|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#30541 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
no to sa obiecywane ostatnio zdjecia po schnieciu naturalnym
![]() na noc byl olej jojoba złoty z mazidel i olej z nasion bawelny (dostalam probke na mazidlach) wymieszane w stosunku 2:1, lekko podgrzane ![]() mycie resztka isany witaminowej doprawionej coco betainą (bo solo nie sprawdzala mi sie do mycia ta odzywka) odzywka ds - nivea q10 w piance odzywka bs - balsam potters z bursztynem i keratyna żel rossman, zielony kolorkiem zaznaczylam miejsce w ktorym chcialabym ciachnac te kosmyki. dla porownania zdjecie ktore wstawialam ostatnio, mam wrazenie ze jak susze suszarka to wyrazniej widac tę różnicę. reszty wlosow nie chce ruszac, wydaje mi sie ze jest dobrze poza tym nie ufam fryzjerom - nie wierze ze zetnie mi tylko te zaznaczone koncowki (i to jeszcze chcialabym na sucho) tylko poleci po calosci, doprawi cieniowaniem i jak 'nowa' najdluzsza warstwa osiagnie znowu te dlugosc to bede miala to samo.
|
|
|
|
#30542 |
|
Zakorzenienie
|
Ania.d jakie śliczne korkociągi!
![]() Masz rację, podcięcie kilku (max 5!) cm korzystnie wpłynie na wygląd całości. Poczekaj do wiosny, może one się tak od szalika rozciągają i im przejdzie? |
|
|
|
#30543 |
|
Wtajemniczenie
|
no wlasnie niestety nie od szalika, bo wszystkie zdjecia staram sie robic na swiezo - tzn moze nie zawsze od razu po umyciu i wysuszeniu, ale przed wyjsciem z domu, a tym bardziej zakladaniem czapki, czy szalika
![]() czekam do wiosny
|
|
|
|
#30544 |
|
Konto usunięte
|
Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Zapraszam do kolejnej części
Link do VI części -część szósta Przydatne linki dla kręconowłosych: Lista używanych skrótów i odniesień dla początkujących i dla przypomnienia FAQ - czyli odpowiedzi na podstawowe pytania pigułka pielęgnacyjna tłumaczenia zagranicznych artykułów o lokach i falach, gdzie warto zaglądać po więcej wiedzy. Należy jednak pamiętać, iż artykuły stanowią tłumaczenia różnych punktów widzenia. Komentarze i dyskusje wskazane (najlepiej w wątku o pielęgnacji, by nikt nie przeoczył). wątki pielęgnacyjne część pierwsza część druga część trzecia część czwarta część piąta część szósta o małych lokasach o szczegółach pielęgnacji i cięciu oleje i olejki do włosów mycie włosów odżywką No poo - czyli nowa metoda mycia włosów codziennik kręconowłosych samodzielne cieniowanie cięcie i cieniowanie włosów kręconych o kosmetykach do włosów produkty do włosów bez silikonów analizy, opinie, ciekawostki o kosmetykach dla kręconych zagraniczne produkty dla kręconowłosych (menu dla tych spoza kraju) żel lniany - naturalny stylista produkty kosmetyczne dla ortodoksyjnych CG, czyli BLOG MAŁGOSI do oczyszczania włosów i skalpu, do intensywnego odżywiania włosów, do odżywiania włosów, do wydobycia i utrwalenia skrętu osiągnięcia kręconowłosych dziennik regeneracji naturalnych fal i loków upięcia z kręconych włosów polecani fryzjerzy z całej Polski - włosy kręcone lektury kręconowłosych - dzięki linkom tutaj umieszczonych znajdziesz wiele interesujących informacji, filmików, zdjęć i porad Oraz zasady CG w punktach (na podstawie "Curly Girl" Lorraine Massey we własnej interpretacji): - uważaj na siarczany (suflates, np. SLS, SLES), - uważaj na silikony - obchodź sie delikatnie z włosami: nie czesz na sucho, nie susz gorącym nawiewem, nie używaj ręczników - zwracaj uwagę na to, czy w składzie odżywki/maski znajdują się nawilżacze (np. kwasy tłuszczowe, aloes), proteiny (roślinne), humektanty (np. panthenol, roślinna gliceryna, sorbitol) i/lub emolienty (np. masło shea, oleje roślinne) - zaprzyjaźnij się z żelem do włosów (ważne by nie zawierał alkoholu oraz mało lub wcale nie miał zapachu) - nie dotykaj włosów, dopóki całkowicie nie wyschną. Oraz UWAGA: metodę pielęgnacji należy zawsze dostosowywać do siebie, nigdy siebie do pielęgnacji. Nie jest powiedziane, że to, co służy jednej kręconowłosej, posłuży też innej - to kwestia indywidualna. Dlatego testy i obserwacje to ścieżka obowiązkowa każdej kręconowłosej. Warto na początku zrezygnować z silikonów i siarczanów, by przekonać się, czy taka dieta służy naszym włosom. Wszystkie wprowadzone później składniki łatwiej będzie sprawdzić i określić jako sprzyjające lub niesprzyjające włosom. Pielęgnacja to też określone cnoty (jakby to nie brzmiało Kochaj swoje włosy w przeciwnym wypadku nie będziesz dla nich tak delikatna, jak trzeba, Poznawaj, bo kręcone wymagają wiedzy o nich i ich potrzebach Pracuj, pielęgnując konsekwentnie i w odpowiedni sposób, nawet gdy wymaga to większych nakładów niż dotychczas Bądź cierpliwa , ponieważ nie ma natychmiastowych efektów, ale gdy się pojawią, mogą zaskoczyć Miej odwagę iść pod prąd, gdyż nasze metody (a w zasadzie metoda Lorraine) są dość kontrowersyjne I... sprawdzaj prognozę pogody! Pielęgnację warto dobrać do pory roku, wilgotności okreslanej punktem rosy i procentową wartością. Skrót do prognozy pogody z DP (trzeba ustawić swoje miasto) Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-05-11 o 19:36 |
|
|
|
#30545 |
|
Konto usunięte
|
Zapraszam do nowej części https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post24598579
|
|
|
|
#30546 |
|
Strażnik Wizażu
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Dzień dobry w kolejnej części. Lecimy jak...burza...żebyśmy włosów też tyle miały!
![]() anka.d brak słów, po prostu piękne, zdrowe włosy i to widać. Ja bym troszkę skróciła, tyle właśnie ile zaznaczyłaś na zdjęciu |
|
|
|
#30547 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie Dziewczyny!
Czytam forum od miesiąca i chyba już czas coś napisać ![]() Nie do końca stosuję się do wszystkich zasad (nie myję odżywką, ale szamponem Hipp, później NaturalVitals maska z aloesem, później płukanka z cytryny i miodu, a co kilka dni olejek kokosowy na noc), ale zrezygnowałam z szamponów z SLS i silikonowych odżywek. Wasze rady były wybawieniem, ponieważ silikony zaczęły obciążać mi włosy, a oprócz tego na skórze głowy powstawała mi (wyczuwalna od razu po wysuszeniu włosów) śliska warstewka, film...brrrry. No i loczki są teraz bardziej lśniące i takie "mięsiste", a nie oklapniete i rozpuszone. Chciałam Was poprosić o radę, ponieważ wybieram się na narty i na ten czas, chciałam zabezpieczyć włosy (przed ciągłymi zmianami temperatury, ugniataniem pod czapką i kaskiem...już na samą myśl czuje ból), jakąś odzywką z silikonem. Wiem, że amodimethicone, to raczej dobroczynny silikon, ale czy nada się na tę okazję? Myślałam o tej masce (ponieważ mam jej aloesową siostrę i jest ok): https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1365 A może zwyczajne wystarczy: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...2&postcount=16 którą mogę podkraść mamie ![]() No i mam jeszcze w domu: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=31760 Bardzo proszę, poradźcie coś początkującej koleżance ![]() Z góry dziękuję! |
|
|
|
#30548 |
|
Zakorzenienie
|
melduje sie w nowym kochanym watku
|
|
#30549 |
|
Raczkowanie
|
Witam i ja
Nowy wątek to i włosy jakoś lepszy humor dziś mają i się ładnie kręcą Jak tak dalej pójdzie to przy nieco dłuższych włosach będę miała ładne spiralki,co mnie bardzo cieszy. Caskada marzą mi się te Twoje 'shakirki'
|
|
|
|
#30550 |
|
Wtajemniczenie
|
Ahoj załogo !!!!!!
![]() Anka.d piekne!!!!! Kurcze ja juz mam wrazenie że im krotsze krecone wlosy są tym ładniejsze...bo i sie krecą i końce są ladne...Twoje są takie miesiste mrrrrrrrrrrrrr
Memu ciału wystarczy 36 i 6 ... mojej duszy potrzeba znacznie wiecej... Edytowane przez ammmm Czas edycji: 2011-01-25 o 10:48 |
|
|
|
#30551 |
|
Zakorzenienie
|
mi tez sie wydaje ze im krotsze wlosy tym wiekszy skret i jego srednica
a im dluzsze tym skret mniejszy bo rozklada sie na dlugosc wlosa![]() to taka moja teoria ktora zaobserowalam
|
|
#30552 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
im dluzsze tym ciezsze i gorzej im sie pokrecic
|
|
#30553 |
|
Zakorzenienie
|
anka
zapomnialam pochwalic twoje lokasy duze korkociagi po same koncowki zakrecone
|
|
#30554 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Kręcone w kolejnej części zakręconej opowieści
![]() Kropciu piękne loczki! I nadal sa długie ![]() Eloee ale Ci ściemniały włoski nie poznaję ich Gagz nie prostuj bo masz świetne loki! Anka.d. Nie mogę się napatrzeć na Twoje loczki Mi tam te cięcie co teraz masz wcale nie przeszkadza, są piękne ![]() ech.... znów mi się marzy mycie odżywką, a nuż się tym razem uda
|
#30555 | ||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Aniu piękne korkociągi
Rzeczywiście jest różnica - suszara a naturalne - po pierwsze więcej objętości w moim newralgicznym miejscu - w strefie nad uszami. Po drugie większy porzadek (a pisze tak, bo sama tak mam - kiedy schną same, to bajzel jest nie do poskromienia Nie ma jak suszara Ale ze zdjęć wynika, ze dużo nie pójdzie ![]() Cytat:
Cytat:
Zmiany temperatury - nie tyle idzie o to, co o zmiany PR. Zmienia się wraz ze wzrostem wysokości. Wówczas rzeczywiście przyda się zabezpieczenie silikonowe albo emolientowe przed ucieczką wody. Chodzi jednak o takie zmiany, gdy zjeżdżasz z noclegu na 1400 metrów (gdzie jest zmina) na 750 (gdzie jest wiosna), gdzie czekasz na kolejny skibus, który zawiezie Cię na jakieś 1800 (gdzie znów jest zima). Cytat:
Cytat:
Sama stosowałam Biowaxa do słabych i wypadających wzbogaconego o spirulinę i olejek herbaciano-jojobowy plus keratyna (akurat keratyna to nie był najlepszy pomysł, dziś to już wiem). Mieszanka spisywała się naprawdę dobrze - wieczorem (po myciu) i rano zero puchu - można było wyjśc do ludzi ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Większość 2, czyli fal, im dłuższa, tym piękniejsza (potrzeba miejsca). Krótkie mogą w ogóle nie zafalować. mogą ale nie muszą. 3a zwykle najlepiej sprawdza się w długości między połową szyi a łopatkami. Krótsze (np. do ucha lub żuchwy) mogą w ogóle się nie zakręcić i będą wyglądały jak smętne i zdziwione siano albo w najlepszym wypadku strąki. Jednak to nie jest regułą. 3b i więcej im krótsze, tym skręt mocniejszy, ale też nie do końca. Ciężar włosa może rzeczywiście rozciągnąć skręt, jednak też może go dokręcić. Dodam jedno - dzięki zmianie pielęgnacji moje włosy zaczęły skręcac się wyżej niż miały w zwyczaju. Kiedyś przy warstwie za ucho miałabym tylko strąk albo w najlepszym wypadku coś falopodobnego i niezdecydowanego, a dziś mam lok. sama ich czasem nie poznaję. Ale zewsząd słyszę, żę w ciemniejszych lepiej ![]() Cytat:
|
|
#30556 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a próbowałaś makowej joanny do mycia? ja nie myję odżywką a jeśli już to robię (raz na 2 miesiące) to używam jej lub pani potters p.s. dziękuję wiesz za co ![]() Eloe nie mów tak bo będzie U Ciebie zero puchu i loczki błyszczą i są zdefiniowane więc nie marudź Anka jest pięknie nie wiem czy łączą się po porstu w tak duże pukle czy rośnie ich mniej w tej partii Gangz u Ciebie też super
|
|
#30557 |
|
|
Z zimowych ciekawostek na NC - o kapeluszach i czapkach, szalach na loki i fale.
Edith zdjęcie 3 z artykułu - dedykuję Tobie Jestem nim zachwycona (tak samo zresztą jak i 5 - chyba sobie zrobię takie cudeńko).
|
#30558 | |||
|
|
A wiesz, że dzień bez zdjęć Twoich włosów to dzień stracony?
![]() Cytat:
). Cytat:
Próbuję, staram się i na tę chwilę jestem zadowolona, ale coraz bardziej widzę, jak ich mało.Cytat:
|
|
#30559 |
|
Wtajemniczenie
|
Wróciłam... ! Hej wam
Wszystko zaliczone...Teraz czekac na ostatni semestr i egzaminy ![]() Tylko musze się wziąc za czytanie dosc duzo mnie zostawilyscie do czytania ![]() Tęsknilam bardzo za wami ! Zdarzylam przeczytac jedynie te komentarze, na ktore odpowiem. 164 str. Eloe To maska jest gorsza od odżywki tak ? Tak teoretycznie to odzywka powinna miec troszke slabsze skladniki od maski, ale to malutki szczegoł ![]() Nie wiem czy bym sie umiala zabrac za tworzenie dla siebie masek, odzywek hehe .Poza tym teraz bede miec dosc duzo nauki do egzaminow zawodowych eh. ![]() Producenci to wiedza jak owinac sobie klienta wokol paluszka Hehe Oczywiscie. Szampon ma tylko myc włosy ![]() Bardzo ladnie się kreca Twoje włosy ![]() Kirima Twoje włosy również niczemu sobie !! Ja tam na zdjeciu puchu nie widze ![]() Gagz Widac rezultaty ! ![]() dobra ide czytac reszte :P str.165-166 Dziewczyny !! Kropcia (Tigi u Ciebie nie zawodne), Eloe (KCKT, KCCC to te produkty Kinky Curly ?), Anka.d --> Cóż więcej mowic. Bez puchu i naprawde bardzo ładne korkociągi ! Kropciu Kupiłam sobie Cynk ostatnio. Od środy zazywam. Zobaczymy czy cos da. Biore 2 razy dziennie. Ufff...Mialam troche tego śledzenia :P
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2011-01-25 o 13:39 |
|
|
|
#30560 | ||||
|
|
Cytat:
Cytat:
W odżywce składników jest więcej (co może też oznaczać, że proporcjonalnie mniej niż w masce), a dimethicone na samiuśkim niemal końcu. Odżywianie zajmie więc więcej czasu, a mniejszy będzie efekt kondycjonujący.Maska też lepiej zabezpieczy przed ucieczką wody. Cytat:
Cytat:
Dokładnie - KCKT oraz KCCC to produkty Kinky-Curly. Dla zainteresowanych nową książką CG - link
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-01-25 o 13:51 |
||||
|
|
|
#30561 |
|
Wtajemniczenie
|
Eloe
Dzieki. A ile nerwow mialam to masakra ;/ . Dałam radę nieśc to wszystko na swych barkach. ![]() To ja Dimethiconu ewidentnie unikam. Pewnie, gdy bede miec wiecej pieniazkow to podejme sie jak najbardziej kupna odzywki :P Wlasnie kupnej maski... No jak wspomnialam mi wpajaja inna teorie i wrecz smieszna, ale wiesz Ze produkty fryzjerskie są naj naj ![]() Prosze bardzo Tak kusicie tymi kosmetykami Kinky Curly...Szkoda, ze czlowiek bezrobotny ;/ Eh.
|
|
|
|
#30562 |
|
Zakorzenienie
|
tez lykalam cynk i poza okropnym wysuszeniem mojej i tak suchej cery oraz wysuszeniem skalpu nie zauwazylam innych zmian
chyba ze tylko o takie efekty chodzi
|
|
#30563 |
|
✌
|
anka.d Prześliczne włosy.
|
#30564 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moje włosy zawsze były suche na końcach i przetłuszczające u nasady.Teraz końce już nie są suche ale skalp lubi się przetłuszczać.Mam jednak ochotę znów zrobić podejście do mycia odżywką Dziękuję za pomysł z joanną makową, pamiętam jak Rybiorek o niej pisała, kupię ją przy okazji![]() p.s. dziękuję również Cytat:
![]() Jednak nie widzę się w czymś takim Cytat:
Gratuluję zaliczeń
Zaręczeni 19.09.2010 r. - Ślub 10.09.2011 Edytowane przez Edith3F Czas edycji: 2011-01-25 o 14:51 |
|||
|
|
|
#30565 |
|
Przyczajenie
|
Eloe77 bardzo Ci dziękuję! Ja sobie zdaję sprawę, że to kwestia dosyć indywidualna. Zerknę jeszcze na Biovaxa, a skład tej Revlonovej byłam przekonana, że jest na wizażu. Jakoś mi umknęło, że nie ma tam składu...niemniej zaraz po wodzie, z tego co pamiętam jest dimeticone
![]() No cóż zaryzykuję i zobaczę, a wrażenia opiszę na formum ![]() Szkodami tylko, bo już coraz ładniej włosy wyglądają i są to efekty dosyć powtarzalne
|
|
|
|
#30566 |
|
Wtajemniczenie
|
caskada
Ja zazywam po to, by mniej wlosow wypadalo. ![]() Edith Dziękuje. I siedze sobie w Aleksandrowie Kuj. O podrozy w pociagu wole nie mowic ![]() Nie wiem niestety jeszcze, kiedy bedziemy w Toruniu. Eh
|
|
|
|
#30567 | ||
|
Wtajemniczenie
|
tylko one nie zawsze tak ładnie wyglądają
![]() wczoraj spryskałam tigi mist na suche włoski było ładnie choć trochę sucho Cytat:
też chcę długie włosy Cytat:
|
|
#30568 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bo ja teraz akurat ferie będę miała i nie będzie mnie w Toruniu
|
|
#30569 |
|
Zakorzenienie
|
Anka, mam to samo z tyłu, dluzsze pasma. A fryzjerka tnie na rowno o co prosze, potem sama w domu doprawilam, jeszcze mi tato wyrownal tyl, a i tak tyl jest nierowny. Mysle, ze tym razem wyrownam sobie tyl, ale na sucho, jak beda skrecone. Nie wiem moze wtedy nie unosza, inaczej ukladaja i stad roznica w dlugosci
poza tym, piekne masz wlosy, takie zdrowe, czy suszone dyfuzorem czy naturalnie i tak pieknie sie ukladaja Eloe, ale pieknie się zawijają Ja dzisiaj lece do fryzjera sie zapisac, chcialam duzo obcinac ale jednak podetne 3 cm, wyrownam, moze jakos sobie poradza Wyprobowalam odgniatanie zelu rano - no rewelacja! fakt, ze zelu juz na wlosach nie bylo botak sie wierce, ale nalozylam go na noc dosc duzo, byly mocno sklejone, a rano bylamnaprawde zadowolona z fryzury. Zadnego puchy! Ciekawe czy teraz sie tak uloza
|
#30570 | ||
|
Wtajemniczenie
|
ammmm, caskada, edith, eloe, kropcia, bernadka, paulaa6, ewelka - dziekuje
Cytat:
![]() mi generalnie szybciej rosnie lewa strona, ale to na prosto widac dopiero po 3 miesiacach od strzyzenia, a przy skrecie sie gubi. a to kosmyki to moim zdaniem efekt zbyt mocnego (dla tej dlugosci) cieniowania. wydaje mi sie, ze moge sobie pozwolic na max 2 warstwy i to ta wierzchnia taka symboliczna, kilka najladniejszych loczkow podcietych, zeby sie ladnie krecily i nadaly wymiarowosc fryzurze. niestety, ale taki 'urok' cieniasów. Cytat:
![]() mam nadzieje ze jednokrotne obciecie tych kosmykow zalatwi sprawe, bo to w koncu jest odrastajaca krótka fryzura
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.

brak słów, po prostu piękne, zdrowe włosy i to widać. Ja bym troszkę skróciła, tyle właśnie ile zaznaczyłaś na zdjęciu 

duze korkociagi po same koncowki zakrecone
nie poznaję ich
sama ich czasem nie poznaję. Ale zewsząd słyszę, żę w ciemniejszych lepiej 

U Ciebie zero puchu i loczki błyszczą i są zdefiniowane więc nie marudź