ciemnorude. I jeszcze coś dla mam: http://www.dzieciowo.pl/2010/12/i-kto-to-mowi.html http://demotywatory.pl/2487665/Nie-wiesz-co-to-duma |
|||
|
|
|
#3406 |
|
Zakorzenienie
|
Joanna ja tez podejrzewam, ze Pascal robi sie rudawy.
Ja blond, tatus ciemny, dzieci blond, a tu nagle maly rudasek ... nie wiem po kim. No ale przy takiej ilosci wlosow mozna sie omylic Poczekam az mu cos wiecej wyrosnie.
|
|
|
|
#3407 |
|
Zadomowienie
|
Joanna - moja Helenka tez ma pod światło rude- urodziła się z bardzo ciemnymi , a teraz odrastają jej blond i śmiesznie to wygląda, bo dół jest ciemny , a odrost pszeniczny- w sumie mały rudzielec - szansa na rudzielca w przyszłości jest, bo moja mama jest kasztanowa naturalnie, ale my z mężem juz zwyczajni szatyni.
|
|
|
|
#3408 | ||
|
Zadomowienie
|
Wasze określenia dzidziusiów tak mnie rozbawiły że mnie rana po CC rozbolała
Cytat:
![]() Cytat:
nie wiem czy to była kolka, w ogóle nie mogliśmy go uspokoić w końcu przyszła pora kolejnego karmienia i padł ze zmęczenia i spał do 11...czy uzywa któraś z Was herbatki hipp na kolkę? dobrze ona działa? i ile tego jemu podawac? w ogóle dziś mam gorszy dzień Mały coraz gorzej ssie-źle chwyta i bardzo mnie to boli, poprawiam go po milion razy, ale w 100%dobrze i tak nie chwyta jestem załamana i mam ochotę się poddać każde karmienie to dla mnie wielki stres a jak dochodzi do tego ten płacz po to już w ogóle dopada mnie baby blues. jutro daję sobie ostatnią szansę - przychodzi pani od laktacji i mam nadzieję że nam pomoże, ale teraz np. siedzę jak na szpilkach bo zaraz się obudzi i trzeba będzie karmić i to z tej piersi, którą w ogóle nie umie chwytać a leci ze mnie jak z kranu-wkładam sobie 2 wkładki a i tak przeciekam nie umiem sobie poradzić jak Mały płacze i boję się z nim zostawać sama
|
|
#3409 |
|
Zakorzenienie
|
mallinka a probowalas z kapturkami aventu na sutki? Moze lepiej bedzie chwytal bo to spore jest - wieksze od smoczka butlowego.
No i z tej piersi co nie umie chwytac moze sproboj w innej pozycji, np z spod pachy Przy karmieniu na poczatku jak mnie nauczyla kolezanka przystawiac - to robilam sobie 'rogala' z koca - cos jak te poduszki do karmienia, i mala sobie lezala ja mialam wolne rece i moglam wtedy ja dobrze przystawic. No i naciaganie sutkow by sie zmarszczyly pomaga. Poczatek jest trudny, bo zanim przystawilam dzioba malej, to mi sutek juz rozlazil sie. ![]() Badz dobrej mysli ![]() A co do wkladek, to wladek uzywasz czy podpasek? Mi juz malo leci na szczescie, ale i tak zapach to ma dziwny conajmniej. No i polecam podpaski bella maxi blue - sa dlugasne, cienkie i maja wloknine Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2011-01-05 o 22:04 |
|
|
|
#3410 |
|
Raczkowanie
|
Mallinka odnosnie laktacji pisałam Ci na poczekalni - to samo co Kliwia - kapturki
a jeśli chodzi o herbatki - to ja uzywam Humana - herbatka na brzuszek, bo jest bez glukozy - podaje łyzeczke z czubkiem na 100 ml przegotowanej wody
|
#3411 | |
|
Wtajemniczenie
|
A my jednak na nowym mleku drugi dzien kolki. Wyglada jednak, ze maly musi dostawac nutre, bo tego nie bylo. Dostal czopka, wykapalismy go i od 20 nosimy a on nie daje sie uspokoic. Mam wrazenie, ze te suche miejsca na polikach go bola
Smaruje mu to bepantenem ale niewiele pomaga. Ahh jutro musze cos z lekarzem wymyslec.A z pozytywow- ponad dwa tygodnie temu musialam kupic sobie dzinsy rozmiar 40 bo w swoje nawet w udach nie wchodzilam. Tak mi sie biodra rozeszly pod koniec ciazy ze masakra. A dzis z ciekawosci zalozylam pare starych spodni rozmiar 36 i nawet sie zapielam Dwie pary moge normalnie nosic, te bardziej obcisle za dwa tygodnie beda luzne. A juz sie balam ze mi szeroki tylek zostanie.---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3412 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ja mroziłam po 100ml, a jak odciągnęłam 120 to 120ml, bo po co tą resztę łączyć z innym.
Cytat:
Takiej tez bym dziecka nie zostawiła.A do sklepów chodzę. Pascal był ze mną zaraz pierwszego dnia po wyjściu ze szpitala. Nie mam go z kim zostawić. Poza tym jak nie mam ochoty na spacer, to wykorzystuję to i idę do sklepu z małym, więc ma swój spacer ![]() Cytat:
No ale wiadomo, że ile osób, tyle zdań w tej sprawie ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3413 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ale to dzięki kapturkom w ogóle zaczął ssać właśnie mi krew poleciała z jednej brodawy - masakra też używam tych niebieskich z belli, a leci ze mnie niewiele i chciałabym przejść już na wkładki ![]() tej humany musze poszukac-to w aptece? bo właśnie hipp jest z glukoza ![]() siedzimy teraz i słuchamy odkurzacza-przynajmniej nie drze sie w niebogłosy...
|
|
#3414 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dziecko jak padlo wczoraj po kolce o 23 tak spalo do 5 30.
Jego rekord.
|
|
|
|
#3415 | |||
|
Dragonfly
|
Cytat:
(co on kurka dzieci z kolkami nie mial?????)I podejrzewam zelazo,bo zrobila ciemnozielona kupe,a mnie po tym sorbiferze tez zaparlo...Odstawilam,trud no-na razie bede brac tylko falvit,zebym nie zemdlala w jakims ciemnym kacie Cytat:
Cytat:
Mialam piersi jak kamienie-jedna dalam jej w dwoch ratach by oproznila do konca,a z drugiej odciagnelam ile sie dalo...i w koncu ulga
|
|
|
#3416 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- U mnie chyba laktacja sie unormowala do potrzeb dziecka. Jeszcze niedawno moglam sciagac do 150 ml z jednej piersi a teraz to tyle nawet z dwoch nie wyciagne. mala srednio zjada okolo 120 ml (z butelki) i najprawdopodobniej mniej wiecej tyle samo z piersi. Piersi juz tak sie dostosowaly ze sciagam wlasnie 120ml czy to przerwa w karmieniu wynosi 2 godz czy 5
|
|
|
|
|
#3417 |
|
Wtajemniczenie
|
Sasiad faktycznie bezszczelny
Ja bym mu powiedziala, ze jezeli taki madry to niech sam sprobuje dziecko z kolka uspokoic.![]() Moj tez sie darl, az uszy bola. Nerwowo nie wyrabiam ![]() Artystka- moj przewaznie jadl o 23 i spal do 3 45- 4. Wiec ta 5 30 jest super ![]() Zaraz idziemy do lekarza, badamy bioderka, wazym i mierzymy. Oj na pewno mu sie uroslo, bo ostatnio kupione pajacyki sa na styk i pieluchy nawet drugi rozmiar powoli robia sie ciasnawe.Niby te pieluchy do 6 kg. A dwa tygodnie temu zmienialismy z new born na mini i sie w nich topil. edit: Bylismy u lekarza i od razu powiedzial, ze to juz nie tradzik a nietolerancja pokarmowa. Mamy karmic nutra. Do tego testy alergiczne, czy to na pewno chodzi o mleko krowie. Mojemu mezowi glupio, bo dotad twierdzil, ze wymyslam choroby. Edytowane przez De28 Czas edycji: 2011-01-06 o 10:03 |
|
|
|
#3418 |
|
Zadomowienie
|
Moj mały dostał antybiotyk w zastrzykach, 4 dawki, wczoraj juz mial jeden dzis jeden wieczorem znowu i jutro, są to bolesne zastrzyki
serce mnie boli jak go kłują
|
#3419 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do krwi przy karmieniu - mowiono mi , ze jak leci krew nie mozna karmic ta piersią (odciągnać i wylać) , ale to faktycznie jak jest zywa krew- mi najszybciej zagoiły się sutki, bo tez tak miałam - jak smarowałam brodawkę i otoczke własnym mlekiem i jak najczesciej wietrzyłam - przez ten czas dopóki nie powstał strupek to karmiłam jedną , a potem juz ze strupkami spokojnie - no ale przez kapturki Artystka - gdzie mieszka ten sasiad to pójde i .... ja znów mam taka sąsiadke, co mi zawsze odkąd mieszkamy puszcza msze w niedziele o 7ej rano , moja sypialnia graniczy ścianą z nia..... tak puszcza ze na drugim koncu mieszkania słychac...... no to teraz los sie odwrócił i my koncertujemy a dodatkowo sąsiadka z góry bo tez ma takiego małego dzidziusia
|
|
#3420 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ojejnajważniejsze, żeby mu przeszlo. Współczuję, miałam straszną traume po szczepieniu, dlatego tak się byłam antybiotyku. U nas PRAWIE ok, ale nadal zdarza jej się zakaszleć. DO poniedziałku mam jej dawać wit. C i syropek, więc zobaczymy.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:53.

no to super!!!!!!!!! 

a oprócz tego wszystko co mi przyjdzie do głowy np. myszko, robaczku, słoneczko, żabeczko itp.
ale pasa nie zamierzam nosić, nawet o tym nie myślałam 

żadnego bólu przy tym nie ma, od paru dni podaje jej sab simpex...

), wycieczki , szkolenia. Bije sie z myslami, co powinnam zrobic, bo lubie swoja prace mimo braku satysfakcji finansowej. Ale dziecko tez lubie 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
ojej