Biżuteryjna DG - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-11, 11:30   #1981
poppppy
Zadomowienie

Dot.: Biżuteryjna DG

Cytat:
Napisane przez klejnotki Pokaż wiadomość
Wszystko zależy od urzędu:
Jak mieszkałam w Warszawie to mi wysyłali pismo że mam się stawić w trybie natychmiastowym, pod rygorem kar straszliwych, z groźbą doprowadzenia i nawet się nie mogłam telefonicznie dowiedzieć o co chodzi, potem spędzałam pół dnia na korytarzu urzędu w nerwowym dygocie.
O to to to...jakbym o sobie czytała A z której to dzielnicy ten "miły" urząd? Bom ciekawa czy będę mieć do czynienia.....
Stary 2011-02-11, 12:25   #1982
klejnotki
Rozeznanie

Warszawa Wola - ale już pięć lat nie miałam z nimi kontaktów więc może coś się zmieniło
Jak brałam ślub to do końca roku na wszystkich deklaracjach "poślubnych" pisałam jak wół że nazwisko zmienione dnia ... a wcześniej było ... i po roku zostałam wezwana żeby zapłacić za 4 miesiące bo przestałam płacić. Okazało się że miłe panienki z okienka założyły nowe konto i miały na jednym brak a na drugim nadpłatę. Jak przyszłam wyjaśniać to powiedziały że mam za te braki zapłacić od ręki bo inaczej wyślą komornika, a nadmiar na drugim koncie zaksięgują mi na następny rok . Że byłam wtedy goła jak święty turecki to mało zawału nie dostałam. Po dzikiej awanturze (usiadłam w gabinecie jakiejś ichniejszej szefowej i powiedziałam. że nie wyjdę dopóki nie załatwię sprawy) okazało się że oba konta można scalić w ciągu trzech minut (tyle było potrzebne na sprawdzenie danych z dowodu i aktu ślubu). Baaardzo ich od tego czasu nie lubiłam.
Stary 2011-02-11, 12:33   #1983
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klejnotki Pokaż wiadomość
Warszawa Wola - ale już pięć lat nie miałam z nimi kontaktów więc może coś się zmieniło
Jak brałam ślub to do końca roku na wszystkich deklaracjach "poślubnych" pisałam jak wół że nazwisko zmienione dnia ... a wcześniej było ... i po roku zostałam wezwana żeby zapłacić za 4 miesiące bo przestałam płacić. Okazało się że miłe panienki z okienka założyły nowe konto i miały na jednym brak a na drugim nadpłatę. Jak przyszłam wyjaśniać to powiedziały że mam za te braki zapłacić od ręki bo inaczej wyślą komornika, a nadmiar na drugim koncie zaksięgują mi na następny rok . Że byłam wtedy goła jak święty turecki to mało zawału nie dostałam. Po dzikiej awanturze (usiadłam w gabinecie jakiejś ichniejszej szefowej i powiedziałam. że nie wyjdę dopóki nie załatwię sprawy) okazało się że oba konta można scalić w ciągu trzech minut (tyle było potrzebne na sprawdzenie danych z dowodu i aktu ślubu). Baaardzo ich od tego czasu nie lubiłam.
Niezłe jaja Na szczęście urzędu na Woli nie będę musiała odwiedzać
Stary 2011-02-11, 13:40   #1984
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Ja na mój US nie mogę narzekać - jak źle wypełniałam rozliczenie kasy fiskalnej (chyba ze 2 lub 3 deklaracje), to panie dzwoniły do mnie, żebym przyszła do nich poprawić, żebym nie musiała korekty składać! Zawsze miłe i życzliwe, przeczą kompletnie historiom o sępach ze skarbówki
Zresztą doświadczenia prywatne (kontrola po kupnie mieszkania i remoncie) z tym US też mam jak najbardziej pozytywne - może metoda "na sierotkę Marysię" jest skuteczna?

Nawet zastanawiałam się, czy im pierniczków na Święta nie zanieść, ale mogłoby to być odczytanie jako próba przekupstwa

Edytowane przez kulkam
Czas edycji: 2011-02-11 o 13:46
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 22:29   #1985
gwiaz_deczka
Raczkowanie

Dziewczyny, a jak jest z kupowaniem czegoś do DG (konkretnie materiałów), w UE? Jakich formalności należy dopełnić aby móc to robić?

jeśli chodzi o kary za spóźnienie z Vat to jest to taki dziwne:
można popełnić dwa przewinienia: nie złożyć deklaracji w terminie, albo nie wpłacić podatku w terminie. i za niezłożenie deklaracji jest właśnie taka absurdalna kara, podczas, gdy za niezapłacenie w terminie (podczas, gdy deklaracja złożona), są po prostu odsetki.

jeśli chodzi o ZUS, też pobiegłam złożyć nową deklarację i też się okzało, że niepotrzebnie, że należy tylko wpłacać większe kwoty. w przypadku jednoosobowej działalności składa się deklarację tylko w przypadku zawieszenia i odwieszenia działalności i w przypadku przebywania na zwolnieniu i powrocie ze zwolnienia i w przypadku, gdy zmienimy sobie podstawę naliczania składek, jeśli chcemy mieć wyższą niż minimalna.

logiczne wydaje mi się składanie deklaracji w przypadku wejścia na normalny zus, gdyż wtedy dochodzą nam nowe składniki do składki i dlatego zwiększa się ogólna kwota. (choć wiadomo, że z praktycznego punktu widzenia to dla nas mało ważne, ile i jakich jest składników. ważne ILE płacimy i na co możemy liczyć, na jaką opiekę zdrowotną i jaką emeryturę).

Edytowane przez gwiaz_deczka
Czas edycji: 2011-02-12 o 02:59 Powód: chciałam coś dopisać
gwiaz_deczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 06:09   #1986
Whitecoffe
Rozeznanie

Ja też chodzę do "nienormalne" poczty, gdzie nie ma kolejek, pani zawsze nalicza odpowiednią do wagi opłatę za znaczek, US się nie boję-panie miłe, usłużne. Życzę wszystkim takich urzędów.
Mam pytanie odnośnie sprzedaży klientom zagranicznym-w jaki sposób rozwiązujecie sprawę? Czy konieczne jest konto walutowe i czy potrzeba wówczas dopełnić jakieś inne formalności?
Whitecoffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 16:22   #1987
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus

Cytat:
Napisane przez komiksowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie. Obowiązek posiadania kasy przy zarobku > 20 000 . No więc ja myślałam, że ta kwota to przychód - rozchód, a okazało się, że to kwota samego przychodu. Istotna różnica. Kwotę przekroczyłam, kasy nie mam, oczywiście kupię. Pytanie jest takie - jaka jest kara od US w takim wypadku? Czyli waląc z grubej rury - co mogą mi zrobić. Miałyście taki przypadek? jakieś słowa pocieszenia? Tylko bardzo proszę bez wrzutów, chodzi mi o konkretną odpowiedź.
- nie jestem Vat-owcem
- prowadzę kpir
- jestem na podatku liniowym
- rozliczam się właśnie z podatku
- DG prowadzę dokładnie od roku
będę wdzięczna za odpowiedź
Tu się przyda dobra księgowa. Zależy jak długi czas upłynął od przekroczenia limitu.

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
No co ty?
Ja będę składać VAT UE za grudzień 2009...
Żadnej kary nie było...
Każdy US inaczej traktuje te same "przewinienia".

Cytat:
gdzieś wyczytałam, że kara to 30% podatku za cały rok, wczoraj biegałam po necie. Za zeszły rok miałam 2 000 podatku, więc...może jakoś to nazbieram. Ale czynny żal złożę na pewno czasem mam ochotę rzucić to wszystko w p...w cholerę ostatnio miałam problem z urzędem, bo ani księgowa, ani pani w urzędzie nie wiedziały, jak mam rozliczyć pieniądze z dotacji (z której działam). Chodziło o inwenturę początkową i rzeczy kupione za pieniądze nie moje (bo z dotacji), ale przed otwarciem DG (po podpisaniu umowy z UP jest miesiąc na otwarcie DG i można brać f-ry na siebie). Umówiłam się z panią z urzędu na tlf następnego dnia. Dzwoniłam 3 razy, oczywiście nikt nie podnosił słuchawki. I to jest właśnie podejście urzędników mam DG dopiero rok, ale to był rok strasznie ciężki, prawie się pakuję do wariatkowa
To dziwne, że w US nie wiedzą jak rozliczyć dotacje.

Pepus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-12, 20:23   #1988
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

No ja na moje też narzekać nie mogę.. Jak kasę źle mi się rozliczyło, to Pani sprawdziła to na miejscu, kazała skreślić, parafkę strzelić i powiedziała co i jak dopisać na następnej deklaracji. Ale Pszczyna to jakieś dziwne pod względem urzędników miasto - właściwie wszędzie są mili
A z tymi pismami urzędowymi - to wydaje mi się, że to taki język po prostu.. Jak nam podatek gruntowy przyszedł, to pierwsza strona też brzmiała super groźnie, że pod groźbą grzywny, termin ostateczny bla bla bla. Druga strona głosiła, że mam jeszcze 3 tygodnie do zapłaty 72 zł za cały rok Więc jak na mó gust - nie taki diabeł straszny.. Alllle, ja to mówię z punktu widzenia osoby jeszcze nie kontrolowanej

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 09:27   #1989
komiksowa
Raczkowanie

w moim nie wiedzą....dotacja jest nieopodatkowana, a jeśli wrzucasz np komponenty zakupione za kwotę 5 tys zł w inwenturę (nie zużyłam tego), a kupiłaś to przed otwarciem DG - nie za swoje pieniądze, to w rozliczeniu końcowym narasta taki podatek, że ho ho. Mi na początku księgowa naliczyła 2600 podatku za zeszły rok. Nogi mi się trochę ugięły. Nie będę tłumaczyć tego dokładnie, bo to trochę zawiłe. Całe biuro księgowe siedziało nad moim pitem i w końcu znalazło się rozwiązanie. A to, że US czegoś nie wie, to nie pierwszyzna dla mnie, najczęściej jak tam idę,to słyszę, właśnie - nie wiem, muszę sprawdzić. To mały US, w miejscowości liczącej ok. 13 tys. mieszkańców, więc z mojego punktu widzenia różnica pod względem wiedzy jest ogromna - pracowałam w urzędzie marszałkowskim w jednym z największych miast.
Stary 2011-02-15, 08:10   #1990
lizusek
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanie. Czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu usługi księgowej ? Płacę 150 zł. netto. I jak to jest z samochodem prywatnym w firmie ? Jak rozliczyć np. koszt paliwa na dojazd na pocztę kilka razy w tygodniu ? Z góry dziękuję
lizusek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 08:26   #1991
anateja
Raczkowanie

GG do anateja

Cytat:
Napisane przez lizusek Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie. Czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu usługi księgowej ? Płacę 150 zł. netto. I jak to jest z samochodem prywatnym w firmie ? Jak rozliczyć np. koszt paliwa na dojazd na pocztę kilka razy w tygodniu ? Z góry dziękuję
usługi księgowej jak najbardziej możesz wliczyć w koszty.

co do samochodu prywatnego, to chyba musisz prowadzić książkę przebiegu pojazdu, tam wpisywać wszystko co przejechane i wtedy odliczać.. nie wiem dokładnie, bo ja mam samochód na firmę i wtedy to inaczej się liczy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-15, 15:33   #1992
gwiaz_deczka
Raczkowanie

prowadzi się ewidencję przebiegu i eksploatacji pojazdu. wpisuje się tak trasę, skąd dokąd i po co, i km przejechane. następnie mnoży się przez współczynnik w zależności od rodzaju samochodu, wielkości silnika itp.
i wychodzi koszt jednej wyprawy.
sumujemy i tyle ile nam wyjdzie na miesiąc wrzucamy w koszty. musimy mieć na to faktury. jeśli faktury są na więcej a wykazać możemy mnie to tylko tyle co wykażemy wliczamy.
również koszty płynów, części zamiennych itp można wrzucać w koszty, jeśli mamy na to faktury.
Stary 2011-02-16, 08:49   #1993
komiksowa
Raczkowanie

z tego co wiem, to musisz sobie kratkę w samochodzie zamontować, żeby mógł on być samochodem firmowym. Tak mówiła księgowa mojego męża. A reszta, tak jak piszą dziewczyny.
Stary 2011-02-16, 08:51   #1994
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
z tego co wiem, to musisz sobie kratkę w samochodzie zamontować, żeby mógł on być samochodem firmowym. Tak mówiła księgowa mojego męża. A reszta, tak jak piszą dziewczyny.
Chyba żeby był uznany jako samochód dostawczy.....
Moj mąż jeździ firmowym i żadnej kratki nie ma
Stary 2011-02-16, 09:01   #1995
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Kratkę, to żeby mógł być VANem i żeby się cały VAT dało odpisać...
Taki osobowy - ciężarowy...
Ale te przepisy się co chwilę zmieniają i od tego roku już takich nie ma...
Stary 2011-02-16, 13:47   #1996
Admira07
Raczkowanie

Ciekawa sprawa z drukami VAT-7:
W grudniu wypełniłam druk VAT-7, taki różowy, jednokartkowy z liczbą 10 w nawiasie, było ok, ale pani z okienka zwróciła uwagę, że to ostatni miesiąc, bo od stycznia będą obowiązywac takie z 11 w nawiasie, dwukartkowe.
W styczniu wypełniłam więc druk dwukartkowy, po czym stałam przy okienku z pół godziny, bo inna pani spisując moje liczby wpisywała je w komputerze w inne rubryki, podejrzewam że wg starego wzoru (druki różnią się numeracją rubryk i ich liczbą).
W lutym, rozliczając styczeń i pamiętając że zmienil się %vat, pomyślałam, że może i druki się zmieniły. No to wydrukowałam sobie VAT-7 z netu, już z numerkiem 12 w nawiasie i wypełniłam "na brudno" z myślą, ze przepiszę w US na nowe, ładniejsze, kolorowe .
W US nowych chyba zabrakło. Poproszona pani podała mi... te różowe, dwukartkowe, z numerkiem 11 i dowiedziałam się, że obowiązują podobno do czerwca, tyle że trzeba pamietać aby rozliczać 23% a nie 22%.
No i znów czekanie przy okienku, bo nie te rubryki i nie ta zawartość... Pewnie kolejne zmiany w systemie...
Jakoś nie mogę się przełamać żeby wysyłać VAT-7 pocztą. Może podświadomie mam wrażenie, że jakby jakaś pomyłka, to poprawię na miejscu?
A Wy jak dostarczacie VAT-7? Osobiście czy pocztą? A może ktoś netem - z podpisem elektronicznym...
Admira07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 14:07   #1997
ollccia
Zadomowienie

Ja osobiście, ale na nic nie czekam. Podaję tylko pani w okienku formularz, drugi podsuwam, żeby mi pieczątkę przystawiła i tyle jestem w urzędzie
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 14:28   #1998
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

ja mam od tego ludzi
Ale faktycznie coś było bo jakoś niedawno podpisywałam jakieś nowe druki...
Stary 2011-02-16, 22:25   #1999
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Zmieniły się formularze ponoć. Teraz jakieś czerwone mają być czy coś takiego.. Babki mnie w US ostrzegały.
I też zdecydowanie osobiście (ale nie ja też mam od tego wspólniczkę ). Zawsze jest szansa na poprawę ewidentnych błędów.

Stary 2011-02-18, 15:50   #2000
anateja
Raczkowanie

GG do anateja

są gdzieś w necie te nowe druki VAT-7 do pobrania, nie wiecie może?
Stary 2011-02-18, 19:03   #2001
Admira07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anateja Pokaż wiadomość
są gdzieś w necie te nowe druki VAT-7 do pobrania, nie wiecie może?
Proszę bardzo, na przykład tu:
http://www.vat.pl/3012_nowe_druki_vat_2011_7110.php
Admira07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-18, 19:18   #2002
anateja
Raczkowanie

GG do anateja

Cytat:
Napisane przez Admira07 Pokaż wiadomość
a dziękuję bardzo
Stary 2011-02-18, 19:35   #2003
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Ja również

Stary 2011-02-19, 08:40   #2004
gapcio22
Raczkowanie

GG do gapcio22

Mam pytanie: czy srebro kupione za dofinansowanie można wrzucić w koszty?
Stary 2011-02-19, 23:23   #2005
balenka8_1
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanie do tych z was które dostały dotację na rozpoczęcie działalności(liczę się z tym że nikt nie odpowie bo możecie mnie posądzić o pójście na łatwiznę) jakie waszym zdaniem są szanse jeżeli chodzi o działalność typowo biżuteryjną i czy droga jaką trzeba przejść aby tę dotację dostać jest bardzo trudna?byłabym wdzięczna za jakiekolwiek informacje, trochę czytałam na internecie ale bardziej interesują mnie spostrzezenia tych ktorzy mają to już za sobą.Byłabym naprawdę bardzo bardzo wdzięczna
balenka8_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 11:03   #2006
komiksowa
Raczkowanie

gapcio22 widzę, że masz ten sam problem co ja. Ja zrobiłam tak - dotację dostałam w styczniu w lutym otworzyłam DG. Wszystkie f-ry na komponenty z lutego wrzuciłam w koszty, wszystkie f-ry ze stycznia wrzuciłam w remanent początkowy. Moja księgowa powiedziała, że w życiu tak skomplikowanego pit-u nie miała. Tak, jak pisałam wyżej pani w skarbówce mnie zlała, sama nie wiedziała jak zakwalifikować pieniądze z dotacji w ogólnym rozliczeniu rocznym. Ja już pit złożyłam, jak coś będzie nie hallo, to zrobię korektę i tyle.
Stary 2011-02-21, 11:29   #2007
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Dziewczyny, a próbowałyście dzwonić na tą ogólnopolską infolinię podatkową? Dzisiaj w US widziałam na tablicy wywieszony numer, więc na stronie US chyba też powinien być.
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 18:30   #2008
gapcio22
Raczkowanie

GG do gapcio22

W różnych miastach jest inaczej na to wychodzi;/ Chodzi o to,że skarbówkę to nie interesuje, mówią: że takie moje prawo tak samo za zwrot za pierwszą kasę fiskalną a w UP wrzeszczy, że absolutnie nie skoro kupiłam za dofinansowanie i dostanę jakiś zwrot to tak jakbym nie wydała całego...księgowa nie wrzuciła w koszty tego bo też twierdziła,że nie można ale wiem,że w innych miastach wrzucają ale i tak jest już za późno ;/ yhhh

Edytowane przez gapcio22
Czas edycji: 2011-02-22 o 18:35
gapcio22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 19:02   #2009
gwiaz_deczka
Raczkowanie

Wiem, że już ten temat był poruszany nie jeden raz, ale chciałabym się upewnić.
Jeśli sprzedajecie biżuterię firmie to jak postępujecie:
- wystawiacie TYLKO fakturę VAT,
- nabijacie kwotę na kasę i wystawiacie fakturę, a paragon podpinacie pod kopię faktury.

a jeśli dla klienta zwykłego: tylko paragon, a w przypadku gdyby chciał fakturę to wystawiacie fakturę, a paragon podpinacie pod kopię faktury.
Stary 2011-02-23, 17:53   #2010
komiksowa
Raczkowanie

jeśli kasa była kupiona z dofinansowania, to chyba mają rację, że nie chcą Ci za nią zwrócić pieniędzy
ja mam pytanie do dziewczyn z dotacją - znów, może nudne, ale muszę - czy któraś z Was miała kontrolę po upływie 12 miesięcy od podpisania umowy? Pani z UP zadzwoniła do mnie dokładnie na koniec 13 miesiąca, bo jej się przypomniało, że nie miałam kontroli (w międzyczasie byłam wzywana do nich na rozmowę i musiałam pokazać kpir). Powiedziałam jej, że 12 miesięcy minęło i że akurat jestem w trakcie załatwiania kredytu hipotecznego (co jest zgodne z prawdą) i mam do załatwienia tyle spraw, że nie mam czasu i że miała na to cały rok. Czytałam umowę X razy, dzwoniłam do koleżanek z urzędu - 12 miesięcy to 12 miesięcy, powiedziała, że sporządzi notatkę. Miałyście taką sytuację?

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości