W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011 cz.V - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-10, 21:13   #2371
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

Cytat:
Napisane przez make_up_istka Pokaż wiadomość
anka_bzzz prawda jednak jest taka, że żeby nie nacinać, położna musi sie postarać (inaczej się po prostu popęka), bo tak jak moja mówi - to jest dodatkowe 10-15min przeznaczone tylko na ochronę, kiedy położna całkowicie musi skupić się na pacjentce.
Bo tną, żeby przyspieszyć... Sama nie wiem: czy lepsze te 10-15 min. skurczy, czy cięcie i szybszy poród, a potem szycie i gojenie. Nie wiem, jakby wyglądało krocze bez cięcia, więc nie chcę się wypowiadać. Przypuszczam, że lepiej się to wszystko goi. No nic, nie będę rozpaczać, może u Ciebie się uda.

Cytat:
Napisane przez Supernovaja Pokaż wiadomość
olałam wogóle, bo nie będę się prosić, jade jutro prywatnie zrobic badania, nienawidzę się prosić, gdyby to ode mnie zależało, to ani złotówki bym gościowi nie odpaliła z mojego ubezpieczenia

Zachowanie lekarza - bulwersujące. Ja bym chciała pierwszy kontakt zmienić, a z dzieckiem to pewnie prywatnie...Prosić się też nie znoszę, dlatego w Karcie Ciąży nie miałam konsultacji lekarza ogólnego, bo on badań moczy i krwi nie ma. A po co mu to? Ja oczekiwałam, że mi wpisze ewentualne choroby (tj. brak takowych) i na co jestem uczulona. Tępak.

Cytat:
Napisane przez dewi Pokaż wiadomość
moj Tz juz w domku... od jutra ma urlop, ja wieczorem jutro idę do szpitala a w srodę cc... mam mega stresa juz.

Ja na razie nie znalazłam żadnego rozstępu, pewnie będą się robić dopiero po. Tak mialam wczesniej, wtedy mega smarowanko i takie malutkie udalo sie rozjasnic i nie widac nic...
Trzymamy kciuki.

Cytat:
Napisane przez e_rosa Pokaż wiadomość
a no czytałam na portalu, (a już nie mówie na jakim bo cholera wie kto to czytałam, a Ty bedziesz najlepiej wiedzieć o jaki chodzi ) i foteczki widziałam. A wyprawkę jaką wam dali? Zdjęcei tż z małą prześliczne
Powiem Ci, że wyprawka średnio na jeża. Wolałabym ten tysiąc, który jeszcze do grudnia dawała... Dostaliśmy: pajaca, jakieś olbrzymie buciko-pantofle (), butlę AVENT 260 ml, zabawkę, ręcznik z kapturkiem, mydełko, oliwkę i krem NIVEA. Używam na razie tylko ręcznika, mydełka i trochę oliwki, ale położna w sumie mi odradziła, powiedziała, żeby sobie lepiej Oliatum kupić.
Można też było na kablówce relację zobaczyć. Kazały nam położne sprzątnąć trochę przy łóżkach - tj. poukładać rzeczy, bo władza przychodzi. Śmieszne to było wszystko.

Cytat:
Napisane przez s_a_j Pokaż wiadomość
dziewczyny mam podły nastrój, przerzucam na męża swoje humory, frustracje, jestem niesprawiedliwa. czuję się podłą babą i ryczeć mi się chce. boże. i rybę przesoliłam
Powiem Wam, że po porodzie z hormonami też nie teges. Ja dziś miałam średni humor, bo noc zarwana (norma przy naszej Ali), pogoda pod psem (zazdroszczę słońca i spacerów!) i jeszcze się okazało, że nie dostanę kasy z ubezpieczania, bo czegoś tam nie płaciłam i nawet mi nikt nie powiedział, że można płacić albo dlaczego nie płacę. Jestem wściekła i załamana na zmianę, ryczę jak bóbr, bo prawie byłoby ok 800-900 zł do wózka a tak to lipa. Po prostu taką zwiechę złapałam jak nigdy w ciąży. Ja, chociaż za słonym nie przepadam, zjadłabym taką rybę ze smakiem.

Cytat:
Napisane przez dizi Pokaż wiadomość
Pozdrawiam wszystkie Brzusie, a nowym Mamusiom gratuluję

Na załączeniu mój Kamilek jeszcze ze szpitala- pierwsze zdjęcie w kilka minut po narodzinach.
Czekamy na relację. Pozdrawiam mamusię i synka.
Kruszynka maleńka z niego.

Cytat:
Napisane przez JeSuisUnPapillon Pokaż wiadomość
pisałam do Stalowejmagnolii bo się nic nie odzywa i dostałam sms - że wypuścili ją ze szpitala w piątek, ale w domu ma nakaz leżenia
do końca. Także do 31stycznia musi wytrzymać jakoś chyba że samo wcześniej sie coś zacznie dziać.

Ech!
Dużo wytrwałości. Już niedługo. Jakoś zleci i będzie wszystko ok.
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 21:30   #2372
Supernovaja
Raczkowanie

Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Bez przesady - to by znaczyło, że w ciąży kobieta ma się tylko u ginka leczyć. A jak się przeziębisz, to nie możesz też iść do rodzinnego. Faktycznie, straszny wysiłek napisać Tobie to skierowanie...kobiecie w ciąży przysługuje darmowa opieka zdrowotna, a to znaczy, że i takie skierowania mamy dostawać bez problemu...moze trzeba oświecić doktorka.
A nie możesz iść do innego lekarza w przychodni - nie będziesz musiała się denerwować tym doktorem więcej...
Już sobie powiedziałam, że więcej tam nie pójdę, już kiedyś ginekolog mnie tam potraktowała jak kawał mięcha, widać głupia jestem bo się nic nie nauczyłam i do tej przychodni wróciłam

btw u mnie rozstepy zrobiły sie tylko po jednej stronie na wysokości kości miednicy, takie 3 krechy na pół palcucha, i pomimo, ze nie mam na całym, to i tak mi smutno, że się nie udało z tymi trzema

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
macie jakieś pomysły na prezenty dla Babci i Dziadka?? co myślicie o takim ręczniku?
ja poproszę o pomysł na 60-tke teściowej

Cytat:
Napisane przez olbka Pokaż wiadomość
dewi, w takim razie trzymamy kciuki!!!
Właśnie, a gdzie Muron?

No a ja właśnie zaliczyłam wku**ienie moja ginka po raz n-ty zapomniała zlecić mi jakieś badanie i całe szczęście, że kobita w laboratorium spytała, czy miałam to już robione (odczyn jakiegoś kogoś na C). No nie miałam. A lekarz pani nie zlecił? No nie. To bardzo dziwne, bo w ciąży się to robi. Aha, no to zrobię jak tak, bo to ostatnie badania w ciąży przecież już. No i mi wyszło, że mam alloprzeciwciała do antygenów krwinek czerwonych. Cokolwiek by to oznaczało. Mój mąż odbierał dzisiaj wyniki, laborantka mówiła, że jeśli potrzebowałabym krwi, to byłyby problemy. Na szczęście nie jest to zagrożenie dla dziecka... ale dla mnie - jakby co - już tak.

Całe szczęście, że moja ginka chora i odwołała jutrzejszą wizytę. Pójdę do kogoś innego i zobaczymy...

Miała któraś to badanie? Co to dokładnie oznacza? Bo ja nie bardzo mogę znaleźć w necie, jakie to niesie ze sobą konsekwencje...

już wiem: odczyn Coombsa
u nas obydwoje jestesmy na plus, wiec nie mieliśmy zlecanego odczynu ps.połowe lekarzy bym rozstrzelała, jak boga kocham

Cytat:
kończą mi się witaminki i chciałam teraz coś DHA kupić, możecie polecic?? Bo nawet nie wiem po jakich nazwach szukać...
ja brałam prenatal DHA, ok 36zł za 30 tabletek płaciłam ( w Katosach jeszcze kupowałam), ale dostałam od nich uczulenia i w zasadzie od tamtego czasu nie brałam, komuś chyba dałam

Cytat:
Hej Kochane! Witam się po tygodniowej przerwie jako świeżo upieczona mama W szpitalu spędziliśmy 5 dni, a od piątku jesteśmy w domku, powoli oswajamy się ze sobą, karmię piersią choć wcale nie jest łatwo (całe szczęście, że jeszcze w szpitalu trafiłam na świetne specjalistki od laktacji, cierpliwie pokazywały mi jak przystawiać małego do piersi- jak dla mnie to wcale nie było proste! ). Jak znajdę chwilę czasu to postaram się Wam opisać odrobinę poród, ale ogólnie Dziewczyny nie ma się co bać CC, trochę gorzej jest później z dojściem do siebie, ale to wiadomo jak po operacji

Pozdrawiam wszystkie Brzusie, a nowym Mamusiom gratuluję

Na załączeniu mój Kamilek jeszcze ze szpitala- pierwsze zdjęcie w kilka minut po narodzinach.

gratuluje przystojnego synka
Supernovaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 21:41   #2373
cytrynka3002
Zadomowienie

Dziewczyny ja od spaceru czuję się tak sobie, wzięłam prysznic i nadal jest lipnie...oczywiście skurcze mam jak co wieczór, ale najgorzej mnie wkurza ból brzucha i krzyża...załamka normalnie...dodatkowo latam dziś do kibelka jak najęta...jak tak ma być do końca stycznia, to ja już teraz wymiękam.

Idę spać, dobrej nocy dla Was wszystkich.

Cytat:
Napisane przez ligotka Pokaż wiadomość
Witam sie wieczorkiem, spedzilam sporo czasu u fryzjera, wrocilam o 18 i dopiero co Was nadrobilam, ale nie mam juz sil pisac, bo strasznie bolesne skurcze mnie lapia, nietyle boli mocno na dole co jak brzuch sie stawia to boli bardzo a do tego mala daje popalic... A ja nastroj mialam dobry do czasu az maz z pracy nie wrocil, a ze go gardlo boli to ma prawo na mnie warczec.......
lilijko, agape wyslalam Wam swoje dyspozycje na prywatne czekam na info...
MIlego wieczorku, pojawie sie jutro bo dzis sie pojde wczesniej polozyc...
Ligotko z opisu Twojego wynika, że mamy tak samo...masakra, wiem, co czujesz...3maj się!

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość

strzelę zaraz śmiechem szanowna Pani matka się odezwała i zapowiedziała się na wizytę w poniedziałek lub we wtorek ale jej się przypomniało, a mi nie jest ona na nic potrzebna..........

do tego dziewczyny coś czuję się niewyraźnie....... nagle zaczęłam mieć lekki katar i teraz takie dziwne uczucie w gardle i jakby podziębienie. pewnie efekt tej dziwacznej pogody, to niby ciepło, a tu zimno.......
No to nieźle, niczym królowa się zapowiedziała, więc pewnie liczy na jakieś wystawne powitanie. Od jutra nic, tylko brać się do roboty.

A co do przeziębienia - uważaj na siebie - teraz najłatwiej choróbsko załapać, bo niby jest cieplej i od razu człowiek lżej się ubiera...wypij herbatkę z sokiem malinowym, albo z cytryną i do łóżeczka się rozgrzać.

Cytat:
Napisane przez JeSuisUnPapillon Pokaż wiadomość
pisałam do Stalowejmagnolii bo się nic nie odzywa i dostałam sms - że wypuścili ją ze szpitala w piątek, ale w domu ma nakaz leżenia
do końca. Także do 31stycznia musi wytrzymać jakoś chyba że samo wcześniej sie coś zacznie dziać.

Ech!
O kurczę...no to żeby tylko dała radę...

Cytat:
Napisane przez Supernovaja Pokaż wiadomość
Już sobie powiedziałam, że więcej tam nie pójdę, już kiedyś ginekolog mnie tam potraktowała jak kawał mięcha, widać głupia jestem bo się nic nie nauczyłam i do tej przychodni wróciłam
Też trafiałam w swoim życiu na różnych lekarzy...niektórzy w ogóle nie mają powołania, siedzą w gabinecie z łaski - jak tylko wchodzisz, to czujesz się winna wręcz, ze czas im zajmujesz i jak najszybciej chcesz stamtąd wyjść...

Dobra, ja zmykam!

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 21:44   #2374
MARIKA.S
Zadomowienie

Dziewczyny chce wstapic do klubu disneya, i mam dylemat miedzy duzymi ksiazkami Disneya, ktyore sama w przeszlosci zbieralam a tymi malymi ksiazeczkami dla dzieci disneya, kiedys byla tutaj o nich mowa.
Jak myslicie co lepsze?
http://www.kkd.pl

Dla lekarza kupilam w koncu cos zupelnie innego niz chcialam na poczatku.
Piekny album o Polsce, duzego slicznego misia dla jego córki i ogromnego storczyka (dla zony ). Tylko nie wiem w co to zapakowac W celofan?? W kwiaciarnii mi sprzedadzą??

Przepraszam za blędy i brak polskich znaków ale Mala zasypia mi na ramieniu
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 22:02   #2375
s_a_j
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hawea Pokaż wiadomość
dziewczyny, powiedzcie mi jedną rzecz, co wkładacie do wózka?? chodzi mi o to, czy kocyk na sam spód i pościel taką specjalną do wózka, czy jakiś becik?? bo już zgłupiałam...
Ja akurat wkładać będę specjalną pościelkę do wózka, ale myślę, że równie dobrze można przykryć kocykami czy też rozłożonym rożkiem

Cytat:
Napisane przez MARIKA.S Pokaż wiadomość
Piekny album o Polsce, duzego slicznego misia dla jego córki i ogromnego storczyka (dla zony ). Tylko nie wiem w co to zapakowac W celofan?? W kwiaciarnii mi sprzedadzą??

sprzedadzą, sprzedadzą, tylko kup największy - łatwiej będzie pakować, do tego duża piekna kokarda i będzie na pewno ładnie, albo wszystko do jakiegoś kosza zapakować i też wielką kokardą przewiązać
Stary 2011-01-10, 22:33   #2376
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
mysiopez mój to nie wie, gdzie co jest w kuchnia już nie mówiąc o rzeczach dziecka trzeba będzie go uświadomić

mój nawet nie znajduje swoich rzeczy w swojej szafce [choć stoi i się na nie gapi]

Cytat:
dziewczyny, powiedzcie mi jedną rzecz, co wkładacie do wózka?? chodzi mi o to, czy kocyk na sam spód i pościel taką specjalną do wózka, czy jakiś becik?? bo już zgłupiałam...
mam w planach: albo kocyk na spód [bo jeszcze nie wiem jak wygląda materacyk do naszego wózka] i taka mała kołderka na górę, albo wykorzystam becik ze chrztu

Cytat:

są albo takie wielkie arkusze albo takie "rękawy" jak do pieczenia, w które można zawinąć na kształt cukierka przykładowo

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 22:42   #2377
make_up_istka
BAN stały

mysiopez podobno takie skurcze mogą trwać ok.7-10 dni przed porodem. Ja swoje też do takich zaliczam. Tylko silne niesamowicie. Ale niezbyt bolesne.

ligotko jeśli br\zuch cały twardnieje i boli, to ja bym się na Twoim miejscu wybrała do lekarza szybko. Jak boli cały brzuch w czasie napinania się to może to być objaw porodu.

Supernovaja mnie dałaś te tabletki z DHA

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Cytrynko ja coś czuję że ty niedługo urodzisz
make_up_istka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 23:52   #2378
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
mysiopez podobno takie skurcze mogą trwać ok.7-10 dni przed porodem. Ja swoje też do takich zaliczam. Tylko silne niesamowicie. Ale niezbyt bolesne.

ligotko jeśli br\zuch cały twardnieje i boli, to ja bym się na Twoim miejscu wybrała do lekarza szybko. Jak boli cały brzuch w czasie napinania się to może to być objaw porodu.

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Ale pocieszenie.. ja już miałam nadzieje, że jutro urodzę...;( a w sumie dziś w nocy!!!! a tu nici....

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 00:13   #2379
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
ja w dobrej wierze skleroza ciążowa

to co, sesyjka w środę?

ps. muron z kaliną w szpitalu chyba, na odchowalni pisała, ze małej żółtaczka nie przechodziła chyba?

dobrej nocki babki, może dziś będzie nam dane się wyspać
Supernovaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 07:55   #2380
marleen32
Rozeznanie

Witam
Ja nocke srednio dobrze przespalam, pozno usnelam, bo najstarsza miala atrakcje zoladkowe, co prawda TZ z nia siedzial, nie wiem do ktorej, ja usnelam cos po 23, ale i tak srednio wyspana sie czuje.
Teraz TZ poszedl z mlodsza do szkoly, i zaraz do pracy, a ja jak zwykle wstalam ja wyszykowac,i tak sie zastanawiam, jak on da rade sam, jak w szpitalu bede .
Co do humorow, ja Wam pisalam, ze zadnych nie mam, tymczasem wczoraj chyba cos w powietrzu bylo, bo pod wieczor nagle mi sie zmienilo, i TZ tez sie oberwalo, za nic w sumie ops:.
Najpierw wscieklam sie, ze dziecko chore, a auto w naprawie, pozniej, ze ten grat tyle kosztuje, bo wyszlo 3 razy drozej jak liczylam, a TZ zaczal mi wymieniac, co jeszcze zrobic trzeba , no i tak go zjechalam, ze biedny nie wiedzial, o co mi chodzi, takze odwoluje, bo zrobilam sie humorzasta zolza.
Cytrynko idz moze do lekarza sprawdzic, mi brzuch twardnieje, ale jakos w miare normalnie, a skurcze czasem jakies sie pojawia, ale nie moge narzekac, ze bardzo mocne sa, w sumie wczoraj byly takie, ze zastanawialam sie, czy cos nie takiego zjadlam, czy to od bejbika.
Lilijko zdrowka, mnie dzis kaszel obudzil, ale ja spie nie wlaczajac ogrzewania w sypialni, wiec pewno mam za swoje, juz TZ powiedzial, ze to dlatego malutka ma czkawke tak czesto, no i nastraszyli mnie, przeziebieniem ciazy, ale ja naprawde nie umiem w wyzszych temperaturach siedziec, mimo ze normalnie bez ciazy, to cieplolubna jestem.
Marika super prezent , ja z mojej lekarki wcale zadowolona nie jestem, wiec dostanie tylko pralinki Lindta, nad zdjeciem malej sie zastanowie czy dac, no i jakas kartke z podziekowaniem.
Eh, polski ginekolog rozpieszczal, mnie przez poprzednie ciaze, to ona sie wydaje olewatorka, ale faktycznie taka jest .
Chocby usg, to na ubezpieczenie robi minute moze, a jak samemu sie placi, to wyjasniala ponad 20 minut.
Ale poprzedni i tak lepiej robil, bo on liczyl dziecku paluszki, odpowiadal na wszystkie pytania, itd.., no ale za daleko facet gabinet ma
Moja malusia znow ma czkawke, co ja na bank zdenerwuje zaraz.
marleen32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 08:02   #2381
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

witam się wtorkowo
lecę do krwiopijców oddać krew
a potem do babci!!!!
miłego dnia........
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 08:09   #2382
mysiopez
Zadomowienie

dzień dobry!

kolejna nieprzespana noc.. do 4 męczyły mnie skurcze.. a teraz spokój!!!!

lece na kTG i musze dzis mojego lekarza dorwać...

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 08:09   #2383
olbka
Zadomowienie

no ja po wczorajszej akcji zmieniam ginkę, chociaż jestem do niej przywiązana strasznie (13 lat). Ale nie mam zamiaru chodzić i płacić krocie za prywatne wizyty i jeszcze musieć przypominać o badaniach, receptach itd, bo ona zapomina albo się spieszy... to się mija z celem.
zobaczymy, do kogo trafię dzisiaj, jakiś facet, opinie ma dobre no i pracuje w szpitalu, w którym będe rodzić...
ehh, już czuję, jak ja się nastresuję dzisiaj

http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyv0nppsj9.png

Kasia
olbka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 09:04   #2384
ligotka
Rozeznanie

Witam sie z rana
Noc w miare spokojnie, oczywiscie czeste wycieczki na siusiu no i potem ciezko zasnac...
makeupistko nie strasz, bo rzeczywiscie zaczne myslec ze rodze... na razie te bole nei sa takie czeste, gora dwa do pieciu skurczy dziennie, czasem napina sie brzuch i boli na dole, a czasem sie tylko napina i wtedy taki twardy jak glaz boli mnie, mialam tak wczesniej jak wstawalam w nocy na siku, a teraz zdarza sie w dzien... licze ze do wizyty za tydzien w srode dotrwam...
lilijko jak sie czujesz?? Moj chory mezus zaaplikowal sobie trzy fervexy, ibuprom zatoki no i dzis wstal jak nowo narodzony, szkoda ze my tak nie mozemy
Milego dnia zycze!
ligotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 09:16   #2385
arjuna
Raczkowanie

dziewczyny co wiecie o zwiastunach ciężkich porodów? czy można z gory przewidzieć że poród będzie ciężki?

Bo mi tak właśnie powiedział lekarz z tydzień temu...Wczoraj byłam na kolejnej wizycie, zrobił mi masaż szyjki macicy, który mial wywołać skurcze-jednak do tej pory nic mi nie jest...

Lekarz mi powiedział, że moja szyjka zupełn ie nie jest przygotowana do porodu, cokolwiek ma to znaczyć. Kazał mi "używać" męża-proglastyny zawarte w spermie mają pomóc przygotować mi szyjkę..

POwiedział też, że mam niski próg bólu i on nie widzi mnie na porodówce bez zzo. To akurat mi pasuje, bardzo liczę na to znieczulenie9niestety powiedziano mi już, ze jeśli rodzić będę w ciągu dnia, to anestezjolog może nie mieć czas, by mnie znieczulić...no super..)

Wczoraj na usg wyszło, że mały waży ponad 3500, wszystko w normie, tyle, że cos mu sie nie spieszy na ten świat.Sama jestem bardzo drobną kobietą i liczyłam, ze dziecko będzie raczej małe-bym mogła urodzić siłami natury..A tym czasem jeśli mam jeszcze czekać i czekać, a on będzie rósł i rósł...boję się, że nie dam rady:/
arjuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 09:22   #2386
_MONIKA_G4
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez arjuna Pokaż wiadomość
dziewczyny co wiecie o zwiastunach ciężkich porodów? czy można z gory przewidzieć że poród będzie ciężki?

Bo mi tak właśnie powiedział lekarz z tydzień temu...Wczoraj byłam na kolejnej wizycie, zrobił mi masaż szyjki macicy, który mial wywołać skurcze-jednak do tej pory nic mi nie jest...

Lekarz mi powiedział, że moja szyjka zupełn ie nie jest przygotowana do porodu, cokolwiek ma to znaczyć. Kazał mi "używać" męża-proglastyny zawarte w spermie mają pomóc przygotować mi szyjkę..

POwiedział też, że mam niski próg bólu i on nie widzi mnie na porodówce bez zzo. To akurat mi pasuje, bardzo liczę na to znieczulenie9niestety powiedziano mi już, ze jeśli rodzić będę w ciągu dnia, to anestezjolog może nie mieć czas, by mnie znieczulić...no super..)

Wczoraj na usg wyszło, że mały waży ponad 3500, wszystko w normie, tyle, że cos mu sie nie spieszy na ten świat.Sama jestem bardzo drobną kobietą i liczyłam, ze dziecko będzie raczej małe-bym mogła urodzić siłami natury..A tym czasem jeśli mam jeszcze czekać i czekać, a on będzie rósł i rósł...boję się, że nie dam rady:/
spokojnie.... moja tesciowa przy wzroscie 157 cm urodzila 5-cio kg Słonika-mojego meza.
Ja sama mialam ciezki pierwszy porod (13 h), ale dalam rady, a teraz mimo, ze sie stresuje jak kazda z nas-chce juz urodzic. Wiec da sie przezyc
Wazne bys wspolpracowała z połozna. Skup sie na swoim ciele, oddychaj z przepony-głęboko, dotleniaj siebie i Maleństwo a kiedy juz bedzie czas to daj z siebie wszystko, bo to jeszcze zaledwie chwila a bedziesz miala w ramionach wyczekane Dzieciątko... wiec glowa do gory i nie stresuj sie tym co mowi lekarz.
A poki czas, to "uzywaj" meza rzeczywiscie i staraj sie masowac szyjke codzien sama-to podobno pomaga..
Stary 2011-01-11, 09:31   #2387
ligotka
Rozeznanie

arjuna no to Cie ten lekarz wsparl nie ma co, jak ja bym od mojego uslyszala to wszystko to bym chyba uciekla gdzie pieprz rosnie oczywiscie zartuje, ale pierwszy raz slyszalam o czyms takim, moj na szczescie mowi tylko ze szyjka zamknieta i wszystko dobrze, ale licze ze jak pojde do niego za tydzien to jednak zauwazy ze cos sie otwiera...
Stary 2011-01-11, 09:46   #2388
s_a_j
Rozeznanie

Dzień dobry dziewczynki,
u mnie noc udana, tylko wiecie co zauważyłam? Mam tak od kilku dni i nie wiem co to, czy to narządy w środku tak poupychane czy rzeczywiście coś z sercem mam. Po takim dłuższym leżeniu, szczegolnie na lewym boku, tak tępo boli mnie jakby serce, albo okolice serca. Wydaje mi się, że to dlatego, że tam wszystko jest tak pościskane. Ma może z Was któraś podobnie?

Ja już po śniadaniu, teraz idę sobie ukroić loda - nie wiem czy to ja taki łakomczuch czy mały taki łasuch Niech będzie, że dziecko heheh :P
Stary 2011-01-11, 09:52   #2389
Jessy_
Raczkowanie

Witam!
Ja dzisiaj wyspałam się chyba pierwszy raz od 2 tygodni... nawet budzik męża mnie nie obudził, czyżby to była jakaś cisza przed burzą...

arjuna - ja od koleżanki słyszałam że jak pojechała do szpitala z pierwszymi skurczami i jej lekarz zrobił masaż szyjki macicy to myślała, że go zabije i wspomina to jako najgorszy moment w całym porodzie... więc może nie jest tak najgorzej z tym Twoim progiem bólu.
Jessy_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 10:05   #2390
agape
Zadomowienie

Witam się i ja wtorkowo

ja z kolejnym pytaniem do osób mających materac kokos-pianka-gryka - jakiej grubości jest Wasz materac? ale upierdliwa jestem

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 10:16   #2391
s_a_j
Rozeznanie

Cytat:
Witam się i ja wtorkowo

ja z kolejnym pytaniem do osób mających materac kokos-pianka-gryka - jakiej grubości jest Wasz materac? ale upierdliwa jestem
mam już całe łóżeczko ubrane i materacyk też już w prześcieradełko obleczony, ale dla Ciebie aż podeszłam i zmierzyłam, wychodzi jakieś 7-8 cm
Stary 2011-01-11, 10:18   #2392
e_rosa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
E-rosa no i co z tobą teraz, bo ja podejrzewam u siebie że też mi termin przejdzie. I nie wiem co będzie. A co ci lekarz powiedział, masz sie zgłosić do szpitala?
jak do niedzieli nic nie ruszy to do szpitala - czyli tydzień po terminie jeszcze mogę pochodzić (ja już czuje po kościach że toak się to skończy)

Cytat:
kończą mi się witaminki i chciałam teraz coś DHA kupić, możecie polecic?? Bo nawet nie wiem po jakich nazwach szukać...
ja tez mam prenatal - zwykły za 15 + dha za 35 (za 30 kapsułek)

Cytat:
śiczniutki maluszek

Cytat:
Uważaj na siebie, no i trzymam kciuki za szybki poród - żebyś już się nie stresowała.
[/COLOR]
dziękuje trzymaj dalej może coś pomogą, ale czarno to widzę, juz powoli się zaczynam nastawiać psychicznie że skończy się wszytko cesarką. A dziś to mam taki humor że maskra, będzie dobrze jak ja kogoś nie zabije w domu do końca tej ciązy.

Cytat:
ja mam taki jakby matercayk w wózku już od nowości, mam też komplet pościeli do wózka - myśle że albo bedę wkładać tą kąderke na spód i przykryć kcem albo na odwród - albo też rożek jeden włoży - bo w wyniku pomyłki na alle mam jeden nadprogramyw wszytko wyjdzie w praniu

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz Pokaż wiadomość
Powiem Ci, że wyprawka średnio na jeża. Wolałabym ten tysiąc, który jeszcze do grudnia dawała... Dostaliśmy: pajaca, jakieś olbrzymie buciko-pantofle (), butlę AVENT 260 ml, zabawkę, ręcznik z kapturkiem, mydełko, oliwkę i krem NIVEA. Używam na razie tylko ręcznika, mydełka i trochę oliwki, ale położna w sumie mi odradziła, powiedziała, żeby sobie lepiej Oliatum kupić.
Można też było na kablówce relację zobaczyć. Kazały nam położne sprzątnąć trochę przy łóżkach - tj. poukładać rzeczy, bo władza przychodzi. Śmieszne to było wszystko.
hehe co roku taka szopke robią, choć z drugiej strony można to zaliczyć do miłych gestów, ale jak bym miała osobiście wybierac to wolała bym nie mieć tej wyprawki i nie uczestniczyć w takim pokazie. Dobre jest to że przy odwiedzinach maluchy za szybą musza być, a tu że szycha to już ją to nie obowiązuje... no cóż Polskie realia...

Ania a leżałaś z jakimiś laskami które miały tam robine cc? jak tak to napisz mi proszę co mówiły na temat zabiegu. Ja już mam teraz wsztkie myśli w głowie. Powiem ci że myślałam sobie że jak bym miała mieć cc to tylko w krakowie a teraz to już sama nie wiem - wiem że tam pewno mają większą wprawę do podania znieczulenia (bo robią to masowo) z drugiej strony jak pomyśle że po takim zabiegu musze się sama zajmowac małym odrazu to mnie to przeraża - no i strasznie szybko do domu wypuszczają.

eh ale nam ten maluch cyrki zaczyna odstawiać, nigdzie się mu nie śpieszy tak jak jego tatusiowi.
e_rosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 10:19   #2393
agape
Zadomowienie

Cytat:
mam już całe łóżeczko ubrane i materacyk też już w prześcieradełko obleczony, ale dla Ciebie aż podeszłam i zmierzyłam, wychodzi jakieś 7-8 cm
ale koffana jesteś takie poświęcenie powiedz mi jeszcze tylko czy uważasz że taka grubość jest wystarczająca czy zainwestować w 10cm?

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
Stary 2011-01-11, 10:20   #2394
e_rosa
Raczkowanie

Cytat:
Witam się i ja wtorkowo

ale to chyba zależy gdzie kupiony i ile ktoś daje pianki (tak mi się wydaje) mój kokos - pianka ma 6 cm
e_rosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 10:21   #2395
agape
Zadomowienie

i dziękuję Wam wszystkim za info w sprawie tabletek DHA

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
Stary 2011-01-11, 10:24   #2396
s_a_j
Rozeznanie

Cytat:
ale koffana jesteś takie poświęcenie powiedz mi jeszcze tylko czy uważasz że taka grubość jest wystarczająca czy zainwestować w 10cm?

hmmm, ja myślę, że jeśli nie ma dużej rożnicy cenowej to brać grubszy, chociaż wydaje mi się, że ten mój powinien w zupełności wystarczyć
Stary 2011-01-11, 10:27   #2397
MARIKA.S
Zadomowienie

Hej Dziewczyny

My dzisiaj jedziemy na USG bioderek. Trzymajcie kciuki żebyśmy nie musieli Małej szeroko pieluchować.

Jutro natomiast mam problem strategiczny.....jestem umówiona na wizytę kontrolną do gina i chyba będę musiała jechać z Sarą sama samochodem.....Kurcze trochę się boję Nie chodzi tutaj nawet o jazdę samochodem bo lubię jeździć i raczej nie mam z tym problemów, ale świadomość, ze będę wiozła tą Kruszynkę wywołuje u mnie dreszcze.

Dziewczyny można wozić dziecko z przodu w foteliku? Bo mi się coś kojarzy, ze można jak zamontuje sie je tyłem do kierunku jazdy i wyłączy poduszkę powietrzną.....
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 10:29   #2398
cytrynka3002
Zadomowienie

Hejka, ja noc w miarę przespałam. Za to od rana mnie aż nosi - sprzątam, piorę, zaraz się wezmę za prasowanie chyba. No i koniecznie mam wizję przemeblowania w naszej sypialni - nie miałam kiedy sobie tego wymarzyć. Także jak mąż wróci z pracy, to go trochę pomęczę.

Cytat:

Nie strasz...nie na w sumie wiem, że każdą z nas to czeka, ale ja specjalnie w kolejkę pchać się nie będę.

