2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-04, 10:01   #4081
kasienka1701
Zadomowienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
a jakie jablko dajesz? surowe?
Daję surowe jabłko,bo podobno jest lepsze na zaparcia od parowanego.

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Kasienka moja też nie chce już herbatki coś się na butelkę obraziła dlatego zamiast tego daję cyca "do popicia" ziemniaka jeszcze nie gotowałam ale myslę, że ugotowany w mundurku ma więcej wartości odżywczych ( mogę się mylić ) marchew też gotowałam w skorupce

Moja je co 3 godziny i warzywko zamiast jednego cycowego posiłku najczęsciej koło południa
Ja tez słyszałam,że ziemniak gotowany w mundurku jest lepszy.
A jak dajesz to warzywko,to potem już w ciągu dnia nic nie dajesz żadnego soczku czy owocka?Bo ja to przed południem daję marchewkę z jabłkiem i herbatkę i po południu koło 15-16 jakiś owoc albo sok z sokowirówki.

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 10:03   #4082
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
waniliaania przez tydzień do warzyw dawałam gluten a potem mięcho bo bałam się że do zaparć doprowadzę bo i to zakleja i to..
ja go po obiadku trzymam na kolanach sam sobie beka.. a jak płacze to zrób to co ja jak miał zaparcia - 2 dni tylkooo mleko - będziesz karmić go częściej bo nie będzie się najadał ale zobaczysz jak się dalej płacze będą powtarzać to to nie to no i wprowadzaj wszytko co jadł co dziennie jedno - i szybko dojdziesz do winowajcy
[/B]
a po tygodniu jak juz wprowadzilas mieso to juz mieszalas go z glutenem tak?

Jeszcze dzis wyprobowalam aby dac mu posilki stale po malutku (nie po pelnej lyzce) i go odbilam (rzeczewiscie beknal). Jak dzis bedzie plakal to odstawie jedzenie na 2 dni.... Zobaczymy czy podziala...
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 10:07   #4083
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
no sprawdzam co jakiś czas. paracetamolu w czopkach nie mam. będę musiała kupić. myślicie że dać nawet jak nie ma tak wysokiej gorączki??? ja to do brania leków jestem bardzo sceptyczna uważam że to ostateczność, tym bardziej dziecka nie chciałabym na darmo faszerować

Mi lekarz mówił że do 38 się nie daje nic Jak przekroczy to wtedy A ta graczka i rozdrażnienie może być od ząbków
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 10:09   #4084
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość

Ja tez słyszałam,że ziemniak gotowany w mundurku jest lepszy.
A jak dajesz to warzywko,to potem już w ciągu dnia nic nie dajesz żadnego soczku czy owocka?Bo ja to przed południem daję marchewkę z jabłkiem i herbatkę i po południu koło 15-16 jakiś owoc albo sok z sokowirówki.
staram się dawać jeszcze jeden posiłek tylko zazwyczaj po psacerze młoda przesypia porę karmienia i budzi się taka wygłodniała, że nie ma szans żeby jadła ładnie z łyżeczki wtedy tylko cyc

w ogóle u nas to jeszcze przede wszystkim rządzi mleko młoda to wytrawny mlekopijca

Edytowane przez gabisun
Czas edycji: 2011-02-04 o 10:10
gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 10:09   #4085
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Jest lepsze Dlatego mnie dziwi czemu nie dziala

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 10:16   #4086
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
no sprawdzam co jakiś czas. paracetamolu w czopkach nie mam. będę musiała kupić. myślicie że dać nawet jak nie ma tak wysokiej gorączki??? ja to do brania leków jestem bardzo sceptyczna uważam że to ostateczność, tym bardziej dziecka nie chciałabym na darmo faszerować
nie jeszcze nie dawać , bo to dopiero stan przedgorączkowy, ale w domu musisz mieć , bo co zrobisz jak gorączka skoczy w nocy? lepiej mieć awaryjnie

Stary 2011-02-04, 10:28   #4087
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Mi lekarz mówił że do 38 się nie daje nic Jak przekroczy to wtedy A ta graczka i rozdrażnienie może być od ząbków
no widzisz a mi ten lekarz przez tel powiedział żeby dać paracetamol żeby przeciwbólowa zadziałał. no i teraz nie wiem. w sumie może ulgę by przyniosło ale to zawsze chemia jakaś i nie jest to obojętne dla organizmu. zobaczę kupie te czopki i jak będę widziała że mała strasznie się męczy to jej dam.

a jaki żel na ząbki polecacie??? tak sobie myślę że najpierw posmarowałabym jej dziąsła bym jej posmarowała i zobaczę czy to pomoże. ciekawe tylko co tu w niemczech w aptekach mają
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 10:32   #4088
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
no widzisz a mi ten lekarz przez tel powiedział żeby dać paracetamol żeby przeciwbólowa zadziałał. no i teraz nie wiem. w sumie może ulgę by przyniosło ale to zawsze chemia jakaś i nie jest to obojętne dla organizmu. zobaczę kupie te czopki i jak będę widziała że mała strasznie się męczy to jej dam.

a jaki żel na ząbki polecacie??? tak sobie myślę że najpierw posmarowałabym jej dziąsła bym jej posmarowała i zobaczę czy to pomoże. ciekawe tylko co tu w niemczech w aptekach mają
ja mam bobodent i raczej jest dobry bo na lidokainie. Tylko na dłuższą metę on nie pomoże bo działa krótko i jak zacznie się ostra akcja z zębami to tylko coś przeciwbólowego pozwoli spokojnie zasnąć dziecku ( i mamie )

Stary 2011-02-04, 10:39   #4089
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
ja mam bobodent i raczej jest dobry bo na lidokainie. Tylko na dłuższą metę on nie pomoże bo działa krótko i jak zacznie się ostra akcja z zębami to tylko coś przeciwbólowego pozwoli spokojnie zasnąć dziecku ( i mamie )
a co przeciwbólowego dajesz???
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 10:43   #4090
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
a co przeciwbólowego dajesz???
na ząbki tylko żel dawałam kilka razy przed snem, bo na razie tylko marudzenie...ale po szczepionce dawałam czopki paracetamol tzn. jeden czopek

Stary 2011-02-04, 10:55   #4091
bibet
Raczkowanie

Cytat:
Wow Gratulujemy

Bibet tak szczepiłam po raz drugi tą samą szczepionką Od raz jak zauważyłam że mały zaczyna marudzić dostał czopa i było ok Za pierwszym razem za późno mu go dałam Kolejnego dnia trochę gorączkował i spał cały dzień ale nie wiem czy to od szczepionki czy od zębów bo się to nałożyło I tym razem miał taką gule na nodze
Dzięki za odpowiedź

Cytat:
ja tylko na sekundę odniosę się do pewnej kwestii i idę nadrabiać tym razem już dokładniej- nie kumam tego czemu wyszła sprawa pisania w 3 miejscach -
od początku jesteśmy mamami wizażowymi - dlatego ja nigdy nie rozumiałam idei fb? owszem anonimowość - to jest teraz klub...
a tu kolejne głosy że będziemy pisać w dwóch - mniemam że w klubie i na fb? dla mnie to niedorzeczne ....
idea klubu jest taka że sobie piszemy normalnie tu... wszystkie jak za starych dobrych czasów - a to co chcemy napisać nie wiem o złościach o nerwach czy dodać fotkę wrzucamy tam - wszystko...
nie trzeba być w 2 czy trzech miejscach a w jednym.. i tylko sporadycznie wpadamy do klubu jak któraś napisze że nie wiem zaprasza do klubu ... skomentujemy tam daną sytuacje i tyle...

moim zdaniem wyszło duże nieporozumienie... i cholernie mi się to nie podoba...

no ale jak już wiele razy podkreślałam nikogo na silę tu w wątku nie zatrzymamy - teraz widzę że miałam rację bo mimo że padł fajny pomysł klubu - wyjście na przeciw tym którym brakowało czasem anonimowości to widzę chyba że jednak nie o to chodzi.....

mi się podoba tu i nadal o normalnych sprawach pisać będę tu - bo chyba ukrywać sie nie muszę pisząc o glutenie o słoiczkach basenie czy lekarzu? a jak mnie coś wkurzy o czym nie chce zeby czytali postronni chętnie dam upust emocją tam..

tyle ode mnie...
można mnie zakrzyczeć zgadam się od tak na podniesienie mi ciśninia bo kawy nie pijam
Ja tam uważam, że to rewelacyjny pomysł. Sama od dłużego czasu korzystam z różnych Waszych doświadczeń a o prywatnych problemach wcale nie muszę czytać.

Jak pokazały ostatnie dni są jednak mamy, które się nie udzielały bądź nadal nie udzielają a jest to fajne żródło informacji.

Cytat:
onevittoria tak my też basenujemy - i dzieci mają się podobno nauczyć pływać.. ale wszytko zależy od chęci dziecka my byliśmy na 4 zajęciach a teraz tak pat machał rękami i nogami że przegięcie, a inne dzieci chodzą dłużej i że tak powiel jeszcze się nie wkręciły, za to moje szczęście jak jest nurkowanie pod wodę to ostatnio się denerwowało a inne dzieci się cieszą.. więc wszytko zależy...
my mamy zajęcia zorganizowane wszyscy bez względu na to które to zajęcia robią to samo - bardzo nam się podoba - przyjaciele chodzą w inne miejsce i tam mówisz instruktorowi które to twoje wejście a on ci mówi co robić.. więc wersji jest kilka, ich córcie pływają więc efekt jakiś jest
dla mnie najważniejsze jest żeby się nie bał wody jak ja

dash wiesz o jakbym słuchała tylko tego co mówią w ddtvn i miedzy kuchnią a salonem - szczególnie główny wysłannik eko mama reni j. to bym kąpała dziecko w mleku prała orzechami nie wychodziła z domu i nie szczpeiła dziecka... weź... najważniejszy jest rozsądek... aaa zapomniałabym i do ciąży należy się przygotowywac 2 lata oczyszczając organizm inaczej dziecko nie będzie zdrowe..

waniliaania przez tydzień do warzyw dawałam gluten a potem mięcho bo bałam się że do zaparć doprowadzę bo i to zakleja i to..
ja go po obiadku trzymam na kolanach sam sobie beka.. a jak płacze to zrób to co ja jak miał zaparcia - 2 dni tylkooo mleko - będziesz karmić go częściej bo nie będzie się najadał ale zobaczysz jak się dalej płacze będą powtarzać to to nie to no i wprowadzaj wszytko co jadł co dziennie jedno - i szybko dojdziesz do winowajcy

a my dziś od rana śpiewamy "PÓŁ ROKU NAM MINĘŁO JAK JEDEN DZIEŃ.." ehsss

no i jak patrzę na ten kalendarz żywienia... o matko...
obiadek kumam.. owoce kumam... pół żółtka co 2 dzień kumam - dodam do obiadu...
ale mleczne rzeczy
kaszkę mleczno ryżową na mleku następnym - ok dostane jako śniadanko...
2 razy dziennie mleko następne z kleikiem bezglutenowym - ok spoko poprstu do mleka będę dawać kleik
no i raz mleko z kaszką manna (glutenowe) więc już nie mogę kaszy mannej zwykłej bo ją trzeba gotować - taką chyba dla dzieci co którą się dosypuj do mleka...

ehsss ale spokojnie powoli zaczniemy na razie od przejścia na następne mleko

a Pat od 3 dni nie śpi budzi się co pół godziny i ryczy smoka nie chce jeść nie chce - raz tylko jadł.. drze się i w ogóle.. nie wiem czy to zęby czy o co chodzi...
dziś weźmiemy przywieziemy nawilżacz może powietrze ma za suche...
GRATULACJE DLA PÓŁROCZNEGO SMYKA PATRYKA

Jeżeli chodzi o basenowanie to ja się właśnie nasłuchałam wczoraj od teściowej i mamy przy okazji też, że w mądrym TVn tak właśnie mówili i pewnie Zuza ma tą infekcję przez nas No i skoro ten chlor taki groźny to jak kąpać dziecko w domu w mineralnej woda z kranu ma tak ohydny zapach jak ktoś się od niej odzwyczai że szok no to dlaczego nikt nie odradza kąpieli dziecka w domu. Dla mnie bzdura na resorach

Cytat:
dzięki

ja się boję że mała od nas coś załapała, jeszcze jak na złość jesteśmy w niemczech ma 37.6 stopni. wiem że to jeszcze nie ma co panikować ale jest rozdrażniona, często płacze, jest tak markotna i trochę, osowiała, pokasłuje i kicha ale czasem tez tak ma jak np zakrztusi się, tylko ten kaszel chyba jest teraz taki chorobowy do tego zęby taż mogą być. tylko jak to poznać, ona od dawna się ślini i pcha wszystko do buzi. nie ma zaczerwienionych dziąseł ale jak gadałam z lekarzem przez tel to powiedział że początkowa przy ząbkowaniu nie musze być dziąsła zaczerwienione i opuchnięte. jak jeżdżę jej palcem po dziąsłach to go przygryza mi jakby było jej lepiej, uspokaja się ale nie wiem czy to ulga w bólu ząbków czy uspokaja się bo coś nowego się dzieje. w nocy tez nie spałyśmy najlepiej. zasnęła ok 20.30 po 1 h przebudziła się ale dała daliśmy jej smoka i zasnęła, obudziła się ok 1 i od tej pory spała niespokojnie, budziła się co półtora godziny, a między 3-4 zrobiła sobie przerwę. nie mogła zrobić kupy, w końcu się udało i zasnęła ale o 5.30 już się obudziła, zjadła i spała do 7 i obudziła się nie jak co dzień radosna tylko z marudą teraz siedzi w bujaczku, i jakaś taka smutna jest, zero gugania, trzyma zabawkę, nawet nią nie potrząsa tylko się tak na nią patrzy, może to przez ten stan podgorączkowy, raz osowiała jest a raz płaczliwa - może tak być???? jak u was wyglądało jak dziecko miało podwyższoną temperaturę???
Mogą to być ząbki i przy okazji mała mogła od Ciebie coś załapać. Ja byłam wczoraj u pediatry i zaleciła mi tylko dbać o to żeby w nosie nic nie było psikać solą i czyścić nochal , powiedziała że mała załapała to ode mnie i taka gorączka nie wymaga podawania paracetamolu ani niczego innego, mała sama ją zwalczy.
bibet jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 11:21   #4092
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cześc dziewczyny

Skoro tyle mam podczytujących Wasze dobre rady postanowiło się ujawnic to ja tez sobie pozwole jeśli mozna
Pisalam z Wami jakis czas na poczekalni, potem w siudmym miesiacu ciaży mielismy przeprowadzke i troche to trwalo, jak juz sie wszystko poukladalo to ciezko bylo mi sie wbic spowrotem i dalam sobie spokoj.
Naprawde duzo cennych informacji tutaj przekazujecie, nieraz jak cos sie dzialo i zaczynalam sie martwic ze cos jest nie tak z moim maleństwem czytalam tutaj ze u ktorejs to samo i jakos mnie to uspokajalo, ze widocznie tak ma byc

Czytam na bierząco, wiec wiem że czesc z Was przeniosla sie na FB, teraz jeszcze ten klub, ktoras napisala zeby moze zamknac ten watek, ale jesli moge cos powiedziec to szkoda by bylo- naprawde. Moze dacie szanse mama ktore sa tu nowe ciagnac go dalej. Pozatym czytam tez opinie ze niektore nie maja zamiaru sie stad nigdzie ruszac i powiem szczerze ze odetchnelam z ulga bo naprawde brakowaloby mi strasznie tego forum.

Teraz moze troche o nas, mam na imie Ania, mam 27 lat i jestem mama Wiktorii, która urodziła sie 11 września ( moja mała terrorystka ) Niedługo skończymy 5 miesiecy, karmie cycem, ale dietke juz rozszerzamy od ponad 3 tygodni. Gotuje zupki, daje deserki w sloiczkach, soczki, herbatke czyli standardowo
Mamy juz ząbka, lewą, dolną jedyneczke i prawa juz tez pomalutku sie przebija
Tez mamy problemy ze spaniem w nocy, Wikusia budzi sie co 2 godz, a ja pomału wymiekam. Marze o pełnych chociaz 5 godzinach snu
Dobra nie bede marudzic na wstepie
Jesli pozwolicie chetnie bede sie tutaj udzielac

Przedstawiam moją żabke
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03885.jpg (38,4 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04191.jpg (161,1 KB, 24 załadowań)
dzidzia_aim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 11:31   #4093
justysia8522
Raczkowanie

Witam w słoneczny dzień
Wczoraj Julia wykąpała się pierwszy raz w normalnej wannie. Myślałam, że będzie się choć troszkę bala, ale miło nas zaskoczyła i pluskała jak mały dzikus, a rodzicom zostawiła tyko mokre plamy po zabawie

dziś miła niespodzianka- paczka z BoboVity, a w niej zupka machewkowo-ryżowa, próbki mleka, kaszek i herbatki oraz poradnik żywienia małego dziecka, niby nic takiego a cieszy

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

[QUOTE=dzidzia_aim;2484545 2]Cześc dziewczyny

Skoro tyle mam podczytujących Wasze dobre rady postanowiło się ujawnic to ja tez sobie pozwole jeśli mozna
Pisalam z Wami jakis czas na poczekalni, potem w siudmym miesiacu ciaży mielismy przeprowadzke i troche to trwalo, jak juz sie wszystko poukladalo to ciezko bylo mi sie wbic spowrotem i dalam sobie spokoj.

Witamy

Słodki Bobasek Śliczne zdjęcia
justysia8522 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 11:33   #4094
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
Cześc dziewczyny

Naprawde duzo cennych informacji tutaj przekazujecie, nieraz jak cos sie dzialo i zaczynalam sie martwic ze cos jest nie tak z moim maleństwem czytalam tutaj ze u ktorejs to samo i jakos mnie to uspokajalo, ze widocznie tak ma byc

Czytam na bierząco, wiec wiem że czesc z Was przeniosla sie na FB, teraz jeszcze ten klub, ktoras napisala zeby moze zamknac ten watek, ale jesli moge cos powiedziec to szkoda by bylo- naprawde. Moze dacie szanse mama ktore sa tu nowe ciagnac go dalej. Pozatym czytam tez opinie ze niektore nie maja zamiaru sie stad nigdzie ruszac i powiem szczerze ze odetchnelam z ulga bo naprawde brakowaloby mi strasznie tego forum.

Teraz moze troche o nas, mam na imie Ania, mam 27 lat i jestem mama Wiktorii, która urodziła sie 11 września ( moja mała terrorystka ) Niedługo skończymy 5 miesiecy, karmie cycem, ale dietke juz rozszerzamy od ponad 3 tygodni. Gotuje zupki, daje deserki w sloiczkach, soczki, herbatke czyli standardowo
Mamy juz ząbka, lewą, dolną jedyneczke i prawa juz tez pomalutku sie przebija
Tez mamy problemy ze spaniem w nocy, Wikusia budzi sie co 2 godz, a ja pomału wymiekam. Marze o pełnych chociaz 5 godzinach snu
Dobra nie bede marudzic na wstepie
Jesli pozwolicie chetnie bede sie tutaj udzielac

Przedstawiam moją żabke
ja Cię pamiętam miałaś zdjęcie w avatarku ( taka czarnula ) nie martw się nikt tego wątku nie zamknię nadal będziemy tu pisać, a tylko sprawy intymne w klubie na aszczęście nie wszystkie mamy przeniosły się na fb, więc nasz wątek nie będzie wymarły fajnie, że wróciłaś, mieszkasz na majorce? wowww

Stary 2011-02-04, 11:35   #4095
waniliaania2009
Wtajemniczenie

justysia8522 - jak zamowic ta paczke z bobovity?

Przeslijcie mi jeszcze raz linka do klubu pliz

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2011-02-04 o 11:40
Stary 2011-02-04, 11:43   #4096
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cytat:
ja Cię pamiętam miałaś zdjęcie w avatarku ( taka czarnula ) nie martw się nikt tego wątku nie zamknię nadal będziemy tu pisać, a tylko sprawy intymne w klubie na aszczęście nie wszystkie mamy przeniosły się na fb, więc nasz wątek nie będzie wymarły fajnie, że wróciłaś, mieszkasz na majorce? wowww
Fajnie że mnie pamiętasz, nie spodziewałąm sie Tak czarna jestem, w sensie włosy Mieszkam, mieszkam. Szczerze to może wow dla turystów bo przyjezdzaja wypoczac, poimprezowac natomiast dla ludzi tu mieszkajacych i pracujacych toczy sie tu zwykle nudne zycie Ciesze się ze watek bedzie istnial nadal, nawet pewnie niektore z Was nie zdaja sobie sprawy jak Wasze posty pomagaja czasami

Justysia dziękuje i również witam
Stary 2011-02-04, 11:46   #4097
waniliaania2009
Wtajemniczenie

A mi sie jedna rzecz nie podoba (tylko niech sie nikt nie obraza). Tyle miesiecy tu pisalismy, w sumie o wszytskim o chwilach szczesia, zalu, sprawach intymnych..... i okazalo sie ze wiele osob nas nalogowo czytalo a nie napisalo slowa. Teraz jak doszlo do tego aby zamknac watek to sie ukazuja. Takie to dziwne. Nie ze nie chce z wami rozmawiac czy cos w tym stylu. Ale po co bylo sie tyle ukrywac i podczytywac o czyims zyciu i sprawach....
To tak z przemyslen. Mam nadzieje ze nie urazilam,
Stary 2011-02-04, 11:53   #4098
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
A mi sie jedna rzecz nie podoba (tylko niech sie nikt nie obraza). Tyle miesiecy tu pisalismy, w sumie o wszytskim o chwilach szczesia, zalu, sprawach intymnych..... i okazalo sie ze wiele osob nas nalogowo czytalo a nie napisalo slowa. Teraz jak doszlo do tego aby zamknac watek to sie ukazuja. Takie to dziwne. Nie ze nie chce z wami rozmawiac czy cos w tym stylu. Ale po co bylo sie tyle ukrywac i podczytywac o czyims zyciu i sprawach....
I pozniej sie okazuje, ze osoby, o ktorych pojecia nie mielismy wiedza o nas wiecej niz bysmy chcieli.

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-04, 12:02   #4099
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej Mamuchy

Miałyśmy mieć dzisiaj sszczepienie ale nie załapałam się na numerek do lekarza- bo przyjmuje tylko jeden. Następne podejście we wtorek.

Cytat:
No i nie wiem czy to ten bebilon?? Czy zmienić go na bebilon Comfort ? daje mu bobotic do tego. Nie ma żadnej regularności Franio mimo że po kąpieli zjada bebilon zamiast cyca nie śpi wcale dłużej a i widzę że coś mu doskwiera.
[/SIZE][/B]
Możesz spróbować zmienić na ten comfort skoro podejrzeawsz brzuszek i trwa to już długo, chyba, że jeszcze nie minęło 2 tygodnie to poczekaj.
Jeli chodzi o nocne wstawanie to u nas też zawsze jest 1 karmienie ok 2-3 ale czasami bywa, że wstanie o 1. Myślę, że trzeba się do tego przyzwyczaić, nie wszystkie dzieci będą przesypiać nocki- niestety.
Ja jednak nie dokarmiam po kąpieli- je o 20 i kolejny posiłek jak obudzi się sama, dzisiaj akurat o 4.

Cytat:
Martuszka ja odniosłam wrażenie ,zę niektóre dizewczyny mają do mnie pretensje a przecież klub to część wizażu a nie kolejne miejsce do pisania
no i niestety część dziewczyn pisze tylko na fb, szkoda, że taki podział nastapił. Ja od początku byłam tu i tutaj zostanę, przecież jesteśmy razem od ponad roku!
Gabisun nikt na pewno nie ma do Ciebie pretensji.
W sumie to przecież wszystkie mamy ze starej ekipy (za wyjątkiem Martuchy ) zaglądają i piszą na FB- przynajmniej od czasu do czasu.
Przecież to nie chodzi o to gdzie piszemy, tylko o to że wogóle piszemy i że mamy siebie. Ten cały pomysł z fb padł przecież przypadkiem no i okazało się, że dużej części z nas jest tam poprostu wygodniej, sprawniej i fajniej. dużą zaletą jest zamieszczanie filmików, bo możemy nasze dzieciaczki obserwować na bieżąco.
Być może klub się sprawdzi- czas pokaże.

Cytat:
Mam pytanie do mam,które podają dzieciom warzywka.Jak przyrządzacie ziemniaka?Gotujecie do obranego czy w mundurku i jakoś osobno czy jak?W całości czy pokrojonego?Wiem,że to banalne,ale ciemna jestem...
Ja ziemniaka obrała, pokroiłam na ćwiartki- to samo marchewka i razem do wody. Po ugotowaniu zmiksowałam z odrobinką wody.

Nasz schemat żywienia wygląda tak: (a może widziałaś bo pisałam o tym wczoraj na fb)

godz. 7- mleko 150 ml
godz. 11- kaszka ryżowa z jabłkami bobovity robiona na bebilonie ok. 120 ml plus jabłuszko tarkowane max 50g.
godz. 14- obiadek aktualnie ziemniak z marchewką max 100 gr
godz. 17- mleko 150 ml
godz. 20- mleko 150 ml
w nocy najczęściej między godz. 2-4 - mleko 150 ml

W międzyczasie ok godziny 9 rano herbatka max 50 ml bo nie chce pić niestety i ok 16 godziny po drzemce ok. 80 ml soku jabłkowego z wodą.
Jak się uda to wmuszę jej więcej herbaty ale rzadko.

Cytat:
jak u was wyglądało jak dziecko miało podwyższoną temperaturę???
Ja nie pomogę bo nie chorowała jeszcze Dagula, ale myślę, że nie ma co się bać paracetamolu. No i stosuje się go nie tylko przy gorączce ale właśnie przeciwbólowo nawet jak temp jest poniżej 38 stopni.

Martucha- gratki za skończone 6 miesięcy!

Dzidzia- ja też Cię pamiętam, witaj ponownie.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2011-02-04 o 12:22
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 12:06   #4100
ilonalu
Raczkowanie

MisQa jakiej firmy ta sokowirówka i jak się sprawuje, tez szukam małej sokowirówki
ilonalu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 12:12   #4101
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cytat:
Ma prawo Ci sie nie podobac, tylko pamietaj że piszac tutaj trzeba sie liczyc z tym ze goście moga czytac to forum, tak jak zapewne Ty czy inne z nas czytaja inne watki. Bo chyba mi nie powiesz że nie zagladasz na inne wateczki Pozatym uwierz mi że pewnie wiekszos z nas, mowie o dziewczynach ktore podczytuja nie interesuja Wasze sprawy prywatne. Mnie osobiscie interesuje tyko to co tyczy sie naszych dzieci, tego jak sie rozwijaja, kiedy i co wprowadzac nowego itp. Juz pisalam tez o tym że nalezalam do Waszego grona przedtem ale potem tak mi sie poukladalo ze dlugo nie pisalam i ciezko sie bylo wbic.

Paula SHIN chyba lekko przesadzasz, nie gniewaj sie, ale takie moje zdanie
W zupelnosci zgadzam sie z tym co napisala Martucha pare postow nizej odnosnie tej anonimowosci.
Stary 2011-02-04, 12:14   #4102
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

hagar no widzisz co lekaż to opinia Franek jak miłą 37.9 ja nie podawałam Tym bardziej że temperatura mierzona na czole czy w pupie jest wyższa o kilka stopni

Szczęśliwa jak ja nie dokarmię to mam pierwszą pobudkę po 23 potem 3 potem 6 wiec wole dokarmić zanim się położę i mieć tylko 2 i 6 A z tym mlekiem to sama nie wiem ale chyba jeszcze 2 tygodnie nie minęły A właśnie mi się kończy i chyba kupię to zwykłe małe i zobaczymy Poczekam jeszcze kilka dni
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 12:16   #4103
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
Ma prawo Ci sie nie podobac, tylko pamietaj że piszac tutaj trzeba sie liczyc z tym ze goście moga czytac to forum, tak jak zapewne Ty czy inne z nas czytaja inne watki. Bo chyba mi nie powiesz że nie zagladasz na inne wateczki
no wlasnie tym sie roznimy. Powiem ci szczerze ze nie zagladam i nie podczytuje. Nigdy mi sie nie zdarzylo. Jak gdzies wchodze to sie udzielam.
Stary 2011-02-04, 12:18   #4104
martucha84
Zakorzenienie

buhahhaah serio tylko JA nie mam konta na fb?? tylko ja z udzielających się dziewcyzn tam nie siedze? przecież zostało tu kilka mam które też nie mają? Weronisia hagar? hmm kto jeszcze?
Stary 2011-02-04, 12:19   #4105
bibet
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
I pozniej sie okazuje, ze osoby, o ktorych pojecia nie mielismy wiedza o nas wiecej niz bysmy chcieli.
Ja Was dziewczyny rozumiem w 100% Właściwie to dopiero teraz dotarło do mnie, że można było pisać wcześniej bo właściwie to nikt mnie tutaj nie "pogryzł" wydaje mi się, że miałm opór tylko dlatego, że wydawało mi się że tworzycie taką zgraną zamkniętą grupę i zawsze jak już miałam napisać to powstrzymywało mnie to, że nie zrobiłam tego wcześniej.
Osobiście szukałam tutaj odpowiedzi na problemy dotyczące dziecka i zawsze je znalazłam , nie pisałam nigdy na żadnym foum i może dlatego było mi ciężko się przełamać, pewnie gdyby nie Kalex dalej siedziałabym cicho powoli rezygnując z regularnego czytania bo i dziecię coraz więcej czasu wymaga, ale w razie wątpliwości zapewne bym do Was z przyczajki zajrzała.
Gdybyście miały całkiem stąd zniknąć było by mi czegoś żal, bo jakoś tak z przyczajki polubiłam Was wszystkie.
bibet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 12:24   #4106
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

hagar-mnie,podobnie jak Ilonie,pediatra mowił,żeby czopek przeciwgorączkowy dawać jak tempka bedzię wynosić 38stopni i wyżej. Ponoć korzystaniejsze dla dziecka jest jak nie dostanie nic przy temperaturze do 38 stopni...

Ilona-u nas noc taka sama, spałam może ze 2 godziny Mati wiercił się i prykał, w koncu usnął jak ja mu nozki zgięte trzymałam....a i tak spał kręcąc się....także ja w zasadzie nie spałam, a jakaś dziwnie wyspana się czuję Całą noc leżałam i myślałam,jak jeszcze mogę mu pomóc i kiedy mu wreszcie te gazy przejdą Za 2 tygodnie zacznę mu rozszerzać dietę, może to coś pomoże?
Ja też nie podawalam paracetamolu po szczepieniu jak mały miał 37,8(dzwoniłam wtedy do pediatry o kazała zaczekać i dac jak będzie 38). Gorączka faktycznie sama mu spadła. Wtedy dostał tylko Viburcol na uspokojenie.

dzidzia_aim-hej

dziewczyny a oglądałyście dziś DDTVN i wywiad o tym,że karmienie tylko piersią do 6miesiąca zycia dziecka wcale nie jest dla niego korzystne? Ja muszę obejrzeć tą rozmowę od początku w necie, bo akurat odkurzałam i połowie programu wjechałam z odkurzaczem do pokoju i zobaczyłam napisy

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
buhahhaah serio tylko JA nie mam konta na fb?? tylko ja z udzielających się dziewcyzn tam nie siedze? przecież zostało tu kilka mam które też nie mają? Weronisia hagar? hmm kto jeszcze?
Ja nie mam i nigdy nie miałam konta na takich portalach,jakośmnie to nie kręci

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez bibet Pokaż wiadomość
Osobiście szukałam tutaj odpowiedzi na problemy dotyczące dziecka i zawsze je znalazłam , nie pisałam nigdy na żadnym foum i może dlatego było mi ciężko się przełamać, pewnie gdyby nie Kalex dalej siedziałabym cicho powoli rezygnując z regularnego czytania bo i dziecię coraz więcej czasu wymaga, ale w razie wątpliwości zapewne bym do Was z przyczajki zajrzała.
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 12:29   #4107
Paula SHIN
Zakorzenienie

Kalex nie ogladalam, ale jakis czas temu Szaja zalozyla watek na mamie z klasa na ten temat (podala link do artykulu) zaraz poszukam

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=500155

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-02-04, 12:34   #4108
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
Kalex nie ogladalam, ale jakis czas temu Szaja zalozyla watek na mamie z klasa na ten temat (podala link do artykulu) zaraz poszukam

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=500155
dzieki za artykuł, zaraz poczytam
na stronie DDTVN nie ma jeszcze dodanego filmiku, są tylko z wczoraj, pewnie będzie później

ahahaaa....MARTUCHA: sto lat dla Patryka z okazji pół roczkuale minęło.....
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 12:35   #4109
justysia8522
Raczkowanie

waniliaania2009justysia8522 - jak zamowic ta paczke z bobovity?

Wypełniałam ankietę po porodzie, którą przyniosła mi położna razem z "niebieskim pudełkiem". Data nadania to 02.02.2011 więc troszkę czasu minęło od dnia wypełnienia ankiety, już myślałam , że o nas zapomnieli
justysia8522 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 12:37   #4110
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Ale czas leci MARTUCHA gratulacje dla malucha z okazji 6-tki

Pomidorki maluch zaczyna pelzac.....

Jeszcze troche a nasze dzieci beda chodzic i same jesc

justysia8522 aha to ja nie mialam takiej ankiety, myslalam ze na stronie mozna sie zalogowac ;(
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości