2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-24, 15:50   #3691
dra
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

No jak jade z kimś to też mały tylko z tyłu,ale jak sama to muszę go widzieć.

I chcę się pochwalić ugotowałam jabłuszko,wziełam takie najmniejsze wyszło pół słoiczka i co tak ino zajadał dziś i jeszcze chciał,ale już nie miałam,bo nie wiedziałam czy zje.To teraz mogę porobić więcej i zamrozić
Stary 2011-01-24, 15:54   #3692
ninaad
Wtajemniczenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
My cały czas tylko na cycu, do tego ja jeszcze na diecie, bo mieliśmy podejrzenie skazy białkowej. A jak tylko chcę znowu zjeść jakiś nabiał, to akurat go coś innego wysypie na buzi. Także muszę najpierw wrócić do nabiału a dopiero potem zaczniemy z jabłuszkami, marchewkami itp Będzie wesoło.
3mam kciuki. U nas na razie jest ok (a mała też ma skazę)- raz na jakiś czas tylko ją trochę wysypie, ale generalnie jest w porządku. Za sobą mamy już jabłko i marchewkę
Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Co do podgrzewania mleka to tez uważam że bez przesady że mm się zepsuje Myślę że to dobry marketing
a ja jestem wyrodna matka, bo czasami podaję dziecku mleko bez podgrzania- takie w temp. pokojowej. Tak samo herbatkę.
Cytat:
Napisane przez czekajaca na fasolke26 Pokaż wiadomość
kochane jak przewozic 3- miesieczne dziecko w samochodzie?? mozna na przednim siedzeniu czy trzeba z tyłu?jezeli jedzie sie samemu
można z przodu, też tyłem do kierunku jazdy- ale tylko wtedy jeżeli nie ma poduszki powietrznej albo jest wyłączona
Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Czy juz ogladacie sie po malu za fotelikami do jedzenia? jakie sa fajne?
ja mam coś takiego : KLIK
Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy podajecie maluchom surowe tarte jabłko czy jakoś je prażycie?
możesz dać surowe
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 16:04   #3693
Paula SHIN
Zakorzenienie

ninaad - bardzo mi sie podoba takie krzeselko Jestem calkowicie za drewnianymi.

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

dra - super, ale pamietaj, ze jablko gotowane raczej zestala kupke, tylko takie surowe rozluznia
Ale widze, ze tylko moj maly to taki glodomor Na obiadek za jednym zamachem zjada objetosc mniej wiecej 2 sloiczkow (gotuje sama), jak ostatnio nie zdarzylam ugotowac i dalam sloiczek, to po jednym byl ryk, musialam dac nastepny

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
4 miesiące i już macie jednego zęba
Ja w tym wieku mialam jakies 8-9 zebow

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 16:36   #3694
aaneczka1984
Zadomowienie

no gratuluje pierwszego Nadusiowego ząbka..i to odrazu czwóreczka mojemu bratankowi tez zebiska jakoś odwrotnie rosły..najpierw 2, późneij 1 3i4
ja czekam na Domikowe 5-tki
U nas narazie cisza z zebami, Domik maiął późno..kolo 7-8 mca pierwsze wiec może u patryczka tez beda późno...
No i współczuje kłopotów z bioderkami u nas pediatra też nie badał bioderek ale w dbałam o wszystkie wizyty u ortopedy i na usg i na szczescie wszystko jest ok...

w sumie mieliśmy 2 wizyty u ortopedy i 2 usg..czeka nas zjeszcez jedna wizyta...

ADomis dzis tydzien bez smoka jest myślałam ze to bedzie trudniejsze bo był w swym nenusiu straszneie zakochany...
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 16:59   #3695
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
mszu moga byc takie?
A wogole to jak tam twoja Nadia, czytalam na Fb ze ma ten kolnierz czy jak sie to nazywa ;(
słodziakkkk

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
pierwsze fajne, ciutke nieostre, no ale trudno

a Nadia niestety, ma dysplazje prawego stawu biodrowego, musi nosic poduszke Frejki nazywaną tez pielucha oropedyczna... do ósmego miesiąca zycia..
z pozytwniejszych njusow u nas... Nadii wybił sie pierwszy ząbek , dolna prawa czwórka (!)
gratuluje ząbka, współczuję frejki.. no nic pomęczy się ale to dla zdrówka, bratanica męża nosiła i potem było wszystko ok..

Cytat:
B
Byłam na uczelni I mama mu podała znowu butle na początku był mały opór ale się zassał i zjadł 120 ml poszedł spać i było ok
brawoooo

Cytat:
a no nie wylazl calkiem, ale tylko czubek widac, a przy tym kawałek oderwanego dziąsła...
wowwww jaka masssakra

Cytat:
A co do jedzenia nowosci (ktorych moj maly nie lubi). Dzis dalam mu jabluszko z dynia i...... samkuje ma ta dynia chyba najbardziej
u nas jabłko z dynią nie podeszło pluł nim strasznie ale dynia z ziemniakiem już tak

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
ADomis dzis tydzien bez smoka jest myślałam ze to bedzie trudniejsze bo byłw swym nenusiu straszneie zakochany...
brawoooo

byliśmy na rehabilitacji jest gorzej niż ostatnio o ile napięcie w barkach maleje to w nogach wzrasta - całkowity zakaz pionizowania dziecka do 9 mce.. wszytko tylko na siedząco i leżąco - zabawy noszenie itd..
miodzioooo
Stary 2011-01-24, 17:03   #3696
ninaad
Wtajemniczenie

martucha to niefajne te wiadomości. A czemu to napięcie wzrasta mimo rehabilitacji?
Stary 2011-01-24, 17:05   #3697
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
A więc wracam znowu do AR.
Kurcze.., możesz jeszcze spróbować zagęścić to HA zagęszczaczem NUTRITON Bebilonu

Ja nie wiem co u nas tym razem-zęby, brak kupy od tygodnia(ale podobno na piesi to nic złego..) czy skok-ale mały ryczy co chwilę, ewidentnie coś mu dolega..
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 17:06   #3698
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
a Nadia niestety, ma dysplazje prawego stawu biodrowego, musi nosic poduszke Frejki nazywaną tez pielucha oropedyczna... do ósmego miesiąca zycia..
z pozytwniejszych njusow u nas... Nadii wybił sie pierwszy ząbek , dolna prawa czwórka (!)
Szkoda Nadii, że musi tak biudulka się męczyć, a ząbka gratuluję

Cytat:
Bardzo chętnie tyle że jutro mamy USG bioderek w środę mamy szczepienie, w czwartek ja mam dentyste a w piątek ma ginekologa Więc ja Tobie pasuje przyszły tydzień to ja jestem chętna
Spoko, przyszły tydzień też może być

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
a ja jestem wyrodna matka, bo czasami podaję dziecku mleko bez podgrzania- takie w temp. pokojowej. Tak samo herbatkę.
To ja w kwestii herbatki jestem taką samą wyrodną matką bo też czasem podaję chłodną tzn. w temp. pokojowej
Stary 2011-01-24, 17:40   #3699
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:

czemu wyrodna? mozna dawac w temp pokojowej, ja w sumie zawsze takie daje

Podalam dzis na obiad zupe jarzynowa ale byl ryk!!! okropnie mu nie skamowala, a ja mam z 6 sloiczkow wiec biedak bedzie musial jesc.

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2011-01-24 o 17:42
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 17:40   #3700
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
martucha to niefajne te wiadomości. A czemu to napięcie wzrasta mimo rehabilitacji?
nie wiem ale na pewno też przez to że mimo że na pionowo nie nosimy a w siadzie podpartym to się z nim na pionowo bawimy buhahaha samolociki itd.. więc nogi są proste, a jak nosić nie wolno to i całej reszty też... więc do 9 mce zakaz samolocików i innych pierdół z prostymi nogami w dół...
Stary 2011-01-24, 17:45   #3701
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
czemu wyrodna? mozna dawac w temp pokojowej, ja w sumie zawsze takie daje
nie no, żartuję, że wyrodna. Raczej leniwa Bo ja i mleko, i herbatki tak często podaje, bo mi się nie chce schodzić 2 piętra, żeby to podgrzać. No ale mała tak już jest przyzwyczajona i jakoś nic jej nie było od tego chłodnego picia, więc pewnie tak zostanie...
Podalam dzis na obiad zupe jarzynowa ale byl ryk!!! okropnie mu nie skamowala, a ja mam z 6 sloiczkow wiec biedak bedzie musial jesc.
to może odczekaj np z tydzień i znowu podaj?
Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
nie wiem ale na pewno też przez to że mimo że na pionowo nie nosimy a w siadzie podpartym to się z nim na pionowo bawimy buhahaha samolociki itd.. więc nogi są proste, a jak nosić nie wolno to i całej reszty też... więc do 9 mce zakaz samolocików i innych pierdół z prostymi nogami w dół...
ehh...ciężko będzie.. No ale najważniejsze, żeby to napięcie się zmniejszyło

cellaris
wrzuciłam przepis na dynię
Stary 2011-01-24, 18:02   #3702
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
a czym sie to u was objawia? ja np czesto nosze w pionie i robimy samolociki, ale nic nam pediatra nie mowi.

ninaada ja znowu zajrzalam do twoich przepisow i mam ochote na placki z jablkami a mialam tam juz nie zagladac ;( i isc na diete hehe

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2011-01-24 o 18:07
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 18:22   #3703
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość

[/COLOR]dra - super, ale pamietaj, ze jablko gotowane raczej zestala kupke, tylko takie surowe rozluznia
Ale widze, ze tylko moj maly to taki glodomor Na obiadek za jednym zamachem zjada objetosc mniej wiecej 2 sloiczkow (gotuje sama), jak ostatnio nie zdarzylam ugotowac i dalam sloiczek, to po jednym byl ryk, musialam dac nastepny [COLOR="Silver"]
a to nie wiedziałam,ze ze stala dzięki za info,to jutro w ruch surowe pójdzie
Cytat:
byliśmy na rehabilitacji jest gorzej niż ostatnio o ile napięcie w barkach maleje to w nogach wzrasta - całkowity zakaz pionizowania dziecka do 9 mce.. wszytko tylko na siedząco i leżąco - zabawy noszenie itd..
miodzioooo
oj to nie ciekawie,ale dacie radę jakoś.
Stary 2011-01-24, 19:10   #3704
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

mszu - ogromne gratulacje dla Nadusi, pierwszy ząbek i od razu czwóreczka,hohohoale za to ogromnie współczuję noszenia tej pieluchy ortopedycznej przez dziecko

martucha - też nieciekawe wieści od Was odnośnie rehabilitacji, ależ się człowiek namęczy przy dziecku....

Ilona - jestem pełna podziwu dla jedzenia z butelki przez Franka. Wypożycz swoją mamę do Matiego choć na jeden dzień bo mały skubaniec nie chce butli od nikogo-ani ode mnie, ani od męża, ani od babć....śmieje się i tyle

aaannnnnnaaa - a może spróbuj dać Viburcol? może go czopeczek jakos uspokoi?
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 19:55   #3705
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
miodzioooo
Martucha kurcze szkoda mi Cię nosz kurnia jak nie urok to ...

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Spoko, przyszły tydzień też może być
To się zgadamy jeszcze

Cytat:
Myślę że się nie zepsują słoiczki jak poczekają trochę

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
Ilona - jestem pełna podziwu dla jedzenia z butelki przez Franka. Wypożycz swoją mamę do Matiego choć na jeden dzień bo mały skubaniec nie chce butli od nikogo-ani ode mnie, ani od męża, ani od babć....śmieje się i tyle
JA się za szybko cieszyłam Teraz był koncert znowu Od Tz w ogóle nie zjadł a ode mnie zjadł może 40 60 ml jakie miął Ja chyba jestem jakąś nie tego matka nie umiem go nakarmić
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 20:30   #3706
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:

MisQa..jakim cudem to dziecko wyrwało sobie zęba za pomoca tacki???

bo w tych tackach jest taki otworek i dziecko tam wsadziło ząbka i szarpnęło głową i ząbka nie ma... zresztą nie pierwszy raz już o tym słyszałam, kiedyś mamy koleżanka miała podobną sytuację

Cytat:
jestem

wpadam Was zapytac czy są tu jeszcze jakies chetne mamy do kolazu brzuszkowego?
z tego co wiem na pewno nie mam zdjec "brzuszkowych" od
hagar1,
czekajaca na fasolke26,
waniliaania2009
,
anilkadro,
MisQa
,
abz,
aaannnnnnaaa,
dash
jakby cos to czekam na zdjecia od Was bo chcialabym zamknac ten projekt

aaneczka
... take it easy... moze przestalam tu pisac, ale zdjecia maluchow sledze na bieżąco, i podobaja mi sie zwłaszcza Twoje, widac, ze sa robione przemyslanie, zawsze ładnie oswietlone i przewaznie ostre... tylko chwalic... brawo
mszu - u nas na razie nie będzie fotek brzuszkowych, może nastepnym razem

Cytat:
No ale nie wolno przecież zostawiać dziecka w krzesełku bez opieki! A jakoś nie chce mi się wierzyć, że matka opiekowała się dzieckiem i nie zauważyła, że to sobie zęba wyrywa o tackę...
ale była pod opieką, tylko matka na chwilkę się odwrociła coś wziąć ze stołu

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 20:39   #3707
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
ninaada ja znowu zajrzalam do twoich przepisow i mam ochote na placki z jablkami a mialam tam juz nie zagladac ;( i isc na diete hehe
jedno drugiego nie wyklucza Można jeść smacznie i zdrowo/dietetycznie- i chudnąć
Stary 2011-01-24, 20:50   #3708
kaska1980
Rozeznanie

Ninaad Twoje przepisy spowodowaly, że właśnie zgłodniałam, pobudziły się moje kubki smakowe od samego patrzenia na te potrawy. Świetny pomysł z tym blogiem. Jutro zrobię kurczaka w cieście kukurydzianym
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 20:53   #3709
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
to malo? dla mnie normalnie. Ja daje 5 razy po 180 ml (nie wypija calej butli pije ok 150 jak wogole, wiec mniej niz u ciebie, a ja uwazam ze i tak za duzo, bo na mleku pisze aby dawac 180 tylko cztery razy)

A co do herbatki to ja daje Hippa - rumiankowa i koperkowa.

malwina1204 ja kilka dni wczesniej dalam samo jablko a po 3 razach juz normalnie- czyli po 1/3 sloiczka jablek i 1/3 marchewki. Teraz juz mi zjada po polowie owocu i obiadku na dzien.
ajpierw jabłko i marchew w jeden dzien czy w jeden dzien jabłko a w drugi marchew? Codziennie tak dawałaś ile dni a obiadek po ilu od pierwszego jabłka?

Czy kobieta karmiaca piersią moze jesc witamine C?

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 21:00   #3710
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
ADomis dzis tydzien bez smoka jest myślałam ze to bedzie trudniejsze bo był w swym nenusiu straszneie zakochany...

Cytat:
miodzioooo
No to niefajnie!
A jakie są objawy takiego napięcia?

Cytat:
Napisane przez aaannnnnnaaa Pokaż wiadomość
Ja nie wiem co u nas tym razem-zęby, brak kupy od tygodnia(ale podobno na piesi to nic złego..) czy skok-ale mały ryczy co chwilę, ewidentnie coś mu dolega..
Mam nadzieję, że szybko minie

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 21:32   #3711
abz
Zakorzenienie

Cytat:
kochane jak przewozic 3- miesieczne dziecko w samochodzie?? mozna na przednim siedzeniu czy trzeba z tyłu?jezeli jedzie sie samemu
Też powiem, ze można na przednim siedzeniu jeżeli nie ma poduszki powietrznej. Sama tak Krzysia wożę. A jeżeli jedziemy razem z mężem to siedzimy z Krzysiem z tyłu wolę jak ma towarzystwo niż by miał sam siedzieć.

Cytat:
jestem

z tego co wiem na pewno nie mam zdjec "brzuszkowych" od
hagar1,
czekajaca na fasolke26,
waniliaania2009
,
anilkadro,
MisQa
,
abz,
aaannnnnnaaa,
dash
jakby cos to czekam na zdjecia od Was bo chcialabym zamknac ten projekt
Brzuszkowych masz na myśli ciążowych? Chętnie bym dodała swoje zdjęcie, bo świetny macie ten kolaż na 1 str. Jakieś wymagania co do ujęcia?

Cytat:
Współczuję. My też ćwiczymy, ale to raczej kwestia rozciągnięcia mięśni wokół kręgosłupa, bo jeden kawałek trochę leniwy jest.

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
Mój Krzyś na szczęście od razu jak mu dałam butelkę to zassał. Rzadko dostaje butlę, bo tylko jak gdzieś na dłużej wychodzę. Oczywiście w butli mleko ściagnięte z cycusia

Miło, ze jeszcze mnie pamiętacie

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 21:35   #3712
tifio
Rozeznanie

Cytat:
no ja też jedynki miałam i były beznadziejne dlatego się zniechęciłam ale teraz kupiłam 4 i są ok. mała nie ma już uczulenia więc to jednak od pampersów było.
współczuję takiej wizyty u lekarza. a co do tego rozszerzania diety to każdy mówi inaczej. moja pediatra twierdzi że bliżej 5 miesiąca a babka od laktacji twierdziła że dopiero po 6. ja mylę że na dziecko trzeba patrzeć. ja chyba wcześniej coś wprowadzę bo sobie tak myślę że małej może już samo mleko nie starczać.

a i jeszcze jdno mi dziś kończymy 4 miesiące
A może Twoja córcia to straszny głodomor? W nocy pokarm jest bardziej syty niż w dzień, więc teoretycznie powinna dobrze spać skoro zjada dwa cyce i jeszcze butlą zakąsza, ale jak widać w praktyce jest bardzo różnie. Życzę jak najszybszego rozhulania mleczarenek!

Ile ludzi tyle opinii, więc najlepiej będzie jak każda mamusia da dziecku coś "nowego" wtedy kiedy będzie uważała to za słuszne. Ja zmierzam między 4 a 5 miesiącem, a jak wyjdzie to się okaże

Wizyta na szczęście zakończyła się pozytywnie i Franio nie ma już problemów z bioderkami

Spóźnione gratulację!

Cytat:
no w ciągu dni nie ma problemu ale nigdy nie było, dopiero wieczorem się zaczyna. tera przy każdym karmieniu odciągam pokarm z drugiej piersi, niby powinnam po karmieniu odciągać z obu po 15 min ale nie mam na tyle cierpliwości, jak już będę miała elektryczny laktator to tak będę robić. to co odciągnę to daje jej na noc. ale to i tak chyba za dla niej za mało. dziś chyba dam mm i zobaczę. mam nadzieję że to odciąganie pomoże i laktacja troszkę się zwiększy do tego siorbie herbatę na laktacje i karmi - to jednak nie mit, słód chmielowy zmaga laktacje, potwierdziła to ta babka od laktacji do u mnie była. ona karmi nie poleca bo to ma jakieś znikome procenty alkoholu, poleciła mi biodar taki bezalkoholowy napój ale jego już nie produkują więc siorbię karmi
Jak najbardziej się zgadzam, że karmi pozytywnie wpływa na laktację. Tylko trzeba co najmniej 2-3 dni z rzędu je zastosować!

Cytat:
widze ze pojawil sie torcik ze chrztu wiec ja wkleje jaki byl u nas
zdjecie z dzisiejszej zabawy oraz nasze piersze jabluszko
Smakowity torcik i Dawidek!

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
hej dziewuszki witam po kilkudniowej przerwie. U mnie takie urwanie głowy,że dopiero wczoraj wieczorem kompa odpaliłam na szybciocha. Wruciłam już regularnie do moich "fuch" więc dwa dni w tygodniu od 14:00 do 19:00 jestem poza domem i uwierzcie wtedy mam totalną rozwałkę. W domu nie posprzątane obiad jakiś częściowo z torebki,btw knorr za "pomysł na..."z woreczka powinien nobla dostać,no ale muszę jakoś powoli się przestawiać.
Dzisiaj kolejny dzień wyjazdowy tym razem do moich rodziców...zdjęcia i laurki robią furrorę.... Za to wczoraj byliśmy u teściów. Pamiętacie jaki pisałam wam ze moja teściówka dwa tyg. po porodzie twierdziła,że "powinnam się za siebie wziąźć"? No to wczoraj znów mi wystrzeliła.... siedzimy sobie całą rodzinką przy kawce, ja sięgam po ciastko i nagle słyszę....ty kochana,a ty od porodu coś schudłaś już?.....normalnie myślałam że jej tym ciachem przywalę. Ale jej mina zrzedła jak powiedziałam,że tak, i że mam na sobie dżinsy z przed ciąży....(to,że mi jeszze 4 kg do wagi z przed roku zostało, to przemilczałam.... no dobra to się pożaliłam,a teraz was troszkę poczytam
Dla Ywojej teściowej należy się porządne może by kobieta w końcu się opanowała...

Cytat:
Tifio zależy jak duża/mała jest ta dziurka.
Stulejka jest wtedy gdy dziurka jest tak mała, że nie da się w ogóle ściągnąć skórki. Nawet nic przez nią nie widać, co ma w środku.
U Pascalka ta dziurka jest jak łepek od szpilki. Próbowałam to kremem, próbowałam w kąpieli... ale się nie da za chiny ludowe tego ściągnąć. Nic przez tą dziurkę nie wystaje, nie ma szans.
To ma prawo tak wyglądać do roczku. To jest stulejka niemowlęca.
Ale nawet jak mu nie przejdzie do 2 latek, to robią zabieg i to nacinają.

U zdrowych chłopców skórkę da się ściągnąć całkowicie, tak że wyłazi cały ten no, żołądź.
Taka malutka, że napewno cały żołądź przez nią nie przelezie I co ja mam teraz począć?

Cytat:
Widzę, że już znalazłaś fotę. Tanie to nie było, trochę mnie sprzedawczyni naciągnęła bo nie popatrzyłam na cenę, a kupowałam dużo rzeczy i dopiero w domu zobaczyłam, że to dziadostwo kosztowało 22 zł... no ale niech ma dziecko

Hmm chyba muszę znaleźć sponsora na ten wynalazek Ale chyba najpierw przydałoby się sprawdzić czy na tej naszej wsi jest wogóle coś takiego

Ja to w ogóle jestem jakaś rozkojarzona dzisiaj robiąc tż-towi herbatę nalałam wody do szklanki, zapomniałam tylko włożyć tam torebkę z herbatą

Całkiem jak moja babcia... przed opereacją oczu Tylko ona czasem jeszcze lała wodę obok szklanki

Co do szczepienia to mnie się wydaje, że możliwie iż się dzieciom przypomina mi się tak po pierwszym szczepieniu, które było o 8 rano Natalka rozryczała parę razy kilka godzin później.
Biedulki z tych naszych maluszków!

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Asia od wczoraj mówi "mama" i "tata" Jak to słodko brzmi jak Tż ją ubiera po kąpieli a ona tym swoim słodkim głosikiem "tata tata tata tata"
Gratuluję!! klask i:
To musi być niesamowite przeżycie

C.D.N

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 21:41   #3713
ninaad
Wtajemniczenie

kaska1980 smacznego Szkoda tylko, że ostatnio jakoś brakuje mi czasu na wymyślanie bardziej skomplikowanych i czasochłonnych dań. No ale jakoś wolę czas spędzać na zabawach z Olą
Stary 2011-01-24, 21:43   #3714
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Brzuszkowych masz na myśli ciążowych? Chętnie bym dodała swoje zdjęcie, bo świetny macie ten kolaż na 1 str. Jakieś wymagania co do ujęcia?
Nie hehe Mszu zbiera zdjęcia naszych dzieci leżących na brzuszkach. I taki będzie kolaż- nasze brzuszkowe dzieciaczki.

A tak wogóle to witaj po dłuuuugiej przerwie! Gdzieś Ty była jak Cie nie było

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 22:42   #3715
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
czy wasze dzieci podciagaja sie do siadu???
A jak leży w leżaczku to głowa cały czas w powietrzu i krzyczy żeby ktoś mu pomógł usiąść Jak leży na płasko to też głowę co chwilę zadziera, ale nie pozwalamy mu siadać, bo on 15-tego skończył dopiero 3 miesiące...

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Biedny Franek się nacierpiał.
U nas lekarz na NFZ jest fajna i kompetentna.
Nasze na NFZ też jest fajna i kompetentna, ale w tej przychodni gdzie my chodzimy jest jedna taka co się wogóle nie nadaje i akurat na nią trafiliśmy

Cytat:
dzięki za info na temat mm. mała jadła chętnie.
po kąpieli zjadła 2 cyce i 80 ml. po 15 min smacznie spała. po 2 h obudziła się jednak już na cycka (więc mimo mm niezbyt długo spała) zjadła cyca i jeszcze 50 ml mm. przespała 2,30 i znów głodna, dałam cyca i po 1 h się znów obudziła. po kolejnym cycu też 1 h spała. ja nie wiem czyżby to moje dziecko tak wielkim głodomorem było dziś na noc dam samo mm żeby więcej kalorycznego mleka zjadła i zobaczę. dziś w nocy wstawałam do małej 4 razy więc nie najgorzej, niestety 2 razy po jedzeniu trzeba było pomagać jej zasnąć.

miłej niedzieli. zajrzę do was później
Super, że jest jakakolwiek poprawa, bo 4 razy to nie 8 Tak czy siak nie zazdroszczę Ci tego nocnego wstawania. Oby jak najszybciej się skończyło

C.D.N

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Aha ktoras z was kiedys pisala o wywolywaniu zdjec przez allegro - mozecie podac linka?
Ja wywołuję w Rossmannie. Zamawiam z domu i za 2 dni są do odbioru w sklepie. Jestem zadowolona.

Cytat:
Przepraszam, ze się tak wtrącę, ale ostatnio częściej loguję się na wizażu to postanowiłam was znaleźć i zobaczyć co u was. Pamiętacie mnie jeszcze w ogóle??
Pamiętamy, pamiętamy!
Zapraszamy częściej

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
A ja się nie zgodzę z dziewczynami
Można na przednim siedzeniu* przewozić dzieci tyłem do kierunku jazdy, jeżeli pojazd nie jest wyposażony w poduszkę powietrzną dla pasażera. lub gdy poduszkę można wyłączyć.

Zdziwiłyście mnie jak napisałyście, że nie i upewniłam się i sprawdziłam przepisy. Można
Miałam to napisać, ale jak widać Szczęśliwa już wszystko sprawdziła i w pełni się z nią zgadzam

Cytat:
Czy juz ogladacie sie po malu za fotelikami do jedzenia? jakie sa fajne?
Ja się nie rozglądam, bo już mam. Coś bardzo podobnego do tego, który pokazała Szczęśliwa.

Cytat:
a mozna w szklanych sloiczkach mrozic? Bo Klasrissa pisze ze kupila 4 ry aby miec potem w czym przygotowywac. To mozna te sloiczki potem mrozic (oczewiscie z inna zawartoscia)?
Ja bym nie zamroziła w szklanym słoiczku, bo często pękają pod wpływem zmiany temperatur.

Cytat:
Witam
ja tez ostatnio kuleje z pisaniem, ale to dlatego , bo Domik stał sie strasznie upierdliwy..bunt 2-latka to nie mit
Musze za nim non stop chodzic bo ma rózne pomysły..niekoniecznie bezpieczne

Wytrwałości w walce ze zbuntowanym dwulatkiem

Co do mrozenia ważywek to ja leniwiec straszny jestem....narazie bede kupowałą..w laato będe miala świeże i cos sama będe pichciła.. a na kolejna zime to Patryk juz będzie roczniakem wiec bedzie jadł to co i my, wiec wiekszego problemu nie będzie
Ja tam ogródka nie mam wiec ewentualnie kupie mrożonki hortino
leń ze mnie i tyle

To całkiem tak jak ja A myślałam, że tylko ja jestem taki leniwiec i jak czytam dziewczyny to, aż im zazdroszczę takiego zapału.

U nas poza problemami z Domikiem to oki, Patrol grzeczny w dzień, w nocy ładnie spi..z jedną pobudką..jak dla mnie to mogłoby tak zostać
Też sie podrywa do siedzenia..nawet jak leży to głowe do góry podnosi...przekrece sie na boczki..na brzuszek jszcze nie..ale i na to sie doczekam

Doczekasz się, doczekasz! Troszkę cierpliwości

Lece, bo Domik znów rozrabia...
wczoraj "ugotował zupe' z cukru kawy i kawałków kiełbasy znalzionej w lodówce

Smakowita musiała być ta zupka Próbowałaś co Ci synek ugotował?

dołączam foty bo coś ostatnio z tym kulejemy
brakuje to mszu
Patryk wymiata! Czadowy jest!

C.D.N

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
a zabkowanie u nas pełna pare idzie, Nadia gryzie nas po rekach, (gryzaki kotre ma jej nie podpasiły), własciwie codziennie dostaje paracetamol w czopku bo mozna przy niej osiwiec... no i smarujemy dentinoxem po dziaselkach... ale smarowalismy jej dziasełka sprzodu bo spodziewalismy sie dolnych jedynek... dopiero maz wczoraj wymacal dolna czwórke
a no nie wylazl calkiem, ale tylko czubek widac, a przy tym kawałek oderwanego dziąsła...
Ostatnio słyszałam, że te wszystkie żele na dziąsełka to pic na wodę. I że to tylko działa na rodziców, że posmarowali dziecku i już nie boli, a tak naprawdę to nic nie działa i tylko niepotrzebnie wydaje się pieniążki. Pediatra powiedziała, że lepiej podać jakiś syrop przeciwbólowy niż te żele, ale my jeszcze nie ząbkujemy, więc nie wiem ile w tym prawdy...
A jak u Was się spisuje żel? Działa wogóle?

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
witam
hagar to dobrze,ze lepiej usypia JA też w skoki nie wierze,bo ja bym musiała powiedzieć,że ma mój codziennie skok.A my dziś od 22 do 3 się męczyliśmy nie mógł zasnąć.

Dziś znów próba podania jabłuszka,wtedy nie chciał tydz już minął ki zobaczymy czy teraz coś zje czy nie.
Ja w sobotę przez godzinę usypiałam Franka i wydawało mi się, że to strasznie długo,a co mowa 5h Podziwiam Cię kobieto!
Powodzenia z jedzonkiem

C.D.N

Stary 2011-01-24, 22:57   #3716
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość

Ja w tym wieku mialam jakies 8-9 zebow
Szalona jesteś

Cytat:
Gratulacje!
A mama już nie przypomina Dominikowi o smoczku?

Cytat:
miodzioooo
Jednym słowem - przerąbane Współczuję Tylko dlaczego mimo rehabilitacji napięcie się pogłębia?

Uff, nadrobiłam

Byłam dziś odebrać zdjęcie rentgenowskie bioderek Franka i od razu na konsultacji u lekarza. Wszystko jest w porządku i Franek nie musi być już pieluszkowany Mamy się zgłosić do kontroli jak będzie miał pół roku Przy okazji zahaczyłam o ciucholand i kupiłam kilka fajnych rzeczy dla Franiulii

Dla zainteresowanych: od przyszłego poniedziałku (31.01) w Lidlu będą Pampresy po 39,90 za dużą pakę

Niestety nie mam zbytnio czasu do Was zaglądać, bo przyjechała do nas na ferie męża chrześniaczka. Jest u nas jeden dzień, a mnie już szlag trafia Buzia jej się nie zamyka, a ma taki specyficzny głos, że ledwo to moje uszy wytrzymują...

Wiem, że coś jeszcze chciałam napisać, ale skleroza mnie dopadła

Stary 2011-01-24, 23:00   #3717
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Tifio zależy jak duża/mała jest ta dziurka.
Stulejka jest wtedy gdy dziurka jest tak mała, że nie da się w ogóle ściągnąć skórki. Nawet nic przez nią nie widać, co ma w środku.
U Pascalka ta dziurka jest jak łepek od szpilki. Próbowałam to kremem, próbowałam w kąpieli... ale się nie da za chiny ludowe tego ściągnąć. Nic przez tą dziurkę nie wystaje, nie ma szans.
To ma prawo tak wyglądać do roczku. To jest stulejka niemowlęca.
Ale nawet jak mu nie przejdzie do 2 latek, to robią zabieg i to nacinają.

U zdrowych chłopców skórkę da się ściągnąć całkowicie, tak że wyłazi cały ten no, żołądź.
No to dokladnie tak ma Michal i teraz sie boje co to bedzie

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 23:00   #3718
bordowa
Wtajemniczenie

tifio Jak żele mogą działać tylko na psychikę skoro zawierają lidokainę, środek znieczulający stosowany także dla dorosłych?
Stary 2011-01-24, 23:02   #3719
anilkadro
Rozeznanie

Cytat:
To ja obiecuję poszukać lub zrobić na jutro

A teraz się pochwalę, że wzięłam udział (tak na szybkiego, bez większych nadziei) w konkursie herbaty Sagi na śmieszną minkę i wygrałam fotokubek (szkoda, że nie nagrodę główną- wyjazd do Disneylandu, ale i tak mam radochę )

Dałam takie zdjęcie z chrztu Jagody:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF4754.jpg (80,8 KB, 38 załadowań)
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 23:44   #3720
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
tifio Jak żele mogą działać tylko na psychikę skoro zawierają lidokainę, środek znieczulający stosowany także dla dorosłych?
Nie mam pojęcia, bo zupełnie się na tym nie znam. Napisałam tylko co słyszałam.

Cytat:
Napisane przez anilkadro Pokaż wiadomość
A teraz się pochwalę, że wzięłam udział (tak na szybkiego, bez większych nadziei) w konkursie herbaty Sagi na śmieszną minkę i wygrałam fotokubek (szkoda, że nie nagrodę główną- wyjazd do Disneylandu, ale i tak mam radochę )

Dałam takie zdjęcie z chrztu Jagody:
Gratulacje!
Szkoda, że nic nie wiedziałam o konkursie, bo mam zdjęcie ze śmieszną minką

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości