|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecie
Szara Myszka oby się szybciutko polepszyło
[QUOTE=iweczka;24518461] Cytat:
Cytat:
|
|
#3992 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecie
Olusiaa_ mam filety i łososia
wezmę chyba jednak filety, bo łososia ostatnio robiłam na grillu więc dziś fileciki usmaże i podam z ziemniaczkami... i do tego sałatę z jogurtemwstawiłam do pralki tetrówki chyba dzis wezmę się za pranie rzeczy dla małej a jutro tylko je poprasuję i schowam do komody
|
|
#3993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wogóle czuję się taka "wymemłana " |
|
|
|
|
#3994 |
|
Zadomowienie
|
nuna to ja zamwiam 2 naleśniki, uwielbiam szpinak!!!
za mną odkąd wyszłam ze szpitala chodzi pizza, i dziś powiedziałam teściwoej zeby nic nie przynosila, bo pizze zamawiam, mniam ![]() wiecie co , zamówiłam wczoraj fotelik maxi cosi, a teraz dostalam smsa od kuriera ze dzis bedzie z paczka, ale szybko!!!
|
#3995 |
|
Zadomowienie
|
Może któraś z was zna się na zaświadczeniach, bo mam pracę dorywczą i jestem zatrudniona na umowę zlecenie. Mam opłacane składki na ubezpieczenie i zastanawiam się ile jest ważne zaświadczenie wydane przez tę firmę, że posiadam ubezpieczenie?
|
|
|
|
#3996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dlaczego tylko dwa ![]() Zamawiałaś na allegro? Co za ekspress
|
|
#3997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3998 |
|
Wtajemniczenie
|
co do prania to ja mam proszek Jelp ze środkiem zmiękczającym, takie 2w1.
Muszę jeszcze do swojej wyprawki dołączyć deske do prasowania, bo nie wyobrażam sobie prasowania tylu rzeczy na podłodze Do tej pory jakoś sobie radziłam, ale teraz będzie mobilizacja do zakupu.
|
#3999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Matko o mało się dziś nie zabiłam, dzwonek do drzwi a ja zahaczyłam nogą o łóżko, poleciałam na Tv i wylądowałam na barku. ![]() Ale przyszły paczki na które czekałam, od r_p77 i prezent dla Kaśki na urodziny ![]() Ryby nie lubię, z reguły robię w sosie śmietanowo-cebulowym i mi smakuje, ale robię z filetów. Mnie w chwili obecnej zostały do kupienia podkłady poporodowe i finito z zakupami ![]() A co do proszku, młodej na początku prałam w Jelp, to dostała uczulenia, potem prałam w Persilu. Teraz od razu będę w nim prać, zobaczymy co będzie, a płuczę w Silanie sensitiv Edytowane przez aja1 Czas edycji: 2011-01-21 o 11:38 |
|
|
|
|
#4000 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nuna tylko 2, bo się tej zgagi boje, i jem tylko po troszku
|
|
#4001 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szara Myszka mam nadzieję że to jednorazowy wyskok Oli i będzie w brzuszku siedzieć jeszcze Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() mi koleżanki z pracy wysyłają co jakiś czas bo kadry przesyłają to do biura naszego i one mi to co jakiś czas wysyłają, teraz jak mi wyślą np do lutego to chyba będzie ważne bo to 3 miesiące chyba nie? czyli w kwietniu lutowe rmua będzie się liczyć?
|
|
#4002 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powinni Ci tak czy siak dawać co miesiąc zaświadczenie o Twoich składkach do Zus. Natomiast moja siostra miała taką umowę i w Zusie był problem jak poszła składać papiery o macierzyński. |
|
|
|
|
#4004 |
|
Rozeznanie
|
Hej kobitki, tak sie wlasnie zastanwialam na tym praniem rzeczy dla dzidzi. I tez nie wiem czy uzywac plynu do plukania (mam taki specjalny dla dzieci). Boje sie, ze te ciuszki bawelniane beda bardzo sztywne. Moglyby sie wypowiedziec kobity co juz praly?
Moj lekarz powiedzial, zebym dwa miesiace przed porodem zaczela hartowac sutki szorstkim recznikiem po kapieli, podobno pozniej nie pekaja. Kazal mi tez kupic w aptece taka farmaceutyczna olive z oliwek (jest biala a nie jak ta spozywcza) i smarowac nia krocze (masowac), podobno tez zapobiega peknieciu. I od 38 tygodnia powiedzial, ze nie zaszkodzi pic herbate z lisci malin (z lisci nie owocow), podobno dobrze wplywa na miesnie macicy i porod jest szybszy. |
|
|
|
#4005 |
|
Zadomowienie
|
Tam, na czas nieokreślony. Zastanawiam się właśnie nad tym zaświadczeniem jak będę potrzebowała jechać do szpitala, bo na macierzyński się chyba nie załapie, bo umowę podpisałam pod koniec listopada, TP mam na koniec kwietnia a podobno aby dostać macierzyński trzeba być zatrudnionym minimum 6 miesięcy.
|
|
|
|
#4006 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję dziewczyny za wsparcie!
Mam nadzieję, że Oleńka posłucha tylu forumowych Mamuś, swojego Tatusia i mnie, i posiedzi jeszcze w brzuszku do bezpiecznego terminu. Ale dzisiaj pospałam...juz nie pamiętam kiedy udało mi się zasnąć tak twardo i bez spacerów na siusiu. TŻ dzisiaj na służbie...mam nadzieję, że Ola nie wykona dzisiaj żadnych "gwałtownych ruchów" .
|
|
|
|
#4007 |
|
Zadomowienie
|
Ale ja dziś spałam długo
![]() odsypiam szpital, a mały to w szpitalu cykor mały, siedział cicho i delikatnie tylko się ruszał a w domu od wczoraj to tak mi szaleje w brzuchu, że co chwila faluje i kopie i już mnie żebra bolą
|
|
|
|
#4008 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja się czuję dokładnie tak samo, a wczoraj to wogóle jakiś koszmar, biegałam do łazienki bo myślałam, że będę mieć biegunkę, potem było mi niedobrze ale w sumie nic się nie działo. Na koniec oczywiście nie mogłam spać. Jestem strasznie rozleniwiona, nie mam jeszcze paru rzeczy do szpitala: kapci, tych podkładów poporodowych, ale kompletnie nie chce mi sie o tym myśleć. Zelazko mam już gorące od 30 min i jakoś nie mogę sie zmusić do prasowania, a co dopiero myśleć o obiedzie, szok a tyle miałąm energii- dobrze, że zdążyłam wszystko już uprać i uprasować dla małej i poukładać w komodzie. |
|
|
|
|
#4009 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny znalazlam, jeszcze jeden artykul na forum, wklejam najwazniejsze rzeczy moze ktorejs z was sie przyda:
To prawda, że trudno znaleźć informacje o tym, jak uniknąć nacięcia. I to prawda, że w Polsce mamy zbyt wielki procent nacięć krocza. Wynika to głównie ze starych przyzwyczajeń i przekonania, że w ten sposób unika się większych kłopotów - takich, jak na przykład nietrzymanie moczu po porodzie. Bez specjalnego rozwodzenia się mogę powiedzieć, że badania naukowe wskazują na co innego - ochrona krocza nie powoduje komplikacji, a pęknięcie podczas porodu jest zazwyczaj mniejsze niż nacięcie i znacznie lepiej się goi. Więc masz rację chcąc urodzić bez rutynowego nacięcia. Niemniej może się zdarzyć, że położna towarzysząca Ci przy porodzie (poinformowana wcześniej o Twoich planach) zdecyduje o nacięciu - ale to wyjątkowe sytuacje. Teraz do meritum Po pierwsze - masaż krocza - zacząć można gdzieś od połowy ciąży(pod warunkiem, ze nie masz infekcji pochwy, np. grzybicy), ale regularnie (nawet codziennie) na pewno od 32 tyg. Najlepiej po kąpieli, bo wtedy skóra jest elastyczna, a tkanki bardziej podatne. Krocze zwilża się olejkiem do masażu (w wersji lux np. migdałowym), ale może też być oliwa z kilkoma kroplami wit. E. Jedna noga ugięta w kolanie i oparta na czymś wyższym - palcami wykonujemy masujące ruchy stopniowo zwiększając nacisk. Jeśli odczuwa się pieczenie - ok, znaczy -działa Po drugie - nauka rozluźniania krocza. To najłatwiej zrobić trenując mięsień Kegla w różnych pozycjach (stojąc, siedząc, ze skrzyżowanymi nogami), można to robić nawet kilka razy dziennie. Jeśli nie wiesz, na czym polega to ćwiczenie, to opiszę w następnym poście. Po trzecie - dieta bogata w cynk (ziemniaki, pietruszka, marchew, korzeń imbiru) - zresztą zapytaj na forum Małgosi, która jest dietetykiem. Po czwarte - homeopatia - najlepiej stosować Arnica Montana 9 CH 3x5granulekjakieś 2 tyg. przed terminem. Po piąte - najwięcej zdziała spionizowana pozycja w czasie porodu, kapiel albo ciepłe okłady na krocze w II okresie porodu, łagodne przechodzenie główki przez krocze i położna, która nie czyha z nożyczkami .
|
|
|
|
#4010 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
także zamawiamy Citi chcemy kolor Stone -podejrzewam, że to ten który ty zamawiałaś- mam prośbę możesz podesłać linka do tego sklepu?
|
|
|
|
|
#4011 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tu poczytaj na przykład: http://www.urwis.pl/forum/viewtopic.php?t=5974 Edytowane przez deneb3 Czas edycji: 2011-01-21 o 12:17 |
|
|
|
|
#4012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu." Czyli Twoja umowa zlecenie. Podstawą do wysokości zasiłku jest dochód z 12 ostatnich miesięcy, tam zresztą jest wszystko opisane. Aczkolwiek idź do Zusu się dowiedz, bo to jest tekst z 3.2011 r, ale każdy inaczej interpretuje przepisy :/ Edytowane przez aja1 Czas edycji: 2011-01-21 o 12:17 |
|
|
|
|
#4013 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
13. W czym prać ubranka dziecka? Wyłącznie w środkach przeznaczonych dla niemowląt, przebadanych i atestowanych, zawierających jak najmniej detergentów. Może to być np. Jelp, Lovela, Persil Sensitive. Proszku nie powinno być dużo i trzeba go potem dokładnie wypłukać (nastawiając w pralce dwukrotny program płukania). Jeśli dziecko jest bardzo wrażliwe, reaguje uczuleniem i wysypką na wszystkie proszki, można bawełniane ubranka wygotować w samej wodzie. Uwaga: nie powinno się używać płynów do zmiękczania: zawierają detergenty, które co prawda zmiękczają włókno materiału, ale też powodują duże wysuszenie skóry. Dla mnie płyny do płukania to bardziej zapach bo czasami jak mi się skończy i wypiorę ciuchy bez to nie widzę różnicy. Ciekawy artykuł na temat pielegnacji: https://mamotoja.pl/niemowle_pielegn...5.html?print=1
Ćwiczę z Jillian Mel B Tiffany boczki 8 abs Edytowane przez nuna_77 Czas edycji: 2011-01-21 o 12:24 |
|
|
|
|
#4014 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
aczkolwiek ten niebieski na dole tez jest ładny http://allegro.pl/fotelik-samochodow...410604725.htmldeneb pewnie troszkę musza się różnić , w końcu to nowszy model jest, ale bynajmniej dla nas były to baaardzo małe różnice ja sie trzymam tego ze nie powinno się kupowac używanych fotelikow. bo fotelik ktory brał udział w nawet najmniejszej stłuczce juz traci częśc swoich właściowsci bezpieczenstwa.Eirine RMUA jest ważne tylko miesiąć, więdz niech Ci koleżanki wyślą nowe na kwiecień ![]() Niutka mi też przez tą zgagę waga staneła, ale ważne że dzidzia rośnie
15.03.2011 Tymek 12. 09. 2015 Tosia Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-01-21 o 12:31 |
|
|
|
|
#4015 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=iweczka;24518461]
Cytat:
aha dziewczyny informacja , która może się wam przydać- jesli sie źle czujecie tzn cos z brzuchem, skurcze, brak ruchów, plamienia itd... i wysokie ciśnienie- wszystko co dotyczy brzucha i dziecka- jedziecie na IP do szpitala ginekologiczno- połozniczego ale jesli dzieje się coś z Wami, zatrucie, coś z sercem, omdlenia itd... generalnie cos sie dzieje z Wami- musicie jechac do szpitala ogólnego, najlepiej takiego gdzie sa wszytskie oddziały łącznie z dobrym połoznictwem, wtedy tam zostaniecie zbadane kompleksowo przez lekarzy o róznych specjalnościach ( np kardiolog, internista, ginekolog itd... ) bo w szpitalu, który jest tylko gin-poł nie mają sprzetu i nie zajmują sie ratowaniem mamy, tylko dziecka i odesla was do innego- tego sie dowiedziałam ostatnio będąc w szpitalu na ktg Tak więc zorientujcie sie w razie czego jak to jest, w małych miastach wiadomo- szpitale sa ogólne, ale w duzych miastach wojewódzkich sa szpitale tylko gin-poł i te ogólne... Podobnie jak macie jakąs chorobe przewlekłą, groźną, wtedy lepiej wybrać do porodu szpital ogólny z oddziałami gin-poł, bo w razie jakby Wam sie cos działo to jest zaplecze
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#4016 | ||||
|
Zadomowienie
|
dziękuję
Cytat:
Cytat:
dziękuję Cytat:
Cytat:
w przyszłym tygodniu chyba zrobię. w ogóle uwielbiam ryby. mięso dla mnie mogłoby nie istnieć, chociaż konsumuję je. dziękuję dziękuję |
||||
|
|
|
#4017 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nawet mnie nie strasz że to oznacza zbliżający się czas porodu ja Nadię czuje już z dwa tyg bardzo nisko właśnie przy linii włosów coś tam sobie codziennie gmera co do termometra to czy taki zwykły z miękką końcówką wystarczy ![]() ja też poszturchuje ale młoda ma to głęboko w poważaniu i rusza się najwięcej w nocy po 23 jak ja już idę spać Cytat:
Jok3r jak mnie złapie skurcz to prostuje nogę i ciągnę palce od stopy do siebie mi pomaga bardzo szybko ![]() jak kruszynka gratuluje iza ty masz dużo dzieciaczków w rodzinie popytaj się jakie pieluchy się sprawdzają a jakie nie zawsze to jakaś podpowiedź czego się ewentualnie wystrzegać :P Cytat:
cudne, takie optymistyczne szara myszka ja to sobie nie wyobrażam nawet jaki stres musiałaś przeżyć megi super zakupy Cytat:
Cytat:
babo uważaj na siebie bo będziesz w gipsie rodzić ![]() Cytat:
a ja mam proszek lovela i jego zapachu nie mogę wytrzymać, będę musiała się poratować jakimś płynem do płukania sensitive chyba że znajdę jakiś typowo dla dzieci bo inaczej do swojego dziecka przez ten smród nie będę mogła się przytulić
|
|
#4018 |
|
Zadomowienie
|
aja dziękuję ci bardzo za podpowiedź i link
|
|
|
|
#4019 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny,
a jak to jest w szpitalach, w których chcecie rodzić, w kwestii ubranek. Czy dzidziuś jest ubierany w ubranka szpitalne, a Wasze tylko na wyjście, czy od razu w Wasze? A może decyzja w tej kwestii należy do Was? Co myślicie o ubrankach szpitalnych? |
|
|
|
#4020 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie mi lovela też śmierdziała dlatego wzięłam ten persil sensitive płyn - qrcze żeby nie uczulał ... ale zaryzykuje - nie mam ani ja alergii na takie rzeczy ani TŻ może mały też nie będzie miał. Nie ma to jak mieć problemy - proszkowe
![]() odnośnie ubranej dla dzidziusia to wiem, dla zainteresowanych że w szpitalu w Knurowie na pobyt są ubranka szpitalne, żeby nie pilnować to moje to wasze . Na wyjście tylko bierze się swoje. W tamtym roku koleżanka tam rodziła i mówiła, że były w dobrym stanie. Natomiast w Szpitalu w Pyskowicach - yy nie wiem podobno robisz co chcesz ( ale to siostra miała tak trzy lata temu - dajesz swoje jest oka, jak szpitalne też ok)... ale regionalnie powiało.
Edytowane przez Mirabilka Czas edycji: 2011-01-21 o 12:47 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.

wezmę chyba jednak filety, bo łososia ostatnio robiłam na grillu więc dziś fileciki usmaże i podam z ziemniaczkami... i do tego sałatę z jogurtem
chyba dzis wezmę się za pranie rzeczy dla małej a jutro tylko je poprasuję i schowam do komody

to przez ta zgagę nie moge jeść.

.

ja Nadię czuje już z dwa tyg bardzo nisko właśnie przy linii włosów coś tam sobie codziennie gmera