![]() |
#1291 | ||
BAN stały
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Cytat:
---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ---------- Cytat:
Po drugie, nie chce mi się wklejac linków i fragmentów nudnych jak dla mnie raportów i prognoz statystycznych, dobierać stron, które mogłabyś uznac za wartościowe, do których każdy może dotrzeć dzięki wyszukiwarce, oraz argumentować, dlaczego dane źródło wg mnie zasługiwałoby na uwagę, i to jest,byłby cały sekret. Zawsze możesz powiedzieć, że jak się pojawią problemy wynikające z niżu demograficznego, to zawsze przyjadą pracować do Polscy inni, prawda? Zawsze można zacząc zaraz rozmawiać o rasizmie, czyż nie? Krótko mówiąc, nie interesują mnie odbijania piłeczki z Wyrakami bis ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-19 o 23:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1292 |
Zakorzenienie
|
Hultaj, wiele kampanii powołuje się na fałszywe dane [bądź też w żaden sposób niezbadane]
![]() |
#1293 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do tych kampanii, uważam że nie wolno, ale wiele jest kampanii które są często poparte nieobiektywnymi źródłami. (np "cukier krzepi" ![]() ![]() przecież ja nic na tem temat się nie wypowiadałam ![]() na argumenty na jaki temat ty czekasz? postaram sie odpowiedziec jesli będę stroną przeciwną w tym temacie. bo ja się chyba jednak na te swoje nie doczekam ![]()
![]() |
![]() |
#1295 |
BAN stały
|
I uważam, że żyjąc w społeczeństwie, dla którego nie jest bez znaczenia rozmnażanie się jego elementów składowych, z tej racji, że innej metody wymiany trybów napędzających cały mechanizm nie ma, decydując się na brak posiadania potomstwa, bo się nie chce, bo się woli wydawać na zarąbiste szpilki a nie pakować w dzieciaka, jest egoizmem, z tego względu, że łatwiej jest musieć myślec o sobie i zajmować się tylko soba, niż drugim człowiekiem, w tym uzależnionym od nas, przez minimum piętnaście lat. Jaśniej już nie potrafię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1296 | |
Zakorzenienie
|
Hultaj, np:
Cytat:
Ja tam uważam, że takiego rodzaju egoiści są szczęśliwsi ![]()
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2011-01-19 o 23:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1297 | |
BAN stały
|
Cytat:
- embrion to jest zlepek komórek. - embrion to jest człowiek, z embrionu kapusta nie wyrośnie. Moja racja jest mojsza niż twojsza. Dziękuję za uwagę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to żaden egoizm. i znowu "łatwiej jest musieć myślec o sobie i zajmować się tylko soba, niż drugim człowiekiem, w tym uzależnionym od nas, przez minimum piętnaście lat" - no moze i dla kogos łatwiej, ale jaki to ma związek ze sprawą? bo dla kogos innego łatwiej będzie wyjsc za mąż, urodzic dzieci i czuc się spełnionym, niż życ bez tego "zabezpieczenia na starosc" w postaci podawacza szklanki ![]() ![]()
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2011-01-19 o 23:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1299 | |||
BAN stały
|
Cytat:
(Masz teraz prosty przykład, jak można różnie interpretować słowa, dane, itp., na, że tak się wyrażę, śledztwie smoleńskim - co głowa, to opinia. Jeden powie "kłamstwo'', drugi o tym samym "prawda", i każdy będzie przekonany o słuszności swoich twierdzeń). Bo poglądy na przestrzeni dziejow odnośnie rożnych aspektów dotyczących życia człowieka zmienialy się rozmaicie, kiedys czytałam o tym, że "głupi" szpinak był taki zalecany ze względu na jego rzekome znamienite ilości żelaza, tylko dlatego, że ktoś się kiedyś pomylił i machnął przecinek za daleko. ![]() ---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ---------- Cytat:
![]() Po drugie, Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-19 o 23:41 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2011-01-19 o 23:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1301 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Bo mnie jest np. szkoda klawiatury, na tezy, że jak ktoś sobie urodzi dziecko, żeby mąż nie odszedł do innej jest egoistą, a jak ktoś jest rozwrzeszczany i pierwszy do bicia, albo zostawi wychowywanie dziecka telewizji i "grom komputerowym" czy traktuje potomstwo jak dopust boży, to lepiej być może dla spoleczeństwa przysłuży się, nie rozmnażając się wcale. To mi odpowiedziałaś: przecież ja nic na tem temat się nie wypowiadałam ![]() Niniejszym pewna część ciała niebezpiecznie mi się zbliża do klawiatury, w opadzie. ![]() ---------- Dopisano o 01:53 ---------- Poprzedni post napisano o 01:49 ---------- Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-20 o 00:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1302 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() po drugie nie widzę niestety związku z tymi cytatami. ty mówisz o tezach kto powinien a kto nie się rozmnażac (nie przypominam sobie żebym w ogóle na ten temat się wypowiadała), a zacytowałas fragment, gdzie mówię że pogląd o tym komu jest łatwiej w jakiej sytuacji jest nieobiektywny, bo to co łatwiejsze dla jednego nie jest łatwiejsze dla drugiego. i tu przypomnę to co napisałam: Cytat:
![]() |
![]() |
#1303 |
BAN stały
|
bo to o tym, że mi szkoda klawiatury, pisałam w kontekście, że mnie nie interesuje, że jakaś Kowalska np. będzie miala bogatego męża i będzie jej łatwo, bo nawet jesli będzi miała macierzyństwa po dziurki w nosie, bo się np. zmęczy, to wynajmie sobie nianię a sama pójdzie się odprężyć na tenisa. I rozkminki, że Kowalska nie jest egoistką, a dziewczyna, której nie stać na to, by się rozmnożyć, więc się zabezpiecza, jest egoistką. Mnie się po prostu nie chce/nie chciało rozpieprzać, za przeproszeniem, nad tym, nad czym z takim upodobaniem się niektóre Panie rozwodzicie.
![]() Sama użyłaś sformułowania, że jednej będzie łatwiej wyjść za mąz, mieć dzieci i czuć się spełnionym; nawiasem mówiąc, ja w swoim zyciu znałam tylko jedną dziewczynę, która chciała mieć dzieci wcześnie, dla idei, tak bo tak, i ona mogłaby już dzisiaj i juz teraz (klasa maturalna ;-)), cała reszta nie licząc pewnych wyjątków, wpadkowych częsciej niz rzadziej lub pań bez większego pomysła na siebie, do decyzji o powiększaniu rodziny dojrzewała z wiekiem. ![]() ---------- Dopisano o 02:26 ---------- Poprzedni post napisano o 02:07 ---------- i zwyczajnie uważam, że ta rozmowa sprowadziła się do jak dla mnie mało istotnych pier.dół i tyle. Bo jeśli powiem, że wg mnie tampony są fajnym wynalazkiem, ale na noc wydają mi się być wynalazkiem mało zdrowym, no chyba, że ktoś będzie wstawał często i zmieniał je równie często, co w ciągu dnia, z tego względu, że jakby tak natura chciała, żeby gnijąca krew miała sobie siedzieć w środku, to sama wpadłaby na to, żeby odpowiednio niewiastę zaczopowac, to Ty byś mi chyba powiedziała, że mam Ci przysłać tą naturę na rozmowę do Ciebie. ![]() A tak ogólnie mówiąc, to ja o problemach starzenia się społeczeństw słyszałam pierwszy raz co najmniej w połowie lat 90tych, więc wydaje mi się, że nie musiałabym się ograniczać do węszenia spisków i przeżywania filmików z jutiuba. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-20 o 00:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1304 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1305 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-20 o 10:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już ci pisałam, że masz prawo tak pisać, jeśli moje (i nie tylko moje) intencje przy podejmowaniu decyzji o nieposiadaniu dzieci były by właśnie takie. A tak nie jest i taki wpis w gruncie rzeczy mnie obraża. Tak samo ja mogę napisać, że jeśli masz dzieci, to z czystego egoizmu, bo oczekujesz, że zajmą się tobą na starość, dorzucą do tego pasztetu. Bo ci się należy.. Wiesz, co by ci powiedział psychoterapeuta, gdybyś poszła do niego z takim tekstem: "Dzień dobry. Mam problem: w ogóle nie odczuwam potrzeby posiadania dzieci, nie interesują mnie one, nie są mi do szczęścia potrzebne, ale zastawiam się, czy nie urodzić - bo to społeczny egoizm, żeby ich nie mieć. I co ja mam z tym fantem zrobić? Nie potrzebuję ich, nie mam tego "instynktu", ale przecież mam macicę.." Zacznij odróżniać 2 rodzaje egoizmu (jeśli się upierasz przy tym egoizmie) : dobry, który polega zaspokajaniu potrzeb (bez krzywdzenia innych), dzięki któremu możemy sobie szczęśliwie ułożyć życie i mieć zdrową psychikę (ba, ten zdrowy egoizm jest oznaką zdrowej psychiki..) - od złego, który polega na realizowaniu własnych potrzeb i ambicji kosztem szczęścia czy zdrowia innych. Bo to, że nie urodzę dziecka nie odbywa się kosztem kogoś innego - owszem, nie dołoży się do ZUSu, ale do k.., dokładam się ja (formalnie emeryturę dostaję za to, co wypracowałam, a nie za dziecko - a że zorganizowano to od dupy strony, to nie moja wina) - wystarczająco, aby zasłużyć na emeryturę! A poza tym nie mając dzieci muszę liczyć się z tym, że na starość jak sama o wszystko nie zadbam, to nie będę miała co liczyć, że "no przecież jeszcze dzieci będą - zawsze matce pomogą, dorzucą do pasztetu".
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2011-01-20 o 10:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1308 | |
BAN stały
|
Cytat:
I jeszcze powoływanie się na jakieś żenujące kampanie zachęcające ludzi do rozmnażania się propagowane przez państwo, które rodzinę ma centralnie w doopie i jawnie pokazuje, że potrzeba mu nowych zastępów mięcha żeby zapierdzielało w tym chorym systemie emerytalnym, bo nikt w systemie chyba problemu nie widzi ![]() W ogóle ta rozmowa robi się dziwna i nie wiem w sumie do czego ma doprowadzić ? Bijcie pianę dalej, dziękuję i do widzenia. Idę policzyć ileż to par szpileczek już zgromadziłam w swoim dłuuuuuugim życiu i przeliczę to na potencjalne słoiczki z obiadkami Gerbera, ktore kochające, nowoczesne mamusie kupują swoim skarbom, a których to w swym egoiźmie nie zakupiłam ![]() Peace. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-20 o 10:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobno jakieś syfy w tych Gerberach znaleziono ![]() Zresztą dla każdego normalnego człowieka jest to oczywiste, że jedzenie w słoikach jest ryzykowne, bo tak naprawdę NIGDY nie mamy pewności, czego tam nawalono, a te restrykcyjne kontrole to ja już niespecjalnie wierzę ![]() Też mi kurde, wielkie odkrycie. Tak offtopując. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A swoją drogą - z punktu widzenia przedsiębiorcy, to na dzieciach można zarobić gigantyczną kasę - to a propos Danonków itp. ![]() A co do Gerbera - to mnie zdziwiło, że wyniki tej kontroli zdziwiły innych - już dawno temu przestałam wierzyć w czyste mięso w przetworach.. Inna sprawa jeszcze, jakiej jakości są te resztki mięsa, które są pakowane - z indyków nafaszerowanych antybiotykami i odpadową karmą z kukurydzy GMO.
![]() |
![]() |
#1311 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1312 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1313 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą trąbi się o wzroście liczby otyłych dzieci i nastolatków, nic dziwnego, skoro mamusie 'pakują' w nie przetworzone żarcie. Jak już ktoś chce być altruistą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Stosunkowo jeszcze czystymi są cielęcina i mięso z indyka. Z tego to powodu, że cielątko i indyk to są delikatne zwierzęta i karmę muszą mieć w miarę czystą podawaną, bo inaczej zdychają.
![]() |
![]() |
#1315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo tak słucham,czytam ,i doszłam do wniosku,że moje dziecko będzie wcinać to co sama zrobie. Warzywa ,owoce ze swojej uprawy są,więc grzechem byłoby dawać gotowce ![]() Poza tym przeraza mnie skład herbatek dla dzieci i kaszek z "owocami" ,cukier goni cukier. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W dobie globalizacji można wyjechać do jakiegoś państwa, gdzie przyrost naturalny jest bardzo wysoki (zazwyczaj z dużym odsetkiem imigranckim ludności muzułmańskiej) i tyle... Ktoś tam zawsze zarobi na emeryturę bezdzietnego z Polski ![]()
![]() |
![]() |
#1317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurczak ekologiczny tuszka ok. 30zł/kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1318 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko nie wiem od którego to miesiąca można podawać królika, bo np. taką cielęcine z tego co pamietam to można wprowadzać jako pierwsze mięso. Tak mówiąc serio, to takie gotowanie zupek wcale nie jest pracochłonne i nie wymaga żadnego wysiłku, cerveza ma rację, że należałoby gotowac samemu a nie otwierac słoiki. Tylko najlepeij gotować własnie jak ma się własne czy z pewnego źródła warzywa czy mięso, bo jak kto kupi w supermarkecie mieso za 3 złotki kilo i bele jakie warzywa, to wcale nie bedzie zdrowiej niz gdyby podał słoik. Cytat:
Ja to ufam tylko mojej babci, wiem, ze wnuków i prawnuków nie podtruje. A do wszelkich innych certyfikatów podchodzę dośc nieufnie, bo w końcu to jedzenie w słoikach to tez miało byc z certyfikatami, badane przez instytuty i bógwico. A potem okazuje się że nie dosyć, że MOM to jeszcze dioksyny możesz jako bonus mieć w jedzeniu dla dużych i małych. Ludzie to świnie ![]() Wiadomo, że człek jeśc musi i nie ma totamto, ale jak się czasem pomysli co mi sie na watrobie odkłada, to zaczynam zastanawiać sie nad odżywianiem światłem słonecznym ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-20 o 12:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ano ja też do certyfikatów podchodzę sceptycznie,tymbardziej,z e okazuje się coraz częściej,że certyfikat mozna sobie po prostu kupić ![]() Dla mnie niestety oczywistym juz jest,ze producent dba przede wszystkim o swój brzuszek a nie o mój czy mojego dziecka... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A moim zdaniem da się znaleźć lepsze jedzenie nawet w sklepach (nie twierdzę, że idealne, ale tak zaraz człowiek nie umrze od tej tak zwanej chemii, w końcu od czegoś mamy nerki i wątrobę). Tyle, że to wymaga czasu i chęci, a reklamy produktów dla dzieci tak są ułożone, że utwierdzają rodziców w przekonaniu, że kupując słoiczek z CZYMŚ są najlepszymi rodzicami na świecie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.