Cytat:
Napisane przez marleen32 Pokaż wiadomość
Witam
Cytrynko idz moze do lekarza sprawdzic, mi brzuch twardnieje, ale jakos w miare normalnie, a skurcze czasem jakies sie pojawia, ale nie moge narzekac, ze bardzo mocne sa, w sumie wczoraj byly takie, ze zastanawialam sie, czy cos nie takiego zjadlam, czy to od bejbika.
.
No jeśli dzisiaj wieczorem będzie tak, jak wczoraj, to mąż już zapowiedział, że zwiedzimy IP...na razie tylko ćmi mnie brzuch jak na @, także jestem dobrej myśli...
Jeszcze jak na złość mój gin ma urlop w tym tygodniu i muszę czekać do poniedziałku na wizytę i KTG...w tym tygodniu chcę sobie zrobić wszystkie podstawowe badania krwi i moczu tak w razie "w".

Cytat:
witam się wtorkowo
lecę do krwiopijców oddać krew
a potem do babci!!!!
miłego dnia........
Udanej wizyty u babci.

Cytat:
Napisane przez olbka Pokaż wiadomość
no ja po wczorajszej akcji zmieniam ginkę, chociaż jestem do niej przywiązana strasznie (13 lat). Ale nie mam zamiaru chodzić i płacić krocie za prywatne wizyty i jeszcze musieć przypominać o badaniach, receptach itd, bo ona zapomina albo się spieszy... to się mija z celem.
zobaczymy, do kogo trafię dzisiaj, jakiś facet, opinie ma dobre no i pracuje w szpitalu, w którym będe rodzić...
ehh, już czuję, jak ja się nastresuję dzisiaj
Czasami lepiej zmienić, albo chociaż iść na konsultacje do innego gina, choćby po to, żeby upewnił nas, że wszystko jest w porządku...wiem, co piszę. Oby jednak tego stresu jak najmniej było. Powodzenia!

Cytat:
Dzień dobry dziewczynki,
u mnie noc udana, tylko wiecie co zauważyłam? Mam tak od kilku dni i nie wiem co to, czy to narządy w środku tak poupychane czy rzeczywiście coś z sercem mam. Po takim dłuższym leżeniu, szczegolnie na lewym boku, tak tępo boli mnie jakby serce, albo okolice serca. Wydaje mi się, że to dlatego, że tam wszystko jest tak pościskane. Ma może z Was któraś podobnie?
Wiesz co, ja też tak mam...np. jak w nocy za długo leżę na lewym boku, to mnie tak jakby żebra bolą...wiesz, no co tu się dziwić...nasze dzieci mają już na pewno malutko miejsca i stąd tak nas wszystko uwiera.

Cytat:
Ech, ja chciałam w weekend ubrać łóżeczko, ale mąż się nie zgodził, żeby kurz nie osiadł. Już mu zapowiedziałam, że w ten weekend nie odpuszczę.

Mariko - 3mam kciuki za dzisiejszą wizytę!! A co do jutrzejszej podróży, to jest, tak, jak piszesz - dziecko na przednim siedzeniu tyłem w kierunku jazdy + koniecznie wymontować poduszkę powietrzną trzeba!! Też bym miała stresa, ale wierzę w Ciebie .

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png

Edytowane przez cytrynka3002
Czas edycji: 2011-01-11 o 10:31
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-11, 10:35   #2399
s_a_j
Rozeznanie

Cytat:

Dziewczyny można wozić dziecko z przodu w foteliku? Bo mi się coś kojarzy, ze można jak zamontuje sie je tyłem do kierunku jazdy i wyłączy poduszkę powietrzną.....
tak, tak, obowiązkowo tyłem do kierunku jazdy plus wyłączona poduszka

Cytat:

Wiesz co, ja też tak mam...np. jak w nocy za długo leżę na lewym boku, to mnie tak jakby żebra bolą...wiesz, no co tu się dziwić...nasze dzieci mają już na pewno malutko miejsca i stąd tak nas wszystko uwiera.
tak właśnie sobie pomyślalam, że to przez to, że wszystko jest tam poprzestawiane nie chciałam siać paniki, że mi serce staje czy coś
Stary 2011-01-11, 10:37   #2400
ligotka
Rozeznanie

marika dokladnie musisz wylaczyc poduszke powietrzna i wtedy mozesz wiesc, kurcze ja juz sie boje jezdzic, a z maluchem pewnie bedzie gozej...
agape ja nie pomoge bo mam lateksowy, tez mi sie wydjaje ze to jakies 7cm i ja bym chyba kupila grubszy, bo mnie sie ten moj maly wydaje
cytrynko ja mojego w niedziel namawialam na przeniesienie juz lozeczka do sypialni, ale tez stwierdzil ze za wczesnie i ze mam czekac do poczatku lutego...
A samopoczucie tez mam dzis gorsze, od rana malo bolesne ale jednak skurcze, wyszlam do sklepiku pod blokiem wrocilam zmachana, z bolem brzucha a w dodatku z mdlosciami,
hawea ja mam taki spiworek do gondolki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości