|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Aaaa ja chciałam jeszcze sie doradzic..bo ostatnio zastanawiam sie nad dodatkowym usg...ja chodziłam do gina na NFZ i juz wykorzystałam a nawet przekroczyłam limit usg, ale ostatnie usg miałam w 30 tygodniu i już dawno nie widziałam mojej niuni. Ostatnie usg było 20 grudnia..wazyła wtedy 1846 g niewiem ile teraz czyu prawidłowo przybera na wadze i już koncowka ciazy a ja chciałabym ja jeszcze raz w brzuszku zobaczyc mąz tez iwzielibyśmy nikole miałaby frajde..chyba zapytam mojej ginekolg czy przyjela by nas prywatnie na usg i ile by to kosztoało..warto chyba wydać ta kaske...i zobaczyc maleństwo i moze jakies zdjecia do albumu bym dostała..noi na wozku iszczedzilismy to może sobie pozwolimy...jak myslicie fajny pomysl czy juz nie meczyc dzieciaczka i cierpliwie czekac/??Boje sie tez ,ze narobie sobie stracha bo bedzie albo za mała..albo za duza i bede jeszcze bardziej sie bała porodu...co myslicie>??
|
#4472 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
hehe...o nieeeeeeeee! nie pozwole mu wyjsc wczesniej
z resztą moje dziecko widzę słucha mamy, mama powiedziała że ma się obrócić przed USG i to zrobił także...będę mu tam codziennie przypominać co by się nie zagalopowałja niby miała mieć 3 usg w ciągu ciąży z NFZ ale miałam jeszcze jedno niedawno, nawet nie przypuszczalam ze mi zleci na 37tc
|
#4473 |
|
Zakorzenienie
|
ja też chodzę na NFZ do gina i USG mam na każdej wizycie..... (wprawdzie stary sprzęt i nie dostaję zdjęć, ale zawsze coś). Raz tylko nie miałam, ale to byłam na zastępstwie u innego lekarza
|
|
|
|
#4474 |
|
Zakorzenienie
|
Justine, cytrynka - gratuluję nowych pojazdów
![]() Justine - na kartce z sr mam napisane: używać naturalnych olejków, np z oliwek, kiełków pszenicy lub słodkich migdałów Jessy - dlaczego nic by nie dostał? przecież do urlopu ojcowskiego nie potrzeba ślubu: "nie ma też znaczenia czy ojciec mieszka razem z dzieckiem czy nie; uprawnienia urlopowe nie przyslugują ojcu pozbawionemu władzy rodzicielskiej". "wyjątkiem jest zwolnienie lekarskie na opiekę nad kobietą osłabioną po porodzie - nieslubny partner nie może go wziąć bo przepis mówi o opiece nad członkiem rodziny. zwolninie takie, płatne 80% wynagrodzenia, może wystawić lekarz w szpitalu położniczym, ginekolog prowadzący ciążę lub lekarz rodzinny" (któraś pytała o to wczoraj chyba) ehh ja chce już sie rozpakować, od wczoraj niby mam skurcze, w porywach były co 7 min, ale potem się "przerzedziły". w nocy przewrócenie się z boku na bok wiąże się z bólem nieziemskim...masakra... podłóg nawet nie dałam dzisiaj rady powycierać, na szczęście mąż mnie wyręczył... ;o
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2011-01-22 o 20:19 |
|
|
|
#4475 |
|
Rozeznanie
|
Widze ze awaria wizazu uchronila mnie przed ogromnymi zaleglosciami
Ja godzinke temu wrocilam od tesciow, zjadlam pizze mrozona zjedlismy po jednej z mezem, bo na pol to za malo.... A teraz maz oglada mecz a ja odpoczywam, bo cos mi brzuszek twardnieje i boli mnie w kroczucytrynko gratuluje nowego autka! Ja sie nie znam ale meza spytalam i byl pelen podziwu )Justine swietnie ze tesciowie dali na wozek! Gratuluje zakupu Dziewczynki wcale sie nie dziwie ze wnerwia Was ciagle zmieniajaca sie data, w dodatku to czekanie, szczegolnie kiedy lekarz mowil ze mozecie urodzic lada chwila... Ja tez niby jestem spokojna, ale mi zostalo 3 tygodnie, a pod koniec zaczne wariowac No nic trzymam za Was kciuki aby jednak Wasze maluszki ruszyly sie z miejsca!Przyjemnego iweczorku |
|
|
|
#4476 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
my chcemy cywilny a po cywilnym jakieś mini przyjątko-obiad czy kolacja z dobrym jedzeniem i winkiem też żeby nie wydawać nie wiadomo ile kasy na to a co do ilości gości to ja się nawet nie zastanawiałam ile osób u nas by było bo nie myślałam kogo zaprosić, zaczniemy bardziej o terminie myśleć to też się nad tym zastanowimy, narazie zamówiliśmy sobie obrączki które się robią, zobaczymy jak wyjdą, reszta wyjdzie w tzw praniu ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() powinnas mieć jeszcze jedno po 36 czy 37 tc takie tuż przed porodem bo jest wymagane takowe do porodu własnie, takze dopytaj u gina do którego chodzisz |
||||||
|
|
|
#4477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja po tym moim hamburgerze mam dość, zatkałam się |
|
|
|
|
#4478 |
|
Rozeznanie
|
lilijko schabowy poszedl dawno w zapomnienie, a swoja droga obiad jak nigdy byl pycha
I zupka szczawiowa byla, mniam No ale jak wrocilam do domku to glodna bylam, w koncu to az 4h bez jedzenia (poza malym kawalkiem ciasta)! A najlepsze ze tesciowej wspomnialam ze jem co godzine, no i jak wrocilismy to do meza dzwonila przepraszac ze nie dala mi jedzenia wiecej bo pewnie wrocilam glodna do domu ale maz z grzecznosci zaprzeczyl....Jesuis no ja bym sie nie zdziwla zeby maly Ci jednak niespodzianke zrobil, dzieci lubia na przekor rodzicom robic. Ja nadal powtarzam "Paulinko ryjemy glowka w dol"... czasem zaluje jak dostane porzadnie w pecherz... |
|
|
|
#4479 |
|
Zadomowienie
|
taaaak..na egzaminie mi wody odejda
|
#4480 |
|
BAN stały
|
Justine jest wiele szkół picia herbaty z liści malin. Ja słyszałam że można nawet od początku, a najlepiej od II trymestru. Sama piję chyba od 33 albo 34 tygodnia bo wczesniej o tym nie wiedziałam.
Do masażu krocza mozesz używać oliwy z oliwek. Gabishing mój gin za to jest tak delikatny, że ani razu nie zdarzyło mi się, żeby badanie mnie w jakikolwiek sposób coś bolało. Ja własnie wróciłam z dłuuuuuugiego spaceru. Po drodze zaliczyliśmy budkę z frytkami (pyyyychotka ) i wróciliśmy do domu. Wyglądam jak klaun - z czerwonymi policzkami może coś drgnie...
|
|
|
|
#4481 |
|
Zakorzenienie
|
no i zaliczenie od ręki kochana i to na bdb!!!!!!!!!!
ligotko ale troskliwa teściowa, moja też mnie dzisiaj doposażyła i dzwoniła do mnie, bo oczywiście mój mąż nie chciał nic wziąć. Jedynie odmówiłam imbiru, bo oboje nie lubimy (nie przepadam) i stwierdziłam, że taki sam efekt mam jak do herbaty dam soku malinowego
|
|
|
|
#4482 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. No to cieszę się, że Wam się sprawuje ładnie, oby z naszą było podobnieCytat:
. A co do herbatki z malin ja piję od 37tc.Bez stresu - ja noszę nisko od miesiąca już i dalej nic . Mi to w sumie już przestało przeszkadzać, wkurza mnie tylko, że nijak do miejsc intymnych dostać się nie mogęCytat:
Cytat:
. Jestem po pierwszej przejażdżce i powiem Wam, że fajne to auto, chociaż ja teraz żyję w zupełnie innym świecie . Pewnie zacznę się nim cieszyć, jak już Mały się urodzi, bo na razie to tylko o tym myślę .Aha - mam też wiadomość od mysiopez - dalej jest w dwupaku, dziś robili jej 3 (!!) raz ten test na oksytocynę i znowu nic . Z usg wynika, ze wód nadal mało, także siedzi do końca w szpitalu, z Adasiem w porządku, tak z KTG wynika. Ciekawe, co poradzą, jak do wtorku się nierozpakuje . Ja zmykam się myć i spać - miłego wieczorku |
||||
|
|
|
#4483 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ze Twoja ginka to byla to wizyta tym przyjemniejsza bo sie juz znacie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
we wtorek mam wizyte i jesli powie mi ze nie zrobia mi usg przed porodem to sie wsciekne i chyba zaczne jej beczec w gabinecie Cytat:
Cytat:
gratuluje autka ,bardzo fajne wiecie co ja dzisiaj caly dzien w ruchu ,tylko po poludniu bylam u kolezanki na kawce to troche posiedzialam a tak to sprzatam ,sprzatam i konca nie widac ech ooo maz pizze przyniosl ,bo kolega pracuje w pizzeri Justine gratuluje prezentu o tesciow ,fajnie was zaskoczyli
|
|
#4484 |
|
Rozeznanie
|
Cytrynko Gratulacje, niech sie autko dobrze sprawuje
![]() Ja herbatke pije od niedawna czyli 37 tydzien, wazne by po tygodniu zrobic tydzien przerwy, by nie zadzialala odwrotnie. Moja mala uparcie w brzuszku siedzi , ale nie dziwie jej sie, nie ma to jak w brzusiu he,he.Dzis bardzo aktywny dzien mialam, ale robilam co chcialam, i tylko dla siebie (rodzinka poszla w odstawke ), wiec troche naladowalam akumulatorki.A, teraz marzy mi sie prysznic i lozko, to drugie bardziej jak pierwsze
|
|
|
|
#4485 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4486 |
|
Raczkowanie
|
No tak, mi dzis tez wymyslili nowy termin
na 27 stycznia. Ja zwariuje z tymi lekarzami. I dzis dowiedzialam sie, ze ze wzgledu na cukrzyce nie moge przenosic i 27 czyli niby w terminie, mam sie zglosic jak wczesniej sie nie ruszy i zaczna wywolywac. Tylko ciekawe jak bedzie wtedy na IP inny kekarz i bedzie mial inny poglad na to. Bo inna lekarka z tego szpitala, po ktg mi oswiadczyla, ze mam czekac 2 tygodnie , choc wiedziala o cukrzycy. A nowy termin podobno z usg z 14 tygodnia, a tam akurat 26 wpisany, wiec nie wiem juz, chyba z ksiezyca to wziela. Z miesiaczki to z kolei 19 stycznia... W kazdym razie choc tyle dobrze, ze z malym podobno ok i ktg i ilosc wody i przeplywy Chyba pozostalo molestowac meza i skakanie na pilce... |
|
|
|
#4487 |
|
BAN stały
|
Taaaak, ja skaczę na piłce i nic z tego nie wychodzi... Poza tym że potem mam zakwasy w udach
![]() Jak do wtorku nie urodzę, to będą mnie chyba musieli już w wariatkowie zamknąć
|
|
|
|
#4488 |
|
Zadomowienie
|
Haaa zmolestowalam TŻa
tzn.pokierowalam tak sytuacja zeby wyszlo ze to niby on nalega chce zeby u mnie sie w koncu cos zaczelo dziac...tzn.moze nie to ze jakies skurcze/porod, itp. ale chociaz jakies delikatne przygotowania do porodu ![]() No i TŻ mnie zaskoczyl znowu... Wczoraj sobie szczerze pogadalismy, a dzisiaj tez bylo tak fajnie...troche wyglupow i troche rozmowy, czulam ze mnie troche inaczej traktuje...jakby nas ta wczorajsza rozmowa zblizyla... I jak o mnie dba... Widzi, ze juz ledwo co sie podnosze z lozka, to sam sie mnie pyta czy mi pomoc i wtedy idzie za mnie i mnie podnosi do pionu ![]() make_up_istka Ja wiem, ze jest Ci ciezko, bo sama sie boje, jak odebrac swoja wyznaczona date i nie mam pojecia jak zareaguje jak porod bedzie sie opozniac.... Ty masz gorzej, bo nie dosc ze juz prawie termin, to jeszcze narobili Ci tej nadziei, ze juz zaraz rodzisz...nie powinni by tak mowic ;/ bo wiadomo, ze te ostatnie tygodnie to juz naprawde sa ciezkie a tez chcemy juz zobaczyc nasze malenstwa... Ale musisz byc silna w cierpliwosc, tylko postaraj sie nie stresowac tym, ze moze byc cos nie tak, bo tylko sobie nerwow dokladasz... wiem wiem...latwo sie mowi...ale tak bedzie lepiej Ooo bylabym wdzieczna jakbys sie czegos wiecej o tym zasilku dowiedziala jak to jest dokladnie w praktyce. 1000zl to by bylo niezle...do tego jeszcze becikowe, wiec 2tys. by byly, a niestety jest na co je wydac...
|
#4489 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no jeszcze zobacze co moj gin powie mi w poniedzialek..ale pewnie nic nowego tylko ze czekamy.. fajnie ze im to tak latwo przychodzi mowic "jeszcze czekamy"..a ile mozna?! a jakby o aktywnosc w przyspieszaniu chodzilo to bym dawno urodzila.. na dodatek balam sie o skrocona szyjke.. ze za szybko urodze i co.. lipa.. |
|
|
|
|
#4490 |
|
Rozeznanie
|
nasze maluszki czekaja na te mrozy co maja nas w tygodniu nawiedzic i sniegi
pewnie sanek im sie zachciało.. Magiczna Konstelacja a jak z Twoja cukrzyca?? jak cukry?? jakie miałas w końcu normy i jak Ci dieta szła?? i ile Twoj maluszek wazy??
|
#4491 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale mocno się nie kłócę wiem tylko tyle że jak ja chciałam coś mieć dobrego z tego że jestem samotną matką to bym musiała więcej się nalatać z załatwianiem tego niż cokolwiek warte - a i jeszcze był problem główny że oczywiście mieszkamy razem... więc jeszcze doszłoby meldowanie mnie i dziecka gdzieś indziej ![]() weraa - tutaj jest trochę o tych zasiłkach http://www.babyboom.pl/forum/samotni...ej-matki-7905/ Edytowane przez Jessy_ Czas edycji: 2011-01-22 o 22:54 |
|
|
|
|
#4492 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to chyba jakas moda na zmianę terminów nastała ;-)ja rozmuiem ze kazda ciaza jest indywidualna i ciezko przewidziec ale dziwi mnie ze co lekarz to teoria.. i kogo się tu słuchac?masakra jakaś.. ale musimy jakos to wytrwac..jednym sie pocieszam ze im pozniej się urodzi to tym dluzej bede miec wolne bo macierzynski sie rownoczenie przesuwa mi z tym oczekiwaniem no czymś trzeba sie pocieszać..
|
|
|
|
|
#4493 |
|
BAN stały
|
Dobrze, że mój gin jest normalny i mi terminów nie zmienia
|
|
|
|
#4494 |
|
Rozeznanie
|
mi moja też nie zmienia, w sumie ostateczny "termin" po dobroci to mam 3 lutego, jak Ludzik sam nie zechce wyjść to go będą zmuszać no ale zobaczymy jak to będzie, powiem Wam, że w sumie tak to spoko mogłabym pochodzić jeszcze z brzuchem ale już mi ciężko i niewygodnie
|
|
|
|
#4495 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:13 ---------- Ale tu dzis cisza A ja juz jestem pewna, ze we mnie szaleja hormony ![]() Zauwazylam robaka w swoim pokoju...to zawolalam tate zeby go zabral (mnie odrzuca od tych wszystkich robali...wiem, ze nic mi nie zrobia ale i tak sie ich boje :P). No to go zawinal w papier i wzial go zeby gdzies tam wyrzucic...a ja doslownie mialam lzy w oczach, ze co ten biedny robaczek musi teraz czuc, a jak juz nie zyje, etc. A kiedys to ja zabijalam te robale na prawo i lewo i zero zalu jak mi jakis wszedl na moj teren
|
|
#4496 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymalam sie wersji, ze do 140, ale zwykle bylo ponizej 120, no chyba ze mnie mocno napadlo na cos, a ostatnio zauwazylam, ze jakby spadly, wiecej moge zjesc, albo czegos co nie za bardzo mozna i jest ok. A maluszka mierzyli ostatnio 12,01 (38 tydzien) i bylo 2790, srednio wyszlo na 36,2 tydzien, ale rosnie i jest ok ponoc. Ja sie juz nie stresuje, wierze ze z malym wszystko dobrze. A jak Twoje cukry? Spadaja cos? |
|
|
|
|
#4497 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po 2 - dzięki za sprawdzenie w kółeczku i jak tu się nie pochlastać? A ta kretynka mi wpisała 4-7 luty...po 3 - pozdrów od nas Mysiopez. Podziwiam ją, ja bym chyba szału już dostała... jak leżałam w październiku w szpitalu, to były 2 przeterminowane ze mną. Widziałam, jak się męczyły, stresowały i zamartwiały... Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Byliśmy w tesco, kupiliśmy te pampki. 80 szt kosztowało 59 zł, a tutaj 186 szt 99 zł... Rozmiar na 4-9 kg... Jak tak Kaśka posiedzi jeszcze ze 2 miechy, to urodzi się z wagą 6 kg, więc będą w sam raz dzisiaj oficjalnie kończę 39 tydzień. Aha - i mam potworne zaparcia znów... :/
Nadzieja umiera ostatnia... http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyv0nppsj9.png Kasia Edytowane przez olbka Czas edycji: 2011-01-23 o 02:48 |
|||
|
|
|
#4498 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=karinaaa;24549657]A mam pytanie dotyczace tych uplawow u corki , ile latek ma coreczka i czy skarzyla sie ze ja swedzi czy bylo poprostu widac ze ma uplawy? Tak sie wypytujue bo chyba moja coreczka ma ,albo moze to normalne ze pojawia sie troszke wydzieliny ,sorki ze tak szczegolowo sie pytam ale sie troche martwie a moze Ty cos wiecej wiesz na ten temat co ten ginekolog powiedzial.
A ze Twoja ginka to byla to wizyta tym przyjemniejsza bo sie juz znacie ![]() Moja córeczka ma prawie 8 lat. Wydzielina pojawiła się jakiś czas temu ale beż żadnego dodatkowego dyskomfortu tzn pieczenia czy swędzenia. Nie pojawia się też codziennie no i oczywiście w dniu wizyty jej nie było :-(. Dodatkowo podmyłam małą czego też jak się okazało nie powinnam robić przed badaniem więc 120 zł wyrzucone w błoto bo dalej nie wiem co to było. Lekarka mówiła że najczęściej przyczyną jest jakiś stan zapalny (ogląda się wydzielinę pod mikroskopem i stwierdza), u nas nie było co pooglądać :-(. Mowiła że może samo jej przeszło i będzie już dobrze ( w co jakoś trudno mi uwierzyć...). Mówiła też że specyficzne upławy pojawiają się u dziewczynek na ok 2 lata przed pierwszą miesiączką. Na to chyba raczej też za wcześnie więc na tą chwilę dalej nic nie wiem. Najlepiej w dniu kiedy to się pojawi pójść na wizytę i sprawa się wyjaśni. |
|
|
|
#4499 | |
|
Zadomowienie
|
Hejka dziewczyny, widzę, że czym bliżej terminu, tym bardziej rozleniwione jesteśmy
Ja nockę przespałam - nie licząc wędrówek do kibelka . Dziś mam w planach jechać na chwilę do mamy z mężem, potem do dziadka na cmentarz, bo w tygodniu ma urodziny, potem jakiś spacerek i leniuchowanie w domku. Wczoraj dzwoniła do mnie przyjaciółka z Walii - miała termin na 17 stycznia, a jej córeczka dalej sobie siedzi w brzuchu . Synka przenosiła 10 dni i jej wywołali...teraz też jej dali czas do 28 stycznia . A w poniedziałek ma do niej przyjść położna na masaż szyjki - podobno nic przyjemnego.Fajnie by było, jakbyśmy urodziły w ten sam dzień .Cytat:
- ja dziś 39+1, czyli praktycznie tak samo mamyA co do zaparć to dziecko nisko siedzi i jelita przez to z trudem pracują - też to przerabiałam. W sumie mi żadne ze sposobów "domowych" nie pomogło, po długim spacerze mi trochę się odblokowało. Ale i tak jem otręby, piję wodę z cytryną na czczo, śliwki suszone też nie zaszkodzą .
|
|
|
|
|
#4500 |
|
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
![]() u nas czas leci tak szybko, Blanka je coraz wiecej i coraz częsciej otwiera sobie oczka i leżakuje. Na szczęscie w nocy śpi. Budzi się w nocy co 4 godz. mam do Was pytanie ma któraś może linka do tych filmików z Zawitkowskim, bo gdzieś mi się to zgubiło a chciałam kuzynce podesłać byłabym bardzo wdzięczna ![]() milutkiej niedzieli
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:42.

Ja godzinke temu wrocilam od tesciow, zjadlam pizze mrozona
No nic trzymam za Was kciuki aby jednak Wasze maluszki ruszyly sie z miejsca!
a to chyba jednak nie to samo co wymaz z pochwy
:P

. Z usg wynika, ze wód nadal mało, także siedzi do końca w szpitalu, z Adasiem w porządku, tak z KTG wynika. Ciekawe, co poradzą, jak do wtorku się nierozpakuje