|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Cytat:
![]() Ja bym jeszcze podpytała, czy biorą coś za dojazd i czy żarcie płacą sobie sami, czy wliczają w usługę. Bo nie wiem czy wiecie, ale oficjalnie to my orkiestrze jedzenia nie musimy płacić, tylko przyjęło się tak, że wszyscy to robią.
|
|
#1022 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
a ja jeszcze dodam ze warto spytać czy puszczają jakąś muzyke w czasie przerwy na jedzenie. A o reszcie to juz ktos wspomniał. Moze to ile licza za dodatkowa godzine gdyby wesele sie nieco przedłużyło niz przewidujecie.
|
|
#1023 |
|
Wtajemniczenie
|
MAlwus doszla Ci wiadomosc ??? moja?? na priv???
|
|
|
|
#1024 |
|
Raczkowanie
|
Pierwsze słyszę by właściciel sali płaciła za to że zespół korzysta z praw autorskich. To oni sami powinni to załatwić.
|
|
|
|
#1025 |
|
Wtajemniczenie
|
Doszła doszła ale i tak nie sprawdziałam tego zespołu o ktorym mi napisałas bo po pierwsze mam juz swój
Chciałam wiedziec z czystej ciekawości
|
|
#1026 |
|
Wtajemniczenie
|
spoko spoko
rozumiem ![]() ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- zmykam spac życzę dobrej nocy wszystkim ![]() |
|
|
|
#1027 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dobranoc wszystkim
|
|
|
#1028 | ||
|
Raczkowanie
|
Ewusia_marchew kurs tańca już zaczęliście? Jaśli tak, to jak Wam się podoba? I gdzie się zapisaliście, jaka to szkoła tańca i gdzie (w Katowicach)?
Cytat:
Cytat:
Falsify przed chwilą oglądałam "Twoją" salę, jest prześliczna, bardzo podobają mi się kolory i wystrój... i w ogóle jest naprawdę ładna. Edytowane przez betterw Czas edycji: 2011-02-18 o 00:15 |
||
|
|
|
#1029 |
|
Zakorzenienie
|
No rodzice TŻ będą płacić, ode mnie to ja bede płacić. I co? podzielimy te pieniądze na pół i moją połowę ja zostawie a on swoja sie podzieli z rodzicami? Po to są te podziękowania dla rodzicow razem z prezentem, żeby podziękować za zrobienie wesela. A nie oddawać kasę... A też dużo nie zbierzemy przy zrobieniu samego obiadu. Mam nadzieje, że jego rodzice nie wezmą tej kasy, bo ja np. chciałabym jechać w podróż poślubną.
|
#1030 | |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny jak ja wam zazdroszczę i fotografa macie i zespół.. a ja tylko sale i kościół.. namawiam mojego skarba aby zacząć się rozglądać za zespołem ale on wciąż swoje... że do tego czasu to jak będę tak szaleć z wszystkim to zgłupieję...
Któraś z dziewczyn wspominała o opłacie za orkiestrę na weselu.. jak za normalnych gości... powiem wam, że pierwszy raz słyszę o czymś takim... u mnie wszczyscy i orkiestra i kamerzysta i fotograf kierowcy a nawet ksiądz (jeśli takiego chcielibyśmy mieć) są za freee!!! ---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ---------- Cytat:
Madziuniusia podziękowania na weselu dla rodziców moim zdaniem są za cały trud jaki włożyli w nasze wychowanie.. za to kim jesteśmy dziś bo to ich zasługa... nie dziękujemy za kasę którą wyłożą na wesele... Z resztą jak ja i mój TZ wyprawiamy nasze wesele sami.. z naszych oszczędności, od rodziców ani moich ani jego nie dostaniemy nawet grosza na imprezę.. to co nie mamy im dziękować?
Wrzesień 2010 : 72 kg/169 cm Luty 2011 : 70 kg ![]() Marzec 2011: 64 kg Kwiecień: 60 kg ![]() zakochana: 26.05.2006 zaręczona: 24.12.2010 zaślubiona: 08.06.2012 i znów walka z samą sobą: luty 2013: 70 kg mój cel: 58 kg |
|
|
|
|
#1031 |
|
Zakorzenienie
|
ja wiem, że podziekowania nie sa tylko za kase, ale również i za to się dziękuje, za zrobienie wesela. I dlatego ja sobie nie wyobrazam oddawania im pieniedzy, ktore my dostaniemy w prezencie ślubnym.
|
#1032 |
|
Raczkowanie
|
dotarłam wreszcie do Was
troszkę mnie tu nie było bo troszkę plany się skomplikowały ale już jestem i nadrabiam nadal plany na 2012 podtrzymuje myślę nad 07.07 albo 21.07. skłaniam się ku 21.07. Musimy w końcu podjąć decyzję. powiem wam że syndrom macierzyństwa mi się włącza
|
|
|
|
#1033 |
|
Raczkowanie
|
no nie masz rację... to przecież wasze pieniądze... a to, że rodzice wam wyprawią wesele to tylko ich wola i wydaje mi się, że nie powinni liczyć na zwrot kosztów...
Wrzesień 2010 : 72 kg/169 cm Luty 2011 : 70 kg ![]() Marzec 2011: 64 kg Kwiecień: 60 kg ![]() zakochana: 26.05.2006 zaręczona: 24.12.2010 zaślubiona: 08.06.2012 i znów walka z samą sobą: luty 2013: 70 kg mój cel: 58 kg |
|
|
|
#1034 |
|
Zakorzenienie
|
uuu no to ostro Misiata
bierz TŻ i działaj![]() Jazzowa Panienka tymbardziej, że oni myślą, że będzie normalne wesele. A ja planuje jedynie zrobić obiad. Więc samo to to już jest oszczędność.
Zostaniesz na stałe? Edytowane przez Madziuniusia Czas edycji: 2011-02-18 o 08:22 |
|
|
|
#1035 |
|
Raczkowanie
|
a wiesz, że ja również miałam taki plan... tylko obiad najbliższa rodzina i wyjazd na Vanuatu... wszystko w dużym poważaniu zostawić i przez kilka tygodni być szczęśliwą z dala od cywilizacji... a tu niestety rozsądek przemówił..
|
|
|
#1036 |
|
Zakorzenienie
|
to u mnie na odwrót... ja zawsze marzyłam o weselu. Ale po prostu mnie nie stać. Rodzice mi nie dadzą, a ja tak dużego kredytu po pierwsze nie dostanę, po drugie nie chce z takim dużym kredytem wchodzić w życie małżeńskie.
A jeszcze można spojrzeć na to w ten sposob, że oni dają kase, a u mnie będziemy mieszkać.
Zostaniesz na stałe? Edytowane przez Madziuniusia Czas edycji: 2011-02-18 o 08:33 |
|
|
|
#1037 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1038 |
|
Zakorzenienie
|
Specjalnie dzisiaj wcześniej wstałam żeby już nadrobić wątku trochę. Aż 10 stron
Pędzicie jak burza. Zwolnijcie tempo ![]() Spieszę się więc napiszę tylko tyle: Veronika24 Witaj ![]() Wódki będziemy kupować 0,5l na głowę (wliczając w to dzieci) Dla przykładu zaprosimy 100 osób więc kupimy 100 flaszeczek 0,5l. Kupnem zajmiemy się dopiero przed samym ślubem, bo nie ma możliwości zwrotu do hurtowni tego co zostało. Jak dowiemy się ile mniej więcej osób będzie na weselu to wtedy zakupimy. Co z tego, że teraz kupię taniej niż w 2012 jak się może okazać, że przyjdzie mniej osób i mi zostanie za dużo. Księdzu nie zapłacimy więcej jak 500 zł z wszystkim (organistą, kościelnym) Nasz 5-osobowy zespół bierze 2200 zł za jeden dzień Wczoraj byliśmy u księdza na spontana jedziemy sobie autkiem po mieście w pobliżu kościoła, patrze na zegarek i akurat kancelaria otwarta. Szybka decyzja i załatwione nawet nie wiem czy 10 minut to zajęło wszystko. Mamy się zgłosić 3 miesiące przed ślubem na pierwszą rozmowę.
|
#1039 |
|
Zakorzenienie
|
To u mnie płaci się za zespół, kamerzysę i fotografa normalnie. Ale ja to rozumiem bo to 8osób i nakarmic ich za free nie opłacało by mu się tym bardziej że kamerzysta i fotografowie wyjdą koło 3 więc będą praktycznie całe wesele
|
#1040 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=Nattiv;25174224]
Wódki będziemy kupować 0,5l na głowę (wliczając w to dzieci) Dla przykładu zaprosimy 100 osób więc kupimy 100 flaszeczek 0,5l. Kupnem zajmiemy się dopiero przed samym ślubem, bo nie ma możliwości zwrotu do hurtowni tego co zostało. Jak dowiemy się ile mniej więcej osób będzie na weselu to wtedy zakupimy. Co z tego, że teraz kupię taniej niż w 2012 jak się może okazać, że przyjdzie mniej osób i mi zostanie za dużo. My na 120 osób kupujemy 200 szt wódki 0,5 l - wliczamy w to też nagrody dla zwycięzców zabaw - i dlatego wiecej
Gotowanie z przyjemności Edytowane przez baskaeta Czas edycji: 2011-02-18 o 09:47 |
|
|
|
#1041 | ||||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry dziewczynki!
Ufff, jakoś na dzisiejszy ranek nie milion-pięćset-sto-dziewięćset stron do nadrabiania, więc jestem sposunkowo wcześnie ![]() Madziuniusiu – Hmm… No to „ciekawa” sytuacja, jeśli Ty sama wykładasz pieniążki na wesele a Teowi rodzice pomagają… Ogólnie potem kasa z wesela będzie WASZA WSPÓLNA więc jak to sobie wyobraża TŻ, że weźmie coś „ze swojej połowy”, hę ;p? Przecież budżet będziecie mieć wspólny, naprawdę nie rozumiem :p My z TŻ już mamy wspólną kasę, to takie naturalne… No i u nas jest tak, że my z TŻem nie jesteśmy za bardzo w stanie zebrać nawet 1/3 wszystkich wydatków (a tak się wstępnie umawialiśmy, że my 1/3, moi rodzice 1/3 i mama TŻa 1/3) no i poprosiliśmy o ewentualną pożyczkę gdybyśmy nie uzbierali swojej części lub gdyby wyszło drożej niż planowaliśmy. Mój tata na to stanowczo odpowiedział, że nic im nie będziemy oddawać, bo to już taki prezent od nich dla nas J No kochany jest <3 Chcemy rodziców potem wysłać na jakieś wczasy czy cosik Oczywiście jak już się pozbieramy z tą kasą ![]() Cytat:
Cytat:
Oj no i przykro mi, że nie masz perspektyw na wesele Ale fotografa będziecie mieć? Jeśli tak to super, bo zdjęcia i piękne wspomnienia i tak pozostaną z Wami na długo ![]() (kicia) – biżuteria jest prześliczna J Do biało-czerwonej/bordowej aranżacji będzie pasowało jak ulał J Cytat:
Hej Misiata! Jeszcze się nie znamy, więc kłaniam się nisko I namawiam do ślubu 21 lipca – tak jak my z TŻem Piękna data 21.07.12 J Nieprawdaż J?Cytat:
Hehehe - taka "spontaniczna zaklepanka" Świetnie!W ogóle dziewczynki chciałabym się Wam zwierzyć, co mi chodzi po głowie od jakiegoś czasu Hehe nie wiem czy w ogóle powinnam o tym tutaj pisać, bo boje się że zapeszę No ale gdzie jak nie tu...Albowiem poczułam powołanie do tego, by zostać w przyszłości konsultantem ślubnym. Oczywiście jest to taki pomysł na razie, ale coraz więcej zaczynam na ten temat myśleć Obawiam się, że organizacja własnego wesela nie zadowoli mojego poczucia estetyki, nie wyczerpie mojej wyobraźni... Poza tym sądzę, że jest to przyszłościowy zawód Skoro naszły takie czasy, że komórki dostają dzieci na swoje 5-6 urodziny, a koszty przyjęcia komunijnego przerastają nieraz koszt standardowego wesela to... jest to jasny znak jakie tendencje będą panowały za kilka lat. Te bogate dzieci bogatych rodziców będą za kilkanaście lat brały śluby a część z nich będzie zbyt zajęta robieniem kariery by zaangażować się w rozmowy z usługodawcami wesela Poza tym idzie moda na niestandardowe śluby i wesela - śluby w plenerze, śluby tematyczne --> jeżeli tylko ktoś ma kasę to można stworzyć niesamowite cudeńka Wtedy dla takich ludzi dodatkowe 3 tysiące dla agenta ślubnego (czytałam, że tyle mniej więcej organizacja wesela kosztuje) to żaden problem Kurczę, jeszcze TŻ zachwala mój pomysł, sam chciałby zająć się fotografią (bo bardzo to lubi mimo, że nie zdołał jeszcze wybrać się na żaden kurs) więc generalnie mógłby to być taki małżeński biznes Oboje pokończymy studia na średnio potrzebnych kierunkach - jedyne co nas czeka to praca w budżetówce za 1300zł netto miesięcznie. To już może lepiej zająć się własną działalnością? Mieć nienormowany czas pracy, rozwijać się i robić to co się lubi? Pracować ze szczęśliwymi, zakochanymi ludźmi, pomagać im w spełnianiu marzeń, w kreowaniu ICH DNIA? Taka praca z pasją... Co o tym myślicie? Jestem ciekawa
|
|
#1042 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jeśli mi coś nie pasuje, to nie powód, by chodzić z obrażoną miną i narzekać.Zresztą bardzo mnie denerwują ludzie co na wszystko narzekają i krytykują. Jeśli ktoś chce, by mu coś śmierdziało - to zawsze będzie mu śmierdzieć. ![]() gratulejszyn! Witaj w gronie szczęśliwców ![]() Cytat:
![]() Cytat:
za załatwione sprawy3mam kciuki za egzaminy! ![]() Cytat:
Fajnie, że Twój TŻ myśli w tym momencie o rodzicach, ale wydaje mi się... (może zabrzmi to trochę egoistycznie), że w pierwszej kolejności powinniście myśleć o sobie. Rodzicom można pomagać na różne sposoby. Możecie odwdzięczyć im się za trud, jakim było opłacenie połowy przyjęcia. Może sami odmówią, gdy będziecie chcieć im je dać. Moi rodzice, by tak zrobili. Jak już tutaj któraś napisała - najlepiej z nim pogadaj i przedstaw mu swoje wątpliwości i uczucia ![]() Cytat:
Może jednak podpiszcie tę umowę? Lepiej chyba być spokojniejszym
|
|||||
|
|
|
#1043 |
|
Zakorzenienie
|
better - oplłata ZAIKS.
Jestem prawie na 99% pewna że to zespół jest zobowiązany do opłaty tego. Przecież to jest oplata za korzystanie, zarabianie i rozpowszechnianie cudzych otworów. Wiec to Oni na tym zarabiają nie sala. I to Oni muszą to opłacić. Zreszta mam dzisiaj z egzamin właśnie na który o tym sie uczyłam:P I nawet wspominałam tutaj że moja Pani od sali mówiła aby się dopytywać o to czy zespół opłaca to. Bo są teraz kontrole. I jeśli taka wpadnie do Was na wesele, płacicie WY. ps: przecież ta opłata wydaje mi sie że jest płacona raz na cały rok.... wiec nie wiem czym problem. Chyba że oni jakos inaczej sie oplacaja. nie wiem. TEZ pierwsze slysze. na marginesie trzymajcie kciuki ![]() Mykam się uczyć a jutro pochwale się jakiego wspaniałego i TANIEGO kamerzystę znalazłam z Nowego Sącza ![]() Miłego dnia ![]() Madziuniusia dziewczyny mój TŻ jest niemożliwie przyzwoity. Powiedział mi dzisiaj, że część z tego, co dostaniemy na ślub to część kasy da rodzicom. wiesz co. Jeśli rodzice by mi się dokładali do wesela- oddałabym im. Dlatego całe szczęście że my 50% pieniążków za sale płacimy po weselu. I powiem rodzinie że jeśli chce dać więcej- to do koperty. Ale że wesele chcemy sobie sami zorganizować. Nie potrzebuję nie potrzebnych uwag, komentarzy. :P A jeśli nam nie wystarczy to właśnie dołożymy pieniążki z kopert ;P sztuczka_magiczka - też kiedyś o tym myślałam :P Bo tak na prawdę to wesele nie jest aż tak trudno zorganizować jak to się na początku wydawało. Z czasem masz już doświadczenie, sprawdzonych ludzi i tylko fantazjujesz na temat całej oprawy! ![]() Tyle że osobą z KRK, warszawy i większych miast pewnie ten pomysł wypali... Ale myślę że mniejsze miejscowości niestety nie są gotowe na takie wielkie BUM!
Edytowane przez melod_y Czas edycji: 2011-02-18 o 10:36 |
|
|
|
#1044 |
|
Zakorzenienie
|
sztuczka_magiczka wiesz co od kilku miesięcy łazi mi po głowie ten sam pomysł. Studiuje kierunek związany z żywnością żywieniem i mogła bym bez problemu otworzyć dom weselny. Ale do tego trzeba mieć duży kapitał. Bo działka pozwolenia budowa reklama. Więc to jest taka opcja na może daleką przyszłość jak się czegoś dorobię. Więc właśnie myślałam o zostaniu takim doradcą jako dodatkowy zarobek.
uwielbiam pomagać ludziom
|
#1045 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jestem ze Szczecina - największe miasto w zachodniopomorskim jakby nie patrzeć Wydaje mi się (a właściwie to mnie i TŻowi) że na początku można sobie założyć tę działalność pracując już gdzieś, a agencję ślubną prowadzić po godzinach Kiedy już się zdobędzie zaufanie klientów, jakieś doświadczenie (a to może parę lat potrwać) to wtedy przerzucić się już tylko na to zajęcie Kurczę, byłoby super!
|
|
#1046 |
|
Zakorzenienie
|
Cytuje moją umowę najmu lokalu:
Zamawiający pokrywa koszty z tytułu umowy licencyjnej ZAiKS w wysokości 70 zł Chodzi o to, że szef sali te pieniądze wpłaca na konto ZAiKSu, gdyż nigdy nie wiadomo jak to jest z zespołami. A kontrole są. Najważniejsze, żeby było to zapłacone, a przez kogo to już obojętne. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi ![]() sztuczka_magiczka pomysł na biznes jest bardzo dobry, z biegiem czasu na pewno się przyjmie to i u nas w Polsce na szerszą skalę. Tylko wiadomo, że do tego trzeba dużo samozaparcia i głowy pełnej kreatywnych pomysłów, a to niewątpliwie masz I wypadałoby mieć na sam początek dobry kontakt z paroma firmami (więc niech Twój TŻ bierze się za porządny aparat). Trzymam kciuki, oby wypaliło, bo póki co przynajmniej na moim terenie jak coś takiego jest, to konkurencji na pewno im brak.
|
#1047 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W ogóle wczoraj gadałam z moją Babcią i opowiadała mi, jak kiedyś, dawno temu jej koleżanki syn miał swoje wesele. Młodzi zdecydowali, że nie będzie alkoholu, bo nie i już. Koleżanka przybiegła do Babci i bieduje, co to będzie, kto to przyjdzie na takie wesele itd. Najbardziej podobno się pluł taki wujek, co to koło 23 już zwykle miał gębę w bigosie , że jak bez wódy, to on nie przyjdzie. Moja Babcia powiedziała jej wtedy: jeśli Młodzi tak chcą, to tak ma być i musisz to uszanować i nikt nie musi przychodzić, jeśli mu to nie pasuje. I poradziła, żeby zamiast alkoholu kupić soki z Pewexu (to był wtedy straszny luksus). Owszem, wydała na nie sporo kasy, ale porównywalnie, jak za alko by wydała. Podobno ludzie bawili się calutką noc, było fantastycznie, toasty wznosili tymi sokami, a wujek powiedział, że pierwszy raz w życiu tak świetnie się bawił, bo zamiast zgonu o 23 tańcował do rana i wszystko pamięta ![]() Także pamiętajmy, że każdy pomysł jest do zrobienia i przy dobrej organizacji może być świetnie w każdych okolicznościach ![]() Nattiv, to gratulacje! Takie spontany są najlepsze ![]() sztuczka, uważam, że Twój pomysł jest świetny! Jeśli masz takie poczucie, że mogłabyś to robić, to pewnie, że tak Ja się np. bardzo angażuję w organizację wesela, ale swojego, bo jestem indywidualistką... I wszystko robię pod siebie, pod nas. Natomiast jeśli uważasz, że byłabyś w stanie sprostać czyimś wizjom, to pewnie i na pewno jest to zawód przyszłościowyMadzia, no tu faktycznie tylko rozmowa... Przede wszystkim z TŻtem, jaki masz na to wszystko pogląd, a potem z Jego Rodzicami, skoro Oni nawet jeszcze nie wiedzą, że nie będzie wesela, tylko obiad. Misiata, o jak fajnie Ja na razie czekam na taki moment jak już chcecie, to do roboty ![]() U nas się normalnie płaci za usługodawców, jak u kici. To w końcu dodatkowi 'goście' na weselu, a jeść muszą. Jeśli chodzi o alkohol to dla naszych usługodawców to naturalne, że w pracy nie piją. ZAIKS płaci nasz DJ, też o tym rozmawialiśmy.
|
|
#1048 |
|
Rozeznanie
|
gosza_m, Chatka - Dziękuję Wam dziewczęta
Utwierdzacie mnie w tym, że trzeba wierzyć w siebie i realizować swoje pomysły na życie Szczególnie, że teraz tak ciężko jest z miejscami pracy - trzeba skombinować je sobie samemu Oczywiście biorę pod uwagę fakt, że trzeba uparcie dążyć do celu i nie zniechęcać się początkowymi trudnościami, że nic samo nie przyjdzie i nie raz trzeba będzie się pogodzić z porażką... ale gdyby się w końcu udało byłoby wprost wspaniale Już mam nawet wizję, że jak za te 3-4 lata kupimy z TŻem większe mieszkanie, to co najmniej 3 pokojowe - żeby jeden najmniejszy pokoić przeznaczyć na biuro, fajnie je urządzić (jakaś przytulna kanapa z miękkimi podusiami, mały stoliczek na kawkę i herbatkę, fajne kolorki adekwatne do logo firmy itd.) i właśnie tam rozmawiać z potencjalnymi klientami, tak robić wszystko na poziomie i w przyjaznej atmosferze Aaach... rozmarzyłam się!
|
#1049 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wyobrażam sobie żeby prosić usługodawców żeby sami zapłacili za siebie ![]() ja mam w umowie z fotografami tak, ze oni nie wymagają od nas wyżywienia ale jeśli nie planujemy dla nich jedzenia to musimy ich wcześniej poinformować (co jest dość logiczne bo będa u nas 10 godzin plus ponad 50 km dojazdu więc musza coś jeść, wiec jakbyśmy nie mieli dla nich talerzyków to musieliby sobie coś przygotować - ale dla mnie to nie do pomyślenia) Jeśli chodzi o cenę wyżywienia dla usługodawców to szczerze nie pamiętam czy to ustaliliśmy z właścicielką sali chyba nie, bo nie pamiętam w ogóle takiego tematu Cytat:
byliśmy na pierwszej lekcji już i podobało się nam słyszałam że fajna jest też szkołą tańca Nova ale tam nam nie pasował termin zajęć (za wcześnie się zaczynały, a ja pracuję do 18) Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#1050 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Evoonia86 dziękuję Mi się też takie podobają do kościoła, bez balonów, bo to świątynia, a nie sala. Takie kwiaty świeże i ozdoby na ławkach, nad przejściem mi w zupełności wystarczą ) Z racji tego, że wnętrze sali mam "bogato" udekorowane, w kościele stonuję dekoracje.![]() A jeśli chodzi o oddawanie kasy rodzicom po ślubie, to hmm... Wszystko zależy od tego jakie relacje panują w rodzinie. Czy rodzice robią dzieciom wesele za swoje pieniążki w "prezencie i obowiązku", czy robią i ciułają długo, długo pieniądze na dziecka ślub, ale w głębi serca myślą sobie,że dzieci są dorosłe i same powinny sobie zarobić na ślub i wesele... A jeśli naprawdę rodziców nie stać na zrobienie wystawnego ślubu i tylko "trochę" np. połowę kosztów pokryją, to jeśli dzieci chcą im to zwrócić i wynagrodzić, bo wiedzą,że im brakuje, to to rozumiem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:46.

), jakieś specjalne punkty w umowie ?? Podpowiedzcie, bo pewnie jak już podpiszę to wtedy mi się masa pytań nasunie

Pędzicie jak burza. Zwolnijcie tempo 

Oczywiście jak już się pozbieramy z tą kasą
Ale fotografa będziecie mieć? Jeśli tak to super, bo zdjęcia i piękne wspomnienia i tak pozostaną z Wami na długo 

nie wyobrażam sobie żeby prosić usługodawców żeby sami zapłacili za siebie