![]() |
#151 |
Zadomowienie
|
Dot.: Rewolucja w Kościele
Yyyyyy przeczytałam artykuł... Nie no ogólny pomysł jest ok, żeby ludzie byli świadomi czym jest małżeństwo i zawierali je nie tylko przez dziecko i żeby im pomóc psychicznie ale to z lekarzem i badaniami, choroby weneryczne?? Heh to to po co? Moje dotychczasowe życie seksualne? No i taki ładny pomysł i jak zwykle spiep****. Rozmowę z psychologiem uważam za bardzo dobry pomysł no jak i to żeby uświadamiać młodym, że z powodu wpadki nie muszą brać ślubu ale reszta to jakaś porażka... Nie przjdzie bo to za bardzo oderwane od rzeczywistości jest jak na XXI wiek.
Ja chciałabym zniesienia celibatu bo wtedy kościół pozbyłby się największych swoich problemów i przesyłam ciekawy artykuł o obecnym papieżu i dawnym jego stanowisku dot. celibatu http://wiadomosci.onet.pl/swiat/papi...wiadomosc.html
![]() |
![]() |
#152 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |||
Zakorzenienie
|
Ty, patrz - ta propozycje ludzie usprawiedliwiaja kasa, a Ty usprawiedliwiasz jej odrzucenie kasa. Jak juz wczesniej pisalem, jesli dwa przeciwne argumenty sie tak samo motywuje, to cos tu nie halo
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ergo - nie dogodzisz, jak sie nie obrocisz, pupa z tylu. Niektorzy nie lubia KK, kleru, wiary jako takiej, badz tego wszystkiego razem i raz za razem, niezaleznie od sytuacji i niezaleznie od tego, co KK, kler, wierzacy mowia/pisza/robia, to skrytykuja wiare, kler i KK. Powtarzalne i przewidywalne to jest, ale przede wszystkim - bardzo zle swiadczy o tolerancji danych osob na poglady innych, tyle.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
Zniesienie celibatu również nie będzie remedium na wszystkie bolączki kościoła. Już pomijam, że technicznie byłoby to strasznie ciężkie do zrealizowania no bo ci księża z rodzinami chyba by musieli pracować, a nie tylko żyć z kapłaństwa?? No bo za co utrzymają rodzinę?? I praktycznie cały "system" byłby do wymiany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mi chodzi o lekarza i spowiadanie się z chorób wenerycznych i jak myślę w zwiąku z tym jakiejś dokumentacji medycznej dotyczącej tego. To jest choreeeeeeeee.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha - i nie każdy łamie te zasady. Prawdziwi katolicy których znam tego nie robią. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Katolicyzm musi być ponury, bo tak... i już. No fascynujące ![]() Ja nadal jestem ciekawa co zrobiłabyś z parą, która miała w przeciągu swojego wieloletniego stażu narzeczeńskiego jedną jedyną wpadkę, zakończoną cudnym dzieckiem, za którym szaleją i chcą przystąpić do sakramentu ślubu. Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-01-30 o 19:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bez obrazy, ale to tylko i wylacznie Twoja percepcja, wg mnie mocno wypaczona.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawdziwy katolik idąc do spowiedzi, wyznaje wszystkie grzechy jakie popełnił, wyznaje żal za grzechy i szczerze obiecuje poprawę. Wtedy jego spowiedź jest ważna i żyje w zgodzie z religią, mimo, że czasem grzeszy, ale wszyscy ludzie grzeszą, grunt, żeby umieli się do tego przyznać i "przeprosić" za to Boga. Wg religii katolickiej tak właśnie jest i bawi mnie niezmiernie, że to ateista musi Tobie - katoliczce rzekomej to tłumaczyć. Byłam kiedyś na pogrzebie i był strasznie ponury ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- To oczywiście dalej w kontekście seksu przedmałżeńskiego i antykoncepcji jak rozumiem, bo do tego się odnosiłam. Owszem da się, bo znam takie osoby, które czekały do ślubu, a po ślubie NPR i rodzenie dzieci. I jakoś udaje im się wytrwać w tym, aby nie korzystać z antykoncepcji, do ślubu też wytrwali bez niczego. To, że Ty tak nie potrafisz i nie robisz, nie znaczy, że "nie da się", bo da się. Na wizażu też są takie dziewczyny, o ile piszą prawdę, które do tych zasad się stosują. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pogrzeb, to jedna z wielu sytuacji w życiu Kościoła - Boże Narodzenie: radosne; Wielkanoc: radosna; Zesłanie Ducha Świętego: radosne; śluby, chrzciny, bierzmowanie: radosne... Tak się zastanawiam, o co Tobie chodzi? Czy jesteś osobą, która należy do Kościoła Katolickiego i pilnuje "śmieszności" innych, bo sama przestrzega tych zasad... czy też jesteś totalnie z boku i śmiejesz się "och, bo jak są katolikami, to powinni się pilnować". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Rozeznanie
|
Jak bodaj wczoraj usłyszałam te rewelacje to nie wiedziałam czy to jakiś żart czy co?
Jeszcze dojdzie do tego, że jakiś kościelny psychiatra Ci "żółte papiery" wystawi. Takie rzeczy to chyba tylko w Polsce. A swoją drogą choroba weneryczna to już piętno na całe życie?! Nawet zakładając, że jeśli ktoś wcześniej żył jak żył i się tej choroby nabawił, to przecież mógł zmądrzeć/ dorosnąć czy cokolwiek, poznać stałą partnerkę i teraz chcieć z nią wziąć ślub. A tu kupa Panie Kowalski. Płacimy za błędy młodości.
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
To ja muszę Tobie pogratulować, skoro nie masz ani chwili zawahania. Tylko czasami takie podejście bywa zgubne.
W takim razie wg Ciebie albo w 100% oddajesz się woli Kościoła, albo jesteś obłudny. No cóż, to ja jestem mocno niedoskonała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do drugiej części, to ja nie napisałam "oddać się woli Kościoła", chodzi o to, że musisz zgadzać się i przyjąć za słuszne jego postanowienia, bo jeśli się z nimi nie zgadzasz i np. nie uznajesz jakiegoś zachowania za grzech, który kk uznaje za grzech, to przynależność do tej wspólnoty jest bez sensu i wtedy jest pewnego rodzaju hipokryzją ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co ma wiara w zycie doczesne i jego znaczenie do poczucia osobistej straty? Bez obrazy, ale slepa uliczka ten Twoj "argument". Jak juz BajaderkowaBaba slusznie zauwazyla: Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja jestem osobiscie przeciwko takim wymogom, ale nie wiem po co je przekrecac ![]()
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
Kościół chce zaostrzyc wymogi dotyczace zawierania małżeństwa z powodu drastycznego wzrostu unieważnień ślubów kościelnych, chodzi o to , żeby się ludzie głębiej zastanowili czy są w stanie byc ze sobą do końca zycia, bo niby przeciez takie jest założenie przy zawieraniu małżeństwa. Co do udzielania ślubu z powodu ciąży , to nie jest ona powodem samym w sobie , żeby kapłan udzielił ślubu. Moja koleżanka wychodziła w ciąży za mąż i ksiądz wyraźnie się ich zapytał czy zawierają małżeństwo tylko z powodu ciąży , czy też planowali je wcześniej, gdyby stwierdzili, że powodem do zawarcia małżeństwa jest ciąża, ślubu by nie dostali ( przynajmniej nie u tego księdza). Po za tym jako, że była niepełnoletnia , zgodę na ślub kościelny musieli dostac od biskupa i ona musiała też podpisac zobowiązanie, że nie będzie zakładac welonu. Tak więc w większości wypadków, ludzie narzekają na kapłanów a sami też z hipokryzją za pan brat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Psychiatra zatrudniany czy też wynajmowany przez kościół, który ma niby oceniać zdolność do zawarcia małżeństwa. Dla mnie to po prostu śmieszne. Bo tak myśląc logicznie to nawet zakładając, że kościół po tych wszystkich procedurach nie zgodzi się na ślub to nie przypuszczam żeby przez to jakaś para się rozstała. Ot zwyczajnie będzie dalej żyć ze sobą tylko że bez ślubu (lub z cywilnym). Nie wiem więc czemu tak naprawdę te wszystkie testy mają służyć. A co do chorób wenerycznych to naprawdę uważasz, że partnerzy planujący ślub, a tym samym wspólne życie ukrywaliby przed sobą chorobę weneryczną? Jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby potrzebowali do tego księdza, żeby to sobie powiedzieć. A jeśli ta wiedza nie jest księdzu potrzebna do tego, żeby udzielić (bądź nie) ślubu to po co mu w takim razie?
![]() |
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz, jakby pojawił się jakiś Papież i powiedział - trzeba znów zacząć palić czarownice, bo jest ich wokół nas mnóstwo, to pomimo wyznawania wiary w Kościele Katolickim nie przyjęłabym za słuszne jego postanowienia, co nie byłoby równoznaczne z rezygnacją. W życiu nie ma tylko dwóch kolorów - czarnego i białego. Dobra, lecę spać ![]() ![]() Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-01-30 o 20:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Czemu śmieszne? Jednym z powodów unieważnienia ślubu kościelnego jest choroba psychiczna, daaaa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba muszę pogadać z narzeczonym czy aby na pewno chce się ożenić z wariatką ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#175 |
Rozeznanie
|
No i właśnie o tym między innymi mówię. Skoro depresja czy nerwica poniekąd traktowane są jako zaburzenia psychiczne to przecież wiadomo, że na to można zachorować praktycznie w każdej chwili. Ot taki mamy świat a nie inny. I co wtedy?
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. No tak, jeśli by taka sytuacja miała miejsce to całkiem zrozumiałe, ale ateizm nie ma żadnego przywódcy, który cokolwiek by ustalał, więc do mojej filozofii życiowej nie ma żadnego odniesienia. Mnie nikt czarownic palić nie każe i nie będzie kazał (może też dlatego, że ja nie wierzę w istnienie magii,czarownic, wróżek i jasnowidzów). Powodzenia na egzaminie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-01-30 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale muszę przyznać, że rozmowa trzyma fason ![]() ![]() Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-01-30 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.