|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011
Cytat:
ale chyba wie co robi smaruje 2 razy dziennie ja pracuje, wiec mam prace siedzaca a jak mam czas no to leze Cytat:
dlatego, ze we wtorek mialam kolede a czasu nie mam jej rozebrac |
||
|
|
|
#602 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011
też nie wiem co na obiad dzisiaj. Do tego małż mi zadzwonił że będzie dłużej w pracy. Znowu tyle czekania i nudzenia sie samej
|
|
|
|
#603 |
|
Zadomowienie
|
mi się nudzi też, męża niet
a na obiadek mam pierogi z truskawkami |
|
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
deneb niaaaaaaaaam,ale mi smaka narobiłaś!
|
|
#605 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Niezbyt by było miło jak dziecko się rodzi razem z niespodzianką, która pod wpływem ciśnienia też wychodzi (moja psiapsióła tak miała) Dlaczego?? to jest tylko takie głupie uczucie, bo zamiast coś wylecieć, zaczyna być tłoczone do środka. Cytat:
![]() No i mają rację z tą niespodzianką. No właśnie ja też nie mam pomysłu
|
|||
|
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
na obiad dziś u mnie: karp i pstrąg. Miałam zamrożone kilka kawałków i od wczoraj się marynują (marnują hehe) do tego surówka. Też mam dziś dzień nudów - Małż do 16 w pracy a później jak zawsze pójdzie na budowę kończyć instalacje bo chcemy się od lipca przeprowadzać na swoje - a ja dalej sama. Dobrze, że się do moich rodziców przeprowadziliśmy bo sama z teściami bym oszalała. Ehh teściowe to temat rzeka... olewam ich
|
#607 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też dziś niewyspana bardzo i do tego kołacze mi się w klacie serduch jak ptak na uwięzi... źle się czuje... Mała coś cicha od wczoraj a ja jak zmora chodzę, pomimo że dziś TZ przyjeżdża z "wojaży"... Nie chce mi się myśleć o obiadku nawet nie mam pomysła.... kasia2629 u nas na SR mówiła położna tak samo.... ![]() iizabelaa trzymam kciuki za wizytę...
|
|
#608 |
|
Zadomowienie
|
witam
macica zmiekla jak to omkreslil pan doktor ![]() ![]() iza megitrzymam kciuki za wizyte nunaleze w zeromskim na patologii zdrowka zycze dla twojej corci a od pon ferie zaczyna i bedzie biedana w domku lezec ![]() mnie najbardziej jest żal jak aptrze na te dziewczyny ktore maja przenoszone ciaze i tak spaceruja po korytarzu i sie mecza bidulki Edytowane przez Ewelqa1985 Czas edycji: 2011-01-28 o 11:51 |
|
|
|
#609 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
ja idę do mamy na pyszne kopytka domowej roboty
![]() z ciemny sosikiem, żeberkami i kapustą
|
#611 |
|
Zakorzenienie
|
Skończcie już,bo zaraz cała się poślinię
|
|
#612 |
|
Zakorzenienie
|
O Iza zjadłabym też
nie mam weny dzisiaj, chyba sobie coś zamówię
|
#613 |
|
Zakorzenienie
|
też dobry pomysł ![]() kurcze możne jutro się wybiorę na jakieś jedzenia na miasto
|
#614 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja stwierdziłam ostatnio, że chyba nic nie będę jadła, bo co chwila (pomimo, że nie jem wcale dużo) waga mi podskakuje;( Wkurza mnie to, bo gdybym się opychała słodyczami i w ogóle to ja rozumiem, a ja sobie odmawiam i nic
|
|
|
|
|
#615 | ||
|
Raczkowanie
|
Dobri
![]() Cytat:
więc pracuję do poniedziałku ![]() ja to hardcore jestem, zwlekałam na siłę z tym L4, bo mi się wydaje, ze jak już będe w domu to będzie więcej czasu na myśl o porodzie... ![]() a boję się jak diabli! A ten szpital - tak, w mojej miejscowości )))Kurcze, my też mamy taki plan... że mąż będzie tylko w I fazie porodu... oboje tak zdecydowaliśmy. Myślisz, ze to tak jest, że tatuś decyduje zostać do końca? ![]() Cytat:
zjadłam już 3 kromki chleba i 4 mandarynki. całe pracowe śniadanie. i teraz będę głodować do 16 ![]() Aha Mamuśki, miałam Was pytać. kupujecie Tantum Rosa na czas połogu? bo kilka znajomych mi bardzo polecało, że łagodzi ból i pomaga w gojeniu. Ale nie bardzo wiem, jak się tego używa...
...Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka... ...Pure Happiness... Edytowane przez subtelle Czas edycji: 2011-01-28 o 12:15 |
||
|
|
|
#616 | ||
|
Zakorzenienie
|
jej dziewczyny ośliniłam cały komputer
![]() ja dziś zupka grochowa i tyle. jakoś apetytu na nią nie mam. ale pierogi z truskawkami... :sli na:Cytat:
no zdarza się znajomego mama teraz ma 43 lata i najmłodszy był ten kolega czyli ma 22 lata i ma dwie siostry po 23 i 24 lata (już mają dzieci ) i teraz im się braciszek urodził ![]() Cytat:
![]() nie założę się bo tak czuję nie mówię mu ale to tak zawsze jest że potem nawet myśleć pewnie o tym nie będzie i ja też poza tym strasznie by chciał pępowinę przeciąć więc musiałby zostać zobaczymy ale właśnie tak czuję że jak już będzie od początku to już zostanie raczej
|
|
#617 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam dzisiaj spagetti...mniam...moje ulubione danie
![]() Zastanawiam się czy nadmierne ruchy dzidzi mogą być spowodowane tym, że coś jest nie tak??? Wiem, że powinnam się martwić jakby się nie ruszała albo robiła to sporadycznie, ale to moje adhd w brzuchu zaczęło mnie zastanawiać. Pewnie jej bidulce już tam strasznie ciasno i za wszelką cenę próbuje sobie zrobić trochę miejsca, ale skąd ona ma tyle energii. Mam nadzieję, że nic jej "tam we mnie" nie szkodzi .
|
|
|
|
#618 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze a mnie odstrasza widok pępowiny :-P
|
#619 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no i mówiła że te z apteki to bardzo mało mają tego płynu i się nie opłaca... bo żeby szybko poszło to troszkę tego trzeba tam wlać...dziewczyny zadam Wam pytanie z serii tych niemiłych... bo wizytę u gina mam dopiero w środę a chcę wiedzieć wcześniej... ostatnio mam tak że normalnie mam śluz za wkładce, ale oprócz tego mokre... nawet wychodzi to na bieliznę taka mokra plama... kurcze i boję się czy mi może gdzieś te wody nie ciekną pomalutku czy co... nigdy tak nie miałam więc łącze to z ciążą... |
|
|
|
|
#620 |
|
Raczkowanie
|
Nam to Tantum Rosa polecała położna na SR. Mówiła, żeby rozrabiać sobie saszetkę tego proszku w wodzie i wlać do takiej butelki z korkiem-dziubkiem (jak jest w kubusiu play lub w wodzie dla sportowców). Po każdej wizycie w toalecie możemy sobie tym specyfikiem polać krocze i to podobno bardzo przyspiesza gojenie i nie szczypie.
|
|
|
|
#621 |
|
Zakorzenienie
|
Coś na poprawę humorów
![]() ![]() ![]() ![]() "Dbaj o siebie - praktyczne rady dla kobiet żyjących na wsi", Maria Szczawińska i dr Kazimierz Bacia, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich 1966. Fragmenty Dorosła dziewczyna przed wyjściem za mąż zaczyna więcej dbać o siebie. Niestety, przeważnie dba tylko o uczesanie, sukienki, bluzeczki, sweterki i różne drobiazgi. Najczęściej jednak dbając o kobiece "szmatki", nie pamięta o odpowiedniej do pory roku bieliźnie, o ciepłych majtkach czy pończochach, choć podwiewa ją okropnie, a nogi sinieją w cieniutkich nylonach. Są i takie wypadki, że loki i fale ułożone są z brudnych, a czasami i zniszczonych włosów. Puder czy róż zakrywa bladość twarzy, mającą swe przyczyny w niewłaściwym odżywianiu lub jakichś innych dolegliwościach. Za ukarminowanymi wargami nieraz kryją się próchniejące zęby. Regularne oddawanie stolca, częste opróżnianie pęcherza też dodatnio wpływają na samopoczucie kobiety. Trzeba koniecznie i obowiązkowo mieć w domu oddzielną dużą miednicę do mycia się i mniejszą miedniczkę do podmywania [...] Karmienie w miednicy prosiąt, cieląt lub kur jest niedopuszczalne. Do wycierania nóg powinno się mieć ręcznik lub czystą ściereczkę. Nie można używać do tego celu ścierek do garnków [...] W zasadzie powinno się chodzić jak najwięcej z gołą głową [...] Jednak do przyrządzania posiłków i dojenia krów należy zakładać na głowę cienką chusteczkę. Rozpowszechniło się obecnie noszenie butów gumowych - gumiaków. Są one niedrogie, łatwe do utrzymania w czystości i praktyczne na błoto. Pończochy i skarpety powinny być czyste, aby nie cuchnęły potem. Gdy się drą, trzeba je wycerować albo wprawić całe pięty, a nawet stopy z cholewki starej pończochy. Zlew można kupić w GS, a każdy kowal czy monter go zainstaluje. Częstość zbliżeń małżeńskich jest zależna od wieku, temperamentu, stanu zdrowia, wykonywanej pracy itp. Nie ma co do tego jakichś szczególnych zaleceń poza tym, że najodpowiedniejsze są godziny wieczorne przed snem, aby małżonkowie mogli wypocząć do rana. Stroną kierującą w intymnym życiu małżeńskim jest mężczyzna, bo tak jest zbudowany i takie już jest prawo przyrody. Do obowiązków małżeńskich kobiety należy współuczestniczenie w zbliżeniu płciowym, a nawet troska o nadanie mu atrakcyjniejszej, bardziej estetycznej i higienicznej oprawy. Czysta pościel oraz czysta i możliwie ładna bielizna, wymyte i pachnące świeżością ciało, miły uśmiech i okazana szczera serdeczność na pewno wpłyną na wzajemne uprzyjemnienie pożycia małżeńskiego i przyczynią się do przeżyć, łączących silną więzią obydwoje małżonków. Środki zapobiegające ciąży (środki antykoncepcyjne) można nabyć w każdej aptece bez recepty, inne dla mężczyzn, a inne dla kobiet. Dla mężczyzn są osłonki gumowe czy nylonowe, tak zwane "prezerwatywy" Lecz i ten środek nie jest całkowicie pewny, bo osłonka może pęknąć. Jak może mąż dbać o żonę? Po pierwsze: nie ciągać żony bez nadzwyczajnej potrzeby do ciężkich prac w polu i w obejściu. Weźmy przykładowo nakładanie na wóz gnoju lub rozrzucanie go po polu. Majtki powinna nosić w zimie i w lecie każda kobieta, młoda czy stara. Chronią one organy rodne kobiety przed przeziębieniem i przed dostaniem się do nich kurzu z różnymi zarazkami [...] Można sobie u kupnych majtek podłużyć nogawki doszywając kawałki ze starych tegoż koloru lub dorobić szydełkiem czy na drutach [...] Majtki powinny być zawsze czyste. Aby się w kroku szybko nie zabrudziły i nie cuchnęły moczem, nie trzeba po oddaniu moczu podrywać się za prędko, ale osuszyć krocze specjalnym papierem higienicznym, ligniną czy kawałkiem starej, czystej szmatki. Biustonosz nosi się na gołym ciele. Przed snem powinno się go koniecznie zdejmować, aby móc lepiej wypocząć. Spanie w biustonoszu nie wpływa na kształtność piersi. Kąpiel powinno się urządzać co tydzień, a przynajmniej dwa razy w miesiącu. Najdogodniej jest kąpać się w wannie. Można do spółki z sąsiadką kupić lekką wannę blaszaną, kosztuje około 200zł. Podajemy jeszcze jeden prosty i wygodny sposób urządzenia sobie kąpieli, mianowicie w mocnym plastykowym worku przeciwmolowym. W kąciku do mycia albo wprost w izbie, a w lecie nawet w jakiejś zamkniętej sieni, drewutni czy stodole rozebrać się i wejść do tego plastykowego worka ustawionego dnem na podłodze lub na ziemi i zawiniętego jak do wsypania do worka pierwszego koszyka ziemniaków. Potem należy worek podciągnąć w górę i trzymać lewą ręką na wysokości ramion. (Można także przyszyć do górnych brzegów tasiemki i przymocować je do odpowiednich haczyków w ścianie)(...) Worek taki można nabyć w sklepie mydlarskim lub takim, w którym sprzedaje się ceraty i inne wyroby plastykowe. Można go używać przez wiele lat. Bardzo zalecane jest np. stosowanie zamiast kremu świeżo wytopionego smalcu (nie solonego!). Podobno w wielu krajach kobiety używają go z powodzeniem. Praktyczne mężatki przygotowują sobie czyściutką szmatkę lub specjalny miękki ręcznik do wytarcia się od dołu zaraz po stosunku z mężem (ruchem w tył ciała), by nie wycierać się koszulą i nie brudzić pościeli. Po umyciu twarzy należy oczy tylko wysuszyć ręcznikiem, przykładając go lekko do oczu. Nie wolno ich trzeć ręcznikiem czy wgniatać. [...] podpaski można nabyć gotowe, ale każda kobieta może sobie także je bez żadnego kosztu sama uszyć [...] Podpaski trzeba często zmieniać - bardzo niezdrowo i nieprzyjemnie jest nosić zbyt mokre czy zaschnięte. Zdjęte podpaski moczy się w zimnej wodzie przez kilka godzin, potem płucze, pierze mydłem w gorącej wodzie i wygotowuje. Idąc w gości lub w drogę, trzeba wziąć z sobą podpaskę na zmianę. Aby brudnej nie nosić ze sobą, zrobić na drogę taką, którą można by zakopać lub wyrzucić do ustępu. Głowę należy myć przynajmniej co 2-3 tygodnie specjalnym szamponem do włosów lub delikatnym mydłem [...] Gnidy - bardzo szpecą kobietę, bo są jakby szyldzikiem z napisem, że we włosach jest albo było robactwo. Nie powinno się trzymać w jamie ustnej zepsutych zębów ani korzeni - trzeba je usunąć [...] Gdy nie ma własnych zębów, powinno się wstawić zęby sztuczne. W lecie dobrze jest zwilżyć piasek czy trociny wrzątkiem - odchody drobiu wnosi się potem do sieni i do izby. W dodatku w lecie ściągają do tych resztek chmary much z całej okolicy, cisnąc się drzwiami i oknami do kuchni, gdzie z nogami umazanymi w kurzym pomiocie łażą po naszym jedzeniu i wpadają w garnki [...] Nie można pozwolić na to, by tuż przed progiem dzieci załatwiały swoje potrzeby naturalne. Ustęp w obejściu potrzebny jest bardzo domownikom, a przede wszystkim kobietom, które bardziej narażone są na zaziębienie przy załatwianiu swojej potrzeby na dworze. Brak ustępu źle działa także na samopoczucie kobiety, bo zamiast wygodnie usiąść w ustępie, musi się rozglądać, aby jej kucającej ktoś nie naszedł. A i muchy przylatujące wprost z ludzkich, nie zakrytych, odchodów - najpierw kobiecie przy garnkach dokuczają. Kobieta, czując się odpowiedzialna za zdrowie rodziny i swoje, powinna być stanowcza w domaganiu się, żeby przy jej obejściu stał odpowiedni, szczelnie zbudowany ustęp zamykany, zakryty od dołu, aby wiatr nie podwiewał i muchy nie miały dostępu. Miękkie meble to nie żaden luksus w izbie chłopskiej, ale konieczny sprzęt, na którym się szybciej i lepiej wypoczywa [...] Nigdy nie należy kupować miękkich mebli używanych, bo przy tej okazji można sobie kupić pluskwy do domu. Czyż spracowana kobieta na wsi zamiast przycupnąć, jak to się zwykle widzi, na progu lub usiąść na twardej ławie bez poręczy nie powinna wyciągnąć się wygodnie na takim leżaku? Dlaczego w dni świąteczne kładzie się w sadzie czy na polu na gołej ziemi i naraża na przeziębienie? Dorosłej, zdrowej osobie można zrobić lewatywę nawet w pozycji zgiętej jak do kopania ziemniaków. Po mniej więcej 5 minutach chory oddaje stolec. [...] muchy świetnie łapią się w zawieszoną na noc u pułapu izby miotłę z bylicy, pokropioną mlekiem lub serwatką. W nocy wszystkie muchy wejdą w bylicę, rano, skoro świt, trzeba na nią od dołu naciągnąć worek, razem z nim zdjąć bylicę z gwoździa i oblać wrzątkiem. Wesz łonowa, zwana "mendewesz", oblepia skórę owłosioną w dolnej części ciała; łatwo ją skądś przywlec do domu, ale i łatwo wytępić, posypując miejsca przez nią zaatakowane azotoksem lub nacierając octem sabadyłowym. Nieszczęściem dla kobiety i całego ogniska domowego może się stać nadużywanie przez męża wódki. Jeżeli tak go picie pociąga, że brak mu woli, by zerwać z nim, i wpada coraz widoczniej w ten straszny nałóg, żona musi wesprzeć go swoją wolą, swoją serdeczną przyjaźnią. Ciężkie to i bardzo trudne zadanie dla kobiety wyczerpanej przeżyciem i z mężem pijakiem, ale któż, jak nie ona, może go uratować? Wtedy, gdy wraca z jarmarku czy z gospody pijany, nic nie pomogą ani wyzwiska ani płacz. Zszarpią tylko nerwy, a pijany i tak nic nie zrozumie z tego, co mu zalana łzami żona nagada. Jeśli więc trudno jej opanować się na widok pijanego męża, niech zajmie się czymś innym, a jeśli to jest możliwe, nawet wyjdzie z mieszkania. Mąż, który ma serce dla żony, jeśli mu się zdarzy napić wódki, nie atakuje żony o współżycie małżeńskie, a po wytrzeźwieniu przeprasza żonę. |
|
|
|
#622 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O widzisz! Bardzo Ci dziękuję ![]() więc to wcale nie skomplikowane! zaopatrzę się w kilka saszetek, bo naprawdę opinie znajomych są bardzo na plus.
|
|
#623 |
|
Zadomowienie
|
tak się napisałam i wcieło mi posta
Jok3r u mnie nie ma aż takich rewolucji. Uczulenie jest tylko na brzuszku i bardzo nie swędzi. pije wapno i mam nadzieję, że szybko to paskudztwo zlezie czego i tobie życzędiatoma u mnie problemy z kręgosłupem ujawniły się od bólu biodra i siniejącej lewej dłoni. Nikt nie wiedział od czego tak się dzieje. Były zastrzyki z ketonalu i olfenu. bez rezultatu więc szpital, gdzie przepadano mnie na wszystkie możliwie choroby. W końcu okazło się, że to od kręgosłupa. Szybko skierowanie do sanatorium a tam długa rehabilitacja. Dziś odpukac jest super za wyjątkiem tych cierpnących dłoni subtelle no faktycznie niezły z ciebie hardcore twój szpital bardzo poprawił warunki i swoją renomę - nie to co u mnie- choć mogłabym tam rodzić, bo znam wszystkie położne i pielegniarki na oddziale noworodkowym - bede jednak chyba wBytomiu u mojego lekarza prowadzącego, bo przez ten szew pójdę wczesniej do szpitala i pewnei mnie nie wypuszczą do rozwiązaniaa teraz się pochwalę pojechałam do tego tekstil market i kupiłam kilka rzeczy dla Niuni - już wklejam zdjęcia - zajrzałam tez do lumpka ale tam kupiłam tylko spodenki i czapeczkę w paskidziewczyny w tym tekstil widziałam fajne bodziaki z napisem - jestem twoim ukochanym terrorystą
|
|
#624 |
|
Zadomowienie
|
olcia padlam
|
|
|
|
#625 |
|
Wtajemniczenie
|
dzięki za pomysł na obiad. Wyprodukuje pierożki
|
|
|
|
#626 |
|
Zadomowienie
|
n.i.k.a. z tym szwem to masz racje,jak leżałam w szpitalu, to rano w sobotę przyjęli dziewczynę, zdjęli jej szew i to w ostatniej chwili bo lekarz się zgapił,o mały włos szyjka by jej pękła!!! i generalnie ona tej samej nocy urodziła!!!
|
#627 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale ja jednak się nie odważę tam raczej rodzić...no, chyba że zdarzy się cud i postęp porodu będzie szybszy niż zdążę to ogarnąć to nie będzie wyjścia- w co nie wierzę.a ciuszki kupiłaś cudne! szczególnie te pasiaste półśpioszki i ta fioletowa czapeczka! skoczę jutro do textil marketu bo mam pod nosem. tego bodziaka z napisem o terroryście to muszę Mu sprawić cały czas tak do Niego mówię
|
|
#628 |
|
Zakorzenienie
|
olusia
|
|
#629 | |
|
Zakorzenienie
|
właśnie był listonosz,
przyszły kremy oraz ciuszki dla małej ![]() idę się przygotować do wizyty Cytat:
ze w tym ferworze nawet nie pomyśli żeby wyjść, zresztą jak już siedział przykładowo 10h to wyjdzie wiedząc, że za 30min. może być już po wszystkim, że dziecko się lada moment pojawi ![]() poza tym myślę, ze kobieta tez jest w takim momencie w szoku, trochę przerażona i może go nie puścić ![]() ale to tylko takie moje przypuszczenie natomiast każda wiadomo jest inny i inaczej reaguję w różnych sytuacjach
|
|
#630 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do ruchów mój też się dużo i często rusza i to cały czas jakoś się nie martwię ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() przyszły mi kombinezoniki-spiworki dla małego do spania
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.

szyjka miekka glowka nisko dzis lekarz w trakcie badania powiedzial ze czuje w trakcie badania dopochwowego glowek malej 

proszę...... 

gdzieś w naszej okolicy
zjadłam już 3 kromki chleba i 4 mandarynki. całe pracowe śniadanie. i teraz będę głodować do 16
czego i tobie życzę