|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2011
Cytat:
zanka205 co to są te kostki? ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Zazdroszczę ja na swoim widziałam tylko fasolinkę i coś migające co niby serduszkiem ma być bo gin ma kiepskie usg, a na super nowoczesne idę dopiero 2 go lutego |
|
|
|
|
#4202 |
|
Zakorzenienie
|
Nerola faktycznie niedrogo. Może się skuszę
![]() Ale to jutro jak na wizycie dowiem się, ze wsio ok. Aniu hmm... ja bym chyba miała smaka na gołąbki ![]() W ogóle dziś jechałam autobusem do pracy (dojezdzam 30 km) i tak mi się zrobiło słabo, ze myślałam, ze fikne, ale nie umiem poprosić, zeby mi ktoś miejsca ustąpił
|
|
|
|
#4203 |
|
Rozeznanie
|
oj ostatnio na poczcie jakaś starsza pani, ale nie jakaś niedołężna chciała się przede mnie wryć mówiąc, że ona tylko 1 list, a ja miałam tylko 3. Więc nie omieszkałam Pani powiedzieć, ze jak ją puszczę to się zrzygam i że rozumiem, że ciąża nie choroba ale...
oj głupio się jej zrobiło
|
|
|
|
#4204 |
|
Zakorzenienie
|
stapelka - ja w tej ciazy tez jakas bezposredniejsza jestem i pewnie bym tak wypaliła
![]() dzis bylam u gina,,nie wiem czy wspominalam ale ma fajny sprzet i w 3d widzialam moje 5 cm. jak zwykle rosnie szybciej niz ma - niby 13tc już... u mnie w pracy dzis obwiescilam wszystkim. rodzina pewnie dalsza tez juz wie, bo wiesci szybko sie niosa. no i najwazniejsze kolezanki. a reszcie... chce powiedziec w prima aprilis a bo sobie wymysliłam ze zrobie numer sprzed 2 lat - wtedy zamiescilam test ciazowy na naszej klasie i napisalam :co rok to prorok" (bo artur mial roczek) - i sie zaczely telefony do mojej mamy i wogóle cyrk! musialam potem wstawic nowe ze to taki zarcik kuzynka sie na mnie obraziła... bo jak ja moglam ja w bład wprowadzac, ona juz pół rodziny obdzwoniła ![]() ![]() wiec wywine jakis numer - tym razem serio
|
|
|
|
#4205 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4206 | |
|
Wtajemniczenie
|
Carmela telik trzymał kciuki
pisz co i jak Cytat:
na szczescie ja uwielbiam gotowac wiec nie jest zle dzis miałam wielką ochote na pomidorową... mniam A mam pytanko do pracujących przyszłych mam czy w pracując przy komputerze w pracy staracie sie spedzac nie wiecej 4 godziny przy komputerze, bo mi to wydaje sie nie możliwe ale nie wiem jak zły ma to wpływ na fasolkę
|
|
#4207 |
|
Zadomowienie
|
stapelko takie http://allegro.pl/pieluszki-wieloraz...373117425.html
bo my sie chyba zdecydowalismy na pieluszkowanie wielorazowe, co prawda trzeba prac ale przekonuje mnie, ze dzieci szybciej ucza sie korzystac z nocniczka. poza tym te pieluchy tez sa sliczne No ale zobaczymy w praktyce.A co do tego wozka,to wlasnie znajoma mi polecila, bo maja i jest bardzo wygodny. Ja na poczatku chcialam jedo ale ten mikado chyba bardziej mi sie podoba. No i caly komplet mozna miec za 1100 zl a to przy wydatkach dzidziusiowych tez wazne ![]() Dziewczyny a wy bedziecie lub uzywalyscie laktatora?? Ja chcialabym karmic naturalnie ale wlasnie slyszalam, ze jaks ie ma nawal, to warto miec i nie wiem czy inwestowac czy tez nie.
|
|
#4208 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wicie gniazda? hmm boję się, że za chwilę mu się znudzi i już nic nie upiecze hihi chodzi Ci o te fredkowe? to te kości co się przed porodem rozchodzą a po schodzą, w każdym razie mnie czasem boli tak w dole, tak jakby kości czy mięśnie, tak bardziej te zewnętrzne części a nie w środku ciężko mi opisać
|
|
#4209 |
|
Rozeznanie
|
kajool a ile tego kupiłaś? bo ja rozumiem, że maluchowi trzeba zmieniać taki komplet kilka razy dziennie czyli trzeba mieć zapas przynajmniej na 2-3 dni i prać? to co mam 15 kupić? czy nie rozumiem systemu?
|
|
|
|
#4210 |
|
Zakorzenienie
|
patrzyłam na te pieluchy
ja miałam zwykłe tetry 80sztuk i schodziły mi , nic nie bylo za duzo drogo zeby je kupic w takiej ilosci jak za sztuke 25zeta ja jestem z okolic bielska białej |
|
|
|
#4211 |
|
Zakorzenienie
|
kajol - jak sie ma nawał to leci nawet jak na piers nadusisz. wiec dla samego nawału nie. poza tym nawal = za duzo pokarmu. wiec jak jeszcze odciagasz to potem produkuje wiecej. kółko sie zamyka... ja uzywalam ale wlasnie do odciagania, szczegolnie jak do pracy wrocilam
komp w ciazy - ja w pracy siedze 8h i teraz w domu... ale przy laptopie. tak naprawde jak nie trzymasz kompa na kolanach czy nie siedzisz brzuchem do tyłu monitora tego z "dupą" (crt anie lcd) to takie samo promieniowanie wydaje np. przedłużacz albo wlaczona do sieci suszarka... jest znikome. to najbardziej stare monitory i wlasnie grzejacy brzuch laptop moze byc problemem. no i komorka noszona w spodniach z przodu albo na sznurku, to juz fale (taki mały radar...). pytalam meza - mowil ze ew cos by dało siedzenie przy antenie czy odbiorniku internetowym (wifi), podpiaal sie tez ze do 4h przy kompie kaze sanepid siedziec wiec cos to musi znaczyc... ale co to nie wie Dotąd nie udowodniono, by praca przy komputerze miała niekorzystny wpływ na przebieg ciąży. Ponieważ jednak emituje on fale elektromagnetyczne (urządzenia nowej generacji wytwarzają minimum promieniowania innych rodzajów), lepiej zachować ostrożność. W pracy warto np. zadbać, by monitor koleżanki czy kolegi nie był ustawiony do nas tyłem, który najbardziej promieniuje, lub żeby był oddzielony przegrodą. Nowoczesne monitory o tzw. niskim stopniu radiacji są z pewnością bezpieczniejsze, na tych starszego typu można zamontować dodatkową osłonę. Niekorzystny wpływ komputera to jednak nie tylko promieniowanie. Zbyt długie siedzenie w jednej pozycji powoduje zastój w naczyniach żylnych, obrzęki, bóle pleców. Za bezpieczne uznaje się cztery godziny pracy przed monitorem dziennie. Co godzinę warto sobie robić kilkuminutową przerwę. Dobrze jest też często wietrzyć pokój, w którym się pracuje, i wyłączać komputer, gdy się go nie używa. http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...4,2795610.html Komputer, czyli monitor i dodatkowy osprzęt nie stanowią zagrożenia dla przebiegu ciąży ani dla rozwijającego się dziecka. Zasada pracy ekranu komputera jest podobna jak ekranu telewizora. Według specjalistów od komputerów emitowane przez ekran promieniowanie jest bezpieczne, jest to bowiem promieniowanie o średniej długości fal, a nie promieniowanie X (badania radiologiczne, różnego typu prześwietlenia). Zwłaszcza obecne monitory ciekłokrystaliczne (LCD), które wytwarzają pole elektromagnetyczne nawet kilkadziesiąt razy mniejsze niż monitory tradycyjne, a i te wystarczy jedynie zaopatrzyć w ochronne filtry. Promieniowanie z ekranu komputera może mieć jednak ujemny wpływ na stan oczu, zwłaszcza wielogodzinne wpatrywanie w monitor. Z kolei przebywanie zbyt długo w tej samej pozycji na dolegliwości związane z kręgosłupem (bóle pleców), obrzęki nóg na skutek zaburzeń krążenia oraz wystąpienie tzw. zespołu cieśni nadgarstka. Wszyscy są na to narażeni, z tym że w czasie ciąży zwiększa się ryzyko wystąpienia tych dolegliwości w wyniku zmiany punktu ciężkości ciała oraz na skutek działania relaksyny (hormon, który luzuje więzadła, by łatwiej było donosić ciążę, z drugiej strony zwiększa podatność na urazy). Można pracować przy komputerze, korzystać z niego na co dzień dla własnych potrzeb, ale z umiarem. Należy robić kilkuminutowe przerwy co godzinę, a jeszcze lepiej co pół godziny: trochę pochodzić, wykonać kilka ćwiczeń rozluźniających, krążeniowych (szyi, nadgarstka, stóp) lub oddechowych. Należy pamiętać, że w czasie ciąży powinno się unikać zbyt długiego przebywania w tej samej pozycji (siedzącej, stojącej, leżącej). Należy używać wygodnych krzeseł i dla bezpieczeństwa oczu siedzieć maksymalnie daleko od monitora (ok. 50 cm od twarzy). Nadgarstki powinny opierać się o blat biurka, a stopy o podłoże (co jakiś czas poruszać choćby tylko palcami, robić „młynek”). Z doświadczenia wiem, jak dobrze jest mieć pod ręką kubek z dobrą herbatką, wodę mineralną, owoce, drobną przekąskę. Nie wiem, czy polecić to przyszłym mamom. Przecież każdy ruch, każda zmiana pozycji, jeśli się pracuje przy komputerze, jest na wagę złota. Nawet te kilka kroków, by sięgnąć po owoce czy wodę się liczą. Według obecnych przepisów, kobieta w ciąży może pracować przy komputerze łącznie 4 godziny dziennie, ale długość pracy może się wydłużyć, gdyż należy dodać krótkie przerwy , które przyszła mama powinna mieć zapewnione. http://dziecko.onet.pl/7206,0,33,cia...e,artykul.html |
|
|
|
#4212 |
|
Zakorzenienie
|
a moze ktos z okolic trojmiasta???
no wiec wróciliśmy ![]() Pani doktor rewelacyjna (znalazłam ja w internecie po pozytywnych opiniach i nich sie kobiety nie mysliły) Poogladała, posprawdzała, bylo bicie serduszka 158 uderzen/min. przepły.... wątroby (o ile dobrze pamietam). Kość nosowa i przezierność OK. Dziecko wysokie na 6 cm Wziełam TZ na badanie, tez zachwycony! Aaaaa i mialam usg przez brzuch, było rewelacyjnie widac. Jutro zrobie zdęjcia zdjęć i wstawie. |
|
|
|
#4213 |
|
Zadomowienie
|
stapelko ja kupilam na razie dwie pieluchy aby obczaic co i jak. na jeden dzien dla noworodka potrzeba okolo 12, takze jak chcesz prac co dwa dni topotrzebujesz 24 pieluch. Ja zamierzam tez troche poszyc, bo to nic rudnego. Mozna tez kupic otulacze a w nie wkladac wkladki zrobione z tetry, flaneli czy tez rcznikow z ikei
wtedy wymieniasz tylko te wklady. i jak tak zsumujesz to niby wychodzi drogo ale jak zsumujesz ile wydajesz na pampersy, to dopiero zobaczysz rozniece ![]() Zreszta najlepiej jak poczytasz sobie troche tutaj: http://www.chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=158 i tutaj http://forum.pieluszkarnia.pl/ 83monia dzieki za odpowiedz. kurcze jeszcze tylu rzeczy nie wiem a niby posiadanie dzieci to taka naturalna sprawa, tylko nikt nie mowil, ze tyle trzeba sie uczyc jeszcze
|
|
#4214 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
)Ja spod Krakowa - tak na południe ![]() carmelaSoprano, to super wieści
|
|
|
#4215 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie
ja znowu w pracy... ble... nic mi się nie chce robić... nerola kochana wpadaj! zapraszam alś mnie rozbawiła tym tekstem o patologi ![]() też mam parę pytań do Ciebie: a mianowicie czy wszystkie dzieci rodziłaś w naszym cudnym szpitalu na Dekerta?? i jak wrażenia?? bo różnie słyszałam... a mąż mnie namawia na Drezdenko bo on stamtą no i ponoć tam teraz dużo babeczek jeździ rodzić... ale ja bym wolała ten nasz gorzowski - mam do niego z domu jakiś kilometr może (nawet niecały na skróty) to bym sobie pieszo doszła nawet jak się zacznie. poza tym mój lekarz tam pracuje... a to chyba ok?? no nie wiem - czekam na Twoją opinię jako doświadczonej już matki-polki aha! i jeszcze jedno - mam nadzieję, że za wścibska nie jestem- w której części mieszkasz kochana?? bo pamiętam, że pisałaś coś o kozie i kurach itp... to tak myślę, że raczej nie w centrum ![]() a mnie ostatnio pachwina tak ciągnie masakrycznie, że chodzić nie mogę praktycznie... mówiłam lekarzowi, ale nie powiedział od czego... ani w ogóle nic nie powiedział na ten temat... hmmm... a mnie napieprza coraz bardziej... |
