|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, ceny domow teraz to 600tys w gore, wiem bo buduje i szok jakie to drogie---------- Dopisano o 01:18 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- Cytat:
|
|
#3722 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
Cytat:
już ta babka do mnie nie dzwoniła, nie wiem jak sobie poradziła, może ten kierowca z dhl jej odpalił porządną kasę miałam do niej zadzwonić i zapytać, ale wystawiła mi już komentarz pozytywny więc chyba jakoś dała radę![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
w naszych pokojach nigdy nie sprzątali, raczej nawet tam nie wchodzili Mój tż natomiast koło domu wszystko robił - koszenie, odśnieżanie itp. a i tak teść uznał, że on nic nie robi - pisałam wam jakś czas temu jak to było...Darusia - mi nie przeszkadza to że muszę tu u siebie gotować sprzątać itp. ja po prostu nie mam kiedy tego ogarnąć....Ty nie pracujesz i masz inaczej dzień rozplanowany, ja na 8 do szkoły, po szkole na spacer z małym później korki zazwyczaj do 17-18ej, czasem do 20ej, później kąpię małego i padam na pysk...tż mi dużo pomaga, bo on np. sprząta, ja tylko w soboty, a z gotowaniem jest różnie, jak zdążę to ugotuję, jak nie - trudno - tragedii nie ma - i tylko o to mi chodzi teraz jak mam ferie to w mieszkaniu jest błysk, obiad ugotowany....o na przykład Kubusiowi jak chodzę do pracy to wstaję przed 5.00 żeby zupkę mu nastawić i zanim wyjdę to jest gotowa. A u teściów o obiad nigdy nie musiałam się martwić![]() a u nas sukces nr 2 - mały całą nc w łóżeczku!!!!tylko jak go karmiłam o 3ej to wzięłam na chwilę do nas i potem odłożyłam ---------- Dopisano o 07:19 ---------- Poprzedni post napisano o 07:16 ---------- tylkooliwka - moja sąsiadka od rodziców ma wózek tako gondola i spacerówka - bardzo ładny, dziecko jest w wieku Kubusia, a jeszcze miesiąc temu w gondoli Julkę woziła - uwielbia ten wóżek, teraz już przesiadła małą do spacerówki i też jest zadowolona - wózek solidny, trwały, łatwy do złożenia, nic nie trzeszczy, nie piszczy przy kołach itp - bardzo sobie chwali tą firmę
K & I Edytowane przez Baobabek Czas edycji: 2011-02-10 o 08:09 |
||||
|
|
|
#3723 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
Dzień dobry
![]() Co do sprzątania to ja bardzo lubię porządek więc też lubię sprzątać, teraz muszę się przyzwyczaić do tego, że nie zawsze da się go utrzymać bo jak mały Tajfun wstaje to w domu jest misz masz A ostatnio dałam mu mazaki do zabawy i mam kolorowy dywan hehe. Pierwsze dzieło mojego Adasia.Gorzej u mnie z gotowaniem, bo mieszkając jeszcze z rodzicami rzadko kiedy mieliśmy stałe posiłki i obiady raz na ruski rok, więc nie jestem kompletnie przyzwyczajona do gotowania :/ no i mi się nie chce. TŻ z pracy wraca czasami po 19, więc zabieram się za gotowanie późno a czasami w ogóle A jeśli chodzi o spanie to mój też od zawsze ładnie spał, nigdy się nie wybudzał w nocy ![]() A wczoraj zasnął o 18.30 i wstał dziś o 8.00 ![]() Tylko mnie nie wyganiajcie za to hehe, planujemy drugą dzidzię więc ta mi pewnie pokaże różki
|
#3724 |
|
Raczkowanie
|
A to mój synuś w kąpieli i na basenie
|
#3725 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Ale nawaliłyście stron przez jeden dzień ![]() Właśnie w DDTV mówili o ortoroksji,a ja siedziałam z michą spagetti przed nosem i popijałam coca-cola ![]() Tż douczył Ninę tańczyć i teraz mała kiwa się,nóżki ugina przy muzyce,reklamach i wystukiwanym ręcznym rytmie-taki malutki człowieczek śmiesznie tak wygląda
|
#3726 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Baobabek - no to dobrze , no cóż to waracjcie do tesciów . SZymek w przedszkolu , słoneczko świeci trzeba by na jakiś spacerek sie wybrać .
|
|
#3727 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Przypomniało mi się o co Was miałam zapytać kilka dni temu
![]() 1.Czy Wasze dzieci siadają z leżenia na wznak?tak na prosto?Daniel nadal przekręca się na boczek chyba nie może się inaczej podnieść zastanawiam się czy to nie wina tych wystających kregów w kręgosłupie.... 2.Jak u Was z ciemiączkim?Danielowi juz zarosło. 3.I teraz najlepsze kiedy się coś robi z siusiaczkiem?? wiem,że po roku ale kiedy?Libra ale łobuziak rzeczywiście z Mika będziesz musiała dodatkowe oczy sobie zamontować z tyłu.Dzięki za tą kaszę,poszukam,mam jeszcze w domu kukurydzianą ale nie wiem za bardzo jak albo z czym mu to podac. Eciapecia słodziachne foteczki,tylko wycałować ![]() Cytat:
![]() Baobabek no właśnie musze się temu bliżej przyjrzeć ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co z tymi kręgami? Chodzi o to, że jeszcze się garbi? Mój też ma takie wystające, zapytam następnym razem pediatry.2. Ciemiączko zarosło ![]() 3. Chodzi Tobie o naciąganie skórki? Mi kazano od początku naciągać od czasu do czasu w kąpieli albo po kąpieli. Ale robi to mój TŻ bo ja się dziwnie z tym czuję, choć powinno być odwrotnie hehe ![]() A jeszcze o Inglesinie - bolą mnie przy niej nadgarstki :/ Jest dosyć wysoka, nie ma regulowanych rączek, ale zobaczymy jak będzie na dłuższą metę, bo może przyzwyczajona jestem do innej rączki.
Adaś 28.03.2010 Zuzia 21.02.2012 Edytowane przez EciaPecia Czas edycji: 2011-02-10 o 09:53 |
|
|
|
|
#3729 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ad.2 u nas jest jeszcze takie małe jak paznokieć od kciuka ![]() ad.3 ja nic nie robie czasem lekko "obciągnę" w kąpieli i tyle![]() Gotuje dzisiaj zalewajke na swojskim barszczu - mały uwielbia takie kwasne zupy sorki za brak polskich znaków ale lewa reka tryndam wózek
|
|
#3730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Werci też zarosło, ona od początku miała malutkie. 3. Nie dotyczy ![]() A teraz ja mam pytanie bo znow panikuję - czy wasze dzieci już pokazują paluszkiem gdy pytacie gdzie coś się znajduje? Albo jeśli coś chce?? Bo moja nadal nie potrafi. Jesli coś pokazuje np. "gdzie jest Weronisia" to pokazuje całą raczką- opuszkami ale wszystkich paluszków, nie tylko wskazujacego. natomiast gdy coś jest dalej to tylko parzy wzrokiem lu ewentualnie wyciąga całą rączkę w tym kierunku... I drugie pytanie- tez mnie nurtuje- może Pop się wypowiesz: Strasznie mnie zaczęlo martwić to, że mała nie chce się od samego pocztku przytulać. Myslałam, że z czasem jej to minie... ale ona dalej tak ma. Jak chce ja przytulic to sie robi sztywna, odpycha się i denerwuje. nawet w zabawie nie specjalnie to lubi... nawet jak placze jak ją coś boli, czy ię przewróci to idzie do mnie, wyciąga rączki ale jak ja biorę na rece to tak na odległość, najlepiej bokiem do mnie... Męczy mnie to, bo marzy mi się taki tulasek od czasu do czasu chociaż... no i czy to normalne?? ![]() Mam doła z tego powodu od wczoraj... ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- A i jeszcze coś mnie martwi (ja osiwieję): Otóż mała od dośc dawna staje przy wszystkim ale nadal staje często na paluzkach tak jakby chciala dosięgnąc czegos wysoko i często jej sie wygina lewa nóżka, jakby stała na krawedzi. czasem jak stanie sztywno i ją puszczę to przez kilka sekund stoi sama ale za nic nie chce chodzić trzymana za raczki. Zaraz nogi robią jej się jak z waty, wykrzywia je i siada. A jak załpie ją pod paszki i chę postawić na nogach to nogi wyciąga do przodu i siada... cholera... o co kaman??
|
|
#3731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do przytulania, to niektóre dzieci chyba tak mają, moja siostrzenica też się nie przytulała, za to teraz nadrabia. Mój Kubulek to z kolei pieszczoch - po mnie i uwielbia przytulanki - zwłaszcza rano i po kąpieli uff zasnął
|
|
#3732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A pamiętasz od kiedy pokazywal paluszkiem? Wiem, zaraz napiszecie, ze każde dziecko inne ale jestem ciekawa ile z waszych pociech "już" to robi... ja po prostu martwię się ta jej awersja do przytulania (czyt. autyzm) i doszukuję się już innych cech
|
|
#3733 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do przytulania to Twój opis pasuje idealnie. Co prawda dzięki Igorowi nauczyła się przytulać i czasami nawet do nas sie przytuli ale nie lubi jak my ją przytulamy. No i ostatnio jak byliśmy u znajomych to tak się jakoś wystraszyła że cała dosłownie wszczepiła się we mnie. Fajne to było
|
|
#3734 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tylko na chwile
Karina wazy 8350 i mierzy 72 cm...wiec mysle,ze nie jest tak zle.... ECIA PECIA ale boski
|
#3735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
raczej z boku a Erwi to w sumie nie wiem, czasem się podnosi z leżenia, ale wtedy ma taki spięty grymas na twarzy, może z 2 x widziałam jak tak robi, najczęściej albo z raczkowania, albo jak leży bokiem.Ciemiączko jest. Z siusiakiem powinno się od roku po kąpieli lekko skórkę zsówać Ja mojemu tak co 4 dni lekko zsowam, bo on już był u chirurga i mu wróżył zabieg, a ja nie dam mu nic nacinać.Ecia Pecia Nały ma cale niebo w oczach, taki niebieski
|
|
|
#3736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kubus tez trzymany pod paszki wyciaga nogi do przodu - do siadu - nie chce tak byc trzymany, bo jak za raczki go trzymam to troche idzie, ale woli raczkowac i chodzic w chodziku
|
|
#3737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Ze mna właśnie podobno tak było. szybko zaczęlam wstawac ale raz się pusciłam i przewrociłam się do tylu i tak sie przestraszyłam, że już nie chcialam próbować chodzić. zaczęlam dopiero chodzić w 15 czy 16 miesiacu...
|
|
#3738 |
|
Zakorzenienie
|
a jeszcze miałam was zapytać, czy jak jest taka temperatura jak teraz, tzn u mnie - plus 5 i więcej to zakładacie kombinezon?? Bo ja tylko kurteczkę zimową, na nóżki kocyk i buciki od kombinezonu. Właśnie zaraz bedziemy się szykować bo właśnie wstał, a po spacerze mi więcej obiadu zje
|
#3739 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zosia też pokazuje cała rączką, paluszkiem czasami jak w książeczce coś oglądamy a co do przytulania to są dzieci, które nie lubią się przytulać i tyle, mojej koleżanki synek też taki jest, wezme sie go na kolana to siedzi tak sztywno, żeby czasami się nie dotknął kogos ![]() Zosia też staje często na paluszkach, teraz już troche mniej, ale na początku tylko na paluszkach i też nóżke wykrzwiała.. byliśmy u ortopedy i kazała tak na godzinke czy dwie dziennie zakładać buciki takie ze sztywną podeszwą i teraz nie wykrzywia wogóle ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- a odnośnie chodzenia za rączki, Zośka też niechciała chodzić, wolała raczkować, a od kilku dni tylko patrzy żeby ją ktoś poprowadzał i może tak przechodzić cały dzień, może jeszczze za wcześnie dla Werci ![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
Zosia dalej ma gorączke, nawet na spacer nie można wyjść;/ można kąpać jak jest gorączka?
|
|
|
#3740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3741 | |
|
Zakorzenienie
|
tylkooliwka zapomniałam dopisać że mojemu tez jeden kręg tak wystaje, ale z tego co pamiętam to Erykowi tez odstawał, i to nic zlego
![]() Asiulek Erwi nie pokazuje niczego palcem, bo nawet nie pomyślalam żeby go tego uczyć ale może popróbuję to się nauczy. Jak cos chce to najczęściej jęczy.---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
|
|
|
#3742 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czasami chyba jednak przesadzam z ubieraniem :/ bo ja mam wrazenie, że jak mi jest zimno (a mi zawsze jest zimno
) to malej też I jak zaśnie (a zawsze śpi na spacerze) to przykrywam ja kocem pod samą buzię. Szczególnie teraz przy tych wiatrach... za to nie ubieram jej jakoś super ciepło (chyba). body z długim, na to coś na dlugi (jak chłodno to bluzeczka jak mróz to sweterek) i na to kurtka. Na mróz spodnioe od kombinezonu a na chłody rajstopki i spodnie dresowe plus grube skarpetki. No i zawsze ten nieszczęsny koc... no chyba ze jest dośc ciepło (ok 5-10 st) to bez koca. Przesadzam??
|
#3743 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem ok, tylko nie wiem jakiej grubości ta kurtka i spodnie, bo jak mocno ocieplone, to koc zbędny. Tylko teraz jak dużu wiatr, to lepiej żeby nie zawiało
|
|
#3744 |
|
Zakorzenienie
|
Ecia - synek uroczy. A kolor oczu to identyczny jak woda w basenie.
Czy to znaczy ze infekcje całkowicie już wyleczyliście że chodzicie na basen? Asiulko - wyrzuć komputer i nie czytaj. Autyzm nie objawia sie tylko i wyłącznie tym że dziecko nie lubi się przytulać. Aby stwierdzić autyzm potrzebne są długie obserwacje przez specjalistę. No i jakoś z Twoich opisów nie wydaje mi się aby Wercia na to cierpiała bo jest bardzo kontaktowa. A unika Twojego wzroku? Bo dzieci autystyczne nie lubią mieć kontaktu wzrokowego.
|
#3745 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciemiaczko jeszcze ma OlA NIE MA siusiaka ![]() ![]() Cytat:
MOja też jakbyś ją chciała posrawić nawet trzymając pod paszki to ona siada , bo kiedyś próbowałam żeby zobaczyc jak sie zachowa , on musi sobie stawać sama gdzie chce i kiedy ona chce i nie ma co w to ingerować . nie ma w tym nic nie normalnego . To że dziecko się nie przytula też jest normalne szymek tak miał i ma , jemu wystarczy że ja gdzies jestem obok i tyle to mu daje poczucie bezpeiczeństwa . teraz jak jest starszy bardziej jest przytulasny ale to chyba dlatego że jest Ola która się przytula i on wtedy też chce. ale jak byłk w wieku naszych dzieci to pół minuty go nie szlo na kolanach utrzymać . Cytat:
|
|
#3746 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie działa taki patent na tulenie: biorę Igora na ręce a ktoś musi podejść i wyciągnąć ręce, jakby chciał go ode mnie wziąć - dziecko przywiera do mnie całe, wtula się, wczepia, trzyma szyi i ... jakby ktoś chciał wziąć, to płacz. Ale jak jest już na podłodze, to każdy może go wziąć i bez płaczu.
|
#3747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ona własnie zawsze taka była zamknieta , byłam u niej z SZymkiem to miała go w nosie itp. oczywiście różne dzieci i różne odmiany
|
|
#3748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prosze.. michasia pokazuje jaaaka duża bedzie.. - babcia ja nauczyła nie ta ze zdjecia tylko moja mama.. a to prababcia. i nasz Bazyl tak bardzo uwielbia michaline że ostatnio jak ona siedzi na przewijaku jak ja przebieram to on wskakuje .. musze go odpedzać. i żeby nie było.,. michasia tez w dresach chodzi w domku.. hehhee chodź nap[arwde szkoda tych wyjściowych i spódniczki i sukienki wiec jej zakałdam czesciej niz okazjonalnie.
|
|
|
#3749 |
|
Zakorzenienie
|
OD 2 dni za oknem mam wiosnę a jak patrzę na termometr który jest na zewnątrz to jest 25 C (fakt że prosto w niego słońce świeci). Dobrze ze choć na ta rehabilitacje jeżdżę to mam okazję na wyjście z domu.
.U mnie cisza i spokój - dziecko z babcią spacerują a ja się nudzę. Co prawda mam do oceny 3 oferty na modernizacje centrali ale mi się tak nie chce tego robić A wczoraj moje dziecko zostało porwane przez kosmitów na basen. TZ ze swoim bratem poszli i znowu po basenie siedzieli pod jednym prysznicem razem z dzieckiem . Dobrze ze to bracia tylko inni o tym nie wiedzą
|
#3750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ja ja trzymam to do każdego wyciaga ręce.. a szczególnie jak prababcia przyjdzie wrecz sie odpycha od wszytskich i tylko do babci i do babci ... to samo do mojej mamy... ale to dlatgeo że u nas do wielopokoleniowy i nie mamy problemu aby michasie ktos pilnował nie boi sie zostac bez rodzciów.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.

ja juz mam strasznie dość tej kawalerki ogolna masakra
, ceny domow teraz to 600tys w gore, wiem bo buduje i szok jakie to drogie

Bo dzisiaj byłam u nas w sklepie patronackim czy jakoś tak, i sie pani pytalam czy można samą tą piankową rączke kupić, to powiedziala że nie mają żadnych części do tych wózka do zmiany, trzeba dzwonic do serwisu, ale tutaj życzy dużo szczęścia bo podobno dość ciężko.
już ta babka do mnie nie dzwoniła, nie wiem jak sobie poradziła, może ten kierowca z dhl jej odpalił porządną kasę
miałam do niej zadzwonić i zapytać, ale wystawiła mi już komentarz pozytywny więc chyba jakoś dała radę