|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
ja rano to odciągam 100 ml w pięć minut z jednego a z drugiego Franek mi zjada Ale ja mam dobry laktator MEDELi elektryczny Ale na początku było bardzo trudno .. musiałam się nauczyć to robić Ściągaj często i będzie ok
|
|
|
|
#3422 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Właśnie go wyekspediowałam na sprzątanie tej piwnicy.
Co do vit. K to ja jej nie podaję już od jakiegoś czasu, dlatego, że dokarmiam butlą i tam już jest witamina K. Witaminę D podawać będę przez całą zimę aż do wiosny Cytat:
Cytat:
![]() Zależy kiedy, ale po 3 miesiącu to już z trudem 50 ml odciągałam co nie znaczy, że tylko tyle miałam. A teraz to już nawet nie wiem ile tego pokarmu mam, ale coś tam na pewno jest.
|
|
#3423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny a macie jakieś pomysły na dzień babci i dziadka? Bo ja chciałam kupić bluzeczkę dla Mai z napisem kocham babunię , ubrać ją w to i kupić jakiś drobiazg, ale oczywiście nie kupiłam takiej bluzeczki i ogólnie nie mam nic.
|
|
|
|
|
#3424 |
|
Wtajemniczenie
|
mi sie wydaje ze za wczesnie jeszcze na kaszke
|
#3425 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3426 |
|
Wtajemniczenie
|
Moj Dawidek dzis chyba od tej Gruszki Williamsa ;( bo on nigdy nie placze. Gruszki sa chyba wzdymajace
![]() Ilona nie jestem pewna (moze sa inne) ale na moim kleiku i kaszce pisze ze podawac od 4 miesiaca
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-19 o 20:06 |
|
|
|
#3427 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o kurcze strasznie duzo to ja z trudem 50ml w 40min a moze tak jak piszesz z jednej jej bede tylko dawała a z drugiej lakttor?
|
|
|
|
|
#3428 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3429 | ||
|
Raczkowanie
|
gabisun i elenka zdrówka życzę
Cytat:
hmm szczerze mówiąc to dziwne podejście no i tak jak Zuzi pisała to Dominik dostaje dwa sprzeczne komunikaty i pewnie jest nieźle skołowany.Twoja mama nie powinna podważać Twojego autorytetu u dziecka.ale w sumie co ja Ci będę pisać skoro moja mama robi to samo jak tylko się pojawię w domu.ja mówię do Wojtka "będziemy jeść",a ona "nie chodźmy się bawić".ja mówię "idziemy spać",a ona "przecież on głodny jest" a Wojtek z kolei goni swojego brata ciotecznego (2 m-ce starszy i waży 9kg) ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3430 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem ;( ja sama tez jeszcze nie dalam chociaz my juz dawno skonczylismy 4 miesiace. Tylko ze ja mam dylkamat z innego powodu. Maly wstaje mi tylko raz w nocy. A czytalam ze kleiki i kaszki sa bardzo kaloryczne (nie wiem czy to prawda tak wyczytalam na forach). I nie chce w niego pchac kalorii bo on juz duzo wazy 8100
![]() A nie wiem czy jeden posilek na noc to nie jest ok
|
#3431 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A klei faktycznie jest kaloryczny i jeszcze powoduje zaparcia |
|
|
|
|
#3432 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Twoj na 2 mies i 28 dni, ja bym nie dala kleiku ani kaszki (bo jeszcze dostanie jakiejs rewolucji zoladkowej i co wtedy?) Ale moze wypowiedza sie inne dziewczyny, bo moze ktoras z nich dawala. Nie jestem pewna czy Weronisia czegos Pascalkowi nie dawala wczesniej (ale nie jestem pewna).
|
|
#3433 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A z tym że zje jak zgłodnieje to próbowałam Jeszce bardziej się drze A smoczej po 5 już właśnie pojechał TZ to tesco |
|
|
|
|
#3434 |
|
Rozeznanie
|
klarissa moj chlop tez lewy do babskich i meskich zajec jedyne co mu wychodzi najlepiej z meskich zajec to meskie wyjscia na piwo z kolegami
a co do piwnicy to wspolczujeja witamin ŻADNYCH nie daje bo karmie butlą i kazali odstawic ilona ja oli daje łyzeczke kaszki do jej 120 ml mleka na wieczor od tygodnia czyli od momentu az skonczyla 3 msce i tydzien, nic sie nie dzieje wiele moich kolezanek zaczelo dawac nawet po skonczeniu 3 msca soczki i tez wszystko jest ok dash ja kompletnie nie mam pomyslu na dzien babci i dziadka
|
#3435 |
|
Zakorzenienie
|
Elenka nam tez wszedzie mowili, ze przy butelce nie trzeba juz zadnych witamin. Ja nic nie dawalam, dopiero ostatnio kupilam wit. D
Tak na wszelki wypadek. Szczerze mowiac to nie widze sensu podawania witamin (poza wit. C kiedy ktos w domu jest chory), chyba ze sa jakies niedobory.
|
#3436 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3437 |
|
Zadomowienie
|
dodam ze te 50ml wczesniej sciagnelam o 16 wiec od tego czasu powinno najsc chyba do cycków!fakt mala od tego czasu była 2 azy na cycku ale duzo nie wypiła.a moze mi sie pokarm konczy?
|
|
|
|
#3438 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Hej, hej Mamuśki.
Cytat:
![]() Cytat:
a nie kazała podawać mm? A co jeśli laktacja się nie rozkręci? w sumie to już 4 miesiące, nie tak łatwo będzie jak na początku. Tak bardzo zależy Ci na karmieniu piersią? Bo mi to się bawić nie chciało i przeszliśmy na mm, za namową pediatry. Cytat:
![]() Rozumiem, że "komórka" to piwnica? co region to coś nowego ![]() A wiecie już co zalewa? My ostatnio zalaliśmy sąsiadowi piwnicę, niechcący z rur ciekło jak się wanna zapchała, woda znalazła inne ujście ![]() Mam nadzieję, że szybko się z tym uporasz i mimo wszystko mąż pomoże. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja jestem przewrażliwiona od początku i wyliczam godziny ile spała na której stronie (oczywiście nie z zegarkiem w ręku ) jak kładę ją spać na lewym, to jak sama się kładę przekręcam ją ba prawy boczek. W nocy po karmieniu znów lewy itd.No i dodatkowo- zmieniać strony przy karmieniu, przy noszeniu na ręku. Ile ja się o tej główce nasłuchałam po porodzie- teściu ma hopla i ciągle tylko "pamiętajcie o przekładaniu główki..."non stop przy każdej wizycie. w krew mi weszło hehe
|
|
#3439 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie mam pojęcia co zalewa, jutro ma przyjść administrator i będziemy patrzeć, a dzisiaj tż wyniósł wszystko do garażu. Podobno rzeczy w środku były suche... powiem szczerze, że nie chce mi się nawet sprawdzać, jak się coś zepsuje to tż będzie kupował nowe. W dupie to mam, że zawsze ja się muszę o wszystko troszczyć. Cytat:
------------------------- Włosy mi zaczęły wyłazić garściami.. nie wiem czy czymś je smarować, czy po prostu dać im wypadać... i jeszcze ten cholerny okres no wiem, że to musiało kiedyś nastąpić, ale nie spieszyło mi się aż tak bardzo.
|
|
#3440 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i pierwszy okres też mnie nawiedził w piątek, i weekend strasznie się ze mnie lało- po pierwszej nocy skończyło się zmianą pościeli. Ale za to zero bóli brzucha, nic a nic nawet lekkiego ćmienia. Przed ciążą było odwrotnie okres skąpy ale bóle dosyć silne.
|
|
#3441 |
|
Zadomowienie
|
do mam karmiacyc piersia!
czy podczas karmienia piersia mozna jesc ser pleśniowy? |
|
|
|
#3442 |
|
Raczkowanie
|
Klarissa, moze kup jej takie wałki na rzep. My tego używaliśmy jak Daniel byl maly zeby lezal na boczku. Jeden walek dluzszy dajesz za plecy, on jest z takim materialem dlugim, na to kladziesz malą i blokujesz drugim walkiem ktory jest na rzepy. Nie ma szans sie okrecic w zadna strone
Tylko pytanie czy nie zacznie ryczec :/
|
|
|
|
#3443 |
|
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny...
bardzo się cieszę, że mój maluszek rośnie zdrowo, dlategoteż mnie wzięło na wspominki i małe 'kolarstwo', DZIĘKUJĘ ZA POZYTYWNE KOMENTARZE martucha zapomniałam wczoraj zakomunikować, że zsiadłe mleko jest do d... marchewce nie daje rady... tej to chyba nic nie da rady... cóż zostaje spisać na straty ![]() ale się dzisiaj zdenerwowałąm w przychodni... wyobraźcie sobie wstałam juz o 6, bo spać nie mogłam... zresztą Kuba też dzisiaj niespokojnie spał, co jakiś czas się wybudzał i stękał jakby go coś bolało... w sumie nie coś tylko znowu kolejna fala wyżynania... u nas to właśnie tak idzie kilka dni spokoju, a potem jazda przez kolejne kilka dni... echsss... niech mu się już wyrżnie ten cholerny ząb... czekam i czekam ![]() a wracając do przychodni, poszlismy na 9, bo tak przyjmuje nasz pediatra... decybele krzyku przy zakładaniu czapki i kombinezonu i hektolitry potu mojego i Kuby i zapakowaliśmy się w wózek i heja przez swiatła dookoła bloku i jesteśmy... pusto... zero jakiegokolwiek człowieka... podchodzę do rejestracji wyciągnąć kartę malucha... czekam i czekam i czekam i czekam... rozebraliśmy się w międzyczasie z kurtki i kombinezonu... i oczywiście była rozpacz przy zdejmowaniu... poczym jak już się rozebraliśmy podchodzi pani rejestratorka i mówi "nikogo tam nie ma" na to ja "jak to nie ma? żadnego lakarza nie ma?!" ona do mnie "o 13:30 będzie pielęgniarka" ale po co mi pielęgniarka jak lekarza nie ma, przecież musinajpierw zbadać pediatra, czy dziecko może być szczepione... no i dowiedziałąm się, że nie wiadomo kiedy będzie lekarz, bo wszyscy się pochorowali i nie maja nikogo na zastępstwo... więc szczepienia nie było i nie wiem na dobrą sprawę kiedy będzie... ![]() będę musiała tam ciągle dzwonić, żeby się dowiedzieć kiedy będzie lekarz... no i musielismy sie jeszcze ubrać zpowrotem i znowu krzyku co nie miara (wogóle to Kuba się jakiś krzykliwy zrobił ostatnio) a jeszcze echo niosło na całą przychodnię ![]() z dwojga złego ochłonęłam, bo poszliśmy na długi spacer, a Kuba całą drogę przespał... ![]() czyli wychodzi na to, że mój maluszek jest wielkoludkiem... gondole mielismy standardową, nie była jakaś maleńka... ale mam wrażenie, że Kubie bardziej się podoba w spacerówce, bo wszystko sobie ogląda na spacerze i ma o wiele luźniej, nawet zapięty w pasach... Weronisia moje maleństwo wchodzi juz w ubranka na 74 i są takie akuratnie, nie za duże nie za małe... rośnie jak na drożdżach ... w gondoli jest mu ciasno, bo nie może sobie rączek rozłożyć wygodnie i nogami dotyka już ścianek, a jest raczej standardowa w wymiarach...malwina ja czasem się napiję rozpuszczalnej kawki z mleczkiem, ale ja wolę herbatkę zwłaszcza z pyszna cytrynką, kawy raczej nie pijam czasem okazjonalnie, albo jak mi głowa peka od ciśnienia... a co do spania, to przyszło z czasem, ale zauważyłam, że Kuba potrzebuje więcej zjeść na noc i nieraz zdarza się, że jeszcze muszę przystawić go do piersi, mimo że zje 230 kaszki - uwielbia bananową, wciąga ją jednym duszkiem tez tak robiłam, że budziłam się sama w nocy i sprawdzałam czy oddycha i się dziwiłam, dlaczego jeszcze nie jest głodny i mnie nie budzi... teraz juz mi przeszło... tzn bywa że się budzę w nocy, bo coś mnie niepokoi i muszę sprawdzić czy wszystko wporządku, ale zazwyczaj jest wporządku ![]() co do wit k to moim zdaniem możesz sobie odpuścić to ostatnie opakowanie... myśmy odstawili wit k jakoś wcześniej, bo po pierwsze jakiś niespokojny Kuba był po tej witanince, po drugie pediatra powiedział, żeby wykończyć opakowanie i nie dawać więcej, a po trzecie to moim zdaniem ta witamina nie jest aż tak bardzo potrzebna, bo ona ma byc niby podawana profilaktycznie na krzepliwości krwi, a przecież u wiekszości zdrowych maluszków samoistnie się reguluje waniliaania ja daje Kubusiowi Devikap i widze poprawę, nie zupełna jeszcze ale jest... Kubie pociła się główka zawsze podczas karmienia, tulenia itp. teraz dajemy po 2 krople bezposrednio do buzi kilka minut przed wieczornym karmieniem i poci mu się tylko po kapieli, kiedy w mieszkaniu jest bardziej ciepło niż normalnie i jeszcze dostaje ciepłą kaszkę i jeszcze się przytula do mnie, to tylko wtedy, a tak to juz nie... minus jest taki, że musisz dokładnie odmierzyć te kilka kropel, bo zdarza się (przynajmniej mi się zdarzyło), że poleci jedna więcej, więc trzeba uważać ![]() ja też czasem daję wit c, mamy Juvit c Paula shin standardowo podaje się 1 kropelkę, a jak pojawiają się objawy mogące stwierdzać krzywicę, to się zwiększa za porozumienim z pediatrą, przynajmniej ja tak zrobiłam Ilona mnie wszpitalu to nic nie powiedzieli o witaminach dopiero jak poszlismy do pediatry to dostaliśmy recepty NAJLEPSZA NA ŚWIECIE!!! ![]() a dlaczego nie? chyba że uczula...
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3444 |
|
Rozeznanie
|
Hejo!
Niestety nie dam rady Was dziś nadrobić - obiecuję, że postaram się zrobić to jurto... Chciałam tylko powiedzieć, że idziemy jutro na szczepienie i na samą myśl mam gęsią skórkę! Proszę trzymajcie za mnie (i oczywiście za Franka ) kciuki! ![]() A z lepszych rzeczy to zamówiłam dziś Frankowi kubek z promocji Rossmanna i już nie mogę się doczekać kiedy go dostanę ![]() Słodkich, dłuuuugaśnych snów
|
#3445 |
|
Wtajemniczenie
|
jezeli poci sie glowka najczesciej przy jedzeniu to moze byc oznaka krzywicy (ale nie koniecznie) dlatego lekarze przepisuja wtedy najczesciej zwiekszenie witaminki d na kilka dni lub dluzej jak sie nie poprawia.
U nas dzis snieg spadl w nocy ![]() A co do wypadania wlosow? macie jakies sprawdzone sposoby? ja sie zastanawiam czy tabletek jakis nie kupic w aptece
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-20 o 08:45 |
|
|
|
#3446 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wczoraj mu dałam hippowy jabłkowy bez cukru ale dodałam trochę wody 70soku 30 wody i wypił, a jabłko marchew nie chciał, no i taki hippowy sok za 3 zł starczy nam na 3 dni super ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() teraz będę mu dawać po owocach soczek, a po obiadku herbatkę i myślę że będzie git, niech pije żeby się nie odwodnił.. a sytuacji w piwnicy nie zazdroszczę, i co mąż wyniósł wszystko? Cytat:
buhahhaha mam nadzieję że nie.. ![]() ![]() Cytat:
super niech zdrowo rośnie trzymam kciuki za ciemiączko oby główka pięknie rosła ![]() Cytat:
![]() Cytat:
mam nadzieję że jak zrobicie testy będzie oki.... że wyjaśni się co mu jest i będzie można działać
|
|
|
#3447 |
|
Wtajemniczenie
|
czekajaca na fasolke26 na rozchulanie laktacji nigdy nie jest za pozno
![]() A opowiem nawet histopie jaka moja mama miala. Karmila mnie ok 4 miesiace a w wielu 2 lat mialam okropne biegunki i..... tak sobie wmowila ze musi miec pokarm ze go dostala i mnie karmila. Jak dla mnie to szok. Ale nawet moja siostra to pamieta. Jak dla mnie jakis ewenement. Ponoc wtedy mi to bardzo pomoglo i juz bylo ok.
|
#3448 | |||
|
Zakorzenienie
|
może zmień butelkę na inną, a jak nie pomoże to chyba wlewanie strzykawką czy karmienie łyżeczką zostaje..
Cytat:
kleik jest mocniej zapychający ale to dobrze dziecko musi się najeść na noc dzięki temu nauczy się spać całą noc i kiedyś nie będzie ci w nocy podjadać itd.. ja tam się ciesze że pat po kaszce wstaje tylko raz w nocy ![]() Cytat:
no nic a co do przychodni współczuje... przecież od razu mogła ci powiedzieć a nie jak się rozebraliście... Cytat:
|
|
|
#3449 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3450 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny podjęłam decyzję (z łzami w oczach) że mimo że mam pokarm ale muszę na uczelnie jeździć a Franek nie chce mojego mleka z buli to chce spróbować podać mu mm tylko powiedzcie jakie bo ja się nie znam 1 czy 2?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:07.

Ja daje vit C sama, tak jak probiotyki. Pediatra nic nie mowila, ale jak powiedzialam, ze daje to wyszlo ze to sie rozumie samo przez sie. Wiec dzialam zgodnie z intuicja.

, ubrać ją w to i kupić jakiś drobiazg, ale oczywiście nie kupiłam takiej bluzeczki i ogólnie nie mam nic.

a moze tak jak piszesz z jednej jej bede tylko dawała a z drugiej lakttor?

hmm szczerze mówiąc to dziwne podejście
no i tak jak Zuzi pisała to Dominik dostaje dwa sprzeczne komunikaty i pewnie jest nieźle skołowany.Twoja mama nie powinna podważać Twojego autorytetu u dziecka.ale w sumie co ja Ci będę pisać skoro moja mama robi to samo jak tylko się pojawię w domu.ja mówię do Wojtka "będziemy jeść",a ona "nie chodźmy się bawić".ja mówię "idziemy spać",a ona "przecież on głodny jest"
a Wojtek z kolei goni swojego brata ciotecznego (2 m-ce starszy i waży 9kg)