|
|
|
#4216 |
|
Rozeznanie
|
witam
![]() ja w pracy, mega nie wyspana i na dodatek po malej sprzeczce z tz w aucie-jadąc do pracy.grrr.. byle wytrzymac do 15.30 ![]() i w ogole brzuch mnie ostatnio boli... gratki dla dziewczyn ktore byly wcz na wizytach super,ze wsio ok ja wciaz czekam piatku..zanka ale masz cudownego meza! moj oprocz ewentualnego pomycia naczyn nie chce nic robic
|
|
|
|
#4217 | ||
|
Rozeznanie
|
Witajcie z rana, ja tez już w robocie
Cytat:
po mału wszystko sie poukłada ![]() Cytat:
brumek dzięki za info o lekarce a jeszcze z ciekawości się zapytam: długie terminy przy zapisach?
|
||
|
|
|
#4218 |
|
Zadomowienie
|
hej Laseczki
no ja już też po wizycie wszystko ok serducho biło jak szalone, ale miałąm radości lekarz mówił że wszystko dobrze i jest z nas zadowolony no i zabronił chorować na grype angine itd oczywiście ładnie dziękuję za kciuki![]() kalinkap13 no to trzymam kciuki do piątku Nita6 ja jestem z pod Cieszyna to już do Bielska nie tak daleko ![]() CarmelaSoprano za wizytę83monia no ja siedzę 8,5 godziny w pracy robie sobie jakieś przerwy no ale nie mam wyjścia moja praca jest tylko na kompie, ale jeszcze 3 tygodnie a w zasadzie 12 dni roboczych hahah odliczam i koniec ![]() Stapelka hahah ale się uśmiałąm szkoda że nie mogłam zobaczyć miny tej baby Zmalowana a ty chcesz się przeprowadzać? hmmm już nie wiem co miałam komu napisać
|
|
|
|
#4219 |
|
Wtajemniczenie
|
Zanka ja z okolic Olkusza
![]() Ja też już pracy... i też mega niewyspana
|
#4220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet jak nic nie pije wieczorem to mi sie nad ranem chce...
|
|
|
#4221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie
|
|
#4222 |
|
BAN stały
|
Stampelka-bardzo ładnie się zachowałaś na poczcie
![]() Zadbałaś o dobre samopoczucie wszystkich wokó a nie tylko swoje jak ta samolubna kobieta Carmela-super!!! Kajool-śliczne te pieluszki ale cena powala.Poza tym nie wiem czy te wkłady sie wyrzuca? Bo smółkę sprać to nie lada wyczyn ![]() Ja kupuję pampersy w Biedronce za 26 zł. i przy noworodku starczają na 1,5 tyg. a potem na 3 tygodnie. Zmalowana-no to czekamy na dobre wieści.A czy Ty jesteś pewna,że chcesz?Wazne,że będziecie razem-nieważne gdzie ![]() Pieleszka-no właśnie wszystkie trzy rodziłam na Dekerta-stety-niestety. Ale zdrowy rozsadek wział górę. Mają tu sprzet do ratowania noworodków a ja mam schizy,że coś nie tak będzie. Kobiety jeżdzą do Balkinka,Drezdenka,Skwier zyny-tam traktuja rodzące jak kobiety,ludzi a tu jak trafisz. Mi np.ostatnio nie dali oksytocyny choć prosiłam,nie przebili pęcherza bo nie chcieli,nie dali znieczulenia bo w Święta nie dają.Paranoja.A ja głupia nie myślałam a mogłam do mojego lekarza zadzwonić. Poza tym srali nade mną bo ja sercowa i nie chcieli dać nic. A jak sie porozrywałam bo nic nie szło,to kardiologa wołali,dawali różności w żyłę,cewnik.A mogli mnie posłuchać. Tu pracują znajomi lekarze,mój lekarz,położna i w sumie juz mnie znają jak mieszkałam tam 4,5 miesiaca,to prawie jak zameldowana na Dekerta. Mieszkałam wcześniej na Sportowej ![]() Teraz w Boleminie ale do Gorzowa jeżdzę często(zakupy,poczta,leka rze,rodzina...). Nie opluwaj więcej w pracy monitora ![]() Ty mieszkasz w tych tbs-owskich blokach(męża brat tam mieszka),czy gdzieś koło Panoramy? Na te bóle,to Ci lekarze nic nie poradzą(znieczulica).Pono ć tak ma być. Też mnie boli i brzuch i krzyż i tak co ciażę. Edytowane przez nerola Czas edycji: 2011-01-12 o 09:33 |
|
|
|
#4223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiecie co, ja chyba zapytam lekarza przy kolejnych wizytach czy widać już płeć bo jednak chce wiedzieć co będziemy mieć ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- byłam dzisiaj rano zawieść mocz na badanie bo nie miałam czasu wcześniej bo uczelnia i w piątek pójdę na wizyte z wynikami razem, coiekawe czy mi znowu te bakterie w moczu wyjdą.. grrr... i zobaczę dzidziola znowu dzisiaj możliwe że mi detektor przyjdzie, już tż-towi zapowiedziała żeby mi dał znać jak mu listonosz przywiezie bo z ciekawości padnę.
|
|
|
#4224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4225 |
|
Zakorzenienie
|
heh, to mojej znajomej kolezanka w pracy (termin na 21 stycznia ma) dowiedziala sie tydzien temu ze to jednak chłopiec nie dziewczynka bedzie bo "chyba sie rączką zasłaniał, bardzo panię przepraszam". wiec ta płeć na usg to różnie
![]() dzis bylam załozyc karte ciazy. troche niemila polozna byla a ja mieszalam sie w zeznaniach (to pamieta kiedy dostał pierwsza miesiaczke? bo ja niebardzo...). ba, pomylilam sie w dacie urodzin i ostatniej miesiaczki wiec maja wpisane ze mam na sierpień, chyba mnie obije kijem jak za miesac sie inaczej pokaze ale mam że to 13 tc, bo tak lekarz juz wczoraj wpisał
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-01-12 o 09:57 |
|
|
|
#4226 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mój mąż to niewiem z resztą On i tak chce synka![]() A po co Ci ten detektor, że tak się zapytam?? Ogólnie wiem do czego on służy itd., w sumie sama też zastanawiałam się nad jego kupnem, ale jestem przekonana w 50%. Opowiedz o nim coś ![]() ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tż też chciałby strasznie usłyszeć nasze dzieciątko ![]() ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Jak przestanie mi być potrzebny to go sprzedam, zawsze ktoś chętny się znajdzie a że okazyjnie udało mi się kupić to na tym wiele nie stracę. Mozna powiedzieć że to troche taki gadżet ale jak dla mnie mamusi pierworodki to chce wszystko wiedzieć czy w porządku.
|
|
|
#4228 |
|
BAN stały
|
To ja zaczęłam zarażać detektorami
![]() Miałam 3 i zostawiłam sobie najlepszy już sprawdzony w poprzedniej ciaży. A po co?By sie nie zamartwiać od wizyty do wizyty,zwłaszcza po 3 straconych ciażach ![]() ja tętno maleństwa słyszę od 9 tygodnia
|
|
|
|
#4229 | |
|
Zakorzenienie
|
wiecie co, zjadłam deser Zotta z koroną ten taki budyniowy i mnie zamuliło.. buuu... a zawsze mi tak smakował
ale za to kupiłam cały koszyk kiwi bo ostatnio mam smaka na kiwi - pychota.---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Cytat:
dzięki niej zamówiłam polecany Baby Sound umówimy się na herbatkę w końcu
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-01-12 o 10:13 |
|
|
|
|
#4230 |
|
BAN stały
|
Łe-ja juz przywykłam,że wszystko przeze mnie
![]() Ale gwarantuje,żer nie będziesz zawiedziona.Ani Ty ani ...no właśnie zapomniałam,która jeszcze go kupiła Ja Pieleszce mogę pożyczać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.

zębole
)
super,ze wsio ok