|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
jednak moj wegetarianizm mnie czegos naucczyl;
podawalam basi soczewice czerws wiec ok, ale malo zielonych warzyw zapytam sie lekarza jak bede, czy moize miec niedobory zelaza; wklejam kawalek; wegetarianizm moze byc zaczety juz u niemowlecia Wegetarianizm nie jest szkodliwy, o ile dieta skomponowana jest w taki sposób, by dziecku nie brakowało żadnych składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Niedobory mogą dotyczyć zwłaszcza białka, wapnia i żelaza. Białko pochodzenia zwierzęcego z powodzeniem zastępują warzywa strączkowe - zwłaszcza soczewica i soja. Warzywa strączkowe są jednocześnie cennym źródłem żelaza. Do produktów pochodzenia roślinnego bogatych w wapń należą m.in. zielone warzywa (natka pietruszki, brokuły, szczypiorek) oraz mleko i jego przetwory (sery, jogurty). Trzeba przy tym pamiętać, że wchłanianie żelaza ułatwia witamina C, zaś wchłanianie wapnia - witamina D. Należy zatem zadbać o to, by dziecko spożywało dużo warzyw i owoców bogatych w witaminę C (przede wszystkim papryka, pomidory, brokuły, czarne porzeczki i cytrusy) oraz przebywało na słońcu (wystarczą 2 sesje tygodniowo po 15 minut każda). Wegetarianizm może być wprowadzony właściwie od momentu rozszerzania diety niemowlęcia. Wtedy mięso z przecierów i zupek może być zastąpione przez soczewicę i ryby. Około 9 miesiąca życia do jadłospisu malucha można włączać pozostałe warzywa strączkowe. |
|
|
|
#422 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
P0P bardzo dobry plan
![]() ![]() Darusia a co to za garnek coś jak prodiż? Tylko dlaczego to wszystko takie drogie. To pewnie tak jak te kołdry ze "złotego Runa" kosztują kilka tysięcy a gdzie indziej można za kilkaset kupić |
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
zwykly garnek - brytwanna. Stawiasz normalnie na gazie.
No pewnie cos w stym stylu z tym ze tu jest 15 lat gwarancji na te garnki wiec sporo czasu. ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- cigi a chcesz zeby mala byla wegetarianką?
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
Cigi no to w tej sytuacji jeśli chcesz mieć małą wege to nas się nie radź , bo tu wszystkie dzieci chyba mięsowe są.
A mój to już typowy mięsiarz i kartoflarz będzie zupe zje bo zje ale jak usłyszy masz mięsko to choćby był najedzony to juz buzia otwarta czeka. Darusia ja też nikogo nie oceniam ale w tej sytuacji się dziwię że ktoś się decyduje na 4 dziecko rozumiem że ktoś chce mieć dzieci ale tak bez opamiętania? Często komus pomagam jesli wiem że ktoś nie ma , stara się ale czasami to by się chciało komuś powiedziec parę słów |
|
|
|
#425 |
|
Zakorzenienie
|
Machaj, zagłosowane
![]() Madzia - szkoda dziecka... dziwne ze twój wujek widząc w jakiej są sytuacji materialnej, zdecydował się na kolejne dziecko...przejrzę rzeczy i coś wybiorę dla tego maluszka A co jedzenia mięska - to wg schematu można codziennie, to rybę 1-2razy w tygodniu przynajmniej ja tak to zinterpretowałam ![]() Megi super że calą noc Mały spał. Pop, u nas Kuba tez mało mleka je... przygotowuję mu 150ml i jeszcze zostawia.. a karmię co 3-4h bo nie chce...a ostatnio u lekarza ważył 9.6kg wiec jest chyba dobrze czasami uda się wcisnąć z 180 ml ale to jest bardzo rzadko.Dziewczyny - w tesco jest promocja - 3 szt body z dł rękawem za 25zł, albo 5szt za 40zł, też jakaś promocja na lovellę jest tą większą, Chyba dzisiaj w końcu wyjdę z małym na dwór na chwilę, bo ocipieję już w domu, Jest z nim trochę lepiej to pospacerujemy.. no chyba że zacznie padać.
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
libra tak tak, ja mowilam tu o 2 dzieci tak jak ania pisala, bo tez uwazam ze 4 dzieci w jednym pokoju GDZIE MAM DOWOD NA SOBIE ZE TAK SIE NIE DA!!!! jest nie do konca tak jak powinno byc zwlaszcza ze ja nie moge wyrobic w 3 w tym jednym pokoju, ruszyc sie nie ma gdzie!
U nas niestety 2 dzieci przez jakis czas bedzie sie musialo w jednym pokoju zmiescic ale na bank tak na dluzsza mete tez nie bedzie moglo byc. ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- mala raczkowac to moze w 2 duzych pokojach u rodzicow i w kuchnibo u nas nie ma jak... przejdzie 5 kroczkow na szerokosc pokoju i juz pufa stoi czy jej pudla na zabawki.
|
|
#427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochane dzieciaczki Nasze małe drapieżniki
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj od 14 zaczynam maraton po lekarzach...ehhh
ide zrobic usg nerek bo mnie te plecy coraz bardziej w okolicy nerek bola. Brzuch na dole-podbrzusze tak samo jak pytalam was czy w ciazy was bolalo podbrzusze to od tego momentu mnie caly czas pobolewa, ale to nie ciaza bo mialam @ i jade niech zobacza czy cos tam jest nie tak czy wsio ok ale z 2 stroy jak ok jak mnie boli;/
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój na spacery chodzi tylko w weekendy, jak ja jestem z nim. Bo jak wracam po 15 z pracy już zaraz zaczyna robić się ciemno i nic nie wychodzi z tego. A ja chciałam polecić z all sprzedawcę - super bodziaki 7 szt. za coś koło 44zł. Obkupiłam tam też się w skarpetki i rajstopki (Igor przeciera je ekspresowo na kolanach) ... o takie body http://aukcjewp.wp.pl/early-days-bod...375912068.html
|
|
#430 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale kaszy gryczanej to ja jej tyle nie daje; mowilam ogolnie o kaszkach/kaszach, do deserku 3 lyzki takiej dla niemowlat ryzowo kukurydzianej, a do obiadku to tak mniej wiecej dawalam 2 kaszy gryczanej, albo soczewicy czerwonej, albo jaglanej. No i nie codziennie tylko 1, 2 w tyg. co do stalych, to pisze, ze staralam sie jej dawac juz rzeczy do przezuwania, ale tak calkiem stalych nie chciala, np jak nie zmiksowalam mieska to nie chciala mi jesc; czy jablka gryzc; ale teraz juz je np banana, jablko skrobie i grudki ma; co do fotelika chyba sie zan wezme ;ale sama sobie go nie sciagne, bo wysoko i ciezkie, drewniane, no i ja takich rzeczy nie robilam dotychczas; chya czas zaczac sobie radzic samej Cytat:
Pop, mnie sie plan podoba ![]() Cytat:
libra, nie pisalam, ze chce zeby byla wegetarianka, tylko wkleilam tekst, bo obawialam sie, ze za malo jej dawalam i ze moga byc tego jakies konsekwencje, wiec chcialam sie pocieszyc. A z tym, zeby jej codziennie mieso podawac, to troche problem, chociazby dlatego, ze my tyle nie jemy i musialabym zawsze specjalnie dla niej przygotowywac niewielkie ilosci. No i mowie, ze nie uwazam, ze musi byc mieso codziennie. nie chce zeby dziecko bylo do tego przyzwyczajone "mozesz zostawic ziemniaczki i surowke, ale kotlecika zjedz", znam takie przypadki, a mnie sie to nie podoba. Mieso nie musi byc az tak czesto i wg mnie wazniejsze sa wlasnie warzywa, czy ziara niz miecho. Mowie tu juz o doroslym zyciu. Toz to nie kazdy fizycznie pracuje. a nawet, to mozna sie obejsc. radzac sie was, chodzilo mi przede wszystkim o te kaszki. ![]() Dzieki z apodpowiedzi; Bede sie starala dawac jej ze 4 razy na tydzien, 5. |
|||
|
|
|
#431 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#432 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ściemniam. To jest taki plan z
. Więc dopiero muszę zacząć go wdrażać. Tylko to wszystko wymaga ode mnie wielkiego poświęcenia.
|
#433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to nawet szkoda komentować.. wrrrrrrrrrrrrrrrr oni mieli tylko na jednym skonczyć!! i co!!!!! Po tych 5 latach nastepne po roku 3 znowu i bach teraz chyba nie myślą!!!! ale to juz nie zmieni przyjsca kolejnego dziecka na świat!! buuuuuuu
|
|
|
#434 | |
|
Rozeznanie
|
moja zjada tak:
7:00 sniadanie butla 210 mleka 9:00 2 sniadanie kaszka z owocami (na wodzie - zdrowy brzuszek) 12:00 obiadek - zawsze z miesem (ryb sie boje bo osci) warzywami i ryzem/kasza/makaronem/ziemniakami spacer czasami po spacerku jakies owocki (np banana sobie gryzie sama) 16:00 180 mleka 18:00 kanapka chleb z pasztetem lub wedlina i odrobina masla 20:00 210 mleka z 2 miarkami kaszki (z butli) mieso jest codziennie, zoltko jak mi sie przypomni, w miedzyczasie ma chrupki ryzowe albo kukurydziane, podjada z nami czesto jakies kaski. ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
|
|
|
#435 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=P0P70;24343477]A może powinnam tak zrobić: Wrócę do pracy na jakiś czas, w między czasie postaram się o następne dziecko
, jak tylko zaskoczę to pójdę na zwolnienie i potem już po następnym macierzyńskim i zwolnieniach lekarskich zwolnię się albo oni mnie zwolnią . Dobry paln [/QUOTErewelacyjny pomysł ![]() tylko po takiej przerwie jak zaczniesz intensywnie wdrażać plan to tż będzie miał dosyć ![]() Cytat:
rybkę kupowałam filety i robiłam na parze,czasami nawet z takiej naszej usmażonej dawałam mu ze środka mięsko. jak chore gardło to wychodzić na spacery czy nie niby fajnie bo powinien się dotleniać a z drugiej oddycha zimnym powietrzem więc na gardło chyba nie za bardzo?jak to jest?
|
|
|
|
|
#436 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mgr z zarządzania, a wczesniej konczylam turystyke ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
kolega do mnie po obronie- jakos dziwnie sie czuje z tym mgr![]() bardzo dziękuje wszystkim za gratulacje
Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2011-01-13 o 12:01 |
||||
|
|
|
#437 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A wcześniej mnie nie ruszało...Cytat:
za plan, tylko trzeba go jakoś zrealizowaćCytat:
Cytat:
Już czasem nie wyrabiam. Wczoraj go usypiałam prawie 2h a on i tak się obudził po 22Cytat:
|
|
#438 |
|
Wtajemniczenie
|
haj dziewczyny nie mam chwilowo czasu, chciałam wam tylko pokazac to na co się natknęłam dziś
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...niemowlat.html buziaki dla wszystkich dzieciaczków
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
sara i macie caly pakiet hbo i wszystkie programy discavery animale tlc i te inne?
|
|
#440 |
|
Zakorzenienie
|
Zamknij oczy i po krzyku będzie
Mnie się wydaje, że P0P powinna brać udział w tym krzyku jednak Aż sama mam ochotę teraz, a jestem jednak w pracy.
|
#441 |
|
Wtajemniczenie
|
aha Asiulek moja też chodzi przy meblach i staje na palcach, byłam u dwóch lekarzy i mówili, że niektóre dzieci tak mają, że na początku chodzą na palcach, potem się to zmieni. Amelka rzeczywiście zaczyna częściej stawać na całej stópce, a butów na twardych spodach nie zakładam bo neurolog nie kazała. Wsio będzie ok
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
czy wy zostawiacie maluchy np w pokoju a same robicie cos w kuchnii?
---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- moja ma mnie generalnie gdzies i nie robi jej roznicy ze wychodze wiec za mna nie idzie, za to jak z pokoju wychodze to robi ZAWSZE podkówke!
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz była promocja jak się podpisało nową umowę i mamy te programy i dodatkowo vod za darmo. ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Pop plan super
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
P0P to sie staraj, szef się pewnie dopiero ucieszy, i będzie miał za swoje
![]() Rybe robię w foli w piekarniku z dodatkiem 2 ząbków czosnku, i odrobina soli(około 30 min) a do tego ziemniaczki + marchewka z groszkiem, + masełko. Ryba jak blenderem zjadę to ości nie ma Lece po Eryka bo już spóźniona
|
|
#446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no widzisz, hbo to nie jest inny pakiet bo ja w swoim familijnym mam wszystkie hbo, 2 dekodery , teraz pewnie taniej bo swieta to zawsze cos kombinują, my bralismy w tamtym roku. Zreszta od przyzlego miecha to nie moja brocha. Mama chce zeby jej zostawic to zostawimy.
|
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie - apropos Gerbera. Mam zdjęcia w telefonie kilku etykiet z ich słoiczków (robiłam kiedyś, żeby zachować proporcje te same w gotowanych przeze mnie posiłkach dla Igora) i nigdzie nie ma mięsa oddzielanego mechanicznie. Pewnie nie we wszystkich jest. Ale odtąd będę się bacznie przyglądała.
|
#448 |
|
Zakorzenienie
|
generalnie mnie nie dziwi ta akcja ze sloiczkami, wzieli sie za gerbera ale jestem w 80% pewna ze gdyby sie wzieli za wszystkie tego typu rzeczyw kazdej byloby cos nie tak.
Co toza roznica czy dziecko je hippa bobovite czy gerbera jak to wszystko podobnie robione a i przeciez tak samo badane i dopuszczone do sprzedazy.
|
|
#449 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja rybę daję tylko tą ze słoiczka z bobovity taki po 9 mcu. EEEE to Kubuś kaszkę zjada łyżeczką i nie rzyga Cytat:
i oliwka towarzystwo!!!Cytat:
Cytat:
Wróciłam przed chwilą do pokoju, bo poszłam po zabawki małemu, wracam, a ten stoi przy krzesełku uczydełku!!!!stanął sam!!! Ojciec go nauczył i od dzisiaj oficjalne wszystkim machamy rączką Wczoraj kupiłam takie fajne skarpety za 20 zł z podeszwą silikonową wygląda trochę jak mydelniczka taka z kolcami - super do nauki chodzenia - polecam
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
głos oddany
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.

A co jedzenia mięska - to wg schematu można codziennie, to rybę 1-2razy w tygodniu 

co to za zamiana
;

Już czasem nie wyrabiam. Wczoraj go usypiałam prawie 2h a on i tak się obudził po 22