Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-14, 21:00   #3331
xkarusx
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez lupinka Pokaż wiadomość
i tu zwracam się do Was z pytaniem, oczywiście aparatowe FAQ znam prawie na pamęć :P ale gdzie dokładnie można kupić te niezbędne elementy do utrzymania higieny jamy ustnej? najbardziej interesują mnie te całe szczoteczki ortodontyczne i wyciorki, napiszcie gdzie Wy takie rzeczy kupujecie.

i jeszcze jedno... czy używa/ła któraś z Was szczoteczki elektrycznej przy aparacie? albo słyszałyście o tym, osobiście obawiam się tego czy ta wibrująca plastikowa część szczoteczki nie naruszy aparatu, pewnie trzeba bardzo uważać... no ortodontka nie widzi przeciwwskazań, chociaż zwraca uwagę, że szczoteczka taka czy inna przy aparacie się szybko zużywa napiszcie proszę co o tym myślicie

no i serdecznie pozdrawiam!

Wyciorki można kupić w aptece (ja ostatnio kupiłam i było 5 szczoteczek w opakowaniu i kosztowały 15zł) pierwszy wyciorek orto mi dała ale połamał się przy czyszczeniu zębów a co do szczoteczki elektrycznej to myję nią zęby czasami, nie chcę zębów nią męczyć bo jest twarda więc myje np. Rano i wieczorem elektryczną a w dzień zwykłą, miękką.
xkarusx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-14, 21:22   #3332
Martunia210
Przyczajenie

GG do Martunia210

Ja dopiero będę miała aparat, ale chciałam was zapytać czy faktycznie zęby trzeba myć po każdym posiłku, nawet jak się zje np. ciastko ?

Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat działa potajemnie, by udało Ci się to osiągnąć.
Martunia210 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-14, 21:28   #3333
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez Martunia210 Pokaż wiadomość
Ja dopiero będę miała aparat, ale chciałam was zapytać czy faktycznie zęby trzeba myć po każdym posiłku, nawet jak się zje np. ciastko ?
hmm... tak, trza moją koleżankę nawet orto straszyła, że jak nie będzie, to będzie miała czarne zęby
przejdź najpierw przez fazę manii ;D

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-14, 21:36   #3334
mivol
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
kochana to byla taka bardziej optymistyczna wersja jeszcze moge opisac co sie dzialo w srodku ja moge opisac cala taka sytuacje ze wszystkimi szczegolami i wyjdzie z tego opowiadanie ksiazkowe mam bojna wyobraznie i od niemowlaka ogladam i czytam ksiazki horrory
pisz, pisz liczba pacjentów spadnie conajmniej o połowę

Jak zjem ciastko i wiem, że np. za pół godziny obiad to nie myję, tylko przepłukuję. Ale tak to szczotkuję zęby po każdym jedzeniu..zmniejszyłam liczbę przekąsek żeby nie biegać co chwilę do łazienki
mivol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-14, 21:58   #3335
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mivol Pokaż wiadomość
Jak zjem ciastko i wiem, że np. za pół godziny obiad to nie myję, tylko przepłukuję. Ale tak to szczotkuję zęby po każdym jedzeniu..zmniejszyłam liczbę przekąsek żeby nie biegać co chwilę do łazienki
miałam tak przez pierwsze pół roku... potem mi przeszło człowiek nie może spędzić całego życia na myciu zębów

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-14, 22:00   #3336
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
miałam tak przez pierwsze pół roku... potem mi przeszło człowiek nie może spędzić całego życia na myciu zębów
ja przez 3 miesiące po tym, jak musiałam już zjeść, a nie mogłam umyć (brak warunków, łazienki) kilka razy mi przeszło

Stary 2011-02-14, 22:59   #3337
a3udi
Przyczajenie

Question Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez Ula05 Pokaż wiadomość
Witajcie jestem tu nowa ale za to aparatka od 7.02.2011 mam hassa na podniebieniu i aparat stały na dolnych zębach. Ogólnie przez ten tydzień mnie nic nie boli ale czuje dyskomfort i uścisk w głowie tylko przy przekręcaniu... mam pytanie czy podczas przekręcania hassa szczęka powinna się prostować z obu stron równo? bo mam dylemat prostuje mi się prawa strona od 4 do 8 ki a lewa bez 4 i 5ki tylko tył... :/ Mam 25 lat a do orto mam 100 km ale nigdy bym jej nie wymieniła pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc

ja też to mam nie martw się mnie też się nie równo rozszerza mało tego zgryz mi się przesunął ( środek góry i dołu mija się ) i orto mówiła że wszystko ok i ładnie się rozszerza więc ok . Dzisiaj przekręciłam go 40 raz i za tydzień na wizytę mam nadzieję że za 3 mce będę go mogła zdjąc . Mała rada na przekręcanie nie trzymaj tego "śrubokręcika" za koniec tylko tuż przy metalowym druciku i przekręcaj aż do gardła i głowa boli przy rozskręcaniu ale przyzwyczaisz się
Pozdrawiam jak coś to pisz
ps. też mam 25 lat a mówiła ci orto ile bedziesz musiała hassa nosic ??
Były : różowe
Wymiana łuku : 100 zł
Rzucam palenie

Edytowane przez a3udi
Czas edycji: 2011-02-14 o 23:02
a3udi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-14, 23:06   #3338
madzieeek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość
to teraz ząbek pod poduszkę, w nocy przyjdą myszki, zabiorą ząbka i zostawią prezent w zamian
serio tak robiłam w dzieciństwie
Jakie myszki?? Teraz na topie jest Wróżka Zębuszka i to ona ząbka zabiera a w zamian zostawia kasę! Serio, moje przedszkolaki (które właśnie weszły w radosny okres gubienia uzębienia) robią na tym niezły biznes!!!

byłam kiedyś "aparatką"!
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 10:30   #3339
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
a3udi
ps. też mam 25 lat a mówiła ci orto ile bedziesz musiała hassa nosic ??
tak 6 mieś musze go nosić ale przekręcić go musze 20 razy dziś już będzie 8 raz wczoraj dzwoniłam do mojej orto mówiła że za mniej więcej 14 razem powinna zrobić mi się szpara między 1kami "przerwa na fajke" hehe 7 marca mam mieć zablokowaną śrubę za 2 mieś ten drucik szyne czy jak to tam się zwie no i tak to wygląda.
Ula05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 11:16   #3340
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez madzieeek Pokaż wiadomość
Jakie myszki?? Teraz na topie jest Wróżka Zębuszka i to ona ząbka zabiera a w zamian zostawia kasę! Serio, moje przedszkolaki (które właśnie weszły w radosny okres gubienia uzębienia) robią na tym niezły biznes!!!
oł... jak ja byłam mała (a mam prawie 16 lat) to były myszki i nie chodziłam do przedszkola - była taka bajka
jeszcze pamiętam jak rodzicom sie kilka razy nie udało kupić na czas zabawki, to było, że tata poszedł w nocy do garażu i zamknął drzwi, więc myszki nie mogły sie dostać żeby zabrać ząbek potem to zanim poszłam spać, a miałam ząbek, to szłam na dół, w pidżamie sprawdzić, czy są drzwi otwarte szczerze mówiąc, to zawsze sie zastanawiałam, jak one wchodziły po tych 20 stopniach schodów

Stary 2011-02-15, 12:00   #3341
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam tak samo
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 13:23   #3342
emka_333
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Antarktyda Pokaż wiadomość
Black Cat, Betti i shinigami - dziękuję, trochę się uspokoiłam

Ehh dziewczyny Mogę trochę pomarudzić? Trzymam cały czas w sobie te swoje głupkowate rozterki, które cąły czas mnie jednak męczą... dlatego w końcu to napiszę. Wysłuchacie? od razu mówię, że to dosyć pesymistyczne myśli, więc nech każdy czyta na swoją odpowiedzialność i żeby nie było, że nie ostrzegałam...
Dobra...zaczynam... Jak już mówiłam kilka postów wcześniej, już długi czas się zabieram do założenia aparatu i w końcu postanowione - w marcu będę zadrutowana, na obie szczęki. Nie mam jakichś mocno krzywych tych zębów, głównie na dole są krzywe, da się przeżyć niby ale dla samej siebie chciałabym jednak mieć proste, bo po prostu czuję, że potrzebne jest mi to do większej pewności siebie...
Już te moje obawy ze zmianem rysów twarzy/ust pomijam... Skupię się jednak na czymś innym. Mam 20 lat (chociaż wcale się na tyle nie czuję :O ) i tak się cały czas zadręczam, że za późno się za to wszystko zabrałam, orto powiedziała, że coś ok. 2 lat, standardowo. Nie wiem. Ja mam cąły czas takie myśli "aha, czyli za 2 lata będę miała już 22 lata, a przez ten okres noszenia aparatu żaden chłopak na mnie nie spojrzy, będę jakaś niesmiała i oczywiscie bede czula sie mniej atrakcyjna. Minął te 2 lata a ja już może będę za stara na wiele rzeczy, może ten okres z aparatem będzie po prostu w moim życiu ''zmarnowany''? "
Jak teraz to czytam, to widzę, jakie to głupie
Ale ok, postanowiłam, że napiszę, to piszę! Mi osobiście jakoś nie przeszkadza/nie obrzydza mnie to że ktoś ma aparat. W sumie czasem to niezła ozdoba, tak mi się wydaje. Ale też, nie każdemu pasuje. Mniejsza o to, jednak mam świadomość tego, że SĄ tacy ludzie, których widok aparatu odrzuca... Wiem, wiem - robię to dla siebie, tak, wiem
Eh! No boję się, że ten mój aparat będzie odstraszał.. w ogóle... 2 lata... a w 2012 rzekomy koniec świata... więc na co się męczyć? Ajjj nie wiem, mam mętlik w głowie
Jak już mówiłam, mi osobiście nie przeszkadzają osoby w aparatach, nawet ładnie to (u niektórych) wygląda ale...szczerze mówiąc nie wiem, czy pocałowałabym kogoś ze zbroją na zębach
Koniec. Przepraszam wszystkich których mogłam w jakiś kolwiek sposób urazić... Cóż, szczerze? oczekuję, że ktoś mi jakoś sensownie przemówi do rozumu i poda jakieś fajne argumenty, żebym się w końcu opanowała po tym wględem, bo męczy mnie nieźle a ja wiem, że to beznadziejna sprawa.

no cóż... powiem Wam że mam 20 lat i też przez wiele lat miałam obawy, wstydziłam się itd... Ale to było głupie, infantylne podejście. Żałuję, że kiedyś gdy rodzice proponowali mi stały aparat, ja nie chciałam bo.. się wstydziłam A teraz miałabym już ladne proste ząbki... Jednak myślę, że musiałam dojrzeć do tej decyzji. Jestem zdecydowana na aparat i nawet nie mogę się doczekać , kiedy go będę miała... myślę o nim całymi dniami , marzę po prostu Naprawdę dziewczyny im szybciej , tym lepiej . Jeśli macie wątpliwości - pomyślcie jakie potem będą cudowne efekty! I .. po prostu zróbcie to nie dla kogoś, tylko dla siebie Ja niestety teraz nie mogę liczyć na wsparcie rodziców, mają małe problemy fonansowe... Poza tym studiuję i nie mogę zarobić sobie na aparat. Ale.. postanowiłam że w te wakacje będę pracowała i odłóże sobie Oczywiście rodzice mi pomogą, ale nie chcę ich obciążac na dzień dzisiejszy kosztami [nie małymi jak wiadomo] i cieszę się że sama zarobię na aparacik

Co do kwestii podobania się komuś... Mam od roku chłopaka, to bardzo poważny związek, i na poczatku wstydziłam się przy nim uśmiechać wogóle, bałam się ,że zobaczy moją wadę... Ale on sam mi powiedział, że widział moja wadę, i żebym się nie wstydziła, lbo itak mnie kocha... Ale rozmawialiśmy wspólnie o aparacie i myślę że byłam strasznie głupia, myśląc że nie będę się mu w nim podobała, czy coś w tym rodzaju.. Wręcz przeciwnie, napewno będzie zadowolony, że robię coś dla siebie, że o siebie dbam, zamiast użalać się nad sobą, wstydzić sie swojej wady i nic z nią nie robić skoro mogę...
Jeszcze mu nie mówiłam o tym że w wakacje planuję zarobić na aparat, alę niedlugo mu powiem i myślę ze bedzie mile zaskoczony

Dziewczyny, nie zastanawiajcie sie tylko bierzcie przykład ze mnie !
Pozdrawiam Was gorąco, trzymajcie kciuki żeby mi się udało, a ja trzymam kciuki za Was

P.S. Czytam wątek codziennie i ogładam zdjęcia z waszych ślicznych ząbków, marząc o tym samym

" Ile razy upadnę, tyle razy się podniosę ! "

.
emka_333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 14:37   #3343
a3udi
Przyczajenie

Cytat:

tak 6 mieś musze go nosić ale przekręcić go musze 20 razy dziś już będzie 8 raz wczoraj dzwoniłam do mojej orto mówiła że za mniej więcej 14 razem powinna zrobić mi się szpara między 1kami "przerwa na fajke" hehe 7 marca mam mieć zablokowaną śrubę za 2 mieś ten drucik szyne czy jak to tam się zwie no i tak to wygląda.

Mnie też powinna się zrobic szpara miedzy jedynkami niestety uparte są te moje zębule . 21 idę na kontrol zobaczymy co mi powie ...
Czytałam gdzies że można zrobic zabieg na poszerzanie żeby ten łuk podniebienny przełamac i nie wiem czy nie będę musiała go wykonac skoro hass nie dał rady ..
Były : różowe
Wymiana łuku : 100 zł
Rzucam palenie
a3udi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 15:28   #3344
Dagsa
Przyczajenie

To ja jeśli chodzi o higiene "bzika" mialam tydzien. Nawet po wypiciu soku xD. (po wodzie tez mialam ochote ale to juz paranoja byla). Potem poszlam do szkoły i sie troche zmienilo, wiadomo. Po 3 tygodniach myje po kazdym posiłku i po słodyczach. Po sokach słodkich płukam woda, albo płynem jeżeli długo nie myłam (ok 2 godziny)
Drut- stal

Włosy rosną!
Obecnie: 32 cm
Zamierzone: 45cm
Czekam...
Dagsa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 18:40   #3345
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dagsa Pokaż wiadomość
Po 3 tygodniach myje po kazdym posiłku i po słodyczach. Po sokach słodkich płukam woda, albo płynem jeżeli długo nie myłam (ok 2 godziny)
szalona! szkliwo sobie zetrzesz!
w porównaniu z wami jestem straszliwym niechlujem...

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 18:55   #3346
1988anna
Raczkowanie

ja myje po każdym posiłku, a po kawie porządnie płuczę, a teraz pytanie z innej paki. Dziewczyny po jakim czasie normalnie gryzłyście pokarm, ja już tydzień mam założony aparat- oba łuki- no i dalej jadę na papkach może to też przez to, że mam podwyższenia na 6kach żeby górne zęby nie haczyły o zamki na dole. Koszmar, chleb jakoś tam pogryzę ale z czymś twardszym mam już duży problem.
1988anna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 19:10   #3347
BlackCat1990
Rozeznanie

dziewczyny, jakie batony mozna jesc przy aparacie zeby nie były za twarde i zeby zamki nie po odpadaly? Od dłuzszego czasu jem milkiłeje, ale już mi się przejadły
Stary 2011-02-15, 19:16   #3348
TheSunflower
Raczkowanie

Hmmm... ja jadłam bajeczne i pierroty
TheSunflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 19:17   #3349
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez BlackCat1990 Pokaż wiadomość
dziewczyny, jakie batony mozna jesc przy aparacie zeby nie były za twarde i zeby zamki nie po odpadaly? Od dłuzszego czasu jem milkiłeje, ale już mi się przejadły
Ja szamam wszystko
Marsy i Twixy są miękkie Możesz też 3bity na zasadzie łamania i powiedzmy ssania w policzku Jeszcze kinder mleczną kanapkę
Stary 2011-02-15, 19:25   #3350
mivol
Rozeznanie

Cytat:
o coś czuję że jeszcze wszystko przede mną

Ja lubię kinder bueno

Po założeniu łuku to ja wiem... w sumie po kilku (3-4) dniach jadłam już raczej wszystko.

A przez wczorajszą wizytę nie mogę nic gryźć, nawet chleba bez skórek :/
mivol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 20:39   #3351
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
szalona! szkliwo sobie zetrzesz!
w porównaniu z wami jestem straszliwym niechlujem...
to tak jak ja
najgorzej jest, jak siedzę do 17 w szkole, na 17.30 mam być na plebanii (przygotowanie do bierzmowania), więc wracam ok. 19 a jeszcze mam sie na następny dzień nauczyć

Cytat:
ja jem marsy, twixy, kinder country, kinder bueno
odradzam snickersy, bo mają orzeszki niestety

Stary 2011-02-15, 20:43   #3352
anusiaa81
Raczkowanie

GG do anusiaa81

A ja dziś mam dokładnie roczek z moim złomkiem , jestem w połowie drogi do pięknego uśmiechu
Pozdrawiam cieplutko

foto #1752

.....bo każdy ma swojego anioła
i jest dla kogoś aniołem...
anusiaa81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 20:54   #3353
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

Poczytuję Was od jakiegoś czasu i postanowiłam się przyłączyć do grona aparatek 24 lutego mam wizytę, pewnie mnie hyrax/hass czeka i aparacik kosmetyczny. Umówiłam się do dr. Izabeli Żak w Gdańsku (wiem, że przyjmuje też w Gdyni). Czy któraś z Was do niej chodzi lub słyszała jakąś opinię?
Też jestem stara dupa i też będę się broniła w aparacie

Jakkolwiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 20:54   #3354
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Mam aparat jz 7 miesiecy, jak ten czas leci

A jesc mozna wszystko, trzeba tylko 'umiec'

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 21:02   #3355
olasia99
Zakorzenienie

Ja mam rok i zmian prawie żadnych nie widzę od pół roku ząbki stoją w miejscu Też tak miałyście? Wątpię, czy mi te zeby się wyprostują ...
Stary 2011-02-15, 22:12   #3356
lupinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anusiaa81 Pokaż wiadomość
A ja dziś mam dokładnie roczek z moim złomkiem , jestem w połowie drogi do pięknego uśmiechu
Pozdrawiam cieplutko
a ja dokładnie dziś, założyłam więc to dopiero początek mojej drogi, ale mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku jak narazie nie boli, jeść jeszcze nic nie próbowałam więc chyba dziś dam już sobie z tym spokój i pójdę spać, trzeba się przyzwyczaić ale bardzo się cieszę!

a jeszcze mam pytanie, to normalne, że narazie mam założone oba łuki i separatory a pierścienie dopiero na następnej wizycie? jakoś zawsze mi się wydawało, że to zakłada się od razu wszystko ;p
lupinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 23:06   #3357
shinigami0717
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gobilek Pokaż wiadomość
ja używam Colgate Plax. : )
wgl tak czytałam wasze wypowiedzi że wam coś odpada itp... ja mam aparat prawie 2 lata i nigdy mi nic nie odpadło a codziennie żuję gumę, jem jakieś krówki ciągnące się i przyklejające do zębów, orzechy i inne takie twarde i teoretycznie 'groźne' dla aparatu rzeczy. i nigdy mi nic się nie naderwało, wygięło.. nie wiem jakim cudem. ; P chyba jakimś dobrym klejem mam te zamki przyklejone. hmmm.
wiesz co.. nie trzeba jeść nic twardego, mi odpadł zamek, jak jadłam chleb ;/

emka_333 trzymam kciuki!

Cytat:
Napisane przez anusiaa81 Pokaż wiadomość
Pozdrawiam cieplutko
też już bym chciała.. ale coż, trzeba czekać.. gratuluję

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Ja mam rok i zmian prawie żadnych nie widzę od pół roku ząbki stoją w miejscu Też tak miałyście? Wątpię, czy mi te zeby się wyprostują ...
naprawdę w miejscu? a dałaś nam zdjęcia do porównania? myślę, że nie może być tak źle

wczoraj miałam wizytę i zostałam obdarowana wyciągami.. miałam nie marudzić, ale muszę się wyżalić.. to jest okropneeee wszystkie zęby mnie bolą.. i szczęka! nie wiecie ile trzeba takie coś nosić? bo ja staram się być dzielna i mam postanowienie, że będę zdejmować wtedy, kiedy będę musiała.. a gumki wzięłam różowe

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 23:22   #3358
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1988anna Pokaż wiadomość
ja myje po każdym posiłku, a po kawie porządnie płuczę, a teraz pytanie z innej paki. Dziewczyny po jakim czasie normalnie gryzłyście pokarm, ja już tydzień mam założony aparat- oba łuki- no i dalej jadę na papkach może to też przez to, że mam podwyższenia na 6kach żeby górne zęby nie haczyły o zamki na dole. Koszmar, chleb jakoś tam pogryzę ale z czymś twardszym mam już duży problem.
ja na drugi dzień zjadłam już normalny obiad (kotleta który był bardzo drobno pokrajany), zęby bolały ale nie chciałam się przerzucać na karmę dla dzieci
Cytat:
ja przeważnie jem kinder bueno ale zdarzają się też pieroty, bajeczne, twixy, marsy i 3bity ogólnie każdego mogę zjeść oprócz kit kata... jego lepiej nie jeść nawet jak nie ma się aparatu... zęby na nim można połamać

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 23:25   #3359
shinigami0717
Raczkowanie

ja jem kinder bueno

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 23:28   #3360
olasia99
Zakorzenienie

shinigami0717, wklejałam zdjęcia, ale nie widzę poprawy od tamtego czasu.
1 od góry - dzień założenia góry, 20.01. Środkowe to założenie dołu, jakoś w maju. Ostatnie to sierpień. Pamiętam, że dostałam wtedy łańcuszek (który żółknieje po tygodniu -.- i pękł mi za kłem, bo miałam na 12 oczek i wybieram się do ortodonty 2 tygodnie po nowy.). I nie widzę od tamtej pory kompletnie żadnej poprawy. ortodonta mi powiedział ostatnio, że się ładnie prostują i jeszcze trochę, a się je wyrówna i można zdejmować
Poza tym strasznie dziąsła mi spuchły, zęby są krótkie, wędzidełko za górnymi 1 mi puchnie, nie dał mi orto skierowania na wycięcie, nie mogę mieć kolorowych gumek i w ogóle moje zęby są krzywe

A tka btw to co to jest żółte i czerwone na zamkach na 1 zdjęciu? Widać to najbardziej przy kłach. Później tego nie miałam, a nie przypominam sobie wymiany zamków.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zęby.jpg (24,1 KB, 109 załadowań)

Edytowane przez olasia99
Czas edycji: 2011-02-15 o 23:29
olasia99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości