Rewolucja w Kościele - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-29, 12:58   #91
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Rewolucja w Kościele

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Oczywiście, bo kobiety są od wiadomo czego, a panowie tez wiadomo, jakie prawa mają.
Wielu facetów to się jeszcze ucieszy, że nie muszą z tymi przypadkowo zaciążonymi ślubów brać Kościół zawsze wolał facetów Kobieta to tylko do gotowania i dzieci rodzenia, ozdoba domu.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 13:08   #92
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Wielu facetów to się jeszcze ucieszy, że nie muszą z tymi przypadkowo zaciążonymi ślubów brać Kościół zawsze wolał facetów Kobieta to tylko do gotowania i dzieci rodzenia, ozdoba domu.
No jasne, przecież kobieta musi chcieć zawsze, kiedy mężczyzna ma ochotę... Nie wiem, jak można słyszeć takie głupoty od księdza i jeszcze grzecznie potakiwać, żeby tylko papierek dał.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 13:22   #93
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
Szukałam dłuższą chwilę odpowiedniego słowa, znalazłam- "obleśne". Widzę, że rozmyślasz intensywnie o kwestii pobudzania u starszych dziadków, gratuluję dzielenia się tym na forum
E tam, starych dziadków od razu, młodzi też są

Cytat:
no dokładnie. a wypytywanie podczas spowiedzi pikantnych szczegolów? (nie mówię że wszyscy księża pytają ale się tacy zdarzają). W ogóle kościół bardzo czasu energii poświęca zyciu seksualnemu ludzi. A rzeczy moim zdaniem na prawdę ważne omija szerokim łukiem, albo przynajmniej są na marginesie.
Księża żyjąc w celibacie(przynajmniej teoretycznie) na pewno maja pewne skrzywienia psychiczne. W końcu człowiek jest istota seksualna. Myślę że zniesienie celibatu było by dobrym pomysłem. może księża przestali by się jarać seksem swoich wiernych?
Oczywiście, że powinien być zniesiony. Ale to nie znaczy, że mieliby latać na dziwki, albo je zamawiać na plebanię. Księża powinni mieć normalne rodziny, bo nie ma nic lepszego, niż prawienie morałów przez księży na temat wychowywania dzieci albo pouczanie, jak powinno się żyć w małżeństwie, jak rozwiązywać problemy. W teorii każdy głupi potrafi być mądry. Co nie zmienia faktu, że są księża naprawdę wspaniali, ale takich ze świecą szukać.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 13:22   #94
_vixen_
Zakorzenienie

Prawdziwa kobieta powina jeszcze tresować swojego faceta NPRem, bo jak facet jest przyzwyczajony do tego, że zawsze może (gdy np kobieta bierze pigułki albo używają gum), to w razie kiedy kobieta nie może (np połóg, zagrożona ciąża) faet w te pędy pobiegnie do buredlu ją zdradzić. Albo sobie kochanice znajdzie.

Autentyczny przewód myślowy jakiejś gorliwej katoliczki, przeczytany na naszym forum, utkwił mi w pamięci
Stary 2011-01-29, 14:31   #95
blackamor
Zakorzenienie

Ta katoliczka musiała być jakaś nie z tej planety. Który normalny ksiądź powie, że babie się ma chcieć wtedy, kiedy facetowi?!
Stary 2011-01-29, 14:51   #96
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Prawdziwa kobieta powina jeszcze tresować swojego faceta NPRem, bo jak facet jest przyzwyczajony do tego, że zawsze może (gdy np kobieta bierze pigułki albo używają gum), to w razie kiedy kobieta nie może (np połóg, zagrożona ciąża) faet w te pędy pobiegnie do buredlu ją zdradzić. Albo sobie kochanice znajdzie.

Autentyczny przewód myślowy jakiejś gorliwej katoliczki, przeczytany na naszym forum, utkwił mi w pamięci
Pamiętam tą wypowiedź!! Ona chyba nawet taka dumna była z tego, że nie jest jak inne co to przyzwyczaiły swoich facetów do seksu.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 15:39   #97
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Szkoda,że 2 lata temu tak nie było ,miałabym cudny argument dla mojej tesciowej
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-29, 15:50   #98
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackamor Pokaż wiadomość
Ta katoliczka musiała być jakaś nie z tej planety. Który normalny ksiądź powie, że babie się ma chcieć wtedy, kiedy facetowi?!
Zważywszy na to, że niektórzy księdza doardzają kobietom bitym przez facetów-pijaków, siedzieć z takimi, bo przecież obiecały i każdy swój krzyż musi nieść, a przecież może facet się zmieni, to we wszystko można uwierzyć.
Ale to jest dowód na oderwanie księży i w ogóle kk od rzeczywistości.

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Pamiętam tą wypowiedź!! Ona chyba nawet taka dumna była z tego, że nie jest jak inne co to przyzwyczaiły swoich facetów do seksu.

Jak się nie ma rozumu do zaoferowania przyszłemu facetowi, to trzeba chociaż mu czystość i cnotę oddać.
W ogóle nie lubię tych zwrotów: czystość, niepokalana. To jakby wskazuje już na stosunek kk do grzechu jako brudu i pokalania, kobiety nie-dziewicy jako brudnej i pokalanej.
Stary 2011-01-29, 15:52   #99
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:

Mój kolega, który czeka z seksem do ślubu, oznajmił mi ostatnio, że wstrzemięźliwość przedmałżeńska ma głęboki sens. A jakiż to ma sens? Ano taki, że potem, już po ślubie, takiej wstrzemięźliwej parze łatwiej będzie dochowywać sobie wierności - i właśnie w tym się jej sens zawiera
Stary 2011-01-29, 15:56   #100
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Zważywszy na to, że niektórzy księdza doardzają kobietom bitym przez facetów-pijaków, siedzieć z takimi, bo przecież obiecały i każdy swój krzyż musi nieść, a przecież może facet się zmieni, to we wszystko można uwierzyć.
Ale to jest dowód na oderwanie księży i w ogóle kk od rzeczywistości.
Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Mój kolega, który czeka z seksem do ślubu, oznajmił mi ostatnio, że wstrzemięźliwość przedmałżeńska ma głęboki sens. A jakiż to ma sens? Ano taki, że potem, już po ślubie, takiej wstrzemięźliwej parze łatwiej będzie dochowywać sobie wierności - i właśnie w tym się jej sens zawiera
Nie no rece opadaja..
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 15:59   #101
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Żałosne jest to dorabianie teorii do zasad wywodzących sie z czasów, kiedy ta wstrzemięźliwość miała jakiś sens, w czasach skrajnego patriarchatu, bo żaden facet nie chciał wtedy cudzego dziecka wychowywać, chciał mieć pewność, że na swoje łoży, a nieślubne dziecko określane było mianem bękarta i nie dziedziczyło jak te z prawego łoża, a kobieta miała życie zmarnowane.

Dlatego dziwi mnie, że w XXI wieku jeszcze niektórzy to praktykują. No ale każdego sprawa. Naiwne jest tylko myślenie, że to ma jakikolwiek wpływ na dochowanie wierności.

Poleciłabym taką wstrzemięźliwość dziewczynom, które chcą szybko wyjść za mąż i latami na zaręczyny nie wyczekiwać: zablokować chłopu dostęp do seksu, jak mu się innej szukać nie będzie chciało, to się zaraz oświadczy, tak mu do legalnego wyra będzie spieszno

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-29, 16:02   #102
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Poleciłabym taką wstrzemięźliwość dziewczynom, które chcą szybko wyjść za mąż i latami na zaręczyny nie wyczekiwać: zablokować chłopu dostęp do seksu, jak mu się innej szukać nie będzie chciało, to się zaraz oświadczy, tak mu do legalnego wyra będzie spieszno
Znam taką parę
Ślub był w sierpniu 2010, pierwszy raz młodą żonkę rozczarował i do tej pory narzeka, że seks nie jest wcale taki fajny
Straszne
Stary 2011-01-29, 16:23   #103
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
A widzisz sens w tym, że podczas nauk przedmałżeńskich kobieta w ciąży udaje dziewicę, a ksiądz za odpowiednią cenę udaje, że nie widzi jej brzucha? Bo ja nie bardzo.
Nie ma i to ma wlasnie byc zmienione.

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
No to jest też ciekawa kwestia
A co z kimś, kto będzie chciał kiedyś wstąpić do seminarium/zakonu/nie brać ślubu, ale pod wpływem prania mózgu od dziecięcych lat minie się z powołaniem?
"Prania mozgow"? Mysle, ze niektorym galopuje wyobraznia jesli chodzi o przysposbienie do malzenstwa. Ja to bardziej rozumiem w kontekscie wyjasnienia, czym z punktu widzenia jest ten sakrament, zeby ludzie nie brali go lekkomyslnie.

Cytat:
Ja mam jeszcze jedną teorią.
Może księża mają jakieś braki (to, że mają to na pewno) i tym samym chcą sobie jakoś ulżyć?
No co, w końcu pytania o pikantne fragmenty z życia, o doświadczenia () opowiadane im przez kobietę i mężczyznę... No może pobudzić, a w zasadzie to już prawie jak trójkącik
Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
Szukałam dłuższą chwilę odpowiedniego słowa, znalazłam- "obleśne". Widzę, że rozmyślasz intensywnie o kwestii pobudzania u starszych dziadków, gratuluję dzielenia się tym na forum
Czyz nie? W ogole takie teksty leca a pozniej jeszcze - ze trzeba sie wyluzowac, to tylko zarty No boki zrywac, przeciez.

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
No jasne, przecież kobieta musi chcieć zawsze, kiedy mężczyzna ma ochotę... Nie wiem, jak można słyszeć takie głupoty od księdza i jeszcze grzecznie potakiwać, żeby tylko papierek dał.
Taka jedna mala uwaga - zadned duze religie nie traktowaly i nie traktuja kobiet tak dobrze jak wyznania chrzescijanskie. "O dziwo" glownie w krajach o chrzescijanskiej tradycji mamy w miare normalna spoleczna pozycje kobiet.

Cytat:
Oczywiście, że powinien być zniesiony. Ale to nie znaczy, że mieliby latać na dziwki, albo je zamawiać na plebanię. Księża powinni mieć normalne rodziny, bo nie ma nic lepszego, niż prawienie morałów przez księży na temat wychowywania dzieci albo pouczanie, jak powinno się żyć w małżeństwie, jak rozwiązywać problemy. W teorii każdy głupi potrafi być mądry. Co nie zmienia faktu, że są księża naprawdę wspaniali, ale takich ze świecą szukać.
Zaraz, czyli psychiatra nie moze leczyc depresji, jesli sam jej nie ma? Podobnie z lekarzami itd.?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 16:38   #104
Jenny Lila
Raczkowanie

wp.pl jak zwykle podaje swoją intepretacje, manipuluje cytatami, żeby tylko była sensacja, poczekajmy zobaczymy jak będzie
Jenny Lila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 16:39   #105
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Zaraz, czyli psychiatra nie moze leczyc depresji, jesli sam jej nie ma? Podobnie z lekarzami itd.?
Ale przecież to zupełnie inna bajka, porównywanie pracy lekarzy i księży jest cokolwiek nie na miejscu, jak w ogóle można porównywać małżeństwo do choroby?
Choroba - znamy przyczyny, znamy objawy, na podstawie tego dobieramy sposób leczenia. W małżeństwie nie jest tak prosto - tutaj w grę wchodzą uczucia, emocje, nic nie jest takie oczywiste, nie ma reguły, że jak zrobisz tak i tak, to będzie dobrze, a jak inaczej, to źle. W teorii wszystko wygląda ładnie pięknie, gorzej potem z praktyką
Dodam jeszcze tylko, tak a propos, że psychoterapeuta musi przejść terapię własną, zanim zacznie prowadzić terapie innych

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-01-29 o 16:56
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-29, 16:59   #106
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Ale przecież to zupełnie inna bajka, porównywanie pracy lekarzy i księży jest cokolwiek nie na miejscu, jak w ogóle można porównywać małżeństwo do choroby?
Przeciez nie porownuje malzenstwa do choroby, tylko dwie sytuacje, gdy ktos nie ma bezposredniego doswiadczenia a doradza. Tak w ogole, to jest nagminny blad na forach interentowaych - traktowanie analogii jako stawiania dwoch rzeczy w jednej kategorii.

Cytat:
Choroba - znamy przyczyny, znamy objawy, na podstawie tego dobieramy sposób leczenia. W małżeństwie nie jest tak prosto - tutaj w grę wchodzą uczucia, emocje, nic nie jest takie oczywiste, nie ma reguły, że jak zrobisz tak i tak, to będzie dobrze, a jak inaczej, to źle. W teorii wszystko wygląda ładnie pięknie, gorzej potem z praktyką
Dodam jeszcze tylko, tak a propos, że psychoterapeuta musi przejść terapię własną, zanim zacznie prowadzić terapie innych
Z taka np. depresja tez nie jest tak prosto - przynajmniej z tego co kojarze, rozni sie to nieco od pacjenta do pacjenta. Emocje tez wchodza w gre.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2011-01-29, 17:19   #107
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Z taka np. depresja tez nie jest tak prosto - przynajmniej z tego co kojarze, rozni sie to nieco od pacjenta do pacjenta. Emocje tez wchodza w gre.
Wchodzą, dlatego oprócz leków zaleca się też zwykle psychoterapię.
A dobry, wykwalifikowany terapeuta to taki, który m.in. przeszedł terapię własną. Terapia jest trudna, bolesna, budzi silne emocje, kto tego nie przeżył, ten nie zrozumie. Ja osobiście nie wybrałabym terapeuty, który nie rozumie
Stary 2011-01-29, 17:22   #108
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Przeciez nie porownuje malzenstwa do choroby, tylko dwie sytuacje, gdy ktos nie ma bezposredniego doswiadczenia a doradza. Tak w ogole, to jest nagminny blad na forach interentowaych - traktowanie analogii jako stawiania dwoch rzeczy w jednej kategorii.

Z jednej strony masz rację, ale z drugiej - małżeństwo to RELACJE. A każdy, kto dobrze liznął psychologię i miał praktykę to wie, że teoria to jedno, a praktyka to często co inna bajka. Młody, świetny teoretyk może się baaardzo nie sprawdzić jako psycholog, pedagog, terapeuta - trzeba wiele rzeczy wiedzieć z własnego doświadczenia, złapać inną perspektywę. Zwłaszcza jeśli chodzi o relacje międzyludzkie. Nie dziwi mnie to, że niektórzy są przeciwni temu, żeby o małżeństwie wykładał im ktoś, kto nie ma pojęciu o wielu rzeczach z praktyki.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 17:34   #109
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Przeciez nie porownuje malzenstwa do choroby, tylko dwie sytuacje, gdy ktos nie ma bezposredniego doswiadczenia a doradza. Tak w ogole, to jest nagminny blad na forach interentowaych - traktowanie analogii jako stawiania dwoch rzeczy w jednej kategorii..
Ale lekarz nie doradza, tylko leczy.
Jest różnica między doradzaniem a leczeniem.
O to mi właśnie chodzi.
Stary 2011-01-29, 19:10   #110
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:

"Prania mozgow"? Mysle, ze niektorym galopuje wyobraznia jesli chodzi o przysposbienie do malzenstwa. Ja to bardziej rozumiem w kontekscie wyjasnienia, czym z punktu widzenia jest ten sakrament, zeby ludzie nie brali go lekkomyslnie.
Ależ to już jest poruszane w szkołach na zajęciach religii u dzieci. Co jeszcze można więcej dzieciakom tłuc do głowy?

Cytat:
Czyz nie? W ogole takie teksty leca a pozniej jeszcze - ze trzeba sie wyluzowac, to tylko zarty No boki zrywac, przeciez.
Wyraku,
Chodzi o to, że na dobrą sprawę nie załatwi sprawy zaostrzenie wymogów, bo o ile na dzieci się ma jeszcze wpływ, o tyle na ludzi ~30 lat już nie do końca. I skoro wszystko opiera się na wierze, to księża powinni wierzyć na słowo.
Choroby weneryczne? No ludzie, np. grzybica pochwy jest częstym zjawiskiem i jaki wniosek wyciągnie z tego ksiądz? No jaki? No chyba nie taki, że pewnie na basenie byłam, albo po antybiotykach mi się przyplątało
Parodia. Tu jest dopiero z czego boki zrywać.
No chyba że Kościołowi zależy na tym, aby coraz mniej ludzi zawierało również śluby kościelne.

Cytat:
Dlaczego podałeś taką analogię?
Wróć, to nie jest analogiczny przykład.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 20:11   #111
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ależ to już jest poruszane w szkołach na zajęciach religii u dzieci. Co jeszcze można więcej dzieciakom tłuc do głowy?
Jak ktoś jest głupi i nieżyciowy, to i tak nie zrozumie, czym jest małżeństwo (OPOWIEDZIALNOŚCIĄ!), chociażby mu tłuc do głowy latami.
I tak śluby będą brały osoby na utrzymaniu rodziców, bez warunków do samodzielnego mieszkania, uzależnione emocjonalnie od rodziców, na poziomie rozwoju 15latków. To też efekt tej manii ślubnej (polecam lekturę wizazowego forum ślubnego), gdzie biała sukienka i możliwość organizacji imprezy przyslania to, co w gruncie rzeczy najważniejsze.
Stary 2011-01-29, 22:11   #112
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

A mnie przysłania, to co najważniejsze w ślubie, obawa przed klerem i tym co mnie czeka w użeraniu się. Tak szczerze!
Wesele organizuję minimalne, a w zasadzie będzie to poczęstunek, ponieważ z ludźmi, którzy przyjadą z daleka, chcę spędzić trochę czasu.
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 01:59   #113
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba Pokaż wiadomość
A mnie przysłania, to co najważniejsze w ślubie, obawa przed klerem i tym co mnie czeka w użeraniu się. Tak szczerze!
A bierzesz ślub kościelny? Jeśli tak, to dlaczego, skoro obawiasz się użerania z klerem?
Stary 2011-01-30, 08:44   #114
Madia
Zakorzenienie

Też mnie to zastanawia.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 09:21   #115
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A bierzesz ślub kościelny? Jeśli tak, to dlaczego, skoro obawiasz się użerania z klerem?
Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Też mnie to zastanawia.
To samo sobie wczoraj myslalem, ale juz nic nie chcialem pisac

Stary 2011-01-30, 09:43   #116
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Ano, bo już się użerałam "organizując" pogrzeb. Takiego braku zrozumienia, taktu i umiaru nigdy w życiu nie widziałam.
Dużo więcej współczucia okazała nam Pani w zakładzie pogrzebowym, zainteresowana i przejęta - też oczywiście za pieniądze.

Tak, biorę ślub kościelny. Dlaczego? Ponieważ nie biorę ślubu kościelnego dla księdza, tylko dla siebie i mojego przyszłego współmałżonka. Ksiądz, niestety, jest przy okazji - dodatkowym utrudnieniem.
Staram się rozłączać swoją wiarę od tego, jacy paskudni potrafią być ludzie.

Aa... i dodam jeszcze jedno - nie rozumiem, czemu księża poczuwają się do odmawiania "udzielania" ślubu, bo z tego co mnie na religii uczył, również ksiądz - ślubu udzielają sobie małżonkowie, a duchowny jest jedynie świadkiem.

Edytowane przez BajaderkowaBaba
Czas edycji: 2011-01-30 o 09:46
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 10:18   #117
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Czepiasz sie
Brzmi znajomo, prawda?
Cytat:
To ma do wiatraka, ze wesele to teoretycznie jedynie dodatek do slubu.
Ale ani jedno ani drugie nie jest, jeśli się oczywiście dobrze orientuję, darmowe, więc nie widzę związku, ślub to ceremonia, wesele to przeżywanie tej radości z zebranymi; czemuż to komukolwiek miałoby się podobać zwiększenie nakładów inwestycyjnych, nie pojmuję. To, że się np. potrzebuje żywności do przetrwania, nie oznacza, że podnoszenie jej ceny jest czy byłoby mile widziane, prawdaż. Moim skromnym rozumowaniem.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-30 o 10:19
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 10:38   #118
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba Pokaż wiadomość
Ano, bo już się użerałam "organizując" pogrzeb. Takiego braku zrozumienia, taktu i umiaru nigdy w życiu nie widziałam.
Dużo więcej współczucia okazała nam Pani w zakładzie pogrzebowym, zainteresowana i przejęta - też oczywiście za pieniądze.

Tak, biorę ślub kościelny. Dlaczego? Ponieważ nie biorę ślubu kościelnego dla księdza, tylko dla siebie i mojego przyszłego współmałżonka. Ksiądz, niestety, jest przy okazji - dodatkowym utrudnieniem.
Staram się rozłączać swoją wiarę od tego, jacy paskudni potrafią być ludzie.

Aa... i dodam jeszcze jedno - nie rozumiem, czemu księża poczuwają się do odmawiania "udzielania" ślubu, bo z tego co mnie na religii uczył, również ksiądz - ślubu udzielają sobie małżonkowie, a duchowny jest jedynie świadkiem.
Poszukaj lepszego ksiedza - bo niestety, sa rozni.

Co do slubow - taa, Bog laczy, ksiadz jest tylko katalizatorem - ale to gdy mowimy o sakramencie... a nie robieniu sobie jaj, bo ona chce slub w bialej sukni, albo wpadli i sie na lapu capu zenia

Stary 2011-01-30, 10:53   #119
Hultaj
BAN stały

Cytat:
ale to gdy mowimy o sakramencie... a nie robieniu sobie jaj, bo ona chce slub w bialej sukni, albo wpadli i sie na lapu capu zenia
ale to chyba powinna być sprawa sumienia wierzącego, jakie są jego motywy zamążpójścia czy ożenku, a nie kwestia odgórnie przyznawanej dyspensy..?
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 10:55   #120
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
ale to chyba powinna być sprawa sumienia wierzącego, jakie są jego motywy zamążpójścia czy ożenku, a nie kwestia odgórnie przyznawanej dyspensy..?
Teoretycznie, to osoby, ktore jaja sobie z sakramentu robia, powinny tego nie robic, bo sumienie ich rusza. W praktyce wiemy jak jest.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości