|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
Cytat:
![]() Cytat:
To ciasto marchewkowe też mnie ciekawi,ale jakoś nie jestem przekonana jendnak wszyscy piszą,że jest pyszne to i ja spróbować muszę.Mała śpi na dworku,a my z siostrą kubusia puchatka ogladamy
|
|
#1412 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
Cytat:
Mói Miko je o wiele mniej , rano kaszka 150ml i 5 miarek , później banan , obiad zupka słoik albo moja i mięso , podwieczorek kanapka z czymś tam i owoce i kolacja kasza manna na mleku 250ml Cytat:
Po za tym moja przyjaciółka miała taką niemiłą sytuację że płąciła przez internet za prąd i pewnego pieknego ranka zapukali do niej panowie i mówią ze przyjechali prąd odciąć bo nie płacone kilka miesiecy . A to wszystko wisiało w banku, dobrze że miała na koncie i szybko przelała. Cytat:
Cytat:
ja jeszcze nigdy nic jakoś nie robiłam z piwem albo winem muszę kiedys spróbować Ponoć dobry jest kurczak pieczony nadziany na butelkę z piwem i tak na tej butelce pieczony Cytat:
Ja jeszcze z przepisów to korzystam z tych blogów: http://whiteplate.blogspot.com/ http://kuchnianagazie.blogspot.com/2...a-w-folii.html A słodkości to najczęściej z tądhttp://mojewypieki.blox.pl/html |
|||||
|
|
|
#1413 | |||||
|
Zakorzenienie
|
W cieście piwnym też jest pyszny karp np . u nas się na świeta zawsze robi
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Szymon z takich gardłowych zawsze wychodził na samych syropach i homeopatyku jakimś . Ale ja to wróg jestem i chyba bym sobie nie dała zapisac bez badań krwi . Cytat:
Cytat:
Dzieciaki kimają ale cisza .. pewnie na chwilkę he he .
|
|
#1414 |
|
Zakorzenienie
|
No to mała wstanie to jej dam naleśnika,a bałam się tylko dlatego,że on smażony jest-ale w sumie jajko też smażone je
|
#1415 |
|
Zakorzenienie
|
ale to u nas tylko mają być darmowe, zresztą tu wszystko jest bezpłatne
My też wszystkie przelewy, opłaty przez internet, za zakupy też płacimy kartą, nie pamiętam kiedy wypłacałam pieniądze z konta. Ferrou zdrówka dla Kubusia Anakazar bardzo fajne te buciki, tylko troche drogie, będe dzisiaj w zarze to zerkne na cene
|
|
#1416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciasto marchewkowe smakuje podobnie do murzynka, przynajmiej z tego przepisu co ja mialam, ale ciasto jest takie fajne wilgotne Ja mam konto w BGZ i od 5 lat nie placę za przelewy, a od 2 mc mam dotatkowy procent kasy dopisywany, bo zmieniliśmy promocję, to za konto 0 przelewy ) a za kasę z wyplat dodatkowo 1% za to że wpływy są na konto Pastę jajeczną to ja robię taką najprostszą jajka gotowane albo kroję tym kółeczkiem do sałatki, albo duszę widelcem + majonez troche soli i pieprzu, czasem jak mam na balkonie to szczypiorek dołoże, a jak mam makrele wędzoną, to też. Tylko że z makrelą to Emil nie ruszy ![]() To mój niby tak dużo je a chudy taki że już myślałam że może coś za mało ale skoro zdrowo rośnie, i energia go rozpiera to chyba ok.A czy jak mi ZUS placił macieżyński to mi przyśle PIT bo niewiem czy czekać, bo całą resztę mam, i już bym swoje rozliczyla.---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- A ja sobie dzisiaj już kupilam buty na wiosnę, w kolorze fioletowym w deichmiannie, bardzo wygodne. Były też fajne buty dla maluszków z elefanten, bardzo ladnie się zginaja we wszystkie strony, normalnie jak skarpetka już bym kupiła, tylko 99 zł za buciki które prawdopodobnie będą za male na wiosnę, to lepiej poczekam. Ale na wiosnę czemu nie, idealne buty dla takich maluszków.Były też nike i adidasy w podobnej cenie ale nie miały takiej podeszwy, były beznadziejne, sztywne.
|
|
|
#1417 |
|
Zakorzenienie
|
plmadzia - tych sportowych lepiej narazie nie kupować , ja dopiero teraz Szymkowi kupiłam pierwsze mimo że mam dostęp zeby kupić je sporo taniej , dla maluchów się nie nadają chyba że dla szpanu co najwyżej. elephanteny fajne mają butki , SZymon miał zimowe rok temu i super się sprawdziły
|
#1418 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a zwróc uwagę jak możesz czy te w brązie mają czubek złoty,a te cieliste srebrny?bo te fotki z allegro takie różneCytat:
Ja też jak tż wróci to skoczymy do CH i polece do deichmana zobaczyć buty dla małej-na żadne nike czy adiki nie patrzę nawet,bo one tak jak napisałaś sztywne-możliwe,że nie wszystkie.Pewnie kupię z elefantena-Ania je polecała,że dobry but,a się zna na tym,więc ufam.
|
|
#1419 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem na razie w domku.
Dzięki dziewczyny za wsparcie Jakoś się trzymam, choć wczoraj wieczorem to ryczałam, w ogóle przez cały dzień łzy napływają mi do oczu, dzisiaj jak przyszłam do domu, taka cisza,.. weszłam do sypialni, puste łóżeczko to się poryczałam.... nienawidzę szpitali... Najbardziej mnie dobija to że jestem tam sama...i szczerze nikogo nie obchodzi to co ja czy mały chcę, potrzbujemy itp. Przez dużą zachorowalność odwiedziny są wstrzymane, przy dziecku może być tylko jedna osoba, na korytarz z małym nie mogę wychodzić... tzn mogę bo przecież siłą mnie nikt nie będzie zawracał do pokoju, ale lepiej nie, bo na oddziale jest bardzo dużo dzieci, co chwilę jakieś nowe dowożą, a miejsc brak, już do stołówki wstawili łózeczka...I tak siedzimy i kisimy się w małym pokoju, z tżtem to prawie mijamy się w drzwiach, chwilkę tylko mu tłumaczę co i jak i muszę iść bo zaraz pielęgniarka przychodzi o kręci nosem... Jestem w pokoju z matką i 3 letnim jej dzieckiem.Ogólnie kobieta fajna, dziecko rozpuszczone na maksa, jest ciągły pisk, krzyk, bo musi być tak jak on chce. Małego przed 20 kladłam spac bo był zmęczony, to nawet nie znizyła głosu, rozumiem że dziecko ma to gdzieś, ale wydaje mi się ona powinna też jakoś "ciszej" się zachowywać... Kuba zasnął na 20min, potem go zbudzili, nie mógł zasnąć i tak na rękach płaczącego miałam do 22, dopiero zasnął jak oni wszystko powyłączali i poszli spać... paranoja... dzisiaj to samo,... mały spał przed południem tylko 20min bo dzieciak musiał się drzeć "Misio je miód" tak ni z gruchy ni z pietruchy.... jutro prawdopodobnie idą do domu to moze być inaczej, no chyba że kogos gorszego dostane A jak to się zaczęło...Mały co chwilę albo łapie kaszel albo katar, i tak jeździmy do lekarza.. zawsze było w oskrzelach czysto... i jakoś w koncu wyzdrowiał i tydzień temu w niedziele była ładna pogoda to poszlismy na spacer... wieczorem miał juz katarek, myslałam że to moze jeszcze do konca się nie doleczyło po poprzedniej chorobie, więc dalej dawałam te same leki co miał wczesniej przypisane, czyli jakieś syropki, kropelki do noska, nurofen. W poniedziałek mały dostał pleśniawek więc juz do lekarza trzeba było iść. Na wtorek nie było miejsc, więc poszlismy w środę, bo przecież tylko idziemy z pleśniawką, nie trzeba się spieszyć,. Mały nadal miał lekki katarek, troszkę pokaszliwal.. w srodę babka go zbadała i mówi że są zmiany w oskrzelach jest dużo wydzieliny. Zdecydowalismy się że sppróbujemy bez antybiotyku bo nie jest tak źle, w piatek mieliśmy isc na kontrolę - jeżeli się nie polepszy to przepisze antybiotyk, Juz w czwartek mały tak dziwnie świszczał - jak się później okazało - podduszał się............ W piątek jak babka go tylko usłyszała to mówi że jest źle - osłuchała - silne zapalenie oskrzeli i do szpitala. Na ktg wyszedł jeszcze stan zapalny na prawym płucu. Kuba si poddusza, ma bardzo duzo wydzieliny w oskrzelach, świszczy... i to przez to że od razu nie chciało mi się iść do lekarza a potem zgodziłam się na leczenie bez antybiotyku... jestem tak zła na siebie.. przeze mnie mały się meczy, ja się mecze...masakra... Sorry, ze tak wam się żale, ale nie mam w sumie komu... Muszę być silna...
|
#1420 |
|
Zakorzenienie
|
Aniap ale jakie na lato buty dla naszych dziewczynek kupić mamy?sandałki jakieś czy co?
|
#1421 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
oby jak najszybciej Kubuś wyzdrowiał, obyście szybko do domku wrócili zdrowi trzymaj się tamJa wreszcie mam wolne, tzn nie muszę nigdzie iść i nic robić (poza zestawieniem semestralnym na jutrzejszą radę ) Miałam dzisiaj na obiedzie dziadziusia mojego i jego brata bliźniaka wujek z Płońska Mówie wam - bliźniaki w tym wieku - są tacy uroczy Został mi tylko 1 dziadziuś, nie chcę nawet myśleć, że kiedyś i jego nie będę miała
|
|
#1422 |
|
Zakorzenienie
|
Ferrou dasz rade! silna jestes babka! Kubus tez silny facet jest!!! Obyscie jak najszybciej wyszli z tego szpitala.
Ania patrzac na te wirusy wszystkie i to co sie dzieje w przychodniach wole malej dac antybiotyk niz sie bujac z choroba z 2 tygodnie czy 3 i do tego jeszcze nie wiadomo czy przejdzie.
|
|
#1423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A te elefanty takie mięciusie, no po prostu super. ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Ferou ja niestety zaprawiona w zapaleniach płuc u Eryka za młodu Ja miałam takie szczęście że najczęściej izolatki dostawaliśmy dla małego bo on każdą chorobę to mu niedobrze i rozwolnienie i bali się zarażeń. Szkoda gadać na współlokatorów to oby jutro na pewno wyszli, i żebyś trafila na kogoś bardziej wyrozumiałego
|
|
|
#1424 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zestersowana chodzę bo Marci mi charczy
Boże ja mam nadzieję że to nic poważnego - pocieszam się że przy zapaleniu oskrzeli czy płuc jest gorączka ... a On ma super humor, zero temp, jedynie ten kaszel i charczenie... Jutro nas czeka wizyta u lekarza ...Ja też jestem przeciwnikiem antybiotyków, ale w obecnej sytuacji, gdzie każdy w koło chory plus Hania chodzi do szkoły to wolę nie ryzykować i jak coś będzie nie tak to biorę antybiotyk ... Trudno. Szalenie boję się powikłań i "przerodzenia się" w coś gorszego ... ![]() Idę na meczyk... Dobranoc laski!
|
#1425 |
|
Zakorzenienie
|
Gmyrelka wychodze z tego samego zalozenia jesli chodzi o antybiotyk.
Mala kimala, przebudzila sie ale tz ja ululał. Caly czas mnie kluja jajniki kurde nooo!!! Jeszcze raz do lekarza pojde chyba, u*******iwe to strasznie i pobolewają. Do tego musze nery sprawdzic bo w ciazy wyszlo ze mam malego kamyszka moze sie wiekszy zrobil i latam siku jak nie normalna. Ewentualnie opcja nr 3 ze moge byc w ciazy, ale to sie juz za 3 dni okaze.
|
|
#1426 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ferrou - to nie jest Twoja wina , wcale nie jest powiedziane że jakbyć dała od razu antybiotyk że by szybko pomógł , część działa po 24h dopiero i też by mogło to nic nie zmienić . więc nie obwiniaj siebie . A lekarze dobrze że próbują leczyć bez antybiotyków . Bo prawda jest taka że u nas ich sie zapisuje bardzo dużo a często niepotrzebnie . Zapalenia oskrzeli też sa rózne . Naprawdę nie masz więc siebie co obwiniać U nas znajomi byli dostaliśmy wielki portret na ściane małej i drugi na płótnie Tzta z małą , sliczne sa ![]() Nasz prywatny fotograf jak zwykle spisał się rewelacyjnie , następna sesja na wiosne na trawce---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Ja zanim bym dostała antybiotyk bym zrobiła badanie krwi , bo jeśli to wirus to i tak antybiotyk się bierze zupełnie bez sensu , to nie jest cudowny lek na wszystko . A wirusówek sie nimi nie leczy
|
|
#1427 |
|
Wtajemniczenie
|
Ania to fakt że lekarze zapisują bez namysłu antybiotyk. Ja mam zarówno w Kielcach jak i tu zaufane lekarki i wiem, że jak antybiotyk to innego wyjścia nie ma. Z reguły mam wypisany, próbuje 2-3 dni bez, jak jest poprawa to nie wykupuję
![]() Pokaż koniecznie otrzymane prezenty Daria to trzymam kciuki za opcję nr 3
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
ja z kolei bez antybiotyku ani rusz
odkąd pamiętam zawsze miałam antybiotyk przy jakiejś chorobie...mnie jak głupie gardło boli to ciężko normalnie wyleczyć, a łyknę jakąś amoksycylinę i już przechodzi ale to pwenie przez to, że od małego mnie faszerowano tym... Tak cicho się łudzę, że te szczepienia na pneumo też zapobiegają zapaleniom płuc i oskrzeli a przynajmniej obniżają ryzyko zachorowania ja o małego strasznie drżę, no i jeszcze ta moja cholerna praca, siedlisko zarazków Kubuś mi kichał przedwczoraj po południu i wczoraj i dziś tylko kilka razy, chyba z 5 (liczę ) i daję mu po 7 kropelek 2 razy do mleka i na szczęście nic się nie rozwijaTeraz zasnął, nafutrował się 250 ml mleka z kaszką manną i śpi na środku naszego łóżka - strach go tknąć, żeby się znowu nie obudził .Mój dziadziuś z wujkiem nasmażyli pączków z różą i zjadłam już dzisiaj 12 chyba je zjem
|
#1429 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do tej wody po ziemniakach, to berk... bleee, nigdy; Cytat:
; A znalazlam te lalki na necie, bo laleczki bardzo mi sie podobaja ;Cytat:
; Ale super; Ja tez chce taka babcie! Zawsze mi brakowalo, bo ja wczesnie stracilam... Nie chcialaby adoptowac twoja babcia jeszcze jednej wnuczki?
|
|||
|
|
|
#1430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam porzykład po synku sasiadki jak mu lekarka zapisywała na wszystko to wybrał 6 pod rzad , pewnie po 1 organizm słaby dzieciak łapał a ta kolejny . Ostatni to już był w zastrzykach Potem wkońcu zmądrzała poszła do homeopaty odkąd małego tam leczy , to zdrowy . Prezenty jutro sfotografuje , bo z mojego kompa i tak nie mogę ładowac zdjęc na wizaz . nie mogę tutaj i na allegro bo mi nie wchodza tylko mi wszystko wywala dlaczego nie wiem .. zreszta mam nawet te foty na kompie co on robił i też nie mam zamieścić. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Baobabek - dzieci szczepione na pneumo czesto przechodza zap oskrzeli bez antybiotyku
|
|
#1431 |
|
Zakorzenienie
|
ja myślalam że mi się Erwi spory urodził, a tu teraz czytam
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostk...rtaz-duzy.html
|
|
#1432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1433 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja robilam piernik marchewkowy; Pyszny! I mniej cukru porzeba, bo marchewa slodka; Ferrou, wspolczuje i zdrowka zycze dla Kubusia; na pewno szybciutko bedziecie z powrotem w domu Dziewczyny, a jak to slychac, jak sie slucha na pleckach, ze cos jest nie tak, z plucami czy oskrzelami, jak to slychac? |
|
|
|
|
#1434 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Ferrou kochana"sorry,że wam się żalę"no czyś Ty zwariowała!?Współczuję bardzo i bardzo Cie rozumie też bym wyła,to jest najgorsze jak dziecko sie męczy a Ty nie możesz pomóc.Zdrówka dla Kubusia,żeby mu jak najszybciej przeszło i żebyście wrócili,bo w domu zawsze inaczej.Trzymaj się
Cytat:
![]() Cytat:
po za tym kaszelkiem od czasu do czasu nic nie ma. czasmi podaje mu te krople sinecod już by mogła byc wiosna i te wszystkie wirusy sio!!! Zdrówka dla dzieci!!! a co do kont to Was posłuchałam,poczytałam i rzeczywiście w Alior fajne warunki mają i otworzyłam u nich,ciekawe jak będzie jak będzie jakiś kredyt potrzebny
|
||
|
|
|
#1435 |
|
Zakorzenienie
|
Ferrou nie obwiniaj się , przecież nie możesz wszystkiego przewidzieć.
Doskonale wiem co przeżywasz , jak byłam z Mikiem w szpitalu też wspominam to jak koszmar.Nie wspomne że też calutki czas na rękach go nosiłam , wózka mi nie pozwolili, fotelika -kołyski też nie , w nocy jeden wielki ryk i pani pielęgniarka a wielką łaską czopek przyniosła. Ja byłam w izolatce , ale musiałam ją sobie niestety wykupić. Mam nadzieję że szybko z tamtąd wyjdziecie i Kubuś wróci do zdrowia, jedyny plus to że badania różne porobią , bo pewnie robili? Zdrówka zyczę ![]() Ja też wolę wziąć antybiotyk niż ma się dziecko męczyć , no czasami się obejdzie ale nie raz jednak lepiej wziąć. ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cigi to słychać że coś tam charczy jak oddycha |
|
|
|
#1436 |
|
Rozeznanie
|
A ja w leki homeopatyczne nie wierze; jakos dostawalam juz pare razy na rozne rzeczy i nigdy nie dzialaly, a nawet bylam pelna nadziei; nawet na chorobe lokomocyjna mialam i ile sie przez to ucierpialam...
Mam jeden kawal na temat homeopatii; Napisze, tylko nie wiem czy smiesznie bedzie, bo nie pamietam za bardzo; najwyzej spale... Leki homeopatyczne sa jak Bog; niektorzy wierza w ich wielka moc, ale nikt jej nie udowodnil... .... ...
|
|
|
|
#1437 |
|
Zakorzenienie
|
Baobabek ja bym chyba pękła po 12 pączkach
![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Cigi ja też nie wierzę próbowałam się sama tak kiedyś leczyć(przeziębienie) i gó.....o z tego wyszło już lepszy zwykły czosnek |
|
|
|
#1438 |
|
Rozeznanie
|
kurczaczek, i tak mi to niewiele mowi, bo nie sluchalam jak bylo ok i nie wiem
;Zaczynam sie zastanawiac, czy ona przypadkiem nie przez ten katar nie ma apetytu, choc w dzien praktycznie nie ma noska zapchanego, tylko w nocy jej scieka... Bo jak ona mi je to masakra. Dzis troche zupy zjadla; na drugie wysilialam sie i zrobilam jej placuszki z cukinii z zoltkiem i odrobina maki; gdzie tam, nie tknela; A myslalam, ze beda jej smakowac; Kupilam do tego kataru taki aspirator, cos w stylu frida; przekichane; wydaje z siebie dzwiek zarzynanego prosiaka, zapowietrzam sie, pluca sobie wyrywam, a tam ledwie cos zassie... A Basia juz ma taki uraz, ze nawet z wacikami nie da sie podejsc; ![]() ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- dokladnie |
|
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
Mój Miko już coraz ładniej zasuwa po domu , ale góza też sobie niezłego nabił walnął o kant ławy
pewnie to nie pierwszy i nie ostatni.Na nic się zdało moje odkręcanie rączek w szafkach w kuchni,nauczył się otwierać , łapie za górę i otwiera Nocka była znowu jak z koszmaru , dzisiaj od 3.30 do rana się wiercił i nie spał praktycznie ![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cigi ja bym frida już nie dała rady wyciągnąć glutków ze 2 osoby musiałyby go trzymać. A z katarkiem nie ma problemu. Na pewno przez tez katar nie ma apetytu , a Ty zamiast wymyślac daj jej coś prostego co zawsze jadła |
|
|
|
#1440 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzieci bardziej inteligentne niz przypuszczamy, poradza sobie ze wszystkim Wspolczuje Ci tych nocek, moja tez ostatnio spi katastrofalnie; tej nocy pol nie przespane, czyszczenie noska, zakrapianie... koszmar; jest tak jak piszesz, trudno utrzymac, wyglada to jak tortury; ja ja nogami i przedramionami trzymam... katarka u nas nie ma. z reszta nie wyobrazam sobie w srodku nocy odkurzacza uruchamaic; a dzis niemal bebolesnie by sie odbylo, bo na poczatku sie nie obudziala; ale potem jej jesszcze sola morska zakrapialam i juz sie wybudzila i sie zaczelo ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Ona mi libra to co wczesniej jadla ze smakiem, buraczka, cukinie, teraez sie na to krzywi... Wiec wymyslam; no i grudki nie podchodza za bardzo w zupce... Dzis dostala calkiem zmiksowana i bez natki i zjadla, a na drugie dostala grudki i juz nie poszlo. Ale gryzla dzis banana, kawalek chlebka i zoltko pozniej; |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.

ale skoro zdrowo rośnie, i energia go rozpiera to chyba ok.

oby jak najszybciej Kubuś wyzdrowiał, obyście szybko do domku wrócili zdrowi
trzymaj się tam
to oby jutro na pewno wyszli, i żebyś trafila na kogoś bardziej wyrozumiałego
Boże ja mam nadzieję że to nic poważnego - pocieszam się że przy zapaleniu oskrzeli czy płuc jest gorączka ... a On ma super humor, zero temp, jedynie ten kaszel i charczenie...
;