|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Szczęśliwa co do odciągania pokarmu to u mnie nie zda egzaminu, bo mi nigdy więcej niż 40 - 60 ml nie udało się ściągnąć za jednym razem. ale z tego co wiem to dziecko zawsze więcej wyciągnie niż laktator. ale może rzeczywiście tego pokarmu w nocy jest mniej. ale jakoś się z tym dokarmianiem mm ciągle waham. po pierwsze tak sobie myślę że to może mi narobić problemów z laktacją, nie wiem też jak brzuszek małej zareaguje no i jeszcze tak sobie myślę że wyrodna matka ze mnie że moje lenistwo z dobrem dziecka wygrywa, bo nie chce mi się w nocy wstawać. sama wiem że to głupota ale jakoś z tyłu głowy to mam. ale tak sobie myślę że może ją butlą z moim lekiem na noc nakarmię i zobaczę ile pośpi.
Lenka* a jakimi farbkami chcesz te odciski robić??? ja też o czymś takim dla dziadków myślałam ale właśnie nie wiem jakie farbki kupić Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-12 o 15:00 |
|
|
|
#2912 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
jaki mam kuopic smoczek, aby maly mogl pic kleik z butelki? mam butelki aventu i mr brown? to sa jakies specjalne smoczki?
|
#2913 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest super, bo jest na 3 różne gęstości. Nieraz jak Pascalek dłużej ciamka i mu w butli zgęstnieje, to tylko obracam butelką, a on nawet nie zauważa
|
|
|
|
|
#2916 |
|
Zakorzenienie
|
a Matiemu znów wczoraj wróciły problemy brzuszkowe i przy jedzeniu zaczyna się prężyc aż wyleci z niego bączek
|
|
|
|
#2917 |
|
Zadomowienie
|
To i ja spytam..ale dziewczyny które uzywają butelek TT?
jaki smok do kaszki/kleiku? Bo z Domikiem miałam Aventy wiec z tymi sie nie orientuje I jeszcze jedno pytanko takie głupkowate ![]() czy wasze dzieci też sobie "śpiewają" jak usypiają? ![]() Co do pępusia to nasz jest już normalny
|
|
#2918 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() a słoiczek obiadowy daje pół - małego tego 130 czyli wychodzi 70 obiadku plus ok 50 kaszki mannej na wodzie, razem 120 obiadu (tyle zaleciła nam pediatra) a jak ma duży obiadowy ten prawie 200 to robię go na 3 razy aczkolwiek dopiero taki przed nami ![]() Cytat:
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-01-12 o 15:52 |
|||||
|
|
|
#2919 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2920 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jednym słowem jak nie urok to sraczka co do pępuszka to u nas jest już w miarę normalny |
|
|
|
|
#2921 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie mam czasu wpadać , bo od poniedziałaku jestem sama z Teo i ciężko znaleźć chwilę..W dzień jakoś daję radę..coś tam ugotuję, upiorę jednocześnie co chwilę lulając wózek ,w ktorym spi mały. .
Ale wieczorami jestem tak padnięta, ze po kąpieli o19 idę z małym do łożka .. Na szczęście tata robi mi co dwa dni zakupy i wyrzuca śmieci, bo tutaj już byłby problem.. Nie mam jak Wam odpisywać.. hagar moje dziecko to jakiś klon Twojego, na wypisz wymaluj te same problemy.. |
|
|
|
#2922 | |||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Twoje chłopaczydła też super, mi się aż wierzyć nie chce, że to małe "kawał Chłopa" to Pascalek![]() Dziękujemy ![]() My na razie na etapie- jabłuszko, marchewka się nie sprawdziła (brzuszek trochę pobolewa po niej, Pawcio niespokojny), soczek jabłkowy, na II śniadanie kaszka Nestle po 4 m-cu z malinami (wciąga chętnie) i dzisiaj na obiadek zupka jarzynowa była Otwiera dziub jak tylko widzi łyżeczkę, dzisiaj mamie wyżarłby pomidorową![]() Mam w zanadrzu ziemniaka z dynią, to będzie następne ![]() Cytat:
To fajne zakupki, u mnie waga poszła w górę, nie mam sil na odchudzanie, a do tego od wczoraj antybiotyk ![]() U nas kiepskawo z kasą, więc kupię po kartce okolicznościowej i zrobimy po dużej fotce w ramkę. Podobają mi się te ramki z glinką do odciskania, ale u nas trza aż 6 szt. kupić ![]() Cytat:
Ja odpisuję/ piszę jak mi się coś rzuci w oczy, albo wiem na dany temat tyle, że mogę się podzielić, teraz już brak czasu, nie to, co w ciąży ![]() U nas problem, nie mam z kim Małego zostawić, na wychowawczy nas nie stać na tę chwilę, kombinacja ![]() Cytat:
![]() Niech odeśpi Kluseczka ![]() Dawno foty nie dawałaś ?
|
|||||
|
|
|
#2923 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A Franio śpi od 14-stej
|
|
|
|
|
#2924 |
|
Zadomowienie
|
aaneczka1984, Klarissa, dzięki za odp.
hagar, szukałam farbek do ciała, ale jakoś mi żadne nie podpasowały, poza tym nie wiedziałam, jak one na papierze wyjdą i kupiłam zwykłe plakatówki w różnych kolorach. Myślę że tym małym stópkom to nie zaszkodzi
|
#2925 |
|
Zakorzenienie
|
Może skonsultuj się z innym lekarzem?
Mam pytanie z innej beczki. Ty kiedyś pisałaś, że robisz pieczeń rzymską. W jakiej temp. i jak długo pieczesz np. z kilograma mięsa mielonego?
|
#2926 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja piekłam też i z 2 kg miesa piekłam godzine w temp 180stopni później po wystygnieciu pokroiłąm w plastry i jeszce podpiekłam do zromienienia ![]() Dodaje 2 kolaże.. dziś sie nudziłam bo dzieci grzeczne ![]() 1. Patrol 2. Domikowe minki
|
|
|
#2927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pieke godzine w 200 stopniach. Po upieczeniu jeszcze tam zostawiam. Część kroję na plastry takie do obiadu, a z tego co się wytopiło (tłuszcz/woda) robię sos. Resztę mięsa zostawiam aż wystygnie. Jak jest zimne to kroję w cieniutkie plasterki jak wędlinę i jem na chlebie. |
|
|
|
|
#2928 |
|
BAN stały
|
zapraszam do głosowania
![]() https://wizaz.pl/akcje/rossmann/ross...il-807978.html |
|
|
|
#2929 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
My dziś na bioderkach i wszystko ok ,ale doktorek mnie wkurzył,bo mały złapał pieluszkę,a ten kazał mi wyrwać,a ja nie,bo tak zacisnął,że paluszki mogę uszkodzić,a ten jak pociągnął i skarbek tak się rozpłakał,że nie mogłam go uspokoić,szybko go ubrałam i na korytarzu tuliłam no i jakoś się uspokoił.hagar1 nie jesteś sama,ja nie wiem ile razy wstaję,ale dużo,bo mały chce jeść co 2h i to nocą,w dzień zdarzy mu się czasem wytrzymać do 3h. waniliaania2009 my mieliśmy problem z ciemieniuchą i ja za radą znajomej smarowałam Bepanthenem,ścierałam delikatnie pieluszką tetrową i poźniej jeszcze wyczesywałam i do tej pory jest spokój. syncia wytransportowałam do babci,bo ogarnąć się nie mogę coś dziś,a jeszcze mam ochoty na gofry i idę przy okazji zrobić
|
#2930 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Olek sie tez zbuntowal i nie chce jesc.... ![]() Monia- kuruj sie! Trzymam kciuki, by Mlody sie nie zarazil. Zdjecie- bomba- Maly do taty podobny Weronka- fajna fota Tatus uczy po prostu syna jak mezczyzna spedza czas po pracy ![]() A u nas srednio. Wczoraj bylo szczepienie i naciagnelam tez pediatre na wyniki i wyszly niedobre. no wiec dostalismy skierowanie do szpitala ... Olek ma anemie, troche podwyzszony TSH, jutro robimy jeszcze badanie moczu i jak wyjdzie niedobrze, to szpital niestety Pediatra to nas wyganiala do szpitala juz dzis, ale sie nie dalismy. Ja tak bardzo nie chce. Zreszta doszlismy do wniosku, ze poczekamy z tym moczem. A Olek zeby jeszcze chyba mnie pocieszyc drze sie przy jedzeniu i wlasnie trzasnal brzydka kupe ze sluzem moze to po tym rotawirusie...Staram sie nie dolowac, ale bardzo srednio mi to wychodzi...
|
|
#2931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2932 |
|
Rozeznanie
|
aaneczka-super fotki
nie spiewa jak usypia ale spiewa jak ja jej spiewam ![]() weronisia-u nas kupki nie było dwa trzy dni jak nigdy podałam herbatke z rumianku+kopru i po godzinie wielka kupka NIKaP-n u nas raz była położna na poczatku hagar ja wstaje dwa razy , a może masz słaby pokarm i dziecko się nie najada do syta jesz dobrze ? dobrze się odżywiasz?? Kalex ,hagar ja stosuje debridat i mała nie ma problemów pierdzi i jest dobrze tylko to jest na recepte Zaleczony jeden ząbek znieczuleniem miejscowym w żelu! ![]() Co do prezentu na dzień babci i dziadka to ja moich rodzicó od Amelki dostaną kalendarz z jej zdjęciami ![]() ![]() a dla teściów też mamy ale z wszystkimi ich wnukami
Edytowane przez malwina1204 Czas edycji: 2011-01-12 o 18:13 |
|
|
|
#2933 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
fajnie jak dzidzioł zagląda do talerza no nie mój jak widzi łyżeczkę to się trzęsie ![]() Cytat:
a różne dzieci miałam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2934 |
|
Zakorzenienie
|
na drugi bok go przewracał jak miał usg robione ,a pieluszkę mały zabrał ze sobą,ja chciałam mu zrączki delikatnie zabrać i położyć ,a ten je,ze mam pociągnąć .Ja sama nie chciałam to on za mnie to zrobił i jeszcze głupi komentarz " jeszcze nieraz będzie ci coś zabierane" .Zabieranie zabieraniem,ale wyrywanie takie to nie wiem czy na miejscu,miałam go ochrzanić,ale jak mały zaczął płakać to nic już nie słyszałam i się zestresowałam też tym.
|
#2935 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry Wieczór
Dziś nasze godziny karmienia zostały rozregulowane (nie po raz pierwszy) przez wizytę na rehabilitacji, bo przed muszę nakarmić małego ok.2 godz wcześniej żeby nie ulewał (dziś to i tak nie pomogło, bo ślinił się i do tego doszło troszkę strawionego mleczka). Poza tym wykąpaliśmy go ok.17.30 a nie jak zwykle ok.19-19.30 bo Tż ma spotkanie na 18.30 i nie wiem kiedy wróci, a Mały się obsiusiał dziś chyba ze trzy razy... ![]() Co do pępuszka to nasz jest śliczny i to już od bardzo dawna hagar - mój synek teraz je ok.19.30-20, a potem nast. karmienie jest ok.2.30-3.30 ale w między czasie i tak do niego wstaje bo stęka i muszę mu podać smoka np. ok.24, później po 1, a pobudkę stara sie czasami zrobić już po 5, ale go znów usypiam żeby chociaż do 6.30 pospał.dra - ja ostatnio miałam "przyjemność" być z synkiem na usg brzuszka u pewnej pani dr, która od naszego wejścia do gabinetu coś wciąż burczała i jak małemu chciałam obniżyć pieluszkę, bo myślałam, że będzie przeszkadzać to ona zaczęła go szarpać i mu zapinać te pieluszkę wiec jej zwróciłam uwagę dlaczego od rana jest taka nieprzyjemna to szanowna pani dr mnie spyt. dlaczego tak sądzę... Pipa głupia, wykształcona osoba, dodam, że wizyta była prywatnie (co prawda nie w jej gabinecie a w spółdzielni, gdzie ona też jest zatrudniona, ale my za to badanie płaciliśmy). Brak słów na takich lekarzy i ogólnie ludzi
|
#2936 |
|
Zakorzenienie
|
Jejku dziewczyny na nic nie mam czasu
i jeszcze mloda jakis skok przechodzila (chyba jej juz przechodzi bo ladniej je i ma coraz mniej problemow z zasypianiem)jutro na szczepienie i juz sram po gaciach co to sie bedzie dzialo a w niedziele chrzciny juz oczyma wyobrazni widze ten cyrk ktory urzadzi moja corka, napewno jakis numer wywinie albo bedzie ryczec albo zagada ksiedza na smierc oczywiscie ja juz nie wytrzymuje i co ide do sklepu to sprowadzam do domu rozne sloiczki i dzis przytachalam kaszke ryzowa (ciekawi mnie czy bedzie dluzej spala czy bedzie to dla niej bez roznicy )ide troche ponadrabiac bo za 30 minut pluskamy mloda ![]() ps. za czesto udzielac sie tu nie bede bo szpiedzy sa wsrod nas a nie mam ochoty zeby ktos czytal co mam do powiedzenia a potem "wykorzystywal to przeciwko mojej osobie". Udzielam sie na innym watku i tam mamy zalozony klub i jest tam milo i kameralnie i szpiedzy i podczytywacze nie maja tam wjazdu, takze jak cos to ja jestem za utworzeniem takiego klubu
Edytowane przez kotekk81 Czas edycji: 2011-01-12 o 18:58 |
|
|
|
#2937 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() waniliaania2009 hagar1 ja wstaję od dawna raz w nocy; a co do zezowania- chyba po 4 miesiącach powinno się unormować Weronisia waniliaania na ciemieniuchę radzili mi maść pośladkową, bepanthen maść albo wazelinę. Smarować grubo, odczekać pół godziny, porządnie wyczesać grzebieniem, umyć. I tak przez kilka dni aaneczka1984 myślę, że smoczki 3-przepływowe powinny być ok. TT ma takie w ofercie Zuziczka a Olek z butelki też nie chce? Bo Ola zbuntowała się i nie chce cycka. A z butelki wsuwa- bez różnicy czy moje mleko, czy bebilon pepti 3mam kciuki za zdrowie Olka. my po wizycie u pediatry i tak: opowiedziałam o naszych problemach z karmieniem, o tym, że karmię teraz mieszanie i : - pani doktor pochwaliła Olę, że ma ładną buźkę, nie wygląda jak dziecko ze skazą białkową ![]() -wit. D3 podawać np co drugi dzień (no bo jest dodawana do mm i kaszek) -od przyszłego tygodnia zaczynamy przygodę ze słoiczkami- 1 nowy produkt na tydzień. Niby u alergików czasem zalecają rozszerzanie diety po 5 m-cu, ale że Ola wygląda dobrze, to możemy już. No i gdybym zaczęła rozszerzać dietę miesiąc później, to byłoby nagle duuużo nowych produktów do wprowadzenia (z 5. i 6 miesiąca razem) - gluten mam wprowadzać po 5 m-cu (czyli tak jakbym karmiła tylko mm- a karmię mieszanie) - dalej podajemy bebilon pepti, ale kupię też jakieś mleko ha i mam podawać na zmianę. Jak nie będzie się nic działo to stopniowo przechodzimy na "zwykłe" mm - od ponad tygodnia Ola ma zaczerwieniony pępek- nie wiadomo, może to jakieś zakażenie (choć nie wygląda źle)- dostałyśmy maść z antybiotykiem -następna wizyta za 2 tygodnie (szczepienie) |
|||
|
|
|
#2938 |
|
Zakorzenienie
|
heh wy już wprowadzacie jedzonka dla dzieci
ja się też już doczekać nie mogę kiedy będę mogła coś innego Julce podać niż mm jak coś jem to ona patrzy jakby z 3 dni nie jadła i mieli jęzorkiem nie lubię przy niej dlatego jeść no i chyba pomaga jej ten bebilon pepti, bo już kupy lżej wychodzą i są o wiele częściej niż co 4-5 dni pisałyście o basenie dla dzieci.... ja też się zapisałam z małą, ale spore kolejki są no i czekamy na razie niexłe pluskanie w wanience urządzamy bawimy się kto więcej wody wyleje ja ręką pluskam aż woda wylatuje, a za chwilę Julka nogami tak macha, że znów woda wylatuje a ile radości przy tym potrafimy tak z 15 min się bawić, wodę tylko coraz ciepłą dolewam
|
#2939 |
|
Wtajemniczenie
|
jak wy robicie te kolaze?
|
#2940 |
|
Raczkowanie
|
Aneczka ale masz fajowych chłopaków
Zuzik ściskam mocno i 3mam kciuki żeby jutrzejsze wyniki moczu były w porządku i żebyście nie musieli iść do szpitala a u nas ja nie wiem co jest : skok,zęby czy foch?nie wiem mały jest tak marudny,że nie mogę nic innego robić tylko jego zabawiać.w ciągu dnia spał dokładnie 26 minut a teraz po kąpaniu,zjadł i zasnął,a pobudka 40 minut później...wczoraj chyba 6 razy wstawał w nocy.ewidentnie coś mu jest.tylko co? dra co za lekarz...szkoda słów Edytowane przez pandziolka Czas edycji: 2011-01-12 o 21:09 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:20.

waży już 6800 mój klocuszek
Twoje chłopaczydła też super, mi się aż wierzyć nie chce, że to małe "kawał Chłopa" to Pascalek

?

Pipa głupia, wykształcona osoba, dodam, że wizyta była prywatnie (co prawda nie w jej gabinecie a w spółdzielni, gdzie ona też jest zatrudniona, ale my za to badanie płaciliśmy). Brak słów na takich lekarzy i ogólnie ludzi
a w niedziele chrzciny