|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
lilijko duze buziaki
nie placz bo dzidzia sie denerwuje, spokojnie wdech wydech i dzwon do meza i pytaj go gdzie go wcielo...
|
|
|
|
#2672 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Cytat:
Wydaje mi się, że to zależy od zakładu pracy. Ja dostałam taki świstek w szpitalu (jakieś zaświadczenie), TŻ wziął akt urodzenia a panienka w sekretariacie mi dała kretynka jakiś idiotyczny papier do wypełnienia - oświadczenie, że mi się dziecko urodziło. Cytat:
Cytat:
Teoretycznie poród rodzinny przysługuje każdej rodzącej nieodpłatnie. Niestety szpitale starają się to obejść. U nas poród rodzinny 220zł, o ile sala jest wolna. Trzeba dopytać. Cytat:
Drętwienie kończyn - jak Justine pisała - jest normalne, ja swoją ginekolog też o to pytałam. Cytat:
U nas mówią wprost. Położna przyszła po porodzie jak odpoczywaliśmy z TŻem i nam powiedziała gdzie, u kogo i ile mamy zapłacić. Szczerze, to się nie dziwię, że tak to wygląda... Polska służba zdrowia jest uboga. Cytat:
Śmiesznie to wygląda, dziecko leży z otwartymi oczkami i czka. Cytat:
Cytat:
GRATULACJE! Kolejna dziewczynka. ![]() Cytat:
Niebieskie pudełko. |
|||||||||
|
|
|
#2673 | |
|
Zakorzenienie
|
moja babcia ma 71 lat, w piątek miała robioną endoprotezę, w poniedziałek przyszedł przystojny pan rehabilitant i już chodziła z chodzikiem, dzisiaj środa, a ona o kulach, jutro ma ponoć zaliczyć schody!!! a w następny poniedziałek do domu....... no po prostu ekspress i naprawdę ją podziwiam...
---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
![]() Inaczej dawno bym już to zrobiła........ |
|
|
|
|
#2674 |
|
Zadomowienie
|
Lilijko to masz energiczną babcię!
może to Pan rehabilitant tak na nią działa ![]() Mi lekarz dał skierowanie na jeszcze jedno USG - za tydzień mam się zgłosić na nie by sprawdzić czy może mały się skusi odwrócić no i zbadać jego wagę bo twierdzi, że coś jest nie tak... tzn zmartwił się za małym brzuchem i moją wagą (9kg do przodu) bo wszystkie pacjentki tyją w oczach i brzuchy mają po 110-130cm a ja mam 100. No ale wyniki badań mam super, niby nic się tam nie skraca i jest ok jeszcze - także powiedział że pozwala mi od 16 stycznia robić co chcę i mogę rodzić :P :P bo jak tak będę leżała i nic nie robiła to przeciągnę za bardzo w drugą stronę.
|
#2675 |
|
Zadomowienie
|
Cytrynka, pisałaś, ze pod koniec dziecko mniej sie rusza a u mnie odwrotnie. Wcześniej prawie w ogóle a teraz to praktycznie cały dzień i całą noc (jak się przebudzę). Nie wiem kiedy ona śpi chyba wtedy co ja. No i mówiłam, ze nic mi nie dolega a jak wstałam od kompa i chodzę to mnie tak kluje na dole. Chyba się mała obniża. Ja sie tak zastanawiam jak na siebie patrzę, jak ona wyjdzie. Kurcze przecież głowa w stosunku do przejścia jest strasznie duża.
Aha a nie pochwaliłam się wagą, nie tyje już tak bardzo i nie widać zupełnie tego po ,mnie, mam mały okrągły brzuszek a przytyłam 20 kg. Ja tylko widzę że mi pupa i uda urosły inni nie zauważają. Nie wiem co jest ale zawsze ludziom wydawałam sie mniejsza niż wynikało to z centymetra, szczególnie jeśli chodzi właśnie o dolne rejony. Nawet w sklepie zawsze mi wciskano spodnie o 3 rozmiary za małe a jak mówiłam właściwy rozmiar to twierdzili że będą za duze. ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- no u mnie w laboratorium było to jako 2 badania - gbs - na paciorkowce i ogólnei bakterie. Ja wcześniej zrobiłam tylko gbs bo pisałyscie o tym badaniu, a dopiero wczoraj sobie popatrzyłam ze ginka mi kazała zrobić wymaz bakteryjny to poleciałam szybko tylko że wyniki dopiero9 w przyszłym tygodniu. Zapieprzyłam po prostu. |
|
|
|
#2676 |
|
Rozeznanie
|
ojc lilijko jak bym mojego szwagra widziala, on dokumenty gubi co miesiac :/ pozostaje czekac
a propo babci ja mysle ze to zasluga tego przystojnego rehabilitanta
|
|
|
|
#2677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bardzo lubialam sadze ze nie tylko pomoglo z brzuszkiem ale tez czulam sie bezpieczniej z rana |
|
|
|
|
#2678 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie już znajoma zapowiedziała że chce mnie odwiedzić (z dalszego miasta) jak już mały bedzie miał ponad m-c, bo ja ciągle ostrzegam że będę lać jak ktoś mi będzie truł dupę w 1 m-cu ze znajomych czy dalszej rodziny. Jedyne osoby jakie akceptuję to rodzice moi i TŻ ![]() ja tam mam w nosie gesty...dla mnie liczy się pamięć a nie to co kto kupi małemu, nauczyłam się tego po mojej rodzinie - jak do prezentów to byli pierwsi w kupowaniu jak byłam mała pierdołek drogich..co by się pokazać, ale żeby zainteresować się jak zdrowie, nauka? pfffffffffff Dewi GRATULACJEEEEEEEEEEEEEEEE EE
|
|
#2679 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam maly brzuch...kazdy mi to w sumie mowi, ze nigdy w zyciu by nie powiedzieli ze ja zaczelam 9 miesiac... Jedynie lekarz i polozna nic nie mowia na temat mojego brzucha...troche sie martwie bo USG tez bardzo opoznia termin mojego porodu, a to wlasnie przez male wymiary dziecka...
|
|
#2680 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super bo ja miałam nieregularne i myślałam że on mi na 28 dni wyliczył a 31 lepiej mi pasuje więc może się nastawię jednak na 12 lutego... bo wg usg 20 luty...
|
|
|
|
|
#2681 |
|
Rozeznanie
|
agape czyli jak bede jechac na porodowke to mam Cie zabrac po drodze co?
|
|
|
|
#2682 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale u mnie czesc rodziny to straszne sknery....mimo, ze maja pieniadze, to wciaz narzekaja, ze oni ledwo co koniec z koncem wiaza a babcia, to wiecznie tylko o kasie gada...robi z siebie ofiare...dawala nam np.20zl na swieta mowiac ze ona ma przeciez tyle wnukow(5), to jakby kazdemu miala dac wiecej to by poszla z torbami...A jak dziadek zyl, nie kupowala ZADNYCH lekarstw, to mieli dla siebie ponad 2500zl emerytury... Teraz ma niecale 2tys. po smierci dziadka i gada, ze ona ledwo co daje rade finansowo wyrobic... Gdzie czasami rodzina 4-osobowa nie ma tyle na miesiac...a ona ma ta kase tylko dla siebie, do tego jest okazem zdrowia i nic jej nie dolega, zadnych lekow nie kupuje...A co do wizyt, to ja wiadomo, ze w szpitalu tylko TŻa i ewentualnie rodzicow-o ile bedzie mozna a w domu to jakies 2tyg. chce spokoju i mysle, ze potem to juz niech sobie przychodza... Ja sama nie wiem jak wyglada noworodek, bo nigdy nikt tak bliski mi nie urodzil dziecka wiec nie chce tego innym zabierac...niech sie napatrza
|
|
#2683 |
|
Zadomowienie
|
Wera To chyba tylko i wyłącznie przez budowę ciała, przed ciążą nie miałam jakiegoś dużego brzucha i miałam dość naciągnięte mięśnie bo ćwiczyłam mając dietę przez kilka m-cy więc myślę że to też jakoś się przyczynia do wielkości brzucha. Także myślę że nie ma co się martwić
najważniejsze by dziecko było ZDROWE, wielkie chyba też być nie musi bo to wyznacznikiem zdrowia nie jest. Nie no rozumiem, tu nie chodzi o to czy ktoś jest materialistą no co Ty!Ja też mam w rodzinie takie osóbki (oj moja jedna babcia to w ogóle chciałaby bym to ja jej kasę dawała bo twierdzi że nie ma - a dorabiała sobie gdzieś jeszcze, nawet nie dzwoni raz do roku na urodziny bo twierdzi że ma za niski abonament ) dlatego też nauczyłam się ich wszystkich olewać i wiem że niezbyt wiele otrzymam od nich. Umiem liczyć na siebie - nie nastawiam się na cuda o tak powiem Także widzę że obie mamy takie kochające babcie, ale co tam... ja zawsze sobie powtarzam że najważniejsze że mam za co żyć - nie ważne czy mam masę kasy czy mało, ale jakoś godnie się żyje i nie narzeka człowiek, a jak babcia chce ponarzekać...to niech zadzwoni do radia maryja Noworodka to widziałam tylko na zdjęciu także boję się takiej kruszynki trochę, bo w sumie trzymałam na rękach 4lata temu mojego kuzyna który miał miesiąc i strach było (mimo że klocuś był);
|
#2684 | |||
|
Zadomowienie
|
DEWI OGROMNE GRATULACJE ZE JUZ TULISZ SWOJEGO BOBASKA
Cytat:
![]() Cytat:
A te niebieskie pudelko mozna rowniez wypelnic w necie i otrzymac na adres domowy. Cytat:
a co do mierzenia brzuszkow to wydaje mi sie ze u kazdej kobiety bedzie to w zaleznosci od budowy i szerokosci bioderek ,wiec jesli Wera jestes ogolnie drobinka to i brzuszek bedzie twoj mial mniej w cm wiecie a ja mam takie juz bole w kroczu ,w pachwinach ze w nocy to czuje sie jak jakas po wypadku obolala .odczuwam juz te rozchodzenie kosci chyba od dwoch miesiecy ale w nocy to przesada tak boli., I czesto czuje jakby rozrywanie w pochwie i takie klucie nie wiem co to znaczy i uczucie jakby mialo mi cos stamtad wypasc ![]() przez moja niecierpliwosc uszkodzilam lozeczko a wczoraj stuknelam sie brzuchem w klamke od drzwi i opowiedzialam mezowi ze mnie w tym miejscu boli ,on biedny sie wystraszyl bo zobaczyl sine krechy na skorze i myslal ze to od tego a to oczywiscie nowe rozstepy A mi rece tez dretwieja oraz 3 palce na dloni ,ktore w pierwszej ciazy tez dretwialy ,lekarz mowil ze to ucisk na nerwy i po powinno przejsc .
|
|
#2685 |
|
Zadomowienie
|
e_rosa, Ty się nie martw i nie nakręcaj, dziecko może się owinąć pępowiną w każdej chwili. a to i tak jeszcze nic nie znaczy
Wera, rzeczywiście, z tymi pieluchami super sprawa nie mogę się już doczekać normalnie... Przypomnijcie mi już na odchowalni, że tak się doczekać nie mogłam, jak będę po ścianach chodziła ze zmęczeniaMoja znowu coś się dzisiaj mniej rusza. Mam nadzieję, że to rzeczywiście tak przed porodem jest... Brzuch mi już tak wisi, że jak siedzę prosto, plecy pod kątem 90 stopni, to brzuch mi na udach leży
|
#2686 |
|
Zadomowienie
|
ale sobie pospałam fiu fiu...
I głodna jestem jak smok! a lodówka pusta, bo przez dziwne zmiany męża nie mielismy kiedy na zakupy iść...a samej mi maz nie pozwala wychodzić.. |
|
|
|
#2687 | ||||
|
Zadomowienie
|
Przepakowałam trochę torbę Małego - niby miał tylko trochę ciuszków, ale jak je przejrzałam, to połowę z powrotem do szafy schowałam...bo normalnie jakbym z nim na wakacje 2tygodniowe jechała
Ciasto na pizzę zrobione, teraz czekam do 16 i wstawiam do piekarnika .Cytat:
.Cytat:
Mi na usg ostatnim też robił przepływy wszystkie i było super, powiedział, że już nie mam iść na usg do porodu, bo jest okej, ale ja pewnie i tak się przejdę .Cytat:
. Z czego się cieszę, bo ma charakter trudny bardzo, więc im więcej wychodzi, tym większy ja mam spokój . Teraz na przykład lata codziennie z przyjaciółką i szuka fajnego lokalu, gdzie wyprawi w lato urodziny.A co do chorób, to moja bardzo lubi doszukiwać u siebie coraz to nowszych - ma 2 szuflady tabletek, podziwiam ją, ze nawet po ciemku ona wie co gdzie znaleźć ma. Cytat:
.Olbko - ten brzuch na kolanach mniej najgorzej denerwuje...spodnie jak skejt musiałabym nosić, więc w leggach pomykam . A jak siedzę, to też mam go na udach - często rozkraczam nogi i tę piłkę "ładuję" między nogi!!Karinaa - współczuję nowych rozstępów, ja swoim wypowiedziłam walkę i nowych na razie nie widzę, ale stare ani myślą znikać na razie! Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2011-01-12 o 15:51 |
||||
|
|
|
#2688 |
|
Zadomowienie
|
hihi, wiem, ze wcześnie ale jak byłam w Lidlu to kupiłam http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...ndex_15773.htm
|
|
|
|
#2689 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=lilijka3;24323822]WIADOMOŚĆ OD DEWI:
![]() "Witam, Blanka urodziła się o 10. Waży 3660g dostała 10 punktów. Czujemy się dobrze. Buziaki" Gratulacje dla Rodziców i dużo zdrówka dla Blanki |
|
|
|
#2690 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo mi się podobają |
|
|
|
|
#2691 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mnie też a to nie jest tak, że maluch taki już uczący się jeść, powinien jeść z plastikowych sztućców? Pytam, bo nie wiem
|
|
#2692 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja kupowałam wczoraj i było tego na stoisku dość dużo, więc myślę że powinny być |
|
|
|
|
#2693 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Na początku to raczej plastikowe łyżeczki i te sprawy są dla Malucha, bo przecież takimi "normalnymi" może sobie krzywdę zrobić - tak mi się wydaje też. Dobra - pizza wstawiona, czekam na mężulka, zjemy i na szkołę rodzenia jedziemy. Miłego popołudnia dziewczyny, zajrzę jeszcze wieczorem do Was |
|
|
|
|
#2694 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oo, my też pizzę mamy dzisiaj kupną, ale z naszymi dodatkami, bo nam się wreszcie przeterminują...
|
|
#2695 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam dokladnie takie ale te raczej dla sztarszego dziecka ,ja swojej kupilam jak miala ponad 2 latka a wczesniej to plastikowe bo bezpieczne Ale mam ochote na pizze wlasnej roboty mam tylko mrozone ale moze sie skusze bo takiej to lenie sie robic![]() po za tym paskudny dzis jest dzien ,szaro i leje wiec pije kawke bo jakas bez zycia jestem ,no i zajadam ciasteczka . Co do rozstepow to po pierwszej ciazy mam i na tylku,na biuscie ,udach biodrach tylko na brzuchu wtedy zaden nie wyszedl i sie cieszylam ze chociaz tyle mnie ominelo to tak teraz nigdzie nie wyszly nowe tylko wlasnie na brzuchu Zamowilam krem poporodowy z Musteli ,ale sie juz nie ludze ,sine krechy szybka nie zejda . Maz ostatnio zaproponowal ze moze zarezerwujemy sobie wakacje w cieplym kraju na pazdziernik aby dzieciaki u babci zostawic a sami odpoczac.Ciekawe czy pomysl sie zrealizuje ale byloby cudownie
|
|
#2696 |
|
BAN stały
|
JeSuis nie rozumiem lekarza - wszędzie słyszę że wielkość brzucha matki nie ma znaczenia w ciąży. Kwestia budowy i mięśni brzucha. Ja sama przybrałam 8kg (teraz schudłam 1kg) - moja mama 5kg - a w obwodzie brzucha mam 91cm mimo, że już jestem na samiutkiej końcówce ciąży. A dziecko rozwija się prawidłowo - nie jest ani specjalnie małe ani duże. Lekarz też nic mi nie mówi - tylko tyle, że tak mało przytyłam i się boi żebym po ciązy anemii nie miała i żeby mi się organizm nie osłabił, bo mi zęby i włosy powypadają
![]() Też mam ochotę na domową pizzę, ale mama dziś wpadła na pomysł żeby zrobić wątróbkę - ku radości wszystkich poza mną... ![]() Aha, jeszcze co do skurczów przepowiadających - u mnie są one o tyle dziwne, ze wcale przy zmianie aktywności nie przechodzą. Jak już są to są i nieważne czy leżę czy siedzę czy po chwili wstaję i się ruszam ![]() lilijko mojej prababci wszczepili endoprotezę (biodra) w wieku 92lat. Dziś chodzi bez kuli (101lat) - od początku ich nie chciała - a do 98lat wchodziła na trzecie piętro w bloku ![]() ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Postanowiłam też ponadrabiać zaległości towarzyskie przed porodem, bo potem nie będzie kiedy i dzis była u mnie dawno niewidziana koleżanka, jutro rano wpadnie druga, a po południu trzecia Zapisałam się na tę poniedziałkową wizytę u lekarza bo chyba jednak nie rozlecę sie przez weekend...Aha, w "Skarbie" z Rossmana jest całkiem fajny artykuł Pawła Zawitkowskiego na temat pierwszych miesięcy życia dziecka
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2011-01-12 o 17:00 |
|
|
|
#2697 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
edit: przytyłam 11kg i lekarz jest bardzo zadowolony z mojej wagi Cytat:
zaoszczędzimy na paliwienormalnie szok! w poniedziałek zamówiłam 5 tych haftowanych ręczników a przed chwilą listonosz mi dostarczył paczkę Edytowane przez agape Czas edycji: 2011-01-12 o 17:00 |
|||
|
|
|
#2698 |
|
Zadomowienie
|
Uwielbiam watrobke
![]() zawsze na urlopie sie tam zajadam ![]() W Uk maja inna metode mierzenia brzucha ale dla nich bardzo wazna i ona wytycza czy trzeba robic dodatkowe np usg czy nie a mianowicie mierza brzuch wzdłuz ,od gory wytyczaja punkt pod biustem i do dolu.Musi odpowiadac dlugosc ilosci tygodni w ktorym aktualnie sie jest ![]() u mnie jest o tydzien do przodu choc zalezy gdzie te punkty sie wybierze ![]() hmm glodna jestem ale nie wiem na co mam ochote ,chyba na wszystko
|
#2699 |
|
Rozeznanie
|
agape i jak te reczniki, fajne sa? ja tak mysle o moich dziadkach czy im takiego prezentu nie sprawic...
Ja jakos sie chyba zle mierze bo mam juz 110cm!!! A brzuszek nie jest gigantyczny, moze to przez te boczki ktore mialam juz przed ciaza i zawsze je uwzgledniam bo balam sie ze bedzie ich wiecej :/ |
|
|
|
#2700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez muron Czas edycji: 2011-01-12 o 17:27 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.

nie placz bo dzidzia sie denerwuje, spokojnie wdech wydech i dzwon do meza i pytaj go gdzie go wcielo...

Trzeba dopytać.
Wprost nikt Ci nie powie, że trzeba zapłacić
Położna przyszła po porodzie jak odpoczywaliśmy z TŻem i nam powiedziała gdzie, u kogo i ile mamy zapłacić. 

Haters Gonna Hate 

Mam maly brzuch...kazdy mi to w sumie mowi, ze nigdy w zyciu by nie powiedzieli ze ja zaczelam 9 miesiac... Jedynie lekarz i polozna nic nie mowia na temat mojego brzucha...troche sie martwie bo USG tez bardzo opoznia termin mojego porodu, a to wlasnie przez male wymiary dziecka...

Teraz ma niecale 2tys. po smierci dziadka i gada, ze ona ledwo co daje rade finansowo wyrobic...
, nie wiem czy dojadę do endokrynologa, bo mojego męża wcięło z moimi wynikami...........
mam tylko mrozone ale moze sie skusze bo takiej to lenie sie robic